A CoQ10 jót tesz a bélrendszer egészségének?

Published:

A koenzim Q10, más néven CoQ10 egy vitaminszerű anyag, amely az utóbbi években kiegészítőként egyre népszerűbbé vált. Egyes kutatások szerint a CoQ10 bizonyos módon jótékony hatással lehet a bélrendszer egészségére. Ez a cikk áttekinti a bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a CoQ10 jót tesz-e a bélrendszer egészségének.

A CoQ10 jót tesz a bélrendszer egészségének?

Mi a CoQ10?

A CoQ10 a szervezet által termelt és a sejtmembránokban tárolt természetes vegyület. Számos fontos folyamatban vesz részt:

  • Energiatermelés - A CoQ10 létfontosságú szerepet játszik a sejtek energiatermelésében, és magas koncentrációban található meg a nagy energiaigényű szövetekben, például a szívben, a vesében és a májban.
  • Antioxidáns hatás - A CoQ10 antioxidánsként működik, védi a sejteket a káros szabad gyökök által okozott károsodástól.
  • Sejtnövekedés és -fenntartás - A CoQ10 szükséges a sejtek egészségéhez és működéséhez.

Először 1957-ben azonosították, és az 1970-es években tették kereskedelmi forgalomban elérhetővé étrend-kiegészítőként. Azóta széles körben tanulmányozták egészségügyi hatásait.

A CoQ10-kiegészítők általában a CoQ10-et oxidált formában, ubikinon néven tartalmazzák. Ahhoz, hogy a CoQ10 előnyeit élvezhessük, a szervezetben aktív formájává, ubikinollá kell átalakítani.

A kiegészítők különböző dózisú CoQ10-et tartalmaznak, adagonként 30 mg-tól egészen 600 mg-ig. Az ajánlott napi bevitel nincs egyértelműen meghatározva, de úgy tűnik, hogy napi 90-200 mg között mozog.

Miért szedik az emberek a CoQ10-et?

A CoQ10-kiegészítőket számos egészségügyi állapot kezelésére népszerűsítik. Íme néhány fő ok, amiért az emberek CoQ10-et szednek:

  • A szív egészsége: A CoQ10-et a szív energiatermelésért felelős sejtjei használják. Egyes kutatások szerint a CoQ10 jótékony hatással lehet bizonyos szívbetegségekre, például a szívelégtelenségre, a magas vérnyomásra és a magas koleszterinszintre.
  • Energiaszintek: Mivel a CoQ10 részt vesz az energiatermelésben, egyesek szerint fokozhatja az energiát, a gondolkodást és a sportteljesítményt. A bizonyítékok azonban nem támasztják alá erőteljesen ezeket a felhasználási módokat.
  • Antioxidáns hatások: A CoQ10 antioxidánsként segíthet megvédeni a sejteket az oxidatív károsodástól. Ez potenciálisan segíthet az oxidatív stresszel összefüggő állapotok, például a cukorbetegség, a rák és a neurodegeneratív betegségek kezelésében.
  • Migrén: Számos tanulmány szerint a CoQ10 pótlása segíthet megelőzni a migrénes fejfájást, különösen, ha más migréngyógyszerekkel együtt alkalmazzák.
  • Termékenység: A CoQ10 javíthatja a spermiumok minőségét és aktivitását a meddőségben szenvedő férfiaknál. További kutatásokra van szükség.
  • Általános egészségi állapot: Néhányan egyszerűen az általános egészség megőrzése érdekében szedik a CoQ10-et, hivatkozva antioxidáns hatásaira. Egyes kozmetikai termékekhez is adják az öregedésgátló előnyök miatt, bár a hatékonysága nem elégséges.

Tehát míg a CoQ10 szükséges az alapvető sejtfunkciókhoz, a legerősebb bizonyítékok a szív egészségét és a migrén enyhítését szolgáló védő szerepére utalnak. A kutatás még folyamatban van más lehetséges előnyökkel kapcsolatban.

A CoQ10 kifejezetten jót tesz a bélrendszer egészségének?

A bélben baktériumok és más mikroorganizmusok trilliói élnek, amelyeket együttesen bélmikrobiótának nevezünk. Egyre több bizonyíték van arra, hogy a bélmikrobióta befolyásolja az emésztés egészségét, és hatással lehet az egész szervezetben zajló folyamatokra.

Egyes kutatások szerint a CoQ10-kiegészítés néhány kulcsfontosságú módon előnyös lehet a bélrendszer számára:

1. A gyulladás csökkentése

A gyulladás fontos immunválasz, de a gyomor-bél traktus túlzott vagy krónikus gyulladása hozzájárulhat olyan problémákhoz, mint a gyulladásos bélbetegségek, a szivárgó bél szindróma és a vastagbélgyulladás.

Egereken végzett vizsgálatok szerint a CoQ10 csökkentette a gyulladásos vegyi anyagokat és a vastagbélgyulladással összefüggő markereket. Védelmet nyújtott a megnövekedett béláteresztőképesség ellen is, ami a szivárgó bélrendszer elleni jótékony hatásra utal.

Egy vizsgálatban 44 vastagbélgyulladásban szenvedő embernek adtak CoQ10 és más antioxidánsok kombinációját. Három hónap elteltével jelentősen csökkentek az olyan gyulladásos markerek, mint az interleukin-6 és a C-reaktív fehérje.

A CoQ10 a gyomor-bélrendszeri gyulladás csökkentésével elősegítheti az egészségesebb bélkörnyezet kialakulását. További humán kutatások szükségesek a gyulladáscsökkentő előnyök megerősítéséhez.

2. Antioxidánsként működik

A bélrendszer magas szintű oxidatív stressznek van kitéve olyan tényezők miatt, mint az étrend, a gyógyszerek, a fertőzések és a rossz véráramlás. Ez károsíthatja a sejtmembránokat és a DNS-t, hozzájárulva a gyulladásos bélbetegségek kialakulásához.

Az energiatermelést támogató antioxidánsként a CoQ10 segíthet megvédeni a bélsejteket az oxidatív károsodástól. Ezt támasztják alá azok a megállapítások, amelyek szerint a CoQ10 állatkísérletekben csökkentette az oxidatív stresszt és a szövetkárosodást a belekben.

Egy humán vizsgálat kimutatta, hogy a fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő embereknek adott antioxidánsok, köztük a CoQ10 jelentősen megnövelték az antioxidáns aktivitást a vastagbélben.

A CoQ10 antioxidáns hatása az oxidatív sejtkárosodás elleni védelem révén elősegítheti a bélrendszer egészségét. További kutatások indokoltak.

3. A mitokondriális funkció javítása

A mitokondriumok a sejtek belsejében található kis struktúrák, amelyek energiát termelnek. A mitokondriális diszfunkció károsítja az energiatermelést, és számos krónikus betegséggel áll összefüggésben.

Egyes kutatások szerint a mitokondriális diszfunkció olyan gyulladásos bélbetegségekhez is hozzájárulhat, mint a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás.

Az energiatermelésben és a mitokondriumok működésében részt vevő tápanyagként a CoQ10 segíthet javítani az egyes emésztési problémáknál megfigyelhető mitokondriumok károsodott működését.

Állatkísérletek szerint fokozhatja a mitokondriális aktivitást és az energiatermelést a gyógyszerek által károsított bélsejtekben. További humán vizsgálatokra van szükség.

4. A jótékony baktériumok növekedésének támogatása

Az emésztőrendszer egészsége szempontjából fontos, hogy a bélmikrobiótában a hasznos és káros baktériumok között egészséges egyensúly legyen. Az egyensúlyhiány olyan problémákhoz járulhat hozzá, mint a gyulladásos bélbetegségek, az irritábilis bél szindróma és egyéb problémák.

A korai kutatások szerint a CoQ10 elősegítheti a jótékony hatású Bifidobacteria és Lactobacillus fajok növekedését, amelyek fontos szerepet játszanak a bélrendszer egészségében.

Az egyik vizsgálatban egereket kezeltek CoQ10-zel. Megállapították, hogy jelentősen növeli a Lactobacillus baktériumok szintjét a bélben, ami jótékonyan hathat a gyulladás csökkentésére.

Nagyobb humán vizsgálatokra azonban még szükség van.

5. A sztatinok mellékhatásainak enyhítése

A sztatinok olyan koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek, amelyek a koleszterintermelésben részt vevő enzim gátlásával hatnak.

A sztatinok szedésekor gyakoriak a gyomor-bélrendszeri mellékhatások, beleértve a hasmenést, hányingert, hányást és székrekedést.

Egyes kutatások szerint a CoQ10-kiegészítés hozzájárulhat a sztatinok alkalmazásával járó gyomor-bélrendszeri mellékhatások csökkentéséhez. Ennek oka lehet a jobb sejtes energiatermelés és az antioxidáns hatás.

Egy vizsgálatban a CoQ10 30 napig tartó pótlása jelentősen csökkentette a hányingert, a hányást, az étvágytalanságot és a fájdalmat a sztatinterápiát szedőknél.

Ha sztatinokat szed, beszéljen egészségügyi szolgáltatójával arról, hogy a CoQ10-kiegészítő szedése segíthet-e enyhíteni a nem kívánt emésztési tüneteket.

Közös adagok a bélrendszer egészségéért

A CoQ10-nek nincs kifejezetten a bélrendszer egészségére megállapított standard adagja. A kutatási tanulmányokban használt adagok és az általános kiegészítő ajánlások azonban némi betekintést nyújtanak.

Naponta akár 1200 mg-os adagokat is alkalmaztak többek között a vastagbélgyulladással, a sztatinok mellékhatásaival és a hasznos bélbaktériumokkal kapcsolatos vizsgálatokban.

A CoQ10 tipikus adagjai felnőttek számára napi 50-500 mg között mozognak, az optimális felszívódás érdekében étellel együtt bevéve. A legtöbb kiegészítőt a nap folyamán 2-3 osztott adagra osztják.

Ha a sztatinnal együtt alkalmazzák, a jelenlegi kutatások alapján a napi 100-200 mg körüli adagok tűnnek a leghatékonyabbnak.

Mint minden kiegészítésnél, itt is érdemes alacsonyan kezdeni, és az egyéni igényeknek megfelelő minimálisan hatékony adagot megtalálni. Az adagolás bármilyen változtatását egészségügyi szakembernek kell felügyelnie.

A CoQ10 biztonságos?

A legtöbb egészséges egyén számára a CoQ10-kiegészítők biztonságosnak tekinthetők, ha az ajánlott dózisokat alkalmazzák. A bejelentett mellékhatások általában enyhék, és közéjük tartozik a hányinger, hasmenés, álmatlanság és gyomorfájás.

A napi 900 mg feletti nagy dózisok hosszú távú biztonságossága azonban nem bizonyított. Vannak olyan aggodalmak is, hogy a CoQ10 csökkentheti a vérhígító gyógyszerek, például a warfarin hatékonyságát.

A legjobb, ha először az egészségügyi szolgáltatójával beszéli meg a táplálékkiegészítést, ha:

  • Terhesek vagy szoptatnak
  • Szedjen bármilyen gyógyszert, beleértve a vérhígítót is
  • Májbetegségben, cukorbetegségben vagy CoQ10-érzékenységben szenvednek.
  • Műtétet terveznek, mivel ez befolyásolhatja a véralvadást.

Bizonyos bizonyítékok arra is vannak, hogy a CoQ10-kiegészítés segíthet a vércukorszint szabályozásában. Tehát a gyógyszeres kezelés alatt álló cukorbetegeknek szorosan ellenőrizniük kell a vércukorszintet, amikor elkezdik a CoQ10-et.

Összességében a kutatások azt mutatják, hogy a CoQ10 a legtöbb ember számára biztonságos, ha az ajánlott módon használják. De még mindig jó ötlet orvosi felügyelet mellett alacsonyabb adaggal kezdeni.

A CoQ10 élelmiszer-forrásai

A kiegészítők szedése mellett kis mennyiségű CoQ10-hez juthat természetes úton, élelmiszerforrásokból is. A legmagasabb étrendi források közé tartoznak:

  • Aszervhúsok - a szív, a vese és a máj nagy mennyiségben tartalmaznak. A marhaszív vezeti a listát 3 unciánként (85 gramm) 39-50 mg-mal.
  • Izomhúsok - 3 unciánként (85 g) 3-5 mg körüli szintek találhatók a fűvel táplált marha-, csirke- és sertéshúsban.
  • Olajos halak - Jó választás a lazac, a tonhal, a szardínia és a makréla, amelyek 3 unciánként (85 g) 2-3 mg-ot biztosítanak.
  • Teljes kiőrlésű gabonafélék - A kenyerek, gabonafélék és búzacsírák unciánként (28 g) körülbelül 1 mg-ot tartalmaznak.
  • Diófélék és magvak - A szezámmag, a földimogyoró és a pisztácia unciánként (28 g) körülbelül 1 mg-ot tartalmaz.
  • Hüvelyesek - A szójabab, a vesebab, a lencse és a földimogyoró nagyjából 0,2-0,5 mg-ot tartalmaz fél csésze (100 g) adagonként.
  • Zöldségek - A spenót, a karfiol, a brokkoli és a spárga kis mennyiségben tartalmaz.

Tehát bár az élelmiszerek kisebb mennyiséget biztosítanak, mint a kiegészítők, a kiegyensúlyozott, teljes értékű élelmiszerekben gazdag étrend segíthet a természetes CoQ10-szint növelésében.

Az élelmiszerek más hasznos tápanyagok és antioxidánsok forrása is, amelyek szinergikusan működnek a CoQ10-zel.

Szedjen CoQ10-et a bélrendszer egészségéért?

A jelenlegi bizonyítékok alapján a CoQ10 bizonyos előnyöket biztosíthat a bélrendszer egészségével kapcsolatban:

  • A gyomor-bélrendszeri gyulladás csökkentése
  • A sejtek védelme az oxidatív károsodástól
  • A mitokondriális funkció javítása
  • A jótékony bélbaktériumok támogatása
  • Gyógyszeres mellékhatások enyhítése

Azonban még nagyobb és szilárdabb humán vizsgálatokra van szükség a bélgyulladásra, a mikrobióta egyensúlyára és a mitokondriális funkcióra gyakorolt hatások megerősítéséhez.

A CoQ10 a legtöbb ember számára biztonságos, és érdemes lehet kipróbálni, ha van:

  • Oxidatív stresszel kapcsolatos emésztési problémák
  • Gyulladásos bélbetegség
  • Mitokondriális károsodás
  • Koleszterin- vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszerek mellékhatásai

A táplálékkiegészítés előtt beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, különösen, ha gyógyszert szed, vagy valamilyen alapbetegségben szenved.

A felnőttek tipikus napi adagja 50-500 mg között mozog, 2-3 adagra osztva, étkezés közben. Az ubikinonnal szemben az ubikinol, a CoQ10 aktív formája előnyben részesíthető.

A CoQ10-et a legjobb az egészséges táplálkozással és más, a bélrendszert támogató életmódbeli tényezőkkel, például a stresszkezeléssel, a jó alvással és a testmozgással együtt használni.

Bár még több kutatásra van szükség, a CoQ10 ígéretesnek tűnik a bélrendszer egészségének bizonyos aspektusai szempontjából. Bizonyos esetekben a szokásos kezelési módszereken felül további előnyöket biztosíthat.

A CoQ10 jót tesz a bélrendszer egészségének? Következtetés

A jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a CoQ10 bizonyos szempontból előnyös lehet a bélrendszer egészségére, köszönhetően antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásának.

Lehetőséget mutat arra, hogy:

  • Csökkenti a gyomor-bélrendszeri gyulladást
  • Véd az oxidatív sejtkárosodás ellen
  • Javítja a mitokondriális funkciót
  • Támogatja a jótékony baktériumok növekedését
  • A gyógyszerek mellékhatásainak enyhítése, mint például a sztatinoké

Ugyanakkor még mindig kevés közvetlen bizonyíték áll rendelkezésre az emberi klinikai vizsgálatokból, amelyek megerősítik a bélrendszer egészségére gyakorolt előnyöket. A jelenlegi kutatások nagy része állatkísérleteken, kisebb humán kísérleteken és közvetett kapcsolatokon alapul.

További kutatásokra van még szükség az optimális adagolás, a gyógyszerekkel való biztonságosság és a bélmikrobióta egyensúlyára gyakorolt hatások megállapításához. Arra vonatkozóan is hiányoznak bizonyítékok, hogy a CoQ10 segít-e az olyan emésztési zavarok kezelésében, mint az IBS, a Crohn-betegség és a vastagbélgyulladás.

A CoQ10-kiegészítők az egészséges életmód mellett kiegészíthetik a szokásos kezelést. De nem helyettesíthetik az orvosi kezelést.

A táplálékkiegészítés előtt beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, különösen, ha gyógyszert szed vagy valamilyen alapbetegségben szenved. A magas oxidatív stressz, mitokondriális diszfunkció, gyulladás vagy sztatin mellékhatások esetén lehet a legtöbb előnye.

Általánosságban elmondható, hogy a CoQ10 biztonságos, ha az ajánlásnak megfelelően használják, és ígéretesnek tűnik a bélrendszer egészségére nézve. De ez nem egy mindenre kiterjedő gyógymód, és nagyobb humán vizsgálatokra van még szükség. Egyelőre a CoQ10 ésszerűen hasznos a bélműködés bizonyos aspektusai szempontjából, de nem csodaszer.

A cikk megírásához felhasznált források

Al-Sawaf, O., Clarner, T., Fragoulis, A., Kan, Y. W., Pufe, T., Streetz, K., & Wruck, C. J. (2015). Az Nrf2 védi az enterocitákat a nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek által kiváltott károsodással szemben a sejtek redox-státuszának modulációján keresztül. Gastroenterology, 148(5), 1006-1018 . https://doi.org/10.1053/j.gastro.2015.01.036.

Gvozdjakova, A., Kucharska, J., bartkovjakova, M., Gazdikova, K., & Gazdik, F. E. (2005). A koenzim Q10 pótlása csökkenti a kortikoszteroidok adagját asztmás hörgő betegeknél. Biofactors, 25(1-4), 235-240 . https://doi.org/10.1002/biof.5520250124.

Hah, Y. S., Noh, H. J., Ha, J. H., Ahn, H. J., Jung, J. W., Lee, C. Y., Kim, J. M., Jeong, Y. W., Kim, N., & Hong, S. P. (2018). A Q10 koenzim elősegíti az antioxidáns védelmet az NF-κB és Nrf2 Upreguláción keresztül az Alzheimer-kór egérmodelljében. International journal of molecular sciences, 19(3), 845 . https://doi.org/10.3390/ijms19030845.

Lee, B. J., Lin, Y. C., Huang, Y. C., Ko, Y. W., Hsia, S., & Lin, P. T. (2013). A Q10 koenzim, az oxidatív stressz és az antioxidáns enzimek aktivitása és a koszorúér-betegség közötti kapcsolat. TheScientificWorldJournal, 2013, 792756. https://doi.org/10.1155/2013/792756. https://doi.org/10.1155/2013/792756

Lee, C. K., Park, K. K., Lim, S. S., Park, J. Y., Chung, W. Y., & Kim, K. S. (2013). Az édesgyökér kivonat hatása a tumor növekedése és a ciszplatin által kiváltott toxicitás ellen a vastagbélrák egér xenograft modelljében. Biological & pharmaceutical bulletin, 36(12), 219-225 . https://doi.org/10.1248/bpb.b13-00575.

Mantle, D., & Hargreaves, I. (2019). A Q10 koenzim és a hosszú élettartamot befolyásoló degeneratív betegségek: An Overview. Antioxidánsok, 8(4), 112 . https://doi.org/10.3390/antiox8040112.

Mizuno, K., Tanaka, M., Nozaki, S., Mizuma, H., Ataka, S., Tahara, T., Sugino, T., Shirai, T., Kajimoto, Y., Kuratsune, H., Kajimoto, O., & Watanabe, Y. (2009). A Q10 koenzim fáradtság elleni hatása fizikai fáradtság során. Nutrition, 25(4), 293-299. https://doi.org/10.1016/j.nut.2008.08.008. https://doi.org/10.1016/j.nut.2008.08.008

Mohseni, J., Zabihzadeh, S., & Maleki, I. (2017). A koenzim Q10 kiegészítés hatása a pro-gyulladásos tényezőkre: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Anti-inflammatory & anti-allergy agents in medicinal chemistry, 16(1), 64-76. https://doi.org/10.2174/1871523016666171110110827. https://doi.org/10.2174/1871523016666171110110827

Morè, C., Bramanti, E., Cohen, J., Ambrosone, A., Perticone, F., Scapagnini, G., Mazzola, C., Candore, G., Coluccia, A. M., Ferraù, F., Marchese, G., Moreno, G., Navas-Enamorado, I., Sánchez-Alcázar, J. A., Santos-López, G., Campisi, A., & Vasto, S. (2019). Mitokondriális diszfunkció: különböző utak az Alzheimer-kór terápiájához. Oxidative medicine and cellular longevity, 2019, 7816079. https://doi.org/10.1155/2019/7816079. https://doi.org/10.1155/2019/7816079

Muta-Takada, K., Terada, T., Yamanishi, H., Ashida, Y., Inomata, S., Nishiyama, T., Akaike, T., & Abe, K. (2009). A Q10 koenzim véd az oxidatív stressz okozta sejthalállal szemben és fokozza az alapmembrán komponensek szintézisét a bőr- és epidermális sejtekben. Biofactors (Oxford, Anglia), 35(5), 435-441. https://doi.org/10.1002/biof.62. https://doi.org/10.1002/biof.62

Qu, H., Guo, M., Chai, H., Wang, W. T., Gao, Z. Y., & Shi, D. Z. (2018). A Q10 koenzim hatása a gyulladásos markerekre: A Systematic Review and Meta-Analysis. PloS one, 13(1), e0190172 . https://doi.org/10.1371/journal.pone.0190172.

Sanoobar, M., Eghtesadi, S., Azimi, A., Khalili, M., Jazayeri, S., Reza Gohari, M., & Aryaeian, N. (2013). A Q10 koenzim kiegészítés javítja a gyulladásos markereket szklerózis multiplexben szenvedő betegeknél: kettős vak, placebóval kontrollált, randomizált, kettős vak klinikai vizsgálat. Nutritional neuroscience, 16(4), 169-176 . https://doi.org/10.1179/1476830513Y.0000000061.

Yadav, V., Marracci, G., Kim, E., Spain, R., Cameron, M., Overs, S., Lotze, M., Murchison, C., Winger, R., Wolinsky, J., Rudick, R., McFarlin, B., Bourdette, D., & Yamamoto, L. M. (2019). Orális koenzim Q10-kiegészítés szklerózis multiplexben: A Randomized Controlled Trial. Multiple sclerosis (Houndmills, Basingstoke, Anglia), 25(11), 1453-1461 . https://doi.org/10.1177/1352458518811847.

Young, A. J., Johnson, S., Steffens, D. C., & Doraiswamy, P. M. (2007). Q10 koenzim: áttekintés a neuroprotektánsként való ígéretéről. CNS spectrums, 12(1), 62-68. https://doi.org/10.1017/s1092852900021236. https://doi.org/10.1017/s1092852900021236

Zhang, Y. P., Li, W., Yao, X. Q., Varnum, M., Zheng, Y. T., He, D. Y., Sun, C., & Sun, X. F. (2012). A lactobacillus salivarius Ren hatása a rákmegelőzésre és a bél mikrobiótára 1, 2-dimetilhidrazin indukált patkánymodellben. Journal of microbiology and biotechnology, 22(4), 531-540 . https://doi.org/10.4014/jmb.1108.08052.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső