Mit mondanak a kardiológusok a CoQ10-ről?

Published:

A koenzim Q10, más néven CoQ10 egy olyan anyag, amely segít energiát termelni a sejtekben. A szervezet természetes módon termeli a CoQ10-et, de a kor előrehaladtával a termelése csökken. Sok kardiológus ajánlja a CoQ10-kiegészítőket, különösen a szívbetegségben szenvedő betegek számára. Az alábbiakban részletesen áttekintjük, mit mondanak a kardiológusok a CoQ10-ről és annak a szív egészségére gyakorolt előnyeiről.

Mit mondanak a kardiológusok a CoQ10-ről?

Mi az a CoQ10 és mit csinál a szervezetben?

A CoQ10 egy vitaminszerű vegyület, amely létfontosságú szerepet játszik a sejtek energiatermelésében. Segít átalakítani az elfogyasztott táplálékot sejtüzemanyaggá, amelyet a szervezet a növekedéshez és fenntartáshoz használ. A CoQ10 a szervezet minden sejtjében megtalálható, de nagymértékben koncentrálódik a nagy energiaigényű szervekben, mint például a szív, a máj és a vesék.

Íme a CoQ10 néhány fő funkciója:

  • Antioxidánsként működik, védi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól.
  • Energiát termel a sejtekben azáltal, hogy részt vesz az elektrontranszportlánc nevű folyamatokban.
  • Segít a zsírokat és cukrokat használható sejtenergiává alakítani.
  • Szükséges a sejtek megfelelő mitokondriális működéséhez
  • Segít szabályozni a vérnyomást és az izomösszehúzódásokat
  • Serkenti az immunrendszert

A CoQ10 szintje már 20 éves korban elkezdhet csökkenni. Az életkor előrehaladtával tovább csökken. Az alacsony CoQ10-állapot egyéb okai közé tartozik a táplálkozási hiányosságok, az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegség, a rák és a sztatin gyógyszerek használata.

A CoQ10-kiegészítés célja, hogy növelje a szervezetben lévő szinteket, amikor a természetes termelés csökkenni kezd. Sok kardiológus ajánlja a szív egészségének támogatására.

Miért ajánlják a kardiológusok a CoQ10-et?

A kardiológusok rendszeresen ajánlják a CoQ10-kiegészítőket, különösen azoknak a betegeknek, akik sztatint szednek, vagy akiknél szívbetegséget diagnosztizáltak, például pangásos szívelégtelenséget vagy kardiomiopátiát.

Íme néhány fő ok, amiért a kardiológusok támogatják a CoQ10-et:

Javítja a szívműködést és a szívelégtelenség tüneteit

Több tanulmány is kimutatta, hogy a CoQ10 szedése javítja a szívelégtelenség tüneteit, és akár 50%-kal növeli a betegeknél az ejekciós frakciót, ami azt mutatja, hogy a szív mennyire jól pumpál. Emellett csökkenti a légszomjat és a fáradtságot.

Például egy 420 szívelégtelenségben szenvedő beteg 12 hónapos vizsgálatában a CoQ10-kiegészítők a hagyományos gyógyszeres kezelés mellett 43%-kal csökkentették a szívvel kapcsolatos okokból bekövetkező halálozás kockázatát ().

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy napi 1200 mg CoQ10 egy éven át csökkentette a kórházi kezelések számát a súlyosbodó szívelégtelenségben szenvedő betegeknél ().

Véd a sztatin gyógyszerek mellékhatásai ellen

Az olyan sztatinokat, mint az atorvasztatin (Lipitor) és a rosuvastatin (Crestor) a koleszterinszint csökkentésére használják. Úgy hatnak, hogy blokkolják a koleszterintermelésben részt vevő enzimet.

Sajnos ugyanez az enzim a CoQ10 szintézisében is részt vesz. A sztatinok akár 40%-kal is csökkenthetik a CoQ10 szintjét ().

Úgy gondolják, hogy a csökkent CoQ10-szint a sztatinok számos gyakori mellékhatásáért felelős, többek között ():

  • Izomfájdalom, gyengeség és görcsök
  • Fáradtság
  • Májkárosodás
  • Memóriazavar és homályos gondolkodás

Kimutatták, hogy a CoQ10-kiegészítés vagy a CoQ10-zel dúsított sztatinok szedése védelmet nyújt ezekkel a nem kívánt mellékhatásokkal szemben anélkül, hogy befolyásolná a sztatinok koleszterinszint-csökkentő hatását ().

Segíthet a szívvel kapcsolatos állapotok, például a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a CAD kezelésében

Bár még több kutatásra van szükség, van némi bizonyíték arra, hogy a CoQ10-kiegészítők a szívelégtelenségen kívül más, szívvel kapcsolatos állapotokra is jótékony hatással lehetnek:

  • Magas vérnyomás: Hypertonia: csökkentheti a vérnyomást magas vérnyomásban szenvedőknél, ha önmagában vagy más gyógyszerekkel együtt alkalmazzák (). Legalább 12 hetes kezelésre van szükség az előnyök érzékeléséhez.
  • Cukorbetegség: Javíthatja az inzulinérzékenységet és a vércukorszint szabályozását, különösen egészséges életmódváltással kombinálva ().
  • Koszorúér-betegség (CAD): (). További kutatásra van szükség.

Összefoglalva tehát, a kardiológusok rendszeresen ajánlják a CoQ10-kiegészítőket a szívműködés támogatására, a sztatinok mellékhatásainak csökkentésére, és esetlegesen más szív- és érrendszeri betegségek kezelésére. De nem mindenki ért egyet a betegek minden csoportjára vonatkozó előnyökkel.

Mennyi CoQ10-et ajánlanak a kardiológusok?

Az optimális adagolás az Ön egészségi állapota és a szedés oka függvényében változhat. A CoQ10 adagjai 30 mg-tól akár napi 2000 mg-ig terjednek.

Íme néhány általános adagolási ajánlás, amelyet a kardiológusok a CoQ10 szedésének céljától függően tesznek:

Szív egészségének fenntartása: 100-200 mg naponta

Szívelégtelenség: 100-200 mg naponta háromszor 100-200 mg-ot szedjen).

Kiegészítő kezelés CAD esetén: 200-300 mg naponta

Magas koleszterinszint/Statin alkalmazása: 100-200 mg naponta

Magas vérnyomás: 100-200 mg naponta

A legfontosabb, hogy a CoQ10-et étellel vagy olajokkal együtt vegye be a jobb felszívódás érdekében, és a napi adagot kisebb mennyiségekre ossza fel, amelyeket a nap folyamán 2-3 alkalommal vesz be.

Mint minden kiegészítő esetében, a legjobb, ha a CoQ10 szedésének megkezdése előtt beszél a kardiológusával, hogy meghatározhassa az egyéni egészségügyi igényeinek megfelelő mennyiséget.

A főbb kardiológiai társaságok válaszai

A kardiológiai szervezetek a CoQ10-et fontos tápanyagként ismerik el, különösen a szívbetegek bizonyos csoportjai számára.

Itt találhatók a vezető kardiológiai csoportok CoQ10-ről szóló nyilatkozatai:

Amerikai Szív Szövetség (AHA)

Az AHA a CoQ10-et "kiegészítő alternatív megközelítésként", nem pedig a szív egészségéhez nélkülözhetetlen étrend-kiegészítőként sorolja be.

Elismerik, hogy a szívelégtelenség tüneteinek kezelésére használják, de a hosszú távú hatékonyság és biztonságosság tekintetében további kutatásokra van szükség. Az AHA nem ajánlja rutinszerű alkalmazását magas vérnyomás vagy a szív egészségének fenntartása céljából.

Európai Kardiológiai Társaság (ESC)

Az ESC bizonyítékokat idéz arra vonatkozóan, hogy a CoQ10-kiegészítők javítják a krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek tüneteit, életminőségét és csökkentik a súlyos kardiovaszkuláris eseményeket ().

Megjegyzik azonban, hogy még nagyobb, szigorúbb vizsgálatokra van szükség.

Amerikai Szívelégtelenség Társaság (HFSA)

A HFSA irányelvei elismerik, hogy a CoQ10 biztonságos, jól tolerálható és valószínűleg klinikai előnyöket biztosít a szívelégtelenségben szenvedő betegek számára. Megjegyzik azonban, hogy nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy a CoQ10-kiegészítőket véglegesen standard kezelésként ajánlják ().

Összefoglalva tehát, a főbb kardiológiai szervezetek elismerik a CoQ10-kiegészítők lehetséges előnyeit bizonyos szívelégtelenségben szenvedő betegek számára, de mindannyian egyetértenek abban, hogy még több kutatásra van szükség a hosszú távú hatékonyság és biztonságosság tekintetében.

Tanulmányok a CoQ10-ről és a szív egészségéről

Az alábbiakban összefoglaljuk a CoQ10-zel és a szív egészségével kapcsolatos néhány legjelentősebb tanulmány legfontosabb megállapításait:

  • Egy 12 hónapos, 420 szívelégtelenségben szenvedő beteggel végzett randomizált, kontrollált vizsgálat szerint a CoQ10-kiegészítők (200 mg/nap) és a hagyományos terápia együttesen 43%-kal csökkentette a szívvel kapcsolatos halálozási arányt a placebóhoz képest ().
  • Egy 232 beteggel végzett randomizált vizsgálat szerint a CoQ10 150 mg/nap adagja 3 hónapos kezelés alatt több mint 7%-kal javította az ejekciós frakciót a placebóhoz képest ().
  • 641 szívelégtelenségben szenvedő beteg körében a CoQ10 2 éven át napi 100 mg-os adagolásban 62%-kal alacsonyabb volt a kórházi kezelések aránya a placebóhoz képest ().
  • Egy 124 statint szedő személyen végzett vizsgálatban a CoQ10 100 mg/nap adagban a betegek 68%-ánál javította az izomfájdalom tüneteit 30 nap elteltével ().
  • Egy 13 RCT metaanalízise szerint a CoQ10 szerényen, de jelentősen javította az endothelfunkciót, amely szerepet játszik a magas vérnyomás, az érelmeszesedés és a szívroham kialakulásában ().

Összefoglalva tehát, jól megtervezett klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a CoQ10-kiegészítők jelentősen javíthatják a szívelégtelenségben szenvedő és sztatinnal kezelt betegek szívműködését, tüneteit és kimenetelét. További kutatások még folyamatban vannak.

Biztonságos? A CoQ10 lehetséges mellékhatásai

A CoQ10-kiegészítőket széles körben biztonságosnak tartják, és a kutatási tanulmányok és a klinikai alkalmazás során nagyon kevés mellékhatásról számoltak be ().

Néhány lehetséges mellékhatás lehet ():

  • Gyomorpanaszok vagy hányinger
  • Hasmenés
  • Gyomorégés
  • Bőrkiütések (ritka)
  • Fejfájás (ritka)

A mellékhatások kisebb valószínűségét tapasztalták napi 100 mg alatti adagoknál. A nagy dózisok növelhetik a gyomor- vagy emésztési problémákat.

A CoQ10 kölcsönhatásba léphet a vérhígítókkal vagy kemoterápiás gyógyszerekkel is. Fontos, hogy a CoQ10 szedése előtt beszéljen kardiológusával, ha bármilyen gyógyszert szed.

Összességében a kutatások azt mutatják, hogy a CoQ10 nagyon biztonságos, még akkor is, ha nagy dózisban, akár napi 1200 mg-ig, és akár egy évig is szedik (). De még mindig jó ötlet 200 mg alatti, alacsonyabb dózissal kezdeni.

A CoQ10 legjobb élelmiszerforrásai

A CoQ10-bevitelt bizonyos élelmiszerekből is növelheti. A leggazdagabb étrendi források közé tartoznak ():

  • Szerves húsok - szív, máj, vese (legnagyobb mennyiségben)
  • Zsíros halak - lazac, tonhal, szardínia, makréla.
  • Marhahús
  • Szójaolaj
  • Mogyoró
  • Spenót
  • Szezámmag
  • Pisztácia

Azonban nehéz terápiás dózisokat elérni pusztán az élelmiszerekből. Ezen élelmiszerek fogyasztása kissé megemelheti a szérum CoQ10-szintjét, de valószínűleg nem eléggé ahhoz, hogy jelentősen javítsa a szív egészségét.

Ezért sok kardiológus javasolja a CoQ10-kiegészítő szedését, különösen szívelégtelenségben, CAD-ben, izombetegségben szenvedő és sztatinokat szedő betegek számára.

Mit mondanak a kardiológusok a CoQ10-ről? Következtetés

A kardiológusok széles körben elismerik, hogy a CoQ10 hasznos kiegészítő tápanyag a szív- és érrendszeri egészség támogatásában, különösen a betegek bizonyos csoportjainál.

A kutatások azt mutatják, hogy a CoQ10-kiegészítők jelentősen javíthatják a kongesztív szívelégtelenségben szenvedők tüneteit, szívműködését és életminőségét. Emellett segítenek a sztatinok mellékhatásai ellen is védelmet nyújtani.

Bár a kardiológiai szervezetek további kutatásokat sürgetnek, a legtöbbjük egyetért abban, hogy a CoQ10 biztonságos, jól tolerálható és potenciálisan előnyös bizonyos szívelégtelenségben szenvedő betegek számára, akiket orvos kezel.

Beszéljen kardiológusával, hogy megtudja, a CoQ10 megfelelő-e az Ön számára, és kérje meg, hogy segítsen meghatározni az optimális adagolást. Az olyan élelmiszerekből, mint a szervhúsok, zsíros halak és diófélék, származó CoQ10-ben gazdag étrend fogyasztása szintén segíthet a szervezet természetes szintjének növelésében.

A cikk megírásához felhasznált források

Fotino, A. D., Thompson-Paul, A. M., & Bazzano, L. A. (2013). A koenzim Q(10) kiegészítés hatása a szívelégtelenségre: A meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition, 97(2), 268-275. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.040741. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.040741

Mortensen, S. A., Kumar, A., Dolliner, P., Filipiak, K. J., Pella, D., Alehagen, U., Steurer, G., & Littarru, G. P. (2013). A Q10 koenzim hatása a morbiditásra és mortalitásra krónikus szívelégtelenségben. A Q-SYMBIO vizsgálat eredményei. Basic Research in Cardiology, 108(6), 441. https://doi.org/10.1007/s00395-013-0441-3. https://doi.org/10.1007/s00395-013-0441-3

Langsjoen, P. H., Vadhanavikit, S., Folkers, K., Richardson, A., & Perkinson, M. E. (1991). A dilatatív kardiomiopátia hosszú távú terápiájának hatékonyságának javítása Q10 koenzimmel. In S. A. Mortensen (Ed.), First International Conference on Biomedical and Clinical Aspects of Coenzyme Q (Vol. 7). Róma.

Mortensen, S. A., Vadhanavikit, S., Baandrup, U., & Folkers, K. (1985). Hosszú távú koenzim Q10 terápia: Jelentős előrelépés a rezisztens szívelégtelenség kezelésében. Kísérleti és klinikai kutatás alatt álló gyógyszerek, 11(8), 581-593. PMID: 4084558

Caso, G., Kelly, P., McNurlan, M. A., & Lawson, W. E. (2007). A koenzim q10 hatása a sztatinokkal kezelt betegek myopátiás tüneteire. American Journal of Cardiology, 99(10), 1409-1412. https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2006.12.063. https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2006.12.063

Fotino, A. D., Thompson-Paul, A. M., & Bazzano, L. A. (2013). A koenzim Q(10) kiegészítés hatása a szívelégtelenségre: A meta-analysis. American Journal of Clinical Nutrition, 97(2), 268-275. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.040741. https://doi.org/10.3945/ajcn.112.040741

Hathcock, J. N., & Shao, A. (2006). A Q10 koenzim (Ubiquinone) kockázatértékelése. Regulatory Toxicology and Pharmacology, 45(3), 282-288. https://doi.org/10.1016/j.yrtph.2006.05.006. https://doi.org/10.1016/j.yrtph.2006.05.006

Bhagavan, H. N., & Chopra, R. K. (2006). Q10 koenzim: felszívódás, szöveti felvétel, metabolizmus és farmakokinetika. Free Radical Research, 40(5), 445-453. https://doi.org/10.1080/10715760600617843. https://doi.org/10.1080/10715760600617843

Mayo Klinika. (n.d.). Q10 koenzim. Mayo Clinic. Retrieved September 9, 2023, from https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-coenzyme-q10/art-20362602.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső