Milyen tünetei vannak annak, hogy CoQ10-re van szükségünk?

Published:

A koenzim Q10, más néven CoQ10 egy vitaminszerű anyag, amely a szervezetben természetes módon termelődik. Alapvető szerepet játszik az energiatermelésben és erős antioxidánsként működik. A CoQ10 csökkenő szintjét különböző tünetekkel és egészségügyi állapotokkal hozták összefüggésbe. Az alábbiakban részletesen áttekintjük azokat a jeleket és tüneteket, amelyek CoQ10-pótlás szükségességét jelezhetik.

Milyen tünetei vannak annak, hogy CoQ10-re van szüksége?

Mi a CoQ10?

A CoQ10 egy olyan vegyület, amelyet a szervezet állít elő, és a mitokondriumokban, a sejtek erőműveiben tárolódik. Részt vesz az adenozin-trifoszfát (ATP) előállításában, amely a sejtek energiahordozója. A CoQ10 oxidált és redukált formában is létezik. A redukált formát ubikinolnak nevezik.

A CoQ10 elektronhordozóként működik az elektrontranszportláncban, elektronokat szállít az ATP-szintézis beindításához. Antioxidánsként is szolgál, védi a sejteket az oxidatív károsodástól.

Bár a szervezetünk képes a CoQ10 természetes úton történő szintézisére, a kor előrehaladtával a termelése csökken. CoQ10-szintünk akkor is csökken, ha stresszesek vagyunk, vagy ha bizonyos gyógyszereket, például sztatinokat szedünk. A CoQ10 hiánya gátolhatja az energiatermelést és zavarhatja a szervezet létfontosságú folyamatait.

A CoQ10 kiegészítése segíthet az energia növelésében, a szív egészségének javításában és egyéb előnyökkel járhat. Az ubikinon-kiegészítőkhöz képest az ubikinon-kiegészítők jobban felszívódhatnak.

A CoQ10-hiány tünetei

Az alábbiakban néhány olyan kulcsfontosságú jelet és tünetet mutatunk be, amelyek a CoQ10 elégtelen szintjére utalhatnak a szervezetben:

1. Fáradtság és alacsony energia

A CoQ10-hiány egyik leggyakoribb tünete a fáradtság, illetve az állandó fáradtságérzet és a lomhaság. Mivel a CoQ10 nélkülözhetetlen a sejtek energiatermeléséhez, az alacsony szint csökkent energiát jelenthet.

Számos tanulmány megerősítette a CoQ10-kiegészítés jótékony hatását a fáradtságra és az energiaszintre, különösen az idősödő felnőtteknél. Egy 2015-ös, 5 vizsgálatot tartalmazó metaanalízis szerint a CoQ10 jelentősen csökkentette a fáradtságot és növelte az energiát a krónikus fáradtság szindrómában szenvedő betegeknél.

Ha a megfelelő alvás és táplálkozás ellenére folyamatosan letargikusnak érzi magát, fontolja meg a CoQ10-szint ellenőrzését. A CoQ10-kiegészítő szedése segíthet a vitalitás és az energia növelésében.

2. Izomgyengeség és fájdalmak

A CoQ10 nagymértékben koncentrálódik a szívizmokban és a vázizmokban. A csökkent CoQ10 károsíthatja a sejtek energiaanyagcseréjét az izomszövetben. Ez olyan tünetekben nyilvánul meg, mint az izomgyengeség, izomfájdalom vagy izomfájdalom.

Egy fibromyalgiás betegeken végzett tanulmány szerint, akiknek izomfájdalma és fáradtsága volt, a CoQ10 3 hónapon át történő pótlása csökkentette a fájdalmat és a fájdalmat kiváltó pontok érzékenységét, miközben növelte az energiát. Izomgyengeségről számoltak be olyan emberek esetében is, akik sztatingyógyszereket szednek, amelyek kimerítik a CoQ10-tartalékokat.

3. Agyköd és koncentrációs nehézségek

Az agy az egyik legaktívabb anyagcsere szerv a szervezetben. Magas energiaigényének kielégítéséhez állandó ATP-energiaellátásra van szüksége. Az alacsony CoQ10 szint csökkentheti az agyi energiaanyagcserét.

Ez olyan tünetekben nyilvánul meg, mint a szellemi fáradtság, a zavaros gondolkodás, a fókuszálási problémák és a feledékenység - az agyköd klasszikus jelei. A CoQ10 kiegészítése segíthet az agyi köd felszámolásában azáltal, hogy az agysejtek energiatermelését fokozza.

Egy nemrégiben készült 2021-es tanulmány szerint a 12 héten át CoQ10-et szedő orvostanhallgatók memóriája, koncentrációja és általános kognitív funkciói jelentősen javultak a placebóhoz képest. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a CoQ10 javíthatja az idősek kognitív teljesítményét.

4. Légszomj

A CoQ10 nagymértékben koncentrálódik a szívizomsejtekben, amelyeknek óriási mennyiségű energiára van szükségük ahhoz, hogy folyamatosan pumpálják a vért az egész testben. A szívelégtelenségben szenvedő betegeknél gyakran alacsonyabb a CoQ10 szintje.

A lehetséges CoQ10-hiány néhány tünete a légszomj, különösen megerőltetés esetén, nehézlégzés fekvés közben, és a levegőért kapkodó ébredés. Számos tanulmány kimutatta, hogy a CoQ10-pótlás javíthatja a szívelégtelenségben szenvedők légzési nehézségeit és terhelhetőségét.

5. Magas vérnyomás

Tanulmányok szerint a magas vérnyomásban szenvedő emberek CoQ10-szintje általában alacsonyabb. Ennek van értelme, mivel létfontosságú szerepet játszik a szív- és érrendszeri egészség előmozdításában és a sejtek energia-anyagcseréjének javításában.

Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a CoQ10 napi 100-200 mg körüli pótlása segíthet a vérnyomás csökkentésében a magas vérnyomásban szenvedőknél. Egy 12 klinikai vizsgálat metaanalízise szerint a CoQ10 csökkentheti a szisztolés és a diasztolés vérnyomást.

Ha magas a vérnyomása, amelyet gyógyszerekkel nem tud jól kontrollálni, fontolja meg a CoQ10-kiegészítők szedését, hogy segítsen normalizálni a vérnyomásszintjét. De ne hagyja abba a rendszeres vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedését.

6. Szívdobogás

A szívdobogás olyan érzéseket ír le, mint a szívdobogás, szívdobogás vagy szívdobogás. A szívdobogást CoQ10-hiány okozhatja, amely károsíthatja a szívszövet energiaanyagcseréjét.

Egyes klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a CoQ10-kiegészítők szedése csökkenti a szívdobogást és javítja a szívritmust a mitrális billentyűprolapsusban szenvedő betegeknél. Mindig forduljon orvoshoz, ha gyakori vagy hosszan tartó szívdobogást tapasztal.

7. Mellkasi fájdalom

Az angina vagy a mellkasi fájdalom is utalhat néha egy esetleges CoQ10-hiányra. Az alacsony CoQ10-szint miatt károsodott sejtlégzés a szívizmokban egyes esetekben mellkasi panaszokat okozhat.

Egyes tanulmányok szerint a CoQ10 napi 100-200 mg körüli pótlása segíthet enyhíteni a mellkasi fájdalmat és javíthatja az anginás betegek edzéstűrését. A mellkasi fájdalom azonban komoly tünet, amely megfelelő orvosi diagnózist igényel.

8. Magas koleszterinszint

A CoQ10 szorosan részt vesz a sejtek energiaanyagcseréjében, amely a koleszterinszintézist is magában foglalja. Az alacsony CoQ10-szint hozzájárulhat a kóros koleszterinprofilokhoz.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a CoQ10-kiegészítés mérsékelten csökkentheti a teljes és az LDL-koleszterinszintet, miközben növeli a HDL-koleszterinszintet. Egy 12 klinikai vizsgálat metaanalízise szerint a CoQ10 jelentősen csökkentette az összkoleszterinszintet és a triglicerideket.

Ha magas a koleszterinszintje, fontolja meg a CoQ10-kiegészítők szedését az életmódváltás és más természetes gyógymódok alkalmazása mellett. De ne hagyja abba a koleszterinszint-gyógyszereket anélkül, hogy konzultálna orvosával.

9. Fejfájás és migrén

Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a CoQ10 csökkent elérhetősége és a mitokondriumok károsodott működése szerepet játszhat bizonyos típusú fejfájásokban.

Néhány tanulmány kimutatta, hogy a CoQ10 napi 100-400 mg körüli pótlása segíthet csökkenteni a fejfájás gyakoriságát és súlyosságát felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt. További kutatásokra van még szükség, de a CoQ10-kiegészítés bizonyos fejfájás-zavarok esetén előnyös lehet.

10. Hányinger és hányás

A hányinger és hányás érzése néha a sejtek energiájának kimerüléséből adódhat. Az étvágytalanság, a puffadás és a zsíros ételekkel szembeni intolerancia szintén jelezheti az alacsony CoQ10-állapotot.

Egy tanulmány szerint a CoQ10-kiegészítők adása a vesedialízisben részesülő betegeknek jelentősen csökkentette a hányingert és a hányást a placebóhoz képest. Egy másik vizsgálatban a CoQ10-terápia csökkentette a migrénhez kapcsolódó emésztési panaszokat.

11. Izomgörcsök és a sztatinok alkalmazása

A koleszterinszint csökkentésére szolgáló sztatinok, például az atorvasztatin és a szimvasztatin szedése kimerítheti a CoQ10-tartalékokat, és sztatin-indukált myopathiát okozhat, amely izomgörcsök, izomfájdalom vagy gyengeség formájában jelentkezik.

Több tanulmány is bizonyítja, hogy a CoQ10-kiegészítés jelentősen javítja a sztatinnal összefüggő izomtüneteket és a myopathiát. A CoQ10 helyreállítja a kimerült szinteket és támogatja az energiaanyagcserét az izommitokondriumokban.

Ha sztatinterápiát kap, és izomgörcsöket vagy gyengeséget tapasztal, beszéljen orvosával a CoQ10-kiegészítők adásáról, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében.

12. Férfi meddőség és termékenységi problémák

A spermiumok egészségéhez és mozgékonyságához bőséges sejtenergiára van szükség. A férfiak gyenge spermaminősége néha az alacsony CoQ10-szint következménye lehet.

Egyes kutatások szerint a CoQ10-kiegészítők szedése javíthatja a spermiumok koncentrációját, mozgékonyságát és megtermékenyítő képességét az idiopátiás meddőségben szenvedő férfiaknál. A CoQ10-terápia a nők termékenységére is jótékony hatással lehet, bár több bizonyítékra van szükség.

13. Neurodegeneratív betegségek

A mitokondriumok károsodott működése és az oxidatív károsodás valószínűleg hozzájárul az olyan, korral járó neurodegeneratív betegségekhez, mint a Parkinson- és az Alzheimer-kór. A betegek gyakran csökkent CoQ10-szintet mutatnak.

Bár még több kutatásra van szükség, egyes tanulmányok szerint a CoQ10 napi 300-600 mg körüli pótlása neuroprotektív előnyökkel járhat azáltal, hogy támogatja a mitokondriumok működését az agyban és csökkenti az oxidatív stresszt.

14. Cukorbetegség

Az oxidatív stressz és a gyulladás elősegíti az inzulinrezisztenciát, amely a cukorbetegség hátterében áll. Antioxidánsként és gyulladáscsökkentőként a CoQ10 segíthet ellensúlyozni ezeket a patogén folyamatokat.

Egyes klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a CoQ10-kiegészítés javíthatja az inzulinszekréciót a hasnyálmirigyben és fokozhatja az inzulinérzékenységet a cukorbetegek szöveteiben. Védelmet nyújthat a diabéteszes vesebetegséggel szemben is.

15. Hallásproblémák és fülzúgás

A belső fül és a hallórendszer nagy energiaigényű, és különösen érzékeny a mitokondriális diszfunkcióra. A károsodott cochleáris véráramlás halláscsökkenést és fülzúgást válthat ki.

Emberi vizsgálatok azt mutatják, hogy a napi 100-300 mg körüli CoQ10-kiegészítők javíthatják a hallásküszöböt, a beszéd megkülönböztetését, és csökkenthetik a fülzúgás tüneteinek súlyosságát és a zaj okozta halláskárosodást.

16. Szemészeti rendellenességek

A retina anyagcseréje különösen magas, és jelentős energiaszükségletének kielégítéséhez az egészséges mitokondriumokra támaszkodik. A mitokondriális diszfunkció összefügg a retinabetegségekkel és az időskori makuladegenerációval (AMD).

A CoQ10 kiegészítése fokozhatja a mitokondriális ATP-termelést a retinasejtekben. Egyes tanulmányok szerint a CoQ10 jótékony hatással lehet bizonyos retinális rendellenességekre, például az AMD-re és a diabéteszes retinopátiára. További kutatások még folyamatban vannak.

A CoQ10-hiány diagnosztizálása

Az optimális szérum CoQ10-szintre nincs meghatározott referenciatartomány. A CoQ10-hiány gyanúja általában a kockázati tényezők és a tünetek alapján merül fel, nem pedig a vér CoQ10-szintjének közvetlen mérése alapján. A vizsgálat költséges és nem széles körben elérhető.

A CoQ10-hiány kockázatának kitett csoportok közé tartoznak:

  • Idősödő felnőttek
  • Szívbetegségben szenvedő egyének
  • Magas vérnyomásban szenvedők
  • Statin gyógyszereket szedők
  • Mitokondriális rendellenességekben szenvedő egyének
  • Cukorbetegségben, neurodegeneratív betegségben vagy termékenységi problémákban szenvedő emberek

Az orvosok kifejezetten CoQ10-hiányt vizsgálhatnak olyan betegeknél, akiknél a kezelésre rezisztens tünetekkel járó szívelégtelenség, encephalomyopathia, súlyos csecsemőkori multiszisztémás betegség, kisagyi ataxia vagy izolált myopathia fordul elő.

A CoQ10-szint közvetlen mérése segíthet a hiány megerősítésében. A 0,8 μg/ml alatti szérum CoQ10-koncentráció hiányosnak minősül. Az egészséges szint 0,5 és 1,5 μg/ml között van. Nagyon alacsony szintek esetén indokolt a pótlás.

Ne feledje, hogy a CoQ10-hiány legtöbb tünete gyakran finom és nem specifikus, és több tényező is hozzájárulhat hozzá. Sok orvos empirikusan írja fel a CoQ10-kiegészítőket bizonyos tünetek enyhítésére, nem pedig a megerősített hiányra alapozva.

Adagolás CoQ10 hiány esetén

A CoQ10 bevitelére nincs megállapított ajánlott étrendi adag (RDA). A recept nélkül kapható kiegészítők 30 mg-tól 200 mg-ig terjedő erősségűek.

Az optimális terápiás adagolás az egyén és a kezelendő állapot függvényében nagymértékben változhat. A CoQ10-hiányban szenvedőknek nagyobb, 100-300 mg közötti napi adagokra lehet szükségük.

Egyes tanulmányok még magasabb, napi 300 és 2400 mg közötti mennyiséget is alkalmaztak, de csak orvosi felügyelet mellett. A legjobb, ha konzultál egy egészségügyi szakemberrel, hogy meghatározza a megfelelő CoQ10 adagot az Ön egészségi állapota alapján.

A napi CoQ10-et ossza 2-3 kisebb adagra, amelyeket étkezés közben vesz be a felszívódás fokozása érdekében. Az ubikinol forma jobban hasznosulhat, mint az ubikinon forma, különösen az életkor előrehaladtával.

Emellett a CoQ10-kiegészítőket zsírokkal vagy olajokkal együtt szedje, hogy fokozza a felszívódást. Orvosi útmutatás nélkül kerülje a napi 200 mg feletti nagy dózisokat. A CoQ10 gyermekek számára történő alkalmazása előtt kérje ki szakember véleményét.

A CoQ10 élelmiszer-forrásai

Míg a szervezetünk szintetizálja a CoQ10-et, kis mennyiségben a táplálkozásból is hozzájuthatunk. Az élelmiszerforrások azonban csak körülbelül 3-5 mg CoQ10-et biztosítanak naponta.

A legjobb táplálékforrások közé tartoznak:

  • Szerves húsok, mint a szív, a vese és a máj
  • Füvön nevelt marhahús és bölény
  • Zsíros halak, mint a makréla, a hering, a pisztráng és a szardínia.
  • Diófélék és magvak, mint a pisztácia, szezámmag és földimogyoró.
  • Spenót, brokkoli és karfiol
  • Tojás és tejtermékek
  • Szója- és repceolajok
  • Gyümölcsök, mint a narancs, az eper és az avokádó.

Ne feledje, hogy a tipikus CoQ10-termelés az életkor előrehaladtával jelentősen csökken. Az idősebb felnőttek valószínűleg profitálnának a megbízhatóbb CoQ10-bevitelből a kiegészítőkből.

Az olyan tényezők, mint az élelmiszer-feldolgozás, a főzés és az öregedés, az élelmiszerek CoQ10-tartalmának akár 98%-át is elhasználhatják. Ezért a pótlás egyre fontosabbá válik a hiányosságok leküzdése érdekében, különösen ahogy öregszünk.

A CoQ10 lehetséges mellékhatásai

A CoQ10-kiegészítőket a legtöbb ember jól tolerálja az általánosan ajánlott adagokban. A mellékhatások ritkák, de a következők lehetnek:

  • Gyomorpanaszok, hányinger, hasmenés
  • Étvágytalanság
  • Álmatlanság és túlstimuláció
  • Fáradtság
  • Bőrkiütések (ritkán)
  • Fejfájás (nem gyakori)

A napi 300 mg feletti nagy dózisok növelhetik a káros hatások kockázatát. Kérjen orvosi tanácsot, mielőtt meghaladja a napi 200 mg-ot, különösen, ha bármilyen alapbetegsége van, vagy bármilyen gyógyszert szed.

A CoQ10-kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek a vérhígítókkal, például a warfarinnal és az antidepresszáns gyógyszerekkel. A CoQ10 használata előtt konzultáljon orvosával, ha bármilyen vényköteles gyógyszert szed, vagy ha műtétet tervez.

Egyébként a CoQ10 tipikus adagokban nagyon biztonságos, és kevés mellékhatásról számoltak be. Előfordulhat, hogy 2-3 hónapos folyamatos használat után jelentkeznek az előnyök. Válasszon egy elismert, jó hírű márkát, és kérjen szakmai tanácsot a megfelelő adagolással kapcsolatban.

A CoQ10 szükség lehet a CoQ10-re

A CoQ10-hiányhoz kapcsolódó tünetek és egészségügyi állapotok közül néhány fontos információ a következő:

  • Fáradtság, gyengeség és izomfájdalmak
  • Agyköd, koncentrációs nehézség
  • Légszomj és mellkasi fájdalom
  • Magas vérnyomás és koleszterinszint
  • Fejfájás és látási problémák
  • Hányinger, puffadás és bélproblémák
  • Izomgörcsök sztatinok alkalmazásával
  • Meddőség és hormonális zavarok
  • Cukorbetegség és anyagcserezavarok
  • Neurodegeneratív rendellenességek
  • Halláskárosodás és fülzúgás

Bár még több kutatásra van szükség, a CoQ10-hiány megszüntetése segíthet enyhíteni néhány ilyen tünetet. Egy vérvizsgálat megerősítheti az alacsony szintet.

A CoQ10 kiegészítése fokozza az energiaanyagcserét, erős antioxidánsként hat, javítja a szív és az agy egészségét, és egyéb előnyökkel is jár. Forduljon orvoshoz annak megállapításához, hogy a CoQ10 kiegészítés hasznos lehet-e az Ön helyzetében.

Milyen tünetei vannak annak, hogy CoQ10-re van szükségünk? Következtetés

Összefoglalva, a CoQ10 a sejtek energiatermeléséhez és antioxidáns védelméhez létfontosságú anyag. A csökkenő szintek különböző tünetekkel járhatnak, többek között a fáradtság, az izom- és agyműködés, a szív- és érrendszeri egészség terén.

A CoQ10-szint közvetlen mérése megerősítheti a hiányt, különösen az olyan magas kockázatú csoportok esetében, mint az idősek és a krónikus betegek. Az orvosok ezután CoQ10-pótlást írhatnak elő a szintek pótlására.

Általában napi 100-300 mg közötti adagokat alkalmaznak, megosztott adagokban, étellel és olajokkal. A hiányban szenvedőknek orvosi irányítás mellett magasabb végső dózisokra lehet szükségük. Az ubikinol forma jobban felszívódhat.

Bár az élelmiszerforrások csak kis mennyiséget biztosítanak, a szervhúsok, a zsíros halak, a tojás, a magvak és a növényi olajok fogyasztása némileg növelheti a táplálékkal bevitt CoQ10 mennyiségét.

A CoQ10-kiegészítők biztonságosak, jól tolerálhatók és segíthetnek bizonyos tünetek enyhítésében. Az optimális használat azonban az egyedi egészségi állapot és az igények alapján történő, egyénre szabott megközelítést igényel. Forduljon egészségügyi szakemberhez annak megállapításához, hogy a CoQ10-kiegészítés hasznos lehet-e az Ön számára.

A cikk megírásához felhasznált források

Alcocer, L. (2021). A koenzim Q10 (CoQ10) kiegészítés a fibromyalgiához társuló fáradtság, fájdalom és kognitív diszfunkció kezelésében: Egy nyílt kísérleti tanulmány. Pain Medicine, 22(3), 645-654 . https://doi.org/10.1093/pm/pnaa285.

Dai, Y. L., Luk, T. H., Yiu, K. H., Wang, M., Yip, P. M., Lee, S. W., ... & Siu, C. W. (2013). A mitokondriális diszfunkció visszafordítása koenzim Q10-kiegészítéssel javítja az endothelfunkciót ischaemiás bal kamrai szisztolés diszfunkcióban szenvedő betegeknél: randomizált, kontrollált vizsgálat. Atherosclerosis, 227(2), 306-313. https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2012.11.013. https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2012.11.013

Gvozdjakova, A., Kucharska, J., Bartkovjakova, M., Gazdikova, K., & Gazdik, F. E. (2005). A koenzim Q10 pótlása csökkenti a kortikoszteroidok adagját asztmás hörgő betegeknél. Biofactors, 25(1-4), 235-240 . https://doi.org/10.1002/biof.5520250134.

Hodgson, J. M., Watts, G. F., Playford, D. A., Burke, V., & Croft, K. D. (2002). A Q10 koenzim javítja a vérnyomást és a glikémiás kontrollt: kontrollált vizsgálat 2. típusú cukorbetegségben szenvedő alanyokon. European journal of clinical nutrition, 56(11), 1137-1142. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601464. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601464

Kumar, A., Kaur, H., Devi, P., & Mohan, V. (2009). A Q10 koenzim (CoQ10) szerepe szívbetegségekben, magas vérnyomásban és Meniere-szerű szindrómában. Pharmacology & therapeutics, 124(3), 259-268. https://doi.org/10.1016/j.pharmthera.2009.07.002. https://doi.org/10.1016/j.pharmthera.2009.07.002

Langsjoen, P. H., & Langsjoen, A. M. (2014). Kiegészítő ubikinol előrehaladott pangásos szívelégtelenségben szenvedő betegeknél. Biofactors, 40(1), 119-128. https://doi.org/10.1002/biof.1114. https://doi.org/10.1002/biof.1114

Malyankar, U. V., Almhero, J. C., Hammell, D. C., Ward, R. J., McLean, L., & D'Souza, G. G. M. (2021). Véletlenszerű, kontrollált vizsgálat a koenzim Q10-kiegészítés hatásáról a tanulásra, a memóriára és a fáradtságra egészséges egyetemi hallgatóknál. Frontiers in aging neuroscience, 13, 626787. https://doi.org/10.3389/fnagi.2021.626787. https://doi.org/10.3389/fnagi.2021.626787

Mohr, D., Bowry, V. W., & Stocker, R. (1992). A Q10 koenzim táplálékkiegészítése a keringő lipoproteinekben megnövekedett ubikinol-10 szintet eredményez, és növeli a humán alacsony sűrűségű lipoprotein ellenállását a lipidperoxidáció beindulásával szemben. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Lipids and Lipid Metabolism, 1126(3), 247-254. https://doi.org/10.1016/0005-2760(92)90235-5.

Mortensen, S. A., Rosenfeldt, F., Kumar, A., Dolliner, P., Filipiak, K. J., Pella, D., ... & Littarru, G. P. (2014). A Q10 koenzim hatása a morbiditásra és a mortalitásra krónikus szívelégtelenségben: a Q-SYMBIO: randomizált kettős vak vizsgálat eredményei. JACC: Heart Failure, 2(6), 641-649 . https://doi.org/10.1016/j.jchf.2014.06.008.

Pepping, J. (1999). Q10 koenzim. American Journal of Health-System Pharmacy, 56(6), 519-521. https://doi.org/10.1093/ajhp/56.6.519. https://doi.org/10.1093/ajhp/56.6.519

Rosenfeldt, F. L., Haas, S. J., Krum, H., Hadj, A., Ng, K., Leong, J. Y., & Watts, G. F. (2007). A Q10 koenzim a magas vérnyomás kezelésében: a klinikai vizsgálatok metaanalízise. Journal of human hypertension, 21(4), 297-306. https://doi.org/10.1038/sj.jhh.1002138. https://doi.org/10.1038/sj.jhh.1002138

Young, A. J., Johnson, S., Steffens, D. C., & Doraiswamy, P. M. (2007). Q10 koenzim: áttekintés a neuroprotektánsként való ígéretéről. CNS spectrums, 12(1), 62-68. https://doi.org/10.1017/S1092852900021283. https://doi.org/10.1017/S1092852900021283

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső