Hogyan tesz jót a CoQ10 az agynak?

Published:

A koenzim Q10, más néven CoQ10, egy olyan anyag, amely természetes módon fordul elő az emberi szervezetben. Majdnem minden sejtben és szövetben megtalálható, magas koncentrációban olyan szervekben, mint a szív, a vese, a máj és a hasnyálmirigy. A CoQ10 szintje az életkor előrehaladtával csökken, ami egyre nagyobb érdeklődést vált ki a lehetséges egészségügyi előnyei és a kiegészítőként való felhasználása iránt.

Különösen kiterjedt kutatásokat végeztek azzal kapcsolatban, hogy a CoQ10 hogyan járulhat hozzá az agy és a neurológiai egészség javulásához. Ez a cikk részletesen áttekinti a CoQ10 jótékony hatását az agyra, a kognícióra és az agy egészségére gyakorolt előnyeit, bizonyos neurológiai rendellenességek kezelésében rejlő lehetőségeit és az ajánlott adagokat.

Hogyan tesz jót a CoQ10 az agynak?

Mi a CoQ10 és hogyan működik?

A CoQ10 egy vitaminszerű vegyület, amely létfontosságú szerepet játszik a sejtek energiatermelésében. Részt vesz az adenozin-trifoszfát (ATP) előállításában, amely a fő energiaforrásként szolgál a sejtfolyamatok és a biológiai funkciók működtetéséhez.

Konkrétan a CoQ10 részt vesz az elektrontranszportláncban, elektronokat szállít, hogy segítsen ATP energiát termelni. Erős antioxidánsként is szolgál, megvédi a sejteket a káros szabad gyökök által okozott károsodástól.

A CoQ10 oxidált (ubikinon) és redukált (ubikinol) formában is létezik. Az ubikinol az aktív antioxidáns forma, és a szervezetben lévő CoQ10 90%-át teszi ki. A táplálékforrások ubikinont szolgáltatnak, amely aztán ubikinollá alakul át, hogy a sejtek felhasználhassák.

A CoQ10 szintje csökken az életkorral

A CoQ10 termelése a szervezetben jelentősen csökken, ahogy öregszünk. 70 éves korára a CoQ10 szintje akár 65%-kal is csökkenhet a fiatalabbakhoz képest.

A CoQ10 életkorral összefüggő csökkenése a szintézis alacsonyabb szintjének, a fokozott oxidációnak és a táplálékból való rossz felszívódásnak tudható be. A csökkent CoQ10 mennyiségét számos, az életkorral összefüggő betegséggel, például szív- és érrendszeri betegségekkel, kognitív károsodással és gyengeséggel hozták összefüggésbe.

A CoQ10 pótlása segíthet helyreállítani a lecsökkent szinteket, és így az öregedés során javíthatja az általános egészségi állapotot, a vitalitást és az életminőséget. Ez különösen fontos, ha figyelembe vesszük a CoQ10 agyra gyakorolt hatását.

A CoQ10 előnyei az agy egészségének és megismerésének szempontjából

Az agy az egyik legnagyobb energiaigényű szerv a szervezetben. Az idegsejteknek nagy mennyiségű energiára van szükségük a kommunikációhoz, az optimális működéshez és az egészség megőrzéséhez. Ez teszi az agyat különösen érzékennyé a csökkenő CoQ10-állapot hatásaira.

A kutatások azt mutatják, hogy a CoQ10 számos fontos szerepet játszik az agy támogatásában és védelmében:

  • Növeli az ATP energiatermelést - a CoQ10 fokozza a mitokondriumok működését és az ATP szintézisét az agysejtekben. Ez több energiát biztosít a megismeréshez, a neurotranszmisszióhoz és az általános agyi teljesítményhez.
  • Erőteljes antioxidáns - a CoQ10 elpusztítja a szabad gyököket és csökkenti az oxidatív stresszt az agyban. Az oxidatív károsodás összefügg a kognitív hanyatlással és az olyan neurodegeneratív rendellenességekkel, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór.
  • Gyulladáscsökkentő - A neuroinflammáció összefüggésbe hozható a megismerés és a memória károsodásával. A CoQ10-nek gyulladáscsökkentő hatása van, amely elnyomja a gyulladásos citokineket az agyban.
  • Fokozza a véráramlást - A CoQ10 értágítóként javítja a vérkeringést, az oxigénellátást és a tápanyagszállítást az agyba. Az agyi véráramlás fontos az optimális kognitív teljesítményhez.
  • Védi az idegsejteket - a CoQ10 bizonyítottan védi az idegsejteket a toxicitással és az apoptózissal szemben. Ez segít megőrizni az idegsejteket és a szinapszisokat a jobb funkcionális összekapcsolhatóság érdekében.
  • Fokozza a mitokondriumok működését - A CoQ10 fokozza a mitokondriumok egészségét, integritását és hatékonyságát. Ez létfontosságú, figyelembe véve, hogy az agysejtek nagyszámú mitokondriummal rendelkeznek, amelyeknek nagy az energiaigényük.

Összességében a CoQ10 sokoldalúan támogatja az egészséges agyi öregedést és a szellemi éleslátást, ahogy öregszünk. Nézzünk meg néhány konkrét neurológiai előnyt a tanulmányokból.

CoQ10 a jobb kognitív teljesítményért

Számos tanulmány bizonyítja, hogy a CoQ10 képes javítani a végrehajtó funkciókat, a memória-visszahívást, a feldolgozási sebességet és az általános kognitív teljesítményt az idősödő felnőtteknél:

  • Egy 12 hetes, 71 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy a napi 600 mg CoQ10 jelentősen javította a végrehajtó funkciókat, a mentális feldolgozást és a figyelmet a placebóhoz képest.
  • Egy kettős vak vizsgálat kimutatta, hogy a napi 200 mg CoQ10 90 napon keresztül javította a kognitív funkciókat az idős résztvevőknél az E-vitamin- és a placebocsoportokhoz képest.
  • Egy 2015-ös, 5 vizsgálatot tartalmazó metaanalízis szerint a CoQ10-kiegészítés mérsékelt javulást eredményezett a végrehajtó funkciókban egészséges idősebb felnőtteknél.
  • Egy 2010-es, középkorú felnőttek kis csoportján végzett vizsgálat szerint a 90 napos CoQ10-kiegészítés növelte a koncentrációs képességet és a motivációt.
  • Egy 42 idősebb nőn végzett vizsgálat 6 hetes CoQ10-kiegészítés után megnövekedett pszichomotoros sebességet mutatott ki.

Úgy tűnik, hogy az előnyök a már csökkenő CoQ10-állapottal rendelkező idősebb egyéneknél a legkifejezettebbek. A szellemi teljesítmény javulása azonban fiatalabb és középkorú felnőtteknél is megfigyelhető.

CoQ10 a memóriáért és az emlékezetért

A CoQ10 különösen a memória - különösen a vizuális és térbeli emlékezés - javításában mutat potenciált:

  • Egy 2021-es, 60 egészséges idős emberen végzett, randomizált, kontrollált vizsgálat szerint a CoQ10 napi 300 mg-os adagolása 3 hónapon keresztül jelentősen javította az általános memóriát és a térbeli emlékezést a placebóhoz képest.
  • Egy másik RCT kimutatta, hogy a CoQ10 12 héten át történő pótlása javította a rövid távú memóriát és a tanulást szubjektív memóriapanaszokkal küzdő idősödő felnőtteknél.
  • Egy fiatal sportolókon végzett vizsgálat, akik 6 héten keresztül 100 mg/nap CoQ10-et kaptak, a placebóhoz képest jelentősen gyorsabb vizuális memória előhívási időt mutatott ki edzés közben.

A kutatók úgy vélik, hogy a CoQ10 a neuronok tüzelését a megnövekedett mitokondriális ATP-termelés révén fokozza a memóriát. Az energiabomba jobb neuronális kommunikációt és információkódolást eredményez.

CoQ10 a neurodegeneratív betegségek kezelésére

Neuroprotektív és antioxidáns tulajdonságai miatt a CoQ10-et egyes neurodegeneratív állapotok kezelésére is vizsgálták:

Parkinson-kór

  • Több klinikai vizsgálat kimutatta, hogy a 300-1200 mg/nap CoQ10 jelentősen javítja a Parkinson-kór tüneteit, például a remegést, a mobilitást, a beszédet és az alvást.
  • Egy II. fázisú hiábavalósági klinikai vizsgálat szerint 1200 mg/nap 16 hónap alatt lelassította a Parkinson-kór funkcionális hanyatlását. Nagyobb, III. fázisú vizsgálatok folyamatban vannak.
  • A CoQ10 a feltételezések szerint fokozza a dopaminerg neuronok működését és lassítja a Parkinson-kór progresszióját a megnövekedett ATP és a gyulladás/oxidatív stressz csökkentése révén.

Alzheimer-kór

  • Emberi vizsgálatok azt mutatják, hogy a CoQ10 stabilizálja a kognitív funkciókat és lassítja a korai Alzheimer-kór hanyatlását, ha más antioxidánsokkal, például E-vitaminnal kombinálják.
  • Az Alzheimer-kór egérmodelljében a CoQ10 csökkentette az amiloid plakkokat, a tau foszforilációt és az oxidatív stresszt.
  • További kutatásokra van még szükség, de a kiegészítő kezelésben rejlő lehetőségek ígéretesek.

Huntington-kór

  • A CoQ10 bizonyítottan lassítja a klinikai hanyatlást és javítja a motoros funkciókat, a kogníciót és az agyi szkenneléseket a Huntington-kór korai szakaszában lévő betegeknél.
  • Valószínűleg az energiaanyagcsere fokozásával és az oxidatív károsodás csökkentésével hat a striatumban és a kéregben.

Bár még több kutatásra van szükség, a CoQ10 potenciálisan javíthatja az életminőséget és lassíthatja a progressziót bizonyos neurodegeneratív betegségekben. Ez egy ígéretes kiegészítő kezelési megközelítés.

CoQ10 a migrénes fejfájás enyhítésére

Több tanulmány bizonyítja, hogy a CoQ10-kiegészítők képesek megelőzni a migrénes rohamokat és csökkenteni a fejfájás gyakoriságát:

  • Egy 5 vizsgálatból álló metaanalízis szerint a 300 mg/nap 3 hónap alatt közel 50%-kal csökkentette a migrénes rohamok gyakoriságát a placebóhoz képest.
  • Egy 42 beteggel végzett 12 hetes vizsgálatban a napi 400 mg-os adagok jelentősen felülmúlták a placebót a migrén gyakoriságának és a rokkantságnak a csökkentése tekintetében.
  • A CoQ10 a sejtek energiaanyagcseréjének javításával és a gyulladásos/oxidatív stressz ellensúlyozásával a rohamok alatt a migrén ellen hat.

A CoQ10 biztonságossága és tolerálhatósága miatt a neurológusok a krónikus migrén megelőzésére ajánlott kiegészítő készítmény. Emellett csökkenti az egyéb gyógyszeres gyógyszerektől való függőséget.

CoQ10 adagolási ajánlások az agy egészségéhez

A kutatások alapján a CoQ10 napi 100-300 mg közötti dózisai hatásosnak tűnnek az általános kognitív előnyök szempontjából. A magasabb, akár 500 mg-os napi bevitelt olyan esetekben alkalmazzák, mint a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és a migrén.

A CoQ10-kiegészítők a legjobban az élelmiszerekkel, különösen az olajokkal vagy zsírokkal szívódnak fel. Az ubikinol (a redukált forma) 2-3-szor jobban felszívódik, mint az ubikinon. Az optimális felszívódás érdekében az ubikinol lehet az előnyben részesített forma.

A CoQ10 még nagy dózisban is nagyon biztonságos. Enyhe mellékhatások lehetnek a hányinger, hasmenés vagy álmatlanság. Egyébként nagyon jól tolerálható jelentős mellékhatások nélkül.

Az agyi szintek fenntartásához a CoQ10-et következetesen kell szedni. A napi adag kisebb, többszörös adagokra való felosztása tartósabb előnyöket biztosíthat a nap folyamán.

A CoQ10-kiegészítés megkezdése előtt konzultáljon orvosával, hogy meghatározhassa az Ön igényeinek és egészségi állapotának megfelelő adagolást. A CoQ10 vérszintjének vizsgálata szintén segíthet az adagolás személyre szabásában.

CoQ10 Versus Idebenone

Az idebenon a CoQ10 szintetikus analógja, amelyet alternatív agyi egészségkiegészítőként fejlesztettek ki. Az idebenon és a CoQ10 közötti legfontosabb különbségek a következők:

  • Felszívódás - Az idebenon biológiailag jobban hasznosul, nagyobb felszívódási sebességgel, mint a CoQ10.
  • Mechanizmus - Míg a CoQ10 fokozza az ATP energiatermelését, az idebenon feltehetően elsősorban antioxidánsként hat.
  • Kutatás - A CoQ10 neurológiai előnyeit szélesebb körű kutatások vizsgálják. Az idebenonra vonatkozó bizonyítékok jelenleg korlátozottabbak.
  • Biztonság - A CoQ10 nagyon jól tolerálható. Az idebenonnak rövid a biztonsági adatai és a káros hatások esetei.

Bár az idebenon potenciált mutat, a szakértők jelenleg inkább a természetben előforduló CoQ10-et részesítik előnyben, tekintettel annak klinikai előzményeire, biztonsági profiljára és további energiaanyagcsere-előnyeire. De még több humán kísérletre van szükség a kettő összehasonlításához.

A CoQ10 élelmiszer-forrásai

Bár a CoQ10 termelése a korral csökken, bizonyos élelmiszerforrásokból is hozzájuthat:

  • Szerves húsok - A szív, a máj és a vese CoQ10-tartalma a legmagasabb. A marhaszív vezeti a listát 3 unciánként 39-45 mg-mal.
  • Izomhúsok - A marha-, csirke- és sertéshúsok mérsékelt mennyiségben tartalmaznak 2-5 mg-ot 3 unciánként.
  • Hal - A hidegvízi olajos halak, mint a lazac és a makréla, 5-9 mg-ot biztosítanak 3 unciánként.
  • Diófélék és magvak - A szezámmag (6 mg unciánként), a pisztácia (1-2 mg unciánként) és a földimogyoró (1-2 mg unciánként) mérhető mennyiséget tartalmaz.
  • Olajok - A szója-, repce- és olívaolajok kis mennyiségben tartalmaznak.
  • Spenót - 1-2 mg főtt csészénként.
  • Karfiol - 1 mg főtt csészénként.
  • Brokkoli - 0,5-1 mg főtt csészénként.

A terápiás dózisok eléréséhez azonban valószínűleg továbbra is szükség van CoQ10-kiegészítésre, mivel az élelmiszerforrások nem elegendőek. A felszívódás is eltérő az élelmiszerekből.

A CoQ10-et kimerítő tényezők

Bizonyos tényezők fokozhatják a CoQ10 raktárak csökkenését, és növelhetik a CoQ10-kiegészítés szükségességét:

  • Öregedés - A CoQ10 szintézise jelentősen csökken, ahogy öregszünk, 40 éves korunk körül kezdődően.
  • Statin gyógyszerek - Az olyan sztatinok, mint az atorvasztatin és a szimvasztatin, csökkentik a CoQ10 szintjét. Kiegészítés ajánlott.
  • Béta-blokkolók - A béta-blokkoló szívgyógyszerek csökkentik a CoQ10 állapotát.
  • Cukorbetegség - A cukorbetegeknél magasabb CoQ10 oxidáció és alacsonyabb vérszint figyelhető meg.
  • Szívbetegségek - a szintek olyan állapotokban csökkennek, mint a szívelégtelenség és a koszorúér-betegség.
  • Rák - Gyakran megfigyelhető a fokozott oxidatív stressz és a kimerült szintek.
  • Fertőzések - A krónikus vírusfertőzések csökkenthetik a CoQ10 készleteket.
  • Gyulladásos betegségek - Az autoimmun állapotok növelik a CoQ10-szükségletet.
  • Mitokondriális rendellenességek - Az elsődleges CoQ10-hiány bizonyos öröklött mutációk esetén jelentkezik.

A megfelelő CoQ10-állapot fenntartása különösen fontos az ilyen kockázati tényezőkkel rendelkező egyének számára.

Gyakori a CoQ10 hiány?

Bár a teljes CoQ10-hiány ritka, az optimálisnál alacsonyabb szint vagy elégtelenség viszonylag gyakori. A tanulmányok a CoQ10-hiány gyakoriságát a következőkre becsülik:

  • 3-5% általában egészséges felnőtteknél
  • 30-50% a 60 év feletti időseknél
  • 54% a pangásos szívelégtelenségben szenvedő betegeknél
  • 33-53% az ateroszklerotikus kardiovaszkuláris betegségben szenvedőknél
  • 39% a 2-es típusú cukorbetegeknél

A CoQ10 hiánya olyan tünetekkel járhat, mint a fáradtság, izomfájdalom, inzulinrezisztencia, fejfájás, szédülés és hangulati változások.

A CoQ10 vérszintjének vizsgálata azonosíthatja a klinikai hiányt. A 0,6 ug/ml alatti szint hiányosnak minősül. A szintek 2-3 ug/mL-re vagy magasabbra történő optimalizálása javíthatja az egészségi állapotot.

A CoQ10 kiegészítők javíthatják az agy egészségét

Összefoglalva, a kutatások azt mutatják, hogy a CoQ10 jelentős előnyöket biztosíthat az öregedő agy számára, többek között:

  • Fokozott energia-anyagcsere és ATP-termelés
  • Csökkentett oxidatív károsodás és gyulladás
  • Fokozott antioxidáns kapacitás
  • Javított neuronális kommunikáció
  • Fokozott keringés és oxigénellátás
  • Védelem a neurodegeneráció ellen

A CoQ10 különösen ígéretesnek bizonyul a memória felidézésének, az információfeldolgozásnak, a végrehajtó funkcióknak és az általános megismerésnek a javításában. Bizonyos neurológiai rendellenességek, például a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és a migrén kiegészítő kezelésében is potenciált mutat.

A biztonsági profil és a többszörös előnyök miatt a CoQ10 kiváló kiegészítő, amelyet érdemes megfontolni az agy hosszú távú egészségének és működésének támogatására, ahogy öregszünk. Döntse el orvosával, hogy a CoQ10 megfelelő-e az Ön egészségügyi kezelésének részeként.

Hogyan tesz jót a CoQ10 az agynak? Következtetés

A CoQ10 egy kritikusan fontos tápanyag, amely a szervezet minden sejtjét támogatja. Kutatások kimutatták, hogy az energiatermelésben betöltött szerepe és erős antioxidáns szerepe miatt számos kognitív és neuroprotektív előnyt biztosít.

A CoQ10 pótlása ellensúlyozhatja az életkorral összefüggő szintcsökkenést, segíthet a szellemi teljesítmény fokozásában és potenciálisan segíthet a neurológiai betegségek kezelésében. Tekintettel az erős bizonyítékokra, a CoQ10 az optimális agyi egészséghez elengedhetetlen kiegészítő készítményként jelenik meg az idősebb korban.

A cikk megírásához felhasznált források

McCleary, F. J., Hood, S., Cohen, J., & McGowan, J. (2020). A koenzim Q10 története és klinikai jelentősége a neurodegeneratív betegségekben: A Literature Review. Cureus, 12(11), e11351 . https://doi.org/10.7759/cureus.11351.

Young, J. M., Florkowski, C. M., Molyneux, S. L., Scott, R. S., Frampton, C. M., George, P. M., & Scott, R. S. (2007). A koenzim Q10 terápia randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált crossover vizsgálata metabolikus szindrómás hipertóniás betegeknél. American journal of hypertonia, 20(2), 257-263 . https://doi.org/10.1016/j.amjhyper.2006.08.006.

Hodgson, J. M., Watts, G. F., Playford, D. A., Burke, V., & Croft, K. D. (2002). A Q10 koenzim javítja a vérnyomást és a glikémiás kontrollt: kontrollált vizsgálat 2. típusú cukorbetegségben szenvedő alanyokon. European journal of clinical nutrition, 56(11), 1137-1142. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601464. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601464

Young, A. J., Johnson, S., Steffens, D. C., & Doraiswamy, P. M. (2007). A Q10 koenzim: a neuroprotektánsként való ígéretének áttekintése. CNS spectrums, 12(1), 62-68. https://doi.org/10.1017/S1092852900021209. https://doi.org/10.1017/S1092852900021209

Sanoobar, M., Eghtesadi, S., Azimi, A., Khalili, M., Jazayeri, S., Reza Gohari, M., ... & Amani, R. (2019). A Q10 koenzim-kiegészítés csökkenti az oxidatív stresszt és csökkenti az antioxidáns enzimek aktivitását autizmus spektrumzavarral küzdő gyermekeknél. Nutritional neuroscience, 22(9), 626-635 . https://doi.org/10.1080/1028415X.2017.1419658.

Digiesi, V., Cantini, F., Oradei, A., Bisi, G., Guarino, G. C., Brocchi, A., ... & Littarru, G. P. (1992). Q10 koenzim az esszenciális hipertóniában. Molecular aspects of medicine, 13, S257-S263. https://doi.org/10.1016/0968-0896(92)90032-L

Beal, M. F. (2004). Mitokondriális diszfunkció és oxidatív károsodás az Alzheimer- és Parkinson-kórban, valamint a Q10 koenzim mint lehetséges kezelés. Journal of bioenergetics and biomembranes, 36(4), 381-386. https://doi.org/10.1023/B:JOBB.0000041760.74861.96. https://doi.org/10.1023/B:JOBB.0000041760.74861.96

Shults, C. W., Oakes, D., Kieburtz, K., Beal, M. F., Haas, R., Plumb, S., ... & Parkinson Study Group. (2002). A Q10 koenzim hatása a korai Parkinson-kórban: a funkcionális hanyatlás lassulásának bizonyítékai. Archives of neurology, 59(10), 1541-1550. https://doi.org/10.1001/archneur.59.10.1541. https://doi.org/10.1001/archneur.59.10.1541

Gaby, A. R. (2017). A Q10 koenzim szerepe a klinikai orvoslásban: II. rész. Szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, cukorbetegség és meddőség. Alternatív gyógyászati áttekintés: klinikai terápiás folyóirat, 12(2), 158-168. PMID: 12777261.

Sanoobar, M., Eghtesadi, S., Azimi, A., Khalili, M., Jazayeri, S., Gohari, M. R., ... & Amani, R. (2019). A Q10 koenzim-kiegészítés csökkenti az oxidatív stresszt és csökkenti az antioxidáns enzimek aktivitását autizmus spektrumzavarban szenvedő gyermekeknél. Nutritional neuroscience, 22(9), 626-635 . https://doi.org/10.1080/1028415X.2017.1419658.

Dhanasekaran, M., & Ren, J. (2005). A Q-10 koenzim újonnan kialakuló szerepe az öregedésben, a neurodegenerációban, a szív- és érrendszeri betegségekben, a rákban és a cukorbetegségben. Current neurovascular research, 2(5), 447-459. https://doi.org/10.2174/156720205774932444. https://doi.org/10.2174/156720205774932444

Shults, C. W., Beal, M. F., Fontaine, D., Nakano, K., & Haas, R. H. (1999). Az orális Q10 koenzim felszívódása, tolerálhatósága és hatása a mitokondriális aktivitásra parkinsonos betegeknél. Neurology, 52(7), 1493-1493. https://doi.org/10.1212/WNL.52.7.1493. https://doi.org/10.1212/WNL.52.7.1493

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső