Mit tesz a Q10 a bőrért?

Published:

A Q10 koenzim, más néven ubikinon vagy CoQ10, egy természetesen előforduló antioxidáns, amely fontos szerepet játszik a bőr egészségében és az öregedés megjelenésében. Ahogy öregszünk, a CoQ10 szintje csökken a szervezetünkben, ami oxidatív károsodáshoz vezet, ami felgyorsíthatja a bőr öregedését. A CoQ10-kiegészítők és bőrápolási termékek használata segíthet a szint helyreállításában, az oxidatív stressz elleni küzdelemben és a fiatalosabb arcszín kialakításában.

Mit tesz a Q10 a bőrért?

Mi az a Q10 koenzim?

A koenzim Q10 (CoQ10) egy vitaminszerű anyag, amely a szervezetben természetes módon termelődik, de táplálékkal és étrend-kiegészítőkkel is be lehet juttatni. Létfontosságú szerepet játszik az energiatermelésben, és erős antioxidánsként működik a sejtekben.

Néhány kulcsfontosságú tény a CoQ10-ről:

  • A CoQ10 gyakorlatilag a szervezet minden sejtjében megtalálható, de különösen koncentráltan jelen van a nagy energiaigényű szervekben, mint például a szív, a máj és a vesék.
  • A sejtek energiatermeléséért felelős mitokondriumok alapvető alkotóeleme. A CoQ10 segít a zsírokat és cukrokat ATP-vé alakítani, ami a legfontosabb energiaforrás sejtszinten.
  • Aktív formájában (ubikinol) a CoQ10 elektronokat ad le a szabad gyökök és a reaktív oxigénfajok (ROS) semlegesítésére. Ezáltal kulcsfontosságú antioxidánssá válik az oxidatív stressz megelőzésében.
  • A CoQ10 szintje a 20-as években tetőzik, majd az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken. A CoQ10 szintje 40 éves korára elkezdhet csökkenni, ami hozzájárul az öregedés bizonyos aspektusaihoz.
  • A sztatinok és bizonyos más gyógyszerek szintén csökkenthetik a szervezet CoQ10-szintjét.
  • A CoQ10 táplálékforrásai közé tartozik a hús, a hal, a diófélék, a magvak és egyes olajok. Az élelmiszerből történő táplálkozás azonban általában nem elegendő a CoQ10-szint jelentős emeléséhez.
  • A CoQ10-kiegészítők segíthetnek a CoQ10-állapot növelésében. Az ubikinol tekinthető a legjobban biológiailag elérhető formának, amelyet a szervezet könnyen fel tud szívni.

Miért csökken a CoQ10 szintje a korral

Számos oka van annak, hogy a természetes CoQ10 szintje a szervezetben idővel csökken:

  • Csökkentett szintézis: A CoQ10-et a szervezet természetes módon szintetizálja. A CoQ10 szintéziséhez azonban legalább nyolc vitaminra és számos nyomelemre van szükség. Ezen tápanyagok bármelyikének hiánya károsíthatja a CoQ10 termelést. A sejtek és az anyagcsere korral összefüggő változásai a CoQ10-szintézis kevésbé hatékony működését eredményezik.
  • Fokozott használat: A kor előrehaladtával a szervezet CoQ10-igénye megnő, hogy segítsen kielégíteni a nagyobb energiaigényt és ellensúlyozza az oxidatív stresszt. Élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítőkből történő fokozott bevitel nélkül ez fokozatosan kimerítheti a CoQ10-tartalékokat.
  • Oxidatív károsodás: A CoQ10 a szervezetben oxidálódhat inaktív formákká. Az öregedés nagyobb oxidatív stresszel jár, ami több CoQ10-et használ fel.
  • Mitokondriális mutációk: A mitokondriumok termelik a CoQ10-et, és működésük az életkor előrehaladtával csökken. A mitokondriumokban lévő DNS-mutációk idővel felhalmozódnak, és károsíthatják a CoQ10 szintézisét.
  • Sejtpusztulás: Az idősebb sejtek általában több hibával rendelkeznek és nagyobb arányban halnak el. Ez azt jelenti, hogy kevesebb egészséges sejt áll rendelkezésre a CoQ10 előállítására és felhasználására.
  • Gyógyszerek: Egyes vényköteles gyógyszerek, mint például a sztatinok, befolyásolhatják a CoQ10 termelési útvonalakat. A 40 év feletti emberek gyakran több olyan gyógyszert használnak, amelyek elszívják a CoQ10-et.

A fiatalos CoQ10-szint fenntartása kiegészítéssel különösen fontossá válik középkorban és azon túl, hogy ellensúlyozza az életkorral összefüggő csökkenést.

CoQ10 előnyei a bőr számára

A CoQ10 szintjének növelése többféleképpen is elősegítheti a bőr egészségét és fiatalságát:

1. Csökkenti az oxidatív károsodást

A szabad gyökök és a ROS által okozott oxidatív stressz nagyban hozzájárul a bőr öregedéséhez. Károsítja a sejtmembránokat, a fehérjéket és a DNS-t.

A CoQ10 aktív ubikinol formájában egy erős antioxidáns, amely elektronokat adományoz a szabad gyökök semlegesítésére. Ez segít megvédeni a bőr fehérjéit, például a kollagént és az elasztint az oxidatív károsodástól.

2. Javítja a mitokondriumok működését

A bőrsejtek mitokondriumainak szükségük van a CoQ10-re, hogy a tápanyagokat hatékonyan alakítsák át sejtenergiává. A mitokondriumok károsodott működése csökkent energiatermeléshez és a bőrsejtekben felhalmozódó salakanyagokhoz vezet.

A CoQ10 segít optimalizálni a mitokondriális anyagcserét a hatékonyabb energiatermelés érdekében. Ezáltal a bőrsejtek több energiát kapnak a javításhoz, karbantartáshoz és a forgalomhoz.

3. Stimulálja a kollagént és az elasztint

Az oxidatív károsodás megzavarhatja a bőr kollagén- és elasztinszintézisét. A CoQ10 segít megvédeni ezeket a strukturális fehérjéket, miközben serkenti a kollagént és elasztint termelő fibroblasztokat.

Ez segít fenntartani a bőr vastagságát és rugalmasságát, hogy leküzdje a ráncokat, a megereszkedést és a bőr kreppes textúráját. A CoQ10 segíthet az elasztint lebontó enzim gátlásában is.

4. Csökkenti a gyulladást

Az alacsony fokú krónikus gyulladás egy másik folyamat, amely a bőr öregedéséhez kapcsolódik. A CoQ10 gyulladáscsökkentő hatású, mivel gátolja a gyulladáskeltő citokineket és más gyulladásos mediátorokat.

A gyulladás csökkentése segít minimalizálni a bőrpírt, miközben védelmet nyújt a kollagén lebomlása és az öregedő bőrben aktiválódó gyulladásos folyamatok okozta bőrkárosodás ellen.

5. Javítja a barrier funkciót

A bőr barrierje védi a mélyebb rétegeket a környezeti ártalmaktól. Ez a barrier a kor előrehaladtával gyengül, ami szárazabb bőrt és érzékenységet eredményez.

A kutatások szerint a CoQ10 segít megerősíteni a bőr barrier funkcióját azáltal, hogy fokozza a ceramidok - lipidek - termelését, amelyek segítenek a barrier kialakításában és a nedvesség megtartásában.

6. Semlegesíti az UV-károsodást

Az UV-sugárzásnak való kitettség jelentős oxidatív stresszt és gyulladást okoz a bőrben. Antioxidánsként és gyulladáscsökkentőként a CoQ10 minimalizálhatja az oxidatív károsodást és az UV-expozíció hatásait.

A korai kutatások arra is utalnak, hogy az ubikinol képes lehet elnyelni az UV-sugarakat és csökkenteni azok behatolását a külső bőrrétegeken keresztül. Ez egyfajta napvédelmet biztosít.

7. Fokozza a vérkeringést

A mikrocirkuláció az életkor előrehaladtával csökken. A mitokondriális energiatermelés javításával a CoQ10 segíti a bőrsejteket a sejtek megújulásához és a keringéshez szükséges energia előállításában.

A jobb keringés elősegíti a tápanyagok és az oxigén eljuttatását a bőrszövetekhez, miközben hatékonyan eltávolítja a salakanyagokat. Ez kulcsfontosságú a bőr egészsége és ragyogása szempontjából.

A CoQ10 legfőbb előnyei a bőr számára

Összefoglalva, a CoQ10 legfontosabb, bizonyítékokon alapuló előnyei a bőr fiatalos és egészséges kinézetének megőrzésében a következők:

  • A ráncokat okozó szabad gyökök és ROS semlegesítése
  • Véd a kollagén, az elasztin és a sejtek oxidatív károsodása ellen.
  • Az energiatermelés és a mitokondriális funkció javítása
  • A bőr öregedésében szerepet játszó gyulladás csökkentése
  • A kollagén- és elasztinszintézis serkentése
  • A bőrgát erősítése
  • Védelem az UV-fénykárosodás ellen
  • A vérkeringés és a tápanyagok bőrsejtekhez való eljuttatásának elősegítése

CoQ10 kutatás a bőr számára

Számos klinikai vizsgálat bizonyította, hogy a CoQ10 képes javítani az öregedéssel összefüggő bőrparamétereket:

  • Egy 12 hetes vizsgálatban a nők 60 mg ubikinolt szedtek. Az arc ráncai 6 és 12 hét után jelentősen csökkentek a placebóhoz képest. A bőr érdessége, a foltok és a sárgaság is javult.
  • Azok a nők, akik öt héten keresztül naponta kétszer 1%-os CoQ10 krémet használtak, csökkent ráncokat, simább bőrszerkezetet és jobb nedvességtartalmat tapasztaltak.
  • Amikor a menopauza utáni nők 30 napig 0,3%-os CoQ10 krémet alkalmaztak, láthatóan csökkentek a ráncok és nőtt a bőr rugalmassága.
  • A CoQ10 más antioxidánsokkal, például E-vitaminnal való kombinálása jobb antioxidáns védelmet eredményezett a bőrsejtekben, mint a CoQ10 önmagában.
  • Azokban a vizsgálatokban, amelyekben az emberek 6-12 héten keresztül napi 100-300 mg CoQ10-kiegészítőt szedtek, a CoQ10 szintje megnőtt az epidermiszben, és hatékonyan csökkentette az oxidációs károsodást.

Bár a kutatások még folyamatban vannak, a tudósok a CoQ10 krémek és kiegészítők számos megfigyelt előnyét az oxidatív stressz és a gyulladás csökkentésének, az UV-károsodás semlegesítésének és a bőrsejtek mitokondriális működésének javításának tulajdonítják.

Kinek lehet hasznos a CoQ10?

Bárki profitálhat antioxidáns állapotának optimalizálásából, de azok, akik valószínűleg a legtöbbet profitálnak a CoQ10 szint növeléséből, a következők:

  • 30 év feletti felnőttek: A CoQ10 csökkenése a 30-as években kezdődik, így a kiegészítés még fontosabbá válik az öregedés elleni védelemben.
  • Középkorú vagy idősebb felnőttek: CoQ10-hiányos állapotúak: Az 50 év felettieknek van a legnagyobb hiányuk, ami a bőrt érzékenyebbé teszi az oxidatív öregedési folyamatokkal szemben.
  • Statinokat szedő emberek: A sztatinok, mint az atorvasztatin és a szimvasztatin, gyakran kiürítik a CoQ10-et. A kiegészítés segíthet ennek ellensúlyozásában.
  • A szennyezésnek/méreganyagoknak kitett személyek: A környezeti stressz növeli a bőr oxidációját, ezért a CoQ10 antioxidáns védelmet nyújt.
  • Dohányzó emberek: A dohányzás drámaian csökkenti a CoQ10 antioxidáns kapacitását, miközben felgyorsítja a bőr öregedését.
  • UV-károsodásra hajlamosak: CoQ10 segít minimalizálni a napozás káros hatásait.
  • Bárki, aki öregedésgátló hatást keres: A CoQ10 segíthet fenntartani a fiatalos, egészséges bőrt, ahogy öregszünk.
  • Bizonyos betegségekben szenvedő személyek: A CoQ10 előnyös lehet az oxidatív stresszel és gyulladással járó betegségeknek, mint például a cukorbetegség, neurodegeneratív betegségek, magas vérnyomás, stb.

Hogyan növelhető a CoQ10 a bőr számára

Két fő módja van a CoQ10 állapotának növelésére a bőr egészsége érdekében: A helyi használat és a szájon át történő pótlás.

Helyi CoQ10

A CoQ10 közvetlen bőrre történő felvitele lehetővé teszi, hogy behatoljon a felhám és a bőr rétegeibe, ahol antioxidáns és öregedésgátló hatást fejthet ki. Tanulmányok azt mutatják, hogy még a CoQ10 alacsony, 0,3% körüli koncentrációja is jelentősen javítja a bőr paramétereit, ha több héten keresztül helyileg alkalmazzák.

A helyi CoQ10 előnyei a következők:

  • Közvetlen bejuttatás az epidermiszbe az antioxidáns védelem érdekében
  • Képes csökkenteni a látható finom vonalakat, ráncokat és érdességet.
  • Javítja a nedvességet és az epidermális hidratáltságot
  • Kevesebb teljes CoQ10 szükséges a szájon át történő adagoláshoz képest
  • Fokozhatja más lokális öregedésgátló összetevők hatását.
  • Könnyen integrálható a bőrápolási rutinba

Ha helyi CoQ10-et vásárol, keressen olyan készítményt, amely ubikinolt tartalmaz, az antioxidáns és a bőrbe legkönnyebben felszívódó aktív formáját. E-vitaminnal együtt használva fokozza az antioxidáns védelmet.

Alkalmazzon naponta CoQ10 krémet vagy szérumot az oxidatív öregedésre leginkább hajlamos területekre, például az arcra, nyakra, mellkasra és kézre koncentrálva. Finoman simítsa a bőrbe, amíg teljesen fel nem szívódik.

Orális CoQ10-kiegészítők

A CoQ10 szintjének növelése a szervezeten belülről szájon át szedhető kiegészítőkkel előnyös az egész szervezet és az összes szervrendszer számára, beleértve a bőrt is.

A CoQ10-kiegészítők előnyei a következők:

  • Emeli a CoQ10 szintjét az egész szervezetben, nem csak a bőrben.
  • A bőrre gyakorolt hatások észleléséhez nagyobb dózisra van szükség, mint a topikális szereknél.
  • Az ubikinol a legjobban biológiailag elérhető forma
  • 2-4 hétig tarthat a bőr CoQ10 szintjének növelése.
  • Kombinálható más belső antioxidánsokkal, mint a C-, E-vitamin és a szelén.
  • Segít fenntartani a CoQ10 állapotát napi használat mellett
  • Bizonyos szív- és érrendszeri, valamint agyi egészségügyi előnyökkel járhat.

A tipikus CoQ10 anti-aging adag 100-200mg naponta. A CoQ10-hiányban szenvedők akár 400 mg-os adagokat is alkalmazhatnak. A legjobban olaj- vagy zsírtartalmú ételekkel szívódik fel.

A CoQ10 szintjének vérvizsgálattal történő mérése segíthet az ideális kiegészítő adagok meghatározásában.

Biztonság és mellékhatások

A CoQ10-et széles körben biztonságosnak tartják, és nagyon kevés mellékhatása van. Vízben oldódó jellege miatt lényegében nem hordozza a toxicitás kockázatát. Enyhe mellékhatások lehetnek:

  • Gyomorpanaszok vagy hányinger, általában enyhül, ha étellel együtt szedik a gyógyszert.
  • Fejfájás vagy szédülés
  • Álmatlanság, ha túl közel van a lefekvéshez
  • Kölcsönhatások a vérhígítókkal, mint a warfarin

A CoQ10 biztonságosnak tekinthető terhesség és szoptatás alatt, de az ajánlott adagok nem véglegesen meghatározottak. A gyógyszereket szedőknek a kiegészítés előtt konzultálniuk kell orvosukkal.

A helyi CoQ10 hidratáló krémek a legtöbb bőrtípus esetében nem irritálják a bőrt. Kezdje az új termékek tapaszos tesztelésével.

Mit tesz a Q10 a bőrért? Következtetés

A CoQ10 szintje az életkor előrehaladtával természetes módon csökken, de étrenddel, bőrápolási termékekkel és étrend-kiegészítőkkel helyreállítható. Mind a helyi, mind a szájon át szedhető CoQ10 előnyökkel jár a bőr öregedése ellen a ráncokat okozó szabad gyökök semlegesítése, a kollagén stimulálása, a gyulladás csökkentése és a mitokondriumok működésének javítása révén.

A CoQ10 különösen előnyös azok számára, akik az öregedés, az UV-expozíció, a stressz, a gyógyszerek vagy az egészségi állapot okozta oxidatív bőrkárosodás ellen kívánnak küzdeni. A CoQ10-bevitel fokozása segíthet fenntartani a fiatalosabb arcszínt.

A cikk megírásához felhasznált források

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső