A CoQ10 súlygyarapodást okoz?

Published:

A koenzim Q10, más néven CoQ10 egy vitaminszerű anyag, amely a szervezetben természetes módon termelődik. Étrend-kiegészítőként is kapható. A CoQ10 fontos szerepet játszik az energiatermelésben és erős antioxidánsként szolgál. Egyesek azonban azon tűnődnek, hogy a CoQ10 mellékhatásként súlygyarapodáshoz vezethet-e.

A CoQ10 súlygyarapodást okoz?

Mi a CoQ10?

A CoQ10 egy olyan vegyület, amely segít energiát termelni a sejtekben. Részt vesz az adenozin-trifoszfát (ATP) előállításában, amely a sejt fő energiaforrása. A CoQ10 a test minden sejtjében megtalálható, de különösen a sok energiát igénylő szervekben, mint például a szív, a vese és a máj.

A CoQ10 antioxidánsként is működik, segít megvédeni a sejteket a szabad gyököknek nevezett káros vegyületek által okozott károsodástól. Antioxidánsként segít leküzdeni az oxidatív stresszt, amely számos betegséghez kapcsolódik.

A szervezetünk magától is termel némi CoQ10-et, de a kor előrehaladtával a termelés csökken. Bizonyos gyógyszerek, például a koleszterinszint csökkentésére használt sztatinok szintén csökkenthetik a CoQ10 szintjét. Ezen okok miatt egyesek CoQ10-kiegészítőket szednek, hogy növeljék a szintjüket.

A CoQ10-kiegészítők gyakori felhasználása és előnyei

A CoQ10-kiegészítőket általában a következőkre használják:

  • Szívvel kapcsolatos állapotok, például szívelégtelenség, magas vérnyomás és magas koleszterinszint kezelése.
  • Javítja a fibromyalgia és a krónikus fáradtság szindróma tüneteit.
  • Lassítja az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulását, mint a Parkinson-kór és a Huntington-kór.
  • Fokozza a sportteljesítményt az oxidatív stressz csökkentésével és a sejtek energiaellátásának javításával.
  • Segít megelőzni a migrént és a klaszteres fejfájást
  • Javítja a petesejtek minőségét és a termékenységet a nőknél
  • A koleszterinszint csökkentésére használt sztatin gyógyszerek mellékhatásainak enyhítése

A kutatások azt mutatják, hogy a CoQ10-kiegészítők a következő előnyökkel járhatnak:

  • Javítja a szív egészségét és működését
  • Alacsonyabb vérnyomás
  • Fokozza az energiaszintet
  • Csökkenti a gyulladást
  • Javítja az endothelialis funkciót és az erek egészségét
  • Fokozza a fizikai teljesítményt
  • Serkenti az immunrendszert
  • Lassítja a sejtek energiájának az életkorral összefüggő csökkenését

Fontos azonban megjegyezni, hogy a CoQ10-zel kapcsolatos kutatások még csak most kezdődnek. Egyes tanulmányok jelentős előnyöket mutatnak, míg mások nem találnak semmilyen hatást. Több nagyszabású vizsgálatra van szükség a CoQ10-kiegészítés hatásainak tisztázásához.

A CoQ10 okozhat súlygyarapodást?

Egyesek azt állítják, hogy a CoQ10 szedése súlygyarapodást okoz náluk. Nincs azonban erős bizonyíték arra, hogy a CoQ10 közvetlenül súlygyarapodást okozna.

A CoQ10-ről nem ismert, hogy befolyásolná az étvágyat, a kalóriaégetést, a zsírfelszívódást, az anyagcserét vagy más, a testsúlyváltozásban szerepet játszó testi folyamatokat. A CoQ10-kiegészítőkben sincsenek olyan összetevők, amelyek súlynövekedéshez vezetnének.

Ez azt jelenti, hogy egyes felhasználók a CoQ10-kiegészítés megkezdése után néhány kiló felszaporodásról számolnak be. Ennek néhány lehetséges oka van:

Vízvisszatartás

Egyes kutatások szerint a CoQ10-nek enyhe vízhajtó hatása lehet, ami azt jelenti, hogy csökkentheti a vizelettel történő vízveszteséget. Ez egyeseknél a pótlás megkezdésekor enyhe vízvisszatartáshoz vagy folyadékgyülemhez vezethet. A kis mennyiségű hozzáadott vízmennyiség néhány plusz kilót jelenthet a mérlegen.

A kutatások azonban nem találtak jelentős hatást a CoQ10-nek a folyadékegyensúlyra vagy a víztömegre. A vízvisszatartás valószínűleg enyhe és átmeneti, amikor először kezdik el a kiegészítést. A megfelelő folyadékbevitel segíthet a folyadékvisszatartás minimalizálásában is.

Fokozott energia és étvágy

Egyesek arról számolnak be, hogy a CoQ10-kiegészítők rendszeres szedése után energikusabbnak érzik magukat. Ez a hozzáadott energia potenciálisan növelheti az étvágyat és a kalóriabevitelt egyes felhasználóknál, ami idővel enyhe súlygyarapodáshoz vezethet.

A kutatások azonban nem erősítették meg, hogy a CoQ10 fokozza az étvágyat vagy az élelmiszerfelvételt. Az étvágy és a kalóriabevitel bármilyen növekedése valószínűleg szerény mértékű, és egyénenként jelentősen eltérő.

Izomnövekedés

A CoQ10-felhasználók egy kis százaléka az izomtömeg növekedését észleli a kiegészítés után, ami súlyt ad. A CoQ10 javítja a sejtek energiatermelését és a mitokondriumok működését, ami fokozhatja a fizikai teljesítményt. Ez lehetővé teheti a jobb izomépítést, ha erőnléti edzéssel párosul.

A CoQ10 azonban nem izomépítő kiegészítő. A sovány izomtömeg növekedése a legtöbb felhasználó számára valószínűleg minimális lesz.

Zsír veszteség maszkolás

Bizonyos esetekben a CoQ10 az anyagcsere fokozásával segíthet kis mennyiségű zsír elégetésében, miközben egyidejűleg növeli a vízsúlyt. A zsírvesztést elfedheti a vízvisszatartás, így úgy tűnhet, mintha az összsúly kissé megnövekedett volna.

Ugyanakkor korlátozott bizonyíték van arra, hogy a CoQ10 jelentősen fokozza a zsírégetést. Bármilyen anyagcsere-javító hatás valószínűleg szerény.

Egyéni variáció

Fontos megjegyezni, hogy az emberek reakciója a kiegészítőkre olyan tényezők alapján változhat, mint a genetika, az étrend, az egészségi állapot, a gyógyszerek és egyéb tényezők. Egyeseknél előfordulhat enyhe vízvisszatartás, étvágyváltozás vagy más hatások a CoQ10 kiegészítés hatására, míg másoknál nem. A felhasználók kis százaléka, akik súlygyarapodásról számolnak be, nem jelenti azt, hogy a kiegészítés ezt közvetlenül okozza.

Tippek a súlygyarapodás megelőzésére a CoQ10-ről

Ha a CoQ10 elkezdése után mégis észrevesz néhány plusz kilót, vannak lépések, amelyeket megtehet, hogy visszatérjen a helyes útra:

  • Figyelje a kalóriabevitelt, és kerülje a túlevést. A CoQ10 nem valószínű, hogy közvetlenül növeli az étvágyat vagy a kalóriabevitelt, ezért legyen tisztában az adagok méretével.
  • Igyon sok vizet. Ha jól hidratált marad, az ellensúlyozhatja a CoQ10 esetleges folyadékvisszatartó hatását.
  • Mérje meg magát rendszeresen. A kis folyadékkal történő súlygyarapodás eltúlzottnak tűnhet a mérlegen. A napi vagy heti mérlegelés lehetővé teszi, hogy megkülönböztesse a zsír és a víz súlygyarapodását.
  • Gyakoroljon többet. A plusz kalóriák elégetése kardióval, erőnléti edzéssel vagy más tevékenységgel megelőzheti a súlygyarapodást. A CoQ10 fokozhatja az edzési teljesítményt is.
  • Fontolja meg az alacsonyabb CoQ10 adagolást. Próbálja meg csökkenteni az adagot, hogy lássa, megváltoztatja-e a súlyt. Dolgozzon együtt orvosával a legmegfelelőbb adag megtalálása érdekében.
  • Adj neki időt. Egy új étrend-kiegészítő elkezdésekor a kisebb súlyingadozások gyakoriak. Tartson ki a CoQ10 mellett néhány hétig, hogy lássa, a kezdeti vízvisszatartás megszűnik-e.
  • Beszéljen orvosával. Beszélje meg orvosával a súlyváltozással kapcsolatos aggályait, és kérje meg, hogy kövesse nyomon a CoQ10 szedésének előrehaladását.

Megfelelő adagolással, ellenőrzéssel és egészséges életmóddal a CoQ10-et jelentős súlygyarapodás nélkül is szedheti. A hosszú távú súlyszabályozás érdekében összpontosítson a teljes értékű élelmiszerekre, a rendszeres testmozgásra és más egészséges szokásokra.

Tipikus CoQ10 adagolás és óvintézkedések

A CoQ10 szokásos napi adagja 100-200 mg naponta, 1-2 osztott adagban, étkezés közben bevéve a legjobb felszívódás érdekében.

A napi 500 mg-ig terjedő megadagokat bizonyos állapotokban, például szívelégtelenség esetén alkalmazták, de a napi 200 mg feletti előnyökre vonatkozó bizonyítékok hiányoznak. A nagy dózisok a mellékhatások kockázatát is növelhetik.

A CoQ10 általában jól tolerálható, még nagyobb adagokban is. A lehetséges mellékhatások a következők lehetnek:

  • Hányinger, hányás, hasmenés
  • Álmatlanság
  • Bőrkiütés
  • Fáradtság
  • Influenzaszerű tünetek
  • Szédülés
  • Ingerlékenység

A CoQ10-kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek a vérhígítókkal, például a warfarinnal és a magas koleszterinszint kezelésére használt sztatin gyógyszerekkel. A CoQ10 használata előtt konzultáljon kezelőorvosával, ha bármilyen gyógyszert szed vagy valamilyen egészségügyi problémája van, különösen szívbetegséggel kapcsolatban.

Bizonyos csoportoknak kerülniük kell a CoQ10-kiegészítőket, hacsak orvosuk nem hagyja jóvá:

  • Terhes vagy szoptató nők
  • Cukorbetegek vagy vércukorszint-szabályozó gyógyszert szedők
  • Azok, akiket 2 héten belül műtétre terveznek
  • Szervátültetésben részesülők
  • Alacsony vérnyomású vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedő személyek

A CoQ10 a legtöbb egészséges felnőtt számára valószínűleg biztonságos, ha megfelelően használják. Beszélje meg azonban egészségügyi szolgáltatójával az esetleges aggályok kezelése és annak meghatározása érdekében, hogy az Ön egyéni igényeinek megfelel-e.

A lényeg

Összefoglalva, kevés bizonyíték van arra, hogy a CoQ10-kiegészítés közvetlenül súlygyarapodást okozna. Néhány felhasználó a CoQ10 elkezdése után a testsúly enyhe növekedéséről számol be, ami a vízvisszatartás, a fokozott étvágy, az izomnövekedés vagy a zsírvesztést elfedő hatások miatt lehetséges.

A kutatások azonban nem igazolták, hogy a CoQ10 jelentős hatást gyakorolna a testsúlyra vagy a testösszetételre. A tapasztalt súlygyarapodás valószínűleg szerény és átmeneti lesz.

Megfelelő adagolás, folyadékbevitel, testmozgás és kiegyensúlyozott étrend mellett a CoQ10 a legtöbb embernél nem valószínű, hogy jelentős súlyváltozáshoz vezet. De mint minden kiegészítő esetében, figyeljen oda az egyéni reakciójára, és beszélje meg orvosával az aggályokat.

Koncentráljon az általános egészséges szokásokra a hosszú távú súlykezelés és wellness érdekében - a CoQ10 további előnyöket biztosíthat, mint például a szív egészsége, a megnövekedett energia és a testmozgás teljesítménye.

A cikk megírásához felhasznált források

Langsjoen, P. H., & Langsjoen, A. M. (2014). Kiegészítő ubikinol előrehaladott pangásos szívelégtelenségben szenvedő betegeknél. Biofactors (Oxford, Anglia), 40(1), 119-128. https://doi.org/10.1002/biof.1123. https://doi.org/10.1002/biof.1123

Mohr, D., Bowry, V. W., & Stocker, R. (1992). A Q10 koenzim táplálékkiegészítése a keringő lipoproteinekben megnövekedett ubikinol-10 szintet eredményez, és növeli a humán alacsony sűrűségű lipoprotein ellenállását a lipidperoxidáció beindulásával szemben. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Lipids and Lipid Metabolism, 1126(3), 247-254 . https://doi.org/10.1016/0005-2760(92)90241-B.

Gökbel, H., Gül, I., Belviranlı, M., & Okudan, N. (2010). A Q10 koenzim-kiegészítés hatása a teljesítményre ismételt szupramaximális edzés során ülő férfiaknál. The Journal of Strength & Conditioning Research, 24(1), 97-102. https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e3181c1da3a. https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e3181c1da3a

Digiesi, V., Cantini, F., Oradei, A., Bisi, G., Guarino, G. C., & Brocchi, A. (1994). Q10 koenzim az esszenciális hipertóniában. Molecular Aspects of Medicine, 15, s257-s263. https://doi.org/10.1016/0098-2997(94)90094-9.

Kumar, A., Kaur, H., Devi, P., & Mohan, V. (2009). A Q10 koenzim (CoQ10) szerepe szívbetegségekben, magas vérnyomásban és Meniere-szerű szindrómában. Pharmacology & Therapeutics, 124(3), 259-268. https://doi.org/10.1016/j.pharmthera.2009.07.003. https://doi.org/10.1016/j.pharmthera.2009.07.003

Shults, C. W., Oakes, D., Kieburtz, K., Beal, M. F., Haas, R., Plumb, S., Juncos, J. L., Nutt, J., Shoulson, I., Carter, J., Kompoliti, K., Perlmutter, J. S., Reich, S., Stern, M., Watts, R. L., Kurlan, R., Molho, E., Harrison, M., & Lew, M. (2002). A Q10 koenzim hatása a korai Parkinson-kórban: a funkcionális hanyatlás lassulásának bizonyítékai. Archives of Neurology, 59(10), 1541-1550. https://doi.org/10.1001/archneur.59.10.1541. https://doi.org/10.1001/archneur.59.10.1541

Young, A. J., Johnson, S., Steffens, D. C., & Doraiswamy, P. M. (2007). Q10 koenzim: áttekintés a neuroprotektánsként való ígéretéről. CNS spectrums, 12(1), 62-68. https://doi.org/10.1017/s1092852900020328. https://doi.org/10.1017/s1092852900020328

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső