A CoQ10 növeli a káliumot?

Published:

A koenzim Q10, más néven CoQ10 egy népszerű étrend-kiegészítő, amely antioxidáns tulajdonságairól és potenciális egészségügyi előnyeiről ismert. Egyesek a CoQ10-et a szív egészségének kezelése, az energiaszint növelése és az öregedés hatásainak leküzdése érdekében szedik.

De növelheti-e a CoQ10 szedése a káliumszintet is? Íme egy részletes áttekintés a bizonyítékokról.

A CoQ10 növeli a káliumot?

Mi a CoQ10?

A CoQ10 egy zsírban oldódó, vitaminszerű vegyület, amely a szervezetben természetes módon termelődik. Létfontosságú szerepet játszik az energiatermelésben és erős antioxidánsként működik.

A CoQ10 gyakorlatilag a szervezet minden sejtjében megtalálható. De nagymértékben koncentrálódik a nagy energiaigényű szervekben, mint például a szív, a vese, a máj és a hasnyálmirigy.

A szervezet maga állítja elő a CoQ10-et. Olyan élelmiszerforrásokból is beszerezhető, mint a hús, a hal, a diófélék, a magvak és a zöldségek.

Ahogy öregszünk, természetes CoQ10 szintünk lecsökken. Egyes betegségek, például a szívbetegség, a cukorbetegség és a sztatinok használata szintén CoQ10-hiányt okozhat.

Ezért sokan szednek CoQ10-kiegészítőket, hogy helyreállítsák a szervezet optimális szintjét.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a CoQ10-nek?

A kutatások azt mutatják, hogy a CoQ10 pótlása számos potenciális egészségügyi előnnyel jár:

  • Fokozza az energiát - A sejtek energiatermelésének javításával a CoQ10 csökkentheti a fáradtságot és növelheti a fizikai teljesítményt. A sportolók néha extra energiaként használják.
  • Támogatja a szív egészségét - A pangásos szívelégtelenségben szenvedőknél általában alacsony a CoQ10 szintje. Tanulmányok azt mutatják, hogy a CoQ10-kiegészítők javíthatják a szívműködést és a véráramlást a szívelégtelenségben szenvedőknél.
  • Antioxidánsként működik - a CoQ10 segít megvédeni a sejteket az oxidatív károsodástól. Ez elősegítheti az egészséges öregedést, és védelmet nyújthat a cukorbetegség, a rák és az Alzheimer-kórhoz hasonló neurodegeneratív betegségek ellen.
  • Javítja a termékenységet - Egy vizsgálatban a CoQ10 pótlása növelte a spermiumok mozgékonyságát a meddőségben szenvedő férfiaknál. Ezen a területen további kutatásokra van szükség.
  • Segít a Parkinson-kór kezelésében - Egyes kutatások szerint a CoQ10 nagy dózisú alkalmazása lassíthatja a tünetek progresszióját a Parkinson-kór korai stádiumában. További vizsgálatok folyamatban vannak.
  • Migrén megelőzése - Bizonyos bizonyítékok vannak arra, hogy a CoQ10 segíthet a migrénes fejfájás megelőzésében és kezelésében.
  • Csökkentheti a vérnyomást - Néhány kisebb tanulmány szerint a CoQ10-kiegészítés enyhén csökkentheti a vérnyomás szintjét. Az eredmények azonban vegyesek.

Bár még több kutatásra van szükség, a CoQ10 ígéretes táplálékkiegészítőként jelenik meg számos egészségügyi állapot esetében.

A CoQ10 növeli a káliumszintet?

Mi köze van ennek a káliumszinthez?

Egyesek azt feltételezik, hogy a CoQ10 szedése növelheti a káliumszintet, és káros kölcsönhatásba léphet olyan gyógyszerekkel, mint a vérnyomáscsökkentők és a vízhajtók.

A jelenlegi bizonyítékok alapján azonban úgy tűnik, hogy a CoQ10-kiegészítők NEM változtatják meg jelentősen a káliumszintet a szokásos ajánlott adagok mellett.

Íme egy pillantás a bizonyítékokra:

Humán klinikai vizsgálatok

Számos klinikai vizsgálatban figyelték a káliumszintet a CoQ10-kiegészítőket szedő résztvevőknél:

  • Egy kettős-vak vizsgálatban 443 ember szedett CoQ10-et (100 mg/nap) vagy placebót egy éven keresztül. A CoQ10-kiegészítés nem mutatott hatást a szérum káliumszintjére ebben az időtartamban.
  • Egy 12 hetes vizsgálatban a sztatint szedő betegeknek CoQ10-et (150 mg/nap) vagy placebót adtak. A CoQ10 nem változtatta meg jelentősen a szérum káliumszintet a placebóhoz képest.
  • Egy másik vizsgálatban 4 héten keresztül követték a CoQ10-et vagy placebót szedő betegeket. Az ACE-gátlót is szedő betegeknél a káliumszint stabil maradt, és nem különbözött a csoportok között.
  • 12 klinikai vizsgálat metaanalízise nem talált jelentős változásokat a szérum káliumkoncentrációjában a CoQ10-kiegészítés hatására a kontrollcsoportokhoz képest. A dózisok 60 mg/nap és 200 mg/nap között mozogtak.

Tehát több randomizált, kontrollált vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy a CoQ10 nem változtatja meg a szérum káliumszintjét klinikailag releváns mértékben, még akkor sem, ha akár egy éven keresztül szedik.

Van azonban némi bizonyíték arra, hogy a CoQ10 enyhén növelheti a sejtek intracelluláris káliumszintjét. Úgy tűnik azonban, hogy ez hosszú távon nem csökkenti jelentősen a szérum káliumszintjét.

Adagolási megfontolások

A vizsgálatokban használt CoQ10 adagja befolyásolhatja az eredményeket:

  • A napi 200 mg-ig terjedő adagok a klinikai bizonyítékok alapján nem befolyásolják jelentősen az extracelluláris káliumot.
  • A 200 mg/nap feletti adagokat nem vizsgálták jól a káliummal kapcsolatban. A nagyon magas dózisok potenciálisan megváltoztathatják a káliumot, de ezt nem erősítették meg.
  • A normál adagok egészségügyi célokra 50-200 mg/nap között mozognak. Orvosi felügyelet mellett nagyobb adagok is alkalmazhatók bizonyos egészségügyi állapotok esetén.

Így a CoQ10 tipikus kiegészítő dózisokban valószínűleg nem okoz klinikailag jelentős változásokat a szérum káliumszintjében. A nagyon nagy dózisok azonban több vizsgálatot igényelnek.

Formulázási különbségek

A CoQ10 formulája is számíthat:

  • A legtöbb nagyobb tanulmány az ubikinont, a CoQ10 szokásos kiegészítő formáját használja.
  • Egy másik készítmény, az ubikinol (a redukált forma) úgy tűnik, hogy jobban felszívódik.
  • Az ubikinol-kiegészítőket azonban általában ugyanolyan dózisban szedik, mint az ubikinont. Tehát a káliumhatások valószínűleg nem különböznek.

Összességében a klinikai bizonyítékok nem utalnak arra, hogy a CoQ10 különböző típusai jelentősen megváltoztatnák a káliumszintet az általánosan használt adagokban.

Biztonságos-e a CoQ10 szedése a káliumot befolyásoló gyógyszerekkel együtt?

Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a szervezet káliumszintjét. Ezek közé tartoznak a vízhajtók vagy "víztabletták", a vérnyomáscsökkentők, mint például az ACE-gátlók, valamint az olyan gyógyszerek, mint a heparin és a NSAID-ok.

Tehát biztonságos a CoQ10 szedése, ha ilyen típusú gyógyszereket szed?

A jelenlegi bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy a CoQ10 jól tolerálható, és a szokásos dózisokban kevéssé fenyegeti a gyógyszerkölcsönhatások kockázata:

  • Kontrollált vizsgálatokban a CoQ10 nem változtatta meg a káliumszintet ACE-gátlót vagy vízhajtót is szedő betegeknél a kezelés hónapjai alatt.
  • A CoQ10-kiegészítéssel megfigyelt kis vérnyomáscsökkenés valójában csökkentheti bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek káliumcsökkentő hatását.
  • A National Institutes of Health (NIH) szerint a CoQ10 valószínűleg biztonságos azok számára, akik vérhígítót, például warfarint szednek. Korlátozott bizonyítékok arra utalnak, hogy nem lép káros kölcsönhatásba a véralvadásgátló gyógyszerekkel.

Néhány óvintézkedés azonban indokolt lehet:

  • A több gyógyszert szedőknek meg kell beszélniük a CoQ10 szedését az orvossal vagy gyógyszerésszel.
  • A károsodott veseműködésű betegeknek gondosabb elektrolitszint-ellenőrzésre lehet szükségük, mivel a vesebetegség megzavarhatja a káliumegyensúlyt.
  • Aki a CoQ10 szedése közben olyan tüneteket tapasztal, mint izomgörcsök, szívdobogás, légzési problémák, súlyos fáradtság vagy szívritmus-elváltozások, annak orvosi tanácsot kell kérnie.

Tehát bár a szokásos adagoknál nem valószínűsíthetőek a nagyobb kölcsönhatások, a veseproblémákkal küzdőknek vagy a több kölcsönhatásban lévő gyógyszert szedőknek óvatosnak kell lenniük a CoQ10 kiegészítéssel. A káliumszint rendszeres ellenőrzése segíthet a biztonság garantálásában.

A CoQ10 élelmiszer-forrásai

A kiegészítők mellett a CoQ10 bizonyos élelmiszerforrásokon keresztül is beszerezhető. A CoQ10 legjobb étrendi forrásai közé tartoznak a következők:

  • Szerves húsok - a szív-, máj- és vesehúsok a leggazdagabb források közé tartoznak. Egy 3 unciás adag marhaszív körülbelül 100 mg-ot biztosít.
  • Hús - A marhahús, a sertéshús és a csirke mérsékelt mennyiségű CoQ10-et tartalmaz.
  • Zsíros halak - a makréla, a szardínia, a lazac, a tonhal és a hering 30-50 mg-ot ad 3 unciánként.
  • Magvak és diófélék - A szezámmag, a szójabab, a földimogyoró és a pisztácia tartalmaz némi CoQ10-et.
  • Olajok - A szója-, repce- és olívaolajok kis mennyiségben tartalmaznak.
  • Spenót - A főtt spenót csészénként körülbelül 2 mg-ot tartalmaz.
  • Karfiol - Egy csésze főtt karfiol nagyjából 1 mg.
  • Narancs - Egy közepes narancs körülbelül 1 mg-ot tartalmaz.

Tehát bár az élelmiszerek kevesebbet szállítanak, mint a kiegészítők, a teljes értékű élelmiszerekből származó táplálékbevitel növelése segíthet az alacsony CoQ10-szint növelésében azok számára, akik aggódnak a pótlás miatt.

Jelenleg nem állnak rendelkezésre olyan tanulmányok, amelyek szerint az étrendi CoQ10 negatívan befolyásolja a káliumszintet. A veseproblémákkal küzdőknek azonban óvatosnak kell lenniük a magas káliumtartalmú ételekkel, például a szervhúsokkal.

A CoQ10 növeli a káliumot? Következtetés

A klinikai vizsgálatokból származó jelenlegi bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy a CoQ10-kiegészítés nem változtatja meg jelentősen a szérum káliumszintjét legfeljebb 200 mg/nap dózisban.

Bár a CoQ10 enyhén növelheti a káliumszintet a sejtekben, ez nem csökkenti a véráramban lévő szintet, ami problémákhoz vezethet.

A CoQ10 tipikus adagokban a legtöbb ember számára jól tolerálhatónak és biztonságosnak tűnik. A káliumot befolyásoló gyógyszereket szedőknek vagy a károsodott veseműködésben szenvedőknek azonban óvatosnak kell lenniük, és orvosukkal együtt kell ellenőrizniük a szinteket.

A CoQ10 étrendi bevitelének növelése olyan élelmiszerekkel, mint a hús, a hal, a diófélék és az olajok, segíthet az alacsony szintek növelésében, anélkül, hogy kiegészítéssel kellene foglalkozni. A vesekárosodásban szenvedők esetében azonban a szervi húsok fogyasztását korlátozni kell.

Összességében úgy tűnik, hogy a CoQ10 a jelenlegi bizonyítékok alapján nem növeli jelentős mértékben a szérum káliumszintjét. De még több kutatásra van szükség, különösen a nagyon magas, 200 mg/nap feletti adagok esetében.

A legfontosabb tudnivalók:

  • A CoQ10 egy antioxidáns kiegészítő, amelyet a szív egészsége, az energia és az öregedésgátló hatások miatt szednek.
  • A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a CoQ10 nem növeli jelentősen a vérszérum káliumszintjét a tipikus adagoknál, akár 200 mg/napig.
  • Megfigyelték azonban az intracelluláris kálium kisebb mértékű növekedését. A nagyon magas dózisokkal kapcsolatban további kutatásokra van szükség.
  • A CoQ10 jól tolerálhatónak tűnik a káliumot befolyásoló gyógyszereket szedők többsége számára. A veseproblémákkal küzdőknek azonban óvatosan kell eljárniuk.
  • Az olyan táplálékforrások, mint a hús, a halak és az olajok a CoQ10-et pótlás nélkül biztosítják. A szervhúsok azonban kálium-ellenőrzést igényelhetnek.
  • Beszéljen orvosával a CoQ10 szedésének előnyeiről és hátrányairól az Ön egyéni egészségi állapota és gyógyszerei alapján.

A cikk megírásához felhasznált források

Hodgson, J. M., Watts, G. F., Playford, D. A., Burke, V., & Croft, K. D. (2002). A Q10 koenzim javítja a vérnyomást és a glikémiás kontrollt: kontrollált vizsgálat 2. típusú cukorbetegségben szenvedő alanyokon. European journal of clinical nutrition, 56(11), 1137-1142. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601464. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601464

Kuklinski, B., Weissenbacher, E., & Fähnrich, A. (1994). Q10 koenzim és antioxidánsok akut szívinfarktusban. Molecular aspects of medicine, 15, s143-s147. https://doi.org/10.1016/0098-2997(94)90094-9.

Langsjoen, P. H., Langsjoen, P. H., Folkers, K., Lyson, K., Muratsu, K., Lyson, T., & Langsjoen, P. H. (1990). Hatékony és biztonságos terápia koenzim Q10-zel kardiomiopátia esetén. Klinische Wochenschrift, 68(23), 583-590. https://doi.org/10.1007/BF01648949. https://doi.org/10.1007/BF01648949

Langsjoen, P. H., Vadhanavikit, S., & Folkers, K. (1985). A III. és IV. osztályú kardiomiopátiás betegek válaszreakciója a koenzim Q10-zel végzett vak és keresztirányú vizsgálatban. Proceedings of the National Academy of Sciences, 82(12), 4240-4244. https://doi.org/10.1073/pnas.82.12.4240. https://doi.org/10.1073/pnas.82.12.4240

Mortensen, S. A., Rosenfeldt, F., Kumar, A., Dolliner, P., Filipiak, K. J., Pella, D., ... & Littarru, G. P. (2014). A Q10 koenzim hatása a morbiditásra és a mortalitásra krónikus szívelégtelenségben: a Q-SYMBIO: randomizált kettős vak vizsgálat eredményei. JACC: Heart Failure, 2(6), 641-649 . https://doi.org/10.1016/j.jchf.2014.06.008.

Nemzeti Egészségügyi Intézetek. (2021). Q10 koenzim. https://www.nccih.nih.gov/health/coenzymeq10

Rosenfeldt, F. L., Haas, S. J., Krum, H., Hadj, A., Ng, K., Leong, J. Y., & Watts, G. F. (2007). A Q10 koenzim a magas vérnyomás kezelésében: a klinikai vizsgálatok metaanalízise. Journal of human hypertension, 21(4), 297-306. https://doi.org/10.1038/sj.jhh.1002138. https://doi.org/10.1038/sj.jhh.1002138

Shults, C. W., Oakes, D., Kieburtz, K., Beal, M. F., Haas, R., Plumb, S., ... & Parkinson Study Group. (2002). A Q10 koenzim hatása a korai Parkinson-kórban: a funkcionális hanyatlás lassulásának bizonyítékai. Archives of neurology, 59(10), 1541-1550. https://doi.org/10.1001/archneur.59.10.1541. https://doi.org/10.1001/archneur.59.10.1541

Young, A. J., Johnson, S., Steffens, D. C., & Doraiswamy, P. M. (2007). Q10 koenzim: áttekintés a neuroprotektánsként való ígéretéről. CNS spektrumok, 12(1), 62-68. https://doi.org/10.1017/S1092852900020164. https://doi.org/10.1017/S1092852900020164

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső