Mi a különbség a szorongás és a paranoid gondolatok között?

Published:

A szorongás és a paranoia két olyan gyakori mentális egészségügyi állapot, amely jelentős szorongást okozhat. Bár van némi hasonlóság, a szorongás és a paranoid gondolatok között fontos különbségek vannak. A különbségek megértése segíthet a tünetek kiváltó okának azonosításában és a megfelelő kezeléshez való hozzáférésben.

Mi a különbség a szorongás és a paranoid gondolatok között?

A szorongás és a paranoid gondolatok meghatározása

Szorongás

A szorongást túlzott aggodalom, félelem vagy rettegés jellemzi, amely nincs arányban a tényleges fenyegetéssel vagy veszéllyel. Ez egy normális emberi érzelem, de ha súlyos vagy tartós, akkor szorongásos rendellenességgé alakulhat, például generalizált szorongásos rendellenességgé, szociális szorongásos rendellenességgé, pánikbetegséggé vagy fóbiává.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság meghatározása szerint a szorongás "olyan érzelem, amelyet feszültségérzés, aggódó gondolatok és fizikai változások jellemeznek". A gyakori tünetek közé tartoznak:

  • Túlzott aggódás vagy félelem a mindennapi helyzetekkel kapcsolatban
  • Nyugtalanság, feszült vagy feszült érzés
  • Koncentrációs nehézségek és az elme kiürülése
  • Ingerlékenység
  • Izomfeszültség
  • Alvászavarok
  • Izzadás, hányinger vagy hasmenés

Paranoid gondolatok

A paranoid gondolatokra jellemző a másokkal szembeni irracionális bizalmatlanság vagy gyanakvás. A paranoiában szenvedő emberek gyakran úgy érzik, hogy mások becsapják, kihasználják őket, vagy ártani akarnak nekik, még akkor is, ha nincs rá bizonyíték.

A paranoid gondolatok számos mentális betegségben, például paranoid személyiségzavarban, skizofréniában, téveszmés zavarban, vagy olyan betegségek tüneteként, mint a demencia vagy a Parkinson-kór, jelentkezhetnek. A gyakori paranoid gondolatok közé tartoznak:

  • Azt hinni, hogy az emberek ártani akarnak neked.
  • Azt hiszed, hogy mások kémkednek utánad
  • A partnered hűtlenségének gyanúja minden indoklás nélkül
  • Az üldöztetés érzése
  • Azt hiszi, hogy fenyegetés vagy veszély van, holott nincs is

Mind a szorongás, mind a paranoia jelentős szorongást és félelmet okoz. Míg azonban a szorongó gondolatok gyakran a valós életbeli stressz miatti eltúlzott aggodalmak, addig a paranoid gondolatok alaptalanok, és nincs valóságalapjuk.

A szorongás és a paranoid gondolatok közötti legfontosabb különbségek

Bár a szorongás és a paranoia közös vonásai közé tartozik az irracionális félelem és az érzelmi szorongás, van néhány jelentős különbség is:

A gondolati tartalom

A gondolattartalom fontos különbséget tesz a szorongás és a paranoia között.

Aszorongó gondolatok általában a mindennapi élethez kapcsolódó aggodalmak, például a munka, a kapcsolatok, a pénzügyek, az egészség és a saját vagy szeretteink biztonsága körül forognak. A szorongó személy katasztrofizálhatja vagy eltúlozhatja a potenciális veszélyeket, de maguk a kiváltó okok reális aggodalmak.

Aparanoid gondolatok gyakran hamis vagy eltúlzott meggyőződéseket tartalmaznak, hogy mások szándékosan ártani akarnak nekik. A paranoid gondolatok ésszerű ok nélkül rosszindulatú szándékot tulajdonítanak másoknak.

Aki például szorong, az túlzottan aggódhat amiatt, hogy autóbalesetet szenved. Valaki, aki paranoid gondolatokkal küzd, azt hiheti, hogy az úton közlekedő többi sofőr kifejezetten megpróbálja leszorítani az útról.

A fenyegetés belső és külső helyszínei

A szorongás általában belső vagy önmagunkból eredő, érzékelt fenyegetésekkel kapcsolatos. A szorongó személy úgy érzi, hogy esetleg nincsenek meg az erőforrásai vagy képességei ahhoz, hogy megfelelően megbirkózzon az élet stresszével és a mindennapi problémákkal. A túlzott aggodalom az önmagában való kételyekből fakad.

Ezzel szemben a paranoia a külső fenyegetésekhez vagy a kívülről érkező veszély érzéséhez kapcsolódik. A paranoid gondolkodás miatt a személy sebezhetőnek érzi magát a másoktól vagy a környezetből származó vélt ártalmakkal szemben.

Bizonyítékon alapuló vs irracionális gondolatok

A szorongó gondolatoknak van egy valóságelemük, és bizonyítékokon alapulnak. Valós körülmények váltják ki a túlzott aggódást. A szorongás lehet, hogy nincs arányban a fenyegetés valószínűségével vagy súlyosságával, de maguk az aggodalmak reálisak és hihetőek.

A paranoid gondolatok irracionálisak és megalapozatlanok. Még akkor is fennállnak, ha nyilvánvaló bizonyítékok vannak az ellenkezőjére. A paranoid személy elutasítja azokat a logikus tényeket, amelyek megcáfolják torz hiedelmeit.

A működésre gyakorolt hatás

Mind a szorongás, mind a paranoid gondolatok jelentősen befolyásolhatják a mindennapi működést, különösen, ha súlyosak. A működés zavarának módja azonban eltérő lehet.

A túlnyomórészt szorongó személy nagyobb valószínűséggel kerüli el a potenciális kiváltó okokat vagy veszélyeket, amelyek szorongást okoznak neki. Megbirkózhatnak a szorongást kiváltó, érzékelt fenyegetések megkerülésével, például a vezetés vagy a társas helyzetek elkerülése révén.

A paranoid gondolatok gyakrabban vezetnek a vélt üldözők elleni fellépéshez. A paranoid személy szembeszállhat, megtorolhatja vagy elvághatja képzelt ellenségeit. Biztonsági rendszereket telepíthet, megsemmisítheti a gyanús megfigyelőeszközöket, vagy a bizalmatlanság miatt agresszívvá válhat.

Okok és kockázati tényezők

A szorongásos és paranoid gondolatoknak van néhány hasonló kockázati tényezője, de van néhány egyedi hajlamosító körülményük is.

Közös kockázati tényezők

  • Genetika - Mentális betegségek családi előzményei.
  • Stressz - Mind a szorongást, mind a paranoiát kiválthatja vagy súlyosbíthatja a nagyfokú stressz.
  • Trauma - A múltbeli traumatikus élmények hozzájárulhatnak a szorongáshoz és a paranoid gondolatokhoz.
  • Kábítószer- vagy alkoholfogyasztás - A kábítószer- vagy alkoholfogyasztás szorongásos és paranoid tüneteket idézhet elő vagy utánozhat.

Szorongás kockázati tényezők

  • Temperamentum - Hajlamos az idegességre, kockázatkerülésre, félénkségre vagy visszahúzódásra.
  • Orvosi állapotok - Pajzsmirigybetegség, szívbetegség, hormonális egyensúlyhiány.
  • Gyógyszerek - Egyes gyógyszerek, például a szteroidok vagy az asztma elleni gyógyszerek szorongást válthatnak ki.

Paranoia kockázati tényezők

  • Társadalmi elszigeteltség - Az emberi kapcsolatok és támogatás hiánya.
  • Kognitív állapotok - Demenciával vagy skizofréniával összefüggő gondolkodási zavarok.
  • Személyiségjegyek - Gyanakvás, ellenségesség és bizalmatlanság másokkal szemben.

Míg a szerhasználat vagy a nagyfokú stressz minden bizonnyal fokozhatja a paranoid gondolatokat, a szorongás sokkal valószínűbb, hogy kizárólag külső kiváltó okok, például stresszes események következménye. A paranoia gyakrabban utal mögöttes mentális vagy személyiségzavarra.

Professzionális kezelés

A szorongás és a paranoia megkülönböztetése fontos a megfelelő kezelés megtalálásához.

Aszorongásos zavarokat általában pszichoterápiás módszerekkel, például kognitív viselkedésterápiával (CBT) és expozíciós terápiával, valamint szorongásoldó gyógyszerekkel, például SSRI-kkel kezelik. Az olyan életmódbeli változtatások, mint a testmozgás, a meditáció és a koffein kerülése szintén segíthetnek a szorongásos zavar tüneteinek kezelésében.

Aparanoid gondolatok és a paranoia különböző kezelési módszereket, például antipszichotikus gyógyszereket és intenzív pszichoterápiát igényelnek. A szociális készségek tréningje hasznos lehet. A támogató, megértő környezet biztosítása kulcsfontosságú a paranoid viselkedés ellen.

Bizonyos esetekben a gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia kombinációja működik a legjobban a gondolkodási minták kezelésére és a megküzdési képességek javítására.

A pontos diagnózis felállítása pszichológus vagy pszichiáter által végzett értékeléssel biztosítja a megfelelő kezelést. Az első lépés az orvossal vagy mentálhigiénés szakemberrel való beszélgetés.

Számos forrás áll rendelkezésre a tünetek értékeléséhez és a szakmai segítség megtalálásához, beleértve a terápiát, a támogató csoportokat, a krízisvonalakat és a közösségi mentális egészségügyi klinikákat. A csendben való szenvedés csak meghosszabbítja a szorongást, míg a segítségkérés elindíthatja Önt a tünetek kezelésének és a mentális egészség javításának útján.

Legfontosabb különbségek puskatábla

Jellemző Szorongás Paranoia
Gondolati tartalom Reális aggodalmak a mindennapi problémákkal kapcsolatban, mint például a munka, a pénzügyek, az egészség. Irracionális gyanakvás mások által vélt fenyegetésekkel kapcsolatban, félelem a bántalmazástól vagy üldöztetéstől.
A fenyegetés helye A saját magunkból érkező fenyegetések, a saját képességeinkben való kételkedés. A külső erők vagy más emberek által érkező, külsőnek érzékelt fenyegetések.
Valóságalap a valóságban Túlzott aggodalmak, de a valós életben felmerülő aggodalmakra alapozva. Irreális vagy teljesen hamis hiedelmek, amelyeknek nincs alapja, sem tény, sem bizonyíték.
A működésre gyakorolt hatás A félelmetes helyzetek vagy kiváltó okok elkerülése. A vélt üldözőkkel szembeni fellépés, agresszió.
Kockázati tényezők Genetika, trauma, stressz, szorongásra hajlamos személyiség. Skizofrénia, téveszmék, paranoid személyiség, társadalmi elszigeteltség.
Kezelés Pszichoterápia, például CBT, szorongásoldó gyógyszerek, életmódváltás. Antipszichotikus gyógyszeres kezelés, pszichoterápia, szociális készségfejlesztés.

Mikor kell professzionális segítséget kérni

A szorongás és a paranoid gondolatok egyaránt jelentős szorongást és károsodást okoznak a mindennapi életben. Ha ezek a tünetek továbbra is fennállnak, indokolt a mentális egészségügyi szakember felkeresése:

  • Túlzott aggodalom vagy félelem, amely megzavarja a normális tevékenységeket.
  • Feszültnek, nyugtalannak vagy feszültnek érzi magát a legtöbb napon.
  • Irracionális gyanú vagy hiedelmek arról, hogy mások ártani akarnak Önnek.
  • Jelentős stressz vagy problémák a munkával, kapcsolatokkal, egészséggel kapcsolatban
  • A mindennapi helyzetek elkerülése
  • Alvászavar, koncentrációs nehézség, ingerlékenység
  • Azt hiszed, hogy mások becsapnak vagy összeesküvést szőnek ellened.

Az orvoshoz vagy mentálhigiénés szakemberhez fordulás az első lépés afelé, hogy a pontos diagnózis és kezelés révén jobban érezzük magunkat. A szorongás vagy a paranoid gondolatok enyhítése lehetséges.

Következtetés

  • A szorongás a valós életbeli stresszhelyzetekkel kapcsolatos túlzott félelemmel és aggodalommal jár, és gyakori a szorongásos zavaroknál.
  • A paranoid gondolatok a másokkal szembeni irracionális bizalmatlanságot és a külső ártalmakkal vagy üldöztetéssel kapcsolatos téves hiedelmeket tükrözik.
  • A legfontosabb különbségek közé tartozik a gondolati tartalom, a belső és a külső fenyegetések, a valóságalap és a működésre gyakorolt hatás.
  • Bár egyes kockázati tényezők átfedik egymást, a szorongás inkább a személyiséggel és az élet stresszhelyzeteivel függ össze, míg a paranoia gyakran mögöttes rendellenességre utal.
  • A pontos diagnózis irányítja a pszichoterápiás, gyógyszeres vagy egyéb beavatkozásokkal történő kezelést a szorongató tünetek kezelése érdekében.
  • A mentális egészségügyi szakember segítségének igénybevétele enyhülést hoz a szorongás vagy a paranoia bénító hatásai alól.

A szorongás és a paranoid gondolatok közötti különbségek megértése lehetővé teszi a tünetek mögött meghúzódó tényezők pontos meghatározását. Ez a tisztánlátás megnyitja az utat a személyre szabott kezelés előtt. Az aggodalom és a félelem vagy az irracionális gyanakvás feletti kontroll megszerzése bizonyítékokon alapuló segítséggel lehetséges.

Gyakran ismételt kérdések

Melyek a szorongás fő tünetei?

A szorongás gyakori tünetei közé tartozik a túlzott aggodalmaskodás, a feszültség, a nyugtalanság, a koncentrációs nehézségek, az ingerlékenység, az alvászavarok, az izzadás, a hányinger és a hasmenés. A szorongásban szenvedők ezeket a tüneteket a legtöbb napon tapasztalják, a szorongás megzavarja a normális működésre való képességüket.

Melyek a szorongásos zavarok leggyakoribb típusai?

A klinikailag leggyakrabban diagnosztizált szorongásos zavarok közé tartozik a generalizált szorongásos zavar (GAD), a szociális szorongás, a pánikbetegség, a specifikus fóbiák és a szeparációs szorongás. Mindegyik szorongásos zavarnak vannak specifikus tünetei és kritériumai a diagnózis felállításához.

Honnan tudod, hogy a szorongás normális, vagy átcsúszik rendellenességbe?

Az alkalmi szorongás normális, de ha a tünetek naponta fennállnak, és jelentősen zavarják a munkát, az iskolát, a kapcsolatokat vagy az élet más területeit, az szorongásos zavarra utalhat. Beszéljen orvosával vagy mentálhigiénés szakemberrel a tüneteiről, hogy megfelelően kiértékeljék.

Milyen paranoid gondolatok számítanak kórosnak?

A gyanakvó vagy irracionális gondolatok paranoidnak tekinthetők, ha a valóságban megalapozatlanok, például azt hiszi, hogy bizonyítékok nélkül kémkednek Ön után. Ha a paranoid gondolatok súlyosan megzavarják az alvást, a munkát vagy a kapcsolatokat, a legjobb, ha szakemberhez fordul.

A paranoia lehet más mentális betegségek tünete?

Igen, a paranoia olyan mentális betegségek tünete lehet, mint a skizofrénia, a téveszmés zavar, a demencia vagy a paranoid személyiségzavar. A pszichiáter ki tudja értékelni a tüneteket, hogy diagnosztizálni tudja a paranoid gondolkodást okozó alapbetegséget.

Hogyan zavarja a szorongás valakinek az életét?

A szorongás nem csak mentális zavart okoz, hanem a működés számos területét megzavarhatja. A szorongásos zavarokkal küzdő emberek gyakran nehezen tudják fenntartani a munkateljesítményt, elkerülik az iskolai vagy szociális helyzeteket, fenntartják a kapcsolatokat, vagy akár az alapvető napi tevékenységeket is nehezen végzik.

Milyen önsegítő lépésekkel csökkenthetők a szorongásos tünetek?

Az olyan önsegítő lépések, mint a testmozgás, a stresszkezelés, a koffein kerülése, az alvási rutin kialakítása, az alkohol fogyasztásának csökkentése és a relaxációs technikák gyakorlása mind segíthetnek a szorongás csökkentésében. Ha azonban a tünetek továbbra is fennállnak, terápiát és/vagy gyógyszeres kezelést kell igénybe venni.

Milyen kezelés segít a paranoián?

A paranoia gyakran igényel gyógyszeres kezelést, például antipszichotikumokat, valamint pszichoterápiát, például kognitív viselkedésterápiát az irracionális gondolatok kikezdése érdekében. A társadalmi elszigeteltség csökkentése és a kommunikációs készségek fejlesztése szintén segít leküzdeni a paranoid hiedelmeket és viselkedést.

A paranoia gyakori valamilyen személyiségzavar esetén?

Igen, a paranoid személyiségzavarra jellemző a másokkal szembeni átható bizalmatlanság és gyanakvás. A kerülő, skizoid és skizotipikus személyiségzavarok tünete lehet a paranoia is. Összességében a szélsőséges társadalmi elszigeteltség hozzájárul a paranoid viselkedéshez.

Meg lehet-e különböztetni az enyhe szorongást a paranoiától?

Nézze meg a gondolatok tartalmát - a szorongás a valós életbeli aggodalmakra vonatkozik, míg a paranoia a másoktól érzett fenyegetéseket foglalja magában. Nézze meg, hogy van-e érvényes bizonyíték a gondolatokra. A szorongásban szenvedők el tudják ismerni, hogy félelmük eltúlzott, míg a paranoia a bizonyítékok hiánya ellenére is fennáll.

A gyógyszeres kezelés hatásos lehet a szorongásos zavarok és a paranoia esetén is?

Igen, a gyógyszeres kezelés mindkettőre enyhülést hozhat. A szorongásoldó szerek, például az SSRI-k segítenek a szorongáson. A paranoia más gyógyszereket igényel, például antipszichotikumokat vagy antidepresszánsokat. A tünetek enyhítése lehetővé teszi, hogy a pszichoterápia hatékonyabban tudja kezelni a gondolkodási mintákat.

A cikk megírásához felhasznált források

Amerikai Pszichiátriai Társaság. (2013). A mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve (5. kiadás) . https://doi.org/10.1176/appi.books.9780890425596.

Anxiety and Depression Association of America. (2018). Tények és statisztikák. https://adaa.org/about-adaa/press-room/facts-statistics

Hirsch, J. K., & Lyness, J. M. (2014). Funkcionális károsodás a szorongásos zavarokban. In Szorongás és depresszió az osztályteremben: A teacher's guide to fostering self-regulation in young students (pp. 39-50). Elsevier Academic Press . https://doi.org/10.1016/B978-0-12-397045-9.00004-0.

Jeong, Y. M., Lee, W., Leventhal, B., Yoo, C., Park, J. I., Park, J. E., Lee, C., Moon, E., Jeong, J., Chung, Y. C., Jung, H. Y., Kim, Y. S., & Jung, Y. C. (2018). A paranoid személyiségzavar és a skizofrénia nyilvános megbélyegzése Dél-Koreában: Egy keresztmetszeti vizsgálat. Psychiatry research, 270, 973-977. https://doi.org/10.1016/j.psychres.2018.11.013. https://doi.org/10.1016/j.psychres.2018.11.013

Julien, R. M., Advokat, C. D., & Comaty, J. E. (2019). A gyógyszerhatás alapműve: Átfogó útmutató a pszichoaktív gyógyszerek hatásáról, felhasználásáról és mellékhatásairól (14. kiadás). Worth Kiadó.

Mental Health America. (2022). Paranoia és paranoid zavarok . https://www.mhanational.org/conditions/paranoia-and-paranoid-disorders.

Elme. (2021). Paranoia. https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/paranoia/about-paranoia/#WhatCausesParanoia

Nemzeti Mentális Egészségügyi Intézet. (2022). Szorongásos zavarok. https://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders

Williams, M. T. (2022). Szorongás vs. paranoia: A különbség megértése. Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/culturally-speaking/202208/anxiety-vs-paranoia-understanding-the-difference

Wong, J., Freeman, D., & Hughes, C. (2014). Gyanakvó fiatal elmék: paranoia és bizalmatlanság 8-14 évesek körében az Egyesült Királyságban és Hongkongban. The British journal of psychiatry : the journal of mental science, 205(3), 221-229. https://doi.org/10.1192/bjp.bp.113.135467. https://doi.org/10.1192/bjp.bp.113.135467

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső