Mi a jóga 8 szakasza?

Published:

A jóga egy ősi gyakorlat, amely az utóbbi években hihetetlenül népszerűvé vált. A jóga a légzésre, a meditációra és a fizikai testtartásokra összpontosítva holisztikus megközelítést nyújt a testmozgáshoz és a jóléthez.

Mi a jóga 8 szakasza?

A kezdők számára azonban a jóga bonyolultnak, sőt misztikusnak tűnhet. Talán hallottad már, hogy a haladó jógások olyan dolgokról beszélnek, mint a csakrák, a prána vagy a jóga nyolc végtagja, és elgondolkodtál azon, hogy mit is jelent mindez.

A nyolc végtag azokat a szakaszokat írja le, amelyeken a jógát gyakorló a spirituális megvilágosodás és a belső béke felé vezető úton végigmegy. E nyolc lépés megértése hasznos kontextust nyújt a jóga valódi értelméhez.

Ebben a kezdő útmutatóban a jóga nyolc végtagját bontjuk le egyszerű kifejezésekkel, hogy segítsünk megérteni a jóga útját.

Mi a jóga 8 végtagja?

A jóga nyolc végtagja lépésről lépésre egy útitervet nyújt, amely a jógit a tudatlanságtól a megvilágosodásig vezeti. Ezeket a szakaszokat először a bölcs Patandzsali írta le a Jóga-szútrákban, a jóga elméletéről és gyakorlatáról szóló 196 aforizma gyűjteményében.

A nyolc végtag a következő:

  1. Yama
  2. Niyama
  3. Asana
  4. Pranayama
  5. Pratyahara
  6. Dharana
  7. Dhyana
  8. Samadhi

Nézzük meg ezeket a szakaszokat részletesebben.

1. szakasz: Yama - Szociális fegyelmek

A yama a szociális fegyelmek olyan csoportjára utal, amelyek célja, hogy irányítsák viselkedésünket és a másokkal való interakcióinkat. Az öt yama a következő:

  • Ahimsa (erőszakmentesség) - Az együttérzés és a nem-károsítás gyakorlása minden élőlénnyel szemben, beleértve önmagunkat is.
  • Satya (őszinteség) - Őszintén és igazmondóan élni, beleértve azt is, hogy nem túlzunk és nem csapunk be másokat.
  • Asteya (nem lopás) - Nem veszünk el vagy használunk engedély nélkül semmit, ami nem a miénk. Tiszteletben tartani azt, ami másoké.
  • Brahmacharya (mértékletesség) - Önuralom gyakorlása és a túlzások elkerülése az élet minden területén. Az élvezetek mérséklése.
  • Aparigraha (nem-birtoklás) - A kapzsiság és a birtoklás vagy gazdagság túlzott felhalmozásának elkerülése. Az anyagi tárgyakhoz való ragaszkodás elengedése.

A jámák arra emlékeztetnek bennünket, hogy másokkal való kapcsolatainkban olyan erényeket ápoljunk, mint az együttérzés, az őszinteség, a tisztelet, a mértékletesség és a távolságtartás.

2. szakasz: Niyama - Személyes fegyelmek

A yama társadalmi fókusza után következik a niyama, amely a személyes szokásainkkal és életmódunkkal foglalkozik. Az öt niyama a következő:

  • Saucha (tisztaság) - A test, az elme és a környezet tisztaságának fenntartása.
  • Santosha (elégedettség) - Az elégedettség és az elfogadás ápolása azzal kapcsolatban, hogy hol vagyunk a jelen pillanatban.
  • Tapasz (fegyelem) - Önfegyelem, szigor és a jóga iránti elkötelezettség gyakorlása. Kihívások vállalása az akaraterő erősítése érdekében.
  • Svadhyaya (öntanulmányozás) - Spirituális szövegek tanulmányozása, önvizsgálat és mélyebb önismeret keresése.
  • Ishvarapranidhana (önátadás) - Az ego elengedése és átadása az isteni akaratnak, nem pedig a mi korlátozott egoista vágyainknak.

A niyamák olyan szokásokra ösztönöznek, mint a tisztaság, a fegyelem, az elmélkedés és az önátadás, hogy támogassák a lelki növekedésünket.

3. szakasz: Ászana - fizikai testtartások

Az ászana a jógaórákon gyakorolt fizikai jógapózokra és -sorozatokra utal. Az ászanák több célt szolgálnak:

  • Javítja a rugalmasságot, az egyensúlyt és az erőt
  • Fejleszti a test és a tudatosságot és a koordinációt
  • Felkészíti a testet a hosszú meditációs időszakokra
  • Felszabadítja a stresszt és a feszültséget a testből

Bár az ászanagyakorlatok rendkívül népszerűek a modern jógában, mégis csak egy lépés a nyolc végtagú ösvényen. A fejlett testtartások elsajátítása önmagában nem vezet a megvilágosodáshoz. Az ászana-gyakorlat az egészséges test és a koncentrált elme elősegítésével támogatja a spirituális növekedést.

4. szakasz: Pránájáma - Légzéskontroll

A pránájáma magában foglalja a légzésünk szabályozását olyan technikák segítségével, mint a hasi légzés, a váltott orrlyukú légzés, a fújtatós légzés és a légzés visszatartása.

Ezek a gyakorlatok a következőkre irányulnak:

  • Javítja a légzés hatékonyságát
  • Nyugtatja az idegrendszert
  • Fokozza a vitalitást
  • Tisztítsa meg az energiacsatornákat (nadik)
  • A belső energia (prána vagy chi) felébresztése.

Mivel a prána 'életerőt' jelent, a pránajáma lehetővé teszi számunkra, hogy szabályozzuk finom életenergiáinkat, és a spirituális fejlődés támogatására irányítsuk őket.

5. szakasz: Pratyahara - az érzékek visszavonása

A pratjáhára a külső gyakorlatokról a belső gyakorlatokra való átmenetet jelzi. Ez magában foglalja az érzékek elvonását a külső zavaró tényezőktől és a figyelmünk befelé fordítását.

Átmenetileg minimalizáljuk az 5 érzékszervünk (látás, hallás, tapintás, ízlelés, szaglás) bevitelét, hogy megnyugtassuk az elmét. Ez az elvonás felkészít minket a belső összpontosítás és koncentráció három szakaszára.

6. szakasz: Dharana - összpontosított koncentráció

A dhárana magában foglalja a koncentrációs képességünk fejlesztését és kiterjesztését. Míg a pratyahara elvonja az érzékeket, addig a dharana aktívan rögzíti mentális fókuszunkat egyetlen pontra.

A gyakori dharana gyakorlatok közé tartoznak:

  • A gyertya lángjára koncentrálva
  • Bámuló meditációk az istenségek képein
  • Mantra ismétlés a hangra összpontosítva
  • A légzés áramlásának figyelmes megfigyelése

A dhárana segít az elmét arra képezni, hogy zavaró tényezők nélkül koncentráljon, lehetővé téve a meditáció mélyebb állapotait.

7. szakasz: Dhyana - Fenntartott meditáció

Míg a dhárana az egypontos összpontosítást hangsúlyozza, addig a dhjána ezt a folyamatos koncentráció töretlen áramlására terjeszti ki.

A dhjána során az elme mentes marad a zavaró tényezőktől, miközben a tudatosságot a tárgyon, gondolaton vagy mantrán tartja. A dhyánát általában a meditáció azon állapotaként írják le, amikor az elme eléri a csendet és az egységet a tárggyal.

A dhyána hosszabb időszaka a legmagasabb szamádhi állapotba vezet.

8. szakasz: Szamádhi - Boldog egyesülés

A szamádhi a meditatív elmélyülés csúcspontját jelenti, ahol a meditáló tudata összeolvad és egyesül a koncentráció tárgyával.

A szamádhi során a belső csend mély állapotát tapasztaljuk meg, valamint az ego és a szubjektum-objektum dualitás meghaladását. Itt a jógi felfedezi a misztikus boldogságot, az energiát és az összekapcsolódást, amely minden valóság alapja.

A differenciálatlan egységnek ez az állapota a jóga végső célja és a megvilágosodás kapuja.

A nyolc végtagon keresztül történő szekvenciális fejlődés a külső erényektől és fegyelmektől a belső csend, az önmegvalósítás és a lelki felszabadulás felé vezet. Bár közülünk kevesen érik el a meditatív elmélyülés fejlett állapotait, a nyolc végtag értékes keretet biztosít a spirituális növekedéshez.

Most, hogy megértetted a szakaszokat, hol tartasz jelenleg a nyolc végtag mentén vezető utadon? Oszd meg gondolataidat az alábbi hozzászólásokban!

Hogyan haladjunk a jóga nyolc végtagján keresztül?

Sok újonnan érkezett, a jóga fizikai fittségi előnyeihez vonzódó ember nincs tisztában a nyolc végtagba kódolt teljes spirituális fejlődési rendszerrel.

Bár kevesen érik el a meditáció haladó szakaszait, minden jógatanulónak hasznára válhat a nyolc végtag fejlődésének megértése.

Az alábbiakban néhány javaslatot találsz arra vonatkozóan, hogy hogyan tudod a végtagokat beépíteni a gyakorlatodba, bármilyen szinten is állsz jelenleg.

Yama és Niyama - A jóga etikai alapjai mindenki számára elérhetőek. Elgondolkodhatunk azon, hogy mennyire ápoljuk az olyan erényeket, mint az erőszakmentesség, az őszinteség, a tisztaság és az elégedettség a mindennapi életünkben.

Ászana - A fizikai egészség és a mentális összpontosítás fejlesztése érdekében építsd be az ászanákat a rutinodba. De ne tegye egyenlővé a jógát kizárólag a fizikai testtartásokkal. Tartsd tiszteletben a tested határait, és kerüld a megerőltetést vagy a versengést.

Pránájáma - Kísérletezzen olyan alapvető légzőgyakorlatokkal, mint a háromrészes légzés és a váltott orrlyukú légzés az elme megnyugtatására. A haladó pránajámát azonban óvatosan, tanárral együttműködve közelítsük meg.

Pratyahara - Kapcsolódjon ki az eszközökből és a külső bemenetekből rövid időre, hogy ellazuljon. Csendesítsük el az értesítéseket és vonjuk el a figyelmet az érzékszervi zavaró tényezőkről.

Dharana - összpontosítsd teljes figyelmedet egyetlen tevékenységre, amit a nap folyamán végzel, legyen az séta, evés, munka vagy olvasás. Minimalizálja a multitaskingot.

Dhyana - Próbálj ki rövid, 5-10 perces meditációkat, amelyek a légzésre vagy egy mantra ismétlésére összpontosítanak. Fokozatosan hosszabbítsuk meg ezeket az üléseket, ahogy javul a koncentráció.

Szamádhi - Engedd el, hogy erre a fejlett állapotra törekedj. Hagyd, hogy a gyakorlatod természetes módon bontakozzon ki, inkább magára az útra koncentrálva, mint a célra.

Bár a jóga magasabb fokozatainak elsajátítása még messze van, ma már mindannyian haladhatunk a nyolc végtag mentén. Ha megértjük a nyolcrétű ösvény összetevőit, akkor szándékosan járhatjuk ezt a mélyreható utat - ami minden egyes lépéssel nagyobb békét és célt hoz számunkra.

Hogyan támogathatja a jóga és a meditáció a wellness utazást?

Sokak számára a jóga és a meditáció felfedezése az első lépés a jobb egészség, az energia és a belső nyugalom felé vezető úton. Bár a jóga nem csodaszer az élet minden kihívására, a rendszeres gyakorlás számos módon elősegítheti a jó közérzetet.

Íme néhány a jóga legfőbb előnyei közül az elméd és a tested számára:

Erőt és rugalmasságot fejleszt

A jóga fizikai testhelyzetei a törzs erősségét, az egyensúlyt, a rugalmasságot és az ízületek egészségét fejlesztik. A jóga segít megelőzni az izomsorvadást és a mozgáskorlátozottságot, amelyek gyakran az öregedéssel járnak. Az erősebb, hajlékonyabb test megelőzi a sérüléseket és növeli az önbizalmat.

Enyhíti a stresszt

A jóga csökkenti a kortizol- és adrenalinszintet, a stresszhez kapcsolódó hormonokat. A mély légzés kiváltja a relaxációs választ, míg a pózokhoz szükséges mentális összpontosítás eltereli a figyelmet a szorongó gondolatokról.

Csökkenti a gyulladást

Tanulmányok szerint a jóga csökkenti a gyulladásos markerek számát a szervezetben. A krónikus gyulladás számos betegséghez, többek között az ízületi gyulladáshoz, a cukorbetegséghez és a szívbetegségekhez járul hozzá. A jóga gyulladáscsökkentő hatása hosszú távon védi az egészséget.

Csökkenti a vérnyomást

A magas vérnyomás komoly terhet ró a szívre és a keringési rendszerre. A jógában alkalmazott légzési és meditációs gyakorlatok bizonyítottan csökkentik a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedőknél.

Elősegíti a jobb alvást

Az álmatlanság és az alvászavarok manapság nagyon gyakoriak. A jóga relaxáló hatása segít beindítani a szervezet alvás-ébrenlét ciklusát, ami mélyebb és pihentetőbb éjszakai alvást tesz lehetővé.

Fokozza az immunitást

A jóga összefüggésbe hozható a természetes ölősejtek - a vírusok és a rák ellen védekező fehérvérsejtek - növekedésével. A jóga csökkenti a kortizolszintet is, amely emelkedett állapotban elnyomhatja az immunműködést.

Növeli az elme és a test tudatosságát

A jóga megtanít minket arra, hogy ráhangolódjunk a testünkben lévő fizikai érzésekre. Ez a tudatosság képessé tesz minket arra, hogy észrevegyük a fájdalom vagy betegség jeleit, és proaktívan kezeljük azokat.

Műveli a tudatosságot

A meditáció ítélkezésmentes megfigyelése segít ellensúlyozni a negatív gondolati mintákat. Rendszeres gyakorlással a meditáció olyan figyelmes, jelen idejű tudatosságot hoz létre, amely enyhíti a szorongást, a frusztrációt és a megbánást.

Mélyíti a légzést

A legtöbb ember sekély, hiányos légzéseket vesz a mellkasban. A jóga légzőgyakorlatok megtanítanak minket arra, hogy teljesen és mélyen lélegezzünk lefelé a hasüregbe, biztosítva, hogy a friss oxigén átjárja az egész testet. A helyes légzésnek széleskörű előnyei vannak.

Spirituális kapcsolatot kínál

Sok elkötelezett gyakorló számára a jóga célja messze túlmutat a testmozgáson. A jóga keretet biztosít a legmélyebb, legbölcsebb részeinkkel való egységhez, lehetővé téve, hogy életünket a belső nyugalom és tisztaság helyéről irányítsuk.

A jóga előnyei azonnali és hosszú távúak. A jógagyakorlás élethosszig tartó utazás lehet a test, az elme és a lélek egészsége felé.

A CBD termékek felfedezése a wellness utazás során

A CBD, a cannabidiol rövidítése, a kannabisz növényben található több mint 100 aktív vegyület, az úgynevezett kannabinoidok egyike. A CBD népszerűsége gyorsan növekszik számos potenciális wellness-előnye miatt.

Ha olyan jó hírű márkákból származik, mint a Cibdol, a CBD természetes módon, jelentős kockázatok és mellékhatások nélkül fokozza az egészséget. A CBD fogyasztható olajként a nyelv alatt, cbd kapszulaként vagy gumicukor formájában.

Bölcs dolog a CBD-t alacsony dózissal kezdeni, és fokozatosan növelni, hogy megtaláljuk a számunkra optimális mennyiséget. Ha a CBD-t hozzáadja a wellness-rutinjához, mindenképpen konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával, különösen, ha bármilyen gyógyszert vagy kiegészítőt szed.

Az egészség felé vezető út magában foglalja az értékeinkkel összhangban lévő, testünk, elménk és lelkünk javát szolgáló gyakorlatok integrálását. Akár fizikai vitalitásra, belső nyugalomra vagy önismeretre törekszünk, a jóga és az olyan holisztikus terápiák, mint a CBD-olaj, elérhető eszközöket nyújtanak a kiegyensúlyozottabb élethez.

Mi a jóga 8 végtagjának története?

A jóga nyolc végtagból álló útját (más néven aszthanga jóga vagy rádzsa jóga) először a hindu bölcs Patandzsálinak tulajdonított ősi Jóga-szútrák szövegben rendszerezték. A Jóga-szútrákat valamikor i. e. 500 és i. sz. 400 között állították össze, és a jóga filozófiai és spirituális gyakorlatáról szóló korábbi szóbeli hagyományokat sűrítették össze. Patandzsali nyolc végtagú rendszere strukturális keretet adott az abhjászá állapot eléréséhez, ami a test, az elme és a lélek egyesítését célzó kitartó spirituális gyakorlatot jelenti.

Teljesen el kell sajátítanom egy végtagot, mielőtt a következőre lépnék?

A nyolc végtagot a holisztikus jógagyakorlat nyolc aspektusának tekintik, nem pedig szigorúan lineáris lépéseknek. Bár a sorrend követése a belső fejlődés fokozatos szakaszait biztosítja a yamától a samadhiig, a végtagokat gyakran egyszerre művelik. Például gyakorolhatjuk az ászanát és a pránájámát egyszerre. A haladó szakaszok azonban, mint a szamádhi, integrálják az előző végtagok elsajátítását.

Hogyan kapcsolódik a jóga 8 végtagja a jógaórákon gyakorolt testtartásokhoz és légzőgyakorlatokhoz?

A fizikai jógapózok (ászanák) és a légzéstechnikák (pránájáma) csak két elem a nyolc végtagból. Patandzsali rendszerében az ászanák és a pránajáma inkább a meditáció előkészítésére szolgálnak, mintsem öncélúan. A rendszeres ászanagyakorlás egészséget hoz a testnek és stabilitást az elmének, megteremtve az alapot a spirituális növekedéshez a belső összpontosítás és elmélkedés révén.

Szükségem van-e olyan ismeretlen elvek elfogadására, mint a nem-ragaszkodás, hogy használhassam a 8 végtag keretrendszert?

Az első két végtagban (yama és niyama) található etikai előírások és önfegyelmi gyakorlatok a jógafilozófiával újonnan ismerkedők számára a megszokott viselkedésformák megváltoztatását igényelhetik. Az olyan alapvető erények azonban, mint az erőszakmentesség, az őszinteség és a tisztaság, általában igazodnak a hétköznapi értékekhez. Ha a már megszerzett erények ápolására összpontosítunk, akkor az elvont elveket könnyebben elérhetőnek érezhetjük.

Melyek azok a gyakorlatok, amelyek a jógapózokon kívül a különböző végtagokat is megtestesítik? Íme néhány példa:

  • Ahimsa (erőszakmentesség): Vegetáriánus vagy vegán étrend bevezetése
  • Satya (őszinteség): Sátya: beismeri, ha hibázik.
  • Tapas (fegyelem): Tapas: korán kelés a reggeli jógagyakorlatokhoz
  • Svadhyaya (önképzés): Naplózás az önreflexióhoz
  • Ászana: Álló, ülő és fekvő pózok beépítése a gyakorlatokba.
  • Pranayama: Nadi Shodhana vagy váltakozó orrlyukú légzés gyakorlása.
  • Pratyahara: A technikai szombat vagy képernyőmentes nap betartása
  • Dharana: Dharana: Egy mantra ismétlése meditáció közben.

Hogyan előzhetem meg a sérüléseket, amikor haladó jógapózokkal próbálkozom?

A pózok megfelelő beállítása és kiigazítása elengedhetetlen a sérülések megelőzéséhez. Soha ne erőltesse a testét egy pózba, és ne erőltesse az éles fájdalmat. Idővel fokozatosan építsd ki a rugalmasságodat. Tapasztalt tanároktól tanulj biztonságos beállítási utasításokat. A kihívást jelentő pózoknál használjon kellékeket, például blokkokat és hevedereket a test megtámasztására. Kerülje a versengő hozzáállást, és minden gyakorlat során tisztelje teste korlátait.

Alkalmazható-e a 8 végtag filozófiája az életem más területein is a formális jógagyakorláson túl?

Abszolút. A nyolc végtag bölcsessége messze túlmutat a szőnyegen. Például gyakorolhatod az erőszakmentességet az étrendedben, a beszédedben és a másokkal való viselkedésedben. A fegyelem, az önreflexió és a koncentráció művelése támogatja az iskolai vagy munkahelyi teljesítményedet. Az életet a jógafilozófia szemüvegén keresztül szemlélve képessé válsz arra, hogy cselekedeteidet az értékeidhez igazítsd, és a hitelesség helyéről cselekedj.

Milyen más forrásokból lehet még tanulni a jóga ősi alapjairól?

Néhány ajánlott szöveg a Bhagavad Gítá, Patandzsali jóga szútrái, az upanisadok és a Hatha jóga Pradipika. A forrásanyagok elolvasása lehetővé teszi, hogy elmélyítsük a jógafilozófia megértését az egyszerűsített modern értelmezéseken túl. Ezek a klasszikus művek azonban tanulmányozást és útmutatást igényelnek a teljes megértéshez. Szánj időt a nyelvezet elemzésére és a fogalmak gyakorlati napi rituálékra való lefordítására.

SUmmary

A jóga nyolc végtagja keretet ad a spirituális megvilágosodás eléréséhez a jógagyakorlatokon keresztül. Ezeket a szakaszokat először a hindu bölcs Patandzsali vázolta fel a Jóga-szútrákban. Az első végtag, a jáma, az etikai fegyelemre utal, beleértve az erőszakmentességet, az őszinteséget, a nem lopást, a szexuális mértékletességet és a birtoklásmentességet. A niyama az önmegtisztulást szolgáló személyes megfigyeléseket jelenti, mint például a tisztaság, az elégedettség, a fegyelem, az önvizsgálat és a magasabb hatalomnak való átadás. Az ászana a test és az elme kondicionálására szolgáló fizikai jógapózokra utal. A pránájáma a légzésszabályozási technikákat foglalja magában, amelyekkel a testben lévő energiaáramlást szabályozhatjuk. A pratjáhára az érzékek elvonása a külső zavaró tényezőktől a meditáció előkészítéseként. A dhárána a koncentráció összpontosítását jelenti azáltal, hogy a mentális tekintetet egyetlen pontra rögzítjük, ingadozás nélkül. A dhjána magában foglalja a tartós, megszakítás nélküli koncentrációt, ahol az elme eléri a mozdulatlanságot és a meditáció tárgyában való teljes elmélyülést. Végül a szamádhi jelenti a meditáció csúcsát, ahol a szubjektum-objektum kettősség feloldódik, és a jógi egyéni tudata egységbe olvad az Istennel. Bár a jóga magasabb fokozatainak eléréséhez odaadó gyakorlásra van szükség, a nyolc végtag értékes, lépésről lépésre haladó keretet nyújt a spirituális úton való haladáshoz.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső