Üres gyomorral kell jógázni?

Published:

A jóga egy ősi gyakorlat, amely a testet, a szellemet és a lelket összekapcsolja a testtartások, a légzéstechnikák és a meditáció segítségével. Bár a jóga a legtöbb ember számára biztonságos, felmerülhet benned a kérdés, hogy éhgyomorra jógázz-e vagy sem.

Üres gyomorral kell jógázni?

Mit jelent üres gyomorral jógázni?

Az éhgyomorra történő jógázás azt jelenti, hogy a jógát reggel, még a reggeli elfogyasztása előtt kell gyakorolni. Egyes jógázók úgy vélik, hogy az üres gyomorral való gyakorlás segít megtisztítani a testet, fogyni és serkenteni az emésztést.

De vajon mindenki számára biztonságos és hatékony ez a gyakorlat? Nézzük meg közelebbről az éhgyomorra végzett jóga lehetséges előnyeit és hátrányait.

A jóga lehetséges előnyei üres gyomorral

Íme néhány az evés előtti jógázás javasolt előnyei közül:

Serkentheti az emésztést

Egyes pózok, mint például a csavarások és az előredőlések, úgy gondolják, hogy serkentik az emésztőszerveket. Az ilyen típusú jógapózok éhgyomorra történő gyakorlása segíthet az emésztőszervek működésbe hozásában.

Támogathatja a testsúlycsökkentési célokat

Az éhgyomri állapotban végzett edzés több zsírt égethet el, mint az étkezés utáni edzés. A kutatások azonban vegyesek arra vonatkozóan, hogy az éhgyomri edzés mennyire hatékony a fogyás szempontjából.

Mélyebb nyújtásokat és csavarásokat tesz lehetővé

Üres gyomorral könnyebb és kényelmesebb lehet a mélynyújtás, a hajtogatás vagy a csavarás. Bár a jógában a mélyebb nem mindig jobb.

Segít, hogy energikusabbnak érezd magad

A jóga légzése és mozgása segíthet abban, hogy éberebbnek érezd magad, ha reggel első dolgod van. A jóga energetizáló hatása azonban a jóga típusától és intenzitásától függ.

Időt biztosít a meditációra

Ha reggeli előtt jógázol, akkor lehet időd ülő meditációra, ami csökkentheti a stresszt és a szorongást.

Elősegíti a tudatos étkezést

Ha étkezés előtt jógázol, jobban ráhangolódhatsz tested éhségjelzéseire, ami egy tudatosabb reggelihez vezethet.

A jóga lehetséges hátrányai üres gyomorban

Bár az éhgyomorra történő jógázás rendelkezik bizonyos előnyökkel, van néhány lehetséges hátránya is, amit figyelembe kell venni:

Szédüléshez vagy szédüléshez vezethet

Ha a vércukorszintje alacsony, mert nem evett, bizonyos pózokban szédülhet. Az olyan pozíciók, mint az álló egyensúlyozás, az inverzek és a flow szekvenciák fokozhatják a szédülést.

Megnövekedett sérülésveszély

Üzemanyag nélkül az izmok, szalagok és inak gyengék és merevek lehetnek, ami növeli a sérülések kockázatát. A megfelelő forma nehezebb üres gyomorral.

Okozhat vagy súlyosbíthatja a gyomorégést

Bizonyos pózok súlyosbíthatják a gyomorégést, ami valószínűbb lehet, ha nem ettél. A csavarások és az előredőlések gyakori gyomorégést kiváltó tényezők.

Kevesebb energia és fókusz

Előfordulhat, hogy gyorsabban elfáradsz, és nem tudod olyan sokáig tartani a pózokat, ha nem kapsz ételt az edzéshez. Az összpontosítás hiánya szintén hatással lehet a gyakorlásra.

Súlyosbodott hipoglikémia tünetei

Azoknak, akiknek vércukorszint-szabályozási problémáik vannak, például hipoglikémiában szenvednek, az edzés előtti koplalás remegéshez, szorongáshoz, fáradtsághoz és zavartsághoz vezethet.

Fokozott hányinger

A hányinger és a reflux gyakrabban fordul elő, ha éhgyomorra edzünk. Ez kellemetlenné teheti a jógát.

Nem jó az étkezési zavarokkal küzdő embereknek

A böjtöléses edzés elősegítheti az étkezéssel és a testképpel kapcsolatos egészségtelen hozzáállást azoknál, akiknél fennáll a táplálkozási rendellenességek kockázata, vagy akik a rendellenes táplálkozásból lábadoznak.

Később túlevéshez vezethet

Ha üres tankkal próbál túl sokat tenni, az visszafelé sülhet el, és a megnövekedett éhség miatt később a nap folyamán túlevéshez vezethet.

Mint látható, a jóga előtti böjtölésnek vannak előnyei, de sok ember számára jelentős kockázatokkal is jár. Honnan tudod tehát, hogy az éhgyomorra történő jógázás megfelelő-e számodra?

Jóga üres gyomorral is jó neked?

Az, hogy reggeli előtt jógázzon-e vagy sem, egyénfüggő. Íme néhány megfontolandó dolog:

Az Ön céljai - Ha az anyagcsere fokozása, a zsírégetés vagy a tisztítás a fő célja, az üres gyomor támogathatja ezt. Az általános egészség és a stressz csökkentése érdekében azonban jobb lehet, ha előbb eszik.

A tapasztalati szinted - Kezdőként a jóga előtti étkezés lehetővé teszi a megfelelő forma elsajátítását és megelőzi a szédülést. Haladóbb jógázók kísérletezhetnek a böjtöléssel.

A vércukorszint - A cukorbetegségben, hipoglikémiában vagy egyéb vércukorszint-zavarban szenvedőknek valószínűleg enniük kell a jóga előtt, hogy megelőzzék az olyan tüneteket, mint a remegés, a szorongás és a zavartság.

Az Ön testalkata - A vékony emberek gyorsabban égetik el az energiát, mint azok, akiknek több zsírraktáruk van. Ha Ön alulsúlyos, az első étkezés fontos üzemanyagot biztosít az edzéshez.

A jóga típusa és intenzitása - A gyengéd vagy pihentető jóga böjtölve is jó lehet, de az intenzívebb power vagy hot jógához ételre van szükség az energiaellátáshoz. Az üres gyomor kockázatosabb az inverz és egyensúlyozó pózoknál is.

A gyakorlás időzítése - A késő reggeli vagy kora délutáni jóga jobb lehet koplalva, mint kora reggel, amikor a vércukorszint alacsonyabb az alvás után.

Az étkezési szokásaid - Azoknak, akik alul- vagy túlfogyasztják magukat, jót tehet a reggeli előtti jógával járó éhségjelzésekkel kapcsolatos tudatosság.

Egészségügyi állapotok - Az olyan alapproblémák, mint a reflux, a hipoglikémia, a cukorbetegség vagy a szívproblémák, óvatosságot indokolnak az étkezés előtti edzéssel.

Ha ráhangolódsz a tested reakciójára az üres gyomor jógára, az segít eldönteni, hogy jól érzed-e magad. Figyeljen a szédülésre, fáradtságra, hányingerre, szédülésre vagy más jelekre, amelyek arra utalnak, hogy nem működik az Ön számára.

8 tipp a jóga biztonságos gyakorlásához üres gyomorral

Ha reggeli előtt szeretne kísérletezni a jógával, íme néhány tipp, hogy biztonságosabbá tegye és megelőzze a problémákat:

  1. Hidratálás - Igyon vizet az óra előtt és után, hogy elkerülje a kiszáradást és a szédülést.
  2. Lassan kezdje - Kezdje gyengéden áramló sorozatokkal, kerülje a gyors mozdulatokat. Lassan növelje az intenzitást.
  3. Korlátozza az inverziókat - Az olyan pózok, mint a fejenállás és a kézenállás energiát igényelnek; tartalékoljon étkezés utánra.
  4. Légy óvatos a csavarásokkal - Óvatosan menj, és lassan jöjj ki a csavarásokból. Az olyan módosítások, mint a háton fekvő csavarás, kíméletesebbek.
  5. Kerüld a szélsőségeket - Ne menj túl mélyre a nyújtásokban. Módosítsd úgy, hogy kíméletesebb legyél a testedhez.
  6. Pihenjen, ha szükséges - Tartson szüneteket, ha szükséges. A gyermekpóz, a savasana és az ülő légzés segít a feltöltődésben.
  7. Egyél utána - A jóga befejezése után egy órán belül töltsd fel magad egészséges, kiegyensúlyozott reggelivel.
  8. Hallgasson a testére - hagyjon abba minden olyan tevékenységet, amelyet nem érez jól. A teste jelzéseire való ráhangolódás kulcsfontosságú.

A lassú kezdés és a testre való ráhangolódás segít biztonságosabbá tenni az éhgyomorra történő jógagyakorlást. Az intenzív edzés előtt azonban a legtöbb egészségügyi szakember ajánl valamit enni.

Mit együnk jóga előtt, ha úgy döntünk, hogy nem böjtölünk

Ha a jógázás éhgyomorra nem megfelelő az Ön számára, akkor rengeteg jóga előtti üzemanyagot is kipróbálhat helyette. Íme néhány tipp:

  • Törekedj arra, hogy 30-60 perccel a jóga előtt egy kis harapnivalót fogyassz. Idő kell az emésztéshez, de nem kell jóllakottnak érezned magad.
  • Próbálja ki az egyszerű szénhidrátokat - a teljes kiőrlésű pirítós, a zabpehely, a banán vagy az alma állandó energiát ad.
  • Adj hozzá fehérjét - A fehérje biztosítja a tartósságot. Próbálja ki a joghurtot, a dióvajat, a tojást vagy a fehérjeszeletet.
  • Kerülje a zsíros ételeket - A magas zsírtartalmú ételeket nehezebb megemészteni, ami kellemetlenné teszi a pózokat.
  • Hidratáljon vízzel - Igyon vizet jóga előtt és után, hogy hidratált maradjon.
  • Koffein mértékkel - Egy csésze kávé vagy tea növelheti az energiát, de a túl sok koffein idegességet okozhat.
  • Játssz az időzítéssel - Figyelj arra, hogy mikor érzed magad a legjobban feltöltve a jógához, és ennek megfelelően ütemezd be az edzéseket.
  • Hozz magaddal egy kis harapnivalót - Trail mix, müzliszelet vagy banán könnyen szállítható az óra előtti üzemanyagként.

Ne feledje, hogy figyeljen a teste egyedi jelzéseire. Kísérletezz, hogy megtaláld az optimális üzemanyagforrásokat és időzítést, hogy energikusnak és kényelmesnek érezd magad jóga közben.

Minta jóga előtti étkezés és rágcsálnivalók

Íme néhány gyors és egészséges snack ötlet, hogy feltöltsd magad jógaóra előtt:

  • 1 csésze görög joghurt bogyós gyümölcsökkel és müzlivel
  • Zabpehely banánnal és fahéjjal
  • Avokádós pirítós teljes kiőrlésű kenyérrel
  • Dióvaj és almaszeletek
  • Rántotta és teljes kiőrlésű pirítós
  • Fehérjeszelet vagy turmix
  • Trail mix dióval, magvakkal és aszalt gyümölcsökkel
  • Zeller dióvajjal és mazsolával
  • Rizs sütemény dióvajjal és banánnal
  • Éjszakai chia mag puding gyümölccsel

Törekedjen az összetett szénhidrátok, sovány fehérjék és egészséges zsírok keverékére. A rostok és a fehérjék párosítása segít tartós energiát biztosítani a fantasztikus jógaáramláshoz.

Következtetés

Az éhgyomorra végzett jógázás olyan előnyökkel járhat, mint a zsírégetés és az emésztés serkentése. Azonban az olyan kockázatok, mint a szédülés, a hányinger és a sérülés miatt a jóga előtti étkezés a legtöbb ember számára jobb választás.

Figyeljen a teste reakciójára, és táplálkozzon megfelelően a jógához. Egy kiegyensúlyozott uzsonna 30-60 perccel az óra előtt elegendő energiát és összpontosítást biztosít ahhoz, hogy a legtöbbet hozd ki a gyakorlatodból. Ne feledje, hogy sok folyadékot is igyon.

Kísérletezzen tudatosan, oktatója irányításával, hogy megállapítsa, mi esik a legjobban a testének. Egy kis próbálkozással és tévedéssel felfedezheti az ideális jóga előtti rutint, amely felkészíti Önt a jóga sikerére.

A CBD és a jóga rövid említése

A CBD, a cannabidiol rövidítése, a kannabisz növényben található vegyület, amely egyre népszerűbb a potenciális egészségügyi előnyei miatt. Néhányan már CBD-olajat, cbd-kapszulákat és más kiegészítőket használnak a jógagyakorlatuk fokozására.

A CBD-vel kapcsolatos kutatások azonban még csak most kezdődnek. Beszéljen orvosával, mielőtt kipróbálná a CBD-t, hogy megtudja, megfelelő lehet-e az Ön számára. Kezdje a legalacsonyabb adaggal, és szorosan kövesse nyomon a hatásokat, ha a CBD-t olyan testmozgással kombinálja, mint a jóga.

Emellett a vásárlóknak ügyelniük kell a CBD minőségére és adagolására. Csak olyan jó hírű cégektől vásároljon, mint a Cibdol, amelyek harmadik fél által tesztelik a CBD-termékeiket a tisztaság és a hatékonyság szempontjából.

Ha felelősségteljesen, orvosi felügyelet mellett használják, egyesek úgy találják, hogy a CBD fokozza a jóga- és tudatossági gyakorlatukat. A biztonság azonban mindig az első helyen kell, hogy álljon, különösen, ha a CBD-t fizikai aktivitással keverjük. Óvatosan járjon el, és a jólétét helyezze előtérbe.

Gyakran ismételt kérdések az üres gyomorral végzett jógáról

Melyek a legjobb jógapózok éhgyomorra?

Az új jógázók maradjanak az alapvető ülő és fekvő pózoknál. Az olyan gyengéd csavarások, mint a térdből mellkasba csavarás, serkenthetik az emésztést. A macska/tehén és a hídpóz a hasi szerveket masszírozza. Az olyan előre hajtások, mint a gyermekpóz, megnyugtatják az elmét. Éhgyomorra kerülje a megerőltető egyensúlyozásokat, a törzsmunkát és az inverzeket.

Mennyi időt kell várni evés után a jógával?

Jóga előtt adjon 30-60 percet egy könnyű étkezés teljes megemésztésére. Súlyosabb étkezés után várjon 2 órát. Azt szeretné, hogy az étel a gyomrából a vékonybélbe kerüljön, így a csavarodások és ráncok kényelmesek.

Mi történik, ha evés nélkül jógázva szédülök vagy szédülök?

A szédülés azt jelenti, hogy üzemanyagra van szüksége. Állj meg és pihenj gyermekpózban. Igyál vizet és lélegezz mélyeket. Módosítsd a pózokat, hogy gyengédebbek legyenek, amíg nem tudsz enni valamit a jóga után. Legközelebb hallgasson a teste jelzéseire, és előtte egyen egy kis harapnivalót.

Az éhgyomorra végzett jóga segíthet a fogyásban?

Lehetséges, de az eredmények nagymértékben eltérnek. Egyesek úgy találják, hogy a böjt beindítja a zsírégetést a jóga alatt, segítve a fogyást. De ha megfosztjuk a szervezetünket az üzemanyagtól, az visszafelé sülhet el. Az alacsony energiájú edzések alááshatják a fogyást. A kiegyensúlyozott étrend és az intenzív és a gyengéd jóga keveréke a legjobb.

Ihatok-e kávét jóga előtt éhgyomorra?

Az éhgyomorra bevitt koffein egyeseknél idegességet vagy szorongást okozhat. Igyon csak egy kis kávét vagy fekete/zöld teát, majd hidratáljon vízzel. A koffein dehidratál, ezért böjtölés közben extra H2O-ra van szükséged.

Kezdő vagy haladó tanulóknak éhgyomorra kell jógázniuk?

A kezdőknek először enniük kell valamit, hogy megelőzzék a szédülést, és üzemanyagként megtanulják a helyes igazodást. A böjtös jóga gyakorlást igényel. A haladók éhgyomorra is kipróbálhatják a rövid, szelíd szekvenciákat, miután felépítették az állóképességüket. De az evés még mindig ideális.

Melyik napszakban a legjobb éhgyomorra jógázni?

Kora reggel, evés előtt a legigazibb az "üres gyomor". De az egész éjszakai koplalás után elsőre alacsonyabb a vércukorszint. Délután vagy kora este, amikor már keveset ettél, jobban érezheted magad az erőteljesebb gyakorláshoz.

Biztonságos a hot jóga éhgyomorra?

Nem. A forró jóga nagyon megerőltető és dehidratáló. Az ájulás vagy a betegség elkerülése érdekében szükséged van ételre. Hidratáljon jól a forró jóga előtt és után, és töltse fel magát szénhidráttal, fehérjével és zsírral az energiához. Várjon 2 órát a nagyobb étkezések után a forró órák előtt.

Ihatok elektrolitot vagy fehérjeturmixot, mielőtt böjtölve jógázom?

Igen, a tiszta folyadékok megfelelnek. A sportitalok, a kókuszvíz vagy az aminosavakat tartalmazó fehérjeturmixok elektrolitokat és energiát biztosíthatnak, amikor szilárd ételek fogyasztása előtt jógázik. Csak kerülje a cukros gyümölcsleveket vagy italokat, maradjon az alacsony kalóriatartalmú italoknál.

Mit egyek a kora reggeli jógagyakorlat után?

A jóga befejezése után 30-60 perccel fogyasszon kiegyensúlyozott reggelit. Tartalmazzon összetett szénhidrátokat, például zabpelyhet vagy teljes kiőrlésű pirítóst az energiáért, tojásból vagy joghurtból származó fehérjét, hogy jóllakjon, és egészséges zsírokat, például avokádót vagy dióvajat. A gyümölcsök és zöldségek rostot, vitaminokat és ásványi anyagokat adnak hozzá. Maradjon hidratált vízzel és teával.

Honnan fogom tudni, hogy a jóga előtti böjt nekem beválik-e?

Figyeljen az energiaszintjére, az emésztési komfortérzetére, a hangulatára és az éhségérzetére a jógaórák alatt és után, hogy felmérje, hogy az üres gyomor megfelelő-e Önnek. Az olyan kellemetlenségek, mint a szédülés, hányinger, mellkasi fájdalom vagy sérülések azt jelentik, hogy először egyél. Ha energikusnak és stimuláltnak érzed magad, az valószínűleg azt jelenti, hogy kísérletezhetsz a koplalással.

Jógázhatok éhgyomorra, ha cukorbeteg vagyok?

A cukorbetegeknek nagyon óvatosnak kell lenniük az étkezés előtti testmozgással. A vércukorszint veszélyesen alacsonyra eshet, ha a böjtöt a jóga mozdulataival kombináljuk. A kora reggeli gyakorlás előtt egyél egy szénhidrát-kiegyensúlyozott snacket. Tartson magánál gyors hatású glükóztablettát arra az esetre, ha a szint túl alacsonyra csökkenne. A böjtölésről előbb egyeztessen orvosával.

Hagyja, hogy a teste vezesse. Próbálja ki, hogy orvosának vagy oktatójának irányításával mindkét irányban jógázik, és nézze meg, hogyan reagál a teste és az elméje. Egyél, ha szükséges a kényelem és az egyedi gyakorlatod táplálékául.

Összefoglaló

Az éhgyomorra jógázás azt jelenti, hogy a jógapózokat és -gyakorlatokat a reggeli elfogyasztása előtt végezzük. A hívei szerint ez serkenti az emésztést, fokozza a zsírégetést, mélyebb nyújtásokat tesz lehetővé, energiát ad, és elősegíti a tudatosságot. A lehetséges hátrányok közé tartozik azonban a szédülés, a megnövekedett sérülésveszély, a gyomorégés súlyosbodása, a hipoglikémia, a hányinger, és az étkezési zavarokból felépülők számára kockázatos. Annak eldöntése, hogy jógázzon-e evés előtt, a céloktól, a tapasztalati szinttől, a vércukorszint szabályozásától, a testtípustól, a jógastílustól, az időzítéstől és az esetleges egészségügyi állapotoktól függ. Kezdőknek érdemes 30-60 perccel a jóga előtt enni valami apróságot a biztonság és az energia érdekében. A haladóbb tanulók kísérletezhetnek az üres gyomorral való jógával, lassan kezdve, és kerülve az inverz vagy egyensúlyozó pózokat, amíg dehidratáltak vagy szédülnek. Üres gyomor jóga közben és után figyeljünk testünk jelzéseire. Az olyan kellemetlenségek, mint a szédülés vagy hányinger azt jelenti, hogy előbb enni kell. A jóga előtt és után maradjon hidratált, és utána egyen tápláló ételt. Szakértő irányításával, tudatos kísérletezéssel felfedezheti, hogy az éhgyomorra végzett jóga megfelel-e a szervezetének.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső