Miért érzem magam olyan jól a jóga után?

Published:

A jóga ősi gyakorlat, amely összekapcsolja az elmét, a testet és a szellemet. Egy jógaóra befejezése után sok gyakorló arról számol be, hogy békésnek, nyugodtnak és boldognak érzi magát. De pontosan miért is érezzük magunkat ilyen jól a jógától? Íme a fő okok:

Miért érzem magam olyan jól a jóga után?

Endorfinok szabadulnak fel

Az egyik legnagyobb ok, amiért a jóga jó érzést okoz, az az, hogy az agyad endorfint szabadít fel. Az endorfinok olyan hormonok, amelyek természetes fájdalomcsillapítóként hatnak a szervezetben. Eufóriát és jó közérzetet keltenek.

Az endorfinok bizonyos tevékenységek során szabadulnak fel, például testmozgás, nevetés, szex és csokoládéevés közben. Mivel a jóga fizikai gyakorlat, az endorfinok felszabadulását váltja ki. Minél intenzívebb a jógagyakorlat, annál nagyobb az endorfinlöket.

Ha legközelebb rosszkedvűnek érzed magad, próbálj ki egy erőteljes vinyasa flow órát. Az endorfinok feldobják a hangulatodat, és remekül érzed majd magad.

Stresszhormonok csökkenése

Amellett, hogy növeli a jó közérzetet keltő endorfinokat, a jóga segít csökkenteni a kortizol nevű stresszhormon szintjét. A kortizolt a mellékvesék termelik stresszhelyzetekre válaszul.

Míg a kortizol rövid távon segít energiát adni és élesíteni a fókuszt, a krónikusan magas szint fokozhatja a szorongást, a depressziót és a súlygyarapodást. A rendszeres jógagyakorlás segíthet egyensúlyban tartani a kortizolszintet.

A kortizolszint csökkentésére különösen hatékony pózok közé tartozik az előre hajtás, a halpóz és a lábak a falon póz. Szánj időt ezekre a pihentető pózokra, és érezd, ahogy a stressz elolvad.

A véráramlás növekszik

Ahogy a különböző jógapózokon keresztül áramlik, friss, oxigéndús vér kering az egész testben. Ez a fokozott véráramlás táplálja sejtjeidet és szöveteidet.

Több vér jut az agyba, ami megmagyarázza, hogy miért érzi magát sokkal világosabbnak a jóga gyakorlása után. A megnövekedett véráramlás elszállítja az anyagcsere-hulladékokat is, beleértve a tejsavat, amely az edzés során felhalmozódik az izmokban.

Ez segít megelőzni a fájdalmat vagy azt a nehéz érzést, amit néha egy intenzív edzés után érzel. Tehát a jóga a test minden részének nyújtásával és igénybevételével javítja a vérkeringést, így energikusnak és megfiatalítottnak érezheted magad.

Lelassul a légzés

A jóga legtöbb fajtája a mély, tudatos légzést hangsúlyozza. Ez aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, amelyet néha "pihenés és emésztés" rendszernek is neveznek.

Amikor lassú, egyenletes légzéssel stimulálod a paraszimpatikus rendszert, a szívverésed lelassul és a vérnyomásod csökken. A mély légzés emellett növeli az oxigénellátást és segít előidézni a "relaxációs választ".

A jóga a légzésre összpontosítva megnyugtatja az idegrendszert és lecsendesíti a mentális fecsegést, így a jógában a központban és a békében érezhetjük magunkat. Próbáld ki, hogy a légzőgyakorlatokat a mindennapi életedbe is beépíted, nem csak a jógagyakorlatodba. Vegyen 5 mély lélegzetet ébredéskor, egy megbeszélés előtt vagy egy stresszes pillanatban, hogy helyreállítsa a belső nyugalmat.

A mentális fecsegés csökken

A jógagyakorlás során arra ösztönözzük, hogy tisztítsa ki az elméjét, maradjon jelen, és összpontosítson a testében lévő érzésekre. Ez arra edzi az agyadat, hogy kevesebb időt töltsön a múltra vagy a jövőre vonatkozó zavaró gondolatokkal.

A mentális rendetlenség elengedése teret enged a jelen tudatosításának. Ha jobban odafigyelünk a fizikai érzéseinkre, az segít, hogy kilépjünk a fejünkből és a pillanatba kerüljünk.

A "majom elme" állandóan ismétlődő gondolatai elszívhatják az energiát, és depresszióssá tehetik az embert. A jóga segít megteremteni a mentális tisztaságot, hogy most azonnal teljesebben megélhesd az életet.

Figyelmesebbé válsz

Amellett, hogy csökkenti a haszontalan fecsegést, a jóga fokozza a tudatosságot. A testtartások tudatosabbá teszik a testedet, ha tudatosan végigmész rajtuk.

A jelenre való ráhangolódás segít a test és a lélek kapcsolatának erősödésében. Megtanulsz figyelni a tested fizikai és érzelmi jelzéseire, így még azelőtt tudod kezelni a problémákat, mielőtt azok felgyülemlenének és egészségügyi problémákat okoznának.

A jógán keresztül gyakorolt tudatosság olyan tevékenységeket tesz élvezetesebbé, mint a séta, az étkezés és a beszélgetés. Értékeled az élet apró pillanatait ahelyett, hogy csak átrohannál rajtuk. Ha a jóga révén tudatosabbá válsz, nyugodtabbnak és elégedettebbnek érzed magad.

Testtudatosságot építesz

Észrevetted már, hogy görnyedsz a számítógép előtt, vagy észre sem veszed, hogy a válladban feszültség van, amíg egy jógaoktató ki nem javítja a testtartásodat? Ha rendszeresen jógázol, sokkal tudatosabbá válsz a testeddel kapcsolatban.

Megtanulod, hogyan használd a törzsedet, hogyan lazítsd el a feszült izmokat, és hogyan mozogj a megfelelő testhelyzetben. Ez a testtudat segít megelőzni a fájdalmat és a sérüléseket a szőnyegen és azon kívül is.

A fizikai érzésekre való ráhangolódás betekintést nyújt az érzelmi állapotodba is. Ha észreveszed, hogy hol tartod a stresszt a testedben, foglalkozhatsz a kiváltó okkal. A jógán keresztül a testeddel való újrakapcsolódás nagyobb egészséghez és jóléthez vezet.

Megkapod a teljesítés érzését

Ha a jógagyakorlatot a következő szintre emeljük, az sikerélményt nyújt. Amikor végre elkapsz egy kihívást jelentő pózt, vagy hosszabb ideig tartasz egy pozíciót, büszke vagy magadra.

Már az is teljesítmény, hogy megjelensz az órán, és megmozgatod a testedet, megérdemel egy vállveregetést. Az apró győzelmekre való összpontosítás segít önbizalmat gyűjteni, hogy nagyobb célokat is elérjünk a jógastúdióban.

A jógafolyamatok úgy vannak kialakítva, hogy különböző nehézségű pózokat tartalmazzanak. Ez lehetővé teszi, hogy minden egyes gyakorlat során sikerélményt tapasztalj. Hagyd az egódat az ajtónál, menj a saját tempódban, és ünnepeld az egyszerű tényt, hogy gyakoroltál.

Javulnak a kilátásai

Ha fizikailag jól érzi magát, könnyebb a pozitív mentális hozzáállás is. A jóga segít kezelni a kortizolszintet, így nem stresszelsz annyira az élet apró bosszúságai miatt. A mélylégzési technikák azonnali hangulatjavulást biztosítanak, ha rosszul érzed magad.

Az alulműködő csakrák stimulálására tervezett pózok gyakorlása a gondolkodásmódodat is javíthatja. Például a hátrahajlások és a szívnyitó pózok energetizálnak és önbizalomra ösztönöznek. Az inverzek az agy felé áramoltatják az energiát, és enyhíthetik a depressziót.

Végül a jóga spirituális elemei hálára, együttérzésre és önelfogadásra ösztönöznek. A rendszeres jógarutin fenntartása megkönnyíti, hogy optimizmussal és kegyelemmel haladjunk az életben.

Jobban alszol

Előfordult már, hogy egy intenzív edzés után túlságosan felpörögtél ahhoz, hogy jól aludj? Jóga után ez sokkal kevésbé valószínű. Ahelyett, hogy felpörgetné, a jóga felkészíti a testet a pihenésre.

A meditatív jelleg elősegíti az ellazulást, így az ébrenlétből könnyebben tér át az alvásba. A jóga segít csökkenteni a stresszhormon kortizol szintjét is, amely zavarhatja a mély alvást.

Az olyan relaxáló pózok gyakorlása, mint az előredőlés és a savasana lefekvés előtt jelzi az agyadnak, hogy itt az ideje lenyugodni. Még a jógán tanult alapvető légzéstechnikák is segíthetnek lecsendesíteni az elmédet, amikor forgolódsz és forgolódsz.

A rossz alvás negatívan befolyásolja a hangulatot, a fókuszt, az energiaszintet és az immunrendszer működését. Az alvás minőségének javításával a jóga lehetővé teszi, hogy másnap kipihentebbnek és energikusabbnak érezd magad.

Az idegrendszered kiegyensúlyozott

Az idegrendszer szimpatikus ("harcolj vagy menekülj") és paraszimpatikus ("pihenj és eméssz") oldalra oszlik. A krónikus stressz túlságosan aktiválja a szimpatikus idegrendszert. Ettől idegesnek és túlterheltnek érezhetjük magunkat.

A jóga a tudatosság, a mély légzés és a relaxációs technikák révén kiegyensúlyozza az idegrendszert. A paraszimpatikus válasz aktiválása nyugalmi állapotba hoz.

Amellett, hogy segít megtalálni a belső békét, ez kiterjedt egészségügyi előnyökkel is jár. A kiegyensúlyozott idegrendszer csökkenti a pulzusszámot, javul az emésztés, és erősödik az immunitás. A jóga gyakorlása tartós hatásokat biztosít, amelyek segítenek megbirkózni a mindennapi stresszhatásokkal.

A fájdalom csökken

Folyamatos fájdalmakkal küzd, különösen a hátában, a nyakában és az ízületeiben? A jóga gyakorlása fokozza a rugalmasságot és a mozgástartományt, ami jelentősen csökkentheti a fájdalmat.

A gyengéd, terápiás jógastílusok ideálisak a fájdalom csökkentésére. A pózokat hosszabb ideig tartják, és a kellékek, mint például takarók és jógablokkok, extra támogatást nyújtanak. A jóga javítja a testtudatot is, így korrigálhatja a fájdalomhoz hozzájáruló testtartási szokásokat.

A fájó izmok megnyugtatásán kívül a tanulmányok szerint a jóga hatékonyan enyhíti a súlyosabb fájdalomcsillapító betegségeket, például az ízületi gyulladást, a migrént és a fibromyalgiát. A gyengéd mozgás és a tudatosság kombinációja még a fájdalomcsillapítókra való utaltságot is csökkentheti.

A hangulata kiegyensúlyozott

A mély légzés, a meditáció és a ritmikus mozgássorozatok miatt a jóga kiválóan alkalmas a hangulat kiegyensúlyozására. Tanulmányok szerint a jóga csökkentheti a szorongás, a depresszió és a PTSD tüneteit.

A stresszhormon kortizol szintjének csökkentésével a jóga segít stabilizálni az érzelmeket és megelőzni a hangulatingadozásokat. Az endorfinok felszabadulása természetes hangulatjavulást is biztosít a szomorúság vagy ingerlékenység ellensúlyozására.

A rendszeres jógagyakorlás az átmeneti hangulatjavításon túlmenően tartós változásokat okoz az agy szerkezetében és működésében, hogy megelőzze a jövőbeli érzelmi zavarokat. A mentális tisztánlátás, amit nyersz, a szőnyegen kívülre is átragad.

Kilátást nyerhetsz

A jóga során elért mentális és fizikai csend felszabadító. Teret biztosít arra, hogy elszakadj az ismétlődő gondolatmintáktól, így új perspektívát nyerhetsz.

Amikor lelassulsz a szőnyegen, a problémák megoldása gyakran sokkal természetesebben alakul ki. Könnyebbé válik annak elengedése, ami már nem szolgál téged. Rájössz, hogy a küzdelem csak még több szenvedést szül.

A befelé összpontosítással a jóga segít eltávolítani a külső zavaró tényezőket és nyomást. Ez lehetővé teszi, hogy újra a középpontba kerülj, így a kihívásokat a belső nyugalom felől közelítheted meg. A nagyobb tisztánlátással és perspektívával céltudatosabban élhetsz.

Spirituális kapcsolatot építesz

Míg a helyi stúdióban tartott jógaórák valószínűleg leginkább a fizikai pózokra és nyújtásokra összpontosítanak, a jóga hagyományosan nagyon spirituális irányultságú. Rendszeresen gyakorolva a jóga felébreszti az embert a saját magánál nagyobb erőkre.

Akár aktívan meditálsz jóga közben, akár nem, az élmény nagyobb spirituális tudatosságra nevel. A fizikai dolgokon túli kapcsolódás érzése mély értelmet és belső békét hoz.

Még ha általában nem is tartanád magad spirituális embernek, a jóga során a csodálat és az inspiráció csodálatos érzése törhet a felszínre. Ez elősegíti a hálát, az együttérzést és a világ alapvető jóságába vetett hitet.

Nő az önbizalmad

Ahogy új pózokat tanulsz és erősödsz a jógagyakorlatban, ez önbizalmat épít, ami az életed más területeire is kiterjed. Nagyobb könnyedséggel és magabiztossággal viseled magad.

Ha olyan célokat tűzöl ki magad elé, mint például, hogy képes vagy egy percig tartani egy kihívást jelentő pózt remegés nélkül, az valami pozitív dolgot ad, amiért dolgozhatsz. A kis győzelmek elérése önbizalmat ad a nagyobb kihívások kezeléséhez.

A jógaórák ítélkezésmentes környezete segít abban is, hogy jobban érezd magad a saját bőrödben. Ahogy a tested változik a gyakorlás során, kritizálás helyett ünnepeled a képességeit. Ez az önelfogadás a szőnyegen kívülre is átragad.

Kapcsolatai javulnak

A jógamatracon kialakított mentális tisztaság, empátia és belső béke érzése pozitívan hat a másokkal való kapcsolataira is. Ügyesebben kommunikálsz, és könnyebben elengeded a sérelmeket.

A rendszeres jógagyakorlás megtanít a jelen pillanatban élni. Ahelyett, hogy a múlton rágódnál, vagy a jövő miatt aggódnál, teljes mértékben részt veszel az emberekkel való interakcióidban. A mindfulness gyakorlása jobb baráttá, partnerré és kollégává tesz.

A jóga az emberség érzésével is összeköt. Ez elősegíti a megértést, a türelmet és az együttérzést a szeretteiddel szemben, amikor elkerülhetetlen konfliktusok merülnek fel.

Ön egy támogató közösségben van

Sok elkötelezett jógázó számára a jógastúdió olyan, mintha második otthona lenne. A tanulótársak szurkolnak egymásnak, és együtt ünneplik a mérföldköveket. Ez a közösségi érzés értékes szociális támogatást nyújt.

Ha olyan emberekből álló társadalmi körrel rendelkezel, akiknek fontos az egészséged, az motivál, hogy a saját céljaidat követni tudd. Megoszthatsz tippeket a helyes táplálkozástól kezdve a stressz kezeléséig mindenre vonatkozóan.

A jógaoktatók a közösség ápolásában is fontos szerepet játszanak. Az ő útmutatásukkal hétről hétre fejlődhetsz a gyakorlatodban. A rendszeres interakció révén a tanárokat barátoknak érzed, ami fokozza a biztonság és a támogatás érzését.

Megtalálod a belső csendet

A modern élet rohanó tempója egyszerre millió különböző irányba ránt minket. Zavaró tényezőkkel bombáznak minket attól a pillanattól kezdve, hogy felébredünk, egészen addig, amíg este le nem hunyjuk a szemünket. Ez a sok érzékszervi inger és információ-túlterhelés kifárasztja az agyat.

Sokak számára a jóga az egyetlen lehetőség arra, hogy elszakadjanak a digitális eszközöktől, és elcsendesítsék az elme fecsegését. A jóga közbeni csend visszavezet a középpontunkba. Arra az egy órára a szőnyegen a végtelen tennivalólista megáll.

Azzal, hogy a napodban vagy a hetedben csendes időszakokat iktatsz be, az idegrendszerednek adsz egy nagyon szükséges szünetet. Ez a csend mélységesen megfiatalít. Erősíti a türelmet, az összpontosítást és a belső békét.

Az önismereted bővül

A jóga teret biztosít a befelé forduláshoz és a belső táj felfedezéséhez. A csökkentett érzékszervi bevitel és a zavaró tényezők hatására ráhangolódsz a tested finom jelzéseire. A fizikai érzések, érzelmek és gondolatminták kristálytisztává válnak.

Ez a fokozott önismeret mélyebb betekintést enged az igényeidbe és a határaidba. Megtudod, hol tartod még mindig a stresszt, így azt feloldhatod. Kiemelkednek az egészségét szabotáló rossz szokások.

A test és elme kapcsolatának jógával való erősítése által egésznek érezheted magad. Amikor cselekedeteid a külső nyomás helyett a valódi szükségleteidhez igazodnak, bölcsességre teszel szert.

Megtalálod az egészséges menekülést

Manapság sok ember számára az élet egy végtelen tennivalólistának tűnik. Kétségbeesetten rohanunk egyik feladattól a másikig, és soha nem érezzük, hogy elkaptuk volna a fonalat, vagy békében lennénk. Ez a krónikus stressz állapot a fizikai és mentális egészséget egyaránt megviseli.

A jóga egészséges menekülést biztosít, ahol az egyetlen elvárás az, hogy jelen legyél. Erre az egy órára teljesen mentes vagy a munkahelyi határidők, a házimunka és a családi kötelezettségek alól. A törekvés abbahagyásának engedélyezése hihetetlenül felszabadító.

Még egy rövid, egészséges menekülés is létfontosságú a normális kötelezettségek elől. Enélkül nehéz nyugodtan, kiegyensúlyozottan közelíteni az élet követelményeihez. A jóga menedéket nyújt a mindennapi stressz vihara elől.

Megtanulod elengedni

A jógapózok gyakorlása közben észre fogod venni, hogy elméd a munkával, kapcsolatokkal és befejezetlen teendőkkel kapcsolatos gondolatokra terelődik. Elkerülhetetlen, hogy a teljesítményedet is megítéld, vagy azon küzdesz, hogy a tested a "tökéletes" igazodásba kerüljön.

De a jóga lényeges része, hogy észrevegyük ezeket a gondolatokat és ítéleteket, majd tudatosan elengedjük őket. Az eredményekhez való ragaszkodás csak még több feszültséget okoz a testben és az elmében.

A gyengéd elengedés folyamata megtanít arra, hogy milyen felszabadító dolog jelen lenni. Ha elengeded, hogy egy póz hogyan néz ki, akkor belehelyezkedhetsz, és érezheted az előnyeit. Ha ezt a leckét az élet más területeire is alkalmazod, könnyebbé válik a mentális terhed.

Fegyelmet fejlesztesz

A következetes jógagyakorlás mellett való elkötelezettséghez fegyelemre van szükség. A stúdióba járástól a kihívást jelentő pózok megtartásáig sokat követel a testtől és az elmétől egyaránt. A kezdeti lelkesedés gyakran elmúlik.

De ha kitartasz mellette az ellenállás pillanataiban, akkor olyan mentális erőre teszel szert, amely az élet minden területén hasznodra válik. A kellemetlenségeket könnyebb lesz elviselni. A késleltetett kielégülés édesebbé válik.

A fegyelem gyakorlása a jógán keresztül nem egy zord feladat. A megszerzett önbizalom kevésbé teszi ijesztővé a jövőbeli kihívásokat. Rájössz, hogy sokkal többre vagy képes, mint gondoltad.

Szabadulj meg az ítélkezéstől

Miközben a jóga arra ösztönöz, hogy figyeld meg a tested és az elméd állapotát, soha nem arról szól, hogy keményen elítéld magad. A kudarc vagy az elégtelenség érzéseibe való kapaszkodás csak még több szenvedést szül.

A jóga arra emlékeztet, hogy maradj kíváncsi, türelmes és együttérző önmagaddal. A fejlődés lassan történik. Minden test és utazás egyedi. Az ítélkezés elengedése teret enged az elfogadásnak.

Ez a hozzáállás az élet minden területére kihat. Kevésbé kritikusan ítélkezik mások felett, és inkább a feltétel nélküli pozitív megbecsülésre összpontosít. A merev elvárásoktól való megszabadulás nagyobb elégedettséghez és belső szabadsághoz vezet.

A CBD olaj beépítése a jógagyakorlatba

A fent leírt mentális és fizikai előnyök mellett egyes jógázók úgy találják, hogy a jógaórák a CBD-olaj használatával javulnak. A CBD a kannabidiol rövidítése, amely a kannabisz növényben található vegyület.

Íme néhány módja annak, hogy a CBD-kapszulákat beépíthesse a jógagyakorlataiba:

CBD masszázs olaj

Alkalmazza a CBD-vel átitatott olajat közvetlenül a bőrére a jóga előtt. A CBD felszívódik a bőrön keresztül, így potenciálisan csökkenti a nyújtás közbeni kellemetlenségeket. Emellett elősegíti az általános relaxációt is. A CBD-olaj masszírozása a feszülő izmokba utána segíti a regenerálódást.

CBD Edibles

A jógaóra előtt egy órával fogyasszon CBD gumicukrot, csokoládét vagy kapszulát. A CBD felszívódása az emésztőrendszeren keresztül tartós hatást biztosít, amely a gyakorlás során érvényesül.

CBD Vape Pen

Vegyen be néhány slukkot egy CBD-vape tollból a jógaszekvenciák között vagy a szavaszana alatt. A CBD belélegzése biztosítja a leggyorsabb hatást a helyszíni relaxációhoz. Könnyen, diszkréten használható, a CBD párologtatása sem hagy megváltozott vagy károsodott érzést.

CBD italok

A jóga előtt vagy után CBD-vel dúsított tea, víz vagy gyümölcslé fogyasztása a hidratálás mellett nyugtató CBD-hatást is biztosít.

CBD Topicals

Jóga után alkalmazzon CBD-krémet, kenőcsöt vagy roll-on-t közvetlenül a fájó izmokra vagy ízületekre. A CBD felszívódik a bőrön keresztül, ami felgyorsítja az edzés utáni regenerálódást.

A CBD-kiegészítő hozzáadása a meglévő jóga rutinjához erősítést és szinergiát biztosíthat. De mindenképpen egyeztessen jógaoktatójával, mielőtt először használna CBD-t az órán. Kezdje lassan, alacsony dózisokkal, és az egyéni reakciója alapján állítsa be.

Mi az a "jógamámor" és mi okozza?

A "jógamámor" az eufória, a tisztánlátás, az elégedettség és a boldogság érzésére utal, amelyről sok jógázó számol be a gyakorlás során vagy azt követően. Számos tényező járul hozzá ehhez a természetes mámorhoz:

  • Fokozott vérkeringés - Az agyba és az egész testbe áramló oxigéndúsabb vér energetizáló hatást fejt ki.
  • Endorfinok felszabadulása - Ezek a jó közérzetet keltő hormonok természetes fájdalomcsillapítóként hatnak és fokozzák a hangulatot. Minél erőteljesebb a jóga, annál nagyobb az endorfinlöket.
  • A vagusideg stimulálása - A vagusideg az agyat számos fontos szervvel köti össze. A jóga aktiválja azt, hogy kiváltsa a relaxációs választ és kiegyensúlyozza az idegrendszert.
  • Nagyobb GABA-szint - A GABA az agy fő gátló neurotranszmittere, amely csökkenti a szorongást és elősegíti a nyugalmat. A jóga megemeli az alacsony GABA szintet.
  • Az amygdala deaktiválása - Ez az agyi régió a félelmet és a stresszt irányítja. A jóga segít lecsendesíteni a túlságosan stimulált amigdala működését.
  • Fokozott dopamin - Ez a vegyi anyag szerepet játszik a motivációban, a fókuszban és a jutalom érzésében. A jóga dopamint szabadít fel.

Mennyi ideig tartanak a jóga pozitív hatásai az óra befejezése után?

Ez személyenként és a jógagyakorlat intenzitásától függően változik, de a mentális és fizikai előnyök általában több órán át, akár egy egész napig is tartanak a jógagyakorlat befejezése után. A stresszoldás és a hangulatjavulás marad meg a legtovább.

Rendszeres gyakorlással a pozitivitás, a csökkent szorongás, a jobb alvás és a kapcsolat érzése az új normális állapotoddá válhat. A halmozott hatások idővel kiépülnek.

A forró jóga nagyobb valószínűséggel okoz "jógamámort"?

Az olyan forró jógastílusok, mint a Bikram, amelyeket fűtött helyiségben végeznek, határozottan fokozzák a jótékony hatást. A hő fokozza a vérkeringést, lazítja az izmokat, és mélyebb nyújtást tesz lehetővé. Ez felerősíti az endorfinok és más neurotranszmitterek felszabadulását.

Az infravörös hő értágulást - az erek tágulását - is okoz, ami növeli a véráramlást. Ügyeljen arra, hogy hidratált maradjon, és szükség szerint tartson szüneteket. Az intenzitás nem mindenkinek való.

Miért jelentik egyesek, hogy rosszabbul érzik magukat jóga után?

A jóga néhány okból kifolyólag egyesek inkább kimerültnek vagy ingerlékenynek érzik magukat, mint felemelőnek:

  • Ha a pózokban túlságosan túlléped a határaidat, az endorfin felszabadulás helyett kimerültséghez vezethet. Kerülje a túlterhelést, és figyeljen a teste határaira.
  • A forró órákon gyakori a kiszáradás. Igyon sok elektrolitban gazdag folyadékot az óra előtt, alatt és után.
  • Az alacsony vércukorszint szédülést és rosszkedvet okozhat. Pár órával előtte együnk kiegyensúlyozott ételt.
  • A szavaszanában való mozdulatlan fekvés relaxáció helyett túlgondolkodáshoz vezethet. Próbáljon inkább sétáló vagy ülő meditációt.
  • A nem megfelelő forma miatti sérülés vagy túlnyújtás fájdalmat és fájdalmat okozhat. A pózokat fokozatosan építsük fel egy tanár irányításával.
  • Előre meglévő szorongás vagy trauma kezdetben úgy érezheti, hogy a jóga kiváltja. A gyengéd és lassú gyakorlás segít a tolerancia kialakításában.

Miért lehet, hogy a jóga érzelmessé tesz valakit?

A jóga által elősegített mentális tisztaság és belső nyugalom lehetővé teszi az eltemetett érzelmek felszabadítását. A bánat, harag, frusztráció stb. csapdába esett érzései a felszínre törhetnek.

A mély légzés növeli az oxigénellátást és a prána áramlását is, ami a blokkolt energiákat is megcsapolhatja. Ez az érzelmi felszabadulás terápiás hatású, de eleinte nyomasztónak tűnhet. Előzetesen tisztázza tanítójával, ha el akarja kerülni az érzelmi kiváltó okokat.

Evés után milyen hamar szabad jógázni?

A legjobb, ha egy teljes étkezés után 1-3 órát hagyunk az emésztésre, mielőtt jógáznánk. A hajlító és csavaró pózok teli gyomorral kényelmetlenek lehetnek. A könnyű harapnivalók 1 órával előtte általában rendben vannak. Időközben jól hidratáljon.

Hallgasson a testére, és csökkentse azokat a pózokat, amelyeket evés után kényelmetlenül érez. Helyette koncentrálj inkább a pihentető testtartásokra. Hagyd, hogy az étel teljesen megemésztődjön, mielőtt erőteljes vinyasa flow-kat vagy inverzeket gyakorolnál.

Számít-e a jóga típusa a hangulatjavulás szempontjából?

A szorongás csökkentésére és a pozitivitás fokozására ideális a gyengéd helyreállító jóga, a yin jóga és a hatha jóga. A lassabb tempó és a hosszabb ideig tartott pózok megnyugtatják az elmét és az idegrendszert.

Az erőteljesebb gyakorlatok, mint az Ashtanga, a power vinyasa és a hot jóga hőt termelnek és növelik az endorfinszintet, így jobban felpezsdítik a hangulatot. Kísérletezz, hogy melyik stílus hagyja a legkiegyensúlyozottabb és legfelemelőbb érzést napról napra.

Hogyan hosszabbíthatom meg a pozitív hatásokat az óra befejezése után?

Íme néhány tipp a jóga által kiváltott felemelő érzés meghosszabbításához:

  • Töltsön 5-10 percet ülő meditációban vagy szavászanában.
  • Gyakorolja a pranayama légzőgyakorlatokat
  • Vegyen egy meleg fürdőt epsom-sókkal
  • Igyon sok vizet a rehidratáláshoz
  • Tartózkodjon az alkoholtól vagy a koffeintől
  • Tápláló, teljes értékű ételek fogyasztása
  • Naplózás vagy reflexió a megszerzett felismerésekről
  • Aludjon eleget
  • Emlékeztesse magát az áttörésekre
  • Tervezd be a következő jógaórát! A következetesség a kulcs.

Összefoglaló

A jóga egy ősi indiai gyakorlat, amely fizikai testtartások, légzéstechnikák és meditáció segítségével összekapcsolja az elmét, a testet és a szellemet. A rendszeres jóga széleskörű fizikai és mentális egészségügyi előnyökkel jár, és a gyakorlók minden egyes alkalom után csodálatos érzéssel töltődnek el. Az endorfinok felszabadításával és a stresszhormonok csökkentésével a jóga természetes módon fokozza a hangulatot. A mély légzésre való összpontosítás aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, hogy megnyugtassa az elmét és a testet. A jóga emellett fokozza a vérkeringést, fejleszti a testtudatot és fokozza a tudatosságot. A gyakorlat ösztönzi az önelfogadást és az együttérzést.

A kihívást jelentő pózok elsajátítása vagy a rendszeres óra látogatása által elért eredmények érzése szintén jó érzéssel tölti el az embert. A jóga segít fejleszteni a fegyelmet, ami növeli az önbizalmat. A spirituális elemek az értelmet és a kapcsolódás érzését biztosítják. A jógastúdiókban megtalálható támogató közösség motivál a folyamatos fejlődésre. Összességében a jóga eszközöket ad ahhoz, hogy megtaláld a belső békét, elengedd az ítélkezést, és kiegyensúlyozottabban közelítsd meg az élet követelményeit. A gyakorlás fizikai szépsége a belső csenddel kombinálva természetes mámort hoz létre.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső