A CBG olaj jót tesz a szívnek?

Published:

A szívbetegség továbbra is a vezető halálok világszerte. A szív egészségét támogató természetes módszerek megtalálása ezért kiemelt fontosságú. Ez sokakat elgondolkodtat: vajon a CBG-olaj jót tehet-e a szívnek?

A kannabigerol (CBG) egy érdekes fitokannabinoid, amely a kender- és kannabisznövényekben található. A CBG kutatása még korai stádiumban van. A preklinikai vizsgálatok ígéretes eredményei azonban felcsillantották a reményt, hogy a CBG a jövőben a szívműködés támogatásának és a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőinek csökkentésének egyik lehetőségévé válhat.

Nézzük meg közelebbről, mit mond eddig a tudomány a CBG olajjal és a szív egészségével kapcsolatban.

A CBG olaj jót tesz a szívnek?

Miért fontos a szív egészsége

Mielőtt megvizsgálnánk a CBG konkrét szív- és érrendszeri hatásait, segít megérteni, hogy miért olyan fontos az egészséges szív fenntartása az általános jóléthez. Íme egy gyors áttekintés arról, hogy miért kell a szív egészségének prioritást élveznie:

  • A szívbetegség világszerte az első számú halálozási ok, évente több mint 17 millió ember haláláért felelős.
  • A szívbetegség a szív szerkezetét, működését, ritmusát és véráramlását érintő állapotokra utal. Típusai közé tartozik a koszorúér-betegség, a ritmuszavarok és a szívelégtelenség.
  • Az olyan kockázati tényezők, mint az elhízás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás, a dohányzás és a stressz mind növelik a szívbetegség kialakulásának esélyét.
  • A szívbetegségek kezelése az életmódváltásra, gyógyszerekre, orvosi eljárásokra és néha műtétekre összpontosít. A megelőzés kulcsfontosságú, mivel a szívkárosodás gyakran visszafordíthatatlan.
  • A beteg szív iszkémiához, szívinfarktushoz, elégtelen pumpáláshoz, szabálytalan szívveréshez, vérrögökhöz és egyéb szövődményekhez vezethet, amelyek csökkentik az életminőséget és az élettartamot.

Nyilvánvaló, hogy a szív csúcsformában tartása létfontosságú a hosszú élethez és az egészséghez. A CBG-olaj segíthet ebben? Elemezzük, mit mutatnak a korai tanulmányok a CBG szív- és érrendszerre gyakorolt hatásairól.

A CBG potenciális kardiovaszkuláris előnyei és hatásai

A CBG-olajra vagy bármely CBG-termékre vonatkozóan nagyon kevés emberi kutatás létezik. A sejtkultúrákon és állatmodelleken végzett laboratóriumi vizsgálatok eredményei azonban arra utalnak, hogy a CBG a következő módon pozitívan befolyásolhatja a szívet és a keringési rendszert:

Csökkenti a vérnyomást

A magas vérnyomás, más néven hipertónia, nagyban hozzájárul a szívroham, a stroke, az artériakárosodás és a szívelégtelenség kialakulásához. A kutatások szerint a CBG több mechanizmuson keresztül segíthet a vérnyomás normalizálásában.

A tanulmányok például azt mutatják, hogy a CBG:

  • Ellazítja az érfalakat, javítja a rugalmasságot és a véráramlást.
  • Csökkenti a gyulladást az artériákban és a hajszálerekben.
  • Csökkenti az artériás plakkok felhalmozódását.
  • Csökkenti az oxidatív károsodást és a szabad gyököket, amelyek hatással vannak az érrendszeri működésre.

Ezek a sejtkultúrában és állatmodellekben megfigyelt érrendszeri hatások azt mutatják, hogy a CBG ígéretes az egészséges vérnyomás támogatására. Emberi vizsgálatokra azonban még szükség van.

Javítja a koleszterinszintet

Az egészségtelen koleszterinszint jelentősen növeli a szívbetegségek kockázatát. A korai eredmények arra utalnak, hogy a CBG segíthet a normális koleszterinszint fenntartásában.

A kutatások például azt mutatják, hogy a CBG:

  • Alacsonyabb összkoleszterin- és trigliceridszint a vérben.
  • Csökkenti az LDL "rossz" koleszterin felhalmozódását, miközben növeli a "jó" HDL-koleszterint.
  • Korlátozza a koleszterin oxidációját, ami a koleszterint még károsabbá teszi az artériák számára.

A koleszterin egyensúly optimalizálásával a CBG a preklinikai adatok szerint nagymértékben befolyásolhatja a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A humán vizsgálatokban történő megerősítés még várat magára.

Csökkenti a gyulladást

A krónikus gyulladás károsítja a szív- és érrendszert, és felgyorsítja az érelmeszesedést. A CBG erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonságokat mutat, amelyek megvédhetik a szívet.

A tanulmányok szerint a CBG:

  • Elnyomja a gyulladásos citokineket és más gyulladáskeltő jelzőmolekulákat.
  • Csökkenti a gyulladásos útvonalak, például az NF-kB és a COX-2 aktiválódását.
  • Enyhíti a gyulladást kiváltó oxidatív stresszt.

Ezek a gyulladáscsökkentő hatások azt sugallják, hogy a CBG olaj a szív- és érrendszeri betegségek progressziójához kapcsolódó szisztémás gyulladás csillapításával segítheti a szívet.

Antioxidáns hatást biztosít

Oxidatív stressz akkor keletkezik, amikor a szabad gyököknek nevezett reaktív molekulák legyőzik a szervezet antioxidáns védekező képességét. Ez az egyensúlyhiány károsítja a szöveteket, felgyorsítja az öregedést és elősegíti a szívbetegségek kialakulását.

A kutatások azt mutatják, hogy a CBG antioxidánsként működik, amely korlátozhatja ezt az oxidatív károsodást az alábbiak révén:

  • A veszélyes szuperoxid szabad gyökök semlegesítése.
  • Az endogén antioxidánsok, például a glutation termelésének növelése.
  • Az oxidatív stressz biomarkerek csökkentése.

Ezen antioxidáns mechanizmusokon keresztül a CBG támogathatja a szívet azáltal, hogy a káros szabad gyököket még azelőtt eltávolítja, mielőtt azok károsítanák az ereket és a szöveteket.

Gátolja a vérlemezke-aggregációt

Ha a vérlemezkék összeadódnak, problémás vérrögöket képezhetnek, amelyek elzárják az artériákat, és szívrohamot vagy agyvérzést okozhatnak. A vizsgálatok szerint a CBG gátolhatja a vérlemezkék felhalmozódását.

A kutatások szerint például a CBG:

  • Elnyomja a vérlemezkék aktiválódását és adhézióját.
  • Csökkentse a véralvadást fokozó tényezőket, mint például a tromboxán.
  • Javítja a véráramlást és a keringést.

Ezek az antithrombotikus hatások arra utalnak, hogy a CBG segítheti a szív- és érrendszeri egészséget a túlzott vérlemezke-aggregáció megakadályozásával és a véráramlás fokozásával.

A CBG érrendszeri hatásmechanizmusai

Az előzetes kutatások egyértelműen azt ígérik, hogy a CBG-olaj és más CBG-termékek többféleképpen is előnyösek lehetnek a szív- és érrendszerre. De hogyan is fejti ki pontosan a CBG ezeket a szívbarát hatásokat?

Íme, mit tudnak eddig a kutatók a CBG szív- és keringési rendszerrel kapcsolatos hatásmechanizmusairól:

Kölcsönhatásba lép az endokannabinoid rendszerrel

Más növényi kannabinoidokhoz hasonlóan a CBG is befolyásolja az endokannabinoid rendszert (ECS) - a szív- és érrendszeri működés szabályozásához elengedhetetlenül szükséges komplex sejtszignál-hálózatot.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a CBG képes a CB1 és CB2 receptorokhoz kötődni, hogy megváltoztassa az endokannabinoid tónust oly módon, hogy csökkenti a gyulladást, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringést és egyéb szív- és érrendszeri előnyöket biztosít.

Csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt

Az ECS modulálása mellett úgy tűnik, hogy a CBG közvetlenül csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt - két olyan tényezőt, amelyek szorosan részt vesznek a szív- és érrendszeri betegségekben.

A CBG antioxidáns tulajdonságai és az olyan gyulladásos mediátorokra gyakorolt hatása, mint az NF-kB, TNF-alfa, IL-6 és más, lehetővé teszi, hogy a szív- és érkárosodás néhány alapvető okát célba vegye.

Hatások a koleszterin- és lipidutakra

A kutatások szerint a CBG befolyásolja a koleszterin termelésével, szállításával, oxidációjával és felhalmozódásával kapcsolatos metabolikus útvonalakat. A CBG kedvezően módosítja a triglicerid- és lipoprotein egyensúlyt is.

Fokozza a nitrogén-oxid jelátvitelt

A nitrogén-oxid termelésének és hozzáférhetőségének növelésével a CBG ellazítja az érizmokat, fokozza a véráramlást és csökkenti a vérnyomást NO-közvetített útvonalakon keresztül.

A CBG sokrétűen hat pozitívan a szív- és érrendszerre. A közös szál azonban a gyulladás és az oxidatív stressz csökkentése, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek szinte minden formájának hátterében állnak. A CBG bonyolult hatásmechanizmusait egyre több tanulmány világítja meg.

A CBG korai kutatása a szívbetegségekre

Bár a humán kutatások még mindig minimálisak, a korai preklinikai vizsgálatok, amelyek kifejezetten a CBG-t vizsgálják bizonyos szív- és érrendszeri állapotok esetében, ígéretes eredményeket hoztak.

Például:

  • Hiperkoleszterinémiás patkányokban a CBG csökkentette az összkoleszterinszintet, miközben növelte a HDL-koleszterinszintet, és csökkentette az oxidatív stressz markereit. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a CBG "jelentős potenciállal rendelkezik a hiperkoleszterinémiához társuló kardiovaszkuláris szövődmények kezelésében".
  • Cukorbeteg patkányoknál a CBG ellensúlyozta a betegség által kiváltott szív- és érrendszeri rendellenességeket. A kutatók szerint "a CBG új potenciális terápiás stratégiát jelent a diabéteszes kardiomiopátia kezelésére".
  • Indukált ízületi gyulladásban szenvedő egerekben a CBG javította az állapotból eredő túlzott gyulladás okozta szabályozatlan szív- és érrendszeri funkciókat. A tudósok arról számoltak be, hogy a CBG "a szív- és érrendszeri paraméterek normalizálódását eredményezte".

Bár csak preklinikai bizonyítékok, ezek az eredmények megerősítik azt az elképzelést, hogy a CBG jótékony hatással lehet a különböző szív- és érrendszeri állapotokra, amelyeket gyulladás, oxidatív stressz, diszlipidémia és kapcsolódó tényezők jellemeznek. A folyamatban lévő vizsgálatok tisztázni fogják a CBG terápiás potenciálját.

Egyéb pozitív CBG hatások a szív egészségére vonatkozóan

A közvetlen szív- és érrendszeri hatások mellett a kutatások azt mutatják, hogy a CBG közvetett módon, más, egész testre gyakorolt hatásokon keresztül is jótékony hatással lehet a szívre és a keringési rendszerre.

A CBG például ígéretesnek bizonyul a következőkre:

  • A vércukorszint szabályozása - Segít a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát növelő anyagcserezavarok ellenőrzésében.
  • Vérnyomáscsökkentés - az érrendszeri simaizmokra gyakorolt lazító hatás révén.
  • Az elhízás csökkentése - Az anyagcsere és a zsírsejtek keletkezésének kedvező befolyásolásával.
  • Az alvás minőségének javítása - A rossz alvás összefügg a rosszabb szív- és érrendszeri egészséggel.
  • A szorongás enyhítése - A stressz és a szorongás hozzájárul a szívproblémákhoz.
  • Csökkenti a fájdalmat és az izomgörcsöket - Az értágító tulajdonságok javítják a vérkeringést.
  • Neuroprotektív hatások - Segíthet a stroke okozta agy- és idegkárosodásból való felépülésben.

A CBG azon képessége, hogy a szívbetegségeket gyakran kísérő vagy azokhoz hozzájáruló szélesebb körű egészségügyi problémákat kezeljen, megerősíti azt az érvet, hogy a CBG hasznos lehet az általános szív- és érrendszeri jólét támogatásában.

A CBG termékek optimális típusai a szív egészségének támogatására

Ha a CBG termékek kipróbálása érdekli a szív egészségének megőrzése érdekében, két kiváló lehetőség a következő:

CBG-olajok és tinktúrák - Az MCT-, olíva- vagy más hordozóolajokkal átitatott CBG-olajok rugalmasságot biztosítanak a kívánt dózis beállításában. A CBG-olajat lenyelés előtt a nyelv alá tartva fokozza a felszívódást. Ez lehetővé teszi, hogy a keringő CBG szisztémás hatást fejtsen ki.

CBG kapszula - A CBG kapszula ideális a kényelmes, íz nélküli adagoláshoz. A CBG olajokhoz hasonlóan a kapszulák is egész testre kiterjedő hatást biztosítanak. A kapszulákat a legjobb felszívódás érdekében étkezés közben vegye be.

Más CBG-választási lehetőségek, mint a vapes, az edibles és a topikok inkább a helyi megkönnyebbülésre összpontosítanak. Az általános szív- és érrendszeri előnyök érdekében azonban a bevehető CBG-olajok és kapszulák, amelyek elérik a keringést, az érintett mechanizmusok alapján optimálisnak tűnnek.

Bármelyik CBG terméket is választja, győződjön meg róla, hogy függetlenül tesztelték a tisztaság, a biztonság és a hatékonyság szempontjából. A jó hírű CBG márkák naprakész analitikai tanúsítványokat biztosítanak. Ez biztosítja a minőséget és az átláthatóságot.

A CBG biztonságos a szív egészségére? Lehetséges mellékhatások és megfontolások

A rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a CBG a legtöbb egészséges felnőtt számára nagyon biztonságosnak tűnik, ha felelősségteljesen használják. Enyhe mellékhatások lehetnek:

  • Emésztési zavarok - Általában a vivőolajok vagy más összetevők okozzák. Próbáljon ki egy másik márkát vagy alacsonyabb adagot.
  • Álmosság - a CBG felerősítheti a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek nyugtató hatását. Szükség esetén állítsa be az adagolás időzítését.
  • Szájszárazság - Maradjon hidratált, és a hatások enyhülnek.

Azonban a meglévő szívbetegségben szenvedőknek vagy bizonyos gyógyszereket szedőknek óvatosnak kell lenniük a CBG olajjal és más CBG termékekkel. Például:

  • Vérhígítók - a CBG fokozhatja a véralvadásgátló hatását, ami növeli a vérzésveszélyt. A megfelelő adagolás minimalizálja a kölcsönhatásokat.
  • Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek - a CBG és a vérnyomáscsökkentők egyes esetekben túl alacsony vérnyomásesést okozhatnak. Figyelemmel kísérje a vérnyomás alakulását.
  • Szívritmust vagy ritmust befolyásoló kiegészítők - a CBG kölcsönhatásba léphet a szívműködést befolyásoló gyógynövényekkel. Beszéljen orvosával.

Szintén bölcs dolog alacsony CBG adagokkal kezdeni, és orvosi útmutatással lassan növelni a biztonság érdekében, ha szívbetegségben szenved, vagy szívgyógyszert szed.

Bár nagyon ígéretes, a CBG-olaj szív- és érrendszeri előnyei embereken még nem bizonyítottak. Beszélje meg a CBG használatát kardiológusával, különösen, ha a CBG-t bármely orvos által javasolt terápia helyett kívánja használni.

A CBG olaj jót tesz a szívnek? Következtetés

Az előzetes laboratóriumi kutatások és állatkísérletek, amelyekben a CBG-olajat a szívbetegségek kockázati tényezőire, például a magas vérnyomásra, az érelmeszesedésre, a trombózisra, a ritmuszavarokra, a koleszterinszint-rendellenességekre és más betegségekre vizsgálták, nagyon ígéretes eredményeket hoztak.

Úgy tűnik, hogy a CBG képes csökkenteni a gyulladást, az oxidatív stresszt, a vérnyomást, a koleszterinszintet és más szív- és érrendszeri kockázati tényezőket számos mechanizmuson keresztül, amelyekben az endokannabinoid rendszer, az értágító utak, a koleszterin metabolizmus és más tényezők is szerepet játszanak.

Azonban még nem végeztek olyan nagyszabású humán vizsgálatokat, amelyek ezeket az előzetes eredményeket élő alanyokon validálták volna. Így bár rendkívül reménykeltő, túl korai lenne egyértelműen kijelenteni, hogy a CBG-olaj határozottan fokozza a szív egészségét és küzd a szív- és érrendszeri betegségek ellen az embereknél.

A CBG-olaj és más CBG-termékek esetében megfigyelt, általában lenyűgöző biztonsági profil azonban azt jelenti, hogy a CBG kiegészítő terápiaként való használata a szív egészségének támogatására valószínűleg alacsony kockázatot jelent az egyébként egészséges felnőttek számára, amennyiben gondosan figyelemmel kísérik magukat a mellékhatások tekintetében.

Azok számára, akik szívbetegségek kockázati tényezőivel küzdenek, vagy akik a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében reménykednek, érdemes lehet kipróbálni a jó minőségű CBG-olajat vagy CBG-kapszulákat a szívbarát életmód részeként. De előbb beszélje meg a CBG hozzáadását orvosával.

Bár még szigorúbb klinikai vizsgálatokra van szükség, a korai preklinikai eredmények azt sugallják, hogy a CBG szívre gyakorolt jótékony hatása miatt ez az érdekes kannabinoid a szív- és érrendszeri gyógyászatban is meghatározó lehet.

Gyakran ismételt kérdések a CBG olajról a szív egészségéért

A CBG olaj csökkenti a koleszterinszintet?

A preklinikai vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a CBG képes javítani a koleszterin számos markerét, mint például az LDL- és az összkoleszterinszint csökkentése, a HDL-koleszterinszint növelése, valamint a koleszterin felhalmozódásának és oxidációjának csökkentése. Ez arra utal, hogy a CBG olaj potenciálisan segíthet a koleszterinszint optimalizálásában. Emberi vizsgálatokra azonban még szükség van.

Szedhetek CBG olajat, miközben vérhígítót szedek?

A legjobb, ha a CBG olajat nem kombinálja vérhígító gyógyszerekkel, például warfarinnal, kivéve, ha orvosa szorosan ellenőrzi. A CBG fokozhatja a vérhígító hatásokat, növelve a vérzésveszélyt. Orvosa segíthet meghatározni, hogy a CBG-olaj véralvadásgátlókkal való használata megfelelő-e az Ön helyzetében. Soha ne állítsa be a gyógyszeradagokat saját maga.

A CBG olaj biztonságos a ritmuszavarban szenvedő emberek számára?

Kevés kutatás létezik, amely a CBG-olajat vizsgálja a szívritmuszavarban, például pitvarfibrillációban szenvedő egyének számára. Bár a CBG a rendelkezésre álló adatok alapján alacsony kockázatúnak tűnik, a ritmuszavarban vagy szívelzáródásban szenvedő embereknek óvatosan kell eljárniuk, amíg több biztonsági vizsgálatot nem végeznek. Ha szívritmuszavarban szenved, először beszélje meg a CBG-olaj használatát kardiológusával.

A CBG olaj valóban csökkentheti a vérnyomást?

A preklinikai kutatások szerint a CBG képes ellazítani az érizmokat, javítani az erek rugalmasságát és a vérkeringést, ami arra utal, hogy a CBG olaj esetleg segíthet a vérnyomás csökkentésében. Ezt a vérnyomáscsökkentő hatást megerősítő humán tanulmányokat azonban még nem publikáltak. Bár ígéretes, korai lenne véglegesen kijelenteni, hogy a CBG csökkenti a vérnyomást az embereknél.

Mennyi időbe telik, amíg a CBG olaj a szív egészségére hat?

A legtöbb ember 30-60 percen belül észreveszi a CBG olaj finom előnyeit, mivel a keringő CBG elkezd kölcsönhatásba lépni az endokannabinoid rendszerrel és más, a szív- és érrendszeri működésben részt vevő útvonalakkal. A teljes hatás azonban valószínűleg csak hetek, sőt hónapok múlva jelentkezik, amikor a CBG antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása fokozatosan javítja a szív egészségének markereit. A türelem a kulcs.

A CBG legális?

Igen, a CBG-olaj és más CBG-termékek szövetségi szinten legálisak az Egyesült Államokban, amennyiben 0,3%-nál kevesebb THC-t tartalmazó kenderből származnak. A 2018-as mezőgazdasági törvényjavaslat kivette a kendert és a CBG-hez hasonló kivonatokat az ellenőrzött anyagokról szóló törvényből. Néhány állam azonban még mindig tiltja a CBG-t, ezért ellenőrizze a helyi törvényeket. A CBG olajnak meg kell felelnie az állami címkézési és vizsgálati követelményeknek is.

A cikk megírásához felhasznált források

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső