Mit csinál a CBG olaj?

Published:

A kannabigerol (CBG) egy divatos új kannabinoid, amelyet az emberek különböző egészségügyi és wellness célokra használnak. De mi is pontosan a CBG olaj és mire képes?

Mit csinál a CBG olaj?

Bevezetés a CBG-be

A CBG a cannabigerol rövidítése, amely egy kannabinoid, amely olyan kannabisz növényekben található, mint a kender és a marihuána. A legismertebb kannabinoidokkal, a THC-vel és a CBD-vel ellentétben a CBG-t kisebb jelentőségű kannabinoidnak tekintik, mivel a legtöbb kannabisztörzsben nagyon alacsony mennyiségben található meg.

A CBG iránti érdeklődés azonban a közelmúltban megnőtt, mivel a nemesítők speciális, CBG-ben gazdag törzsek kifejlesztésébe kezdtek. Amikor ezeket a növényeket olajokká, koncentrátumokká és más termékekké vonják ki, az eredmény az, amit CBG olajnak és más CBG termékeknek nevezünk.

Tehát bár a CBG nem olyan bőséges, mint a CBD és a THC, a magas CBG-tartalmú termékek elérhetőbbé teszik ezt az érdekes kannabinoidot az emberek számára, hogy kipróbálhassák. A CBG-vel kapcsolatos korai kutatások pedig azt sugallják, hogy egyedülálló hatásokat és előnyöket kínálhat.

A CBG olaj lehetséges előnyei és hatásai

A CBG-vel kapcsolatos eddigi bizonyítékok többsége sejtkultúrákon és állatokon végzett preklinikai kutatásokból származik. Az eredmények azonban ígéretesek, és arra utalnak, hogy a CBG a következő előnyökkel járhat:

Támogathatja az idegrendszer működését

A CBG-vel kapcsolatos legizgalmasabb kutatások közül néhány az idegrendszerre gyakorolt lehetséges hatásaira összpontosít. A tanulmányok szerint a CBG a következőképpen működhet:

  • Neuroprotektáns, amely megvédi az idegsejteket a károsodástól és a degenerációtól.
  • Antioxidáns, amely az agyban lévő káros szabad gyököket súrolja le.
  • Fájdalomcsillapító, amely blokkolja a fájdalomérzetben részt vevő pályákat.
  • A Huntington-kór lehetséges kezelése az idegsejtek degenerációjának blokkolásával.
  • A GABA felvételének gátlója, amely izomlazító hatást fejthet ki.

Ezek az idegrendszeri hatások arra utalnak, hogy a CBG segíthet megvédeni az agyat és a testet a degeneratív állapotoktól, miközben enyhíti a fájdalmat és az izomgörcsöket. További kutatásokra van még szükség, de a CBG és az idegrendszer körüli kezdeti eredmények ígéretesek.

Elősegítheti az emésztőrendszer egészségét

A CBG nyilvánvaló izomlazító képessége túlmutat az agyon, és az emésztőrendszerre is vonatkozhat. Tanulmányok bizonyítékot találtak arra, hogy a CBG:

  • Csökkenti a gyulladást a vastagbélben.
  • Ellazítja a bélizmokat, potenciálisan enyhíti a görcsöket és a görcsöket.
  • Csökkenti a káros baktériumok szaporodását a bélben, miközben kíméli a hasznos baktériumokat.

Ezek az emésztést segítő hatások a CBG-olajokat és más CBG-termékeket a gyulladásos bélbetegségek, például a vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség kezelésében is hasznossá tehetik. Az antibakteriális tulajdonságok arra is utalnak, hogy a CBG segíthet helyreállítani a bél mikrobiom egyensúlyát.

Támogathatja a hólyag és a vizelet funkciót

A CBG izomlazító hatása a húgyhólyagra is kiterjedhet. Állatkísérletek kimutatták, hogy a CBG képes lehet:

  • Csökkenti a hólyagösszehúzódásokat, segítve az inkontinencia ellenőrzését.
  • Relaxálja a hólyag simaizmát
  • Csökkenti a hólyaggyulladást

A kutatók úgy vélik, hogy ezek a tulajdonságok a CBG-t előnyössé tehetik a hólyagbetegségek kezelésére, bár további vizsgálatokra van szükség. Az eredmények azonban arra utalnak, hogy a CBG segíthet a hólyagizmok ellazításában, ami potenciálisan csökkentheti a késztetést és a gyakoriságot.

Antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokat tartalmaz

Az emésztőrendszerben lévő káros baktériumok elleni küzdelem mellett a korai laboratóriumi kutatások szerint a CBG antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal is rendelkezik. A CBG például kimutatta, hogy képes:

  • Gátolja az MRSA, a nehezen kezelhető staphylococcus fertőzésekért felelős baktérium növekedését.
  • Bizonyos gyógyszerrezisztens baktériumok elleni küzdelem.
  • Csökkenti a bőrfertőzésekért felelős gomba növekedését.
  • Segíthet a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) kezelésében.

Ezek az egyedülálló antimikrobiális tulajdonságok arra utalnak, hogy a CBG bizonyos bakteriális és gombás fertőzésekkel szemben védőhatást fejthet ki. Ezeknek a kutatásoknak a nagy része azonban még csak előzetes.

Támogathatja az egészséges gyulladásos választ

A krónikus, túlzott gyulladás gyakorlatilag minden jelentős betegséghez kapcsolódik, beleértve az autoimmun rendellenességeket, a szívbetegségeket és a neurodegenerációt. Az olyan vegyületek, amelyek segítenek a szervezet gyulladásos reakciójának kiegyensúlyozásában, ezért mindig is érdekesek.

A korai kutatások szerint a CBG egy ilyen gyulladáscsökkentő vegyület lehet. A vizsgálatok szerint a CBG:

  • Csökkenti a Huntington-kórban szerepet játszó neuroinflammációt.
  • Csökkenti a vastagbélgyulladással járó bélgyulladást.
  • Csökkenti a szemgyulladást.

A gyulladásos citokinek és más jelzőmolekulák szabályozásával a CBG képes lehet rövidre zárni a túlzott gyulladást, mielőtt az károsítaná a szöveteket és szerveket. További kutatásokra van még szükség, de a CBG és a gyulladás körüli kezdeti eredmények érdekesnek tűnnek.

Egyéb potenciális CBG-előnyök a vizsgálat alatt

A fenti előnyök mellett a korai sejt-, állat- és humán vizsgálatok azt sugallják, hogy a CBG:

  • Serkenti az étvágyat - Ezáltal a CBG olajok hasznosak lehetnek az étkezési zavarok, a fogyás és más gyógyszerek/kezelések mellékhatásainak kezelésében.
  • Védi a szem egészségét - antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságain keresztül, amelyek csökkenthetik az oxidatív károsodást és a szem gyulladását.
  • Javítja a koncentrációt és az összpontosítást - A neurotranszmitter-aktivitás olyan módon történő modulálásával, amely csökkentheti a szorongást és növelheti az éberséget és a figyelmet.
  • Csökkenti az IOP-t és neuroprotekciót biztosít - a CBG állatkísérletekben csökkentette a szemnyomásszintet (IOP), ami védheti a látást és a szem egészségét. A neuroprotektív tulajdonságok tovább védhetik a szemet.
  • Javított hőszabályozás - a CBG állatkísérletekben kölcsönhatásba lépett a CB1 receptorokkal, hogy befolyásolja a testmaghőmérséklet szabályozását. Ez segíthet a láz kezelésében.
  • Antioxidáns hatás - A CBG szabadgyök-leválasztó képessége segíthet megelőzni az oxidatív károsodást az egész szervezetben.

Ezek a felhasználási módok még mindig spekulatívak, és sokkal több vizsgálatot igényelnek. Az előzetes eredmények azonban felkelti az érdeklődést a CBG jövőbeli terápiás alkalmazásai iránt.

Hogyan működik a CBG? A CBG hatásmechanizmusa

Egyértelmű, hogy a CBG egészségügyi és wellness-potenciálja körül egyre nagyobb az izgalom. De hogyan működik a CBG, hogy ezeket az előnyöket biztosítsa?

A CBG hatásai mögött meghúzódó mechanizmusok még mindig tisztázásra várnak. De itt van, amit a kutatók eddig megértettek:

Kölcsönhatásba lép az endokannabinoid rendszerrel

Más növényi kannabinoidokhoz hasonlóan a CBG is kölcsönhatásba lép az endokannabinoid rendszerrel (ECS) - azzal a komplex sejtszignál-hálózattal, amely kulcsszerepet játszik a fiziológia és a kognitív funkciók szabályozásában.

A vizsgálatok szerint a CBG különösen:

  • Kötődik a CB1 és CB2 receptorokhoz
  • Gátolja az endokannabinoid anandamid lebontását
  • Az endokannabinoidok termelésének és mozgásának serkentése

Úgy tűnik, hogy ezeken a mechanizmusokon keresztül a CBG olyan módon modulálja az ECS tónusát, amely hozzájárulhat a gyulladás csökkentéséhez, az izmok ellazításához, a fájdalom enyhítéséhez, a hangulat javításához és még sok máshoz.

Antioxidáns tulajdonságokat tartalmaz

A CBG laboratóriumi vizsgálatokban antioxidáns tulajdonságokat is kimutatott, ami azt jelenti, hogy segíthet csökkenteni a szabad gyökök okozta oxidatív károsodást. Ez az antioxidáns aktivitás valószínűleg hozzájárul neuroprotektív és gyulladáscsökkentő hatásainak egy részéhez.

Antibakteriális és gombaellenes aktivitást mutat

A kutatások szerint a CBG közvetlenül gátolja bizonyos baktériumtípusok, köztük a staphylococcus aureus és más gyógyszerrezisztens baktériumok növekedését. Ez az antibakteriális hatás egyedülálló gyógyászati tulajdonságokkal ruházza fel a CBG-t.

A CBG bizonyítottan csökkenti a keratinofil gombák növekedését, amelyek megfertőzhetik a bőrt és a körmöket. Ez a gombaellenes potenciál bővíti a CBG terápiás lehetőségeit.

Modulálja a neurotranszmitter aktivitást

Úgy tűnik, hogy a CBG befolyásolja az agyban lévő kulcsfontosságú neurotranszmitterek, például a GABA, a szerotonin és a glutamát szintjét. A neurotranszmitterek ezen modulációja valószínűleg a CBG szorongásra, fájdalomérzékelésre, koncentrációra és másra gyakorolt hatásainak egy része mögött áll.

A CBG mögött meghúzódó mechanizmusok összetettek, és még további vizsgálatokat igényelnek. Az azonban világos, hogy ez a növényi kannabinoid bonyolult módon lép kölcsönhatásba az ECS-szel és az idegrendszerrel, ami pozitívan befolyásolhatja az egészséget. A további kutatások többet fognak felfedni arról, hogy a CBG pontosan hogyan működik a szervezetben és az agyban.

Hogyan kell szedni a CBG olajat és más CBG termékeket?

Mivel a CBG még mindig egy viszonylag új kiegészítő lehetőség, néhányan nem biztosak abban, hogy hogyan kell szedni és használni a CBG olajat és más CBG termékeket. Íme egy gyors áttekintés a CBG szedésének néhány leggyakoribb módjáról:

CBG olajok és tinktúrák

A CBD-olajhoz hasonlóan a CBG-olaj is általában tinktúra formájában kerül forgalomba, amelyet a CBG-kivonatnak egy hordozóolajba, például MCT- vagy olívaolajba történő infúziójával állítanak elő. Az olajat szájon át, a nyelv alá tartva és lenyelve kell bevenni. A hatás 30 perctől egy óráig terjedő időn belül érezhető. A CBG olajok sokoldalúan adagolhatók - csak a cseppek számát kell beállítani.

CBG kapszula

Azok számára, akik nem szeretik a CBG-olaj ízét, a kapszulák kényelmes szájon át történő adagolási formát biztosítanak. A kapszulák hatása is 60 percen belül érvényesül. A kapszulák következetes adagolást biztosítanak, de nem teszik lehetővé az adagok rugalmas beállítását.

Vaping CBG izolátum

A leggyorsabb hatást a párologtatott CBG izolátum belélegzése biztosítja, mivel a tüdőbe való könnyű felszívódás lehetővé teszi a CBG gyors bejutását a véráramba. A párologtatás kezdete csak körülbelül 5-15 percet vesz igénybe. A párologtatás azonban néhány ember számára nem ajánlott a légzőszervi problémák miatt.

CBG Topicals

A CBG krémekbe, balzsamokba, krémekbe és más helyi szerekbe is beilleszthető. A CBG helyi alkalmazása lehetővé teszi, hogy a helyi CB-receptorokkal kölcsönhatásba lépve célzott hatást fejtsen ki. Ez ideális lehet az izomfájdalom és a bőrbetegségek kezelésére. Bár a szisztémásan felszívódó dózisok alacsonyak.

CBG Edibles

Azok számára, akik szeretik az ehető termékeket, a CBG cukorkák, italok, pékáruk és egyéb termékek alternatívát kínálnak az olajokkal szemben. A CBG ehető ételeknek át kell haladniuk az emésztésen, így a hatás 60-90 percet késik, de a hatások általában tovább tartanak.

Kísérletezzen, hogy megtalálja, melyik CBG termék és szállítási mód működik a legjobban az Ön igényei és preferenciái alapján. Sokan élvezik több CBG-fogyasztási módszer kombinálását is.

Mit kell keresni egy kiváló minőségű CBG termékben?

Mivel a CBG-piac még fejlődésben van, fontos, hogy gondosan válassza ki a terméket, és keresse ezeket a minőségi jellemzőket:

  • Szerves kenderforrás - a CBG termékeknek organikusan termesztett kenderből kell készülniük a szennyeződések elkerülése érdekében.
  • CO2 extrakció - A CO2 extrakció az arany standard a kannabinoidok, például a CBG biztonságos és hatékony kivonására.
  • Független laboratóriumi tesztelés - Bármelyik jó hírű CBG vállalat külső laboratóriummal tesztelteti termékeit a tisztaság és a hatékonyság ellenőrzése érdekében. Ellenőrizze a naprakész analitikai tanúsítványokat (COA).
  • USA-ban termesztett kender - Az Egyesült Államokban termesztett kendert a nemzetközi forrásokhoz képest szigorúbb gazdálkodási előírásoknak vetik alá.
  • Nincsenek mesterséges összetevők - Figyeljen az olyan adalékanyagokra, mint az aromák, töltőanyagok és tartósítószerek, amelyek rosszabb minőségű termékre utalhatnak.

A fenti kritériumoknak megfelelő CBG olajokhoz, kapszulákhoz és egyéb termékekhez ragaszkodjon, hogy biztosítsa a legmagasabb minőségi élményt ebből az izgalmas új kannabinoidból.

A CBG legális?

Az Egyesült Államokban a CBG szövetségi szinten legális, mivel kenderből származik. A definíció szerint a legális kender legfeljebb 0,3% THC-tartalmat tartalmaz száraz tömegre számítva, ami túl alacsony ahhoz, hogy pszichoaktív hatást váltson ki.

A CBG-termékek, például az olajok és az ehető termékek ugyanabba a jogi keretbe tartoznak, mint a CBD-termékek, amelyeket a 2018-as mezőgazdasági törvénytervezet szövetségi szinten legalizált. Amíg a végtermék betartja a 0,3%-os THC-határt és követi az állami törvényeket, a CBG szövetségi szinten és a legtöbb államban engedélyezett.

Néhány állam tiltja az összes kenderből származó terméket, beleértve a CBG-t is, ezért fontos, hogy ellenőrizze a helyi törvényeket. Egyes államok azt is korlátozzák, hogy a CBG-termékek hogyan értékesíthetők. De összességében a CBG ugyanolyan jogi státuszt élvez, mint a CBD, ami megnyitotta az ajtókat a kutatás és a hozzáférés előtt.

A CBG termékek lehetséges mellékhatásai és biztonsági aggályai

Az eddigi vizsgálatok szerint a CBG erős biztonsági profillal rendelkezik, súlyos mellékhatások nélkül. Enyhe mellékhatások lehetnek:

  • Emésztési zavarok, például hasmenés - Általában a vivőolajok vagy más összetevők miatt. Gyakran megoldható a beállított adagokkal.
  • Álmosság - Különösen nagyobb dózisok esetén a CBG idegrendszerrel és neurotranszmitterekkel való kölcsönhatásai miatt. Gyakran kezelhető az adagolás időzítésének beállításával.
  • Szédülés - Ismét jellemzően dózisfüggő. A vízivás és a dózis csökkentése gyakran enyhíti a szédülést.
  • Szájszárazság - Sok kannabinoiddal gyakori. A szájszárazság hatásait a hidratáltság fenntartásával lehet kezelni.

Még mindig minimális adat áll rendelkezésre a CBG hosszú távú biztonsági profiljáról az emberekben. A kutatók még nem azonosítottak semmilyen komoly egészségügyi kockázatot, de bizonyos egészségügyi állapotokban szenvedő embereknek óvatosan kell bánniuk a CBG-vel.

A CBG például fokozhatja a szorongás, alvásproblémák és görcsrohamok kezelésére használt gyógyszerek nyugtató hatását. A vérnyomás-, vérhígító- és hormongyógyszereket szedőknek szintén meg kell beszélniük orvosukkal a CBG használatát a biztonság és a hatékonyság biztosítása érdekében.

Terhes/szoptató nőknek és gyermekeknek kerülniük kell a CBG-t, amíg további biztonsági kutatásokat nem végeznek. Mindenki számára bölcs dolog alacsony CBG adagokkal kezdeni, és lassan növelni, miközben figyelik a mellékhatásokat.

Meg kell próbálnia CBG olaj?

A CBG-olaj egészségügyi előnyeivel és terápiás felhasználásával kapcsolatos kutatások még mindig a kezdeti szakaszban vannak. A CBG körül végzett kezdeti laboratóriumi és állatkísérletek azonban hihetetlenül ígéretesek, és azt sugallják, hogy egyedülálló előnyöket kínálhat más kannabinoidokkal szemben.

A CBG nyilvánvaló képessége, hogy védi az idegsejteket, csökkenti a gyulladást, ellazítja az izmokat, gátolja a baktériumokat és egyéb pozitív hatásokat fejt ki, számos ajtót nyit meg a kannabinoid gyógyászati potenciálját illetően. Szigorúbb klinikai vizsgálatok fogják megvilágítani a CBG hosszú távú biztonságosságát, valamint azt, hogy mennyire lehet hatékony a különböző állapotokban.

Bár még sokat kell tanulni, a jelenlegi bizonyítékok azt mutatják, hogy a CBG a legtöbb felhasználó számára legalább enyhe hatékonyságú, és felelősségteljes használat esetén az egészséges felnőttek számára nagyon alacsony a mellékhatások kockázata. Az előzetes kutatások által felkeltett érdeklődők számára érdemes lehet kipróbálni egy jó minőségű CBG-olajat, kapszulát vagy más CBG-terméket, amennyiben gondosan figyelemmel kíséri teste reakcióját.

Ha fontolóra veszi a CBG hozzáadását az egészségügyi és wellness rutinjához, beszélje meg a döntést orvosával, különösen, ha gyógyszereket szed vagy krónikus betegséget kezel. A CBG-kutatás által kimutatott kezdeti lehetőségek azonban azt sugallják, hogy ez a feltörekvő kannabinoid hamarosan nagyobb szerepet játszhat a növényi alapú gyógyászatban.

Gyakran ismételt kérdések a CBG olajról

A CBG-olaj betépi az embert?

Nem, a CBG termékek, beleértve a CBG olajat is, nem fognak téged betépni. A CBG nem mérgező kannabinoid, ami azt jelenti, hogy nem vált ki pszichoaktív hatást. Ez teszi a legális CBG-t biztonságossá a mentális tisztánlátás befolyásolása nélkül.

Mi a különbség a CBD és a CBG között?

Mind a CBD, mind a CBG nem pszichoaktív kannabinoidok, amelyek ígéretes terápiás tulajdonságokkal rendelkeznek. De bár vannak hasonlóságaik, a legfontosabb különbségek közé tartoznak:

  • A CBG sokkal alacsonyabb természetes koncentrációban fordul elő, mint a CBD a legtöbb kannabisznövényben.
  • A CBG a kezdeti kutatások alapján úgy tűnik, hogy erősebb antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, mint a CBD.
  • A CBG célzottabb előnyökkel járhat az idegrendszeri állapotok, például a Huntington- és a Parkinson-kór esetében.
  • A CBD-t összességében jobban kutatják, mivel korábban került a piacra, mint a CBG.

Úgy tűnik, hogy a két kannabinoid kissé eltérő módon lép kölcsönhatásba az endokannabinoid rendszerrel. Sokan úgy találják, hogy a CBD és a CBG kombinálása kiegészítő előnyöket biztosít.

Mit jelent a teljes spektrumú CBG?

A teljes spektrumú CBG termékek CBG-t tartalmaznak más növényi vegyületekkel, például flavonoidokkal, aminosavakkal és kisebb kannabinoidokkal együtt. Ez egy "kísérő hatást" hoz létre, amely fokozza a CBG előnyeit. A széles spektrumú CBG hasonló, de nulla THC-t tartalmaz.

A CBG biztonságos a háziállatok számára?

A CBG állatokra vonatkozó biztonságosságáról eddig nagyon kevés kutatás készült. Bár az embereken és állatokon végzett vizsgálatok alapján a CBG szelídnek tűnik, a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosainak óvatosnak kell lenniük, amikor CBG-t adnak háziállataiknak. Először beszélje meg a CBG használatát állatorvosával, hogy eldöntse, hogy a CBG megfelelő-e kedvence számára. Kezdje nagyon alacsony dózisokkal, ha a CBG-t állati felhasználásra szánja.

Lehet túl sok CBG-t bevenni? Mi a helyes CBG adagolás?

Lehetséges, hogy túl sok CBG-t veszünk be, különösen, ha először kezdjük el. A CBG nagy dózisai nem kívánt mellékhatásokat okozhatnak, mint például álmosság, szédülés, hasmenés és más. A legtöbb szakértő azt ajánlja, hogy csak néhány milligramm CBG-vel kezdjünk adagonként - 5 mg vagy annál kevesebb. Várja meg, hogyan reagál a szervezete, mielőtt fokozatosan emelné az adagot, ha kívánja és tolerálja.

A "helyes" CBG-adagolás egyénenként nagyon eltérő lehet. Vegye be a kívánt előnyök eléréséhez szükséges minimumot nagyobb mellékhatások nélkül. Javasoljuk, hogy konzultáljon orvosával az Ön igényeinek megfelelő CBG adagolással kapcsolatos útmutatásért.

Mit csinál a CBG olaj? Következtetés

Annak ellenére, hogy a CBG csak nemrégiben kezdte el felhívni magára a figyelmet, a preklinikai kutatásoknak köszönhetően máris érdekes lehetőségeket mutat, amelyek az idegrendszer egészségére, az emésztési funkciókra, a húgyhólyag szabályozására, a bakteriális fertőzésekre, a gyulladásra és még sok másra utalnak.

Természetesen nagyszabású humán vizsgálatokra van még szükség a CBG-olaj és más CBG-termékek körüli előzetes megállapítások megerősítéséhez és kiterjesztéséhez. Az ígéretes korai eredmények azonban táplálják a reményt, hogy a CBG hamarosan életképes terápiás eszközzé válhat, akár önmagában, akár más kannabinoidokkal, például a CBD-vel együtt.

Bár a CBG-piac fejlődése során még mindig elengedhetetlen a további kutatás, a szabályozás és a fogyasztók felvilágosítása, a jövő minden bizonnyal fényesnek tűnik e kevésbé ismert, de rendkívül ígéretes növényi vegyület számára.

A cikk megírásához felhasznált források

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső