A CBG kölcsönhatásba lép a gyógyszerekkel?

Published:

Ahogy nő az érdeklődés a CBG olaj és más kannabiszból származó termékek terápiás potenciálja iránt, a felhasználók és az egészségügyi szakemberek egyik legfontosabb kérdése, hogy a CBG okoz-e bármilyen kölcsönhatást a gyógyszerekkel.

Annak megértése, hogy a CBG hogyan befolyásolhatja a vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek aktivitását és mellékhatásait, segíthet a biztonságos használatban és a potenciálisan veszélyes kombinációk elkerülésében.

Ebben az átfogó útmutatóban elemezzük a jelenlegi tudományos bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a CBG hogyan léphet kölcsönhatásba a különböző gyógyszercsoportokkal, és kutatásokkal alátámasztott tippeket adunk a CBG óvatos, gyógyszerekkel párhuzamos használatához, ha szükséges.

A CBG kölcsönhatásba lép a gyógyszerekkel?

A Cannabigerol (CBG) áttekintése

Először is, egy rövid bevezető magáról a CBG-ről. A cannabigerol (CBG) egy nem mérgező kannabinoid, amely a legtöbb kannabisz- és kendernövényben alacsony mennyiségben található meg. A CBD-hez és a THC-hez képest, amelyek jellemzően nagyobb koncentrációban fordulnak elő, "kisebb kannabinoidnak" számít.

A speciális nemesítési és extrakciós technikák azonban ma már lehetővé teszik a CBG-domináns kender virágának előállítását. Olajokká, izolátokká vagy más termékekké történő kivonáskor a CBG számos potenciális terápiás hatást kínál, többek között a következőket:

  • Csökkentett fájdalom és gyulladás
  • Neuroprotektív tulajdonságok
  • Szorongáscsökkentő tulajdonságok
  • Antibakteriális hatások
  • Javított alvásminőség
  • Fokozott hangulat
  • Bélrendszeri előnyök

De mivel viszonylag új kiegészítő, továbbra is kérdéses, hogy a CBG szedése hogyan befolyásolhatja az adott személy által szedett egyéb gyógyszereket. Elemezzük, mit mondanak az eddigi kutatások.

A kannabinoidok, mint a CBG kölcsönhatásba lépnek a gyógyszerekkel?

Igen, a kutatások azt mutatják, hogy a kannabinoidok, beleértve a THC-t, a CBD-t és a CBG-t, kölcsönhatásba lépnek bizonyos gyógyszercsoportokkal. Néhány kulcsfontosságú pont a kannabinoidok és a gyógyszerek közötti kölcsönhatásokról:

  • Kölcsönhatások azért alakulnak ki, mert számos gyógyszert a citokróm P450 enzimrendszer bontja le a májban - ugyanezen az úton keresztül metabolizálódnak a kannabinoidok is. Ez megváltoztathatja bármelyik anyag felszívódását és kiürülését.
  • A kannabinoidok befolyásolnak bizonyos neurotranszmittereket és biológiai útvonalakat is, amelyek befolyásolhatják egyes gyógyszerek hatását.
  • A kölcsönhatások a gyógyszer mellékhatásainak fokozódását, a hatékonyság csökkenését vagy a kannabinoidok hatásainak megváltozását eredményezhetik.
  • Az ismert kölcsönhatásokkal rendelkező főbb gyógyszercsoportok közé tartoznak az antidepresszánsok, az opioidok, az antikoagulánsok, az antipszichotikumok, a görcsoldók, a szív- és érrendszeri gyógyszerek és mások.
  • A CBG-t nem vizsgálták olyan széles körben, mint a CBD-t és a THC-t, de valószínűleg hasonló kölcsönhatási kockázatokkal jár a hasonló mechanizmusok miatt.

Összességében igen - a jelenlegi bizonyítékok azt mutatják, hogy a CBG kölcsönhatásba léphet bizonyos típusú gyógyszerekkel. A megfelelő óvintézkedések azonban minimalizálhatják a kockázatot.

A CBG-vel valószínűleg kölcsönhatásba lépő gyógyszercsoportok

Bár a hatások összetettek és kiszámíthatatlanok lehetnek, a jelenlegi kutatások alapján ezek a gyógyszerosztályok rendelkeznek a CBG-vel való kölcsönhatások legnagyobb potenciális kockázatával:

  • Antidepresszánsok (SSRI-k, MAOI-k stb.) - a CBG fokozhatja az olyan mellékhatásokat, mint az álmosság, szédülés, nyugtalanság vagy hányinger. Ezzel szemben az antidepresszánsok csökkenthetik a CBG felszívódását és hatásait.
  • Opioid fájdalomcsillapítók - a CBG fokozhatja a szedációt és a mellékhatásokat. Az opioidok csökkenthetik a CBG fájdalomcsillapító tulajdonságait is.
  • Vérhígítók (warfarin, heparin stb.) - a CBG gátolhatja a véralvadásgátlók metabolizmusát, növelve a vérzésveszélyt. A CBG maga is közvetlenül vérhígítóként működhet.
  • Benzodiazepinek és hipnotikumok - Mind a CBG, mind ezek a szorongásoldó gyógyszerek nyugtatást okoznak. Kombinálásuk túlzott álmossághoz és károsodáshoz vezethet.
  • Immunszuppresszánsok - a CBG elméletileg gátolhatja az immunrendszer elnyomását, csökkentve a gyógyszerek hatékonyságát. Ezenkívül a CBG és az immunszuppresszánsok kombinációja növelheti a fertőzés kockázatát.

Ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi, a CBG használatakor fokozott óvatosságra van szükség. A kockázat azonban minimálisra csökkenthető, ha nagyon alacsony CBG-dózisokkal kezd, és orvosa figyelemmel kíséri a kölcsönhatásokat.

Egyéb gyógyszerek, amelyek kölcsönhatásba léphetnek a CBG-vel

A fenti főbb gyógyszercsoportokon kívül mérsékelt a CBG kölcsönhatásainak kockázata a következőkkel:

  • Vérnyomás gyógyszerek
  • Koleszterin gyógyszerek (sztatinok)
  • Görcsoldók és görcsoldók
  • Kemoterápiás szerek
  • Antipszichotikumok és hangulatstabilizátorok
  • Stimulánsok, mint az Adderall
  • Szteroidok és kortikoszteroidok
  • Protonpumpa-gátlók

És a CYP450 májenzim-útvonalakon keresztül metabolizálódó gyógyszerek, amelyek közé tartoznak:

  • Sok antidepresszáns
  • Opioid analgetikumok
  • Béta-blokkolók
  • Kalciumcsatorna-blokkolók
  • Antihisztaminok
  • Antibiotikumok
  • Szorongás elleni gyógyszerek
  • Gombaellenes szerek
  • HIV-ellenes szerek

Ez lefedi a legtöbb, de nem az összes ismert és elméleti gyógyszerkölcsönhatást a CBG-vel. Minden egyéb szedett gyógyszerrel kapcsolatban konzultáljon kezelőorvosával.

Útmutató a CBG vényköteles gyógyszerekkel való használatához

Bár a kockázatok fennállnak, az alábbi orvosi útmutatás követésével minimalizálhatja a CBG és a gyógyszerek közötti problémás kölcsönhatások esélyét:

  • Tájékoztassa kezelőorvosát a CBG alkalmazásáról - Soha ne alkalmazza a CBG-t gyógyszerek mellett orvosa tudta nélkül. Győződjön meg róla, hogy tisztában van az Ön által szedett összes étrend-kiegészítővel.
  • Kezdje nagyon alacsonyan - Titráljon mindössze 1-2 mg CBG-ről dózisonként, és csak lassan növelje, ahogyan azt a gyógyszerek szedése során tolerálja.
  • A megfelelő időzítés - A CBG-t és a gyógyszereket a lehető legtávolabb egymástól vegye be, hogy elkerülje az átfedő hatásokat. Például reggel használja a CBG-t, a gyógyszereket pedig este.
  • Szoros nyomon követés - Figyelje szorosan a gyógyszerhatások vagy mellékhatások változását, és jelentse orvosának. Kövesse nyomon a CBG-válaszokat is.
  • Hagyja ki a szórványos CBG-használatot - A gyógyszerek esetében a legjobb elkerülni a szórványos CBG-használatot, amely ingadozó gyógyszerszintekhez vezethet. Tartsa fenn az állandó napi CBG-használatot.
  • Kerülje a CBD-t - a CBG és a CBD együtt nagyobb valószínűséggel versenyeznek az anyagcsere útvonalakért. A CBG használata önmagában ideális.

Bár bármely CBG gyógyszerekkel való használata óvatosságra int, orvosa segíthet az Ön egészségi állapota és szükségletei alapján a biztonságos használatban, ha a lehetséges előnyök az Ön esetében meghaladják a kockázatokat. Soha ne változtassa meg az előírt gyógyszeres kezelést orvosi felügyelet nélkül.

Gyakran ismételt kérdések a CBG és a gyógyszerek kölcsönhatásairól

Itt találja a válaszokat néhány legfontosabb kérdésre azzal kapcsolatban, hogy a CBG hogyan léphet kölcsönhatásba a gyakori gyógyszerekkel:

Mi történik, ha a CBG olajat antidepresszánsokkal, például a Zolofttal kevered?

A CBG-olaj és az SSRI-k, például a Zoloft kombinálása potenciálisan felerősítheti az olyan mellékhatásokat, mint az álmosság, hányinger és szédülés. A CBG csökkentheti a Zoloft felszívódását is. A nagyon alacsony CBG-dózisokkal való kezdés csökkenti a kockázatokat.

Biztonságos a CBG-olaj szedése, ha vérhígítót szed?

A CBG olaj a vérhígítókkal, mint például a warfarin, a warfarin anyagcseréjének gátlásával a vérzés fokozásának kockázatát hordozza. A kombinálás rendkívüli óvatosságot és szoros orvosi felügyeletet igényel. Orvosa tud tanácsot adni, ha az Ön egészségi állapotára való tekintettel ez megfelelő.

Szedhető-e a CBG olaj vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel együtt?

Igen, de a szoros megfigyelés továbbra is ajánlott. A CBG fokozhatja a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek vérnyomáscsökkentő hatását, ami káros cseppeket okozhat. Szükség lehet bármelyik gyógyszer adagjának módosítására. Ne változtasson semmilyen Rx adagot az orvos jóváhagyása nélkül.

A CBG olaj befolyásolja a fogamzásgátló tablettákat vagy más hormonokat?

A CBG-ről és a fogamzásgátló tablettákról nagyon korlátozott adatok állnak rendelkezésre. A hormonok azonban a CBG-hez hasonlóan a CYP-450 útvonalon keresztül metabolizálódnak, így elméletileg fennáll a kölcsönhatás kockázata. Beszélje meg a CBG használatát szülész-nőgyógyászával, ha hormonális fogamzásgátlót szed.

Biztonságos-e a CBG-olaj kombinálása vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal, például NSAID-okkal?

A CBG-olajnak az OTC NSAID fájdalomcsillapítók melletti használata alacsony kölcsönhatási kockázatot hordoz, de egyes esetekben fokozhatja az olyan mellékhatásokat, mint a vérzés vagy a fekély. Figyelje magát szorosan, és tájékoztassa orvosát a használatról.

A CBG kölcsönhatásba lép a gyógyszerekkel? Következtetés

A jelenlegi bizonyítékok és a farmakológiai elvek azt jelzik, hogy a CBG jelentős kölcsönhatásba léphet számos gyakori gyógyszerrel az átfedő anyagcsere és a biológiai útvonalakra, például a vérlemezkék működésére, a neurotranszmitterekre és a citokróm P450 enzimekre gyakorolt hatások alapján.

A kockázatok azonban jelentősen minimalizálhatók, ha szakmai orvosi útmutatást, nagyon konzervatív CBG-adagolást és a bármelyik anyag hatásaiban bekövetkező változások szoros nyomon követését alkalmazzák.

Soha ne alkalmazza a CBG-t vényköteles vagy vény nélkül kapható gyógyszerekkel együtt orvosa tudta nélkül. Bár kölcsönhatások egyértelműen léteznek, az eddigi adatok azt mutatják, hogy sok beteg esetében megfelelő orvosi ellátás mellett gyakran sikeresen kezelhetők. De minden egyén kockázatait és szükségleteit először teljes mértékben fel kell mérni.

Óvatos és tájékozott alkalmazás mellett a hagyományos gyógyszeres kezelések mellett, ha indokolt, a CBG még mindig terápiás lehetőség lehet egyesek számára. De mindig a biztonságot helyezze előtérbe, és beszélje meg a CBG használatát orvosával.

A cikk megírásához felhasznált források

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső