A CBG befolyásolja a tesztoszteront?

Published:

A kannabiszból származó egészségügyi kiegészítők, például a CBG-olaj iránti növekvő érdeklődéssel néhány férfi kíváncsi arra, hogy a CBG befolyásolhatja-e a tesztoszteronszintet.

A tesztoszteron létfontosságú a férfiak fizikai és szellemi vitalitásához. Annak megértése, hogy az olyan újonnan megjelenő vegyületek, mint a CBG hogyan hatnak a tesztoszteronra, fontos egészségügyi következményekkel járhat.

De vajon a CBG valóban hatással van a tesztoszteron termelésre vagy szintre? Vizsgáljuk meg objektíven a korlátozott kutatási eredményeket.

A CBG befolyásolja a tesztoszteront?

Bevezetés a CBG-be

A kannabigerol (CBG) egy nem mérgező kannabinoid, amely alacsony koncentrációban található a kender- és kannabisznövényekben. Az új gyártási technikák ma már lehetővé teszik a CBG extrakcióját olajokba, kapszulákba, topikális készítményekbe és egyéb kiegészítőkbe.

A korai vizsgálatok szerint a CBG lehetséges terápiás tulajdonságai a következők lehetnek:

  • Neuroprotektív hatások
  • Csökkentett gyulladás
  • Javított emésztési funkció
  • Szorongás elleni előnyök
  • Javított alvásminőség
  • Ideiglenes fájdalomcsillapítás
  • Izomlazítás

A hatások ilyen széles skálájával egyesek kifejezetten kíváncsiak arra, hogy a CBG befolyásolja-e a tesztoszteronszintet is. De a jelenlegi kutatások nagyon kevés jelzést adnak bármelyik irányba.

A CBG és a tesztoszteron korlátozott bizonyítékainak elemzése

Jelenleg egyetlen tanulmány sem vizsgálta közvetlenül a CBG tesztoszteronszintre gyakorolt hatását férfiaknál. Néhány előzetes bizonyíték azonban utal a lehetséges hatásra:

  • Egy rágcsálókon végzett vizsgálat szerint a CBD és a CBG kombinációja növelte a hím nemi szerv súlyát, ami elméletileg összefüggésbe hozható a tesztoszteronnal. Ezt azonban nem mérték vagy nem erősítették meg.
  • A CBG kölcsönhatásba léphet az endokannabinoid receptorokkal, amelyek a korlátozott állatkísérletek szerint szerepet játszanak a hormonális fiziológiában és a reprodukcióban.
  • A CBG-felhasználók anekdotikus jelentései megoszlanak, egyesek tesztoszteron-növelő hatásokat állítanak, mások viszont nem észlelnek különbséget.

Tehát, bár létezik egy valószínűsíthető elméleti mechanizmus, amellyel a CBG potenciálisan befolyásolhatja a tesztoszterontermelést, jelenleg nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy a CBG emeli vagy csökkenti a tesztoszteronszintet. Az ellenkezőjét állító állítások egyelőre nem rendelkeznek tudományos alátámasztással.

A CBG jelenleg nem bizonyított, tesztoszteronhoz kapcsolódó állításai

A közvetlen kutatások hiánya miatt a CBG a következő, a tesztoszteronhoz kapcsolódó előnyökkel kapcsolatos állítások teljes mértékben bizonyítatlanok maradnak:

  • A szabad vagy teljes tesztoszteronszint közvetlen emelése
  • A luteinizáló hormon (LH) fokozása, amely stimulálja a tesztoszteront
  • A tesztoszteron ösztrogénné történő átalakításának blokkolása
  • Az erekció minőségének javítása a tesztoszteron növelésével
  • Az izomtömeg vagy az erő növelése a tesztoszteron növelésével
  • A libidó vagy a szexuális teljesítmény fokozása a tesztoszteron segítségével

Az ilyen közvetlen állítások alátámasztásához kontrollált humán vizsgálatokra lenne szükség, amelyek a CBG beadása előtt és után a tesztoszteronszintet mérik. Bár nem lehetetlen, a jelenlegi bizonyítékok nem erősítik meg ezeket az állítólagos tesztoszteron előnyöket.

A CBG potenciális kockázatai a tesztoszteron szintek számára

Míg a CBG megfelelő adagokban valószínűleg biztonságos a legtöbb egészséges felnőtt számára, a lehetséges hormonális hatások, mint például a tesztoszteron ingadozása, olyan kockázatokkal járnak, amelyek óvatosságot igényelnek:

  • Ismeretlen hosszú távú hatások a tesztoszteron egyensúlyra és a termékenységre
  • A tesztoszteron lehetséges túlzott elnyomása, ha a CBG közvetlenül gátolja a természetes termelést.
  • Túlzott ösztrogénhatás, ha a CBG gátolja a tesztoszteron átalakulását
  • Kóros herezsugorodás krónikus alkalmazás esetén, ha a CBG erősen elnyomja a tesztoszteront.
  • Véletlen lenyelés sportolók vagy gyermekek által, akik a tesztoszteronszint növelésére törekszenek.

Amíg nem végeznek szélesebb körű kutatásokat, a krónikus CBG-használat hormonális hatásai bizonytalanok maradnak, és a lehetséges káros hatások gondos mérlegelését indokolják.

Megfontolások a CBG termékeket használó férfiak számára

Azon férfiak számára, akik a CBG-kiegészítők használata mellett döntenek, ezek a tippek elősegítik a biztonságos és felelősségteljes használatot:

  • Kerülje a CBG használatát kifejezetten a tesztoszteron növelésének reményében.
  • Ne használja a CBG-t tesztoszteron pótlásként
  • Figyelje az olyan tüneteket, mint a megnagyobbodott mellek, zsugorodott herék, merevedési zavarok, fáradtság és érzelmi változások, amelyek hormonális zavarokat jelezhetnek.
  • Jelentős hormonális mellékhatásokat azonnal jelentsen orvosának.
  • Alacsony CBG-dózisok és ciklikus adagok alkalmazása a krónikus magas dózisok helyett.
  • Fenntartani az egészséges táplálkozást, testmozgást, alvást és életmódbeli szokásokat, amelyek támogatják a normális tesztoszteronszintet.

Míg a CBG ígéretesnek tűnik a különböző wellness-alkalmazásokban, a hormonális hatások továbbra is feltérképezetlen terület maradnak, ami sokkal több kutatást igényel, mielőtt a felhasználás jóváhagyása megtörténne.

Következtetés: A CBG tesztoszteronra gyakorolt hatása nem egyértelmű

Azok az állítások, amelyek szerint a CBG-kiegészítők, mint például a CBG-olaj, közvetlenül modulálják a tesztoszteronszintet, vagy célzott anabolikus vagy férfi-erősítő hatásokat biztosítanak, jelenleg teljesen megalapozatlanok. Nem léteznek olyan tanulmányok, amelyek bizonyítják, hogy a CBG emeli vagy csökkenti a tesztoszteront.

Lehetséges azonban, hogy a CBG közvetve, az endokannabinoid rendszerre gyakorolt hatásán keresztül befolyásolja a tesztoszteron termelést vagy anyagcserét. Ez azonban továbbra is elméleti kérdés marad. Jól megtervezett humán vizsgálatokra van szükség a CBG hormonális hatásának jellemzésére.

Egyelőre a férfiaknak kerülniük kell a CBG használatát a tesztoszteron megváltoztatásának kizárólagos céljával, mivel a biztonság és a hosszú távú hatások ismeretlenek. Ehelyett összpontosítsanak a bizonyítékokkal alátámasztott életmód-stratégiákra a tesztoszteron optimalizálására az étrend, a testmozgás, a stressz csökkentése és az alvás révén. A CBG-t inkább az általános wellness, mintsem a hormonális javulás érdekében keresse.

Mint minden új kiegészítő esetében, itt is óvatosságra int, amíg a magas színvonalú klinikai adatok nem tisztázzák a valódi biológiai hatásokat. További CBG-kutatások felfedhetik a hormonális hatásokat, de egyelőre az ilyen hatások hipotetikusak, és biztonságosabb feltételezéseket igényelnek.

A cikk megírásához felhasznált források

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső