A CBG jó az izgalomra?

Published:

A kannabiszalapú wellness iránti növekvő érdeklődéssel néhányan azt vizsgálják, hogy a CBG-hez hasonló növényi vegyületek a szexuális egészséggel és izgalommal kapcsolatos előnyöket is kínálhatnak-e.

A kannabigerol (CBG) a kenderben és a kannabiszban található nem mérgező kannabinoid, amely terápiás potenciált mutat. De segíthet-e a CBG kifejezetten az izgalom, a szexuális teljesítmény és a szexuális funkció kapcsolódó aspektusai terén?

Vizsgáljuk meg objektíven a CBG-vel kapcsolatos jelenlegi kutatásokat az intimitás és az izgalom fokozására.

A CBG jó az izgalomra?

Bevezetés a CBG-be

Először is, egy gyors bevezető magáról a CBG-ről. A CBG a cannabigerol rövidítése, amelyet "kisebb kannabinoidnak" tekintünk, mivel viszonylag alacsony koncentrációban fordul elő a legtöbb kannabisztörzsben.

Az új gyártási technikák azonban lehetővé teszik a CBG extrakcióját olajokba, kapszulákba, topikális szerekbe és egyéb kiegészítőkbe.

A korai tanulmányok szerint a CBG potenciális wellness-előnyei a következők lehetnek:

  • Csökkentett fájdalom és gyulladás
  • Neuroprotektív hatások
  • Szorongáscsökkentő tulajdonságok
  • Javított alvásminőség
  • Az izomgörcsök átmeneti enyhítése
  • Fokozott hangulat
  • Antibakteriális tulajdonságok

A hatások ilyen széles skálájával egyesek kifejezetten kíváncsiak arra, hogy a CBG a libidó, az izgalom és az általános szexuális funkció javára is válhat-e. Ássuk bele magunkat a korlátozott kutatásba.

CBG az izgalomért és a szexuális funkcióért

Nagyon minimális közvetlen kutatás létezik a CBG-t az izgalom vagy a szexuális fokozás szempontjából vizsgáló kutatásról. Néhány előzetes eredmény azonban arra utal, hogy a CBG a következő módon befolyásolhatja a szexuális egészség és teljesítmény aspektusait:

Befolyásolja az endokannabinoid rendszert

Az endokannabinoid rendszer (ECS) segít szabályozni a reproduktív fiziológiát, és kulcsszerepet játszik a szexuális működésben. A korai vizsgálatok azt mutatják, hogy a CBG kölcsönhatásba lép az ECS receptorokkal, ami szexuális egészségügyi hatásokat eredményezhet.

Vazodilatációs tulajdonságok

Az izmok ellazításával és az erek tágításával a CBG lehetővé teheti a reproduktív szervek fokozott véráramlását, elméletileg fokozva az izgalmi választ.

Szorongáscsökkentő hatások

A szorongás és a mentális zavarok jelentősen hozzájárulnak a szexuális diszfunkcióhoz. A szorongás csökkentésével a CBG segíthet az izgalom pszichológiai akadályainak enyhítésében.

Fájdalomcsillapító tulajdonságok

A CBG fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek bizonyos esetekben minimalizálhatják a szexuális aktivitással kapcsolatos kellemetlenségeket.

Javítja az alvás minőségét

A megfelelő alvás és a cirkadián ritmus erősen befolyásolja a szexuális egészséget. A CBG nyilvánvaló képessége az alvási ciklusok szabályozására másodlagos izgalmi előnyöket biztosíthat.

Bár közvetlen klinikai kutatások még mindig hiányoznak, a CBG hatása a szexuális működéshez kapcsolódó kulcsfontosságú útvonalakra azt sugallja, hogy potenciális előnyöket kínálhat az intimitás, az izgalom és az általános szexuális egészség szempontjából. De kontrollált vizsgálatokra van szükség.

Jelenleg nem bizonyított előnyök és állítások

Míg a fenti mechanizmusok plauzibilis elméleteket adnak arra vonatkozóan, hogy a CBG hogyan befolyásolhatja a szexuális funkciókat, a következő állított előnyöknek nincs tudományos alátámasztása:

  • Közvetlenül növeli a nemi vágyat vagy a libidót
  • A tesztoszteron vagy az ösztrogén fokozása
  • Az erekció minőségének javítása férfiaknál
  • A hüvelyi kenés javítása
  • A merevedési zavar konkrét okainak leküzdése
  • Afrodiziákum hatás kiváltása

Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a CBG közvetlenül képes lenne ilyen konkrét eredményeket elérni. Bár lehetséges, ellenőrzött klinikai adatokra lenne szükség ahhoz, hogy a CBG körül a CBG szexuális javítására vonatkozó közvetlen állításokat alátámasszák. Fontos a jelenlegi ismeretekről való felelős beszámolás.

A CBG szexuális funkcióra való használatának lehetséges kockázatai

Bár általánosságban biztonságosnak tekinthető, a CBG szexuális célú használatának néhány lehetséges hátránya a következő lehet:

  • Bizonytalanságok a várandós/szoptató nők biztonságosságában
  • Ismeretlen hosszú távú hatások a termékenységre és a reprodukcióra
  • Lehetséges gyógyszer kölcsönhatások (merevedési zavarok, hormonok stb.)
  • Túlzott szedáció vagy károsodás nagy dózisok esetén
  • Irreális elvárások, amelyek csalódáshoz vezetnek

Figyelembe kell venni a CBG biztonsági profilját és a szexuális funkcióval kapcsolatos farmakológiai korlátait. Mint minden kiegészítő esetében, a fenntartható életmódbeli gyakorlatok továbbra is alapvetők maradnak.

A CBG intimitásra és izgalomra való használatának megfontolásai

Ha úgy dönt, hogy a CBG potenciális előnyeit szeretné felfedezni a szexualitása számára, néhány bevált gyakorlat a következő:

  • Őszinte kommunikáció a partnerekkel a CBG-használatról
  • A CBG által biztosítható hatások mértékének realitása
  • Az ébredést akadályozó túlzott szedáció ellenőrzése
  • A CBG és a merevedési zavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek orvosi útmutatás nélküli kombinálásának elkerülése
  • A mérsékelt CBG adagok betartása és a túlzott használat elkerülése
  • Tapasztalatok objektív nyomon követése

Bár közvetlen klinikai bizonyíték még mindig hiányzik, egyesek anekdotikusan beszámolnak a CBG tudatos használatának a szexuális egészségre gyakorolt kedvező hatásairól. A tájékozott fogyasztó és az elvárások gondos kezelése kulcsfontosságú.

A CBG jó az izgalomra? Következtetés

Összefoglalva, jelenleg nagyon kevés tudományos kutatás vizsgálja közvetlenül a CBG hatását a szexuális izgalomra, libidóra, teljesítményre vagy az intim egészség kapcsolódó aspektusaira.

A CBG hatása az endokannabinoid rendszerre, az értágításra, a fájdalom modulációjára, a szorongás csökkentésére és az alvási ciklusokra azonban plauzibilis elméleti alapot biztosít arra, hogy potenciálisan előnyös lehet az izgalom és a szexuális funkció számára.

De az olyan konkrét előnyök, mint a tesztoszteron fokozása, az erekció közvetlen fokozása vagy a hüvelyi kenődés növelése, teljesen bizonyítatlanok maradnak. Sokkal több klinikai kutatásra van szükség, mielőtt végleges következtetéseket lehetne levonni a CBG-vel kapcsolatban az intimitásra és az izgalomra vonatkozóan.

Bár léteznek anekdotikus beszámolók az előnyökről, az egyéneknek óvatosan kell megközelíteniük a CBG szexuális fokozásra való használatát, amíg a kontrollált tanulmányok jobban nem tudják jellemezni a hatását. Mint minden wellness-kiegészítő esetében, az egészséges életmóddal kapcsolatos gyakorlatok továbbra is alapvetők maradnak.

A cikk megírásához felhasznált források

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső