Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Luke elismert újságíró, több mint egy évtizede publikál a CBD-ről és a kannabinoidokról - ő jelenleg a Cibdol és más kannabinoid kiadványok vezető szerzője. Elkötelezett a tényszerű, bizonyítékokon alapuló tartalmak bemutatása mellett, a CBD mellett a fitneszre, a táplálkozásra és a betegségmegelőzésére is odafigyel.
Read more.

Anandamid: minden, amit tudnia kell

Anandamid

Az eredeti neve N-arachidonoil-etanol-amin, de az anandamid (AEA) "ananda"-ról kapta a másik nevét, amely szanszkrit szó és örömöt, boldogságot jelent. Ne aggódjon, ha mindez kissé bonyolultan hangzik; elmagyarázzuk, mi az AEA, mit a feladata, és hogyan ösztönözhetjük a szervezetünket arra, hogy többet termeljen belőle.

Mi az ECS?

Mielőtt az anandamidot övező tudomány mögé néznénk, érdemes egy lépést hátralépni, és megvizsgálni az endokannabinoid rendszer (ECS) szerepét. Az ECS szerves szerepet játszik abban, ahogyan az anandamid kifejti boldogító hatását.

Endokannabinoid rendszerünk CB1 és CB2 receptorok hatalmas hálózatát foglalja magában. Ezek a receptorok hihetetlenül kifinomultak, két okból is. Először is, az agyunkban és testünkben is mindenütt megtalálhatók, másodszor pedig, mert elsősorban a kannabinoidoknak nevezett kémiai vegyületek jelenléte aktiválja őket. Aktiválás után ezek a receptorok katalizálják a különböző biológiai változásokat. A kutatók úgy vélik, hogy ezen kölcsönhatások széles körű dokumentálása segíthet abban, hogy felhasználjuk a kannabinoidokat a jó közérzetünk érdekében.

Ez mind nagyszerűen hangzik, de biztosan kíváncsi arra, miért reagál szervezetünk a kannabinoidokra, amelyek külső vegyületek és növényekben találhatóak, például a kenderben? Nos, itt lép be a képbe az anandamid. Az AEA egyike a számos endokannabinoidnak („endo” jelentése „belső” vagy „belül”). Kémiai szempontból ezek az endokannabinoidok rendkívül hasonlítanak a növényi eredetű kannabinoidokhoz. Nem arról van szó tehát, hogy szervezetünk úgy alakult ki, hogy a CBD-hez hasonló kannabinoidokat befogadja - már megvolt a saját készlete!

Mi az anandamid?

Miután a tudósok felismerték tévedésüket, elkezdődött az anandamid és a mindennapi funkciókban betöltött szerepének vizsgálata.

Hamarosan felfedezték, hogy a neurokémiai vegyületek sokrétű szerepet játszanak a test számos feladatában, mivel kölcsönhatásba lépnek a központi idegrendszer CB1 és CB2 receptoraival.

Miért felelős az anandamid?

A jelenlegi ismereteink szerint az AEA olyan funkciókat modulál, mint a memória, a termékenység, az étvágy, az alvási szokások, a fájdalom, és ahogy a neve is sugallja, a motiváció és az öröm. Sajnos nehéz pontosan részletezni, mit csinál az anandamid, mivel a témában csak korlátozott számú kutatást végeztek. Számos állatkísérlet-tanulmány foglalkozik a lehetséges hatásmechanizmusokkal, de további munkára van szükség ahhoz, hogy megértsük, hogyan igazak ezek az eredményeket az emberi viselkedésre.

Tudjuk, hogy létezik anandamid, tudjuk, hogy kölcsönhatásba lép a CB receptorokkal, és tudjuk, hogy ezek a receptorok befolyásolják a testi funkciókat. Ez egyszerűen az AEA sajátosságainak meghatározása.

Hol található az anandamid?

Az agy felelős az anandamid szintetizálásáért - figyelemmel kíséri a mennyiségét. Ez az elsődleges oka annak, hogy az AEA tanulmányozása meglehetősen bonyolult - nem tart sokáig, mivel testünk szigorúan szabályozza a mennyiséget. A jó hír azonban az, hogy számos külső módszer létezik az AEA szintjének változtatására, mint például az étrend, a testmozgás és - amint hamarosan kitérünk rá - a CBD bevitele.

Hogyan állíthatok elő több anandamidot?

Érdekli az AEA által elérhető jó közérzet szintjének maximalizálása? Nincs egyedül. Tekintettel arra, hogy a molekula kapcsolódik az élvezeti és jutalmazási reakcióinkhoz, sok ember (tudósok is[1]) szeretné megérteni, hogyan befolyásolja a magasabb AEA-szint a motivációt, a függőséget, a szorongást és számos más agyi rendellenességet.

Étrend

Étrend

Most már van ürügye arra, hogy csokoládéval kényeztesse magát. A teobromint tartalmazó csokoládé hatására az agy több anandamidot termel. A teobromin ráadásul lelassíthatja az anandamid lebomlását, és több szempontból is előnyös lehet. A legjobb eredmény érdekében tejcsoki helyett étcsokoládét fogyasszon; minél közelebb kerül a tiszta kakaóhoz[2], annál jobb.

Ha nem rajong a csokoládéért, akkor a következő legmegfelelőbb helyettesítő a szarvasgomba[3]. Az elismert szakácsok szerte a világon használják - a fekete szarvasgomba nagyon keresett csemege. Ha megengedheti magának ezt az ínyencséget, a szarvasgomba rengeteg anandamidot tartalmaz. Szerencsére léteznek olcsóbb anandamid alternatívák, ide tartozik a tea, a petrezselyem és a zeller.

Testmozgás

Gondolkozott már azon, hogy miért beszélnek a sportolók „futó high-ról”? Nos, valószínűleg ezt is boldog barátunknak, az anandamidnek köszönhetjük. A Journal of Experimental Biology[4] által közzétett tanulmány megállapította, hogy a testmozgás ösztönzi az endokannabinoid termelést. Mindössze harminc perces futás után mind az emberek, mind a kutyák esetében az AEA szint növekedését tapasztalták.

Sajnos a gyaloglás nem elég hatékony. Azért, hogy a legelőnyösebb hatásokat tapasztalja, összpontosítson az aerob tevékenységekre, és dobogtassa meg a szívét.

A CBD növeli az anandamid szintet?

A kannabinoidok, az endokannabinoidok és az endokannabinoid rendszerek mellett természetesen beszélnünk kell a CBD anandamid -szint befolyásolásában betöltött szerepéről is. Biztató eredmény, hogy a CBD növeli az anandamid természetes szintjét. Mindezt nem közvetlenül teszi, hanem gátolja az FAAH enzimet, amely az AEA -t más vegyületekké bontja.

Ennek a folyamatnak a megzavarása azt eredményezi, hogy a természetes anandamidszintek magasabbak lesznek, és tovább is tartanak az endokannabinoidok. Még sokat kell tanulni ennek az egyedülálló interakciónak a hatásairól, de a kutatók reménykednek abban, hogy a jövőben ígéretes eredményeket[5] várhatunk a különböző hangulat- és mozgászavarok kezelése során.

A CBD holisztikus hatásának megismeréséhez böngésszen a Cibdol áruházban, ahol kapszulák, olajok, kozmetikumok és sok más termék széles választékát találja. Ha pedig szeretne többet megtudni az endokannabinoidokról és azok mindennapi funkciókra gyakorolt ​​hatásáról, nézze meg CBD enciklopédiánkat.

Források

[1] Scherma, M., Masia, P., & Satta, V. (2019). Brain activity of anandamide: a rewarding bliss? NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6460372/ [Forrás]

[2] Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/ [Forrás]

[3] Pacioni, G., Rapino, C., Zarivi, O., Falconi, A., Leonardi, M., Battista, N., Colafarina, S., Sergi, M., Bonfigli, A., Miranda, M., Barsacchi, D., & Maccarrone, M. (2015). Truffles contain endocannabinoid metabolic enzymes and anandamide. Phytochemistry, 110, 104–110. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2014.11.012 [Forrás]

[4] Thors, L., Belghiti, M., & Fowler, C. J. (2008). Inhibition of fatty acid amide hydrolase by kaempferol and related naturally occurring flavonoids. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2538700/ [Forrás]

[5] Peres, F. F., Lima, A. C., Hallak, J. E. C., Crippa, J. A., Silva, R. H., & Abílio, V. C. (2018). Cannabidiol as a Promising Strategy to Treat and Prevent Movement Disorders? Frontiers in Pharmacology, 9. https://doi.org/10.3389/fphar.2018.00482 [Forrás]

Források

[1] Scherma, M., Masia, P., & Satta, V. (2019). Brain activity of anandamide: a rewarding bliss? NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6460372/ [Forrás]

[2] Nehlig, A. (2013). The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/ [Forrás]

[3] Pacioni, G., Rapino, C., Zarivi, O., Falconi, A., Leonardi, M., Battista, N., Colafarina, S., Sergi, M., Bonfigli, A., Miranda, M., Barsacchi, D., & Maccarrone, M. (2015). Truffles contain endocannabinoid metabolic enzymes and anandamide. Phytochemistry, 110, 104–110. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2014.11.012 [Forrás]

[4] Thors, L., Belghiti, M., & Fowler, C. J. (2008). Inhibition of fatty acid amide hydrolase by kaempferol and related naturally occurring flavonoids. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2538700/ [Forrás]

[5] Peres, F. F., Lima, A. C., Hallak, J. E. C., Crippa, J. A., Silva, R. H., & Abílio, V. C. (2018). Cannabidiol as a Promising Strategy to Treat and Prevent Movement Disorders? Frontiers in Pharmacology, 9. https://doi.org/10.3389/fphar.2018.00482 [Forrás]

Termék kereső