Milyen gyakran kell egy párnak szexelnie?

Published:

Szex. Ez az élet egyik legnagyobb öröme, és az egészséges kapcsolat fontos része. De vajon mennyi szexet kellene folytatnod? Létezik olyan, hogy túl sok vagy túl kevés szex egy elkötelezett kapcsolatban? Mi a "normális" gyakorisága a párok szeretkezésének?

Ezek gyakori kérdések, amelyeken sok pár gondolkodik. Az ideális szexuális gyakoriság minden párkapcsolatban más és más. Egészségügyi szakértők megjegyzik, hogy a legfontosabb, hogy mindkét ember elégedettnek és intimnek érezze magát. A tanulmányok azonban betekintést nyújtanak az átlagokba és a normákba.

Milyen gyakran kell egy párnak szexelnie?

Mit mond a kutatás a szexuális gyakoriságról

A szexuális gyakorisággal kapcsolatos kutatások megállapították:

  • Egy átlagos házaspár körülbelül hetente egyszer szexel. Ez a statisztika több évtizede stabilan tartja magát.
  • A nem házas, élettársi kapcsolatban élő párok körében az átlag valamivel magasabb, körülbelül heti 1-2 alkalommal.
  • A 20-as éveikben járó párok gyakrabban élnek szexuális intimitást, mint az idősebb párok. A szexuális élet azonban minden életszakaszban változik, és a partnerek között nagy különbségek vannak.
  • A leszbikus párok átlagosan valamivel kevesebbszer, mint hetente egyszer szexelnek.
  • A meleg férfipárok esetében heti 2-3 alkalom a jellemző.
  • Mi számít szexuálisan aktívnak? A legtöbb szakértő és tanulmány szerint a havonta legalább egyszeri szex megfelel ennek a meghatározásnak.

Ha tehát hetente egyszer vagy annál többször kerülsz intim kapcsolatba, akkor a szexuális életed az átlagos párokéhoz igazodik. De ismétlem, a legfontosabb az, hogy Ön és partnere egyaránt elégedettnek érzi-e magát. Az a gyakoriság, amely mindkét embert elégedetté teszi, nagyban különbözik.

A szexuális vágyat befolyásoló legfontosabb tényezők

Mi hajtja a vágyat és a szexuális érdeklődést a romantikus kapcsolatokban? Íme néhány kulcsfontosságú tényező:

Életkor és életszakasz

A fiatalabb párok átlagosan gyakrabban szexelnek. Ezt a tendenciát több tényező mozgatja. A biológiai nemi vágy és az állóképesség a tizen- és húszéves korban éri el a csúcspontját. Az ebben az életszakaszban lévő párok esetében az új kapcsolat korai fellángolása is fokozza a szexuális vágyat.

Ahogy öregszünk, a szexuális gyakoriság természetes módon csökken. A menopauza utáni nők gyakran számolnak be csökkent libidóról. Ez azonban nem minden párra jellemző. Sokan még idősebb korban is aktív szexuális életet élnek. Az érzelmi intimitás és a szikra életben tartása ellensúlyozhatja a biológiai változásokat.

Fizikai és mentális egészség

Az olyan krónikus egészségügyi állapotok, mint a szívbetegség vagy a cukorbetegség, mind a férfiak, mind a nők szexuális funkcióit zavarhatják. A mentális egészségügyi problémák szintén gyakran befolyásolják a nemi vágyat. A stressz, a depresszió és a szorongás gyakran okoz csökkent libidót. A mentális egészségügyi állapotok kezelésére szolgáló tanácsadás és gyógyszeres kezelés javíthat ezen.

Kapcsolat időtartama

Minél tovább marad együtt egy pár, annál valószínűbb, hogy a szexuális gyakoriság csökkenése következik be. A kialakult párkapcsolatokban az új kapcsolati energia elapad. Ez a természetes csökkenés vezetett a "7 év szúrás" fogalmához.

Egyes kutatások szerint azonban a csökkenés a kezdeti évek után stabilizálódik. Az érzelmi intimitás és a partnerségre való összpontosítás újraélesztheti a szenvedélyt. Az új dolgok közös kipróbálása is segít újra izgalmassá tenni a szexet.

Gender

A nemek szerinti általánosítás trükkös. A szexuális vágyakozással és gyakorisággal kapcsolatos kutatásokból azonban néhány minta kirajzolódik. A férfiak gyakrabban akarnak szexelni, mint a nők. A tesztoszteronszint a férfiak magasabb nemi vágyát hajtja.

A nőknél a menstruációs ciklusokhoz és az olyan életeseményekhez, mint a terhesség, kötődően nagyobb ingadozást tapasztalnak a libidóban. A stressz és a párkapcsolati problémák általában negatívabban befolyásolják a női vágyat. A menopauza alatti ösztrogénvesztés szintén csökkenti a síkosítást, ami kellemetlenséget okoz.

A nyílt kommunikáció és e különbségek megértése segít a partnereknek áthidalni a szexuális érdeklődésben mutatkozó különbségeket.

Szülőség

A szülővé válás jelentős életmódbeli változást jelent, amely befolyásolja a szexuális gyakoriságot. A szülés utáni első évben az anyák a libidó csökkenését tapasztalják. A csecsemőgondozásból eredő kimerültség, a szülés utáni depresszió és a szoptatás mind hozzájárulnak ehhez.

Sok pár küzd azzal, hogy a gyermekvállalás után ugyanolyan gyakran legyen intim. Tervezést igényel, hogy olyan időt találjanak, amikor mindkét partner nem merül ki teljesen. A szülőknek is alkalmazkodniuk kell ahhoz, hogy szexuális lényként tekintsenek magukra, ne csak anyaként és apaként.

De a párok erőfeszítéssel fenntarthatják a baba utáni kielégítő szexuális életet. Még a gyors találkozások is fokozzák az intimitást. A gyerekektől való távolmaradás a randevú estékre is több lehetőséget biztosít.

Stressz szint

Minden pár átesik a nagy stressz időszakain. Igényes munkahelyek, pénzügyi problémák, halálesetek a családban, költözések - számos életesemény vesz el energiát és csökkenti a nemi vágyat. Már a napi kötelezettségek teljesítése is túlságosan kimerítheti a partnereket a közösüléshez.

Ha egy pár mindkét tagja dolgozik, a nőkre még mindig több háztartási és gyermekgondozási feladat hárul. A karrier és a háztartási kötelezettségek kettős terhe sok feleség és anya számára krónikus stresszt okoz.

Az intimitás előtérbe helyezése nehéz lehet, de stresszes időkben létfontosságú. A partnereknek teret kell adniuk egymásnak a feltöltődéshez. Az új, stresszoldó tevékenységek közös kipróbálása szintén segít csökkenteni a szorongást és újra összekapcsolódni.

Mi számít szexmentes házasságnak?

Míg az átlagos párok hetente élnek szexuális életet, néhány párkapcsolatban alig vagy egyáltalán nem tapasztalható fizikai intimitás. Mi határozza meg a szexmentes vagy alacsony szexualitású házasságot?

  • A szexuálterapeuták az évi 10 vagy annál kevesebb alkalmat szexmentes kapcsolatnak tekintik. Ez átlagosan kevesebb mint havi egy alkalomnak felel meg.

  • Az évi 5 alkalomnál kevesebb szex megfelel a szexmentes házasság egy másik általánosan használt definíciójának.

  • Egyes szakértők a szexuális gyakoriság szélesebb kategóriáit javasolják:

    • Szex nélküli: Évente kevesebb, mint 10 alkalommal
    • Alacsony szex: évente 10-50 alkalommal
    • Mérsékelt szex: 51-100 alkalommal évente
    • Magas szex: évente több mint 100 alkalommal

Nem az évi találkozások száma határozza meg a jó partnerséget. A tartós szexuális nehézségek azonban gyakran mélyebb problémákat jeleznek. A szexuális vágyak nem megfelelősége körüli folyamatos frusztráció megviseli a kapcsolatokat.

A nemtelen házasságok gyakori okai

A nem nélküli párkapcsolatok ritkán abból adódnak, hogy az egyik partner szándékosan megfosztja a másikat. Számos összetett tényező járul hozzá:

  • Orvosi problémák - A krónikus betegségek, fogyatékosságok, hormonális egyensúlyhiány és a vényköteles gyógyszerek mellékhatásai általában elnyomják a nemi vágyat. A közösülés közbeni fájdalom szintén visszatartja a párokat. Az orvosi tanácsadás felkeresése megoldást mutathat.
  • Mentális egészségügyi problémák - Mint említettük, az olyan állapotok, mint a depresszió és a szorongás gyakran csökkentik a libidót és a szexuális élvezetet. A beszélgető terápia gyakran segít.
  • Szülés és gondozás - A szülés utáni felépülés, a gyermeknevelésből eredő kimerültség, valamint a partner anyaként/apaként való meglátása megváltoztatja a vonzalmat. A párterápia stratégiákat kínál.
  • Gyenge kommunikáció és kapcsolat - Az érzelmileg távolinak érző partnerek nehezen tudnak fizikailag intim lenni. A házassági tanácsadás célja a kommunikáció és a kötődés javítása.
  • Máshol vannak a prioritások - Amikor a partnerek kizárólag a munkára, a gyerekekre, az idősödő szülőkre vagy más kötelezettségekre koncentrálnak, a szex háttérbe szorul. Az intim idő beütemezése emlékezteti a párokat a prioritásokra.
  • Harag és neheztelés - A felgyülemlett ellenségesség megrontja az érzelmi intimitást és a testi közelség iránti vágyat. A harag elengedése tanácsadással oldja a feszültséget.
  • Hűtlenség - A megcsalás károsítja a bizalmat. A megbántott partner elveszíti az érdeklődését a szex iránt azzal, aki félrelépett. Az intimitás hosszú távú újjáépítése párkapcsolati munka révén segíthet a kibékülésben.
  • Szexuális erőszak - A jelenlegi vagy korábbi trauma befolyásolja a túlélők fizikai közelséggel és izgalommal kapcsolatos komfortérzetét. A speciális tanácsadás utakat kínál a gyógyuláshoz.
  • Eltérő libidó - A partnerek szexuális érdeklődésének szintje különböző. A kompromisszumok, az empátia és a szexuális repertoár bővítése segít.
  • Erekciós problémák - Az ED-t tapasztaló férfiak gyakran szégyen és frusztráció miatt kerülik a szexet. A gyógyszerek és az intimitás hangsúlyozása a közösüléssel szemben javíthatja az elégedettséget.
  • Menopauza tünetei - A hüvelyszárazság és a kellemetlen érzés sok nő számára fájdalmassá teszi a szexet. A síkosítók, az orvosi ösztrogén és az előjátékra való összpontosítás segít leküzdeni ezt a gyakori problémát.

A nem nélküli házasságok következményei

A szex nélküli házasságban élő párok általában fokozott boldogtalanságról és konfliktusokról számolnak be. A szex elősegíti a kötődést a fizikai örömök és a jó közérzetet keltő hormonok, például az oxitocin felszabadulása révén. E nélkül az intimitás nélkül a partnerek gyakran úgy érzik, hogy elszakadtak egymástól.

Amikor a szex hosszabb időre eltűnik, az egyének megkérdőjelezik vonzerejüket és önértékelésüket. A partnerek ingerlékenyebbé válnak, és hamarabb haragszanak. Szexuális frusztráció alakul ki.

A szexuálisan elutasítottnak érző partner gyakran úgy tekint a másikra, mint aki szándékosan visszatartja a szeretetet. Ez neheztelést szül a párok között. A partnerek összességében kevésbé érzik motiváltnak magukat egymás igényeinek kielégítésére.

A szex nélküli házasságokban élőknél nagyobb a hűtlenség kockázata. A házasságon kívüli testi intimitás keresése a szeretet utáni vágyat tükrözi. A megcsalás azonban tovább rontja a kötelékeket és a bizalmat.

A szexmentesség a mentális és fizikai egészségre is hatással van. A frusztráció sok embernél szorongáshoz és szomorúsághoz vezet. A kutatások szerint a rendszeres szex stresszoldást és különböző egészségügyi előnyöket biztosít.

Melyik ponton kell aggódni a szexmentes házasság miatt?

A szexuális száraz időszakok és ingadozások a legtöbb kapcsolatban normálisak. A stresszes életesemények gyakran átmenetileg megzavarják a párok intim időbeosztását.

A rövid szünetek, amikor a szex ritkábban fordul elő, általában nem veszélyeztetik az egyébként egészséges párkapcsolatokat. Az elkötelezett párok megértik egymás szükségleteit.

De amikor a szex következetesen csökken vagy hónapokig, évekig megszűnik, a figyelemfelkeltés kulcsfontosságú. A folyamatos szexuális kapcsolat megszakadása károsítja az érzelmi intimitást.

A szexuálterapeuták azt tanácsolják, hogy a párok keressenek segítséget, ha évente kevesebb mint 10 alkalommal élnek szexuális életet. Ez a ritkaság gyakran mélyebb, figyelmet igénylő problémákat tükröz.

Ennek ellenére nincs olyan általános szám, amely meghatározza a problémás, szexmentes házasságot. Az aggodalom mértéke a partnerek boldogságától függ, és attól, hogy mindketten elfogadják-e a szexuális aktivitás csökkenését.

A nem megfelelő libidó akkor jelent problémát, ha az egyik vagy mindkét partner tartósan boldogtalan és kielégítetlen marad. Ha bármelyik fél szorong a testi intimitás hiánya miatt, itt az ideje, hogy kommunikáljon és segítséget kérjen.

A szexuális gyakoriság és elégedettség javítása párként

Ha Ön és partnere szeretné fellendíteni szexuális életét, számos hatékony megközelítés létezik. Íme néhány top tipp a szexuális kémia újraélesztéséhez:

  • Tervezzétek meg a szex-randevúkat - Nem tűnik romantikusnak, de az intim idő megtervezése működik. Ellenkező esetben a versengő prioritások kiszorítják a szexet. A fizikai közelség emlékeztet arra, hogy miért kell prioritást adni a partnerségnek.
  • Teremtse meg a hangulatot - gyújtson gyertyákat, zenét, használjon illatokat és adjon masszázsokat az érzékiség fokozása érdekében. A nyugodt, hívogató környezet vonzóbbá teszi a szeretkezést.
  • Kezdeményezzen flörtölést - Cseréljen szeretetteljes érintéseket, bókokat és célzásokat a nap folyamán. Ez szexuális feszültséget épít a későbbi kifizetődéshez.
  • Közölje a vágyait - Beszélje meg nyíltan a szexuális kívánságait, és kössön kompromisszumokat. Az új dolgok közös kipróbálása megelőzi a berögződéseket.
  • Koncentráljon az előjátékra - Töltsön több időt csókolózással, kézi stimulációval, szerepjátékkal, masszázzsal és orális szexszel. Ez fokozza az izgalmat és az élvezetet.
  • Legyenek gyorsak - Még a rövid szexuális találkozások is fokozzák a szenvedélyt. Próbálja ki a kisebb megerőltetést igénylő pozíciókat, mint például a kanalazás.
  • Keressen tanácsadást - Ha feszültség vagy orvosi/pszichológiai problémák akadályozzák a szexet, kérjen segítséget ezen akadályok kezelésében.
  • Gyakorolja az öngondoskodást - táplálkozzon egészségesen, mozogjon, csökkentse a stresszt, és aludjon eleget. Amikor a partnerek a legjobban érzik magukat, a szexuális élet is javul.

A szexuálisan kielégítő kapcsolat kulcsa a kommunikáció

Minden párnak más az ideális szexuális gyakorisága. Nincs egyetlen előírt számú intim aktus hetente, ami egészséges szexuális életet jelentene.

A numerikus referenciaértékeknél sokkal fontosabb a nyílt kommunikáció. A partnereknek őszintén meg kell beszélniük igényeiket és vágyaikat. A kompromisszum magában foglalja a szex olyan szintjének megtalálását, amellyel mindketten elégedettek vagytok.

Az intimitás előtérbe helyezése akkor is kihívást jelent, amikor az élet elfoglaltnak vagy stresszesnek tűnik. De a fizikai közelség táplálja az érzelmi kötődéseket, és ez kulcsfontosságú. Fektessen energiát és kreativitást abba, hogy szexuális élete kielégítő maradjon.

Ha olyan szexuális problémákkal küzd, amelyeket a kommunikáció önmagában nem tud megoldani, ne habozzon segítséget kérni. A szexterapeuták és tanácsadók taktikákat kínálnak, hogy szerelmi életét újra sínen tudja tartani.

Gyakran ismételt kérdések: Milyen gyakran kell szexelnie egy párnak?

A szex fontos része az egészséges kapcsolatnak, de mennyi szex az elég? Íme, válaszok a pároknak a szexuális gyakorisággal kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdésekre.

Milyen gyakorisággal szexelnek átlagosan a párok?

  • Házaspárok: hetente átlagosan egyszer
  • Házasságon kívüli párok: 1-2 alkalommal hetente
  • Leszbikus párok: hetente kevesebb, mint egyszer
  • Meleg férfi párok: Heti 2-3 alkalommal

Az átlagok általános viszonyítási alapot nyújtanak, de minden kapcsolat más és más. Koncentráljon arra, hogy Ön és partnere boldognak és kapcsolatban érzi-e magát, ne pedig a statisztikákhoz hasonlítsa.

Mi van, ha az átlagnál gyakrabban vagy ritkábban akarunk szexelni?

Nincsenek helyes vagy helytelen mennyiségek - a vágyak nem megfelelő volta csak akkor jelent problémát, ha az szorongást okoz. Kompromisszumot kössön azzal, hogy felváltva, különböző gyakorisággal kezdeményez. Fedezzétek fel egymás igényeit, és bővítsétek a szexuális repertoárt a közösülésen túl.

Van-e definíciója a szexmentes házasságnak?

  • A szexuálterapeuták szerint a szexmentes az évi 10 vagy annál kevesebb alkalom.
  • Egyesek szerint évente kevesebb mint 5 alkalommal.
  • Használt kategóriák:
    • Kevesebb, mint 10 alkalommal évente
    • Kevés szex - 10-50 alkalommal évente
    • Mérsékelt szex - 51-100 alkalommal évente
    • Magas szex - évente több mint 100 alkalommal

Mi okozza a kevés szexet vagy a szexmentes házasságokat?

A leggyakoribb okok a következők:

  • Orvosi problémák
  • Mentális egészségi állapotok
  • Szülés és gondozási feladatok
  • Rossz kommunikáció
  • Düh, harag, hűtlenség
  • Prioritási konfliktusok
  • Szexuális trauma
  • Libido eltérések
  • Erekciós zavarok
  • Menopauza tünetek

Melyik ponton kell foglalkozni a ritka szexszel?

Normális, hogy az életesemények átmenetileg megzavarják a szexet. De ha a szex folyamatosan évi 10 vagy annál kevesebb alkalomra csökken, a helyzet valószínűleg mélyebb problémákat jelez, amelyeket meg kell beszélni. Bármikor, amikor az egyik partner elégedetlen a gyakorisággal, itt az ideje kommunikálni.

Hogyan szexelhetnénk gyakrabban?

Tippek az intimitás gyakoriságának növeléséhez:

  • Szex dátumok ütemezése
  • Állítsa be az érzéki hangulatot
  • Fizikai flörtölés kezdeményezése
  • Nyíltan közölje a vágyait
  • Az előjáték legyen prioritás
  • Ha lehetséges, legyen quickie
  • Szükség esetén forduljon tanácsadáshoz
  • Gyakorolja az öngondoskodást

Honnan tudhatjuk, hogy szexuális életünknek segítségre van-e szüksége?

Kérdezd meg magadtól:

  • Mindketten elégedettek vagyunk a szexuális életünkkel?
  • Vannak-e olyan szexuális találkozásaink, amelyek rendszeresen összekötnek minket és kielégítik szükségleteinket?
  • Tudunk-e kényelmesen kommunikálni a szexről - vágyakról, kihívásokról, preferenciákról?
  • Mindketten az intimitást helyezzük előtérbe, még akkor is, ha stresszesek vagy elfoglaltak vagyunk?

Ha a válasz ezek közül bármelyikre nemleges, a szexuálterapeutával való konzultáció jótékony hatással lehet a kapcsolatukra.

Mi a legfontosabb az egészséges szexuális élethez?

Nyílt kommunikáció és kompromisszumkészség. Beszélje meg az igényeit és szükségleteit, miközben meghallgatja partnere nézőpontját is. Az intimitást elég gyakran helyezze előtérbe ahhoz, hogy mindkét fél szexuálisan is boldognak érezze magát a kapcsolatban.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső