Milyen hormon okozza a szertelenséget?

Published:

Fergetegesnek érzed magad? A libidót egy összetett hormonális tánc szabályozza. Vizsgáljuk meg, hogy milyen hormon okozza a kanosságot, és milyen egyéb tényezők miatt vágyakozhatsz a szerelem után.

Gondolkodtál már azon, hogy mitől érzed magad beindultnak? A szapora szívverést, a kipirult bőrt és az általános izgalmi érzést a hormonok irányítják. A hormonok erőteljes kémiai hírvivők, amelyek számos testi funkciót szabályoznak. A növekedéstől és fejlődéstől kezdve az éhségig, az alvásig és a nemi vágyig a hormonok befolyásolják, hogyan érzi magát és hogyan viselkedik.

Milyen hormon okozza a szertelenséget?

Mi okozza tehát pontosan a szerelem és a vágyakozás utáni vágyakozást? Melyik hormon váltja ki benned ezt a szenvedélyes, örömkereső részt?

A rövid válasz: tesztoszteron. Ez a létfontosságú férfi nemi hormon táplálja a nemi vágyat és szítja az érzéki vágyakat. De a hormonok nem működnek egyedül. Az agyad, a környezeted, az egészséged és a kapcsolatod is hatással lehet a kanos hangulatodra.

Merüljünk el a szexuális kémia tudományában, és bontsuk ki, mi hajtja a vágyat. Itt van minden, amit tudnod kell a hormonokról, az agy kémiájáról és más tényezőkről, amelyek a nemi vágyadat irányítják.

Mi a tesztoszteron?

A tesztoszteron az elsődleges férfi nemi hormon. Bár mind a férfiak, mind a nők termelnek tesztoszteront, a férfiak sokkal többet termelnek. A tesztoszteronszint pedig közel 15-ször magasabb a férfiaknál, mint a nőknél.

Ennek az erős hormonnak számos fontos funkciója van a férfi szervezetben, mint például:

  • A nemi vágy (libidó) szabályozása
  • A férfiasság irányító jellemzői
  • Izomtömeg és erő építése
  • A spermiumtermelés serkentése
  • A zsír elosztása
  • A csontsűrűség és -erősség elősegítése

A tesztoszteron a férfi pubertáskorban megfigyelhető változásokat, például a testszőrzet növekedését, a hang mélyülését, valamint a pénisz és a herék méretének növekedését is elősegíti.

Mint nemi hormon, a tesztoszteron közvetlenül szabályozza a szexuális vágyat. Ez az, amitől felizgatottnak érzi magát, és szexuális aktivitásra vágyik. Minél magasabb a T-szintje, annál erősebb lehet a nemi vágya.

Hogyan szabályozza a tesztoszteron a libidót?

Most már tudod, hogy a tesztoszteron a legfontosabb hormon, amely szabályozza a szexuális vágyat és az izgalmat. De hogyan is működik pontosan?

A tesztoszteron az agyban található hipotalamusz és agyalapi mirigy segítségével szabályozza a libidót.

A hipotalamusz a hormonok irányító központja, az agyalapi mirigy pedig azt mondja a heréknek, hogy termeljenek tesztoszteront. Íme a lépésről-lépésre történő folyamat:

  1. A hipotalamusz érzékeli, hogy több tesztoszteronra van szüksége, és gonadotropin-felszabadító hormont (GnRH) bocsát ki.
  2. A GnRH jelzi az agyalapi mirigynek, hogy szabadítsa fel a luteinizáló hormont (LH) és a tüszőstimuláló hormont (FSH).
  3. Az LH azt mondja a heréknek, hogy több tesztoszteront termeljenek.
  4. A tesztoszteronszintje megemelkedik, ami növeli a libidót és izgalmat okoz.

Ez a tesztoszteronszintézist szabályozó összetett láncreakció folyamatosan zajlik. Az agyad észleli, ha a tesztoszteron szintje alacsony, és hormonokat szabadít fel, hogy a termelés ismét felgyorsuljon.

Hogyan növelhetem a tesztoszteronszintemet?

Az életkor előrehaladtával a tesztoszteronszintézis 30 után csökkenni kezd. De a T-szintedet természetes módon is megemelheted olyan életmódbeli szokásokkal, mint például:

  • Erőedzés - A súlyok emelése kiváltja a tesztoszteron felszabadulását. Koncentráljon az olyan összetett mozgásokra, mint a guggolás, a súlyemelés és a fekvenyomás.
  • Nagy intenzitású intervallum edzés - Rövid intenzív kardiófutás, például sprint vagy plyometrikus edzés, zsírégetés és a tesztoszteronszint serkentése.
  • Alvás - Törekedjen legalább 7 órát aludni éjszakánként. Az alváshiány növeli a kortizolszintet, ami csökkenti a tesztoszteronszintet.
  • Csökkentse a stresszt - A krónikus stressz megemeli a kortizolszintet, ami gátolja a tesztoszteronszintet. Próbáljon ki olyan relaxációs tevékenységeket, mint a meditáció, a jóga és a masszázs.
  • Egészséges zsírok - Fogyasszon több diófélét, olívaolajat, avokádót és olajos halat. Az étrendi zsírok jelzik az agyadnak, hogy luteinizáló hormont szabadítson fel.

Ha ezeket a változtatásokat végrehajtja, a tesztoszteronszintje felemelkedhet, és növelheti a libidóját. De a hormonok csak egy darabkája a szexuális vágy kirakósának...

Milyen egyéb tényezők befolyásolják a libidót?

A nemi vágyad bonyolult. Bár a tesztoszteron az elsődleges szabályozó, más hatások is számítanak. Nézzük meg a hormonokon túl néhány kulcsfontosságú tényezőt, amelyek befolyásolják a frusztráltságodat:

Agykémia

A libidó az elméből ered. A szexuális motivációt és vágyat az agy limbikus rendszere irányítja. Az olyan neurokémiai anyagok, mint a dopamin, az oxitocin és a szerotonin szabályozzák a hangulatodat, a kötődést és a gátlásokat. Ha ezek a neurotranszmitterek kiegyensúlyozottak és zökkenőmentesen működnek együtt, valószínűleg nagyobb izgalmat fogsz érezni.

Párkapcsolati boldogság

A kapcsolati problémák és az elégedetlenség gyakran visszafogja a szexuális vágyat. Az olyan érzések, mint a partnerétől való elszakadás, az intimitás hiánya, a bizalmi problémák vagy az unalom alááshatják a libidót. A másik oldalon a szilárd kötelék építi a vágyat.

Stressz és hangulat

A krónikus stressz és az olyan mentális problémák, mint a depresszió és a szorongás szabotálják a nemi vágyat. Ezek kivesznek a jelen pillanatból, és elvonják az elmédet a gyönyörtől. Ha megtalálod a stressz kezelésének és a hangulatod javításának módjait, akkor elháríthatod az útakadályokat a vidámság érzése elől.

Fizikai egészség

Az általános egészségi állapot közvetlenül befolyásolja a libidót. Az olyan dolgok, mint az elhízás, a szívbetegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a hormonális zavarok mind csökkenthetik a tesztoszteronszintet. A helyes táplálkozás, az aktivitás és az alvás előtérbe helyezése lendületet ad a nemi vágynak.

Gyógyszerek

Sok gyakori gyógyszer, például antidepresszánsok, vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő tabletták szexuális mellékhatásokkal járnak. Az ösztrogént tartalmazó fogamzásgátlók is csökkenthetik a nők tesztoszteronszintjét. Beszéljen orvosával az alternatívákról, ha a gyógyszerei zavarják a mojo-ját.

Amint láthatja, a tényezők szimfóniája szükséges ahhoz, hogy szexuálisan izgatottnak érezze magát, és izgalmat váltson ki. A hormonok vezényelhetik a zenekart, de az életmód, a kapcsolatok, a gondolatok és az egészség is befolyásolják a dallamokat.

Az alacsony libidó gyakori okai

Most, hogy már tudja, mi szabályozza a nemi vágyát, melyek a libidó elmaradásának gyakori okai? Íme néhány fő bűnös:

  • Alacsony tesztoszteronszint - Ahogy a férfiak öregszenek, a tesztoszterontermelés csökken, ami alacsony T-t eredményez. Ez közvetlenül csökkenti a nemi vágyat.
  • Magas stressz - A stresszhormonok, mint a kortizol, elnyomják a tesztoszteronszintézist és a libidót.
  • Depresszió - A lelki egészségi problémák csökkentik a vágyat és a szex élvezetét.
  • Gyógyszerek - A születésszabályozás, az antidepresszánsok és a vérnyomáscsökkentők akadályozhatják az izgalmat.
  • Rossz alvás - Az alváshiány csökkenti a tesztoszteronszintet, és növeli a kortizolszintet és a gyulladást.
  • Elhízás - A felesleges zsír növeli az ösztrogénszintet, ami csökkenti a tesztoszterontermelést.
  • Cukorbetegség - A krónikusan magas vércukorszint károsítja az ereket, beleértve a nemi szerveket ellátó ereket is.
  • Magas vérnyomás - A magas vérnyomás korlátozza az izgalomhoz elengedhetetlen véráramlást.
  • Pajzsmirigyproblémák - A pajzsmirigy túlműködése (hyperthyreosis) és alulműködése (hypothyreosis) egyaránt megzavarhatja a nemi hormonokat.

Ha zavaróan alacsony libidóval küzd, az első lépés a lehetséges okok azonosítása. A mögöttes egészségügyi állapotok kezelése, a stressz csökkentése és a hormonok optimalizálása mind segíthet visszaszerezni a vidám érzéseket.

Mikor kell orvoshoz fordulni

A nemi vágy enyhe ingadozása normális. Ha azonban az alacsony vágy továbbra is fennáll és aggasztja Önt, keresse fel orvosát. Ők ellenőrizhetik a laborvizsgálatokat, és kizárhatják az izgalmat befolyásoló, mögöttes orvosi problémákat.

Keresse fel orvosát, ha a következőket tapasztalja:

  • A libidó tartós vagy súlyos csökkenése
  • Erekciós zavarok
  • Problémák az orgazmus elérésével
  • Fájdalmas szex
  • Párkapcsolati problémák az alacsony nemi vágy miatt

A fizikális vizsgálat és a laboratóriumi vizsgálatok után orvosa pontosan meg tudja állapítani a hormonális egyensúlyhiányt vagy az izgalmat zavaró egészségügyi állapotokat. Szükség esetén életmódbeli változtatásokat, gyógyszerváltást vagy hormonpótló terápiát javasolhat.

Ne habozzon beszélni. Vannak megoldások, hogy visszanyerje a mojo-t!

Összefoglaló

Míg az élénk érzések a hormonok, a gondolatok, az egészség és az életkörülmények összetett összjátékából fakadnak, a tesztoszteron a libidó elsődleges mozgatórugója.

Ez a herékben szintetizálódó létfontosságú férfi hormon a pubertáskorban emelkedik, és segít szabályozni a nemi vágyat a férfi egész életében.

A tesztoszteronszint a kor előrehaladtával természetes módon csökken. De egészséges életmóddal, például erőnléti edzéssel, HIIT-tel, jobb alvással és stresszkezeléssel felpörgetheted és növelheted a hálószobai boldogságot.

Ha az alacsony libidó továbbra is fennáll és aggasztja Önt, beszéljen orvosával. Ők ellenőrizhetik az izgalmat befolyásoló háttérproblémákat, és személyre szabott megoldásokat találhatnak, hogy visszanyerje a lendületét!

Egy kis extra figyelem a hormonok, a kapcsolatok, a mentális egészség és a test optimalizálására segíthet a szenvedély lángjainak fellobbantásában. Némi odafigyeléssel és kommunikációval a szexuális életed bármely életkorban pezseghet.

Gyakran ismételt kérdések arról, hogy milyen hormon okozza a szarságot

Mi a fő hormon, amely a libidót szabályozza?

A fő hormon, amely szabályozza a libidót és az izgalmat, különösen a férfiaknál, a tesztoszteron. A tesztoszteron az elsődleges férfi nemi hormon, amely főként a herékben termelődik. Kulcsszerepet játszik a nemi vágyban, az erekcióban, az izomtömegben, a csontsűrűségben és más férfi tulajdonságokban.

Pontosan hogyan növeli a tesztoszteron a nemi vágyat?

A tesztoszteron az agyban lévő hipotalamussal és hipofízissel való visszacsatolás révén szabályozza a libidót. Amikor a tesztoszteronszint túl alacsonyra csökken, a hipotalamusz GnRH hormont választ ki, amely az agyalapi mirigyet luteinizáló hormon (LH) felszabadítására serkenti. Az LH ezután jelzi a heréknek, hogy több tesztoszteront termeljenek. Ezáltal a tesztoszteronszint ismét emelkedik, és fokozódik a libidó.

A nőknek is van tesztoszteronjuk?

Igen, a nők teste termel némi tesztoszteront a petefészkekben és a mellékvesékben. A nőknek azonban körülbelül 15-ször kevesebb tesztoszteronjuk van, mint a férfiaknak. Az ösztrogén a domináns női nemi hormon. Az ösztrogénszint változása a menstruációs ciklus alatt befolyásolhatja a nők libidóját.

Milyen más hormonok befolyásolják a nemi vágyat?

Nőknél az ösztrogén, a progeszteron, a prolaktin és az oxitocin is befolyásolja a libidót. Férfiaknál a tesztoszteron mellett a pajzsmirigy- és növekedési hormonok befolyásolják a szexuális vágyat. A stresszhormonok, mint a kortizol, a tesztoszteron gátlásával mindkét nemnél elnyomhatják a libidót.

Milyen életmódbeli tényezők növelik a tesztoszteront?

A súlyemelés, a nagy intenzitású testmozgás, az elegendő alvás, az egészséges zsírok fogyasztása, a stressz csökkentése és az egészséges testsúly fenntartása mind segíthet a tesztoszteronszint természetes úton történő növelésében.

Milyen egészségügyi állapotok csökkenthetik a libidót?

Az olyan krónikus betegségek, mint a cukorbetegség, az elhízás, a magas vérnyomás, a depresszió, a pajzsmirigyzavarok és a szív- és érrendszeri betegségek mind-mind csökkenthetik a libidót. Bizonyos gyógyszereknek is vannak szexuális mellékhatásai.

Miért csökken a tesztoszteron a korral?

30 éves kor után a tesztoszteronszint lassan csökkenni kezd. Ennek oka többek között az, hogy a herék sejtjei egyre kevésbé hatékonyan termelnek tesztoszteront, és az agyalapi mirigy kevesebb luteinizáló hormont termel, amely a tesztoszteron termelését jelzi.

Milyen tünetei vannak az alacsony tesztoszteronszintnek?

A férfiaknál az alacsony T-érték tünetei közé tartozik a csökkent nemi vágy, a merevedési zavar, az alacsony energia, a depressziós hangulat, az izomvesztés, a súlygyarapodás és a hőhullámok. Az alacsony tesztoszteronszintet vérvizsgálattal diagnosztizálják.

Hogyan kezelik az orvosok az alacsony tesztoszteronszintet?

A klinikailag alacsony tesztoszteronszintű férfiak számára az orvosok először életmódbeli változtatásokat, például testmozgást, fogyást vagy étrendváltoztatást javasolhatnak. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, tesztoszteronpótló terápiát, például injekciókat, géleket vagy tapaszokat írhatnak fel.

A tesztoszteron fokozók hatékonyak?

Sok vény nélkül kapható tesztoszteron-kiegészítő azt állítja, hogy növeli a T-szintet. A legtöbb ilyen termék azonban nem bizonyítottan hatékony. A legjobb, ha óvatos a tesztoszteronfokozókkal, és konzultál orvosával.

Mit tegyek, ha tartósan alacsony a libidóm?

Ha az alacsony vágy folyamatosan fennáll és nyomasztó, keresse fel orvosát. Ők ellenőrizni tudják, hogy a hormonokat vagy az izgalmat zavaró egészségügyi állapotokat befolyásoló orvosi problémák állnak-e a háttérben. Az alacsony libidó okainak kezelése segíthet a kielégítő szexuális élet helyreállításában.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső