Mi történik, ha hosszú ideig nem szexelsz?

Published:

Mindannyian jártunk már így - az élet elfoglalttá válik, és a szex a prioritási lista aljára kerül. De mi történik valójában, mind fizikailag, mind mentálisan, ha hosszabb ideig nem élünk át intimitást? Vizsgáljuk meg a cölibátus néhány hatását.

What Happens When You Don't Have Sex For A Long Time?

Hormonális változások

Ha egy ideig nem szexelsz, a hormonszinted elkezd változni. A tesztoszteron, az ösztrogén és az oxitocin szintje csökken, míg a kortizol szintje emelkedik. Ennek számos hatása lehet:

  • Alacsonyabb libidó és kevesebb szexuális vágy
  • Nehéz felizgulni vagy orgazmust elérni
  • Fokozott stressz és szorongás
  • Az alvás minőségének változása
  • Csökkent immunrendszeri funkció

A szex hiánya tehát olyan módon zavarja meg a hormonjaidat, hogy kevésbé érdekel a szex, és stresszesebb leszel. Nem egy ideális kombináció!

A kapcsolatokra gyakorolt hatás

A párkapcsolatban élők számára a szex hiánya megterhelheti az érzelmi és fizikai intimitást. Néhány hatás a következő lehet:

  • A partnerrel való kapcsolat elvesztése
  • Felgyülemlett frusztráció vagy neheztelés
  • Hűtlenség vagy érdeklődés más partnerek iránt
  • Fokozott veszekedés vagy általános boldogtalanság

A kielégítő szexuális élet gyakran létfontosságú a kötődés és a közelség fenntartásához a másik féllel. Ha túl sokáig nem szexelsz, az távolságot teremthet köztetek.

Pszichológiai hatások

A hosszabb ideig tartó szex nélküli élet mentálisan is megviselheti az embert. Néhány pszichológiai következmény:

  • Alacsonyabb önbecsülés és önbizalom
  • Fokozott depresszió vagy szorongás
  • Magányosság vagy elszigeteltség érzései
  • Megszállott gondolkodás a szexről
  • Érzékelt vonzerőtlenség vagy elégtelenség

A mentális hatások emlékeztetnek minket arra, hogy a szex nem csak fizikai - hanem érzelmi is. Az egészséges szexuális élet javítja a hangulatunkat és az önképünket.

Használd vagy veszítsd el?

Amikor száraz időszakon mész keresztül, valóban fennáll a veszélye annak, hogy "elveszíted" a szexuális működésed egy részét? Ez az elképzelés nem teljes mítosz. A kutatások azt mutatják, hogy minél kevesebbet szexelsz, annál nehezebbé válhat az izgalom, az orgazmus elérése és a szex élvezete.

Az okok között szerepelnek:

  • Hüvelyi atrófia nőknél - a hüvely falának elvékonyodása
  • Gyengébb erekció a férfiaknál - kevesebb vér áramlik a nemi szervekbe
  • Csökkentett kenés
  • A rugalmasság és az állóképesség elvesztése

A szexuális reakció olyan, mint bármely más testi rendszer - ha rendszeresen használod, jobban fog működni. De ha túl sokáig szünetet tart, akkor észreveheti a csökkenést.

Tippek a visszatéréshez

Ha már egy ideje nem volt intim együttlétetek, ne aggódj - a szexuális életed újra sínen lehet. Íme néhány tipp:

  • Maszturbálj rendszeresen, hogy növeld a véráramlást és jól működjenek a dolgok.
  • Használjon kenőanyagot a szárazság vagy a súrlódás ellen.
  • Próbálja ki az érzéki tevékenységeket, például a masszázst, hogy visszazökkenjen a fizikai közelségbe.
  • Kommunikáljon partnerével az igényeiről és aggodalmairól.
  • Szánjon időt az intimitásra, és tegye azt prioritássá.
  • Fókuszáljon az érzelmi és fizikai kapcsolat helyreállítására.

A legfontosabb dolog, hogy ne helyezzünk nyomást magunkra. Legyen türelmes, kommunikáljon, és ne várjon azonnal tűzijátékot. Idővel és a megfelelő gondolkodásmóddal visszanyerheti az egészséges és teljes szexuális életet.

A Takeaway

A túl hosszú ideig tartó cölibátus negatívan befolyásolhatja hormonjainkat, kapcsolatainkat, elménket és szexuális működésünket. A megfelelő stratégiákkal azonban visszatérhetünk a helyes útra, és visszaszerezhetjük a szexualitásunkat. A kulcs az, hogy tudatában legyünk a lehetséges hatásoknak, és úgy döntsünk, hogy ismét az intimitást helyezzük előtérbe.

Jólétünk nagymértékben függ attól, hogy kapcsolatban érezzük magunkat - önmagunkkal, partnereinkkel és testünkkel. Ne felejtsük el ápolni ezeket a kapcsolatokat, még akkor is, ha az élet kaotikussá válik. Az elméd és a kapcsolatod meg fogja köszönni.

GYIK: Mi történik, ha hosszú ideig nem szexelsz?

Milyen hormonális változások következnek be, ha tartózkodik a nemi élettől?

Amikor hosszabb ideig cölibátusban élsz, a hormonok, például a tesztoszteron, az ösztrogén és az oxitocin szintje csökken. Ezzel egyidejűleg a kortizolszinted hajlamos megemelkedni. Ez a kombináció csökkentheti a libidót, megnehezítheti az izgalmat vagy az orgazmust, növelheti a stresszt és a szorongást, megzavarhatja az alvást, és károsíthatja az immunrendszer működését.

Hogyan hathat a szex hiánya a romantikus kapcsolatokra?

A párkapcsolatban élők számára a rendszeres szex hiánya károsíthatja az intimitást és az érzelmi kapcsolatot. Néhány lehetséges hatás: a közelség elvesztése, a felgyülemlett harag vagy frusztráció, a konfliktusok és a boldogtalanság növekedése, sőt, akár más partnerek iránti érdeklődés is. A szexen keresztül megvalósuló fizikai intimitás gyakran kulcsfontosságú a partnerrel való kötődés fenntartásához.

Milyen pszichológiai hatása van annak, ha valaki nem él nemi életet?

A cölibátus megviselheti a mentális egészségünket. Lehetséges hatásai közé tartozik az önbecsülés és az önbizalom csökkenése, a depresszió vagy a szorongás fokozódása, a vonzerőtlenség vagy az elégtelenség érzése, a magány és az elszigeteltség, valamint a szexszel kapcsolatos megszállott gondolatok. A szex hiánya megnehezítheti, hogy általában véve boldognak és pozitívnak érezzük magunkat.

Van igazság a "használd vagy elveszíted" gondolatában, amikor a szexről van szó?

A kutatások azt mutatják, hogy ez az elképzelés bizonyos mértékig helytálló. Minél kevesebbet szexelsz, annál nehezebbé válhat az izgalom, az orgazmus elérése és a szex élvezete, amikor mégis megtörténik. Ennek okai között szerepel a nőknél a hüvelyi sorvadás, a férfiaknál a gyengébb erekció, a csökkent természetes síkosság és a rugalmasság/állóképesség elvesztése. A szexuális funkció a rendszeres aktivitástól függ.

Van-e mód arra, hogy egy száraz időszak után újra felélessze a szexuális életét?

Abszolút. Tippek a visszatéréshez: rendszeres maszturbálás, síkosító használata, érzéki érintések és tevékenységek kipróbálása, kommunikáció a partnerrel, külön idő a szexre, az érzelmi/fizikai kapcsolatra való összpontosítás, és türelem önmagaddal szemben. Az intimitás újbóli előtérbe helyezése kulcsfontosságú.

Mennyi idő szex nélkül tekinthető abnormálisnak vagy egészségtelennek?

A szexnek nincs általános "normális" gyakorisága. A legfontosabb tényező az, hogy Ön és partnere elégedettek legyenek az intimitás mennyiségével és minőségével. Ha azonban hónapok vagy évek teltek el a szex óta, a hosszú cölibátusnak lehetnek a fent említett negatív hatásai. segíthet, ha beszél egy orvossal vagy terapeutával.

A nemi élettől való tartózkodásnak valóban lehetnek előnyei?

A rövid ideig tartó önmegtartóztatás fokozhatja a szexuális frusztrációt és a kielégülés intenzitását. A nagyon erős szexuális késztetéssel rendelkezők számára a szándékos "szexböjt" visszaállíthatja a fokozott érzékenységet. Ha a szex párkapcsolati problémákat okoz, egy átmeneti szünet lehetővé teheti a perspektívát. Összességében azonban a hosszan tartó cölibátus a legtöbb ember számára inkább káros hatásokkal jár.

Van még valami, amit tudnom kellene erről a témáról?

A legfontosabb tanulság, hogy szexuális egészségünk az általános jólétünk fontos összetevője. Ha hosszabb száraz időszakon megy keresztül, összpontosítson a partnerével való nyílt kommunikációra, legyen türelmes önmagával, helyezze előtérbe az intimitást, és ne szégyellje magát. Fordítson figyelmet az esetlegesen bekövetkező fizikai vagy érzelmi változásokra. Ha nehézségekkel küzd, bátorítjuk, hogy keressen szakmai segítséget.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső