Mi okozza a férfiak libidóhiányát?

Published:

Libidó. Szexuális vágy. Akárhogy is nevezzük, az egészséges libidó fontos az általános jóléthez. De ha a libidó eltűnni látszik, az aggasztó és frusztráló lehet.

Mi okozza a férfiak libidóhiányát? Elég sok lehetséges bűnös van. A leggyakoribb okok megértésével eljuthat az alacsony libidó gyökeréig, és lépéseket tehet, hogy visszanyerje a lendületét.

Mi okozza a férfiak libidóhiányát?

Mi a Libido?

Mielőtt belemerülnénk az alacsony libidó okaiba, határozzuk meg, hogy mi is az a libidó.

A libidó az Ön általános szexuális vágyára és nemi vágyára utal. Ez az Ön motivációja a szexuális tevékenységekre és a szex iránti érdeklődésre. A libidó mindenkinél más - egyeseknek veleszületetten magas a szexuális vágyuk, míg mások egyszerűen kevésbé érdeklődnek a szex iránt.

A libidó ingadozhat az élet során a hormonok, a stresszszint, az egészségi állapot, a gyógyszerek és a kapcsolatok változásai miatt. A libidó ingadozása teljesen normális. Amikor azonban a libidó tartósan vagy tartósan visszaesik, az problémássá válik.

Úgy érzi, hogy a szexuális vágya már nem olyan, mint régen? Lehet, hogy alacsony libidóval küzd. Az alacsony libidó jelei a férfiaknál a következők:

  • A szex iránti érdeklődés hiánya
  • Nehézségek az erekció elérésében vagy fenntartásában
  • Problémák az orgazmus elérésével
  • A kívántnál ritkábban élnek szexuális életet

Ha azt vette észre, hogy a libidója csökken, és ez zavarja Önt vagy partnerét, fontos, hogy megértse a lehetséges okokat, hogy kezelni tudja azokat. Vizsgáljuk meg a férfiak libidóhiányának néhány leggyakoribb okát.

Az alacsony libidó fizikai okai

A férfiak alacsony libidójának sok esetben fizikai egészségügyi problémák állnak a háttérben. Nézzünk meg néhányat a legelterjedtebb fizikai bűnösök közül.

Alacsony tesztoszteron

A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon. Jelentős szerepet játszik a libidóban és a szexuális funkcióban. A tesztoszteronszint a férfiak életkorával természetes módon csökken, de néha az alacsony tesztoszteronszint idő előtt jelentkezik.

Az alacsony tesztoszteron tünetei a következők:

  • Csökkent libidó
  • Erekciós zavarok
  • Fáradtság
  • Az izomtömeg elvesztése
  • Megnövekedett testzsír
  • Ingerlékenység vagy depresszió

Ha azt gyanítja, hogy az alacsony tesztoszteronszint csökkentheti a libidóját, végezzen el egy egyszerű vérvizsgálatot. Orvosa szükség esetén tesztoszteronterápiát írhat fel, hogy a szintek ismét emelkedjenek.

Gyógyszerek

Sok gyakori vényköteles gyógyszer mellékhatásként negatívan befolyásolhatja a libidót. Ezek közé tartoznak a következők:

  • Antidepresszánsok
  • Vérnyomás gyógyszerek
  • Benzodiazepinek
  • Opioid fájdalomcsillapítók
  • Fekély gyógyszerek
  • Prosztata gyógyszerek

Beszéljen orvosával, ha úgy gondolja, hogy a gyógyszerei befolyásolhatják a libidóját. Kezelőorvosa esetleg képes lehet módosítani az adagolást, gyógyszert váltani, vagy segíteni a mellékhatások kezelésében. Ne hagyjon abba semmilyen gyógyszert, mielőtt konzultálna orvosával.

Elhízás

A túlzott testzsír alacsony tesztoszteronszinthez, majd alacsonyabb libidóhoz vezethet. A jó hír - a túlsúly leadása segíthet a tesztoszteronszint helyreállításában és a libidó felélesztésében. Fontolja meg az életmódváltást, például az egészségesebb táplálkozást és a több testmozgást, hogy újra formába lendüljön, és újra felpörögjön a nemi vágya.

Krónikus betegség

Bizonyos egészségügyi állapotok alacsony libidóval járnak, többek között:

  • Cukorbetegség - A magas vércukorszint károsítja az ereket és az optimális szexuális működéshez szükséges idegeket.
  • Szív- és érrendszeri betegségek - Az eltömődött artériák csökkentik az erekcióhoz szükséges véráramlást.
  • Neurológiai rendellenességek - Az olyan állapotok, mint a Parkinson-kór és a szklerózis multiplex megzavarhatják az agyból érkező szexuális jeleket.
  • Krónikus vesebetegség - A károsodott veseműködés miatti hormonális és kémiai egyensúlyhiány csökkentheti a libidót.
  • Rák és rákkezelések - Maga a rák, valamint a sugár- és kemoterápia csökkentheti a libidót.

Az alapbetegségek kezelése segíthet a libidóproblémák javításában. Dolgozzon szorosan együtt egészségügyi szolgáltatóival.

Sérülés vagy műtét miatti alacsony T-értékek

A kismedencei régiót érintő sérülések, műtétek és sugárkezelés - például a prosztatarák kezelése - néha károsíthatják az egészséges szexuális működéshez szükséges idegeket vagy vérellátást. Ez tesztoszteroncsökkenéshez és alacsony libidóhoz vezethet.

Az olyan lehetőségek, mint a tesztoszteronterápia, a merevedési zavarra ható gyógyszerek, péniszimplantátumok és vákuumeszközök segíthetnek a szexuális funkció helyreállításában a kismedencei sérülések vagy műtétek után.

Pszichológiai okok

Sok esetben pszichológiai tényezők is szerepet játszanak az alacsony libidóban. A mentális és érzelmi egészségügyi problémák tompíthatják a szerelmes érzést.

Stressz

A túlzott stressz vagy szorongás határozottan megölheti a nemi vágyat. És lássuk be, az élet manapság stresszes! A krónikus stressz a kortizol - a szervezet fő stresszhormonjának - emelkedett szintjéhez vezet. Idővel a megnövekedett kortizol úgy hat, hogy elnyomja a tesztoszterontermelést. Az eredmény? Csökkenő libidó.

A stresszoldó öngondoskodás gyakorlása kulcsfontosságú. Helyezze előtérbe az alvást, a testmozgást, a társas kapcsolatokat, a pihentető hobbikat és az olyan tudatossági gyakorlatokat, mint a meditáció. Ha a stressz továbbra is nyomasztó, fontolja meg a terápiát.

Depresszió

A depresszió közvetlenül befolyásolja a hormonokat és a szexuális vágyban és kielégülésben szerepet játszó agyi vegyi anyagokat. A depresszió kezelésére használt antidepresszánsok mellékhatásként szintén hozzájárulhatnak az alacsony libidóhoz.

Ha azt gyanítja, hogy a depresszió csökkentheti a libidóját, beszéljen mentálhigiénés szakemberrel. A tanácsadás és a gyógyszeres kezelés segíthet megszüntetni a depressziót és visszaadni a szex iránti vágyat.

Rossz testkép

Ha szégyenkezel vagy elégedetlen vagy a megjelenéseddel, az határozottan elronthatja a hangulatot. Ha a súlyod, az izomtónusod, a hajad vagy a külsőd más aspektusai miatt vagy kiakadva, nehéz szexinek érezned magad.

Az önelfogadáson való munka és a kevésbé a vélt "hibákra" való összpontosítás segíthet a libidó javításában. A magabiztosság szexi!

Szexuális trauma

A múltbeli traumatikus élmények, mint például a szexuális visszaélés vagy bántalmazás érthető módon torzíthatják a szexszel kapcsolatos felfogást. Ez a szexuális helyzetek elkerülésében vagy a szex iránti csökkent érdeklődésben nyilvánulhat meg.

A trauma biztonságos, terápiás környezetben történő feldolgozása fontos a gyógyuláshoz. Szakmai segítséggel és a szeretteink támogatásával lehetséges visszanyerni az egészséges, élvezetes szexuális életet a szexuális trauma után.

Kapcsolati kérdések

Sok férfi esetében a libidó szorosan kapcsolódik a párkapcsolati kontextushoz. Ha nem minden rendben van a romantika terén, a nemi vágy is visszaeshet.

Partner konfliktus

Az állandó veszekedés, a forrongó harag vagy a megoldatlan problémák a kapcsolatában távolságot és érdektelenséget okozhatnak a szex iránt. Kezelje a konfliktusokat nyílt kommunikációval. Fontolja meg a párkapcsolati tanácsadást a nézeteltérések egészséges megoldásának elősegítése érdekében.

Hűtlenség

Ha megtudja, hogy a partnerének viszonya van, az érthető módon megrázhatja a világát - és a libidóját. A bizalom újjáépítése a hűtlenség után időbe telik. Legyen türelmes, és szerezzen támogatást a sebek begyógyításához. Erőfeszítéssel a vágy újra fellángolhat.

Elégedettség

Egyszerűen csak unatkozik a hálószobában? Ha minden alkalommal ugyanazt a régi rutint csinálod, az idővel elszívhatja a libidót. Keverje össze a szexuális szokásokat és rutinokat, hogy a dolgok izgalmasak maradjanak. Próbáljon ki új pozíciókat, helyszíneket, játékokat, szerepjátékokat, előjáték rutinokat stb. Tegye az élvezetet és a szenvedélyt prioritássá.

Össze nem illő libidók

Mindenki szexuális vágya hullámzik. De ha az Ön libidója tartósan sokkal magasabb vagy alacsonyabb, mint a partneré, az feszültséget okozhat. A kompromisszum a kulcs - találkozzon középen azzal, hogy kicsit kevesebbet vagy gyakrabban kezdeményezi a szexet. Koncentráljon a nem közösülésen alapuló intimitásra, például a csókolózásra és az ölelkezésre.

Mikor kell segítséget kérni

Az alkalmi libidóingadozás normális, de a tartósan alacsony libidó negatívan befolyásolhatja a jólétet és a kapcsolatokat. Ha az alacsony libidó továbbra is fennáll, forduljon orvosához vagy szexuálterapeutához.

Legyen proaktív a lehetséges fizikai okok, például az alacsony tesztoszteronszint vagy a mögöttes betegség diagnosztizálásában. Bizonyos gyógyszerek és étrend-kiegészítők is segíthetnek a lemaradt libidó felélesztésében.

Pszichológiai vagy párkapcsolati problémák esetén a tanácsadás a libidóproblémák gyökeréig hatolhat, és segíthet az intimitás helyreállításában.

Ne veszítsd el a reményt! Az alacsony libidó sok esetben javítható elszántsággal és célzott életmódváltással, terápiával vagy orvosi kezeléssel. Helyezze előtérbe a szexuális egészségét. A kielégítő szexuális élet erősíti az általános boldogságot és az életminőséget. Megérdemli, hogy újra magabiztosnak és szenvedélyesnek érezze magát.

Gyakran ismételt kérdések a férfiak alacsony libidójáról

Kíváncsi, hogy a libidócsökkenés normális-e, vagy hogyan szerezheti vissza a mojo-t? Íme, válaszok néhány gyakran feltett kérdésre a férfiak alacsony libidójával kapcsolatban:

Mi a "normális" libidótartomány a férfiaknál?

Nincs általános "normális" érték - a nemi vágyakozás egyénenként nagyon eltérő. Általánosságban elmondható, hogy a férfiak életkorának előrehaladtával a libidó fokozatosan csökken. A vágy hirtelen, hosszan tartó csökkenése azonban semmilyen életkorban nem normális. Keressen segítséget, ha a libidója aggasztóan alacsony.

Milyen életkorban csökken a férfiak libidója?

A tesztoszteron 30 éves kor után lassan csökkenni kezd, és ez befolyásolhatja a libidót. A legtöbb férfi azonban a 60-as éveiben és azon túl is megőrzi tisztességes nemi vágyát. A libidó drasztikus csökkenése a középkor előtt orvosi figyelmet igényel.

Alacsony a libidóm. Háziorvoshoz vagy urológushoz menjek?

Kezdje a háziorvosával - ő diagnosztizálhatja a lehetséges okokat, és szükség esetén szakemberekhez irányíthatja Önt. Az elsődleges orvosok gyakran kezelik a libidóproblémákat. Keressen fel egy urológust vagy endokrinológust, ha orvosa hormonális egyensúlyhiányra vagy nemi szervi/húgyúti problémára gyanakszik.

Normálisak-e a libidóproblémák a fiatalabb férfiaknál?

Az alacsony libidó a fiatalabb férfiaknál kevésbé gyakori, de annál aggasztóbb. Az okok között szerepelhetnek gyógyszerek, elhízás, betegség, sérülés vagy pszichológiai problémák, amelyekkel minél előbb foglalkozni kell. A fiatal férfiaknak nem szabad eltűrniük a szexuális vágy folyamatos hiányát.

Gyógyítható-e az alacsony libidó?

Önmagában nincs "gyógymód", de a különböző kezelések hatékonyan javíthatják az alacsony libidót. Az életmódváltás, a gyógyszerek váltása, a tesztoszteronterápia, a kiegészítők, az orvosi eszközök és a tanácsadás sok esetben segíthet a normális libidó helyreállításában.

Milyen élelmiszerek vagy kiegészítők növelik a férfi libidót?

Egyes élelmiszerek és kiegészítők enyhén fokozhatják a libidót, mint például az osztriga, a diófélék, a bab, a fokhagyma, a ginzeng, a maca gyökér, a DHEA és a cink. De a mögöttes egészségügyi állapotok kezelése sokkal fontosabb. Bármilyen kiegészítő szedése előtt konzultáljon orvosával.

Mennyi idő múlva kezdenek hatni az alacsony libidókezeléssel kapcsolatos kezelések?

Ez az októl és a kezeléstől függ. Az életmódbeli változások heteken belül javíthatják a libidót. A hormonterápiák, az orvosi eszközök és a táplálékkiegészítők esetében több hét vagy hónap is szükséges lehet a teljes hatás eléréséhez. Az ideális eredmények érdekében tartson ki a kezelések mellett.

Mikor kell elfogadnia az alacsony libidót, mint "új normális állapotot"?

Ne add fel túl könnyen! Próbáljon ki különböző terápiákat és életmódbeli változtatásokat, mielőtt elfogadja a libidó jelentős csökkenését. Ha azonban hosszabb idő után minden erőfeszítés kudarcot vall, a tanácsadás segíthet az elfogadásban, ha a csökkent szexualitás most már az Ön személyes "normális" állapota.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső