Milyen gyakran normális a szex?

Published:

Szex. Ez az élet egyik legnagyobb öröme, egy olyan aktus, amely erősíti az érzelmi kötelékeket és a partnerek közötti fizikai szenvedélyt. De vajon mennyi szexet kellene folytatnod? Mi a "normális" gyakoriság? És számít-e egyáltalán a "normális", amikor az intimitásról van szó?

Tartalomjegyzék:

  1. Mit mond a kutatás a szexuális gyakoriságról
    1. -29 éves fiatal felnőttek
    2. Felnőttek 30-39 éves korig
    3. Középkorú felnőttek 40-49
    4. Idősebb felnőttek 50+
  2. A szexuális gyakoriságot befolyásoló legfontosabb tényezők
    1. Életkor és életszakasz
    2. Fizikai egészség
    3. Mentális egészség
    4. A kapcsolat minősége
    5. Stressz szintek
    6. Születésszabályozás és szexuális előzmények
    7. Vágyak eltérések
    8. Össze nem illő prioritások és értékek
  3. Milyen gyakran kell szexelni?
  4. Miért tér el gyakran a szexuális gyakoriság a partnerek között?
    1. Ellentétes biológiai hajtóerők
    2. Reagáló kontra spontán vágyakozás
    3. Változó prioritások
    4. Kapcsolati kérdések
    5. Kulturális elvárások
    6. Mentális egészségügyi tényezők
  5. Stratégiák az össze nem illő libidókkal való megbirkózáshoz
  6. Jelek a szexuális életed lehet, hogy bajban van
  7. Az aktív, élvezetes szexuális élet egészségügyi előnyei
  8. Összefoglalva
  9. Gyakran ismételt kérdések a szexuális gyakoriságról
  10. Mi tekinthető a szex normális gyakoriságának?
  11. Mi az egészséges mennyiségű szex egy kapcsolatban?
  12. Hogyan tudnék gyakrabban kedvet kapni a szexhez?
  13. Miért csökkent a szexuális vágyam?
  14. Normális az alacsonyabb libidóm?
  15. Mi van, ha a partnerem sokkal jobban akarja a szexet, mint én?
  16. Hogyan kezeljem a partnerem szexuális elutasítását?
  17. Egészségtelen a nagy szexuális vágyam?
  18. Mi van, ha egészségügyi problémák nehezítik a szexet?
  19. Milyen gyakran szexeljenek a 60 év feletti párok?

Ezek a gyakori kérdések átgondolt vizsgálatot érdemelnek. Bár a tanulmányok a szexuális gyakoriságra vonatkozó átlagértékeket adnak meg, a legfontosabb tényezők az Ön kora, egészsége, vágyai és elégedettsége a kapcsolatban. A szex minősége végül is többet számít, mint a mennyiség.

Milyen gyakran normális a szex?

Mit mond a kutatás a szexuális gyakoriságról

A kutatások azt mutatják, hogy a házaspárok vagy az együtt élők átlagosan hetente egyszer szeretkeznek. De az "átlag" sok mozgásteret hagy. Bontsuk tovább a gyakorisági statisztikákat életkor és életszakasz alapján.

18-29 éves fiatal felnőttek

A fiatalabb felnőttek szexelnek a leggyakrabban, évente átlagosan 112 alkalommal, azaz hetente 2-3 alkalommal. A fiatalkori hormonok részben magyarázzák a fiatalabb párok erőteljes szexuális étvágyát. De a kapcsolat hossza is befolyásolja a gyakoriságot. A vadonatúj párok hajlamosak messze a legtöbbet szexelni.

Felnőttek 30-39 éves korig

A 30-as éveikben járóknál a szexuális gyakoriság csökken, de nem sokkal. A harmincasok évente körülbelül 86-szor vagy hetente 1-2 alkalommal szexelnek. Ahogy az új kapcsolat szenvedélye elhalványul, a munka, a gyerekek és más kötelezettségek versenyeznek az időért.

Középkorú felnőttek 40-49

A 40-es évekre a karrierrel és a családdal kapcsolatos felelősségek fokozódnak. A gyermekek elsőbbséget élveznek. Egészségügyi problémák is felmerülhetnek. Nem meglepő, hogy a szex évente körülbelül 69 alkalomra csökken, vagy a középkorú felnőtteknél 1-2 alkalommal 2 hetente.

Idősebb felnőttek 50+

Az 50 év feletti idősek szexelnek a legritkábban, átlagosan évente 24-szer vagy havonta 2-szer. A menopauza hozzájárul a nőknél a hüvelyszárazsághoz és a libidó csökkenéséhez. A merevedési zavar a férfiak több mint 50%-át érinti 60 éves korukra. A krónikus egészségügyi problémák szintén akadályozhatják a szexualitást.

De a korlátozott szexuális élet idősebb korban nem feltétlenül egyenlő az elégedetlenséggel. A fizikai intimitás idővel másképp fejeződik ki.

A szexuális gyakoriságot befolyásoló legfontosabb tényezők

A kutatások átfogó képet festenek, de a statikus számok nem ragadják meg a valódi párok szexuális gyakorisága mögött rejlő árnyalatokat. Íme néhány kulcsfontosságú tényező, amely befolyásolja a libidót és a szeretkezést.

Életkor és életszakasz

Mint láttuk, az életkor olyan módon befolyásolja a hormonokat, az energiaszintet, az egészséget és a prioritásokat, ami megváltoztatja a szexuális gyakoriságot. Az olyan életszakaszokhoz kapcsolódó változások, mint a gyermekvállalás vagy a menopauza, szintén szerepet játszanak.

Fizikai egészség

Mind az akut, mind a krónikus betegségek - valamint a gyógyszerek - csökkenthetik a libidót és a szexuális funkciókat. Az olyan állapotok, mint a rák, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az ízületi gyulladás és a szívbetegség hozzájárulnak a szexuális problémákhoz. De még a kisebb egészségügyi problémák is csökkenthetik az energiát és a szex iránti vágyat.

Mentális egészség

A depresszió, a szorongás, a trauma, a testképpel kapcsolatos problémák és más mentális egészségi állapotok közvetlenül befolyásolják a szexuális vágyat és élvezetet. Az elme és a test kapcsolata erőteljes. A tanácsadás sok párnak segít leküzdeni a kielégítő szexet akadályozó mentális akadályokat.

A kapcsolat minősége

A szexet övező érzelmi és társadalmi kontextus rendkívül fontos. A megoldatlan konfliktus, a kommunikáció hiánya, az unalom, a bizalmatlanság vagy az eltávolodás csökkenti a szexuális vágyat. Az intimitás azonban virágzik, ha a párok a hálószobán kívül is ápolják a szeretetet és a szórakozást.

Stressz szintek

A mindennapi stressz idővel megviseli a libidót. Ha kimerült, fáradt vagy elfoglalt a munka, a pénzügyi stressz, a családi igények vagy más nyomások miatt, kevés energia marad a szexre. A krónikus stressz megemeli a kortizolszintet, ami szintén megzavarhatja a nemi hormonokat.

Születésszabályozás és szexuális előzmények

A tabletta és más hormonális fogamzásgátlók csökkenthetik a libidót. A terhesség miatt aggódó párok kevesebbet közösülhetnek. Néhány kulturális vagy vallási háttér tiltja a házasság előtti szexet, ami késleltetheti a szexuális debütálást. A múltbeli negatív tapasztalatok, mint például a szexuális trauma vagy a kizárólag önmegtartóztatással történő szexuális felvilágosítás szintén gátolhatják az élvezetet.

Vágyak eltérések

A partnerek közötti spontán vágyakozásbeli különbségek - kevesebb szexet akarnak és kezdeményeznek, mint a partnerük - sok kapcsolatot megterhelnek. A vágyakozás az egyéneken belül is hullámzik a fentiekhez hasonló tényezők alapján. A közös önkibontakoztató tevékenységek és az érzéki fókuszgyakorlatok segíthetnek a vágyak összehangolásában.

Össze nem illő prioritások és értékek

A partnerek másképp értékelhetik a szexualitást. Az egyik jobban értékeli az élénk szexuális életet, míg a másik langyosnak érzi. Vagy az egyikük szereti a vad kísérletezést, míg a partnerük inkább a menetrendszerű szeretkezést részesíti előnyben. Az egymással versengő prioritások, értékek és ízlések magával a szexszel vagy az azt körülvevő kontextussal (például monogámia kontra nyitott kapcsolatok) kapcsolatban konfliktust okoznak.

Amint látja, a szexuális gyakoriság egy olyan mátrixon múlik, amely az egyes pároknál egyedi, egymást metsző tényezőkből áll. Ahelyett, hogy az átlagokhoz és normákhoz hasonlítanád magad, koncentrálj a saját körülményeid és igényeid megértésére.

Következő vizsgáljuk meg...

Milyen gyakran kell szexelni?

A statisztikák ellenére az optimális gyakoriságra nincs egy általános recept. Itt vannak jobb kérdések, amelyeket fel kell tenni:

Ön és partnere elégedettek? A szexuális elégedettség többet számít, mint bármilyen szám. Beszéljétek meg nyíltan a vágyaitokat, és szükség esetén kössetek kompromisszumot.

Mindketten élvezitek a szexuális együttléteket? A minőség mindig felülmúlja a mennyiséget. Ápolja az intimitást a hálószobában és azon kívül is, hogy elősegítse a kölcsönös örömszerzést és az érzéki kapcsolatot a szex során.

Összhangban van a frekvenciád az életszakasz realitásaival? Az új párkapcsolati energiától a szülőségen át a menopauzáig a kontextus befolyásolja a libidót. Számítson a természetes ingadozásokra.

Lehet-e javítani valamilyen egészségügyi vagy pszichológiai problémán? Forduljon orvoshoz vagy tanácsadóhoz, ha a szexuális problémák bármelyik partner jólétét zavarják.

A szexuális életed támogatja a kapcsolatot? A szex elősegíti a kötődést a szexuális és nem szexuális szeretet révén. Győződjön meg róla, hogy a gyakoriság fenntartja az intimitást.

A nemek ideális aránya egyénenként eltérő, és idővel ingadozik. Ahelyett, hogy a libidószámok miatt aggódna, inkább a szexuális egészségre és a párkapcsolati boldogságra összpontosítson.

Miért tér el gyakran a szexuális gyakoriság a partnerek között?

A párokon belül a szexuális vágy gyakran nem egyezik meg. Sok kapcsolat küzd a partnerek libidója közötti eltérésekkel. Mi magyarázza ezeket a különbségeket?

Ellentétes biológiai hajtóerők

A nemi hormonok, beleértve a tesztoszteront is, a nemi vágyat táplálják. A férfiak teste természetes módon sokkal több tesztoszteront termel, ami erősebb szexuális késztetést generál. A nők a menstruációs ciklushoz kötődően több libidóhullámot tapasztalnak.

Reagáló kontra spontán vágyakozás

A spontán vágyakozás önállóbb módon jelentkezik - Ön "hangulatban" érzi magát, és kezdeményezi a szexet. A reszponzív vágy azt jelenti, hogy először valamilyen fizikai vagy mentális stimulációra van szüksége az izgalom aktiválásához. Több nő számol be reszponzív vágyról.

Változó prioritások

A partnerek hangulatuktól, stressztől vagy érdeklődési körüktől függően másképp értékelhetik a szexualitást. A partnerek közötti eltérő prioritások feszültséget okoznak. A fáradtság csökkenti a libidót a szülő pároknál.

Kapcsolati kérdések

A kezeletlen párkapcsolati problémák visszafogják a vágyat. A rossz kommunikáció, a harag, a minőségi együtt töltött idő hiánya és az intimitás elvesztése mind csökkentik a nemi vágyat. Ezek a problémák aránytalanul nagy mértékben befolyásolják a nők szexuális motivációját.

Kulturális elvárások

A társadalom arra szocializálja a férfiakat, hogy többet kezdeményezzenek szexet. A nőket szigorúbban ítélik meg a nyílt szexualitás kifejezéséért. Ezek a hatások alakítják a szexszel kapcsolatos attitűdöket, motivációkat és kényelmet.

Mentális egészségügyi tényezők

A depresszió, a trauma, a testképpel kapcsolatos problémák vagy a gyógyszerek gyakran gátolják különösen a női vágyat. A szexuális teljesítmény körüli szorongás aránytalanul nagy mértékben zavarja a férfiakat.

Összefoglalva, a férfiak szexuális vágya hajlamosabbnak, egyenesebbnek és következetesebbnek tűnik. A nők libidója összetettebbnek, reaktívabbnak és a kontextus által befolyásoltnak bizonyul. De ezek nem univerzális közhelyek. Nemtől függetlenül, a partnerrel való nyitottságot, megértést és kompromisszumkészséget helyezze előtérbe.

Következő lépésként térjünk át...

Stratégiák az össze nem illő libidókkal való megbirkózáshoz

Mi van akkor, ha az egyik partner naponta akar szexelni, de a másik havonta? A szexuális vágyak eltérései kihívást jelentenek, de leküzdhetők. Fontolja meg ezeket a tippeket a libidókülönbségek partnerével való összehangolásához.

Kommunikáljon tiszteletteljesen - Beszélje meg érzéseit és szükségleteit nyíltan, hibáztatás nélkül. Védekezés nélkül hallgasson meg. Törekedjen arra, hogy először az ő nézőpontjukat értse meg.

Vizsgáltassa meg magát - Fizikai vagy mentális egészségügyi problémák fékezhetik a vágyat. Ezek kezelése érdekében keressen orvosi segítséget. Forduljon szexuálterapeutához.

Legyen a szex prioritás - Ne hagyja, hogy a fáradtság és az elfoglaltság kiszorítsa a szexet. Helyezze előtérbe a párkapcsolati időt, és használja fel a testi kapcsolat helyreállítására.

Növelje a nem szexuális szeretetet - Ölelkezzen, csókoljon, fogja meg a kezét, ölelkezzen. Ez érzelmi intimitást épít és felszítja a vágyat. Küldjön flörtölő sms-eket a nap folyamán.

Kezdeményezzen másképp - Az alacsonyabb vágyakozású partner kezdeményezzen néha, de a saját érzékeny izgalmához igazodó módon. Szex előtt cseréljetek masszázst.

Kompromisszum és alkalmazkodás - Találkozzunk félúton a gyakorisággal kapcsolatban. Először felváltva tegyetek egymásnak örömet. Hétközben legyen gyors szex, hétvégén pedig hosszabb szex.

Fedezze fel a kreativitást - Próbáljon ki új helyeket, pozíciókat, játékokat vagy szerepjátékokat, hogy elűzze az unalmat. Nézzetek együtt etikusan előállított erotikus filmeket.

Keressen fel egy szexuálpedagógust vagy coachot - A szexszakértők a kommunikációról, az intimitásról, az izgalmi technikákról, a szexuális felfedezésről és egyebekről nyújtanak útmutatást.

Fontolja meg a tanácsadást - Ha a vágyakozással kapcsolatos problémák továbbra is fennállnak, a terápia segít feltárni a szexuális kielégülés útjában álló kapcsolati problémákat vagy pszichológiai akadályokat.

Alaposan vizsgálja meg az orvosi megoldásokat - A gyógyszerek bizonyos esetekben segíthetnek, de mellékhatásaik vannak. Először alaposan kutasson.

Ahelyett, hogy szégyenérzetet vagy frusztrációt okoznának, a libidóhiány inkább lehetőséget nyújt a tanulásra, az empátiára, a kompromisszumra és a növekedésre a kapcsolatban. A türelem, a kreativitás és a szakmai támogatás segíthet a vágyak összehangolásában.

Jelek a szexuális életed lehet, hogy bajban van

Az eltérő libidó önmagában nem feltétlenül problémás. De a szex nélküli kapcsolatoknak vagy más, komoly bajra utaló tüneteknek aggodalmat kell kiváltaniuk, és cselekvésre kell késztetniük. Tekintse veszélyeztetettnek szexuális egészségét, ha:

  • Aszex teljesen leállt - A házastársak szobatársakká válnak. Hónapok vagy évek óta nulla fizikai intimitásban volt részük.
  • Azegyik partner kritizálja a másikat a gyakoriság miatt - A partner hibáztatása, megszégyenítése vagy nyomásgyakorlás a szex körül károsítja az intimitást.
  • A vágyat a rettegés váltja fel - Csak kötelességből szexelsz, és aktívan kerülöd a szexet.
  • Kezdődnek a viszonyok - A megcsalás gyakran a szexuális kapcsolat problémáival kapcsolatos boldogtalanságból és frusztrációból ered.
  • Krónikus csalódást érzel - Az igényeidet nem teljesítik. Nem tartják tiszteletben a preferenciáidat, nem elégítenek ki.
  • Aszex érzelmileg üresnek tűnik - A fizikai felszabadulás intimitás nélkül történik. A szeretkezésből hiányzik a szenvedély és a játékosság.
  • Az alapvető problémákat nem kezelik - Nem veszel tudomást a kapcsolati problémákról, vagy nem keresel megoldást a szexet akadályozó fizikai problémákra.
  • Aneheztelés elhatalmasodik - A testi intimitás hiánya dühöt szül, sérti az önbecsülést és növeli a partnerek közötti érzelmi szakadékot.

Ne feltételezd, hogy a szexuális problémák megoldódnak, ha egyedül maradsz. Ha ezeket a figyelmeztető jeleket észleli, őszinte beszélgetésekkel és szakmai támogatással indítsa újra az intimitást. Állítsa vissza a szenvedélyt - megéri az erőfeszítést.

Az aktív, élvezetes szexuális élet egészségügyi előnyei

A partnerek összekötésén túl a szex számtalan fizikai és mentális egészségügyi előnnyel jár. Íme egy kis ízelítő az örömszerzés és a szexuális kiteljesedés tudományosan alátámasztott előnyeiből.

Erősíti az immunitást - A gyakori szex és az orgazmus növeli az IgA immunglobulin szintjét, amely a fertőző betegségek ellen küzd.

Erősíti a szív egészségét - A szex olyan kardioaktivitást biztosít, amely javítja a szívritmus variabilitását, valamint csökkenti a vérnyomást és az LDL-koleszterinszintet.

Szabályozza a menstruációs ciklusokat - A szex olyan hormonokat szabadít fel, amelyek csökkentik a görcsöket, szabályozzák a menstruációt, és javítják a menopauza tüneteit.

Enyhíti a fájdalmat - A szex közben felszabaduló endorfinok és kortikoszteroidok természetes fájdalomcsillapítóként hatnak.

Csökkenti a prosztatarák kockázatát - A férfiak esetében a magasabb magömlési gyakoriság csökkentheti a prosztatarák esélyét későbbi életük során.

Javítja az alvást - Az orgazmus után a prolaktin és az oxitocin hormonok megemelkednek, ami elősegíti az ellazulást és az álmosságot.

Emeli a hangulatot - A szex és az orgazmus fokozza a dopamin, az endorfin és a szerotonin szintjét, ami euforikus érzéseket okoz.

Csökkenti a stresszt - A csúcspont nyugtató hormonokat szabadít fel, amelyek csökkentik a stresszt, a szorongást és a depressziót.

Élesíti a fókuszt - A szex utáni prolaktinszint javítja a kognitív funkciókat és a koncentrációt.

Növeli az élettartamot - Egy tanulmány szerint a rendszeres szexet folytató emberek akár két évvel tovább éltek.

Az előnyök listája folytatódik. A jó szex nem csak jó érzés, hanem jót tesz neked is. Helyezze előtérbe az élvezetet és a szexuális kiteljesedést a partnere mellett.

Összefoglalva

Az átlagos statisztikáknak nem szabad diktálniuk a szexuális életedet. Sokkal fontosabb, hogy Ön és partnere mind fizikailag, mind érzelmileg elégedettnek érezzék magukat. Tartsa meg a perspektívát, amikor a vágyakozás eltér. Kommunikáljon nyíltan, reagáljon érzékenyen, kérjen segítséget, ha szükséges, és ápolja az intimitást a hálószobában és azon kívül is.

Törekedjen a minőségre a mennyiség helyett, amikor a szexről van szó. De a közösülésen keresztül történő fizikai kötődés legyen prioritás. Az élvezetes szexuális élet támogatja a kapcsolat közelségét, és számtalan egészségügyi előnnyel is jár.

Gyakran ismételt kérdések a szexuális gyakoriságról

Mi tekinthető a szex normális gyakoriságának?

A szexuális gyakoriság tekintetében a "normális" értékek széles skálája létezik. A kutatások szerint a házaspárok átlagosan hetente 1-2 alkalommal szeretkeznek. De sok tényező befolyásolja a libidót, így nincs egyetlen helyes mennyiség. A gyakoriság idővel gyakran csökken a kapcsolatokban is. A legfontosabb, hogy Ön és partnere elégedettnek érezzék magukat.

Mi az egészséges mennyiségű szex egy kapcsolatban?

Minden számnál fontosabb, hogy mindkét ember úgy érezze, hogy szexuális igényei kielégülnek. A legegészségesebb párkapcsolatokban a szexről való nyílt kommunikáció, a különböző vágyak kielégítésére való hajlandóság és a mennyiség helyett a minőségre való összpontosítás a jellemző. Amíg mindketten úgy érzik, hogy az intimitási szükségletek kielégülnek, addig a szexuális életük egészséges.

Hogyan tudnék gyakrabban kedvet kapni a szexhez?

A stressz, a gyógyszerek, a mentális problémák, a párkapcsolati problémák, az alacsony hormonszint, a rossz alvás és a fáradtság mind-mind elnyomhatják a libidót. Kezelje a kiváltó okokat. Tegye a pihenést és az intimitást prioritássá. Foglalkozzon öngondoskodással. Növelje először a nem szexuális jellegű fizikai szeretetet. Kezdeményezze a szexet olyan napszakokban, amikor több energiája van.

Miért csökkent a szexuális vágyam?

A nemi vágy ingadozását több tényező befolyásolja: életkor, hormonok, szexuális előzmények, trauma, gyógyszerek, önértékelés, testkép-problémák, pornográfia, stressz, depresszió, krónikus betegségek, rossz étrend, elhízás és még sok más. Beszéljen őszintén az egészségügyi szolgáltatójával, hogy azonosítsa az Ön körülményeire jellemző lehetséges okokat.

Normális az alacsonyabb libidóm?

Az alacsonyabb libidó gyakori, bár a nők körében gyakoribb. Ha azonban a nemi vágya súlyosan csökken vagy szorongást okoz, forduljon orvosához vagy mentálhigiénés szakemberhez. A csökkent vágyat gyakran azonosítható biológiai, pszichológiai vagy interperszonális tényezők okozzák, amelyeket életmódbeli változtatásokkal, tanácsadással vagy szükség esetén orvosi kezeléssel lehet kezelni.

Mi van, ha a partnerem sokkal jobban akarja a szexet, mint én?

Az eltérő libidó normális, gyakran a nemi alapú nemi ösztönök különbözősége miatt. Kommunikáljon nyíltan az igényekről és a kompromisszumokról. Próbálja meg, hogy a gyengébb vágyú partner kezdeményezzen néha nem hagyományos módon. Az intimitás elősegítése érdekében helyezzék előtérbe a szeretetet. Foglalják le az idejüket olyan közös tevékenységekkel, amelyeket mindketten élveznek. Keressenek tanácsadást, ha a konfliktusok továbbra is fennállnak.

Hogyan kezeljem a partnerem szexuális elutasítását?

Ne vedd magadra. Ha a partnere elutasítja a szexet, az nem jelenti azt, hogy Önt mint személyt elutasítja. Ne feledje, hogy a vágyakozás hullámzik - valószínűleg az öné is csökken néha. Folytassanak őszinte, gondoskodó párbeszédet az egymáshoz nem illő vágyakról anélkül, hogy egymást hibáztatnák. Szükség esetén keressenek megoldásokat, például szexuálterapeutát. Koncentráljatok az egész kapcsolatot átfogó intimitásra.

Egészségtelen a nagy szexuális vágyam?

Nem feltétlenül, amíg nem érzi úgy, hogy elszabadul a pokol, vagy nem zavarja az életfeladatokat. De vizsgálja meg a motivációit. Ha az intimitás helyett inkább a bizonytalanság vagy a magány leküzdésére szexelsz, az hosszú távon nem fog kiteljesedni. Ha a hiperszexualitás károsítja a kapcsolatait, a munkahelyi produktivitását vagy az érzelmi egészségét, kérjen segítséget terapeutától vagy tanácsadótól.

Mi van, ha egészségügyi problémák nehezítik a szexet?

Kommunikáljon nyíltan a partnerével. Kísérletezzenek, hogy felfedezzék, mi okoz mindkettőjüknek örömet, amikor az egészségügyi problémák közbeszólnak. Koncentráljon az érzelmi és érzéki intimitásra: ölelkezés, masszázs, fantáziák megbeszélése. Szükség esetén fektessen be szexuális segédeszközökbe. Helyezze előtérbe a hálószobán kívüli kötődési tevékenységeket. Ha a problémák továbbra is fennállnak, kérjen tanácsot orvosától vagy szexuálterapeutától.

Milyen gyakran szexeljenek a 60 év feletti párok?

Az idősebbek szexével kapcsolatban nincsenek "kellene" dolgok. A szexuális aktivitás szintje az Ön általános egészségi állapotától és képességeitől függ, nem pedig az életkorától. Az érzelmi intimitás és az érzékiség a közösülésen túl sokféleképpen kifejezhető, ha merevedési zavar vagy hüvelyszárazság jelentkezik. Egyes párok a 80-as és 90-es éveikben is gyakran szexelnek. Mások inkább az alkalmi szexet részesítik előnyben, amelyet szeretet és közelség egészít ki. Tegye azt, ami Önnek megfelelőnek tűnik.

Reméljük, hogy ezek a válaszok segítenek megérteni a szexuális gyakoriság körüli árnyalatokat, és azt, hogyan ápolhatsz teljes értékű intim kapcsolatot. A legfontosabb alapelvek a nyílt kommunikáció, az empátia és a minőségre való összpontosítás a mennyiség helyett, amikor a szexről van szó.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső