Mitől lesz magas a férfiak libidója?

Published:

A férfi libidója összetett dolog. Számos tényező befolyásolhatja a férfi nemi vágyát, beleértve a fizikai, pszichológiai és életmódbeli tényezőket. Annak megértése, hogy mi befolyásolja a libidót, segíthet a férfiaknak azonosítani az alacsony libidó lehetséges okait, és szükség esetén lépéseket tehetnek a nemi vágyuk fokozására.+

Mitől lesz magas a férfiak libidója?

Főbb tényezők, amelyek befolyásolják a férfi libidót

A férfiaknál a libidót elsősorban a tesztoszteron irányítja. De a tesztoszteronszint önmagában nem határozza meg a nemi vágyat. Vizsgáljunk meg néhány olyan kulcsfontosságú tényezőt, amelyek befolyásolhatják a férfi libidóját:

Kor

Ahogy a férfiak öregszenek, a tesztoszteronszintjük természetes módon csökken. A tesztoszteronszint fokozatos csökkenése az egyik fő oka annak, hogy a férfiak öregedésével a libidó csökken. 30 éves kor után a tesztoszteron évente körülbelül 1%-kal csökken. Az életkorral kapcsolatos egyéb tényezők, mint a krónikus betegségek, a gyógyszerhasználat és az alacsonyabb energiaszint szintén csökkenthetik a libidót.

Fizikai egészség

Az általános egészség és jólét nagy szerepet játszik a libidóban. Az olyan állapotok, mint az elhízás, a szívbetegség, a magas vérnyomás és a cukorbetegség akadályozhatják a véráramlást és az idegek működését, amelyek az optimális izgalomhoz és szexuális teljesítményhez szükségesek. A rendszeresen sportoló férfiaknak általában magasabb a tesztoszteronszintjük, és magasabb libidóról számolnak be. A tápláló étrend és az egészséges testsúly fenntartása támogatja a szexuális egészséget.

Mentális egészség

A stressz, a szorongás és a depresszió drámaian csökkentheti a szex iránti érdeklődést. Az érzelmi nyomást okozó pszichológiai állapotok lefoglalhatják az elmét, és az izgalom útjába állhatnak. A mentális egészségügyi problémák önértékelési problémákhoz és negatív testképhez is vezethetnek, ami csökkentheti a libidót. A mentális jólétet javító terápia és gyógyszerek fokozhatják a libidót.

Gyógyszerek

Számos gyakori gyógyszer mellékhatása zavarja a libidót, beleértve az antidepresszánsokat, a vérnyomáscsökkentőket, az étvágycsökkentőket és a fekélygyógyszereket. A gyógyszereket szedő férfiaknak konzultálniuk kell orvosukkal, ha a nemi vágy kifejezett csökkenését tapasztalják. Bizonyos esetekben az adagolás módosítása vagy a receptváltás helyreállítja a libidót.

Szexuális hormonok

Az alacsony tesztoszteronszint az egyik leggyakoribb oka a férfiak csökkent libidójának. A tesztoszteron az elsődleges férfi nemi hormon, amely a spermiumtermelésért, a nemi vágyért, az izomtömegért és a csontok szilárdságáért felelős. A tesztoszteronszint serdülőkorban és a korai felnőttkorban tetőzik, majd idővel fokozatosan csökken. A kórosan alacsony tesztoszteronszint, az úgynevezett hipogonadizmus elnyomhatja a libidót. A tesztoszteronhiány hormonpótló terápiával kezelhető.

Kapcsolati kérdések

A hosszú távú kapcsolatban élő férfiak esetében a párkapcsolaton belüli pszichológiai tényezők csökkenthetik a szexuális vágyat. A rossz kommunikáció, a harag, a kapcsolattal való elégedetlenség, az unalom és a partnertől való elszakítottság érzése zavarhatja a libidót. A párkapcsolati tanácsadás vagy a szexterápia segíthet az intimitás növelésében és az elveszett szenvedély újbóli fellángolásában.

Életmód szokások

A mindennapi szokások és viselkedésmódok hatással lehetnek a szexuális működésre. Az alkoholfogyasztás, a dohányzás, az illegális kábítószer-használat és még a vényköteles gyógyszerekkel való visszaélés is ronthatja a libidót. A megfelelő alvás létfontosságú ahhoz, hogy az elme és a test energiát kapjon a szexhez. Az állandó stressz vagy alváshiány csökkentheti a tesztoszteronszintet és az izgalmi állapotot. Maga a rendszeres szexuális aktivitás segíthet fenntartani a libidót a szervezet szexuális válaszrendszerének edzésével.

Alapfeltételek

Bizonyos egészségügyi állapotok alacsony libidóval járnak, beleértve a krónikus vesebetegséget, májbetegséget, neurológiai betegséget és autoimmun betegséget. Az olyan anyagcserezavarok, mint a pajzsmirigybetegség és a magas prolaktinszint megzavarhatják a hormonszinteket és a szexuális funkciókat. A szexuális diszfunkciók, mint például a merevedési zavarok szintén hozzájárulhatnak a szex iránti csökkent érdeklődéshez. Az alapbetegségek diagnosztizálása és kezelése gyakran javíthatja a libidót.

Mi adhat lökést a férfi libidónak?

Most, hogy a libidó mögött meghúzódó főbb hatásokat lefedtük, beszéljünk azokról a megoldásokról, amelyekkel a férfiak megpróbálhatják fellendíteni a nemi vágyukat:

Testmozgás és fogyás

A rendszeres testmozgás, különösen az erőnléti edzés, növelheti a tesztoszteronszintet. A súlycsökkentés és a véráramlás fokozása a kardioedzéssel jótékonyan hat a szexuális egészségre. A fizikai aktivitás enyhíti a stresszt is. Törekedjen a legtöbb napon 30-60 perc testmozgásra.

Táplálkozás javítása

Fogyasszon több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, halat, dióféléket és magvakat. Ezek az élelmiszerek olyan tápanyagokat szállítanak, amelyek létfontosságúak az egészséges tesztoszteronszinthez, mint a cink, a D-vitamin és az esszenciális zsírsavak. Korlátozza a cukrot, a finomított szénhidrátokat és a transzzsírokat, amelyek akadályozhatják a véráramlást. Maradjon hidratált, és korlátozza az alkoholt és a koffeint.

Stressz csökkentése

A munka, a pénzügyek, a családi kötelezettségek és egyéb stresszek kezelése lehetővé teszi, hogy az elme és a test fogékonnyá váljon az izgalomra. Minden nap szánjon időt relaxációs technikák, például mély légzés, jóga vagy meditáció gyakorlására. Vegyen igénybe masszázst vagy hallgasson zenét - bármi, ami segít a stresszoldásban.

Aludjon többet

Minden este ugyanabban az időben feküdjön le, és törekedjen 7-9 óra minőségi alvásra az energia növelése és a tesztoszteron optimalizálása érdekében. A jobb alvás érdekében kerülje a képernyők használatát lefekvés előtt, tartsa hűvösen a szobát, és zárja ki a fényt és a zajt.

Beszéljen a partnerével

Kommunikáljon nyíltan partnerével a szexuális életet befolyásoló problémákról. Szükség esetén keressen fel szakembert vagy szexterápiát. Vezesse be a romantikát, a randi estéket, a masszázst vagy új pozíciókat az intimitás felfrissítése érdekében. Legyen gyengédebb a hálószobán kívül is.

Krónikus állapotok kezelése

Kövesse orvosa kezelési tervét minden krónikus betegségére vonatkozóan. Rendszeresen szedje az előírt gyógyszereket, és tartsa ellenőrzés alatt az olyan állapotokat, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint. Ez támogatja az általános egészséget, hogy lehetővé tegye a robusztus szexuális működést.

Vegyen be kiegészítőket

Bizonyos vitaminok, ásványi anyagok és gyógynövények, mint például a cink, a ginseng, a maca, a görögszéna és a DHEA, kapcsolatban állnak a libidó javulásával. Vizsgálja meg biztonságosságukat, és beszélje meg a kiegészítők szedését orvosával, hogy azonosítsa a nemi vágyat fokozó lehetőségeket.

Fontolja meg a tesztoszteron terápiát

Ha az alacsony tesztoszteronszint a libidó kifejezett csökkenését okozza, a tesztoszteronpótló kezelés injekciók, gélek vagy tapaszok segítségével segíthet az egészséges tesztoszteronszint helyreállításában és a nemi vágy felélesztésében. A hormonterápia kockázatokkal jár, ezért a kezelés megkezdése előtt gondosan vizsgáltassa ki tesztoszteronszintjét.

Életmódbeli változtatások

Korlátozza a dohányzást, az erős alkoholfogyasztást és a tiltott kábítószer-fogyasztást, vagy tartózkodjon azoktól. Kövesse orvosának utasításait a vényköteles gyógyszerekkel kapcsolatban. Gondoskodjon arról, hogy az ezzel kapcsolatos szexuális diszfunkciót orvosilag kezeljék. Alkalmazzon folyamatos pozitív életmódbeli szokásokat, mint például az egészséges táplálkozás és a testmozgás.

A kulcs az alacsony libidó mögött meghúzódó okok azonosítása, hogy megfelelő megoldásokat lehessen alkalmazni. Legyen türelmes - lehet, hogy némi próbálkozásra és tévedésre lesz szükség ahhoz, hogy megtalálja az életmódváltások, orvosi kezelések vagy kiegészítők azon kombinációját, amely a nemi vágy optimalizálására alkalmas. De tudja, hogy vannak lehetőségek, amelyeket fel kell tárnia a libidó javítására.

Most, hogy ismeri a férfi libidót befolyásoló főbb tényezőket és a nemi vágy növelésének lehetséges megoldásait, nézzünk át néhány további tippet a libidó maximalizálására:

9 tipp a férfi libidó növeléséhez

Íme néhány további technika, amellyel növelheti a szexuális vágyát:

1. Több napfényt kapjon

A napfénynek való kitettség növeli a tesztoszterontermelést. A kora reggeli 15-20 perc napfény segít a libidó serkentésében.

2. Stressz minimalizálása

Keresse meg az élet stresszorainak kezelésének egészséges módjait, hogy nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak érezze magát a szexuális tevékenységhez. A terápia és a test-elme gyakorlatok, mint a tai chi, a jóga és a meditáció segíthetnek.

3. Hangulat beállítása

Teremtsen olyan környezetet, amely felkelti a szexuális vágyat azáltal, hogy hálószobáját tisztán és rendezetten tartja, és lágy zenét játszik. Halkítsa le a fényeket, gyújtson gyertyákat, vagy vegyenek együtt egy meleg fürdőt.

4. Intimitás fenntartása

Legyél gyengéd a szex elvárása nélkül, például ölelés, csókolózás, kézenfogás vagy ölelkezés. Azoknak a pároknak, akik rendszeresen kapcsolódnak az érintés és az intimitás révén, általában magasabb a libidójuk.

5. Orvosi szűrővizsgálatok

Keresse fel orvosát, hogy kizárja a csökkent libidó hátterében álló lehetséges orvosi okokat, mint például az alacsony tesztoszteronszint, pajzsmirigyproblémák, agyalapi mirigy rendellenességek vagy érrendszeri problémák.

6. Korlátozza az alkoholfogyasztást

Míg egy-két ital csökkentheti a gátlásokat, a túl sok alkohol lecsökkenti a központi idegrendszert, és zavarja a szexuális funkciókat. A mértékletesség a kulcs.

7. Vágyak kommunikálása

Mondja el a partnerének, hogy mi izgatja fel, és mi ébreszti fel a vágyait. Az őszinte beszélgetések az igényeitekről és fantáziáitokról közelebb hozhatnak titeket egymáshoz, és izgalmasabbá tehetik a szexet.

8. Maszturbálj

A rendszeres szexuális tevékenység, beleértve a maszturbációt is, segít a szervezet szexuális válaszrendszerének edzésében és a libidó fokozásában.

9. A minőségi alvás előtérbe helyezése

Törekedjen éjszakánként 7-9 óra megszakítás nélküli alvásra, hogy optimalizálja a tesztoszteronszintet és csökkentse a fáradtságot, hogy a szexhez elegendő energiával rendelkezzen.

A legfontosabb dolog az, hogy hallgassunk a testünkre. Figyeljen azokra a körülményekre, ahol a libidó a legmagasabbnak érzi magát, valamint azokra a tényezőkre, amelyek csillapítják a vágyat. Némi tudatossággal és kísérletezéssel megtalálhatja, hogy mi az, ami működik, és meghozza a kedvét.

Mikor kell orvosi segítséget kérni az alacsony libidó miatt?

Ha az életmódbeli változtatások végrehajtása néhány hónapon belül nem növeli sikeresen a libidót, keresse fel orvosát vagy urológusát.

Azonnal forduljon orvoshoz, ha alacsony a libidója:

  • Nagyon hirtelen történik
  • Más szexuális diszfunkcióval jár együtt, mint például merevedési problémák.
  • Jelentősen nyomasztja vagy károsítja a kapcsolatukat.
  • Más fizikai vagy pszichés tünetekkel jár együtt

Orvosi tanácsot kell kérnie, ha olyan lehetséges okokra gyanakszik, mint:

  • Hormonális rendellenességek
  • Gyógyszeres mellékhatások
  • Stressz és depresszió
  • Metabolikus szindróma
  • Érrendszeri betegség
  • Neurológiai rendellenességek
  • Alacsony tesztoszteron

A vérvizsgálat, a képalkotó vizsgálatok, az alapos kórtörténet és a fizikális vizsgálat gyakran történik az okok pontos megállapítása érdekében. A vizsgálati eredmények és az értékelés alapján orvosa megfelelő megoldásokat ajánlhat.

A 40 év feletti, nagyon alacsony libidóval rendelkező férfiak esetében orvosi felügyelet mellett indokolt lehet a tesztoszteronpótló terápia. Az orvosával megvitatható egyéb lehetőségek közé tartoznak az olyan gyógyszerek, mint a Cialis, az antidepresszánsok váltása, a péniszinjekciók, a hereimplantátumok és a kiegészítők.

Ha a libidóvesztés hátterében párkapcsolati konfliktus vagy mentális egészségügyi problémák állnak, a párkapcsolati tanácsadás vagy egy szakemberrel folytatott szexterápia segíthet.

A legfontosabb, hogy legyen proaktív, és beszéljen orvosával, ha a szexuális vágy kifejezett, tartós csökkenését tapasztalja, ami aggodalommal tölti el. A csökkent libidó diagnosztizálására és kezelésére, valamint szexuális életének újjáélesztésére különféle orvosi és terápiás módszerek állnak rendelkezésre.

Következtetés

A férfi libidója számos, egymást keresztező fizikai, érzelmi és életmódbeli tényezőtől függ. A csökkent nemi vágy gyakran a tesztoszteronszint csökkenése, egészségügyi problémák, stressz, párkapcsolati problémák vagy a mindennapi nyomás és szokások következménye. A jó hír az, hogy számos megoldás segíthet a libidó fokozásában, az egészségesebb életmódtól és a stressz jobb kezelésétől kezdve a nyílt kommunikáción, a szakmai tanácsadáson, a gyógyszeres kezelés módosításán át a tesztoszteronterápiáig.

Ha a szexuális vágy zavaró, folyamatos csökkenését tapasztalja, azonosítsa a lehetséges okokat, és alkalmazzon konstruktív megoldásokat. Forduljon orvoshoz annak megállapítása érdekében, hogy a libidóját befolyásolja-e valamilyen alapbetegség. Türelemmel és kitartással lehetséges visszaszerezni a jutalmazó, élvezetes szexuális életet. Ne habozzon segítséget kérni - számos lehetőség áll rendelkezésre a libidó helyreállítására.

Gyakran ismételt kérdések

Mi a normális libidó egy férfi számára?

A libidó nagymértékben változik a férfiak között. Általánosságban elmondható, hogy a normális, egészséges libidónak az tekinthető, ha a férfiak hetente 1-2 alkalommal akarnak és kezdeményeznek valamilyen szexuális tevékenységet. De hogy mi a "normális", az egyénenként eltérő az életkor, az egészségi állapot, a stressz-szint, a párkapcsolati elégedettség és a természetes libidó alapján. Ha a libidója zavarja Önt, vagy negatívan befolyásolja az életét, érdemes foglalkozni vele.

Hány éves korban csökken a férfi libidója?

A legtöbb férfi 30 éves kora körül kezdi tapasztalni a libidó bizonyos mértékű csökkenését, amely fokozatosan, évente 1-2%-kal csökken. A kifejezettebb csökkenés gyakran a 40-es években és azon túl jelentkezik a tesztoszteron csökkenése miatt. Az alacsony libidó azonban bármely életkorban előfordulhat, ha a tesztoszteronszint csökken vagy egészségügyi problémák alakulnak ki.

Hogyan lehet növelni a tesztoszteront természetesen?

Az erőnléti edzés, a nagy intenzitású intervallumos edzés és a rövid sprintek serkenthetik a tesztoszteronszintet. Rendszeres napsütés. Fogyasszon tesztoszteron-növelő ételeket, például osztrigát, leveles zöldeket, zsíros halat, babot és dúsított gabonaféléket. Csökkentse a stresszt relaxációs gyakorlatokkal. Szerezzen be megfelelő mennyiségű D-vitamint, cinket és magnéziumot. Éjszakánként legalább 7 óra minőségi alvás.

Milyen kiegészítők jók a libidó növelésére?

A libidót potenciálisan növelő kiegészítők közé tartozik a tribulus, a görögszéna, a DHEA, a cink, a kanos kecskefű, a koreai vörös ginseng, a ginkgo biloba, a maca és az L-arginin. A kiegészítőkre vonatkozó bizonyítékok azonban korlátozottak. Bármelyik szedése előtt konzultáljon orvosával.

Mikor kell orvoshoz fordulni alacsony libidó miatt?

Keresse fel orvosát, ha az életmódbeli változások nem használnak, ha a libidóvesztés hirtelen vagy súlyos, vagy ha egyéb szexuális zavarokat tapasztal. Szintén kérjen orvosi tanácsot, ha alapbetegségre gyanakszik, olyan gyógyszereket szed, amelyek rontják a szexuális funkciót, vagy olyan kapcsolati problémái vannak, amelyek hozzájárulnak az alacsony libidóhoz. Vérvizsgálatokkal megállapítható, hogy hormonális egyensúlyhiány vagy más orvosi problémák állnak-e a háttérben.

Milyen állapotok okoznak alacsony libidót?

Az alacsony tesztoszteronszint, a magas stressz, az elhízás, a krónikus betegségek, a mentális zavarok, a rossz alvás, a hormonális zavarok, az érrendszeri állapotok, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a pajzsmirigy-, máj- és vesebetegségek, a neurológiai rendellenességek, a prosztata megnagyobbodása, az agyalapi mirigy daganatai és bizonyos gyógyszerek csökkenthetik a libidót.

Gyakori az alacsony libidó?

Az alacsony libidó meglehetősen elterjedt, különösen a férfiak életkorának előrehaladtával. A John Hopkins Medicine szerint becslések szerint a férfiak 30-40%-a tapasztal valamilyen fokú alacsony libidót. A férfiak libidójának növelésére azonban számos hatékony orvosi és életmódbeli megoldás áll rendelkezésre. Ne habozzon beszélni orvosával, ha tartósan alacsony a nemi vágya.

Segíthet a párkapcsolati tanácsadás az alacsony libidón?

Abszolút. Egyes férfiak esetében a pszichológiai és érzelmi tényezők, mint például a párkapcsolati konfliktusok, a kommunikációs problémák, a stressz vagy a hálószobai monotónia csökkenthetik a libidót. A párkapcsolati tanácsadóval vagy szexterapeutával való találkozás lehetővé teszi, hogy nyíltan megbeszéljék a problémákat, javítsák az érzelmi intimitást, kezeljék a stresszt, és feltárják a fizikai kapcsolat felfrissítésének módjait.

Milyen ételek növelik a libidót?

A libidót elősegítő ételek közé tartoznak az osztriga, a cukrozatlan étcsokoládé, a citrusfélék, a chili, a diófélék, az avokádó, a vörösbor, a sovány húsok, az olívaolaj, a banán, valamint az omega-3-ban és cinkben gazdag élelmiszerek, mint a zsíros halak, a bab, a magvak és a kagylók. Maradjon hidratált, és korlátozza a cukrot, a telített zsírokat és az alkoholt.

Remélem, hogy ezek a válaszok részletesebb tájékoztatást nyújtanak a férfiaknak a libidóval kapcsolatos gyakori kérdéseiről. Szóljon, ha bármilyen pontosításra van szüksége, vagy további kérdései vannak!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső