Mi okozza a szarvasságot a férfiaknál és a nőknél?

Published:

A kanosság érzése és a szex iránti vágy természetes része az emberi létnek. De mi okozza pontosan az intenzív szexuális izgalom és vágy érzését? Az igazság az, hogy számos összetett tényező járul hozzá ahhoz, hogy valaki "hangulatban" vagy kanosnak érezze magát.+

Ebben a cikkben a férfiak és a nők szarvasságának és szexuális vágyának főbb biológiai, hormonális és pszichológiai mozgatórugóit vizsgáljuk meg. Azt is megvizsgáljuk, hogy az olyan tényezők, mint az életkor, az egészségi állapot és a párkapcsolati státusz hogyan befolyásolják a libidót. Olvasson tovább, hogy megtudja, mi az, ami igazán felpörgeti a férfiakat és a nőket.

Mi okozza a szarvasságot a férfiaknál és a nőknél?

A nemi vágyat befolyásoló kulcsfontosságú hormonok

A hormonok központi szerepet játszanak a libidó és a szexuális funkció szabályozásában mindkét nemnél. Íme néhány kulcsfontosságú hormon, amelyek befolyásolják a kanosságot:

Tesztoszteron

A tesztoszteron az elsődleges férfi nemi hormon, bár a nők is termelnek kis mennyiségben. Jelentős szerepet játszik a férfiak libidójának és szexuális funkcióinak szabályozásában.

A magasabb tesztoszteronszint a férfiaknál fokozott nemi vágyhoz kapcsolódik. Ahogy a férfiak öregednek és a tesztoszteronszint csökken, a libidó is csökken.

Ösztrogén

A női nemi hormon, az ösztrogén fontos szerepet játszik a nők szexuális vágyában. Az ösztrogénszint a menstruációs ciklus során ingadozik, ami hatással van a libidóra.

Sok nő tapasztalja a fokozott szarvasságot az ovuláció környékén, amikor az ösztrogénszint a tetőfokára hág. A menopauza utáni alacsony ösztrogénszint a szexuális vágy csökkenésével jár.

Progeszteron

A progeszteron egy másik kulcsfontosságú női hormon. A menstruációs ciklus luteális fázisában, az ovuláció után a legmagasabb.

Az emelkedett progeszteronszint egyes nőknél a libidó és a szexuális érzékenység csökkenésével jár. Az egyéni reakciók azonban eltérőek.

Oxitocin

Az olykor "szerelemhormonnak" is nevezett oxitocin mindkét nemnél szerepet játszik a szexuális izgalomban és az orgazmusban. Az intimitás és a társas kötődés során szabadul fel.

A magasabb oxitocinszint növeli a partnerrel való közelség és bizalom érzését, ami erősítheti a szexuális vágyat mind a férfiak, mind a nők esetében.

Összefoglalva tehát, a magasabb tesztoszteron és ösztrogén általában növeli a libidót. Az emelkedett progeszteron és az alacsony tesztoszteron azonban csillapíthatja az izgalmat. Az oxitocin megkönnyíti a szexuális intimitást.

Agykémiai anyagok és szexuális vágy

A szexuális vágy az agyban lévő kulcsfontosságú neurotranszmitterektől is függ, többek között:

  • Adopamin hozzájárul a libidóhoz, az izgalomhoz és a szexuális örömhöz. Aktiválja az agyban a jutalom és a motivációs áramköröket.
  • Aszerotonin magas szint esetén gátolja a szexuális vágyat. Bizonyos antidepresszánsok emelik a szerotoninszintet, és mellékhatásként elnyomhatják a libidót.
  • Anoradrenalin szerepet játszik az izgalomban, és stressz hatására szabadul fel. A magas noradrenalinszint növelheti a szexuális vágyat.

Tehát a dopamin és a noradrenalin általában fokozza a libidót, míg a szerotonin általában elnyomja azt. Ezen agyi vegyi anyagok egyensúlyban tartása javítja a szexuális érdeklődést és működést.

Pszichológiai tényezők, amelyek befolyásolják a szarvasságot

A nemi vágyainkat pszichológiai és interperszonális tényezők is nagyban befolyásolják, többek között:

Hangulat

A stressz, a szorongás és a depresszió mind csökkentheti a szexuális vágyat mind a férfiaknál, mind a nőknél. A nyugodt és tehermentes érzés gyakran lehetővé teszi, hogy az emberek "hangulatosabbnak" érezzék magukat. A pozitív hangulat fokozza a libidót.

Testkép

Ha valaki vonzónak és magabiztosnak érzi magát a testében, az növeli a szexuális vágyat. A rossz testkép vagy önértékelés csökkentheti a kanosságot és az izgalmat.

Kapcsolati elégedettség

A romantikus kapcsolatban felmerülő problémák és elégedetlenség csökkentheti a szexuális érdeklődést. Az érzelmi kapcsolat és a partnerrel való boldogság érzése fokozza a vágyat.

Trauma és szexuális diszfunkció

Korábbi szexuális traumák, merevedési problémák, szex közbeni fájdalom és egyéb szexuális problémák akadályozhatják a libidót és a szex élvezetét. Ezeknek a problémáknak a feldolgozása fokozza a vágyat.

Érdeklődési szint

A szex iránti magas vagy alacsony érdeklődés egyszerűen befolyásolja, hogy valaki milyen gyakran érzi magát kanosnak. A természetüknél fogva magas szexuális késztetéssel rendelkező emberek gyakrabban érzik magukat izgatottnak.

Összefoglalva, a pszichológiai jólét, a bizalom, a párkapcsolati elégedettség és a magas veleszületett nemi vágy mind növelik a szarvasság érzését. A mentális és érzelmi problémák gátolhatják az izgalmat.

Hogyan befolyásolja az életkor és az életszakasz a nemi vágyat?

A libidó és a szexuális funkció az élet során változik. Íme, hogyan befolyásolja az öregedés a kanosságot:

Pubertás alatt

A serdülőkor a fiúknál a tesztoszteronszint emelkedésével, a lányoknál pedig az ösztrogénszint emelkedésével jár. A tinédzserek libidója az egekbe szökik, és a serdülőkorban drámaian felébred a szex iránti érdeklődés.

20-as évek eleje

A nemi vágy a 20-as évek elején tetőzhet mind a férfiak, mind a nők esetében. A tesztoszteron továbbra is magas marad, és a felnőtteknek ebben a korban jellemzően kevés a funkciót befolyásoló egészségügyi probléma.

30-40-es évek

Sokaknál a nemi vágy a 30-as és a 40-es években is erős marad, különösen, ha az egészségi állapot megmarad. A munkával és a családdal járó kötelezettségek csökkenthetik a gyakoriságot.

Menopauza alatt

A menopauzához közeledő nőknél csökken az ösztrogénszint, ami hüvelyszárazságot és csökkent libidót okoz. Néhányan azonban arról számolnak be, hogy szexuális szabadságot jelent, hogy már nem kell aggódniuk a terhesség miatt.

60-as évek és azon túl

A tesztoszteron és az ösztrogén jelentősen csökken az idősebbeknél, ami hozzájárul az öregedő férfiak és nők nemi vágyának csökkenéséhez. Más egészségügyi állapotok is gátolhatják a szexualitást.

Szülés után

A szülés utáni hormonális ingadozások, a gyógyulás, a stressz és a kimerültség elnyomhatja az újdonsült anyák libidóját. A legtöbbjük azonban egy éven belül visszanyeri a nemi vágyát és az intimitás iránti érdeklődését.

Általánosságban elmondható tehát, hogy a libidó a tizenéves és a húszas évek végén tetőzik, majd a korral fokozatosan csökken. Az életfeladatok is csökkenthetik a szexuális aktivitás gyakoriságát.

A libidót befolyásoló közös egészségügyi és életmódbeli tényezők

Az egyén általános egészségi állapota és életmódbeli szokásai nagy szerepet játszanak a szexuális vágy és működés szabályozásában. Néhány tényező, amely befolyásolja a szertelenséget, a következők:

  • Táplálkozás - A tápanyaghiány és a rossz táplálkozásból eredő alacsony energiaszint gátolhatja a libidót. A kiegyensúlyozott, tápláló étrend azonban üzemanyagot biztosít a szervezet számára, és elősegíti a szexuális egészséget.
  • Testmozgás - A fizikai aktivitás ösztönzi a véráramlást, endorfinokat szabadít fel, és növeli a szexhez szükséges energiát. A túl sok extrém testmozgás elnyomhatja a működést.
  • Alvás - A túl kevés alvás megzavarja a hormonszabályozást. Az éjszakai 7-9 óra alvás javítja a szexuális érdeklődést és teljesítményt.
  • Stresszszintek - A nagy stressz idővel csökkenti a libidót. A relaxációs technikák segítenek a stressz kezelésében a jobb szexuális működés érdekében.
  • Alkohol és kábítószerek - A túlzott alkoholfogyasztás elnyomja a libidót. A kábítószer-használat szintén gátolja a szexuális vágyat és teljesítményt.
  • Gyógyszerek - Bizonyos gyógyszerek, köztük az antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők és mások mellékhatásként csökkenthetik a libidót.

Összefoglalva, az egészséges táplálkozás fenntartása, az aktivitás, a stressz kezelése, az alkohol korlátozása és a problémás gyógyszerek elkerülése optimalizálhatja a szexuális vágyat és az izgalmat. Az általános jólét előtérbe helyezése elősegíti a robusztus nemi vágyat.

Mikor kell segítséget kérni az alacsony libidó miatt

Normális, hogy a szexuális vágy szintje idővel ingadozik. A stressz, a fáradtság, az életben bekövetkező változások vagy az átmeneti hormonális egyensúlyhiány gyakran okoz átmeneti ingadozást a vágyban.

Ha azonban az alacsony libidó hónapokig fennáll és gondot okoz, érdemes orvoshoz fordulni. Számos stratégia segíthet a lankadó libidó fellendítésében, többek között:

  • Hormonvizsgálat - A vérvizsgálat ellenőrzi a tesztoszteron, az ösztrogén, a pajzsmirigy és más hormonok szintjét. A hormonterápia vagy a hormonpótlás korrigálhatja az esetleges hiányosságokat.
  • Gyógyszeres módosítások - A problémás gyógyszeres kezelés megváltoztatása megfordíthatja az alacsony vágy mellékhatásait.
  • Szexterápia - A tanácsadás segít leküzdeni a szexualitást befolyásoló pszichológiai vagy személyközi problémákat.
  • Életmódbeli változások - Az egészség és a wellness javítása a jobb öngondoskodás révén gyakran emeli a libidót.
  • Orvosi kezelések - Az olyan lehetőségek, mint a tesztoszteron tapaszok, gélek vagy injekciók adott esetben növelhetik a nemi vágyat.

Összefoglalva tehát, ha a folyamatos alacsony libidó aggasztó, forduljon orvoshoz, hogy azonosítsa a lehetséges okokat, és találjon megoldást a tűz újraélesztésére és a szexuális elégedettség javítására.

A lényeg

A szexuális aktivitás iránti vágyat és a beindultság érzését a hormonok, az agyi kémiai anyagok, a pszichológia, az életkor, az egészségi állapot és az élethelyzet összetett kölcsönhatása határozza meg.

Nincs egyetlen kapcsoló, amely a libidót szabályozza. Az olyan hormonok, mint a tesztoszteron és az ösztrogén központi szerepet játszanak a nemi vágy szabályozásában, de a mentális és érzelmi tényezők is nagy hatással vannak.

A libidó gyakran ingadozik az élet során, az életkor vagy a stressz hatására csökken, az életerő és a romantikus izgalom idején pedig nő.

Ha az alacsony szexuális vágy továbbra is fennáll, orvosi kezelések, életmódbeli intézkedések, tanácsadás vagy hormonális módosítások segíthetnek az izgalom felkeltésében, hogy Ön teljes értékű intim életet élhessen.

Végső soron a nemi vágyat illetően széles skálán mozog a normálisnak tekinthető értékek köre. A támogatás felkeresése, ha a látszólagos hiányos kanosság miatt szorong, segíthet abban, hogy újra kapcsolatba kerüljön szexuális oldalával.

Gyakran ismételt kérdések a szarság okairól

Mi a fő hormon, amely a férfiak nemi vágyát szabályozza?

A tesztoszteron a férfiak domináns nemi hormonja. A magasabb tesztoszteronszint a megnövekedett libidóval és szexuális funkcióval jár együtt. A tesztoszteron 30 éves kor után csökkenni kezd, ami egyes férfiaknál alacsony libidóhoz vezethet.

Melyik hormon befolyásolja a nők nemi vágyát?

Az ösztrogén a női szexuális vágyat szabályozó kulcshormon. Az ösztrogén emelkedik és csökken a menstruációs ciklus alatt, és az ovuláció körüli ösztrogéncsúcs sok nőnél fokozza a fokozott vágyat. A menopauza után csökkenő ösztrogénszint hozzájárulhat a libidó csökkenéséhez.

Hogyan befolyásolja a stressz a libidót?

A tartósan magas stresszszintek mind a férfiak, mind a nők esetében hajlamosak elnyomni a szexuális vágyat. A stressz során felszabaduló kortizol és adrenalin hormonok gátolják az izgalmat és a teljesítményt. A stressz csökkentése relaxációval, meditációval, testmozgással, társas kapcsolatokkal és más technikákkal fokozhatja a libidót.

A párkapcsolati problémák csökkenthetik a nemi vágyat?

Igen, a párkapcsolati konfliktusok, a rossz kommunikáció, az érzelmi intimitás hiánya és egyéb problémák határozottan gátolhatják a szexuális vágyat. A problémák megoldásán és a romantikus elégedettség javításán való munka gyakran növeli a szarvasság érzését és a szexuális aktivitást.

Milyen életmódbeli tényezők befolyásolják a nemi vágyat?

Az étrend, a testmozgás, az alvás, az alkoholfogyasztás és az alkalmazott gyógyszerek mind hatással vannak a libidóra. A tápláló, teljes értékű élelmiszerek fogyasztása, a mérsékelt testmozgás, az éjszakai 7-9 óra alvás, az alkoholfogyasztás korlátozása és a libidócsökkentő gyógyszerek kerülése támogatja az egészséges tesztoszteron- és ösztrogénszintet.

Mikor kell orvoshoz fordulni az alacsony nemi vágy miatt?

Ha az alacsony libidó több hónapon keresztül fennáll, és jelentős személyes vagy párkapcsolati problémákat okoz, forduljon orvosához. Ők meg tudják vizsgálni a lehetséges hormonális egyensúlyhiányt, a gyógyszerek mellékhatásait, a pszichológiai tényezőket és a problémához hozzájáruló orvosi állapotokat. A kezelés segíthet helyreállítani a lemaradt nemi vágyat.

Milyen kezelési lehetőségek vannak az alacsony libidó kezelésére?

Férfiak esetében a tesztoszteronpótló terápia tapasz, gél vagy injekció segítségével növelheti a libidót, ha az alacsony T-érték az oka. A hormonterápia segíthet a menopauza utáni nőknek. A gyógyszerek váltása, a szexterápia, az életmódváltás és az egészségügyi problémák kezelése szintén segít.

Növelhetik-e a kiegészítők a nemi vágyat?

Egyes kiegészítők, mint a Tribulus, a maca gyökér, a görögszéna és a DHEA azt állítják, hogy javítják a libidót, de a bizonyítékok hiányoznak. A legjobb, ha a táplálkozási hiányosságokat étrenddel korrigáljuk. Forduljon orvoshoz, mielőtt kiegészítőket próbálna ki az alacsony nemi vágyra.

Az alacsony libidó csak az öregedés része?

A nemi vágy csökkenése gyakori, mivel a hormonszintek az életkor előrehaladtával csökkennek. De az egészségi állapot, a gyógyszerek, a pszichológiai tényezők és az életmódbeli szokások is nagy szerepet játszanak. Az egészséges életmód fenntartása és az orvosával való kommunikáció segít megelőzni vagy kezelni a problémás alacsony libidót.

Bár a hormonok nagymértékben szabályozzák a nemi vágyat, sok más tényező is befolyásolja a libidót. A stressz kezelése, a kapcsolatok javítása, az alvás és a táplálkozás előtérbe helyezése, valamint szükség esetén orvosi tanácsadás segíthet a kielégítő szexuális élet fenntartásában.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső