Elég a napi 30 perces séta?

Published:

Az elegendő testmozgás elengedhetetlen a jó egészség megőrzéséhez és a betegségek megelőzéséhez. Egészségügyi szervezetek, például az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy a felnőttek hetente legalább 150 percet végezzenek közepes intenzitású aerob tevékenységet, például gyors gyaloglást. De vajon elegendő-e napi 30 perc séta ahhoz, hogy megfeleljen ezeknek az irányelveknek, és élvezze a testmozgás egészségügyi előnyeit?

Elég a napi 30 perces séta?

Mennyi testmozgásra van szükséged?

Az aerob testmozgás, amely felgyorsítja a szívverést, számos egészségügyi előnnyel jár. Segíthet:

  • Fogyás vagy az egészséges testsúly fenntartása
  • Csökkenti a szívbetegségek, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség és egyes rákos megbetegedések kockázatát.
  • Erősítse csontjait és izmait
  • Javítja a hangulatot és csökkenti a stresszt, a szorongást és a depressziót.
  • Növeli az energiaszintet és javítja az alvás minőségét

A jelentős egészségügyi előnyök elérése érdekében különböző egészségügyi szervezetek legalább heti 150 perc mérsékelt intenzitású aerob testmozgást javasolnak. Ezt a minimális mennyiséget kiterjedt kutatások támasztják alá, amelyek jelentős egészségügyi javulást mutattak ki heti 150 perc mérsékelt aktivitással.

A közepes intenzitású edzés hatására nehezebben lélegzel és a szíved gyorsabban ver a normálisnál, de még így is képesnek kell lenned beszélgetni. Ilyen például az élénk séta, az alkalmi kerékpározás, a társastánc, a páros tenisz vagy az általános kertészkedés.

Elég 30 perc séta?

A gyaloglás sokak számára a mérsékelt aerobic-tevékenység egyszerű, elérhető és népszerű formája. De vajon elegendő-e a napi 30 perces séta a minimális edzésre vonatkozó irányelvek betartásához?

A válasz az, hogy... attól függ! Heti 5 napon 30 perc közepes intenzitású gyaloglás megfelel a heti 150 perces ajánlásnak. Ha azonban a séták inkább laza, mint élénk séták, a 30 perc nem biztos, hogy mérsékelt intenzitású előnyökkel jár.

Íme néhány tényező, amelyet figyelembe kell vennie:

  • Tempó - Elég gyors a gyaloglási tempó ahhoz, hogy jelentősen megemelje a pulzusszámodat, és megizzadj? Az élénk gyaloglás általában 3-4 mérföld/óra tempót jelent. Az óránkénti 2 mérföldes vagy annál kisebb tempójú, nagyon kényelmes gyaloglás nem számít bele az aerob aktivitási célértékbe.
  • Intenzitás - Olyan intenzitással jársz, hogy még tudsz beszélni, de már nem énekelsz? A közepes intenzitású gyaloglás azt jelenti, hogy a pulzusszámod megemelkedett, de nem kapkodsz levegő után. Napi harminc perc mérsékelt intenzitású gyaloglás megfelel az irányelveknek.
  • Lépések - Általános iránymutatásként 30 perc mérsékelt gyaloglás körülbelül 3000-4000 lépésnek felel meg. Tehát 30 perc kevesebb mint 3000 lépést eredményez, ami valószínűleg azt jelenti, hogy a tempó túl lassú ahhoz, hogy mérsékelt intenzitású testmozgásnak számítson.
  • Életkor és fittségi szint - Az életkor és a fittségi szint is befolyásolja a gyaloglás intenzitását. Ugyanaz a tempó nagyobb erőfeszítést igényel például egy nagyon fáradt vagy idős ember számára, mint egy fiatal sportolónak. Harminc perc élénk séta egyeseknél megfelelhet a közepes intenzitásnak, másoknál viszont nem.
  • Terepviszonyok - A dombon vagy egyenetlen terepen való gyaloglás nagyobb erőfeszítést igényel, mint a sík, burkolt felületen való gyaloglás. Harminc perc gyaloglás dombra fel és lefelé valószínűleg nagyobb intenzitást biztosít, mint a sík terepen való gyaloglás.
  • Kiegészítő tevékenység - Ön egyébként ülő életmódot folytat? Vagy a munkahelyén vagy aktív hobbija, például a kertészkedés vagy a tánc révén is végez fizikai tevékenységet? Harminc perc séta más mérsékelt aktivitás mellett is segít elérni az ajánlott mennyiséget. De lehet, hogy ez nem elég, ha egyébként nagyrészt ülőmunkát végez.

Összefoglalva tehát, heti 5 napon 30 perc gyors vagy gyors, mérsékelt intenzitású séta megfelel az egészséges felnőttek számára előírt alapvető edzési irányelveknek. A lassabb tempó vagy a 30 perces séták során megtett kevesebb lépés azonban azt jelentheti, hogy ez önmagában nem elegendő a heti minimálisan ajánlott mennyiségű mérsékelt aerob aktivitás eléréséhez.

A 30 perces séták előnyeinek maximalizálása

Íme néhány tipp, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a napi 30 perces sétákból:

  • Ha lehetséges,használjon fitneszkövető készüléket a tempó, a pulzusszám és a lépések számának nyomon követésére. Ez segíthet megerősíteni, hogy a mérsékelt intenzitású referenciaértékeket teljesíti. Legalább 100 lépés/perc sebességet tűzzön ki célul.
  • Intervallumok hozzáadása - Keverd össze a gyaloglási tempót azzal, hogy a 30 perc alatt 1 perces gyors gyaloglási intervallumokat iktatsz be. Az intervallumok növelik a pulzusszámot és fokozzák a kalóriaégetést.
  • Sétáljon felfelé - Ha lehetséges, keressen dombos útvonalakat, vagy használja a futópad emelkedő funkcióját, hogy növelje az edzés intenzitását.
  • Séta közbenlendítse erőteljesena karját, hogy megdolgoztassa a felsőtestét és növelje a kalóriaégetést.
  • Használjon nordic walking botokat, hogy járás közben aktívan igénybe vegye a karjait és a felsőtestét.
  • Adj hozzá erőmozgásokat - Állj meg, és végezz testsúlyos guggolásokat, lungesokat vagy plankokat a séta közben, hogy teljes testedzéssé alakítsd át.
  • Hallgasson zenét - A vidám zene fokozhatja a gyaloglás tempóját és intenzitását.
  • Sétáljon másokkal - Egy gyalogló társ vagy csoport segít motiválni, hogy gyorsabban és hosszabb ideig gyalogoljon.
  • Fedezzen fel új útvonalakat - Az új tájak érdekesebbé teszik a sétákat, és segítik az idő gyors eltöltését. Keressen dombos útvonalakat vagy ösvényeket a kihívás növelése érdekében.

Hogyan lehet még növelni az edzettségi szintet?

A nagyobb egészségügyi előnyök és a testsúly kontrollálása érdekében a szakértők heti 300 perc mérsékelt intenzitású testmozgást javasolnak. Ez a 150 perchez képest több mint 25%-kal csökkentheti a krónikus betegségek, például a cukorbetegség kockázatát.

Ha a napi 30 perces séta nem éri el a heti 300 percet, íme néhány módszer az aktivitás növelésére:

  • Menjen hosszabb sétára, vagy ossza a napi sétákat két vagy több alkalomra.
  • Heti 2-3 napot adjon hozzá más mérsékelt aerobic tevékenységet, például úszást, kerékpározást, teniszt, vízi aerobikot vagy táncos fitneszedzést.
  • Tartalmazzon heti 2 erőnléti edzést. A súlyok emelése segít az izomépítésben és növeli az anyagcserét.
  • Vegyen részt hétvégenként aerobik-, spinning-, step- vagy más kardióórán.
  • Játsszon heti néhány alkalommal szabadidős csapatsportokat, például röplabdát vagy kosárlabdát.
  • Kertészeti és kerti munkák elvégzése erőteljes mozdulatokkal és nehéz terhek cipelésével.
  • Használjon álló íróasztalt, és tartson aktív szüneteket az ülés helyett a munkanap folyamán.
  • Használja a lépcsőket, és közlekedjen minél többet gyalog vagy kerékpárral.

Összefoglaló

Heti 150 perc élénk gyaloglás jelentős egészségügyi előnyökkel járhat, és segíthet a testsúly ellenőrzésében. A lassabb tempójú és rövidebb séták azonban nem biztos, hogy elegendőek. Használjon fitneszkövetőket a tempó és a lépések számának nyomon követésére. Fontolja meg dombok, intervallumok és karmozgások hozzáadását a gyaloglás intenzitásának növeléséhez. A még nagyobb előnyökért építse az aktivitást más aerob gyakorlatokkal és életmódbeli változtatásokkal.

Törekedjen heti öt napon legalább 30 perc közepes intenzitású gyaloglásra. De győződjön meg róla, hogy a tempó és az erőfeszítés a minimális irányelveknek megfelelő gyors gyaloglássá alakul. Az extra aktivitással tovább csökkentheti a krónikus betegségek és a korai halálozás kockázatát. A fizikai aktivitás megőrzése az egyik legjobb dolog, amit hosszú távú egészségéért tehet.

Elég a napi 30 perces séta?

Igen, a napi 30 perc séta elegendő testmozgás ahhoz, hogy élvezze a séta egészségügyi előnyeit és fenntartsa az egészséges életmódot.

Milyen előnyei vannak a gyaloglásnak?

A gyaloglásnak számos előnye van mind a fizikai, mind a mentális jólét szempontjából. Az előnyök közé tartozik a jobb szív- és érrendszeri fittség, a krónikus betegségek kockázatának csökkentése, a testsúlykontroll, a megnövekedett energiaszint, a jobb hangulat, valamint az izmok és csontok megerősödése.

Tudok-e minden nap sétálni?

Igen, minden nap sétálhatsz. Valójában a mindennapos séta nagyszerű módja annak, hogy a rendszeres testmozgást beépítse a rutinjába, és kiaknázza a gyaloglás előnyeit.

Elég napi 30 perc séta?

Igen, napi 30 perc séta elegendő ahhoz, hogy teljesítsük a napi ajánlott fizikai aktivitás mennyiségét. Az Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériuma legalább 150 perc közepes intenzitású aerob tevékenységet vagy 75 perc erőteljes intenzitású aerob tevékenységet javasol hetente, és a napi 30 perces séta könnyedén teljesíti ezt a követelményt.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a napi 30 perces gyaloglásnak?

A napi 30 perces gyaloglás számos egészségügyi előnnyel járhat, például javítja a szív- és érrendszeri egészséget, csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát, csökkenti a vérnyomást, növeli a tüdőkapacitást, növeli a csontsűrűséget, csökkenti a testsúlyt, enyhíti a stresszt, javítja a mentális egészséget, és csökkenti a krónikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A séta elég jó mozgásforma?

Igen, a séta fantasztikus mozgásforma. Alacsony terhelésű, könnyen elérhető, és minden korosztály és fittségi szint számára alkalmas. A rendszeres gyaloglás javíthatja a szív- és érrendszeri fittséget, erősítheti az izmokat és a csontokat, segíthet a súlykontrollban, és javíthatja az általános egészségi állapotot és jólétet.

Feloszthatom a 30 perces gyaloglást több alkalomra a nap folyamán?

Igen, a 30 perces gyaloglást több rövidebb alkalomra is feloszthatja a nap folyamán. Törekedjen arra, hogy minden alkalommal legalább 10 percet sétáljon, amikor kimozdul. Akár úgy dönt, hogy folyamatosan 30 percet sétál, akár rövidebb szakaszokra osztja, az egészségügyi előnyök ugyanazok maradnak.

Hány lépést kell megcéloznom naponta, ha 30 percet sétálok?

Ha naponta 30 percet sétál, legalább 7000-10000 lépés elérésére törekedjen. A lépések száma azonban a lépéshossz és a járási sebesség függvényében változhat. Lépéseid pontos nyomon követéséhez használj lépésszámlálót vagy fitneszkövetőt.

Hogyan járulhat hozzá a gyaloglás a testsúlycsökkentéshez?

A gyaloglás a kalóriaégetés és az anyagcsere fokozása révén segíthet a testsúlycsökkentésben. A rendszeres gyaloglás segít kalóriadeficitet létrehozni, ami fogyáshoz vezethet, vagy segíthet az egészséges testsúly fenntartásában. Ha a gyaloglást kiegyensúlyozott étrenddel kombináljuk, az tovább fokozhatja a testsúlycsökkentési erőfeszítéseket.

Milyen gyakran és mennyi ideig kell gyalogolnom, hogy eredményeket lássak?

Ahhoz, hogy a gyaloglás érzékelhető eredményeket hozzon, ajánlott naponta legalább 30 percet vagy hetente legalább 150 percet sétálni. Ha azonban jelentősebb súlycsökkenésre vagy más fitneszcélokra törekszik, akkor növelnie kell a gyaloglás időtartamát és intenzitását.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső