Mennyi testmozgásra van szüksége egy 80 éves idős embernek?

Published:

Ahogy öregszünk, a rendszeres testmozgás még fontosabbá válik az egészség és a jó közérzet megőrzése szempontjából. A 80 évesek esetében a megfelelő testmozgás segíthet az izmok és a csontok erősítésében, az egyensúly és a koordináció javításában, a szív- és tüdőműködés fokozásában, a betegségek megelőzésében és a kognitív képességek fejlesztésében.

Az idősebb felnőtteknek egyedi igényeik és szempontjaik vannak a testmozgás kialakításakor. Annak megértése, hogy mennyi és milyen típusú testmozgás hasznos, segíthet a 80 éveseknek maximalizálni a fizikai aktivitás előnyeit.

Mennyi testmozgás kell a 80 éveseknek?

Mennyi testmozgás kell a 80 éveseknek?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint minden 65 éves és idősebb felnőttnek legalább heti 150 perc közepes intenzitású aerob testmozgást kellene végeznie. Ez körülbelül napi 20-30 percet jelent.

A 80 évesek számára végzett mérsékelt intenzitású testmozgás például a következő:

  • Gyors gyaloglás
  • Alacsony terhelésű aerobic
  • Tenisz
  • Könnyű kerékpározás
  • Szabadidős úszás
  • Dancing

A WHO azt is javasolja, hogy az idősebb felnőttek heti 2-3 nap izomerősítő tevékenységet is végezzenek. Ezeknek minden nagyobb izomcsoportot célba kell venniük.

Az izomerősítő gyakorlatok közé tartoznak például:

  • Súlyok emelése
  • Ellenállási szalagok
  • Testsúlyos gyakorlatok, mint a guggolás vagy a lunges
  • Nehéz terhek cipelése, például élelmiszerboltok cipelése.

A 65 év felettieknek a WHO azt is javasolja, hogy hetente legalább 3 vagy több napon végezzenek olyan gyakorlatokat , amelyek javítják az egyensúlyt és megelőzik az eséseket.

Példák:

  • Tai chi
  • Jóga
  • Hátrafelé járás
  • Sarok-lábujj állás

Összességében 150 perc mérsékelt aerob aktivitás, valamint 2-3 napi erőnléti és egyensúlygyakorlatok optimálisak az egészséges 80 évesek számára.

De mi van akkor, ha még nem kezdtél el edzeni, vagy vannak korlátaid? Ne aggódjon - alkalmazkodjon és kezdje ott, ahol tudja. Még a kis mennyiségű aktivitás is előnyökkel jár.

Beállítása Gyakorlat 80 éves kezdőknek

Ha 80 évesen még nem kezdtél el edzeni, teljesen rendben van, ha kicsiben kezded! A kulcs az, hogy valahol kezdjük el, és idővel lassan építsük fel.

Íme néhány tipp 80 éves kezdőknek:

  • Kezdje mindössze napi 5-10 perc sétával. Fokozatosan növelje az időtartamot, amíg el nem éri a 30 percet.
  • Koncentráljon a testtartásra és a megfelelő technikára. Mozogjon végig a teljes mozgástartományon ellenőrzött módon.
  • Erőfejlesztés a saját testsúlyoddal kezdve. Kezdetben végezzen módosított fekvőtámaszokat a falnak támaszkodva.
  • Próbálja ki a székjógát vagy más ülőgyakorlatokat, hogy megerőltetés nélkül javítsa a rugalmasságot.
  • Dolgozzon a statikus egyensúlyozáson úgy, hogy a lábakat egymás mellett tartja. Kezdetben tartsuk 30 másodpercig.
  • Szükség szerint tartson szüneteket. Hagyjon időt a regenerálódásra az aktivitások között.
  • Beszéljen orvosával, mielőtt elkezdene egy edzésprogramot, különösen, ha krónikus betegségeket kezel.

A legfontosabb dolog az, hogy ott kezdj, ahol jól érzed magad, és lassan haladj előre. A türelem és a következetesség a kulcs.

Ha egyszer kialakul a rendszeres testmozgás szokása, könnyebb lesz fokozatosan növelni az állóképességet, az erőt és a mozgékonyságot. Ne csüggedjen - minden aprócska dolog számít!

Hogyan hozzunk létre egy gyakorlat rutin 80 évesek számára

Fontos, hogy az Ön igényeihez és képességeihez igazított, kiegyensúlyozott edzéstervet állítson össze. Kövesse ezeket a tippeket a biztonságos és hatékony fitneszprogram kialakításához:

Tartalmazzon aerobic-, erő- és egyensúlyi edzést - Az általános egészség érdekében vegye be mindhárom elemet. Az aerob edzés javítja a szív egészségét, az erőnlét megelőzi az izomvesztést, az egyensúlyozás pedig csökkenti az eséseket.

Keverd össze - A változatosság tartja a gyakorlatokat izgalmasnak, és különböző módon dolgoztatja meg az izmokat. Kombinálja a gyaloglást, az úszást, a jógát, a súlyzózást és a nyújtást.

Mozogjon a hét legtöbb napján - A szakértők azt javasolják, hogy hetente 5-7 napot legyen aktív. Időzítse be a testmozgást minden napba.

Kezdje lassan, és fokozatosan haladjon - Vegye fel a megfelelő tempót, és idővel növelje az időtartamot/intenzitást. Előzze meg a sérüléseket és a kiégést.

Hallgasson a testére - Figyelje az olyan tüneteket, mint a légszomj, szédülés, fájdalom vagy fáradtság. Szükség esetén igazítsa ki a tevékenységet.

Koncentráljon a jó formára - Mozogjon tudatosan és kontrolláltan. A rossz technika és testtartás sérüléshez vezethet.

Pihenés és regenerálódás - A pihenőnapok elengedhetetlenek az izmok helyreállításához és a túledzés megelőzéséhez. Tervezzen heti 1-2 pihenőnapot.

Konzultáljon orvosával - Minden új fitneszprogram megkezdése előtt konzultáljon orvosával, különösen akkor, ha egészségi állapotát kezeli. Szerezzen személyre szabott útmutatást.

Tegye élvezetessé - végezzen olyan tevékenységeket, amelyeket szeret, és keverje őket, hogy elkerülje az unalmat. A testmozgás legyen szórakoztató!

Az aktív életmód 80 évesen is fizikai és szellemi előnyökkel jár. Az orvos segítségével alakítson ki egy változatos, fokozatosan fejlődő mozgásprogramot, amelyet a legtöbb napon alig vár, hogy elvégezhessen.

Milyen típusú gyakorlatok a legjobbak a 80 évesek számára?

Bizonyos mozgásformák különösen előnyösek a 80 évesek számára, akik javítani szeretnék egészségüket és működésüket. Íme néhány megfontolandó lehetőség:

Aerobic

Alacsony hatású aerobik: Az alacsony terhelésű kardió, mint a séta, úszás és kerékpározás, javítja a szív egészségét anélkül, hogy megterhelné az ízületeket.

Tánc: A tánc fejleszti az állóképességet, miközben koordinációt és szórakozást is tartalmaz! Próbálja ki a line táncot vagy a salsát.

Vízi aerobik: A víz gyengéd ellenállást biztosít. A vízi séta, az aerobic és az úszás erősíti a szív- és érrendszert.

Erősség

Testsúlyos gyakorlatok: A fekvőtámaszok, guggolások és felülések a testsúlyt használják ellenállásként. Kezdje el a módosított változatokat.

Ellenállási szalagok: A szalagok rugalmas, alacsony terhelésű erőnléti edzést biztosítanak. Biztonságosan célozza meg a karokat, lábakat és a törzset.

Súlyozott gyakorlatok: Ha készen áll, használjon súlyzókat a kargyakorlatokhoz és bokasúlyokat az alsótest edzéséhez. Kezdje könnyedén.

Egyensúly

Tai Chi: Ez a kecses harcművészet ellenőrzött mozdulatokkal javítja az egyensúlyt, a koordinációt és a koncentrációt.

Jóga: A gyengéd jóga a rugalmasságot, a törzs erősségét és az egyensúlyt fejleszti. Próbálja ki a székjógát.

Agilitási gyakorlatok: A sarkaktól lábujjhegyig, hátrafelé és oldalra járás a stabilitás kihívása. Szükség esetén kapaszkodjon meg egy székbe.

Életmód tevékenység

Kertészkedés és kertészkedés: Égessen kalóriát olyan tevékenységekkel, mint az ásás, gereblyézés és a fűnyíró tolása.

Háztartási feladatok: A padlósikálás, az ablakmosás és a porszívózás növeli az aktivitási szintet.

Gyaloglás: A napi séta a környéken könnyű, alacsony terhelésű kardiót biztosít. Fokozatosan növelje a távolságot.

Válassz olyan gyakorlatokat, amelyeket élvezel, és amelyek megfelelnek a képességeidnek. Koncentráljon a jó formára, és olyan szinten dolgozzon, amely mérsékelt kihívást jelent.

Gyakorlat Óvintézkedések 80 évesek számára

Bár a testmozgás 80 évesen rendkívül hasznos, fontos óvintézkedéseket is meg kell tenni. A biztonságos testmozgás érdekében vegye figyelembe a következőket:

Szerezze be az orvosi engedélyt - Egyeztessen orvosával az egészségügyi állapot miatt szükséges edzéskorlátozásokról vagy módosításokról.

Kezdje lassan - Adjon időt a szervezetének, hogy alkalmazkodjon a fokozott aktivitáshoz. Kezdje könnyebb intenzitással.

Hallgasson a testére - Figyelje meg az olyan tüneteket, mint a fájdalom, feszülés és fáradtság. Ne erőltesse túl magát.

Maradjon hidratált - Igyon vizet edzés előtt, közben és után, hogy megelőzze a kiszáradást.

Válasszon megfelelő lábbelit - viseljen erős, jól illeszkedő sportcipőt, hogy megtámassza a lábát és megakadályozza a csúszást. Cserélje le a kopott cipőket.

Szükség esetén használjon segédeszközöket - Használjon botot vagy járókeretet az egyensúlyozáshoz, ha bizonytalannak érzi magát.

Gyakoroljon biztonságos környezetben - Kerülje a csúszós felületeket, a sötétséget, a forgalmat, a tömeget és egyéb veszélyeket.

Ismerd meg a korlátaidat - Dolgozz a fittségi szinteden belül, és ne vidd túlzásba az új vagy kihívást jelentő gyakorlatokat.

Hagyja abba, ha rosszul érzi magát - Ha mellkasi fájdalmat, szédülést vagy egyéb aggasztó tüneteket tapasztal, azonnal hagyja abba az edzést.

Az életkor előrehaladtával a szervezetnek hosszabb időre van szüksége a regenerálódáshoz. Hagyjon elegendő időt az azonos izmok erőnléti edzései között. Fokozatosan építse fel az aktivitást, és tegyen óvintézkedéseket a biztonságos testmozgás érdekében.

Példa heti edzésprogram 80 évesek számára

Íme egy egyhetes minta edzésterv, amely megmutatja, hogy egy 80 éves személy hogyan strukturálhatja az aerobik-, erő- és egyensúlyi edzéseket:

Hétfő

  • 30 perces reggeli séta
  • 10 perc kezdő jóga videó

Kedd

  • 20 perc állóképes kerékpár
  • 10 perces kar edzés ellenállással

Szerda

  • Pihenőnap

Csütörtök

  • 30 perces alacsony terhelésű aerobic videó
  • 10 perc sarok-lábujj egyensúlygyakorlat állva

Péntek

  • 30 perces úszás a helyi uszodában
  • 10 perc testsúlyos guggolás és lunges

Szombat

  • 45 perces séta a szomszéddal
  • Nyújtás és habhengerlés

Vasárnap

  • Pihenőnap

Ez heti 5-6 nap kardiótevékenységet, 2-3 nap erőnléti edzést, 2 nap egyensúlygyakorlatokat és 1-2 nap pihenést biztosít. Keverje a tevékenységeket, hogy elkerülje az unalmat.

Kezdje ott, ahol tudja, és konzervatív intenzitással. Próbálja ki ezt a gyakorlatot, és szükség szerint módosítsa. A kulcs az, hogy következetesen aktív maradjon.

Hogyan motiválható egy 80 éves ember a testmozgásra?

Az edzésprogram elkezdése és betartása bármely életkorban kihívást jelenthet. A 80 évesek számára bizonyos stratégiák extra motivációt jelenthetnek:

  • Időzítse be - Jelölje meg a naptárában az edzés időpontját, hogy prioritásként kezelje.
  • Találjon társat - szervezzen sétát vagy menjen el egy barátjával egy csoportos fitneszórára. A társaság inspirálhatja Önt.
  • Állítson be emlékeztetőket - Használjon telefonos figyelmeztetéseket, post-it jegyzeteket vagy más emlékeztetőket, hogy ne felejtse el minden nap edzeni.
  • Kövesse nyomon az aktivitását - Használjon naplót, alkalmazást vagy fitneszkövető eszközt a fejlődésének nyomon követésére. A siker látványa motiváló.
  • Változtasd az edzéseket - Az unalom megelőzése érdekében rendszeresen változtasd meg az edzésprogramodat. Próbáljon ki új tevékenységeket.
  • Koncentráljon az általános egészségre - Ne feledje, hogy a testmozgás általános előnyökkel jár: javul a szív egészsége, a csontsűrűség, az alvás, a hangulat és a megismerés.
  • Legyen türelmes - 4-6 hétbe telik, mire észreveszi a változásokat és kialakul egy edzési szokás. Tartson ki a kezdeti nehézségeken keresztül.
  • Koncentráljon az élvezetre - végezzen olyan gyakorlatokat, amelyeket szórakoztatónak és kifizetődőnek talál. A zene, a gyönyörű táj és a friss levegő fokozhatja az élményt.
  • Jutalmazd meg magad - Ünnepeld meg a sikereket, például egy új edzés befejezését vagy egy állóképességi cél elérését.

Kihívást jelent időt szakítani a testmozgásra és túllépni az átmeneti fáradtságon. De már napi 10 perc is eredményt hoz. Motiváljon a "miért". Helyezze előtérbe a testmozgást a fokozott egészség és vitalitás érdekében.

Gyakran ismételt kérdések a 80 évesek testmozgásáról

Az embereknek gyakran vannak további kérdéseik a megfelelő edzésprogram kialakításával kapcsolatban 80 évesen. Íme néhány gyakran feltett kérdés és válasz:

Milyen gyakran kell egy 80 évesnek edzenie?

A szakértők azt javasolják, hogy a hét legtöbb napján, ideális esetben 5-7 napon át gyakoroljunk. Ez következetes ösztönzést biztosít az alkalmazkodáshoz és az egészségre gyakorolt előnyökhöz. Tervezze be a napi aktivitást, ahogyan csak tudja.

Mi van, ha korlátozások miatt nem tudok 150 percet edzeni?

Ne aggódj, ha nem tudod teljesíteni a teljes aktivitási irányelvet. Tegye meg, amit a jelenlegi fittségi és egészségi állapota alapján megtehet. Már napi 10-15 perc is előnyökkel jár. Az idő múlásával egyre többre növelheti.

Reggel vagy délután eddzek?

A legjobb időpont az, ami az Ön időbeosztásához és preferenciáihoz illeszkedik. Néhányan az első dolgot energizálónak találják. Mások a délutáni órákat részesítik előnyben, amikor a test már bemelegedett. Próbálja ki mindkettőt, hogy megtudja, mi tetszik Önnek.

Segít a testmozgás a fogyásban 80 évesen?

Bár 80 évesen az erő és az állóképesség nagyobb prioritást élvez, a rendszeres testmozgás az extra kalóriák elégetésével hozzájárulhat a mérsékelt fogyáshoz. A súlykontroll szempontjából azonban a diéta továbbra is nagyobb hatással van a testsúlyra.

Milyen keményen kell hajtanom magam edzés közben?

80 éves korban a legjobb a könnyű vagy közepes intenzitás. Kihívást kell éreznie, de nem a megerőltetés vagy a fájdalom határáig. Az aerob tevékenység közben még mindig lehet beszélgetni. Hallgasson a testére.

Mi van, ha 80 éves korom előtt nem edzettem rendszeresen?

Sosem késő elkezdeni! Kezdje lassan, könnyű sétával, mozgásterjedelmi gyakorlatokkal és más belépő szintű tevékenységekkel. Hetek és hónapok alatt fokozatosan növelje az időtartamot és az intenzitást. Legyen türelmes önmagával és a fejlődésével.

A 80 évesek számára az egészség és a függetlenség megőrzésének egyik legjobb módja a fizikai aktivitás fenntartása. Beszéljen orvosával, hogy az Ön igényeihez és képességeihez igazított, megfelelő edzéstervet dolgozzon ki. A következetesség a kulcs - kezdje ott, ahol tudja, és tegye a testmozgást napi szokássá.

Mennyi testmozgásra van szüksége egy 80 éves idős embernek?

A National Institute on Aging szerint az idősebb felnőtteknek hetente legalább 150 perc közepes intenzitású aerobic-tevékenységet vagy 75 perc erőteljes intenzitású aerobic-tevékenységet kell végezniük. Ezt a nap folyamán kisebb, 10 perces szakaszokra lehet osztani. Ezenkívül az idősebb felnőtteknek legalább heti 2 napon olyan izomerősítő tevékenységeket is kellene végezniük, amelyek minden nagyobb izomcsoportot megdolgoztatnak.

Mi számít mérsékelt intenzitású aerob tevékenységnek?

A közepes intenzitású aerob tevékenység minden olyan tevékenység, amely növeli a pulzusszámot és a légzést, de még lehetővé teszi, hogy beszélgetést folytasson. A mérsékelt intenzitású tevékenységek közé tartozik például az élénk séta, az úszás, a kerékpározás vagy a tánc.

Mi számít erőteljes intenzitású aerob tevékenységnek?

Erős intenzitású aerob tevékenységnek minősül minden olyan tevékenység, amely nagymértékben megnöveli a pulzusszámot és a légzést, olyannyira, hogy már a beszélgetés is nehézkessé válik. Az erőteljes intenzitású tevékenységek közé tartozik például a kocogás, a futás, a gyors kerékpározás, az aerob tánc vagy az olyan sportok, mint a kosárlabda vagy a foci.

Milyen gyakran kell aerobicot végeznem?

Az idősebb felnőtteknek legalább 150 perc közepes intenzitású aerobic-tevékenységre vagy 75 perc erőteljes intenzitású aerobic-tevékenységre kell törekedniük a hét folyamán. Ezt úgy lehet elérni, ha legalább 10 percig aerobik tevékenységet végeznek egyhuzamban.

Milyen gyakran kell izomerősítő tevékenységeket végezni?

Az idősebb felnőtteknek legalább heti 2 napon olyan izomerősítő tevékenységeket kell végezniük, amelyek minden nagyobb izomcsoportot megdolgoztatnak. Ez olyan gyakorlatokat jelenthet, mint például súlyok emelése, ellenállóképességi szalagok használata, vagy testsúlyos gyakorlatok, például fekvőtámaszok vagy guggolások.

Milyen előnyökkel jár a testmozgás az idősek számára?

A rendszeres testmozgás javítja a fizikai egészséget, növeli az izmok erejét, javítja az egyensúlyt és a rugalmasságot, csökkenti a szívbetegségek kockázatát, és segít megelőzni az olyan krónikus betegségeket, mint a cukorbetegség és a rák bizonyos típusai.

Hogyan segít a testmozgás az egészséges öregedésben?

A testmozgás döntő szerepet játszik az egészséges öregedésben, mivel erősíti a testet, csökkenti az esések kockázatát, javítja a kognitív funkciókat, javítja a hangulatot és elősegíti a függetlenséget. Segíthet a krónikus betegségek, például az ízületi gyulladás vagy a csontritkulás kezelésében is.

Az idősebb felnőttek végezhetnek-e erőteljes testmozgást?

Igen, az idősebb felnőttek végezhetnek erőteljes testmozgást, amennyiben jó egészségnek örvendenek, és nincs olyan alapbetegségük, amelyet az erőteljes testmozgás súlyosbíthat. Mindazonáltal mindig ajánlott konzultálni az egészségügyi szolgáltatóval, mielőtt új edzésprogramba kezdene.

Mennyi az idősebb felnőttek számára ajánlott intenzív testmozgás időtartama?

Az idősebb felnőtteknek 75 perc erőteljes intenzitású aerob tevékenységre kell törekedniük a hét folyamán. Ezt úgy lehet elérni, ha legalább 10 percig egyszerre erőteljes tevékenységet végeznek.

Az időskori testmozgás segíthet a szívbetegségek megelőzésében?

Igen, a rendszeres testmozgás idősebb korban segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. Az aerob tevékenység és az erőnléti edzés javíthatja a szív egészségét, csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet, amelyek mind olyan tényezők, amelyek hozzájárulnak a szívbetegségek megelőzéséhez.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső