Miért jó a testmozgás az egészségednek

Published:

Gyakorlat. Mindannyian tudjuk, hogy többet kellene mozognunk, de a motiváció megtalálása nehéz lehet. Különösen akkor, ha a munka, a család és egyéb kötelezettségek között egyensúlyozunk.

Az igazság azonban az, hogy a testmozgásra szánt idő hatalmas előnyökkel jár mind a fizikai, mind a mentális egészségre nézve. A krónikus betegségek kockázatának csökkentésétől kezdve a gondolkodási képességek csiszolásáig a testmozgás sokféleképpen pozitív irányba változtathatja meg az egészségét.

Íme a legfontosabb okok, amiért a testmozgás olyan jót tesz Önnek, és hogy az aktivitás jelentősen javíthatja általános közérzetét.

A testmozgás távol tartja a főbb betegségeket

A testmozgás távol tartja a főbb betegségeket

A testmozgás segít megelőzni és kezelni számos krónikus betegséget. Valójában a rendszeres testmozgás számos betegség esetében ugyanolyan hatékony, mint a gyógyszeres kezelés.

Milyen típusú betegségek megelőzésében segíthet a testmozgás? A lista széles.

A fizikai aktivitás csökkenti a következők kockázatát:

  • Szívbetegség
  • Stroke
  • 2-es típusú cukorbetegség
  • Elhízás
  • Bizonyos rákos megbetegedések, beleértve az emlő-, vastagbél- és tüdőrákot is.

Hogyan eredményezi a testmozgás ezeket az előnyöket?

A testmozgás segít a vérnyomás, a koleszterinszint, a vércukorszint és a testsúly szabályozásában. Emeli a "jó" HDL-koleszterinszintet is. Ezek a tényezők mind csökkentik a krónikus betegségek kockázatát.

A testmozgás javítja a vérkeringést, és fokozza a szív azon képességét, hogy hatékonyabban pumpálja a vért az egész testben. Az erősebb szív- és érrendszer miatt a szíve nyugalmi állapotban lassabban ver.

Ezenkívül az aktivitás serkenti bizonyos hormonok felszabadulását a szervezetben, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak. A krónikus gyulladás a legtöbb betegséggel összefügg, így ez számos állapottól megvédheti a szervezetét.

Egyszerűen fogalmazva, a testmozgás az egyik legjobb megelőző gyógyszer. Már heti 150 perc mérsékelt testmozgás is jelentősen csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát.

A testmozgás növeli az energiaszintet

Érezte már úgy, hogy egy hosszú munkanap végén teljesen kimerült? Lehet, hogy néhány este alig tudod felhúzni magad a kanapéról. A mozgáshiány egyértelműen alacsony energiaszintet okozhat.

A következő az oka: amikor inaktív vagy, kevesebb vér és oxigén kering a szöveteidben. Ezáltal az izmok nem jutnak oxigénhez, és az általános energiaraktáraid kimerülnek.

A fizikai aktivitás a legjobb orvosság az energia növelésére. A testmozgás oxigént és tápanyagokat juttat a szövetekbe, és segíti a szív- és érrendszer hatékonyabb működését.

A rendszeres aktivitás a szívizmot is erősíti, így az minden egyes ütésnél több vért tud pumpálni. Ez javítja a véráramlást és az oxigénszállítást az egész testben, ami energizáló hatást biztosít.

A legtöbb ember arról számol be, hogy jelentősen több energiája van, ha rendszeresen mozog, még ha csak napi 30 percet is. A fizikai aktivitás gyógyír lehet a fáradtságra, és éberebbnek érezheti magát.

Ha tehát állandóan fáradtnak és lomhának érzi magát, mozogjon. A testmozgás természetes és egészséges energiafokozó.

A testmozgás javíthatja a hangulatot és csökkentheti a szorongást

Szükséged van egy azonnali hangulatjavító vagy stresszoldó szerre? Sétáljon, ússzon, kerékpározzon, vagy nézzen meg egy edzésvideót. Az aktivitás azonnali lökést adhat a kilátásainak.

Miért van ilyen hatása a testmozgásnak? A fizikai aktivitás serkenti az endorfinok felszabadulását, az agyban lévő vegyi anyagokét, amelyek emelik a hangulatot. Az endorfinok természetes fájdalomcsillapítóként is működnek.

Emellett a testmozgás csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét. Egészséges szinten a kortizol nem feltétlenül rossz. A krónikus stressz azonban a kortizolszint emelkedett maradhat, ami több szempontból is károsíthatja az egészséget.

A fizikai aktivitás bizonyítottan alkalmas a szorongás kezelésére. Tanulmányok szerint a testmozgás ugyanolyan hatékony lehet a tünetek csökkentésében, mint a gyógyszeres kezelés.

Íme néhány módszer, amellyel a rendszeres testmozgás segít enyhíteni a szorongást:

  • Eltereli a figyelmet az aggasztó gondolatokról.
  • Növeli az önbizalmat, ahogy javul a kondíciója.
  • Csökkenti a szorongással gyakran együtt járó izomfeszültséget.
  • Javítja az alvást és az önbecsülést.

Ha tehát levertnek érzi magát, vagy túl sokat aggódik, mozogjon. Egy gyors edzés azonnali mentális fellendülést biztosíthat.

A testmozgás élesen tartja az agyat

Szeretné fejleszteni a gondolkodását és a memóriáját? Tegye szokásává a testmozgást. A fizikai aktivitás mélyreható, jótékony hatással van az agyműködésre.

Íme néhány módszer, amellyel a rendszeres testmozgás javítja a szellemi éleslátást:

  • Növeli az agy vérellátását, több oxigént és tápanyagot biztosítva. Ez serkenti az új agysejtek növekedését.
  • Serkenti a növekedési faktorok felszabadulását, amelyek segítik az agysejtek növekedését.
  • Emeli a tanulásban és a memóriában szerepet játszó agyi vegyi anyagok szintjét.
  • Csökkenti az időskori agyszövetvesztés kockázatát.

Tanulmányok bizonyítják, hogy az aerob testmozgás jelentősen javíthatja a koncentrációt, a tervezést, a gondolkodást és a memóriát - sőt, a kognitív funkciók korral összefüggő hanyatlását is visszafordíthatja.

A testmozgás fokozza az agysejtek közötti kapcsolatokat, az úgynevezett szinapszisokat. Az erősebb szinapszisok gyorsabb és hatékonyabb idegi jelátvitelt tesznek lehetővé.

A fizikai aktivitás aktiválja a dopamin, a szerotonin és más, a hangulatot és a gondolkodási folyamatokat szabályozó neurotranszmitterek termelésében részt vevő géneket is.

Ha tehát fokozni szeretné szellemi képességeit, szakítson időt a testmozgásra. Még a rövid, intenzív edzések is élesíthetik a gondolkodási képességeket.

A testmozgás segít jobban aludni

Rendszeresen elalvási vagy elalvásmegmaradási problémái vannak? Nem vagy egyedül. Körülbelül 50-70 millió amerikai felnőtt szenved alvászavarokban.

A testmozgás hiánya az egyik tényező, amely zavarhatja a minőségi alvást. A mozgásszegény szokások többféleképpen is rossz alváshoz vezetnek:

  • Magasabb a kortizol nevű stresszhormon szintje, amely megzavarja az alvást.
  • Rugalmatlanságot, izomfeszültséget és korlátozott légzést okoznak, és zavarják az alvást is.
  • Ezek alacsonyabb testhőmérsékletet eredményeznek, ami elősegíti az álmosságot.

Ezzel szemben a rendszeres testmozgás segít normalizálni az alvási szokásokat. Íme, hogyan:

  • Enyhén megemeli a testhőmérsékletet, ami néhány órával később álmosságot okoz.
  • Csökkenti a szorongást és csökkenti az alvást zavaró kortizolszintet.
  • Elősegíti a mély, pihentető REM-alvást.
  • Javítja a légzési mintákat, ami jobb alvást eredményez.

Az optimális alvás érdekében törekedjen napi 20-30 perc mérsékelt aktivitásra. De még egy rövid edzés is jobb, mint a semmi.

A testmozgás egészséges álmatlanság elleni gyógyszer!

A testmozgás támogatja az immunrendszert

Észrevetted már, hogy kevesebb megfázást kapsz, ha rendszeresen mozogsz? Ez azért van, mert a fizikai aktivitás lendületet ad az immunrendszerének.

Az inaktivitás összefügg a fertőzések fokozott kockázatával. A mozgáshiány többféleképpen is károsíthatja az immunrendszer működését:

  • Ez kevesebb természetes ölősejtet eredményez, amelyek elpusztítják a vírusokat.
  • Csökkenti az antitestek és a limfociták (fehérvérsejtek) számát.
  • Gyulladást okoz, ami elnyomhatja az immunitást.

Ezzel szemben a rendszeres, mérsékelt testmozgás támogatja az immunrendszer egészségét. Íme néhány előnye:

  • Növeli a vérkeringést, ami fokozza az immunsejtek mozgását a szervezetben.
  • Csökkenti a krónikus gyulladást.
  • Kiöblíti a baktériumokat a légutakból és a tüdőből.
  • Pozitív változásokat okoz az antitestekben és a fehérvérsejtekben.

Az erősebb immunrendszer azt jelenti, hogy kevesebb megfázást, vírust és egyéb bajt kap. Ha tehát el akarja kerülni a szezonális betegségeket, mozogjon folyamatosan.

Csak ne vidd túlzásba. A nagyon hosszú vagy intenzív testmozgás átmenetileg elnyomhatja az immunitást. A mértékletesség a kulcs.

A testmozgás segít a testsúly kezelésében

Szeretne leadni néhány kilót? A testmozgás része kell, hogy legyen a fogyókúrás stratégiájának. A fizikai aktivitás hatékony módja az extra kalóriák elégetésének és a felesleges testzsír lefaragásának.

A fogyáshoz több kalóriát kell elégetnie, mint amennyit elfogyaszt. A rendszeres testmozgás megkönnyíti a kalóriadeficit fenntartását.

Íme néhány módszer, amellyel a testmozgás segíti a testsúlykontrollt:

  • Kalóriát éget, ami idővel fogyáshoz vezet. Harminc perc élénk gyaloglás 200-300 kalóriát éget el.
  • Csökkenti az agyban az étvágyat jelző jeleket, és megfékezi a túlevést.
  • Az anyagcserét felpörgető izomtömeget épít. Az izom több kalóriát éget el, mint a zsír.
  • A zsírbontás serkentésével csökkenti a testzsírt.
  • Csökkenti az elhízáshoz kapcsolódó krónikus gyulladást.

A legjobb eredmény elérése érdekében kombinálja a testmozgást az egészséges táplálkozással. Koncentráljon a teljes értékű, minimálisan feldolgozott élelmiszerekre, és csökkentse a cukor és a finomított szénhidrátok mennyiségét.

A testsúlycsökkentéstől eltekintve a testmozgás számos más, az elhízással kapcsolatos előnnyel jár. A fizikai aktivitás csökkenti a vérnyomást, az inzulinrezisztenciát, a triglicerideket és más, a túlsúly által súlyosbított szívbetegségek kockázati tényezőit.

A testmozgás erősíti a csontokat és az izmokat

Mostanra már egyértelmű, hogy a testmozgás egész testre kiterjedő egészségügyi előnyökkel jár. Emellett az egyik leghatékonyabb módja a mozgásszervek erősítésének.

A rendszeres testmozgás elengedhetetlen az erős izmok és csontok építéséhez és fenntartásához. Íme néhány a legfontosabb előnyök közül:

  • Serkenti az új csontszövet növekedését, javítva a csontok szilárdságát.
  • Növeli az izomtömeget és megőrzi az erőt az életkor előrehaladtával.
  • Csökkenti az életkorral összefüggő izomvesztést, az úgynevezett szarkopéniát.
  • A csontsűrűség fokozásával megelőzi a csontritkulást.
  • Javítja az egyensúlyt, a mobilitást és a mozgékonyságot, csökkentve a sérülésveszélyt.

A csontok egészségének javítása érdekében a súlyzós és ellenállásos gyakorlatok a leghatékonyabbak. Próbáljon ki olyan tevékenységeket, mint a séta, a kocogás, a tenisz vagy az erőnléti edzés.

Törekedjen legalább napi 30 perc mérsékelt testmozgásra. Vagy ossza fel néhány 10 perces alkalomra, ha ez könnyebben beilleszthető a napjába.

Bónuszként az erősebb izmok és csontok sokkal könnyebbé teszik az olyan mindennapi tevékenységeket, mint a székből való felállás vagy a bevásárlás.

A Takeaway

A rendszeres testmozgás elképesztő előnyökkel jár mind a fizikai, mind a mentális egészségre nézve. Csökkenti a krónikus betegségek kockázatát, növeli az energiát és a hangulatot, élesíti a gondolkodási képességeket, segít jobban aludni, támogatja az immunrendszert, segíti a testsúlykontrollt, valamint erősíti a csontokat és az izmokat.

Törekedjen heti 150 perc mérsékelt aktivitásra, például élénk gyaloglásra. Vagy heti 75 perc erőteljes testmozgást, például kocogást.

Még a kis mennyiségű testmozgás is előnyös, ha Ön többnyire ülőmunkát végez. Fokozatosan haladjon felfelé, és összpontosítson arra, hogy olyan tevékenységeket találjon, amelyeket élvez.

Az egészségi állapot javulása megéri, hogy a testmozgás egész életre szóló szokássá váljon.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső