A Shilajitnak vannak mellékhatásai?

Published:

MainImageA Shilajitnak vannak mellékhatásai? Amit tudnod kell

A shilajit egy természetes anyag, amelyet a hagyományos indiai gyógyászatban évszázadok óta használnak. A "gyengeség elpusztítójaként" ismert, és számos egészségügyi előnyt kínál.

De egy gyakori kérdés azoktól, akik fontolgatják a shilajit szedését - a shilajitnak vannak mellékhatásai?

Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk, hogy mi a shilajit, a javasolt előnyök, a biztonság és a lehetséges mellékhatások, amelyekkel tisztában kell lenni.

Mi a Shilajit?

Ashilajit egy feketés-barna színű természetes ásványi komplex, amely forró időben a magas hegyi sziklákból szivárog. Főként a Himalájában, a Tibeti-hegységben, az Altaj-hegységben, a Kaukázus-hegységben és Gilgit Baltisztánban található.

Humuszból és szerves növényi anyagokból áll, amelyeket a kőzetrétegek évszázadok alatt összepréseltek.

Az Ayurveda a shilajitot "fiatalítónak" és "adaptogénnek" tartja - segít egyensúlyba hozni a test folyamatait, hogy javítsa az egészséget és küzdjön az öregedés hatásai ellen.

A Shilajit állítólagos előnyei

A Shilajitot különböző hagyományos gyógyászati rendszerekben használják olyan előnyökért, mint:

  • Fokozott energia és állóképesség
  • Anti-aging hatások
  • Fokozott agyműködés
  • Fokozott immunitás
  • Gyorsabb sérülésből való felépülés
  • Javított vitalitás és erő
  • Antioxidáns tulajdonságok a sejtkárosodás ellen
  • Jobb emésztés

És még sok más. De vajon tudományosan alátámasztják-e ezeket az állításokat?

Vannak tudományos bizonyítékok a Shilajit előnyeiről?

A shilajitra vonatkozó modern kutatások még korai szakaszban vannak, de a kezdeti tanulmányok ígéretesnek tűnnek:

  • Számos tanulmány megjegyzi a shilajit jelentős antioxidáns aktivitását a testsejtek károsodástól való védelme érdekében.
  • A shilajit gyulladáscsökkentő, vírusellenes és rákellenes tulajdonságai bizonyítottak.
  • Egyes eredmények szerint a shilajit csökkentheti a kortizolszintet és segíthet a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhez.
  • Néhány tanulmány rámutat a shilajit lehetséges kognitív előnyeire - a fokozott tanulástól és memóriától az Alzheimer-kór elleni védelemig.
  • Egyes előzetes tanulmányok szerint javíthatja a szív egészségét és segíthet a magassági betegség enyhítésében.

Bár a korai kutatások érdekesnek tűnnek, még mindig szükség van a nagyobb humán vizsgálatokból származó szilárdabb adatokra.

SubImage

A Shilajit biztonságos? Mellékhatások és biztonsági aggályok

A legtöbb ember gond nélkül szedheti a shilajitot, de vannak-e a shilajitnak mellékhatásai? Néhány biztonsági megfontolást érdemes megjegyezni:

1. Tisztítás

A nyers shilajit a kőzetből kiszivárgása során gyakran nehézfémekkel, növényi részecskékkel, szabad gyökökkel és más elemekkel szennyezett, amelyek fogyasztása nem biztonságos.

Atisztítási és szűrési folyamatok elengedhetetlenek a potenciálisan veszélyes vegyületek és kórokozók eltávolításához, mielőtt az elfogyasztásra kerülne. A tisztaság és a feldolgozási gyakorlatok tehát létfontosságúak.

2. Kiegyensúlyozatlan megfogalmazás

A shilajit több mint 80 különböző ásványi anyagot és vegyületet tartalmaz. De a kulcsszereplő a fulvosav - ez hordozza a fő egészségügyi előnyöket. Sok shilajit-kiegészítő nem tünteti fel a fulvosavszintet, így nehéz megerősíteni, hogy megfelelően kiegyensúlyozott-e.

3. Magas vas

A shilajitnak kivételesen magas a vastartalma. Bár a vas számos testfunkció szempontjából fontos, a felesleges vas emésztőrendszeri zavarokat, májkárosodást, alacsony vérnyomást és egyéb problémákat okozhat. A hemokromatózisban szenvedőknek kerülniük kell a shilajitot.

4. Kölcsönhatások

Ashilajit kölcsönhatásba léphet a gyógyszerekkel, beleértve a véralvadásgátlókat, vérnyomáscsökkentőket, immunszupresszánsokat és bizonyos pszichiátriai gyógyszereket. A shilajit szedése előtt egyeztessen kezelőorvosával, ha bármilyen vényköteles gyógyszert vagy kiegészítőt szed.

5. Túl magas adagolás

Az ajánlottnál több shilajit szedése megemelheti a húgysavszintet, ami köszvényt válthat ki. Kezdje alacsony, napi 20-50 mg-os adagokkal, majd idővel fokozatosan növelje.

6. Érzékenység

Nagyon kevés ember számolt be allergiás reakciókról és gyomorpanaszokról a shilajit használatával kapcsolatban. Túlérzékenység kialakulása esetén hagyja abba a használatát.

Összefoglalva tehát - ha a shilajitot megfelelően tisztítják, kiegyensúlyozzák és az utasításoknak megfelelően szedik - a legtöbb ember számára viszonylag biztonságosnak tűnik. Mégis, akik bizonyos betegségekben szenvednek vagy gyógyszeres kezelés alatt állnak, használat előtt konzultáljanak orvosukkal.

Mi az ítélet a Shilajitról?

A Shilajit használata hosszú múltra tekint vissza, és néhány újonnan megjelenő tanulmány szerint ígéretesnek tűnik. A biztonságosságra és hatékonyságra vonatkozó adatok azonban még mindig korlátozottak.

Ha a shilajit kipróbálását fontolgatja, a legfontosabb a tisztított, jó minőségű, jó hírű forrásból származó termék kiválasztása. Győződjön meg róla, hogy a fulvosavszintek szerepelnek benne, és kiegyensúlyozott.

Mindig alacsony dózisokkal kezdjen, és lassan növelje. Figyelje a mellékhatásokat, és azonnal hagyja abba, ha reakciók jelentkeznek.

A shilajit kiegyensúlyozott étrenddel és aktív életmóddal való kombinálása elősegítheti az egészségi állapot javulását. De a szedés előtt konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával, hogy megbizonyosodjon az alkalmasságról.

A shilajit érdemei érdekesnek tűnnek, de több bizonyítékra van szükség az előnyök megerősítéséhez. A kiváló minőségű kiegészítők felelősségteljes használata egészségügyi támogatást nyújthat - de bizonyos biztonsági megfontolások érvényesek.

Próbáltad már a shilajitot szedni? Észrevettél bármilyen előnyt vagy mellékhatást? Szeretettel várjuk gondolatait az alábbiakban!

Gyakran ismételt kérdések a Shilajitról

Az alábbiakban válaszolunk néhány gyakori kérdésre a shilajitról - mi az, hogyan működik, milyen előnyei vannak, milyen biztonsági profilja van és még sok más.

Mi is pontosan a Shilajit?

A shilajit egy sűrű, kátrányszerű anyag, amely Ázsia számos hegységében, különösen a Himalájában a sziklák között szivárog. Szerves növényi anyagokból és ásványi anyagokból áll, amelyeket az idők során a kőzetrétegek összepréseltek. Az Ayurveda a shilajitot fiatalító adaptogénnek tartja.

Hogyan működik a Shilajit?

A shilajit több mint 80 ásványi anyagot és vegyületet tartalmaz, amelynek elsődleges hatóanyaga a fulvosav. Úgy gondolják, hogy a fulvosav ásványi anyagokat és más kulcsfontosságú tápanyagokat szállít a sejtekhez az egész testben, hogy mély sejtszinten feltöltsön, újratöltsön és revitalizáljon.

Mire szedik az emberek a Shilajitot?

A shilajitnak számos hagyományos felhasználási módja van. Az emberek ma elsősorban az energia fokozására, az öregedés lassítására, az immunitás fokozására, az agy és a szív egészségének javítására, a sérülések gyorsabb gyógyulására és a férfi reproduktív egészség javítására használják.

Mi az ajánlott Shilajit adagolás?

A shilajit minőségének és összetételének eltérései miatt nincs általános adagolási irányelv. Sok szakértő azonban azt javasolja, hogy a tolerancia felmérése érdekében kezdjük napi 20-50 mg shilajittal, majd lassan növeljük a gyártó által ajánlott adagot. Soha ne lépje túl a termék címkéjén szereplő adagolást.

Milyen hamar számíthatok a Shilajit előnyeire?

Mivel a shilajitnak sejtszinten kell pótolnia a tápanyagokat, a legtöbb étrend-kiegészítő legalább 3-6 hónap ig tartó rendszeres használatot javasol a teljes hatás eléréséhez. Legyen türelmes, mivel az előnyök idővel felhalmozódnak. Egyes felhasználók néhány héten belül finom energia-, kognitív vagy erőnövekedésről számolnak be.

Biztonságos a Shilajit hosszú távú szedése?

A hagyományos szövegekben vagy a modern kutatásokban nem ismertek a shilajit hosszan tartó fogyasztásának káros hatásai, ha rendeltetésszerűen használják. Azonban nagyon kevés hosszú távú biztonsági tanulmány létezik. A legjobb, ha a shilajitot ciklusosan szedjük, például 3-6 hónapig következetesen, majd 1 hónap szünet következik.

Kinek nem szabad szednie a Shilajitot?

A köszvényben, hemokromatózisban (vastúlterheléses betegség) és Wilson-kórban szenvedőknek kerülniük kell a shilajitot az ásványi anyag/fém tartalom miatt. Használat előtt egyeztessen orvosával, ha gyógyszert szed, vagy ha vérzési rendellenességei vannak, alacsony a vérnyomása, májproblémái vagy húgysavérzékenysége, mivel kölcsönhatások lehetségesek.

Mit kell keresnem egy minőségi Shilajitban?

A hatékony shilajit komplex legfontosabb jellemzője a fulvosav szintje - ennek 20-60% között kell lennie. Győződjön meg arról is, hogy a termék tisztított (a toxinok, például nehézfémek hiányát igazoló vizsgálatokkal) és úgy van feldolgozva, hogy más jótékony hatású vegyületek, például a dibenzo-alfa-pironok is megmaradjanak.

Összefoglaló

A shilajit egy kátrányszerű, ásványi anyagokban gazdag anyag, amelyet az ayurvédikus gyógyászatban az energia növelésére, az öregedés lassítására, a férfiak egészségének javítására és egyéb előnyök biztosítására használnak. A Himalájához hasonló hegyvonulatokban forró időjárás idején szivárog ki a hegyi sziklákból. A humuszból és ősi növényi anyagból álló shilajit több mint 80 ásványi anyagot és vegyületet tartalmaz, a legfontosabb hatóanyag a fulvosav.

A fulvosav kulcsfontosságú tápanyagokat és ásványi anyagokat szállít a sejtek feltöltéséhez az egész szervezetben. A shilajitnak számos állítólagos előnye van, amelyeket néhány előzetes kutatás is alátámaszt, mint például a fokozott megismerés, gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságok. Még mindig hiányoznak a magas színvonalú humán kísérletek.

A legtöbb ember biztonságosan szedheti a tisztított, kiváló minőségű shilajitot, de bizonyos mellékhatások lehetségesek az érzékeny csoportokban, különösen hosszú távú használat vagy nagy dózisok esetén. A kulcs a megfelelően tisztított és formulázott, 20-60% fulvosavat tartalmazó shilajit komplex megtalálása, és a toxinokkal, például nehézfémekkel való szennyezés elkerülése. Aki gyógyszert szed vagy bizonyos egészségügyi állapotokban szenved, a shilajit-kiegészítők használata előtt konzultáljon orvosával.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső