Hogyan érzi magát a Shilajit?

Published:

Hallottál már a shilajitról? Ha nem, akkor lemaradtál róla! Ennek az egyedülálló anyagnak hihetetlen hatásai vannak a testre és az elmére. Fedezzük fel, hogyan érzi magát a shilajit.

Évszázadok óta használt anyag

A shilajitot évszázadok óta használják a hagyományos indiai gyógyászatban és folklórban. A szanszkrit nyelvben a "hegyek meghódítójának és a gyengeség elpusztítójának" nevezik. De mi is ez pontosan?

A shilajit egy vastag, ragacsos, kátrányszerű anyag, amely elsősorban a Himalája 1000 és 5000 méter közötti magasságban található szikláiban található. A sziklák repedéseiben és hasadékaiban megrekedt növényi anyagok lassú bomlásából keletkezik.

Hogy érzi magát az emberekben ez a furcsa kátrányszerű anyag?



CibdolShilajit-image_1

A Shilajit legfontosabb hatásai

A shilajitot az ayurvédikus orvoslásban fiatalító és adaptogén hatásúnak tartják. Ez azt jelenti, hogy:

  • Csökkenti a fáradtságot
  • A fizikai teljesítmény javítása
  • Fokozza a hangulatot
  • A megismerés támogatása

Bontsuk tovább ezeket a legfontosabb előnyöket.

Kevesebb fáradtság és fáradtság

Fáradtnak érzi magát? A Shilajit segíthet!

Sokan számolnak be arról, hogy kevesebb fáradtságot éreznek, ha rendszeresen szednek shilajitot. Egy 2021-es tanulmány szerint a résztvevőknek közel 50%-kal nagyobb volt az izomállóképességük edzés közben, miután 4 héten át szedték a shilajitot.

A kutatók úgy vélik, hogy a fulvosav, a shilajit egyik fő bioaktív összetevője segít javítani a sejtek energiaanyagcseréjét.

Észrevette, hogy kevésbé érzi magát fáradtnak, amikor shilajit-kiegészítőket szed? Szeretném hallani a tapasztalataidat a hozzászólásokban!

Jobb fizikai teljesítmény

A kevesebb fáradtság mellett a shilajit fokozhatja a fizikai teljesítményt is.

A fenti 2021-es tanulmány szerint a 4 héten át shilajitot szedők lényegesen hosszabb ideig tudtak izomépítő gyakorlatokat végezni, mielőtt kimerültek volna.

Más kutatások azt mutatják, hogy a shilajit csökkentheti a pulzusszámot és az oxigénfogyasztást fizikai aktivitás közben is. Mindez együtt ergogén hatásra utal - vagyis lehetővé teszi, hogy több "munkát" végezzünk, mielőtt a fáradtságot elérnénk.

Hangulatjavítás

Kinek ne jönne jól egy kis hangulatfokozó időnként?

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a shilajitnak a fáradtság csökkenése és a jobb fizikai teljesítmény mellett pszichológiai előnyei is lehetnek.

Az egyik vizsgálatban a résztvevők 90 napig kaptak shilajitot. 63%-uk számolt be a hangulat javulásáról, míg a placebocsoportban csak 37%. A kutatók szerint a mitokondriumok és a sejtek energiája közötti kölcsönhatás játszhat szerepet.

Észrevettél hangulatjavulást, amikor rendszeresen szedted a shilajitot? Írja meg nekem a hozzászólásokban!

Shilajit

Végső gondolatok

Amint azt itt feltártuk, a shilajit lehet:

  • Csökkenti a fáradtságot
  • Fokozza a fizikai teljesítményt
  • Javítja a hangulatot

Bár még több kutatásra van szükség, a korai emberi, állati és sejtes bizonyítékok meglehetősen ígéretesek erre az egyedülálló kátrányszerű anyagra vonatkozóan.

Tehát összefoglalva - hogyan érzi magát a shilajit? Sokan számolnak be arról, hogy kevésbé érzik fáradtságot, jobb teljesítményt nyújt edzés közben, és javul a hangulatuk.

Gyakran ismételt kérdések a Shilajitról

A Shilajit egy lenyűgöző egészségügyi kiegészítő, de valószínűleg sok kérdése van. Vizsgáljunk meg néhány gyakori GYIK-et a shilajitról.

Mi is pontosan a Shilajit?

Ashilajit egy sűrű, ragacsos, kátrányszerű anyag, amely elsősorban 1000 m tengerszint feletti magasságban található sziklás hegyvidéki régiókban. A sziklahasadékokban rekedt növényi anyag évszázados lassú bomlásából keletkezik. A shilajit olyan tápanyagok sűrű hálózatát tartalmazza, mint a fulvosav, vitaminok és egyéb.

A Shilajit biztonságos?

A kutatások azt mutatják, hogy a shilajit valószínűleg biztonságos, ha mértékkel fogyasztják. A nagy dózisok azonban potenciálisan befolyásolhatják bizonyos gyógyszerek hatását. Mint minden új kiegészítő esetében, a shilajit szedése előtt beszélje meg orvosával, különösen, ha bármilyen egészségügyi problémája van, vagy vényköteles gyógyszereket szed.

Mi a legjobb módja a Shilajit szedésének?

A shilajit két fő formája a por és a gyanta. A shilajit por turmixokba, teákba vagy vízbe keverhető. Az adag általában 300-500 mg naponta. A shilajit gyanta feloldható a nyelv alatt vagy tejjel keverve. Minden adagban csak egy kis borsónyi mennyiségre van szükség.

Mikor a legjobb idő a Shilajit szedésére?

Az optimális idő attól függ, hogy miért szedi a shilajitot. Ha energiafelhasználás céljából használja, sokan a nap korai szakaszában szeretik a shilajitot bevenni. Az immunitás, az emésztés egészségének vagy az általános jó közérzetnek érdekében bármikor beválhat. A shilajitot mindig étkezés közben vegye be a felszívódás fokozása érdekében.

Milyen gyorsan működik a Shilajit?

Az előnyök fokozatosan, hetek és hónapok alatt alakulnak ki. Sokan azonban már napokon vagy heteken belül finom javulásról számolnak be az energia, a kognitív funkciók, a hangulat, az immunitás és a fizikai teljesítmény terén. Legyen türelmes, tartson ki, és kövesse nyomon az észlelt változásokat!

Hol lehet minőségi Shilajitot vásárolni?

Nem minden shilajit egyenlő. Koncentráljon a gyantaformára a porral szemben. Keressen olyan márkákat, amelyek tesztelik a nehézfémeket és egyéb szennyeződéseket. A himalájai shilajitot tartják a leghatásosabbnak. Manapság sok speciális egészségügyi boltban kapható shilajit-kiegészítő.

Összefoglaló

A shilajitot, egy kátrányszerű anyagot, amely főként a Himalájában található, évszázadok óta használják a hagyományos indiai gyógyászatban és folklórban. Ez az egyedülálló anyag a hegyek hasadékaiban rekedt növényi anyag lassú bomlásából keletkezik. A modern kutatások szerint a shilajit számos egészségügyi előnnyel jár, többek között csökkenti a fáradtságot, javítja a fizikai teljesítményt és javítja a hangulatot.

A shilajit négy fő összetevője járulhat hozzá a szervezeten belüli hatásokhoz: fulvosav, shilajitinek, dibenzo-alfa-pironok (DBP-k), valamint különböző ásványi anyagok és vitaminok nyomokban. A fulvosav javítja a tápanyagok sejtekbe történő szállítását. A shilajitinek antioxidánsként támogatják az energiaanyagcserét. Úgy tűnik, hogy a DBP-k, a fulvosav és a shilajitinek mind regeneráló hatással vannak a sejtek bizonyos struktúráira, például a mitokondriumokra.

A shilajitra vonatkozó humán vizsgálati adatok és laboratóriumi kutatások azt mutatják, hogy a rendszeresen szedő emberek kevesebb fáradtságról és nagyobb izomállóképességről számolnak be edzés közben. Mivel a fulvosav és más összetevők segítik a tápanyag sejtekbe szállítását, a shilajit a sejteken belüli energiaanyagcsere fokozásával csökkentheti a fáradtságot és támogathatja a fizikai teljesítményt. További bizonyítékok szerint a shilajit csökkentheti a pulzusszámot és az oxigénfogyasztást fizikai aktivitás közben is.

A shilajit kiegészítése pszichológiai előnyökkel is járhat. A shilajitot placebóval összehasonlító vizsgálatokban a shilajit csoportba sorolt résztvevők szignifikánsan nagyobb valószínűséggel számoltak be a hangulat javulásáról. A mechanizmusok a sejtek energiája, a mitokondriumok és az idegrendszer működését támogató mikrotápanyagok felvétele közötti kölcsönhatásban játszódhatnak le.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső