Mit tesz a shilajit a testtel?

Published:

Mit tesz a Shilajit a testtel? Az erőteljes hatások magyarázata

A shilajit egy ősi gyógyászati anyag, amelyet a hagyományos gyógyító rendszerekben évszázadok óta használnak. De mit mond a modern tudomány arról, hogy mit is tesz valójában a shilajit az emberi testben?

Ebben a cikkben megvizsgáljuk a shilajit fő hatásait, és mindegyiket tudományos kutatásokkal támasztjuk alá. A végére tisztában lesz azzal, hogy a shilajit előnyös-e és hogyan járulhat hozzá saját vitalitásához és jólétéhez.

Shilajit20

Energizáló adaptogén

A shilajit adaptogén gyógynövénynek minősül. Mit jelent ez? Az olyan adaptogének, mint a shilajit, segítenek a szervezetnek alkalmazkodni a különböző stresszorokhoz és egyensúlyt találni.

A rohanó, modern világban olyan fizikai stresszorokkal küzdünk, mint a helytelen táplálkozás, a mozgáshiány, a méreganyagoknak való kitettség stb. Rengeteg mentális és érzelmi stresszorral is szembesülünk.

Idővel ezek a stresszorok lemerítenek minket. Fáradtnak, szorongónak érezzük magunkat, és nehezen tudunk koncentrálni.

A Shilajit a megmentő - ellensúlyozza a krónikus stresszt, és sejtszinten revitalizálja a szervezetet. Azok, akik shilajittal egészítik ki, arról számolnak be, hogy érzik magukat:

  • Több fizikai és szellemi energia
  • Jobb hangulat és jó közérzet
  • Jobb képesség az élet követelményeinek kezelésére

Ezek az energetizáló, kiegyensúlyozó előnyök értelmet nyernek, ha figyelembe vesszük a shilajit tápanyagsűrűségét...

Tele ásványi anyagokkal és fulvosavval

A shilajit fő aktív összetevői, amelyek hatásokat fejtenek ki a szervezetben, a következők:

  • Fulvosav - Ez egy olyan típusú vegyület, amely a növényi anyagok évmilliók során történő lebomlásakor keletkezik. Hihetetlen ásványianyag-szállító képességgel rendelkezik.
  • Dibenzo-α-pironok - Ezek a védő antioxidánsok elűzik a szabad gyököket és leküzdik a gyulladást.
  • Több mint 80 ásványi anyag ionos formában, köztük számos olyan, az energiaanyagcserét támogató ásványi anyag, mint a vas, a réz és a kobalt.

Számos más növényi anyagcseretermék, aminosav és vitamin is jelen van.

De az igazi erő abból fakad, hogy ezeknek a természetes vegyületeknek a kombinációja hogyan lép kölcsönhatásba a fiziológiánkkal...

Támogatja az energiatermelést és a mitokondriumokat

A shilajitban lévő kofaktorok sűrű csomagja részt vesz a kritikus bioenergetikai folyamatokban.

Konkrétan a shilajit fokozza a mitokondriumok működését. A mitokondriumok a sejtjeinkben lévő "erőművek", amelyek ATP energiát termelnek.

A mitokondriális aktivitás fokozásával a shilajit növeli a sejtlégzést és energetizáló hatást fejt ki.

Shilajit6

Növeli az ATP állapotát

A közvetlen mérések megerősítik, hogy a shilajit megemeli a szervezet ATP-szintjét. Az ATP (adenozin-trifoszfát) a sejtek energiájának fő pénzneme, amely a fiziológiai folyamatokat hajtja.

A magasabb ATP-érték jobb teljesítményt jelent - legyen szó fizikai, kognitív, reproduktív vagy más létfontosságú folyamatokról. A Shilajit nyers energiaanyagokat szállít, így a szervezetének több "üzemanyag van a tankban".

Optimalizálja a hormonokat Férfiak és nők

A shilajit sűrű tápanyagtartalma szabályozza a különböző hormonokat, ami többszörös előnyökkel jár:

  • Tesztoszteron - Több emberi és állatkísérlet is kimutatta a teljes és a szabad tesztoszteronszint növekedését. A terméketlen férfiaknál a javulás különösen kifejezett.
  • T3 és T4pajzsmirigyhormonok - Ezek az anyagcserét szabályozó hormonok gyakran károsodnak a stressz és a rossz táplálkozás hatására. A Shilajit védő és serkentő hatásúnak tűnik a pajzsmirigyműködés szempontjából.
  • Termékenység - A Shilajit fokozza a tüszőstimuláló hormon (FSH) és a luteinizáló hormon (LH) hatását mind a férfiaknál, mind a nőknél. A tesztoszteronnal együtt ezek a javulások újjáélesztik a reproduktív rendszert.
  • Növekedési hormon - Néhány előzetes bizonyíték arra utal, hogy a shilajit több növekedési hormon felszabadulását váltja ki, ami segíti a szövetek gyógyulását és helyreállítását.

Bár a kutatások folytatódnak, egyértelmű, hogy a shilajit helyreállítja az optimális hormonegyensúlyt, ahol szükséges.

Segíthet a magassági alkalmazkodásban

Érdekes módon a shilajitot hagyományosan a hegyi kultúrák, például a himalájaiak használják, hogy jobban alkalmazkodjanak a nagy magassághoz. A tudomány most talán rájött, hogy miért...

Egyes kutatók felfedezték, hogy stabilizálja a hipoxia indukálható géneket állatokban. Ezek a speciális gének aktiválódnak, hogy segítsenek a szervezetnek alkalmazkodni az alacsony oxigéntartalmú környezethez.

A shilajit e génválasz támogatásával lehetővé teszi a sejtek számára, hogy jobban megbirkózzanak a vékony hegyi levegővel. További vizsgálatokra van még szükség ennek az egyedülálló előnynek az igazolására.

Biztonsági profil és mellékhatások

Összességében a shilajit az eddigi kutatások szerint kiváló biztonsági profillal rendelkezik. A mellékhatások ritkák az általánosan ajánlott dózisokban. A bejelentett mellékhatások közé tartoznak:

  • Enyhe gyomorpanaszok étkezés nélkül bevéve
  • Lehetséges allergiás kiütés
  • Változások a szívfrekvenciában/vérnyomásban (általában átmeneti)

A shilajit hagyományos használatának hosszú története azonban azt sugallja, hogy ezek a mellékhatások nem gyakoriak. Csak figyeljünk oda a saját reakcióinkra.

Most, hogy ismered a tudományt...

Meg kell próbálnia a Shilajit kiegészítést?

A hagyományos ayurvédikus bölcsesség szerint a shilajit képes megfiatalítani a testet és lassítani az öregedést. A modern kutatások ma már megerősítik ezeket az erőteljes egészségügyi hatásokat.

Ha fáradtsággal, gyengeséggel és krónikus stresszel küzd - a shilajit-kiegészítés a legmélyebb sejtszinteken újjáélesztheti testét és elméjét.

Még mindig lenyűgöz, hogy ez az ősi gyógytea milyen sokféleképpen táplálja energia-anyagcserénket. Az ásványi anyagokat szállító fulvosav harmóniában működik a kulcshormonokkal és a génexpresszióval, amelyek a vitalitást hangolják.

Tehát míg több kutatás még folyamatban van, a shilajit kézzelfogható eredményeket nyújt, amelyeket érezhet...

Próbáld ki magad - lehet, hogy el fogsz ámulni, hogy a magas hegyi sziklákból származó fekete ragacs mit tud tenni az emberi fiziológiával!

Gyakran ismételt kérdések a Shilajitról

Az alábbiakban a shilajitra és annak az emberi szervezetre gyakorolt hatásaira vonatkozó leggyakoribb kérdésekre talál válaszokat.

Mi a Shilajit eredete?

A shilajit egy kátrányszerű anyag, amely Ázsia hegyvonulataiban, különösen a Himalájában a sziklák között szivárog. A növények évszázadokig tartó lebomlása során keletkezik mikrobiális anyagcseretermékekkel keveredve. Az emberek évezredek óta használják a shilajitot fiatalítószerként a hagyományos gyógyászati rendszerekben, mint például az Ayurveda.

Hogyan szedje a Shilajitot?

A shilajit leggyakoribb bevételi módja a kapszula vagy por formájában történő kiegészítés. Az ajánlott adag a bevételi módtól és az Ön saját igényeitől függhet. Kövesse a csomagoláson található utasításokat, vagy konzultáljon integratív egészségügyi szakemberrel.

A shilajitnak erős íze van, ezért a legtöbbeknek kevésbé kellemes a tea vagy tinktúra fogyasztása. A tejben feloldva történő fogyasztása azonban hagyományos.

Mikor kell szedni a Shilajitot?

Gyakran ajánlott a shilajitot reggel, éhgyomorra bevenni. Ez az időzítés lehetővé teszi az optimális felszívódást a bélben. Az étkezés előtti legalább 30 perc várakozás szintén segíti a leghatékonyabb hatást.

Ha a shilajit felesleges energiát ad Önnek, ami éjszakánként ébren tartja, próbálja meg a nap korábbi szakaszában bevenni. Mint mindig, az Ön számára ideális kezelés az Ön testétől és életmódjától függ.

Szedheted a Shilajitot minden nap?

Nincsenek szigorú követelmények arra vonatkozóan, hogy a shilajitot ciklikusan kell használni a mellékhatások elkerülése érdekében. A bizonyítékok arra utalnak, hogy biztonságos és előnyös a hosszú távú napi használatra, ahogyan azt a különböző hagyományos gyógyító rendszerekben is tették.

Figyeljen a teste saját jelzéseire a megfelelő szünetekről bármilyen kiegészítéssel kapcsolatban. De a shilajit minden nap bevehető anélkül, hogy függőséget vagy toleranciaproblémákat okozna.

A Shilajit kölcsönhatásba lép a gyógyszerekkel?

Eddig nem számoltak be negatív kölcsönhatásokról a shilajit és a gyógyszerek között. A cordyceps, egy másik gyógygomba azonban potenciális kölcsönhatásokat mutat. Amíg több kutatás nem készül, addig a levegő az óvatosság oldalán.

Beszéljen orvosával arról, hogy a shilajit megfelelő-e Önnek, ha jelenleg vényköteles gyógyszereket szed, különösen pszichiátriai gyógyszereket, cukorbetegség elleni gyógyszereket vagy immunszuppresszánsokat. Hagyja abba a shilajit szedését, ha bármilyen probléma jelentkezik.

Gyermekek vagy tizenévesek szedhetik a Shilajitot?

Egyetlen tanulmány sem vizsgálta a shilajit biztonságosságát 18 év alatti gyermekek vagy tizenévesek esetében. Minden jelenlegi bizonyíték csak 18 év feletti felnőttekre vonatkozik.

Ezért a shilajit jelenleg nem ajánlható biztonságosnak vagy előnyösnek 18 év alattiak számára. Tartsa magát a felnőtt adagolási irányelvekhez, hogy óvatos legyen, amíg a shilajit gyermekgyógyászati szakterületi kutatások nem készülnek el.

Mint mindig, mielőtt bármilyen új gyógynövény-kiegészítőt adna gyerekeknek vagy serdülőknek, mielőtt elegendő biztonsági adat állna rendelkezésre az adott populációra vonatkozóan, beszéljen orvosával.

Összefoglaló

A shilajit egy ősi gyógyító kátrány, amelyet évszázadok óta használnak a hagyományos gyógyító rendszerekben, mint például az Ayurveda és a hagyományos kínai orvoslás. A modern tudomány mostanra a shilajit számos hagyományos felhasználási módját igazolja, különösen a fokozott energiával, állóképességgel és vitalitással kapcsolatban. A shilajit három fő aktív összetevőt tartalmaz: fulvosavat, dibenzo-α-piron nevű antioxidánsokat és több mint 80 különböző ásványi anyagot. Ezek a vegyületek együttesen a sejtek energiatermelésének optimalizálásában működnek a mitokondriumok működésének fokozásán és az ATP-szint növelésén keresztül. Az energiaanyagcsere alapvető szintű javításával a shilajit-kiegészítés enyhítheti a fáradtságot, fokozhatja az immunitást, javíthatja a kogníciót és támogathatja az általános jólétet. Klinikai vizsgálatok azt is mutatják, hogy a shilajit képes szabályozni a kulcsfontosságú hormonokat, mint például a tesztoszteron, a pajzsmirigy és a termékenységi hormonok. Előzetes kutatások szerint még a magaslati környezethez való jobb akklimatizálódást is elősegítheti. Bár még több kutatásra van szükség, a shilajit szilárd biztonsági profillal rendelkezik, minimális mellékhatásokkal az ajánlott dózisokban. Ha alacsony energiával, vitalitással, krónikus fáradtsággal vagy stresszel küzd - a shilajit segíthet a sejtek működésének megfiatalításában.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső