A Shilajit valóban növeli a tesztoszteront?

Published:

MainImageA Shilajit valóban növeli a tesztoszteront?

A shilajit egy herbo-ásványi anyag, amelyet a hagyományos indiai gyógyászatban évszázadok óta használnak. Egyes hívei azt állítják, hogy a shilajit jelentősen növelheti a férfiak tesztoszteronszintjét. De vajon van-e ebben valami igazság?

Mi a Shilajit?

A shilajit egy sűrű, feketésbarna anyag, amely Ázsia számos hegységében, különösen a Himalájában található sziklarepedésekből szivárog. Humuszból és szerves növényi anyagból áll, amelyet a kőzetrétegek mikrobiális anyagcseretermékekkel keverve tömörítettek össze.

A shilajitot az ayurvédikus gyógyászatban már évezredek óta használják az általános egészség és vitalitás érdekében. Újabban tesztoszteron- és libidófokozóként is népszerűvé vált.

A Shilajit növeli a tesztoszteront?

Van némi előzetes bizonyíték arra, hogy a shilajit növelheti a teljes tesztoszteronszintet. Azonban több kutatásra van szükség annak megállapításához, hogy van-e jelentős hatása a szabad tesztoszteronra.

Állatkutatás

A shilajitra és a tesztoszteronra vonatkozó legtöbb vizsgálatot patkányokon végezték. Az egyik vizsgálatban 90 napig adtak shilajitot terméketlen patkányoknak. A kezelt patkányok tesztoszteronszintje és spermiumszáma szignifikánsan magasabb volt a kezeletlen patkányokhoz képest (1).

Egy másik patkányvizsgálatban a shilajit 56 nap után növelte a tesztoszteront, a tüszőstimuláló hormont (FSH) és a luteinizáló hormont (LH) a kontrollcsoporthoz képest. Ezek a növekedések a sperma minőségének javulásához vezettek (2).

Humán kutatás

Csak néhány humán tanulmány vizsgálta a shilajit tesztoszteronszintre gyakorolt hatását.

Egy tanulmány 45 terméketlen férfi esetében vizsgálta a tisztított shilajit hatását. A 90 napos kezelés után a résztvevők 22,7%-ának nőtt a teljes tesztoszteronszintje, valamint javult a spermiumok száma és mozgékonysága (3).

Egy további klinikai vizsgálat oligospermiás férfiaknál azt találta, hogy a shilajit kezelés szignifikánsan növelte a szérum teljes tesztoszteron, szabad tesztoszteron és dehidroepiandroszteron (DHEAS) szintjét a kiindulási szinthez képest (4).

Bár ezek a kezdeti humán vizsgálatok ígéretesnek tűnnek, nagyobb, kontrollált vizsgálatokra van szükség.

SecondImage

Lehetséges mechanizmusok

A kutatók feltételezik, hogy a shilajit néhány kulcsfontosságú módon növelheti a tesztoszteront és javíthatja a férfiak termékenységét:

  • Hormontermelés javítása: A shilajitban található vegyületek, mint például a fulvosav, stimulálhatják a hipotalamusz-hipofízis-gonád (HPG) tengelyt és a herék Leydig-sejtjeit, fokozva a hormontermelést (5).
  • Stressz csökkentése: A shilajit segít csökkenteni a kortizolszintet, ami enyhítheti a tesztoszteron-csökkentő stresszt (5).
  • Antioxidánsok növelése: A fulvosav és más antioxidánsok segítenek az oxidatív károsodás és a sejtek öregedése elleni küzdelemben (6).

A legfontosabb tanulság: Előzetes bizonyítékok vannak arra, hogy a shilajit növelheti a teljes tesztoszteronszintet. A jelenlegi kutatások azonban korlátozottak, és több humán kísérletre van szükség.

Adagolás és biztonság

A klinikai vizsgálatok gyakran 100-500 mg shilajit kivonat napi adagját használják. A felszívódás fokozása érdekében legjobb étkezés közben bevenni.

A kiváló minőségű tisztított shilajit-kiegészítőkről bebizonyosodott, hogy általában biztonságosak ezekben az adagokban rövid távon (legfeljebb 90 napig) (3, 4).

A nyers shilajit azonban természetesen tartalmaz nehézfémeket és egyéb szennyeződéseket. A nyers shilajit fogyasztása vagy nagyon nagy dózisok mellékhatásokat okozhatnak. A hosszú távú használat biztonsága nem ismert (7).

A lényeg

A shilajit potenciálisan növelheti a tesztoszteronszintet, de a jelenlegi bizonyítékok előzetesek. Bár az eredmények ígéretesnek tűnnek, további szigorú humán vizsgálatokra van szükség, mielőtt következtetéseket lehetne levonni.

Beszéljen orvosával, mielőtt shilajitot vagy bármilyen más kiegészítőt szedne a tesztoszteronszint emelésére. Ők tudnak segíteni annak meghatározásában, hogy a kezelés megfelelő-e az Ön hormonális egészsége szempontjából.

Gyakran ismételt kérdések

Íme válaszok néhány gyakori kérdésre a shilajitról és a tesztoszteronról.

Mik a shilajit hatóanyagai?

A shilajitban található fő bioaktív vegyületek közül néhány:

  • Fulvosav - természetes antioxidáns
  • Dibenzo-α-pironok - gyulladáscsökkentők
  • Huminsavak - eltávolíthatja a toxinokat
  • Benzoesav - antioxidáns
  • Számos ásványi anyag, köztük vas, réz, cink

Úgy gondolják, hogy ezek a vegyületek hozzájárulnak a shilajit jótékony hatásaihoz.

Mennyi időbe telik, amíg a shilajit növeli a tesztoszteront?

Korlátozott bizonyítékok alapján a shilajit 90 napos következetes szedést követően elkezdheti növelni a teljes tesztoszteronszintet. A válaszok azonban egyénenként eltérőek lehetnek.

A shilajit biztonságos?

Az ayurvédikus hagyományok és a feltörekvő kutatások szerint a kiváló minőségű tisztított shilajit megfelelő használat esetén viszonylag biztonságosnak tűnik. A hosszú távú használat biztonságossága azonban nem ismert.

A nyers, feldolgozatlan shilajit tartalmazhat szennyeződéseket, például nehézfémeket. A nyers formák fogyasztása nem ajánlott.

Szedhetek shilajitot, ha valamilyen egészségügyi problémám van?

A shilajit szedése előtt beszéljen orvosával, ha bármilyen egészségügyi állapota van, hormonális egyensúlyhiányban szenved, vényköteles gyógyszereket szed, vagy műtétet tervez.

Néhány olyan állapot, amely kölcsönhatásba léphet a shilajittal: cukorbetegség, autoimmun betegségek, szív- és érrendszeri betegségek és mentális zavarok.

A shilajit növeli a spermaszámot és javítja a termékenységet?

A korai bizonyítékok arra utalnak, hogy a shilajit-kiegészítés javíthatja a férfi termékenység számos markerét, beleértve a spermaszámot, a mozgékonyságot és a tesztoszteronszintet. További kutatások azonban indokoltak.

Mi a shilajit ajánlott adagja?

A legtöbb kutatás, amely előnyöket mutat, napi 100-500 mg közötti adagokat használt a tisztított shilajitból. A fokozott felszívódás érdekében legjobb étellel együtt bevenni.

Kezdje alacsonyabb adagokkal, hogy felmérje a toleranciát, mielőtt növelné a bevitelt. És mindig kövesse a gyártó vagy az egészségügyi szolgáltató iránymutatásait.

Kombinálhatom a shilajitot más tesztoszteron-kiegészítőkkel?

A legjobb, ha a lehetséges mellékhatások miatt elkerüljük több tesztoszteron-kiegészítő egymásra halmozását. A shilajit más hormonokkal vagy kiegészítőkkel való kombinálása előtt mindig konzultáljon orvosával.

Néhány természetes halom, amelyről azt jelentették, hogy biztonságos, magában foglalja a shilajitot aszhwagandhával, magnéziummal, cinkkel, DHEA-val vagy D-vitaminnal.

A shilajit segít az izomépítésben vagy az edzések javításában?

Nincs jó bizonyíték arra, hogy a shilajit közvetlenül segít az izomtömeg építésében. Ha azonban kimutatták, hogy növeli a tesztoszteronszintet, akkor idővel közvetett anabolikus, teljesítményfokozó hatást fejthet ki.

Ne feledje, hogy az erőnléti edzés és a megfelelő táplálkozás túlnyomórészt fontosabb az izomnövekedés szempontjából, mint bármely kiegészítő önmagában.

Összefoglaló

A shilajit egy herbo-ásványi anyag, amelyet a hagyományos indiai ayurvédikus orvoslásban évszázadok óta használnak a férfiak egészségének és vitalitásának fokozására. Napjainkban a shilajit természetes tesztoszteron- és termékenységfokozóként egyre népszerűbb. De vajon a kutatások alátámasztják ezeket az állítólagos hatásokat? Számos állatkísérlet kimutatta, hogy a shilajit pótlása növeli a tesztoszteronszintet és a reproduktív egészséget patkányoknál. Néhány humán kísérleti tanulmány szintén ígéretes eredményeket mutat. Az egyik vizsgálatban 45 terméketlen férfinak adtak shilajitot 90 napon keresztül. A végére a férfiak majdnem 23%-ánál megnövekedett a teljes tesztoszteronszint, a spermiumok száma és a spermiumok mozgékonysága. Egy másik vizsgálat arról számolt be, hogy a shilajit a kiindulási szinthez képest megemelte a teljes tesztoszteron, a szabad tesztoszteron és a DHEAS szintjét oligospermiás meddő férfiaknál. Bár az eredmények biztatónak tűnnek, a jelenlegi humán bizonyítékok kis vizsgálatokra korlátozódnak. Tehát szigorúbb, ellenőrzött klinikai vizsgálatokra van szükség a hatások megerősítéséhez. A kutatók feltételezik, hogy a shilajit a hormontermelési útvonalak javításával, a kortizolszint csökkentésével és az antioxidánsok szintjének emelésével növelheti a tesztoszteront az oxidatív stressz leküzdése érdekében. Megfelelő szedés esetén a tisztított készítmények rövid távú használatra viszonylag biztonságosnak tűnnek. A shilajit nyers, feldolgozatlan formái azonban természetesen tartalmaznak nehézfém-szennyeződéseket, és nem ajánlottak. Összefoglalva, a shilajit korai potenciált mutat a férfiak tesztoszteronszintjének javítására, talán a termékenységi paraméterek javítására is. De egyelőre nincs elegendő bizonyíték konkrét következtetések levonásához. Beszélje meg orvosával, hogy a shilajit alkalmas-e hormonális és reproduktív egészségének támogatására.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső