Rendben van a Shilajit mindennapos szedése?

Published:

MainImage

Rendben van a Shilajit mindennapos szedése?

A Shilajit egy egyedülálló kiegészítő, amelyet évszázadok óta használnak az ayurvédikus gyógyászatban. De vajon biztonságos-e a shilajitot naponta szedni? Nézzük meg közelebbről.

Mi a Shilajit?

A shilajit egy sűrű, kátrányszerű anyag, amely Ázsia számos hegységének szikláiból szivárog. Növényi anyagból és ásványi anyagokból áll, amelyeket évszázadok alatt a kőzetrétegek összepréseltek.

Az emberek a shilajitot az energia növelésére, az immunrendszer serkentésére és számos más egészségügyi előnyök támogatására használják. De bár a shilajit ígéretesnek tűnik ezeken a területeken, még több kutatásra van szükség.

Tehát mit mond a jelenlegi kutatás a shilajit mindennapos szedéséről? Hozzá kellene adnod a rendszeres kiegészítő rutinodhoz? Vizsgáljuk meg.

A Shilajit napi szedése biztonságos?

Jelenleg nincsenek jelentősebb biztonsági problémák a tisztított shilajit ajánlott adagok szerinti szedésével kapcsolatban. Mivel a shilajit ilyen sűrű mennyiségű ásványi anyagot és egyéb, a földből kinyert vegyületeket tartalmaz, a minőség hihetetlenül fontos.

A gyenge minőségű shilajit nehézfémekkel, szabad gyökökkel és egyéb toxinokkal szennyezett lehet. Tehát mindaddig, amíg jó minőségű shilajitot kap egy jó hírű forrásból, a shilajit napi szedése biztonságosnak tűnik.

De mindig bölcs dolog beszélni az egészségügyi szolgáltatóval, mielőtt bármilyen új étrend-kiegészítővel kezdene, különösen, ha gyógyszert szed vagy valamilyen egészségügyi problémája van.

Mik az ajánlott adagok?

Az emberi tanulmányok napi 200-500 mg tisztított shilajitot használnak. A tolerancia felméréséhez azonban a legjobb, ha alacsonyabb adagokkal, például 100 mg-mal kezdünk.

A Shilajit felerősítheti más kiegészítők és gyógyszerek hatását. Általánosságban azt is tanácsolják, hogy a shilajitot a nap korábbi szakaszában vegyük be, mivel jelentős energialöketet biztosíthat.

Milyen előnyei vannak a napi Shilajit-kiegészítésnek?

A shilajit rendszeres szedése kiegészítőként:

  • Növeli az energiaszintet
  • Javítja a memóriát, a hangulatot és a motivációt
  • Serkenti az immunrendszert
  • Védi az agysejteket és az idegszövetet
  • Csökkenti a gyulladást
  • Javítja a szív egészségügyi markereit
  • Növeli a tesztoszteronszintet és a termékenységet a férfiaknál

Bár ígéretes kutatások léteznek mindezen előnyökre vonatkozóan, még mindig szükség van nagyobb, embereken végzett vizsgálatokra.

SubImage

Vannak mellékhatások?

Ha az ajánlott módon szedik, a legtöbb ember jól tolerálja a shilajitot. Néhány átmeneti mellékhatás azonban lehetséges:

  • Gyomorpanaszok
  • Hasmenés
  • Szédülés
  • Fejfájás
  • Kiütés

Nagy dózisok növelhetik a húgysavszintet, vagy kölcsönhatásba léphetnek a szorongásoldó gyógyszerekkel. Ezért a legjobb, ha kisebb, napi 100-200 mg-os adagokkal kezdünk.

Ügyeljen arra, hogy tisztított shilajitot is megbízható forrásból vásároljon. A rossz minőségű termékek nagyobb valószínűséggel okoznak gyomor- és egyéb mellékhatásokat.

Összefoglaló: Biztonságos a Shilajit napi szedése?

A shilajit olyan tápanyagokban gazdag, mint a fulvosav, a dibenzo-alfapironok és ásványi anyagok, amelyek számos egészségügyi tulajdonsággal rendelkeznek. Az ayurvédikus hagyomány és a kialakulóban lévő klinikai kutatások szerint a shilajit biztonságos és jól tolerálható, ha tiszta, kiváló minőségű kiegészítőket használunk az ajánlott adagokban.

Összefoglalva - napi 100-500 mg shilajit szedése biztonságosnak és potenciálisan előnyösnek tűnik. Azonban még több humán kísérletre van szükség ahhoz, hogy meghatározzák a hatékonyságot a különböző állapotokban, amelyekre használják.

Gyakran ismételt kérdések a Shilajit szedésével kapcsolatban

A shilajit egyre népszerűbb egészségügyi kiegészítőként, ami azt is jelenti, hogy egyre több kérdés merül fel a biztonságosságával és hatékonyságával kapcsolatban. Íme, válaszok a leggyakoribb shilajit kérdésekre.

Mi a legjobb napszak a shilajit szedésére?

Mivel a shilajit jelentősen fokozhatja az energiát és az anyagcserét, gyakran ajánlott a nap korábbi szakaszában bevenni. Ez lehetővé teszi, hogy stimuláló hatása estére elmúljon. A shilajit túl késői bevétele megnehezítheti az elalvást.

Egyesek azonban arról számolnak be, hogy a shilajit néhány órával edzés előtt bevéve nagyobb erőt és kitartást biztosít. Mint minden új kiegészítővel, kezdje lassan, és figyeljen a teste reakciójára.

A shilajit biztonságos a terhes vagy szoptató nők számára?

Jelenleg kevés kutatás létezik a shilajit biztonságosságáról a terhes vagy szoptató nők számára. Ezért a legjobb, ha elkerülik a shilajitot, amíg nem állnak rendelkezésre véglegesebb biztonsági adatok.

Szedhetek shilajitot, ha egészségügyi állapotom van vagy gyógyszert szedek?

A shilajit szedése előtt feltétlenül konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával, ha bármilyen gyógyszert szed, vagy ha valamilyen egészségügyi problémája van. A shilajit potenciálisan kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, például szorongásoldó gyógyszerekkel.

Természetes módon segít a dopamin és a szerotonin szabályozásában is. Ezért különösen fontos, hogy a dopaminnal kapcsolatos betegségekben szenvedők óvatosan bánjanak a shilajittal.

Mennyi idő, amíg érzem a shilajit hatását?

A legtöbb ember a napi shilajit-kiegészítés után néhány naptól néhány hétig terjedő időszakban észreveszi az energia, a kognitív funkciók, a libidó és az izomerő finom növekedését. A shilajit vegyületei azonban a maximális hatás érdekében fokozatosan halmozódnak fel a szervezetben.

A következetesség a kulcs. Az optimális adagok (200-500 mg/nap) tartós használata esetén a teljes hatás 12 hétig vagy tovább is eltarthat, mielőtt nyilvánvalóvá válik. Figyeljen arra, hogyan érzi magát az idő múlásával, ahelyett, hogy azonnal drámai változásokat várna.

Mi történik, ha túl sok shilajitot veszek be?

A shilajit nagy dózisai mellékhatásokat okozhatnak, például szédülést, alacsony vérnyomást, irritációt, valamint a szívritmus vagy a húgysavszint változását. Gyomorpanaszok és hasmenés is lehetséges az ajánlások túllépése esetén.

Ezért fontos, hogy kisebb, 100-200 mg-os adagokkal kezdje, amíg nem tudja, hogy a shilajit hogyan hat Önre egyénileg. Lassan dolgozza fel a napi 400-500 mg-os adagot, és hagyja abba a használatát, ha bármilyen aggasztó reakció jelentkezik.

Összefoglaló

A shilajit egy tápanyagdús biomassza, amelyet az ayurvédikus gyógyászatban évszázadok óta használnak az energia növelésére, az immunitás serkentésére és az általános egészség elősegítésére. Az "ásványi szuroknak" is nevezett minőségi shilajit több mint 80 ásványi anyagot és fulvosavat tartalmaz, hogy az antioxidánsokat és más jótékony vegyületeket közvetlenül a sejtekhez juttassa. A kutatások szerint a shilajit támogatja az energiatermelést, az agy egészségét, az izomműködést, a termékenységet és még többet, ha rendszeresen étrend-kiegészítőként fogyasztják.

Bár a legtöbb tanulmány szerint általában biztonságos és jól tolerálható, a szennyeződés elkerülése érdekében ügyeljen arra, hogy minőségi tisztított shilajitot szerezzen be. A szakértők azt javasolják, hogy kis adagokkal, napi 100-200 mg-os adagokkal kezdjünk. Kövesse nyomon a hangulatra, a megismerésre, a testmozgásra stb. gyakorolt hatásokat, mielőtt lassan növelné az adagot napi 500 mg-ig. A mellékhatások ritkák, de előfordulhat fejfájás, szédülés, vérnyomás- vagy szívritmusváltozás. Beszéljen orvosával a shilajit használata előtt, ha terhes, szoptat, gyógyszert szed, vagy valamilyen egészségügyi problémája van. Bár a humán kísérletek eddig korlátozottak, a shilajit ígéretesnek tűnik az egészséges életmód részeként.

75 szó összefoglalása: A shilajit egy antioxidánsokban gazdag biomassza, amelyet az Ayurvédában az energia, az immunitás, az agyműködés, a termékenység és még sok más dolog fokozására használnak. Előzetes kutatások szerint a shilajit kognitív, fizikai, reproduktív és wellness előnyöket kínálhat. Ha rendszeresen, 100-500 mg-os optimális dózisban és minőségi tisztítókból származik, a shilajit a legtöbb ember számára biztonságosnak tűnik. A shilajit-kiegészítők használata előtt azonban konzultáljon orvosával, különösen, ha terhes, gyógyszert szed vagy egészségügyi problémái vannak. További humán vizsgálatokra van még szükség.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső