Mi az ipari kender?

Published:

Az ipari kender a Cannabis sativa növény olyan fajtája, amelyet kifejezetten ipari felhasználásra termesztenek. A marihuánával ellentétben, amely szintén a Cannabis sativa növényből származik, az ipari kender nagyon alacsony koncentrációban tartalmaz tetrahidrokannabinolt (THC), azt a pszichoaktív vegyületet, amely a "kábulat" érzetét kelti.

Mi is pontosan az ipari kender, és mitől olyan hasznos? Olvasson tovább, hogy megtudja.

Mi az ipari kender?

Az ipari kender rövid története

Az emberek évezredek óta használják a kendert. A kender legkorábbi feljegyzett használata i. e. 8000-re nyúlik vissza Ázsiában, ahol ruhát, kötelet és kerámiát készítettek belőle.

A kender évszázadokon át világszerte fontos növény volt, köszönhetően számos felhasználási lehetőségének. Kiterjedten termesztették Ázsiában, Európában, Afrikában és Amerikában. Sőt, az Egyesült Államok több alapító atyja is termesztett kendert, köztük George Washington és Thomas Jefferson.

A kender olyan fontos volt, hogy 1619-ben a virginiai közgyűlés törvényt fogadott el, amely minden farmer számára előírta a kendertermesztést. A kendert több mint 200 éven át törvényes fizetőeszköznek tekintették, amellyel még adót is lehetett fizetni.

Az 1930-as években azonban a kannabiszhoz való hozzáállás kezdett megváltozni. A marihuánát kriminalizálták, ami a kendertermesztés betiltását is eredményezte. Ez a tilalom több mint 50 évig tartott, amíg a 2014-es mezőgazdasági törvényjavaslatban ismét legalizálták az ipari kendertermesztést.

Napjainkban a kender újjáéledőben van, mivel újra felfedezzük számos előnyét. A globális ipari kenderpiac 2027-re várhatóan 15 milliárd dolláros iparággá nő.

Mi különbözteti meg az ipari kendert a marihuánától?

Az ipari kender és a marihuána egyaránt a Cannabis sativa növényből származik, de különböző fajták. Genetikai szinten az ipari kender alacsonyabb THC-tartalommal rendelkezik, amely a marihuána pszichoaktív vegyülete, amely a marihuána kábító hatásáért felelős.

A jogi meghatározás szerint az ipari kender nem tartalmazhat 0,3%-nál több THC-t. A marihuána viszont 5-35% THC-t tartalmaz.

Ilyen alacsony szinteken fizikailag lehetetlen az ipari kender fogyasztásától betépni. Olyan lenne, mintha alkoholmentes sörtől próbálnánk berúgni.

Az ipari kender és a marihuána megjelenésében meglehetősen különbözik egymástól. A kender növények vékonyak és magasak, míg a marihuána növények általában rövidek és bokrosak.

Összefoglalva:

  • A kender kevesebb, mint 0,3% THC-t tartalmaz, míg a marihuána akár 35% THC-t is tartalmazhat.
  • A kender magas és vékony; a marihuána rövid és bokros.
  • A kendertől nem leszel betépve, de a marihuánától igen.

Ez teszi a kendert hihetetlenül sokoldalúan hasznosítható növényré, a marihuána pszichoaktív hatása nélkül.

Hogyan termesztik és dolgozzák fel az ipari kendert?

Az ipari kender szabadföldön és beltéren egyaránt termeszthető. A legjobban azonban melegebb éghajlaton, mérsékelt időjárási viszonyok között fejlődik. Ideális termesztési helyszínek közé tartozik Kína, Európa és Kanada.

A kender mindössze 3-4 hónap alatt betakarítható, így gyorsan megújuló erőforrás, szemben a fákkal, amelyeknek évtizedekbe telhet, mire beérnek. A növények 2-4 méter magasra nőnek, hosszú, rostos szárukkal.

A betakarítás után a kenderkocsányok a kéreghántolásnak nevezett folyamaton mennek keresztül, amely elválasztja a kemény külső rostokat a puha belső magtól.

A két fő kivont összetevő a következő:

  • Bast szálak - a kender szárának hosszában elhelyezkedő hosszú, kemény külső szálak. Ezeket textilanyagok és kötelek készítésére használják.
  • Kenderköteg - a kenderkocsány magjában található puha, belső szálak. Papír, nedvszívó anyagok és építőanyagok készítésére használják.

Ezenkívül a növényekből kendermagot és virágokat is betakarítanak. Ezeket élelmiszeripari termékekké, olajokká és kivonatokká dolgozzák fel, beleértve a népszerű kannabidiol (CBD) kiegészítőt is.

Most, hogy megértette a kender termesztésének és feldolgozásának alapjait, nézzük meg, miért is olyan csodálatos termény.

4 Fő előnyei ipari kender

Számos jó oka van annak, hogy a kender az egyik legsokoldalúbb növény a Földön:

1. Fenntarthatóság

A kender nagyon pozitív környezeti lábnyoma van. Dúsítja a talajt, kevesebb vizet igényel, mint a gyapot, és nincs szükség növényvédő szerekre és gyomirtó szerekre.

A kender nagy mennyiségű szenet is megköt a légkörből. Egy hektár kender négyszer több CO2-t képes megkötni, mint egy hektár fa.

Gyors növekedési ciklusa miatt a kender szén-dioxid-negatív nyersanyagnak számít. Ez azt jelenti, hogy ténylegesen csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

2. Tartósság

Az ipari kenderből származó rostok hihetetlenül erősek és tartósak.

Például a kenderrostot beton megerősítésére használták. A kender és a mészkő keveréke egy természetes kompozit anyagot alkot, amelyet kenderbetonnak neveznek, és amely rendkívül ellenálló a repedésekkel szemben.

A kendertextíliák hosszú élettartamúak is. Valójában az első Levi's farmerek kender vitorlavászonból készültek!

3. Megújíthatóság

Mint korábban említettük, a kender gyorsan, mindössze 3-4 hónap alatt nő. Ezáltal a kender sokkal jobban megújul, mint a papír, a ruházat és az építőanyagok előállításához használt lassan növő fák.

A kenderkocsányok a betakarítás után folyamatosan új hajtásokat hoznak létre, így évről évre sűrűn termeszthető, megújuló növényként.

4. Alkalmazkodóképesség

Mivel a teljes kender növény felhasználható, minden része hozzáadott értéket képvisel. A kender élelmiszert, ruházatot, lakóanyagot, papírt, kozmetikumokat és még energiát is biztosít.

Nem csoda, hogy a kendert sokoldalúsága és a gazdák számára elérhető profitlehetőségek miatt "készpénzes növénynek" nevezik. A kender számos ágazatban és iparágban kínál jelentős lehetőségeket.

Most, hogy ismeri a kender néhány legnagyobb előnyét, nézzük át a különböző felhasználási módokat.

A sok felhasználási ipari kender

Több mint 25 000 ismert alkalmazásával a kender valóban csodanövény. Íme néhány a kender mai felhasználási módjai közül:

Kender szálak textíliák és kötél

A kenderrostokat évszázadok óta használják ruházat, táskák, cipők, szőnyegek, lakberendezési tárgyak és ipari kötelek gyártására.

A kenderrost rendkívül tartós és kényelmes. Használatával lágyabbá válik, ami ideális szövetek készítéséhez.

A kender ruházat UV-védelmet és antimikrobiális tulajdonságokat biztosít, hogy gátolja a szagokat okozó baktériumokat. A rostgyártás a kender szárából kinyert hosszú fattyúrostokat használja.

Érdekesség: A vászon szó a kender latin szóból, a cannabisból származik!

Kender papírgyártás

1883 előtt a világ papírjának több mint 75%-a kenderrostból készült, beleértve a bankjegyeket, archív papírokat, térképeket, bibliákat és újságokat. A kenderpapír alapvető fontosságú volt az írásbeli kommunikációban.

A kenderpapír kiesett a népszerűségből, amikor megjelent a cellulózpapír, amelyet olcsóbban lehetett előállítani az új ipari módszerekkel.

A cellulózpapír feldolgozásához azonban nagy mennyiségű vegyi anyagra van szükség, ami nagyobb környezetszennyezést és erdőirtást eredményez.

A kenderszál belső hurkaiból készült kenderpapír fenntartható alternatívát jelent. A kenderpapír természetes módon fehérebb, erősebb és tovább tart, mint a fapapír. Egy hektár kender akár 4x több papírt képes előállítani, mint egy hektár fa.

Kender építőanyagok

A kenderszárak fás belső rostjai kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek az építőiparban.

Ha mésszel keverve kenderbeton készül, ez a könnyű anyag blokkokká, téglákká és panelokká önthető házak és építmények építéséhez.

A kenderbeton környezetbarát, tűzálló, penészálló és kiváló szigetelést biztosít. A kenderbeton használata jelentősen csökkentheti az építőipar szénlábnyomát.

Kender bioüzemanyagok és műanyagok

A kendermagok és -szárak tiszta égésű bioüzemanyagokká, például etanollá, metanollá, biodízellé és metánná is átalakíthatók.

A kender biomasszából biológiailag lebomló kenderműanyagokat is elő lehet állítani, amelyek kiválthatják a kőolaj alapú polimereket. Képzeljük el, hogy a műanyag palackokat, csomagolásokat és táskákat növényi alapú kenderműanyagokkal helyettesítjük, amelyek biológiailag lebomlanak ahelyett, hogy szennyeznék a bolygót.

Kender Élelmiszerek és Nutraceuticals

A kendermag rendkívül tápláló szuperélelmiszer. Gazdag fehérjében, rostokban, esszenciális zsírsavakban, magnéziumban, vasban és cinkben.

A kendermagot nyersen lehet fogyasztani, kenderlisztté őrölve, vagy kenderolajjá préselve, amely kulináris és helyi felhasználásra is alkalmas.

A kenderkivonatok bővelkednek fitokemikáliákban, terpénekben és kannabidiolban (CBD), amelyek terápiás előnyökkel rendelkeznek. Az ipari kenderből származó CBD-t széles körben használják az egészség és a wellness területén.

Kender Pet és állatgondozás

Sok állattartó fedezte fel a kender előnyeit. Léteznek kenderből készült állatkiegészítők, kezelések, alom, macskaalom, madármag, sőt, még kenderből készült ruházat és játékok is.

A kender alom kiváló nedvszívó képességet biztosít az állati alom számára. A kender állateledel javítja a macskák és kutyák bőrét, szőrzetét, mozgékonyságát és emésztőrendszerének egészségét. A kenderkivonatok, mint például a CBD, csökkenthetik a háziállatok szorongását olyan stresszes események során, mint a zivatarok és az utazás.

Amint láthatja, az ipari kender számos értékes felhasználási lehetőséggel rendelkezik, amelyek az emberek, az állatok és a bolygó javát szolgálják. De még mindig van egy kihívás, amely korlátozza a kender teljes potenciáljának elérését.

A fő kihívás előtt álló kenderipar

Bár a kender legalizálták a 2018 Farm Bill, még mindig van némi zűrzavar körül kannabisz törvények, amely gátolja a közvélemény elfogadását és a beruházás kender.

Az ipari kenderrel szemben álló legnagyobb kihívás a kenderre és a marihuánára vonatkozó állami és szövetségi törvények közötti politikai konfliktusok megoldása. Míg a kender szövetségi szinten már legális, addig állami szinten a kannabiszra vonatkozó törvények még mindig bonyolult, foltokban szövevényes rendszert alkotnak.

Például egyes államokban a kendertermesztők nehezen tudnak bankszámlát nyitni és biztosítást kötni az államilag engedélyezett kender termesztésére, mivel azt összetévesztik a marihuánával.

Egyértelműbb politikákat kell bevezetni, hogy a kendertermesztők és a vállalkozások zökkenőmentesen, jogi következmények nélkül működhessenek az államhatárokat átlépve. Ez biztosítja a szükséges egyértelműséget és biztonságot ahhoz, hogy a kenderipar valóban beinduljon és elérje a benne rejlő lehetőségeket.

A jó hír az, hogy a kender kétpárti támogatásban részesül. A közvélemény is egyre inkább tisztában van a kender előnyeivel és azzal, hogy miben különbözik a marihuánától. Tehát a kilátások fényesek a kendertörvények előmozdítása szempontjából.

A jövő fényesnek tűnik az ipari kender

Nagyobb oktatással és ésszerű politikával az ipari kender jelentősen átalakíthatja a társadalmat.

A kender fenntartható módon táplálékot, textíliákat, anyagokat, energiát és gyógyszereket biztosíthat a jövőnk számára, minimális környezeti terhelés mellett. Segíthet megoldani az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés és az erőforrások kimerülése körüli problémákat.

A kenderrel kapcsolatban még mindig vannak tévhitek, amelyeket tisztázni kell. Az igazság azonban az, hogy a kendernek nincs pszichoaktív hatása, és hatalmas előnyei vannak.

A vállalkozások továbbra is innovatív új módszereket találnak majd ennek az ősi növénynek a felhasználására és modern technológiával történő optimalizálására. A kender egyesíti a múlt legjobbjait és a jövő lehetőségeit.

Milyen izgalmas lehetőségeket lát az újra megjelenő kenderiparban? Írja meg nekünk az alábbi hozzászólásokban!

Gyakran ismételt kérdések az ipari kender

Az ipari kender egyre népszerűbb, de még mindig sok kérdés övezi ezt a növényt. Itt válaszolunk néhány, a kenderrel kapcsolatos leggyakoribb GYIK-re.

A kender ugyanaz, mint a marihuána?

Nem. A kender és a marihuána egyaránt a Cannabis sativa fajból származik, de teljesen különböző fajták. A marihuána nagy mennyiségű THC-t tartalmaz, amely pszichoaktív hatást vált ki. A kender kevesebb, mint 0,3% THC-t tartalmaz, és nem okozhat kábítószert.

Mi a különbség a kendermag és a kenderolaj között?

A kendermag táplálkozási erőművek, amelyeket nyersen lehet fogyasztani, vagy kendermagtej, fehérjepor, gabonapelyhek és szeletek készülhetnek belőlük. A kenderolajat a magokból nyerik ki, és Omega-zsírsavakat és CBD-t tartalmaz. Az olajat főzésre, bőrápolásra, hajápolásra és orvosi célokra használják.

Milyen típusú termékeket lehet kenderből készíteni?

A kender a világ egyik legsokoldalúbb növénye. A magok tápláló szuperélelmiszerek. A rostokat és a szárakat ruházat, kötél, építőanyagok, műanyag, papír és sok más anyag előállítására használják. A kivonatokat egészségügyi kiegészítőkhöz, szépségápolási termékekhez, állatápolási cikkekhez és még sok máshoz használják.

Legális a kender termesztése?

Igen. Évtizedes tiltás után a 2018-as mezőgazdasági törvénytervezet szövetségi szinten legalizálta a kendertermesztést állami szabályozás mellett. Mostantól legális a kender kereskedelmi célú termesztése az Egyesült Államokban, amennyiben a növények kevesebb mint 0,3% THC-t tartalmaznak.

A kendertermékek be tudnak téged tépni?

Nem. Az ipari kendertermékek fogyasztásától nem lehet betépni. A THC nyomokban jóval a pszichoaktív szint alatt van. A drogtesztek sem mutatják ki a CBD-t vagy más kendervegyületeket.

Hogyan segít a kender a környezetnek?

A kender fenntartható, megújuló és egészséges a környezet számára. Dúsítja a talajokat, kiküszöböli a gyomirtó szerek szükségességét, és csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. A kender több szenet köt meg, mint bármely erdei vagy kereskedelmi növény, így szén-dioxid-negatív.

A kender biztonságos a háziállatok számára?

Igen, a kender általában biztonságos a kutyák és macskák számára. Számos kenderrel készült kisállat-kényeztetés, tinktúra és étrend-kiegészítő létezik, amelyek segítenek enyhíteni a szorongást, a fájdalmat, a hányingert és egyéb problémákat a háziállatoknál. Mindig konzultáljon állatorvossal, mielőtt bármilyen kiegészítőt adna kedvencének.

Mi a különbség a kenderolaj és a kendermagolaj között?

A kenderolaj a kender leveleiből, szárából és virágaiból származik, és CBD-t, terpéneket és más vegyületeket tartalmaz. A kendermagolaj kifejezetten a magokból származik, és CBD nélkül nyújt táplálékot. A kenderolaj terápiás célú, míg a kendermagolaj elsősorban táplálkozási célú.

Van a kenderolajnak mellékhatása?

A kenderolaj a legtöbb ember számára jól tolerálható, de egyeseknél kisebb mellékhatásokat okozhat, például szájszárazságot, szédülést és hányingert, különösen nagyon nagy dózisban. Beszéljen orvosával a kender-kiegészítők megfelelő használatáról és adagolásáról.

A kender 2027-re 15 milliárd dolláros iparággá válhat?

Igen! A piackutatás előrejelzése szerint a globális ipari kenderpiac 2027-re eléri a 15 milliárd dollárt. A kenderalapú élelmiszerek, testápolási termékek, CBD-olaj és gyógyszerek iránti növekvő kereslet miatt az iparág óriási növekedésre van kilátásban.

Milyen gyorsan nő a kender?

Gyors növekedési ütemének köszönhetően a kender már 3-4 hónappal az ültetés után betakarítható. A fákkal ellentétben, amelyeknek évtizedekbe telhet, mire beérnek, a kender gyors megújuló képessége hihetetlenül fenntartható anyaggá és élelmiszerforrássá teszi.

Használható-e kender betonban?

Igen. A kenderbeton egy természetes építőanyag, amely a kenderkocsány belső fás magjából és mészből áll. Könnyű, légáteresztő, penészálló és kiváló szigetelést biztosít. A kenderbeton potenciálisan forradalmasíthatja az építőipart.

Összefoglalva tehát - a kender tápláló, fenntartható, etikus és rendkívül sokoldalú, pszichoaktivitás nélkül. Megoldásokat kínál az emberek és a bolygó egészsége számára. Az ipari kender jövője fényes és "zöld"!

Összefoglaló

Az ipari kender több mint 25 000 felhasználási területet foglal magában, a textíliáktól kezdve az építőanyagokig, a papírig, a bioüzemanyagokig, az élelmiszerekig és a gyógyszerekig. A kenderrostok rendkívül tartósak, és ruházat, táskák, kötelek és szövetek készítésére használják. A kenderből készült élelmiszerek tápláló, fehérjében, rostokban és egészséges zsírokban gazdag szuperélelmiszerek. A kenderkivonatok CBD-t, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek terápiás előnyöket biztosítanak. A marihuánával ellentétben az ipari kender kevesebb mint 0,3% THC-t tartalmaz, és nem képes pszichoaktív hatásokat kiváltani. A kender környezetbarát, gazdagítja a talajt és elnyeli a szén-dioxid-kibocsátást. Emellett megújuló, gyorsan, mindössze 3-4 hónap alatt növekszik. A globális kenderpiac az előrejelzések szerint 2027-re eléri a 15 milliárd dollárt, amit a kenderalapú élelmiszerek, a testápolás és a CBD-olaj iránti növekvő kereslet hajt. A kenderben rejlő teljes potenciált azonban az ellentmondásos kannabisztörvények gátolják. A politikáknak meg kell különböztetniük a kendert a marihuánától, hogy az ipari kendertermesztés erősödjön. Megfelelő szabályozással a kender fenntartható módon átalakíthatja az olyan iparágakat, mint a textilipar, az építőipar, az energia és a gyógyászat. A jövő fényesnek tűnik e ősi növény számára, amely a jövőnk energiáját adja.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső