Növényi alapú étrend a holisztikus táplálkozásban

Published:

A holisztikus táplálkozási megközelítés középpontjában a növényi alapú étrend áll. A holisztikus táplálkozás figyelembe veszi, hogy az élelmiszer nemcsak a fizikai egészségre, hanem a mentális, érzelmi és spirituális jólétre is hatással van. A növényi alapú étrend számos olyan előnnyel jár, amely támogatja az általános egészséget, és összhangban van a holisztikus táplálkozás elveivel.

Növényi alapú étrend a holisztikus táplálkozásban

Mi az a növényi alapú étrend?

A növényi alapú étrend a zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, hüvelyeseket, dióféléket és magvakat hangsúlyozza. Korlátozza vagy kerüli az olyan állati eredetű termékeket, mint a hús, a tejtermékek, a tojás és a tenger gyümölcsei. A növényi alapú étrend tartalmazhat kis mennyiségben állati eredetű termékeket. A kalóriák és tápanyagok nagy része azonban növényi élelmiszerekből származik.

Különböző típusú növényi alapú étrendek léteznek. A vegán étrend minden állati terméket kizár. A vegetáriánus étrend kerüli a húst, de tartalmazhat tojást és tejtermékeket. A flexitáriánus étrend főként növényi alapú, alkalmanként húst, halat, tejterméket vagy tojást tartalmaz. A közös vonás a növényi ételek előtérbe helyezése, mint az étrend alapja.

A növényi alapú étrend előnyei

A kutatások azt mutatják, hogy a növényi alapú étrend számos előnnyel jár:

  • A szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák és az elhízás alacsonyabb kockázata.
  • Csökkentett gyulladás és oxidatív stressz
  • Javított bélrendszeri egészség több rostbevitellel
  • Alacsonyabb környezeti hatás, mint a húsalapú étrend

A növények összetevői, mint az antioxidánsok, fitokemikáliák, rostok, telítetlen zsírok és ásványi anyagok felelősek ezekért az előnyökért.

A növényi alapú étrend a holisztikus táplálkozás elveivel is összhangban van:

Teljes értékű élelmiszer fókusz

A holisztikus táplálkozás egyik alapelve a teljes értékű, minimálisan feldolgozott élelmiszerek hangsúlyozása. Az olyan növényi élelmiszereket, mint a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, babok és lencsék, egészben fogyasztják. Ez megőrzi természetes tápanyagprofiljukat.

Eközben az olyan állati termékek, mint a hús és a sajt, gyakran nagymértékű feldolgozáson mennek keresztül, mint a pácolás, füstölés, érlelés és vegyi anyagok hozzáadása. Ez rontja tápértéküket.

Változatosság és egyensúly

A holisztikus táplálkozás a kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében a teljes értékű élelmiszerek sokféleségét támogatja. Egyetlen növényi táplálék sem tartalmazza az összes szükséges vitamint, ásványi anyagot, rostot, szénhidrátot, fehérjét és zsírt.

De együttesen a zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék, magvak és hüvelyesek változatos választéka teljes értékű táplálékot nyújt. A növényi alapú étrend megkönnyíti a változatos ételek fogyasztását és a kiegyensúlyozott táplálkozást.

Test és elme kapcsolata

A holisztikus táplálkozás az étel, az elme és a test közötti kölcsönhatást veszi figyelembe. A növényi alapú táplálkozás ezen a test és elme közötti kapcsolaton keresztül a mentális és érzelmi egészség javára válhat.

Az együttérző növényi alapú táplálkozás választása például az állatokkal és a bolygóval való törődést tükrözi. Ez fokozhatja a lelki jólétet. Az új táplálkozási szokások elfogadása elősegíti az odafigyelést, az önfegyelmet és a tudatos életmódot is.

Növényi alapú étkezési minták

Számos bizonyítékokon alapuló növényi alapú étkezési minta létezik, amelyek összhangban vannak a holisztikus táplálkozási elvekkel:

A mediterrán étrend

Ez az étrend a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, babot, dióféléket, magvakat, fűszereket, fűszernövényeket és olívaolajat helyezi előtérbe. Szerény mennyiségben tartalmaz halat, tojást, sajtot és joghurtot, de korlátozza a vörös húsok és az édességek fogyasztását.

A mediterrán étrend változatos növényi táplálkozást biztosít, és komoly kutatások támasztják alá az egészségre gyakorolt előnyeit. Csökkenti a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák, a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kockázatát.

A DASH diéta

A DASH a Dietary Approaches to Stop Hypertension rövidítése. Ez az étrend a gyümölcsökre, zöldségekre, teljes kiőrlésű gabonafélékre, sovány fehérjére, diófélékre és alacsony zsírtartalmú tejtermékekre összpontosít. Kevés hozzáadott cukrot, telített zsírt és nátriumot tartalmaz.

Tanulmányok igazolják, hogy a DASH-diéta csökkenti a magas vérnyomást és az LDL-koleszterinszintet. Ezt tartják az egyik legegészségesebb táplálkozási mintának.

Teljes értékű élelmiszerek, növényi alapú

Ez az étrend kizárja vagy minimálisra csökkenti az állati eredetű termékeket. Hangsúlyt fektet a zöldségekre, gyümölcsökre, hüvelyesekre, teljes kiőrlésű gabonafélékre, diófélékre, magvakra és az egészséges növényi zsírokra, mint az avokádó és az olívaolaj.

A teljes értékű növényi élelmiszerekre összpontosít, így korlátozza az olajokat, az édességeket és az erősen feldolgozott összetevőket. A kutatások szerint a teljes értékű, növényi alapú étrend visszafordítja a szívbetegségeket és a 2-es típusú cukorbetegséget, csökkenti a rák kockázatát, és segíti a fogyást.

Flexitáriánus

A rugalmas, növényi alapú étkezési stílus, a flexitáriánus étrend túlnyomórészt vegetáriánus, és alkalmanként húst, tejtermékeket, tojást vagy tenger gyümölcseit fogyaszt. Sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, babot, lencsét, dióféléket és magvakat fogyaszt.

Azok számára, akik csökkenteni szeretnék a hús fogyasztását anélkül, hogy teljesen kiiktatnák azt, a flexitáriánus megközelítés reális kompromisszumot kínál. Továbbra is biztosítja a növényi alapú táplálkozás előnyeit.

A növényi alapú étrend tápanyagai

A szkeptikusok azzal érvelnek, hogy a növényi alapú étrend bizonyos tápanyagok tekintetében hiányt szenved. A változatosságra és egyensúlyra összpontosító, körültekintő étkezés-tervezéssel azonban a növényi alapú étrend megfelelő táplálékot biztosíthat. Íme, hogyan biztosítják a kulcsfontosságú tápanyagokat:

Fehérje

Minden növény tartalmaz némi fehérjét. A bab, a lencse, a diófélék, a magvak, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a szójafélék magas fehérjetartalmú növényi alapanyagok. Ezek az élelmiszerek grammról grammra az állati termékekhez hasonló fehérjét kínálnak.

A különböző fehérjeforrások, például a rizs és a bab vagy a humusz és a teljes kiőrlésű pita kombinálása maximalizálja a növényi fehérje minőségét. Ez biztosítja az összes esszenciális aminosav jelenlétét. Amíg a kalóriaszükségletet kielégítjük, a fehérjeszükségletet általában a növényi alapú étrenddel is kielégítjük.

Vas

A növényi alapú étrendben a leveles zöldségek, a bab, a lencse, a tökfélék, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a diófélék, az aszalt gyümölcsök és a magvak biztosítják a vasat. A gyümölcsökben, zöldségekben és gyümölcslevekben található C-vitamin fokozza a vas felszívódását.

Bár a növényi vas nem szívódik fel olyan könnyen, mint a húsból származó vas, a legtöbb ember számára elegendő vasban gazdag növényi élelmiszer fogyasztása kielégíti a szükségleteket.

Kalcium

Míg a tejtermékek magas kalciumtartalmúak, a növényi források, mint például a leveles zöldségek, a mandula, a bab, a magvak és a dúsított növényi tejek szintén tartalmaznak kalciumot. Ha ezeket az ételeket egész nap fogyasztjuk, akkor a növényi alapú étrendben optimalizáljuk a kalciumbevitelt.

Omega-3-ak

Az alfa-linolénsav (ALA) az omega-3 növényi formája. Megtalálható a dióban, lenmagban, chia magban, kendermagban és szójában. A szervezet az ALA-t aktív EPA és DHA omega-3-akká alakítja át.

Az optimális omega-3-ak érdekében naponta tartalmazzon ALA-forrásokat. Az algaolaj-kiegészítők előre formázott DHA-t és EPA-t biztosítanak a további biztonság érdekében.

Cink

A növényi alapú étrendben a bab, a diófélék, a magvak, a zab, a tofu és a dúsított reggeli gabonafélék biztosítják a cinket. A teljes kiőrlésű gabonafélékben és hüvelyesekben található fitátok gátolhatják a cink felszívódását. Az áztatás, csíráztatás és kovászolás javítja a cink biológiai hozzáférhetőségét.

B12

Ez az alapvető tápanyag nem található meg megbízhatóan a növényi élelmiszerekben. A vegánoknak B12-kiegészítőt kell szedniük, vagy dúsított élelmiszereket, például növényi tejeket és gabonaféléket kell fogyasztaniuk naponta, hogy fedezzék a szükségleteiket. A húsevőknek is fontolóra kell venniük a pótlást, mivel a B12-hiány minden populációban gyakori.

Egy kis tudással és tervezéssel minden bizonnyal lehetséges, hogy egy kiegyensúlyozott növényi alapú étrenddel minden tápanyagszükségletet kielégítsünk. A változatosság a kulcs a megfelelő táplálkozás biztosításához növényi forrásokból.

A növényi alapú étrend előnyei az általános egészség szempontjából

Számos kutatás bizonyítja, hogy a növényi alapú étrend csökkenti az olyan súlyos betegségek kockázatát, mint a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák és az elhízás. Íme egy áttekintés néhány legfontosabb előnyről:

Szív egészség

A növényi alapú étrend alacsonyabb LDL-koleszterinszinthez, vérnyomáshoz és gyulladáshoz - a szívbetegségek kulcsfontosságú kockázati tényezőihez - kapcsolódik. A növényekben található rostok, antioxidánsok, magnézium és telítetlen zsírok szív- és érrendszeri előnyökkel járnak.

Tanulmányok igazolják, hogy a vegetáriánusok és vegánok halálozási aránya 25-50%-kal alacsonyabb a szívbetegségekben, mint a húsevőké. Minél több növényt fogyasztanak, annál alacsonyabb a szívbetegség kockázata.

Csökkentett cukorbetegség kockázata

A növényi alapú étrend magas rosttartalmú, ami lassítja a szénhidrátok felszívódását és elősegíti az egészséges vércukorszint-szabályozást. A növényekben található antioxidáns és gyulladáscsökkentő fitokemikáliák szintén javítják az inzulinérzékenységet.

A kutatások szerint mind a vegetáriánus, mind a vegán étrend jelentősen csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát a tipikus húsalapú étrendhez képest.

Rákmegelőzés

A növények olyan védő vegyületeket tartalmaznak, mint az antioxidánsok és fitokemikáliák, amelyek csökkentik a rák kialakulásához kapcsolódó sejtkárosodást. A rostok a méregtelenítést és a bélrendszer egészségét is támogatják.

Tanulmányok a növényi alapú étrendet alacsonyabb vastagbél-, mell- és prosztatarák-aránnyal hozzák összefüggésbe. További kutatásokra van szükség, de a meglévő bizonyítékok ígéretesek.

Egészséges súly

A növényekben található rostok elősegítik a jóllakottságot és csökkentik a kalóriák felszívódását. A növényi fehérjeforrások kevésbé energiasűrűek, mint az állati eredetű termékek. A növényi alapú táplálkozás a jótékony bélbaktériumokkal is összefügg, amelyek támogatják az egészséges testsúlyt.

A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a növényi alapú étrend hatékonyabb a fogyás szempontjából, mint az állati eredetű termékeket tartalmazó étrend. Emellett javítják a koleszterinszintet, a vérnyomást, a vércukorszintet és a gyulladásos szinteket.

Általános élettartam

A kutatások szerint a vegetáriánusok, vegánok és flexitáriánusok átlagosan 2-6 évvel tovább élnek, mint a húsevők. A rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek csökkent kockázata hozzájárul a nagyobb élettartamhoz.

A növényi alapú étrend szintén támogatja az egészséges öregedést. A növényekben található antioxidánsok megakadályozzák az öregedésben és a neurodegenerációban szerepet játszó oxidatív károsodást. A növényekből származó polifenolok védik az agyat.

Hogyan illeszkedik a növényi alapú étrend a holisztikus táplálkozáshoz?

A holisztikus táplálkozás figyelembe veszi az élelmiszerek hatását az egész emberre - testre, elmére és lélekre. Ez ellentétben áll a hagyományos táplálkozási megközelítéssel, amely szűken a fizikai egészséget nézi.

A növényi alapú étrend természetesen támogatja a holisztikus táplálkozási szemléletet. Íme néhány módszer:

Környezetileg fenntartható

A holisztikus táplálkozás a Föld természetes rendszereivel és erőforrásaival összhangban történő táplálkozást hangsúlyozza. Az állattenyésztés a vízszennyezés, az erdőirtás és az üvegházhatású gázok révén terheli a környezetet.

A növényi alapú étrendnek sokkal kisebb a környezeti lábnyoma. A növényi élelmiszerek választása összhangban van az ökológiailag fenntartható elvekkel.

Együttérző etika

A holisztikus táplálkozás magában foglalja az élelmiszer-választásunk mögött meghúzódó etikai szempontok figyelembevételét. A vegánok azért kerülik az állati eredetű élelmiszereket, mert erkölcsileg ellenzik az erőszakot, a bezártságot és az állatok levágását.

Bár nem mindenki választja a vegánságot, a növényi alapú táplálkozás az együttérzést és az állatok jólétével való törődést tükrözi.

Test és elme jóléte

A holisztikus táplálkozás figyelembe veszi az ételek hatását az elmére, az érzelmekre és a szellemre. A növényi alapú táplálkozás egyes populációs tanulmányok szerint összefüggésbe hozható a stressz és a depresszió csökkenésével és a jobb közérzettel.

A növényi alapú táplálkozás választása olyan erényeket is elősegíthet, mint az akaraterő, az önfegyelem, a tudatosság és a környezettudatosság, amelyek gazdagítják a mentális és érzelmi egészséget.

Betegség elleni védelem

A holisztikus táplálkozás célja a wellness optimalizálása és a betegségek megelőzése a táplálkozáson keresztül. Mivel a növényi alapú étrend csökkenti a főbb krónikus betegségek, például a szívbetegségek és a rák kockázatát, erőteljesen támogatja ezt a célt.

A növényekben található antioxidánsok, fitokemikáliák és rostok olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek megelőzik a betegségeket és sejt szinten csökkentik a gyulladást.

Egészséges öregedés és hosszú élet

Az egészség megőrzése az élet későbbi évtizedeiben is a holisztikus táplálkozás egyik legfontosabb célja. A növényekben található tápanyagok és polifenolok megvédik a sejteket és szöveteket az öregedéssel kapcsolatos károsodástól.

Tanulmányok igazolják, hogy a növényi alapú étrend segít megőrizni a kognitív egészséget, a csonttömeget és az izomműködést idős korban is, miközben meghosszabbítja az élettartamot.

Több növényi alapú élelmiszer integrálása

A teljesen növényi alapú étrendre való áttérés egyesek számára ijesztőnek tűnhet. A jó hír az, hogy a több növényi élelmiszer beépítése nagy előnyökkel jár, még akkor is, ha nem válunk teljesen vegánná.

Íme egyszerű módszerek a növényi táplálkozás növelésére az étrendben:

  • Hús helyett zöldségekre, babra, teljes kiőrlésű gabonafélékre, diófélékre és magvakra építsünk étkezéseket.
  • Sajt helyett gyümölcsöt vagy dióféléket fogyasszon nassolnivalónak.
  • Válasszon növényi tejet, például szója-, mandula- vagy zabtejet a tejtermékek helyett.
  • Korlátozza a vörös húsokat havonta néhány alkalomra
  • Igyál növényi alapú turmixokat reggelire tojás helyett
  • Hetente néhányszor válasszon növényi alapú fehérjéket, például tofut, edamame-ot, hüvelyeseket és vega burgereket.
  • Töltse fel a szendvicseket, tacókat, tésztákat és pizzákat extra zöldségekkel a hús helyett.

Tippek a növényi alapú étkezés sikeréhez

A növényi alapú táplálkozásra való áttérés némi kiigazítást igényel. Íme tippek, hogy hogyan tartsuk meg magunkat:

  • Fokozatosan adjon hozzá több növényt - ne várjon egyik napról a másikra történő átalakítást. A fokozatos változtatásokat könnyebb fenntartani
  • A tervezés kulcsfontosságú - töltsön időt a növényi alapú receptek előkészítésével, hogy felkészüljön a sikerre. A zsúfolt napokon támaszkodjon az olyan egyszerű tartalékokra, mint a vega szendvicsek és turmixok.
  • Tanuljon új főzési készségeket - keressen növényi alapú főzési videókat, vegyen részt tanfolyamon, vagy szerezzen be növényi alapú szakácskönyveket, hogy recepteket és technikákat tanuljon.
  • Készítsen helyettesítéseket - cserélje ki a növényi tejeket és a darált hús alternatíváit a go-to receptjeibe, hogy átállítsa őket növényi alapú változatokra.
  • Kényeztesse magát - élvezze a vegán desszerteket, hamburgereket, fagylaltot és sajtot a növényi alapú élvezetekért, nélkülözés nélkül.
  • Koncentráljon arra, hogyan érzi magát - figyeljen az olyan változásokra, mint a jobb emésztés, több energia, jobb alvás. Ez motiválja Önt, hogy ragaszkodjon a növényi ételekhez.

A növényi alapú táplálkozás felé tett apró lépések is kifizetődőek lehetnek. Kezdje ott, ahol jól érzi magát, és onnan építkezzen. Ha figyelemmel kíséri, hogy a megnövekedett növényi ételek hogyan hatnak az energiájára, hangulatára és egészségére, az inspirálhatja a növényi alapú táplálkozás további elfogadására.

Összefoglaló

A tudomány megerősíti, hogy a túlnyomórészt növényi alapú, teljes értékű élelmiszerekre összpontosító étrend támogatja az optimális egészséget és a hosszú életet. A növényi élelmiszerek olyan védő vegyületeket és tápanyagokat tartalmaznak, amelyek az állati eredetű termékekből hiányoznak.

A növényi alapú étrend segít megelőzni az olyan súlyos krónikus betegségeket, mint a szívbetegségek, a rák, a cukorbetegség és az elhízás, amelyek a szokásos nyugati étrend mellett széles körben elterjedtek. Csökkentik a gyulladást és az oxidatív károsodást az egész szervezetben, amely a betegségek kialakulásának hátterében áll.

A fizikai egészségen túl a növényi alapú táplálkozás összhangban van az olyan alapvető holisztikus táplálkozási elvekkel, mint a fenntarthatóság, az együttérzés, a test és a lélek jóléte és a betegségek megelőzése. A több növényi táplálék a személyes egészség és a bolygó egészségének javára válik.

A növényi alapú táplálkozás felé tett bármilyen lépés javíthatja a jólétet, függetlenül attól, hogy teljesen vegán vagy sem. Koncentráljon arra, hogy fokozatosan adagolja az ízletes, kielégítő növényi ételeket, amelyek táplálják a testét és az elméjét.

Melyek a növényi alapú táplálkozás különböző szintjei?

A növényi alapú étrendnek van egy spektruma. A vegánok egyáltalán nem esznek állati eredetű termékeket. A lakto-ovo vegetáriánusok kerülik a húst, halat és baromfit, de tojást és tejtermékeket esznek. A peszkatáriánusok a tenger gyümölcsei is szerepelnek az étrendjükben, de más húsféléket kerülnek. A flexitáriánusok elsősorban vegetáriánus étrendet követnek, de időnként esznek húst, tojást, tejtermékeket vagy halat. A növényi alapú étrend a teljesen vegánoktól a vegetáriánusokig terjedhet, akik az idő nagy részében csak minimális állati eredetű élelmiszereket fogyasztanak.

Milyen egyszerű módszerekkel tudsz több növényt beiktatni az étrendedbe?

  • Kezdje a napot egy zöld turmixszal vagy növényi alapú joghurttal, gyümölcsökkel és diófélékkel.
  • Töltse meg a tányér felét zöldséggel és/vagy salátával minden étkezéskor.
  • Próbálja ki a húsmentes hétfőt, vagy válasszon 2-3 vegán vacsorát hetente.
  • Használjon avokádót, humuszt, dióvajat, babot vagy tofut húsok helyettesítésére szendvicsekben, tacókban, tésztákban stb.
  • Nassoljon friss gyümölcsöket, zöldségeket humusszal vagy guacamoléval, sózatlan dióféléket és magvakat, pattogatott kukoricát vagy sült csicseriborsót.
  • Válasszon növényi alapú tejet, joghurtot és sajtot

Hogyan juthatok elegendő fehérjéhez a növényi alapú étrend mellett?

A bab, a lencse, a borsó, a szója, a diófélék, a magvak és a teljes kiőrlésű gabonafélék mind-mind fehérjét tartalmaznak. Amíg a kalóriaszükségletet kielégítjük, e növényi fehérjék kombinálása biztosítja az összes esszenciális aminosav bevitelét. A legjobb források közé tartozik az edamame, a tofu, a tempeh, a lencse, a csicseriborsó, a fekete bab, a quinoa, a pisztácia, a kendermag és az Ezekiel kenyér.

Melyek a jó növényi kalciumforrások?

A leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a kelkáposzta, a spenót és a brokkoli, magas kalciumtartalommal rendelkeznek. A dúsított növényi tejek és narancslevek, a kalciumtartalmú tofu, a mandula, a tengerészbab, a fekete melasz, a füge és a szezámmag szintén kalciumot tartalmaznak.

Hogyan fedezhetem a vasszükségletemet növényi alapú táplálkozással?

Fogyasszon sok vasban gazdag ételt, például lencsét, babot, spenótot, mángoldot, dióféléket, magvakat, mazsolát és quinoát. A vasban gazdag ételekkel együtt fogyasszon C-vitaminos ételeket, például citrusféléket, paprikát, kivit és brokkolit, hogy fokozza a felszívódást. Vashiány esetén fontolja meg a vaspótlást.

Honnan kapnak a növényi étrendben élők B12-vitamint?

A B12-vitamin hiányzik a növényi élelmiszerekből, ezért a vegánoknak B12-kiegészítőt kell szedniük, vagy B12-vel dúsított élelmiszereket, például gabonapelyhet, növényi tejet és táplálékélesztőt kell fogyasztaniuk. Ellenőrizzük a B12-szintet, és hiány esetén pótoljuk. A húsevőknek is lehet alacsony a B12-vitamin szintje, és szükségük lehet a pótlásra.

Milyen zsírokat érdemes hangsúlyozni a növényi alapú étrendben?

Koncentráljon arra, hogy több egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírt kapjon avokádóból, diófélékből, magvakból, olívaolajból és zsíros halakból, ha a tenger gyümölcseiből is. Korlátozza a kókuszolajból, pálmaolajból, feldolgozott élelmiszerekből és zsíros húsokból származó telített zsírokat, ha ezeket fogyasztja. Kerülje a transzzsírokat.

Hogyan tudok hosszú távon kitartani a növényi alapú táplálkozás mellett?

Keressen olyan recepteket, amelyeket élvez, tervezzen étkezéseket, készítsen növényi alapú rágcsálnivalókat, és töltse fel konyháját alapanyagokkal. A barátok támogatása és az olyan források, mint a könyvek és az online csoportok szintén megkönnyítik a dolgodat. Koncentráljon arra, hogy a növényi ételek hatására hogyan néz ki és érzi magát, szemben a korlátozásokkal.

Milyen gyorsan javíthat az egészségemen a növényi alapú étrend?

Már 2 hét alatt észreveheti az olyan előnyöket, mint a megnövekedett energia, jobb emésztés, kevesebb gyulladás és jobb koleszterinszint. Minél hosszabb ideig tartja magát a növényi alapú táplálkozáshoz, annál inkább javítja a szív- és érrendszeri egészséget, csökkenti a betegségek kockázatát és hosszú távon támogatja az egészséges testsúlyt.

A gyerekek biztonságosan követhetik a növényi alapú étrendet?

Igen, a gyerekek megfelelő tervezéssel tápláló növényi étrendet is fogyaszthatnak. Mindenképpen pótolják a B12-t. Dolgozzon együtt gyermekorvossal és regisztrált dietetikussal, hogy a gyerekek megfelelő mennyiségű fehérjét, vasat, cinket, kalciumot, omega-3-at és D-vitamint kapjanak növényi forrásokból.

A növényi alapú étrendből nem hiányoznak az olyan tápanyagok, mint a B12, a vas, a cink, a kalcium és a D-vitamin?

Igaz, hogy bizonyos tápanyagok elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben találhatók. A B12 kivételével azonban növényi forrásokból is be lehet őket szerezni. A B12-kiegészítő szedése és a kiegyensúlyozott, magas növényi tápláléktartalmú étrend minimalizálja a hiány kockázatát.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső