A természetes édesítőszerek és a finomított cukor előnyei és hátrányai

Published:

Cukor. Nehéz elkerülni a mai élelmiszerkínálatban. Az üdítőitaloktól a csomagolt rágcsálnivalókig a cukor mindenütt jelen van a modern étrendben. A túl sok hozzáadott vagy finomított cukor azonban negatívan befolyásolhatja az egészséget. Ez sokakat arra késztetett, hogy természetes édesítőszer-alternatívákat keressenek. De vajon ezek tényleg jobbak? Itt megvizsgáljuk a természetes édesítőszerek és a finomított cukor előnyeit és hátrányait.

A természetes édesítőszerek és a finomított cukor előnyei és hátrányai

Mik a természetes édesítőszerek?

A természetes édesítőszerek olyan cukorpótlók, amelyek természetes forrásokból, például növényekből származnak. Néhány példa a természetes édesítőszerekre:

  • Méz
  • Juharszirup
  • Molasz
  • Kókuszcukor
  • Dátum cukor
  • Stevia
  • Szerzetesgyümölcs

Ezek édes ízt biztosítanak, de általában kevésbé feldolgozottak, mint az asztali cukor (szacharóz). Sokan egészségesebb lehetőségként tekintenek rájuk. Fontos azonban, hogy a divatos szavak mögé nézzünk, és a természetes édesítőszereket az érdemeik alapján értékeljük.

A természetes édesítőszerek előnyei

Milyen előnyei vannak tehát a természetes édesítőszerek használatának a hagyományos cukor helyett? Íme néhány a legfontosabb előnyök közül:

1. Alacsonyabb glikémiás index

A természetes édesítőszerek egyik legnagyobb előnye a vércukorszintre gyakorolt hatásuk. A legtöbbjük glikémiás indexe alacsonyabb, mint az asztali cukoré.

A glikémiás index azt méri, hogy az élelmiszerek milyen gyorsan emelik a vércukorszintet. A magas glikémiás indexű élelmiszerek gyors kiugrásokat okoznak, míg az alacsony glikémiás indexűek hatása fokozatosabb.

A méz glikémiás indexe például 55, míg a nádcukoré 65. A sztívia glikémiás indexe pedig rendkívül alacsony, 0! Ez az egyenletes glükózfelszabadulás segíthet az étvágy és az energiaszint szabályozásában.

2. Több tápanyag

Sok természetes édesítőszer tartalmaz nyomokban tápanyagokat, ellentétben a finomított cukorral, amely üres kalóriákat tartalmaz.

A juharszirup mangánt és antioxidánsokat tartalmaz. A méz antioxidánsokat, enzimeket, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. A fekete melasz pedig sok vasat, kalciumot, magnéziumot és B6-vitamint tartalmaz.

Bár ezek nem jelentős tápanyagforrások, ezek a kis mennyiségek is összeadódhatnak, különösen, ha gyakran használod őket.

3. Kevésbé feldolgozott

A finomított cukor, például az asztali cukor és a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup jelentős feldolgozáson megy keresztül. Ezáltal a vitaminok és ásványi anyagok elpusztulnak, és csak egyszerű szénhidrátok maradnak utána.

Ezzel szemben a legtöbb természetes édesítőszer minimálisan feldolgozott. Éppen csak annyi finomításon mennek keresztül, hogy polcstabilak legyenek. Ez segít megőrizni a bennük rejlő tápanyagok egy részét.

4. Több ízvariáció

Ha igényes az ízlése, a természetes édesítőszerek sokkal összetettebbek, mint a sima fehér cukor.

A juharszirupnak például karamellás jegyei vannak, a méznek virágos árnyalatai, a melasznak pedig erőteljes, enyhén kesernyés íze. Ez fokozhatja az ízt és az elégedettséget.

A természetes édesítőszerek hátrányai

A természetes édesítőszerek azonban nem feltétlenül helyettesítik tökéletesen a cukrot. Íme néhány lehetséges hátránya:

1. Még mindig magas kalóriatartalmú

Bár a természetes édesítőszerek általában táplálkozási előnyökkel rendelkeznek az asztali cukorral szemben, a legtöbbjük még mindig magas kalória- és szénhidráttartalmú.

Egy evőkanál méz vagy juharszirup például nagyjából 60 kalóriát tartalmaz. Ez megegyezik a fehér cukorral. Tehát a természetes édesítőszerek nem feltétlenül segítenek a súlykontrollban.

Néhány kivétel a stevia és a monk gyümölcs, amelyek adagonként nulla kalóriát tartalmaznak. A legtöbb más természetes édesítőszerrel azonban ügyelni kell az adagokra.

2. Kevesebb édesség

Sok természetes édesítőszer nem olyan édes, mint a finomított cukor. Előfordulhat, hogy nagyobb mennyiséget kell használnia a kívánt édesség eléréséhez.

A méz például 75%-ban olyan édes, mint a cukor. Tehát 4 evőkanál mézre van szükséged ahhoz, hogy a 3 evőkanál cukor édes ízét elérd.

Hasonlóképpen, a kókuszcukor 70-80%-kal édesebb, mint az asztali cukor. Tehát többet kell belőle használni. Ez gyorsan kalóriát és szénhidrátot adhat.

3. Még mindig tüskék a vércukorszint

Bár a természetes édesítőszerek glikémiás indexe alacsonyabb, sokuk mégis megemeli a vércukorszintet. A méz, a kókuszcukor, a juharszirup és az agavé nektár mind mérsékelt hatással van a vércukorszintre.

A cukorbetegeknek vagy inzulinrezisztenciában szenvedőknek tehát még ezekkel az "egészségesebb" lehetőségekkel is ügyelniük kell az adagok méretére. Kivételt képez a stevia és a monk gyümölcs, amelyek nem emelik meg a vércukorszintet.

4. Gázt vagy puffadást okozhat

Egyes édesítőszerek, például a méz és a juharszirup FODMAP-okat (erjeszthető szénhidrátokat, amelyek egyeseknél emésztési problémákat okozhatnak) tartalmaznak. Ez az érzékenyeknél gázképződéshez, puffadáshoz vagy hasmenéshez vezethet.

Az olyan cukoralkoholok, mint a xilit, nagy dózisban hashajtó hatásúak. Ha hajlamos vagy a gyomorpanaszokra, lassan haladj az új édesítőszerekkel.

5. Toxicitási potenciál

Bár ritkán, de előfordult már, hogy egyes természetes édesítőszerekben mérgező szennyeződéseket találtak. A rizsszirup például arzént tartalmazhat. A nem bio melasz pedig peszticid-maradványokat tartalmazhat.

A problémák elkerülése érdekében az édesítőszereket olyan jó hírű márkákból szerezze be, amelyek rendszeresen vizsgálják a szennyeződéseket. Ha lehetséges, a bio az ideális.

6. Még mindig addiktív

Még a természetes cukrok is erősíthetik a sóvárgást és a függőséget bizonyos egyéneknél. Az édes íz jeleket küld az agy jutalomközpontjainak, függetlenül a forrástól.

Tehát azoknak, akik megpróbálják megfékezni az édes szokásukat, minimalizálniuk kell az összes édesítőszert. A mesterséges édesítőszerek sem jelentenek megoldást. A valódi cukorfüggőség esetén a hideg pulykázás működik a legjobban.

7. Drága

Az asztali cukor mindössze néhány centbe kerül evőkanálanként. Eközben néhány természetes forrás, mint a juharszirup, a kókuszcukor és a stevia kivonat több mint egy dollárba kerülhet evőkanálanként.

A magas ár összeadódhat, különösen a napi sütés vagy italok esetében. Vegye figyelembe a költségeket, amikor meghatározza, hogy illeszkednek-e a költségvetésébe.

8. Nem mindig természetes

Ne feltételezze, hogy minden alternatív édesítőszer természetes, csak azért, mert ügyes marketingtevékenységet folytat. Az agavé nektár például széles körű feldolgozáson megy keresztül. Egyes stevia termékek mesterséges töltőanyagokat tartalmaznak. A xilitet pedig kémiai úton nyerik, nem pedig nyírfából. Vizsgálja meg a címkéket.

Természetes édesítőszerek vs. finomított cukor: Melyik az egészségesebb?

Tehát amikor a természetes édesítőszerek és a fehér cukor között kell döntenünk, melyik a jobb választás?

Összességében a legtöbb természetes édesítőszer szerény előnyökkel bír az asztali cukorral szemben. De nem feltétlenül ártalmatlanok, különösen nagy mennyiségben.

A legjobb, ha a természetes édesítőszereket megfontoltan, az általános egészséges étrend részeként használja. Tekintse őket alkalmi élvezetnek, nem pedig szabadkártyának a kényeztetésre.

Próbáljon meg egyszerre egy vagy két evőkanálnál maradni. Jó választás a nyers méz, a 100%-os tisztaságú juharszirup, a monk gyümölcs vagy a stevia kivonat.

Ideális esetben idővel csökkentsd az édességek iránti vágyadat. Az ízlésed meglepően gyorsan alkalmazkodik a kevesebb cukorhoz.

Íme néhány tipp a cukros szokásról való leszokáshoz:

  • Igyon sima szódavizet vagy cukrozatlan teát gyümölcslé/szóda helyett.
  • Egyél gyümölcsöt a természetes édességért
  • Válasszon joghurtot, gabonapelyhet és pékárut minimális hozzáadott cukorral.
  • Hagyja ki a cukros kávéitalokat
  • Ne adjon cukrot az ételekhez - helyette próbálja ki a fűszereket, gyógynövényeket és kivonatokat.
  • Korlátozza magát napi egy kis desszertre

Némi önuralommal és okos helyettesítéssel még mindig élvezheted az édes ízeket... csak egy kicsit kevesebb (finomított) cukorral!

Mi a helyzet veled - a természetes édesítőszerek vagy a finomított cukor csapata vagy? Oszd meg gondolataidat alább!

Gyakran ismételt kérdések a természetes édesítőszerek vs. finomított cukorról

Mik a fő különbségek a természetes és a mesterséges édesítőszerek között?

A legfontosabb különbség az, hogy a természetes édesítőszerek növényi forrásokból, például gyümölcsökből, zöldségekből, gyógynövényekből vagy fűszerekből származnak. Az édes összetevők kivonása érdekében minimális feldolgozáson mennek keresztül. A mesterséges édesítőszereket laboratóriumokban szintetikusan állítják elő, és erősen feldolgozzák.

Milyen természetes édesítőszerekre van példa?

Néhány gyakori természetes édesítőszer a méz, juharszirup, melasz, kókuszcukor, datolyacukor, stevia levélkivonat, monk gyümölcs kivonat, cirok, lucuma, yacon szirup és agavé nektár.

A természetes édesítőszerek egészségesebbek, mint a hagyományos asztali cukor?

A legtöbb természetes édesítőszer több tápanyagot és antioxidánst tartalmaz, mint a finomított cukor. Alacsonyabb a glikémiás indexük is, ami azt jelenti, hogy nem emelik meg olyan drámaian a vércukorszintet. Túlzott fogyasztás esetén azonban még mindig magas lehet a kalóriatartalmuk.

Minden természetes édesítőszer kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a cukor?

A legtöbb természetes édesítőszer, például a méz, a juharszirup és a kókuszcukor kalóriatartalma hasonló az asztali cukoréhoz. De néhány ritka, mint a stevia és a monk gyümölcs nulla kalóriát tartalmaz, mivel nem emészthető cukrok.

Hogyan helyettesítheted a természetes édesítőszereket a receptekben?

Általában körülbelül 25%-kal több természetes édesítőszert kell használnia ahhoz, hogy a fehér cukor édességét elérje. Például 1 csésze cukor helyett 1 csésze mézet PLUSz 1/4 csésze mézet használjon. A folyadékok mennyiségét kissé csökkentse, hogy figyelembe vegye a többletmennyiséget.

Milyen természetes édesítőszerek működnek jól a pékárukban?

A méz, a juharszirup és a kókuszcukor a legjobban beválik a kristálycukor helyett a sütemények, sütemények, muffinok stb. receptjeiben. Minden 1 csésze cukorhoz használjon 3/4 csésze mézet, csökkentse a folyadékokat 2-3 evőkanállal, és csökkentse a sütő hőmérsékletét 25 fokkal.

A természetes édesítőszerek megfelelőek a cukorbetegek számára?

A cukorbetegeknek minden cukorral és édesítőszerrel szemben oda kell figyelniük. Néhány természetes, például a stevia és a monk gyümölcs a legbiztonságosabb, mert nem befolyásolja a vércukorszintet. De a legtöbb alternatíva, mint a méz és a juharszirup, még mindig okozhat kiugrásokat, bár kevésbé drámai mértékben, mint a fehér cukor.

Használhat természetes édesítőszereket sós ételekben?

Igen, kis mennyiségű édesítőszer, például méz, juharszirup, agavé vagy melasz jól használható pácokban, vinaigrette-ekben, grillmártásokban, ázsiai mártogatósokban és más sós receptekben, amelyek egy kis édességet igényelnek.

Mi a lényeg a természetes és a finomított édesítőszerek között?

A legegészségesebb megközelítés az, ha a természetes édesítőszereket alkalmanként mérsékelt mennyiségben, az általános egészséges étrend részeként használjuk. Kerülje el, hogy naponta bármilyen édesítőszerre támaszkodjon, és dolgozzon azon, hogy idővel csökkentse az édesség iránti ízlését. A mértékletesség és a változatosság a kulcs.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső