Hány kalóriát éget el 10000 lépés?

Published:

A napi 10 000 lépés megtétele népszerű céllá vált az egészségüket és fittségüket javítani kívánók körében. De hány kalóriát éget el valójában ennek a napi lépésszámnak az elérése? Nézzük meg közelebbről.

A fizikai aktivitással elégetett kalóriák esetében olyan tényezők játszanak szerepet, mint a testsúly, a gyaloglási sebesség, a terepviszonyok és egyéb tényezők. Így a 10 000 lépésből elégetett kalóriák száma személyenként jelentősen eltérhet.

Hány kalóriát éget el egy átlagos ember 10 000 lépésből?

Hány kalóriát éget el egy átlagos ember 10 000 lépésből?

A legtöbb felnőtt esetében a tanulmányok azt mutatják, hogy nagyjából 10 000 lépés 300-600 kalóriát éget el.

A Harvard Health szerint egy 155 kilós személy körülbelül 300 kalóriát éget el, ha 10 000 lépést tesz meg mérsékelt tempóban. Gyorsabb tempónál közelebb 400 kalóriához lehet elégetni.

Általános iránymutatásként tehát egy átlagos személy körülbelül 400 kalória elégetésére számíthat egy 10 000 lépéses nap során.

De az Ön egyéni kalóriaégetése magasabb vagy alacsonyabb lehet ennél a becslésnél.

Mi befolyásolja a 10 000 lépésből elégetett kalóriát?

Több kulcsfontosságú tényező határozza meg, hogy hány kalóriát éget el napi 10 000 lépésből. Ezek közé tartozik:

Testsúly

A nehezebb egyének több kalóriát égetnek el, mint a könnyebbek, ha ugyanannyi lépést tesznek meg.

A kutatások szerint egy 200 kilós személy 10 000 lépésből körülbelül 500 kalóriát éget el. Míg egy 120 kilós személy ugyanennyi lépésből csak körülbelül 300 kalóriát éget el.

Minél nagyobb a súlyod, annál több energiát igényel a tested mozgatása. Így az elégetett kalóriák száma nő.

Kor

Tanulmányok azt mutatják, hogy a testmozgás által elégetett kalóriák száma az életkor előrehaladtával csökken.

Tehát a 10 000 lépésből elégetett kalóriák száma alacsonyabb lehet az idősebb felnőtteknél, mint az azonos súlyú fiatalabbaknál.

A genetika, az izomtömeg és az anyagcsere változása az életkor előrehaladtával mind befolyásolhatja a 10 000 lépéssel elégetett kalóriamennyiséget.

Gyaloglási sebesség

A tempó nagyban befolyásolja az elégetett kalóriák mennyiségét.

Az élénk séta, amely megemeli a pulzusszámot, több kalóriát éget el, mint egy laza séta.

Például 10 000 lépés gyaloglása 4 mérföld/órás tempóban (15 perces mérföld) körülbelül 460 kalóriát éget el egy 160 kilós személy esetében.

De ha a tempót 5 mérföld/órára (12 perces mérföld) emeljük, több mint 100 kalóriát égetünk el, összesen körülbelül 575 kalóriát.

Terep és emelkedő

A meredekebb terep, amely növeli a gyaloglás meredekségét, több kalóriát éget el, mint a sík terepen való gyaloglás.

A hegyre vagy lépcsőn való túrázás azt jelenti, hogy az izmoknak keményebben kell dolgozniuk, ami növeli a kalóriaégetést. Egy tanulmány szerint egy 185 kilós személy 344 kalóriát égetett el hegynek felfelé túrázva, míg sík terepen csak 239 kalóriát.

Ha tehát a napi 10 000 lépésed között van némi emelkedő, számíts az elégetett kalóriák számának növekedésére.

A mozgás hatékonysága

A gyaloglás hatékonysága szintén hatással lehet a lépésekből elégetett kalóriákra. Olyan tényezők, mint például:

  • Gyaloglási technika
  • Lépéshossz
  • Lábbeli
  • Ízületi merevség

Mindegyik befolyásolja, hogy mennyire hatékonyan mozogsz. Minél kevésbé hatékonyan gyalogol, annál több kalóriát éget el lépésenként.

Akinek merevek az ízületei vagy rossz a testtartása, az 10 000 lépés megtételével több kalóriát éget el, mint az optimális járással rendelkezők.

Hány kalóriát éget el 10 000 lépés más tevékenységekhez képest?

Hogy a 10 000 lépés kalóriaégetését perspektívába helyezzük, íme, hogyan viszonyul más gyakori fizikai tevékenységekhez:

  • 10 000 lépés (gyors tempó): 400 kalória
  • 30 perc kocogás: 300 kalória
  • 60 perc súlyzós edzés: 200-300 kalória
  • 30 perc kerékpározás (mérsékelt terhelés): 300 kalória
  • 60 perc jóga: 200-300 kalória
  • 45 perc úszás (szabadúszás): 300-500 kalória

Mint látható, egy 10 000 lépéses séta hasonló mennyiségű kalóriát éget el, mint más népszerű, közepes intenzitású edzések, például a kocogás, a kerékpározás vagy a félórás úszás.

A kalóriaégetés szempontjából is hatékonyabb, mint a könnyebb intenzitású tevékenységek, például a jóga.

Tehát bár a napi 10 000 lépés nem helyettesíti az erőteljesebb testmozgást, mégis mérsékelt kalóriaégetést biztosít, különösen, ha élénk tempóban sétál.

Mennyi súlyt veszíthetsz napi 10000 lépésből?

Idővel a rendszeres 10 000 lépéses napok során elégetett kalóriák észrevehető fogyást eredményezhetnek.

Ahhoz, hogy egy kiló zsírtól megszabadulj, 3500 kalóriával többet kell elégetned, mint amennyit elfogyasztasz.

Ha napi 10.000 lépésből 400 kalóriát égetsz el, akkor 1 hónap alatt:

400 kalória x 30 nap = 12000 kalória

Ez elég nagy kalóriadeficitet eredményez ahhoz, hogy havonta körülbelül 3,5 kiló zsírt veszítsen, vagy több mint 40 kilót egy év alatt!

Természetesen ez azt feltételezi, hogy nem változtat az étrendjén. A fogyás maximalizálása érdekében fontos, hogy csökkentsd a kalóriabevitelt, valamint növeld a kalóriaégetést lépésekkel.

De megmutatja, hogy a napi 10000 lépésnek milyen hatása lehet, ha következetesen kitartasz mellette.

Tippek a 10000 lépésből származó kalóriaégetés maximalizálásához

Íme néhány tipp, hogy a napi 10000 lépésből a lehető legtöbbet hozza ki a kalóriaégetés és a fogyás érdekében:

  • Sétáljon gyors tempóban - A gyorsabb tempójú séta lépésenként lényegesen több kalóriát éget el. Törekedjen legalább 15 perces mérföldes tempóra.
  • Adj hozzá dombokat vagy lépcsőket - Keress dombos útvonalakat vagy lépcsőzést, hogy több izmot vegyél igénybe, és növeld a kalóriaégetést.
  • Hordjon súlymellényt - A plusz súly hozzáadása növeli az intenzitást és az egyes lépésekhez szükséges energiát. Kezdje a testsúly 5-10%-ával.
  • Ossza el a lépéseket a nap folyamán - A gyakoribb sétaszünetekkel megelőzheti a hosszú ülőmunkát, és magasabb szinten tartja az anyagcserét.
  • Sétálj tovább, hogy elérd a lépéseket - 12000-15000 lépés még több kalóriát éget. De kezdje fokozatosan, hogy megelőzze a túlterheléses sérüléseket.
  • Javítsa a gyaloglási formáját - Dolgozzon a testtartáson, a járáson, a lépéshosszon és a lábbeliken, hogy hatékonyabban járjon és több kalóriát égessen el.
  • Párosítsd erőnléti edzéssel - Tartsd meg az anyagcsere-aktív izmokat a felvonók segítségével, hogy maximalizáld a kalóriaégetést a lépések során.

Összefoglaló

Az, hogy hány kalóriát éget el 10 000 lépéssel, végső soron olyan személyes tényezőktől függ, mint a testsúly, az életkor, a fittségi szint, a gyaloglási sebesség és a terepviszonyok.

De a legtöbb ember számára a napi 10 000 lépés gyors tempójú megtétele körülbelül 400 kalóriát éget el.

Bár nem helyettesíti az erőteljesebb testmozgást, a napi 10 000 lépés megtétele idővel jelentősen hozzájárulhat a kalóriadeficithez és a fogyáshoz. A kalóriaégetés fokozása érdekében összpontosítson a gyaloglási sebesség növelésére, az emelkedő növelésére és a gyakoribb gyaloglási szünetek tartására.

Ha tehát szeretné leadni a kilókat és javítani az egészségét, a napi 10 000 lépés megtétele egyszerű és hatékony stratégia a kalóriaégetéshez és az aktivitás növeléséhez. Párosítsa a lépésrutinját kiegyensúlyozott, csökkentett kalóriatartalmú étrenddel, és máris úton lesz a fogyási céljai eléréséhez.

Hány kalóriát éget el 10000 lépés?

A 10 000 lépéssel elégetett kalóriák száma különböző tényezőktől függ, például a testsúlytól, a gyaloglási sebességtől és a testösszetételtől. Átlagosan egy személy 1000 megtett lépésenként körülbelül 30-40 kalóriát éget el.

Hány kalóriát égetsz el lépésenként?

A lépésenként elégetett kalóriák száma egyénenként változik. Ez olyan tényezőktől függ, mint a testsúly, a gyaloglási sebesség és az általános fittségi szint. Átlagosan minden egyes megtett lépés nagyjából 0,04-0,05 kalóriát éget el.

Hány lépést kell naponta megtennem a fogyáshoz?

A fogyáshoz több kalóriát kell elégetnie, mint amennyit elfogyaszt. Átlagosan körülbelül 3500 kalóriát kell elégetnie kilónként. A napi 500-1000 kalória hiányra való törekvés egy általános megközelítés. A fogyási céltól és más tényezőktől függően körülbelül 7000-14000 lépést kell tennie naponta ahhoz, hogy elérje a kalóriadeficitet és fogyjon.

A gyaloglási sebesség befolyásolja az elégetett kalóriák számát?

Igen, a gyaloglási sebesség befolyásolja az elégetett kalóriák számát. Az élénk vagy gyorsabb tempójú gyaloglás növelheti a percenként elégetett kalóriák számát. Az elégetett kalóriák pontos száma azonban továbbra is olyan tényezőktől függ, mint a testsúly és az általános fittségi szint.

Hogyan tudom kiszámolni, hogy mennyi kalóriát égetek el gyaloglás közben?

A gyaloglás közben elégetett kalóriák számításához olyan képletet használhat, amely olyan tényezőket vesz figyelembe, mint a testsúly, a gyaloglási sebesség és a séta időtartama. Vannak olyan online kalkulátorok és mobilalkalmazások, amelyek segítségével megbecsülheti az elégetett kalóriák számát ezen tényezők alapján.

Hány lépést tesznek meg naponta a legtöbb ember?

A legtöbb ember átlagos napi lépésszáma változó. A kutatások szerint azonban a felnőttek jellemzően 4000-7000 lépést tesznek naponta. A napi lépésszám 10 000-re vagy annál többre emelése gyakran ajánlott az egészségre gyakorolt előnyök elérése érdekében.

Le lehet fogyni napi 10000 lépés gyaloglással?

A napi 10 000 lépés gyaloglás hozzájárulhat a fogyáshoz, ha segít kalóriadeficitet létrehozni. Ha több kalóriát éget el, mint amennyit elfogyaszt, akkor valószínűleg fogyni fog. A fogyás azonban más tényezőktől is függ, például az étrendtől és az általános fizikai aktivitási szinttől.

Hány lépést kell megtennem naponta ahhoz, hogy megtartsam a súlyomat?

A testsúly megtartásához általában a napi kalóriabevitelt és a napi energiafelhasználást kell összehangolni. A napi 10 000 lépés gyaloglás hozzájárulhat a kalóriaégetéshez és a testsúly megtartásához, de a lépések pontos száma olyan tényezőktől függ, mint a testsúly, a testösszetétel és az anyagcsere.

Hogyan született a napi 10000 lépés fogalma?

A napi 10 000 lépés fogalma 1965-ben született, amikor egy japán vállalat elkezdte forgalmazni a "Manpo-Kei" nevű lépésszámlálót, ami lefordítva "10 000 lépés mérő". Akkoriban úgy gondolták, hogy a napi 10 000 lépés megtétele jobb egészséghez és fittséghez vezethet.

Mindenki számára megfelelő a napi 10000 lépés?

Bár a napi 10 000 lépés elérése általános ajánlás, nem biztos, hogy mindenki számára megfelelő. A lépési célok meghatározásakor figyelembe kell venni olyan tényezőket, mint az életkor, az egészségi állapot, a fizikai korlátok és a korábbi aktivitási szint. Fontos, hogy konzultáljon egészségügyi szakemberrel vagy fitneszszakértővel az egyéni igényeinek megfelelő lépésszám meghatározásához.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső