A D3-vitamin növelheti a haj növekedését?

Published:

A hajhullás gyakori probléma, amely a férfiakat és a nőket egyaránt érinti. Bár a genetika nagy szerepet játszik, vannak más tényezők is, amelyek túlzott hajhullást és ritkuló hajat okozhatnak. A tápanyaghiány, a stressz, az öregedés és a hormonális egyensúlyhiány mind hozzájárulhatnak a hajhulláshoz.

A D3-vitamin növelheti a haj növekedését

Az egyik tápanyag, amelyet a haj növekedésével hoztak összefüggésbe, a D-vitamin. A "napfényvitaminnak" is nevezett D-vitamint a szervezet akkor termeli, amikor a bőr napfénynek van kitéve. Bizonyos élelmiszerekkel és étrend-kiegészítőkkel is hozzájuthatunk.

A D-vitamin számos létfontosságú folyamathoz elengedhetetlen a szervezetben. A csontok egészségében betöltött szerepe mellett a D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, a sejtnövekedésben és a gyulladások szabályozásában. Vannak olyan új kutatások is, amelyek szerint a D-vitamin segíthet a hajhagymák stimulálásában és a növekedés ösztönzésében.

Tehát a D3-vitamin-kiegészítők szedése valóban segíthet a hajhulláson? Nézzük meg közelebbről a bizonyítékokat.

Mi okozza a hajhullást?

Mielőtt megvizsgálnánk, hogy a D-vitamin javíthatja-e a haj növekedését, segít megérteni, hogy mi okozza a túlzott hajhullást és a hajszálak elvékonyodását.

A hajhullás leggyakoribb okai közé tartoznak:

  • Genetika - A hajhullás lehet örökletes. Mind a férfi, mind a női kopaszodás a genetikához kapcsolódik.
  • Hormonális változások - Az androgének és az ösztrogén ingadozása megzavarhatja a haj növekedési ciklusát, ami hajhulláshoz vezethet. A menopauza, a szülés és a pajzsmirigyzavarok hatással vannak a hormonszintekre.
  • Táplálkozási hiányosságok - Az alacsony vas-, cink-, fehérje-, D-vitamin- és egyéb tápanyagszint ronthatja a haj egészségét.
  • Gyógyszerek - Bizonyos gyógyszerek, amelyeket rák, ízületi gyulladás, depresszió és szívproblémák kezelésére használnak, mellékhatásként hajhullást okozhatnak.
  • Öregedés - Ahogy öregszünk, a szőrtüszők zsugorodnak és a haj növekedése lelassul.
  • Stressz - A magas stresszszint növeli a kortizolszintet, ami hajhulláshoz vezethet.
  • Sérült fejbőr - A fejbőrfertőzések, a gyűrűs féreg, a lichen planus és más bőrbetegségek gyulladást okozhatnak a hajhagymákban, ami hajhulláshoz vezethet.
  • Frizurázás - A hajgyökereket feszítő, feszes frizurák, a durva kémiai kezelések és a hőkezelés károsíthatja a hajhagymákat.
  • Autoimmun rendellenesség - Az olyan állapotok, mint az alopecia areata, túlzott vedlést okozhatnak.

A D-vitamin szerepe

Most, hogy már értjük, mi okozza a hajhullást, hol jön a képbe a D-vitamin? Íme, mit mondanak a kutatások a D-vitaminról és a hajnövekedésről.

D-vitamin-receptorok a hajhagymákban

Számos tanulmány kimutatta a D-vitamin-receptorokat (VDR) a szőrtüszők külső és belső gyökérhüvelyében egyaránt. E receptorok jelenléte arra utal, hogy a D-vitamin valószínűleg szerepet játszik a haj növekedési ciklusában.

A Journal of Investigative Dermatology című folyóiratban közzétett egyik tanulmány a VDR expresszióját vizsgálta emberi szőrtüszősejtekben. A kutatók megállapították, hogy a VDR jelen van az olyan kritikus területeken, mint a hajhagyma és a külső gyökérhüvely, amelyek az új hajszálak előállításáért felelős őssejteket tartalmazzák.

Az eredmények azt mutatják, hogy a D-vitamin részt vesz a szőrtüszők körforgásában és növekedésében. A D-vitamin hiánya megzavarhatja a szőrtüszősejtek működését.

A D-vitamin szabályozza a hajciklust

Pontosan hogyan serkenti a D-vitamin a haj növekedését? A kutatások néhány kulcsfontosságú módszerre mutatnak rá:

  • Sejtproliferáció - A D-vitamin hormon kalcitriol serkenti a szőrtüsző sejtek proliferációját és differenciálódását. Ez serkenti a hajciklus inaktív szakaszát.
  • Akatagén fázis késleltetése - A D-vitamin segít késleltetni a katagén fázist, amikor az aktív növekedés leáll. Az anagén fázis meghosszabbításával az aktív növekedési fázis meghosszabbodik, így a haj tovább nőhet.
  • Gyulladáscsökkentő hatás - Immunmodulátorként betöltött szerepe révén a D-vitamin segíthet csökkenteni a fejbőrben a gyulladást, amely akadályozhatja a tüszők működését.
  • Az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) növelése - A D-vitamin fokozza az IGF-1-et, amely szabályozza a haj növekedését.

Ez a kutatás nyomokat szolgáltat arra vonatkozóan, hogy a D-vitamin hogyan hat sejt szinten a hajtermelés ösztönzésére. Ezután nézzük meg konkrétan a D-vitamin hajhullásra gyakorolt hatását.

A D-vitamin hiánya hajhullással jár

Ha a D-vitamin szerves része a tüszők körforgásának és növekedésének, akkor logikus, hogy a hiány megzavarhatja ezt a folyamatot, és hajhulláshoz vezethet.

Sőt, tanulmányok összefüggést találtak az alacsony D-vitaminszint és az alopecia (hajhullás) között.

Az International Journal of Trichology című szakfolyóiratban közzétett egyik tanulmány 75 alopecia areata beteg és 75 egészséges kontrollcsoport szérum D-vitamin-szintjét vizsgálta. Az alopeciás betegek D-vitamin-szintje jelentősen alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoporté.

Egy másik tanulmányban a kutatók megállapították, hogy 928 hajhullásban szenvedő nő 85%-ának alacsony, 30 ng/ml alatti D-vitamin-szintje volt. Számos más tanulmány is összefüggést figyelt meg a D-vitaminhiány és a hajhullás különböző típusai között.

Bár további kutatásokra van szükség, az eredmények arra utalnak, hogy összefüggés van az elégtelen D-vitaminszint és a hajhullás között.

A szájon át szedhető D3-vitamin a hajnövekedéshez kapcsolódik

A D-vitamin tüszőkre gyakorolt hatásait már ismertettük, és megállapítottuk, hogy az alacsony szint a hajhullással jár. De mi a helyzet azokkal a bizonyítékokkal, amelyek szerint a D3-vitamin szájon át történő szedése valóban javíthatja a haj növekedését?

Íme néhány tanulmány, amely bizonyítja, hogy a D-vitamin képes csökkenteni a hajhullást és növelni a haj sűrűségét:

  • Egy klinikai vizsgálat ban a hajhullásban szenvedő alanyok vagy placebót, vagy D-vitamin-kiegészítőt kaptak. Hat hónap elteltével a D-vitaminos csoportban jelentősen megnőtt a haj sűrűsége és vastagsága.
  • Egy 2019-es esettanulmányban egy D-vitaminhiányban és alopecia areatában szenvedő fiú D-vitamin-kiegészítőket kapott. Három hónap elteltével a szérumszintje normális volt, és jelentős hajnövekedést tapasztalt.
  • Egy posztmenopauzában lévő nőkön végzett vizsgálat megállapította, hogy a 12 hónapon keresztül szájon át szájon át szedett D-vitamin-kiegészítőt kapó alanyok hajhullási pontszámai javultak a placebóhoz képest.
  • A kutatók 6 hónap és 1 év között D3-vitamin-kiegészítőket adtak hajhullásban szenvedő betegeknek. Klinikai szempontból jelentős javulásról számoltak be a hajnövekedésben és a hajhullás csökkenéséről.

Bár még több erőteljes klinikai vizsgálatra van szükség, a kezdeti kutatások azt mutatják, hogy a D-vitamin-pótlás ígéretes a hajnövekedés javítására.

Ajánlott D-vitamin bevitel hajhullás esetén

Egyértelmű, hogy a D-vitamin szerves szerepet játszik a szőrtüszők körforgásában. A kutatások szerint az alacsony szint a túlzott hajhullással függ össze, míg a pótlása ösztönözheti a hajnövekedést.

Ez felveti a kérdést - mennyi D-vitamint kell szedni a hajhullás ellen? Vizsgáljuk meg a jelenleg ajánlott beviteleket.

A National Institutes of Health a következőképpen határozta meg a napi D-vitamin-szükségletet:

  • 400-800 NE 1-70 éves korig
  • 800-1000 NE 71 éves kor felett

Sok szakértő azonban azzal érvel, hogy ezek az ajánlott beviteli mennyiségek túl alacsonyak, különösen a hiány kezelésére.

A hajnövekedés optimalizálása érdekében a D-vitamin alkalmazása során a legtöbb tanulmány 2000-5000 NE napi dózist alkalmazott. Ez a magasabb adagolás biztonságosnak és hatékonynak bizonyult a D-vitamin-állapot javításában.

Egy vizsgálatban például az alanyok 6 hónapon keresztül napi 3600 NE D3-vitamint szedtek. Ez segített a D-vitamin vérszintjét az optimális 40-60 ng/ml-es tartományba emelni, és jelentős hajnövekedést eredményezett.

A legtöbb bőrgyógyász és hajhullás-szakértő napi 4000-5000 NE D3-vitamint javasol hajhullás esetén. Ezt tartják az ideális terápiás dózisnak. A legjobb szájon át szedni K-vitaminnal együtt a megfelelő felszívódás érdekében.

Az egyéni adagolási szükségletek jobb felmérése érdekében célszerű először a D-vitaminszintet is megvizsgálni. A haj optimális egészségéhez 40-60 ng/ml közötti vérszintre kell törekedni.

Természetesen ne feledje, hogy konzultáljon orvosával, mielőtt bármilyen kiegészítőt szedne, különösen nagy dózisban.

Egyéb tápanyagok a haj növekedéséhez

Bár a D-vitamin hiánya gyakori, a hajhullás ritkán ered egyetlen tápanyag egyensúlyhiányából. Ezért fontos, hogy biztosítsuk, hogy az összes, a haj egészségéhez szükséges tápanyagból bőséges mennyiséget kapjunk.

Íme néhány a legjobb vitaminok, ásványi anyagok és vegyületek közül, amelyek bizonyítottan támogatják az egészséges hajnövekedést:

  • Fehérje - A megfelelő fehérje létfontosságú a haj egészségéhez.Törekedjen 0,7-1 grammra testsúlykilónként.
  • Vas - A 70-80 ng/ml alatti ferritinszint hajhulláshoz vezethet. Szükség lehet vaspótlásra vagy vasban gazdag élelmiszerek fogyasztására.
  • Cink - Ez az ásványi anyag részt vesz a sejtosztódásban és a haj fehérjeszintézisében. Jó forrásai az osztriga, a diófélék és a vörös húsok.
  • Biotin - A biotin egy esszenciális B-vitamin, amely a hajszálakat alkotó keratint hozza létre.
  • Omega-3 zsírsavak - Az Omega-3-ak segítenek szabályozni a fejbőr olajtermelését, hogy hidratálják a hajhagymákat. A zsíros halak és a diófélék omega-3-at biztosítanak.
  • Antioxidánsok - A szabad gyökök károsodása károsíthatja a haj növekedését. Az olyan antioxidánsok, mint a C- és E-vitamin, valamint a szelén fogyasztása ellensúlyozza ezeket a hatásokat.

A tápláló étrend, amely tartalmazza az összes alapvető vitamint, ásványi anyagot, fehérjét és egészséges zsírokat, segít megteremteni a hajnövekedés optimális feltételeit. A hiányosságok pótlására szolgáló étrend-kiegészítők használata további támogatást nyújt.

D-vitamin és hajhullás

A D-vitamin növelheti a haj növekedését? A jelenlegi kutatások azt sugallják:

  • A D-vitamin-receptorok az új hajszálak termelődéséért felelős őssejtekben találhatók. Ez azt jelzi, hogy a D-vitamin aktívan részt vesz a szőrtüszők körforgásában.
  • Tanulmányok szerint a D-vitamin hiánya összefügg az alopeciával és a túlzott hajhullással.
  • A D-vitamin-kiegészítők szedése segíthet meghosszabbítani a hajhagymák aktív növekedési (anagén) fázisát.
  • Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy a D-vitamin-pótlás növelheti a haj sűrűségét, vastagságát és növekedését - különösen a hiányos embereknél.
  • Az optimális D-vitamin-bevitel hajhullás esetén körülbelül 4000-5000 NE naponta, más, a haj egészségét szolgáló tápanyagokkal kombinálva.

Bár további kutatások folynak, a D-vitamin a tápanyaghiány okozta hajhullás hatékony kezelésének ígéretét mutatja. A megfelelő bevitel biztosítása a napozás, az élelmiszerforrások és a táplálékkiegészítők révén támogathatja a haj egészséges regenerálódását.

Mint mindig, beszéljen bőrgyógyászával vagy orvosával, hogy elvégeztesse a vizsgálatot, és meghatározza a legjobb adagolást és protokollt az Ön egyéni igényeihez igazítva. A D-vitamin a holisztikus megközelítéssel együtt reményt ad arra, hogy a hajszálak dúsak és teltek maradjanak.

Gyakran ismételt kérdések a D3-vitaminról és a hajnövekedésről

Mit tesz a D-vitamin a hajért?

A D-vitamin részt vesz a haj növekedési ciklusának szabályozásában. Segít serkenteni az új hajhagymák termelődését, és az aktív (anagén) fázis meghosszabbításával ösztönzi a növekedést. A D-vitamin-receptorok a szőrtüsző őssejtjeiben találhatók, amelyek az új hajszálak létrehozásáért felelősek.

Hogyan serkenti a D-vitamin a haj növekedését?

A D-vitamin sejtszinten működik a hajhagymákban. Elősegíti a sejtek proliferációját és differenciálódását, hogy a haj növekedési fázisba lendüljön. Késlelteti a katagén fázist is, amikor az aktív növekedés leáll. A D-vitamin emellett növeli az inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1) mennyiségét, amely a hajnövekedés fontos szabályozója.

Van-e összefüggés a D-vitamin hiánya és a hajhullás között?

Igen, a vizsgálatok szerint a D-vitamin hiánya összefügg az alopeciával (hajhullással). A különböző típusú alopeciában szenvedő embereknek általában alacsonyabb a D-vitamin szintje. A súlyosan hiányos D-vitaminszint megzavarhatja a haj növekedési ciklusát és túlzott hajhullást okozhat.

A D3-vitamin-kiegészítők szedése segíthet a hajnövekedésben?

A kutatások azt mutatják, hogy a D-vitamin-pótlás javíthatja a haj növekedését, különösen azoknál az embereknél, akik hiányt szenvednek. Számos tanulmány megállapította, hogy a D-vitamin 6 hónaptól 1 évig tartó szedése növelte a haj sűrűségét, vastagságát és visszanövését a placebóhoz képest. Több nagyszabású vizsgálatra van azonban szükség.

Mennyi D-vitamint kell szednem hajhullás esetén?

A legtöbb kutatás, amely a hajnövekedés előnyeit mutatja, napi 2000-5000 NE közötti D3-vitamin adagokat használt. A bőrgyógyászok gyakran 4000-5000 NE-t javasolnak a leghatékonyabbnak. A legjobb, ha kivizsgáltatja magát, hogy meghatározhassa az egyéni adagolási igényeit. A 40-60 ng/ml közötti vérszintet tartják optimálisnak.

Mikor a legjobb a D-vitamin szedése a haj egészségéért?

A D-vitamin akkor szívódik fel a legjobban, ha egészséges zsírokat tartalmazó étkezéssel együtt fogyasztjuk. Sok szakértő azt javasolja, hogy reggel a reggelivel együtt szedjük. A maximális felszívódás érdekében K2-vitaminnal együtt szedje.

Mennyi időbe telik, amíg a hajnövekedést segítő D-vitamin eredményt hoz?

A D-vitamin-kiegészítők következetes szedése 2-3 hónapig is eltarthat, amíg a hajvastagság és a hajhullás csökkenése észrevehető javulást mutat. A 6-12 hónapig tartó folyamatos használat általában a legjobb eredményeket hozza. Győződjön meg róla, hogy naponta szedi, és 3 hónap elteltével újra teszteltesse a szinteket.

Milyen egyéb tápanyagok támogatják a haj növekedését?

Bár a D-vitamin fontos, a hajhullást gyakran többféle tápanyaghiány okozza. Győződjön meg róla, hogy elegendő fehérjét, vasat, cinket, biotint, omega-3-at, B-vitaminokat, C-vitamint és antioxidánsokat is kap. A tápláló, kiegyensúlyozott étrend támogatja az egészséges hajat.

Használjak D3-vitamin sampont vagy helyileg alkalmazzam?

Kevés bizonyíték van arra, hogy a D-vitamin helyi alkalmazása javítja a haj növekedését. A D3-vitamin szájon át történő szedése a leghatékonyabb módja a D-vitaminszint növelésének és a hajhagymák stimulálásának. A D3 sampon használata további előnyöket biztosíthat a fejbőr számára.

A D-vitamin minden típusú hajhullás esetén hatásos?

A D-vitamin-pótlás tűnik a leghatékonyabbnak az alopecia areata, a női kopaszodás, a telogen effluvium és a gyógyszeres kezelés okozta hajhullás esetében. A hormonális eredetű férfi kopaszodáson valószínűleg nem segít. Beszélje meg bőrgyógyászával, hogy milyen típusú hajhullása van.

Vannak-e mellékhatások vagy kockázatok?

A D3-vitamin általában jól tolerálható, még nagyobb adagokban is. A túl nagy adag szedése azonban hiperkalcémiához vezethet. Tartsa be az ajánlott napi adagot, és ellenőriztesse a szinteket. A táplálékkiegészítők elkezdése előtt keresse fel orvosát, különösen, ha bármilyen alapbetegsége van.

Használjak minoxidilt vagy finaszteridet a D-vitaminnal együtt?

Orvosi felügyelet mellett jobb eredményeket érhet el, ha a szájon át szedhető D-vitamint helyi minoxidillal vagy DHT-blokkolókkal, például finaszteriddel párosítja. Ez belső és külső támogatást nyújt az egészséges hajnövekedéshez. Mindig konzultáljon bőrgyógyászával.

Mi a helyzet a hajátültetéssel? Segít a D-vitamin?

Igen, a D-vitamin támogathatja az átültetett hajszálakat. A kiegészítés segít optimális fejbőrfeltételeket teremteni az átültetett tüszők növekedésének serkentéséhez. Javíthatja a graftok túlélési arányát. Az átültetések azonban akkor működnek a legjobban, ha a mögöttes hiányosságokat vagy egészségügyi problémákat kezelik.

A D-vitamin a haj elvékonyodására vagy csak a kopasz foltokra hat?

A D-vitamin segíthet az általános elvékonyodás és a hajszálak térfogatának csökkenése esetén azáltal, hogy támogatja a vastagabb, erősebb hajszálak termelődését. Még ha nincsenek is határozott kopasz foltjai, a D-vitamin-állapot javítása csökkentheti a hajhullást, és segíthet a hajszálak teltebbnek tűnnek.

Abbahagyhatom a D3-vitamin szedését, ha a hajam visszanő?

Az eredmények fenntartása érdekében általában ajánlott a D-vitamin szedését hosszú távon folytatni. A hajhullás valószínűleg kiújul, ha Ön mögöttes hiányállapotban szenved. Rendszeresen vizsgáltassa meg a szintjét, hogy a haj egészségének megőrzése érdekében az optimális 40-60 ng/ml tartományban maradjon.

A napozás elegendő D-vitamint biztosít a haj számára?

A mérsékelt, rövid ideig tartó napozás segíthet a D-vitamin növelésében, sok embernél azonban még így is hiány alakul ki. A szájon át történő kiegészítés következetes adagolást biztosít. Vigyázzunk, hogy ne égjünk meg. A napvédelem még mindig létfontosságú.

A D-vitamin visszanövesztheti a hajszálakat vagy a templomokat?

Ha a hajszálak vagy a halánték ritkulása D-vitamin-hiány miatt következik be, a szupplementáció segíthet a haj újranövesztésében ezeken a területeken. A visszahúzódó hajszálak és a halánték kopaszodása azonban gyakran genetikai vagy férfias kopaszodás. A D-vitamin nem tudja visszafordítani az ilyen típusú tartós hajhullást.

A D-vitamin megakadályozhatja a hajhullást az életkor előrehaladtával?

A megfelelő D-vitamin segíthet lassítani az életkorral összefüggő hajritkulást. A haj egészsége azonban a hormonális változások, az oxidatív károsodás és a csökkent véráramlás miatt is romlik. Az átfogó táplálkozás, a fejbőrmasszázs, a stresszkezelés és a kezelések jobb öregedésgátló eredményeket biztosítanak.

Van olyan, akinek kerülnie kellene a D-vitamin-kiegészítőket?

A táplálékkiegészítés előtt konzultáljon orvosával, ha olyan egészségügyi problémái vannak, mint a vese- vagy szív- és érrendszeri betegségek, ha digoxint vagy más gyógyszereket szed, vagy ha hiperkalcémiában szenved. A nagyon magas D-vitamin-bevitel nem lehet biztonságos ezekben a csoportokban. A csecsemőknek és a gyermekeknek az RDA-nál kell maradniuk.

Segít a D-vitamin más hajproblémák, például korpásodás esetén?

A korpásodást egy élesztőszerű gomba, a Malassezia okozza. Míg a D-vitamin támogatja a fejbőr általános egészségét, az olyan gombaellenes összetevők, mint a cink-pirithion, a szelén-szulfid és a ketokonazol hatékonyabbak a korpásodás ellen. Makacs korpásodás esetén mindig keresse fel bőrgyógyászát.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső