A cinkhiány okozhat hajhullást?

Published:

A hajhullás gyakori probléma, amely a férfiakat és a nőket egyaránt érinti. Bár a genetika nagy szerepet játszik, a tápanyaghiány, például a cink hiánya is hozzájárulhat a haj elvékonyodásához és a hajhulláshoz.

A cink alapvető ásványi anyag, amely a sejtek anyagcseréjének számos aspektusában részt vesz. Kulcsszerepet játszik a hajszövet növekedésében és javításában.

Cinkhiány okozhat hajhullást?

Ebben a cikkben a cink és a hajhullás közötti kapcsolatot tárgyaljuk. Kitérünk a cinkhiány tüneteire, a cink élelmiszer-forrásaira és arra is, hogy a cinkpótlás segíthet-e a hajhullás kezelésében.

Mi a cink és miért fontos?

A cink egy nyomelem, amely természetes módon jelen van egyes élelmiszerekben, és étrend-kiegészítőként is kapható. Helyi kezelésként is kapható.

Ez az ásványi anyag nélkülözhetetlen az immunrendszer működéséhez, a fehérjeszintézishez, a DNS és a sejtek szaporodásához, valamint a szövetek növekedéséhez és helyreállításához. A cink antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodástól.

A haj egészségét tekintve a cink létfontosságú szerepet játszik:

  • Hajszövet növekedés és javítás
  • Hajfehérjék, például keratin termelése
  • A hormonszintek szabályozása
  • A fejbőrben lévő olajkiválasztó mirigyek karbantartása

Mik a cinkhiány tünetei?

A cinkhiány meglehetősen gyakori, különösen a fejlődő országokban. Becslések szerint világszerte akár 2 milliárd ember cinkbevitele nem megfelelő.

Az enyhe vagy közepes mértékű cinkhiány néhány jele és tünete:

  • Étvágytalanság
  • Csökkent íz- és szaglásérzékelés
  • Gyakori megfázás és fertőzések
  • Hajhullás
  • Bőrelváltozások és bőrgyulladás
  • Hasmenés
  • Mentális letargia

A súlyos és tartós cinkhiány a növekedés elmaradását és az endokrin rendszer rendellenességeit is okozhatja.

Mint látható, az alacsony cinkszint egyik legfontosabb tünete a túlzott hajhullás és a haj elvékonyodása. Vizsgáljuk meg az összefüggést tovább.

Hogyan kapcsolódik a cink a hajhulláshoz?

A kutatások azt mutatják, hogy a cink hihetetlenül fontos az egészséges haj fenntartásában és a hajhullás megelőzésében. Íme néhány módja annak, ahogyan a cink befolyásolja a haj növekedését:

A cink szabályozza a hormonszintet

A cinkre olyan hormonok termeléséhez van szükség, mint a tesztoszteron és a prolaktin. Számos hormonális egyensúlyhiány kiválthatja a telogen effluviumot, az átmeneti hajhullás egy formáját.

A cink fenntartja a hajhagymák egészségét

A szőrtüsző sejtjei gyorsan cserélődnek, és a sejtosztódáshoz és az anyagcseréhez megfelelő cinkre van szükségük. A cinkhiány károsítja ezt a ciklust, gyengítve a szőrtüszőket.

A cink lehetővé teszi a fehérjeszintézist

A cinkre a hajadat alkotó fehérje építőelemek előállításához van szükség. A cink hiánya csökkentheti az aminosavfelvételt és a keratinszintézist.

A cink antioxidáns hatású

Segít megvédeni a hajsejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. Ez azért fontos, mert az oxidatív stressz felgyorsíthatja a haj öregedését.

A cink támogatja az immunrendszer működését és a fejbőr egészségét.

Megakadályozza a korpásodást és a fejbőr gyulladását, amelyek negatívan befolyásolhatják a haj növekedését.

Összefoglalva tehát, ha hosszabb időn keresztül nem fogyasztunk elegendő cinket, az számos olyan biológiai folyamatot megzavarhat, amelyek kritikusak az egészséges, telt hajhoz.

Melyek a legjobb cinkforrások?

Az ajánlott napi bevitel 8-11 mg cink felnőttek számára. A legjobb étrendi források a következők:

  • Osztriga - Egy 3 unciás adag 74 mg cinket tartalmaz, ami az RDI több mint 500%-a.
  • Olyanhúsok, mint a marha-, bárány- és csirkehús. Egy 3 unciás adag marhahúsos sültkaraj 7 mg cinket biztosít.
  • Babok, például csicseriborsó, lencse és sült bab. 1 csésze főtt lencsében 3 mg van.
  • Diófélék és magvak, például kesudió, mandula, tökmag és kendermag. Egy uncia szárazra pörkölt kesudió 1,6 mg-ot tartalmaz.
  • Tejtermékek, például joghurt, sajt és tej. Egy csésze natúr joghurt körülbelül 1-3 mg-ot biztosít.
  • Teljes kiőrlésű gabonafélék, például búzacsíra, zab, barna rizs és quinoa.
  • Tenger gyümölcsei, mint a homár, rák és lazac.

Mint látható, az állati eredetű élelmiszerek, például a húsok és a tenger gyümölcsei tartalmazzák a legtöbb cinket adagonként. Így a vegetáriánusoknak másfélszer nagyobb cinkbevitelre lehet szükségük.

A cink-kiegészítők segíthetnek a hajhullás kezelésében?

Van néhány új kutatás, amely azt mutatja, hogy a cinkpótlás segíthet a hajnövekedés fellendítésében, különösen azoknál, akiknél hiány van.

Egy vizsgálatban 66 alopeciában szenvedő beteg 12 héten át naponta cink-glükonát-kiegészítőt szedett. Hajnövekedést figyeltek meg alopecia areata, telogen effluvium és androgén alopecia esetén.

Egy másik vizsgálat szerint a szájon át szedhető cinkterápia hatásos volt a cinkhiányos telogen effluvium kezelésében a menopauza előtti nőknél. A hajhullás több hónapos szupplementáció után csökkent.

Bár a kutatások korlátozottak, a cinkkiegészítők hasznosnak tűnnek a hajhullás bizonyos típusainál. Nem világos azonban, hogy milyen adag az ideális, vagy hogy meddig kell folytatni a kezelést.

Beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen cink-kiegészítőt szedne, különösen, ha az napi 40 mg-nál nagyobb adagban kerül beadásra. A túl sok cink olyan mérgezési tüneteket okozhat, mint a hányinger, fejfájás és immunrendszeri változások.

Kiegészítők helyett először arra összpontosítson, hogy elegendő cinket kapjon teljes értékű élelmiszerforrásokból, például osztrigából, húsból, diófélékből és hüvelyesekből. Ez lehetővé teszi a folyamatos felszívódást más, a haj egészségét szolgáló tápanyagokkal együtt.

7 tipp a cinkhiányos hajhullás megelőzésére

Ha hirtelen fokozott hajhullást észlel, a cinkhiány lehet a bűnös. Próbálja ki ezeket a praktikus tippeket a cink állapotának javítására:

1. Egyen több cinkben gazdag élelmiszert

Törekedjen az olyan ételek fogyasztására, mint az osztriga, a vörös hús, a baromfi, a diófélék, a magvak, a hüvelyesek, a tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

2. Áztassa és csíráztassa a hüvelyeseket

Ez csökkenti a fitinsavat, amely gátolhatja a cink felszívódását a növényekből.

3. Korlátozza a cukrot, az alkoholt és a koffeint

Ezek csökkenthetik a cink biológiai hozzáférhetőségét, és vizelettel történő veszteséghez vezethetnek.

4. Kezelje a stressz szintjét

A krónikus stressz túlzott cinkkiválasztást okoz, ami kimeríti a szervezet raktárait.

5. Ellenőrizze az emésztési problémákat

A rossz bélműködés csökkenti a cink felszívódását. Vizsgáltassa meg magát szivárgó bélrendszer, IBS vagy SIBO esetén.

6. Fokozza a gyomorsav természetes módon

Az alacsony HCl szint rontja a cink felszívódását. Próbálja ki az almaecetet étkezés közben.

7. Beszélje meg a táplálékkiegészítőket orvosával

Ha a diéta nem elég, a cink-glükonát egy biológiailag elérhető forma, amelyet ki kell próbálni.

A lényeg

A cink a normál hajnövekedés és a túlzott hajhullás megelőzéséhez nélkülözhetetlen ásványi anyag. Hiánya számos, a szőrtüszők egészségében szerepet játszó anyagcsere-folyamatot befolyásol.

Az olyan tünetek, mint a hajhullás, a hasmenés, a bőrproblémák és a gyenge immunitás azt jelezhetik, hogy több cinkre van szüksége. Az állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb cinket. A vegánoknak és vegetáriánusoknak különös figyelmet kell fordítaniuk a napi szükségletük fedezésére.

A cinkbevitel növelése a diéta révén az első megközelítésnek kell lennie. De a kiegészítők is segíthetnek a hiány visszafordításában, különösen, ha a rossz felszívódás a probléma.

Beszéljen egészségügyi szolgáltatójával annak megállapítása érdekében, hogy a cinkhiány okozhatja-e a hajhullást. A megfelelő diagnózissal és kezelési tervvel a cink szintje helyreállítható, hogy elősegítse az erős, egészséges hajnövekedést.

Gyakran ismételt kérdések a cinkhiányról és a hajhullásról

Mi az a cink és miért fontos a haj egészségének megőrzése szempontjából?

A cink egy nyomelem, amely számos testi funkcióhoz, többek között a haj növekedéséhez is elengedhetetlen. Segít a keratin termelésében, szabályozza a hormonszintet, fenntartja a hajhagymák egészségét, lehetővé teszi a fehérjeszintézist, és védi a hajsejteket az oxidatív károsodástól.

Mi okozza a cinkhiányt?

A leggyakoribb okok a nem megfelelő táplálékbevitel, felszívódási zavarok, krónikus betegségek, vegetáriánus/vegán étrend, gyomor-bélrendszeri rendellenességek, gyógyszerek és az idősebb kor.

Milyen tünetei vannak a cinkhiánynak?

A tünetek közé tartozik a hajhullás, a hasmenés, az étvágytalanság és az ízlelés megváltozása, a bőrelváltozások, a gyakori fertőzések, a mentális letargia, az immunitás megváltozása és a sebgyógyulási problémák.

Hogyan vezet a cinkhiány hajhulláshoz?

A cinkhiány megzavarja a hormonális egyensúlyt, a fehérjeszintézist és a tüszők egészségét, ami telogen effluviumot válthat ki. Emellett a hajsejtek oxidatív károsodását és fejbőrgyulladást okoz, ami károsítja az egészséges hajnövekedést.

Milyen típusú hajhullás társul a cinkhiányhoz?

A kutatások összefüggést mutatnak a cinkhiány és az alopecia areata, a telogen effluvium, a női hajhullás és az androgén alopecia között.

Mennyi cink ajánlott naponta az egészséges hajhoz?

A cink RDI értéke felnőttek esetében napi 8-11 mg. Egyes tanulmányok szerint akár napi 30 mg is optimális lehet a hajnövekedéshez. A napi 40 mg feletti nagy dózisok azonban mérgezést okozhatnak.

Melyek a legjobb étrendi cinkforrások?

Az osztriga, a vörös húsok, a baromfi, a bab, a diófélék, a magvak, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tejtermékek és a tenger gyümölcsei kiváló források. Áztassa és csíráztassa a hüvelyeseket a cink biológiai hozzáférhetőségének növelése érdekében.

Szedjek cink-kiegészítőt a hajhullás megelőzésére?

Tanulmányok szerint a cink-glükonát kiegészítők fokozhatják a haj növekedését a hiányban szenvedőknél. De elsősorban az élelmiszerekre kell összpontosítani. Kiegészítés előtt egyeztessen orvosával.

Hogyan lehet megelőzni a cinkhiányos hajhullást a diétával?

Fogyasszon naponta cinkben gazdag ételeket, korlátozza a cukor/koffein/alkohol fogyasztását, kezelje a stresszt, kezelje az emésztési problémákat, és használjon almaecetet az étkezésből származó cink felszívódásának javítására.

Mennyi ideig tart a cinkhiányos hajhullás visszafordítása?

A vizsgálatok szerint a cinkpótlás 3-4 hónapos szedése után a hajhullás és a haj újbóli kinövése észrevehetően csökken. A következetesség azonban kulcsfontosságú.

Mikor kell orvoshoz fordulni a cink és a hajhullás miatt?

Forduljon orvoshoz, ha a cinkhiány tünetei mellett megmagyarázhatatlan hajhullás jelentkezik. A vérvizsgálat megerősítheti, hogy az alacsony cinkszint a kiváltó ok.

Vannak-e kockázatai vagy mellékhatásai a túl sok cinknek?

Igen, a napi 40 mg-nál nagyobb cinkadagok hosszú távon émelygést, fejfájást, rézhiányt, immunitáscsökkenést és egyéb problémákat okozhatnak.

A cinkhiány hozzájárulhat a nők és férfiak hajhullásához?

Igen, a kutatások szerint a cinkhiány nőknél és férfiaknál egyaránt hajhullást okozhat. A veszélyeztetett csoportok közé tartoznak a vegetáriánusok, az idősebb felnőttek és a felszívódási zavarokkal küzdők.

Milyen egyéb tápanyagok segíthetnek megelőzni a hajhullást?

A fehérje, a vas, a D-vitamin, az omega-3 zsírsavak, a B-komplex vitaminok, a C-vitamin, a szelén és a szilícium-dioxid fontosak a haj egészségéhez és a túlzott hajhullás megelőzéséhez.

Alkalmazzak cinket közvetlenül a fejbőrömre vagy a hajamra?

A helyi cinktermékek, például a samponok segíthetnek a korpásodás csökkentésében, de több kutatásra van szükség a hajnövekedésre gyakorolt hatásukról. A szájon át szedhető cink valószínűleg hatékonyabb.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső