Az alacsony magnéziumszint okozhat hajhullást?

Published:

A hajhullást számos tényező okozhatja, beleértve a genetikát, a hormonokat, az egészségügyi állapotokat és a tápanyaghiányt. Az egyik tápanyag, amely szerepet játszhat a haj egészségében, a magnézium.

A magnézium alapvető ásványi anyag, amelynek számos fontos funkciója van a szervezetben. Több mint 300 enzimatikus reakcióban vesz részt, többek között a fehérjeszintézisben, az izom- és idegműködésben, a vércukorszint szabályozásában és a vérnyomás szabályozásában (1).

Egyes kutatások szerint a magnéziumhiány összefüggésbe hozható a hajhullással. Ez a cikk áttekinti az alacsony magnéziumszint és a hajhullás közötti kapcsolatra vonatkozó bizonyítékokat.

Alacsony magnézium okozhat hajhullást

Mi a magnézium?

A magnézium a negyedik leggyakrabban előforduló ásványi anyag az emberi szervezetben a kalcium, a kálium és a nátrium után (2).

Magasabb koncentrációban található a csontokban, az izmokban és a nem izmos lágyszövetekben. A szervezetben lévő magnézium közel 60%-a a csontrendszerben található (3).

A magnézium számos szerepet játszik a szervezetben:

  • Aktiválja az energiatermeléshez, a fehérjeképzéshez és a nukleinsavszintézishez szükséges enzimeket (4).
  • Segít szabályozni a vérnyomást, a vércukorszintet és az idegi átvitelt (5).
  • Segíti az izmok összehúzódását és ellazulását (6).
  • Segít a fogak és a csontok építésében (7).

Az ajánlott napi magnéziumbevitel (RDI) férfiak esetében 400-420 mg, nők esetében 310-320 mg naponta (8).

A magnézium természetes módon számos élelmiszerben megtalálható, többek között a sötét leveles zöldekben, diófélékben, magvakban, halakban, babban, teljes kiőrlésű gabonafélékben, avokádóban, joghurtban, banánban és étcsokoládéban (9).

Szájon át szedhető étrend-kiegészítőként is kapható. Gyakori formái a magnézium-oxid, a magnézium-citrát és a magnézium-glicinát.

A magnéziumhiány jelei és tünetei

A szervezet szorosan szabályozza a magnézium egyensúlyát, és súlyos hiány ritkán fordul elő. Sok embernél azonban legalább enyhe hiány alakulhat ki (10).

A magnéziumhiány tünetei a következők lehetnek (11, 12):

A magnéziumszint vérvizsgálattal történő vizsgálata korlátozott információt nyújt. A szervezet magnéziumtartalmának kevesebb mint 1%-a található a vérben, és a szintek szűk tartományban maradnak (13).

Pontosabb megközelítés lehet a táplálékbevitel értékelése a tünetekkel együtt. Ha alacsony magnéziumbevitelt észlelünk, a táplálékforrások növelése segíthet a hiány megszüntetésében.

Az alacsony magnéziumszint okozhat hajhullást?

Van néhány bizonyíték, amely az alacsony magnéziumszint és a hajhullás közötti összefüggésre utal.

A magnézium létfontosságú a haj növekedéséhez

A magnézium számos sejtfunkcióhoz és biológiai folyamathoz nélkülözhetetlen. A haj tekintetében szerepet játszik a következőkben:

  • Fehérjeszintézis: A magnézium szükséges a ribonukleinsav-polimeráz nevű enzim aktiválásához, amely létfontosságú a fehérjék képződéséhez (14). A hajhagymáknak megfelelő fehérjebevitelre van szükségük az erős, egészséges hajnövekedéshez (15).
  • Energiatermelés: A magnézium segíti a szervezet energiatermelését a táplálékból (ATP-szintézis) (4). A haj növekedési ciklusa energiaigényes folyamat, amely a megfelelő energiaellátásra támaszkodik (16).
  • A hormonok szabályozása: A magnézium segíthet szabályozni a parathormon és a D-vitamin szintjét, amelyek részt vesznek a szőrtüszők körforgásában (17, 18).
  • A gyulladás szabályozása: A magnéziumnak gyulladáscsökkentő hatása van a szervezetben, ami elősegítheti a haj növekedését, mivel a gyulladás gátolhatja a haj növekedési ciklusát (19, 20).

Ezért ennek az ásványi anyagnak a krónikusan alacsony bevitele vagy hiánya elméletileg megzavarhatja ezeket a folyamatokat, és hozzájárulhat a hajnövekedés károsodásához.

Megfigyelési tanulmányok

Néhány megfigyelési tanulmány összefüggést talált az alacsony magnéziumszint és a hajhullás között.

Egy vizsgálatban 30 hajhullásban szenvedő nő esetében 70%-ban alacsonyabb volt a szérum magnéziumszint az egészséges kontrollcsoporthoz képest (21).

Egy másik vizsgálat kimutatta, hogy a hajhullásban szenvedő nők szérum cink- és magnéziumszintje szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a normális alanyoké (22).

Egy 187, alopecia areatában - egy autoimmun betegségben, amely foltos hajhullást okoz - szenvedő emberen végzett vizsgálatban a szérum magnéziumszintje jelentősen alacsonyabb volt, mint azoké, akik nem szenvedtek ebben a betegségben (23).

Bár ezek a megfigyelési tanulmányok összefüggésre utalnak, nem tudják bizonyítani, hogy a magnéziumhiány önmagában okozta a hajhullást. Szigorúbb, ellenőrzött vizsgálatokra van szükség.

A magnézium javította a haj növekedését állatkísérletekben

Számos állatkísérlet is arra utal, hogy a magnézium szerepet játszhat a haj egészségében.

Egy egereken végzett vizsgálatban a magnéziumhiányos étrend a szőrtüszők körforgásának és szerkezetének zavarait okozta a kontroll étrendhez képest (24).

Egy másik vizsgálat kimutatta, hogy a magnézium-L-aszkorbil-foszfáttal (egy magnéziumvegyület) történő kezelés javította a hajnövekedést egereknél a kezelés nélküli kezeléshez képest (25).

Ezek az eredmények némi bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az optimális magnéziumszint más emlősöknél is előnyös lehet a szőrnövekedés szempontjából. Ennek a hatásnak a megerősítéséhez azonban humán kontrollált vizsgálatokra van szükség.

A magnézium kiegészítők hatékonyak hajhullás esetén?

Bár van némi bizonyíték arra, hogy az alacsony magnéziumszint összefüggésbe hozható a hajhullással, korlátozott számú kutatás van arra vonatkozóan, hogy a magnéziumpótlás hatékony-e a hajhullás kezelésében.

Egy kis, 16 hetes vizsgálat 40 hajhullásban szenvedő emberen azt találta, hogy a napi magnézium- és B6-vitamin-kiegészítő szedése jelentősen növelte a hajszálak számát a placebokezeléshez képest (26).

A résztvevők napi 200 mg magnéziumot szedtek, valamint 2 mg/nap B6-vitamint.

A jelenlegi bizonyítékok azonban nem elegendőek annak megállapítására, hogy a magnézium-kiegészítők visszafordíthatják-e a hajhullást. Nagyobb, hosszabb távú vizsgálatokra van szükség az esetleges előnyök megerősítéséhez.

Top magnéziumban gazdag élelmiszerforrások

Az ajánlott napi magnéziumadag (RDA) 400-420 mg felnőtt férfiaknak és 310-320 mg felnőtt nőknek (8).

Íme néhány kiváló magnéziumforrás (27):

  • Tökmag (156 mg unciánként/28 gramm)
  • Spenót, főtt (78 mg csészénként/180 gramm)
  • Mángold, főtt (75 mg csészénként/175 gramm)
  • Étcsokoládé (64 mg unciánként/28 gramm)
  • Mandula (80 mg unciánként/28 gramm)
  • Fekete bab (60 mg/csésze/172 gramm)
  • Avokádó (44 mg csészénként/150 gramm)
  • Lazac (26 mg/ 3 uncia/85 gramm)
  • Banán (37 mg közepes gyümölcsönként)
  • Kesudió (74 mg unciánként/28 gramm)

Ha több magnéziumban gazdag teljes értékű élelmiszert veszel fel az étrendedbe, mint például az alábbiak, akkor a bevitel maximalizálható, kiegészítés nélkül is.

Egyéb tippek a hajhullás megelőzésére

A magnéziumbevitel optimalizálása mellett más stratégiák is támogathatják az egészséges hajnövekedést. Ezek közé tartoznak:

  • A fehérjeszükséglet kielégítése körülbelül 0,8 gramm/testsúlykilogramm/nap vagy annál több (15).
  • Halból, diófélékből és lenmagból származó omega-3 zsírsavak fogyasztása (28).
  • Elegendő D-vitamin bevitele napfényből, táplálékból vagy étrend-kiegészítőkből (29).
  • A stressz kezelése jógával, meditációval és más relaxációs technikákkal (30).
  • Bármilyen fejbőrbetegség vagy fertőzés kezelése, amely hajhulláshoz vezethet.
  • Olyan hajápolási termékek és frizurák használata, amelyekkel elkerülhető a sérülés és a töredezés (31).

Szedjek magnézium-kiegészítőt hajhullás esetén?

A hajhullás magnéziummal kapcsolatos kutatások jelenleg korlátozottak. Dolgozzon együtt egészségügyi szolgáltatójával annak megállapítása érdekében, hogy a kiegészítő készítmény előnyös lehet-e az Ön számára.

Bizonyos esetekben az orvosok magnéziumpótlást javasolhatnak hiány esetén, mint például:

  • A magnéziumban gazdag élelmiszerek alacsony étrendi bevitele.
  • Emésztési rendellenességek, mint például a cöliákia, amelyek károsítják a tápanyagok felszívódását.
  • Alkoholfüggőség.
  • 2-es típusú cukorbetegség.

Amíg több kutatás nem áll rendelkezésre, összpontosítson a magnéziumbevitel RDA-értékének teljes értékű élelmiszerforrásokból történő biztosítására.

Emellett ügyeljen arra is, hogy elegendő fehérjét, omega-3 zsírsavat, vitamint és ásványi anyagot kapjon. A stressz, a fejbőr állapotának és a hajkárosodásnak a kezelése szintén elősegítheti az egészséges hajat.

Összefoglaló

A magnézium számos testi folyamathoz nélkülözhetetlen ásványi anyag, köztük olyanokhoz is, amelyek a haj növekedését elősegíthetik.

Megfigyelési tanulmányok azt mutatják, hogy az alacsony magnéziumszint összefügg a hajhullás fokozott kockázatával. Ezek a vizsgálatok azonban nem tudják bizonyítani az ok-okozati összefüggést.

Az állatokon végzett kezdeti kutatások és egy kisebb humán tanulmány szerint a magnézium-kiegészítők javíthatják a hajszálak számát. Nagy, ellenőrzött vizsgálatokra van azonban szükség.

Egyelőre nincs elég minőségi bizonyíték arra, hogy magnézium-kiegészítőket javasoljunk hajhullás esetén. A magnéziumtartalmú élelmiszerekben gazdag táplálkozás továbbra is a legjobb módja a hiány megelőzésének.

A megfelelő táplálkozással, stresszkezeléssel és hajápolással kapcsolatos általános egészséges életmódra összpontosítva lehet a legtöbbet tenni a haj egészségének maximalizálásáért és a hajhullás minimalizálásáért.

Gyakran ismételt kérdések az alacsony magnéziumszintről és a hajhullásról

Mi az a magnézium és mit csinál a szervezetben?

A magnézium alapvető ásványi anyag, amely számos fontos szerepet játszik, többek között a fehérjeszintézisben, az energiatermelésben, a hormonszabályozásban, valamint a gyulladás és a vérnyomás szabályozásában. Több mint 300 enzim aktiválásában segít, és számos folyamathoz létfontosságú.

Milyen tünetei vannak a magnéziumhiánynak?

Az enyhe magnéziumhiány gyakori. A tünetek között szerepelhet fáradtság, izomgörcsök, álmatlanság, szorongás, nyugtalan lábak, migrén és sok más. A súlyos hiány ritkán fordul elő.

Melyek a jó magnéziumforrások?

A tökmag, a spenót, a mángold, az étcsokoládé, a mandula, a fekete bab, az avokádó, a lazac, a kesudió és a banán mind kiváló források. Férfiaknál napi 400 mg, nőknél 310 mg a cél.

Az alacsony magnéziumszint okozhat hajhullást?

Van némi bizonyíték arra, hogy hozzájárulhat a hajhulláshoz, de további vizsgálatokra van szükség. A magnézium segíti a fehérjeszintézist, az energiatermelést, a hormonokat és a gyulladást - ezek mind a hajnövekedés tényezői. Egyes tanulmányok összefüggést mutatnak az alacsony magnéziumszint és a hajhullás között. Állatkísérletek azt is mutatják, hogy a magnéziumhiány megzavarja a haj növekedését.

Szedjek magnézium-kiegészítőt hajhullás ellen?

Még nincs elegendő bizonyíték ahhoz, hogy kifejezetten hajhullás esetén étrend-kiegészítőket ajánljunk. A magnéziumban gazdag élelmiszerek fogyasztása a legjobb a hiány megelőzésére. Dolgozzon együtt orvosával, hogy megállapítsa, szükség van-e más okokból, például emésztési zavarok vagy cukorbetegség miatt pótlásra.

Mit mondanak a kutatások a magnéziumról és a hajhullásról?

Kisebb megfigyelési tanulmányok összefüggést mutatnak az alacsony magnéziumszint és a fokozott hajhullás között. Egy tanulmány szerint a magnézium-kiegészítők segítettek növelni a hajszálak számát. Nagy, kontrollált vizsgálatokra azonban még szükség van. A jelenlegi kutatások lehetséges kapcsolatot mutatnak, de túlságosan korlátozottak ahhoz, hogy bizonyítani lehessen az ok-okozati összefüggést.

Hogyan segíthet a magnézium a hajnövekedésben?

A magnézium elősegítheti a haj növekedését azáltal, hogy segíti a hajhagymák fehérjeszintézisét, támogatja az energiatermelést, szabályozza a hormonokat és a D-vitamint, valamint szabályozza a gyulladást. Mindezek a tényezők befolyásolják a hajhagymák egészségét.

Van-e kockázata a túl sok magnézium szedésének?

A kiegészítőkből származó túl sok magnézium hasmenést, hányingert, hasi görcsöket és egyéb gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat okozhat. A nagyon nagy dózisok szabálytalan szívveréshez és szívmegálláshoz vezethetnek. Tartsa magát az ajánlott napi mennyiséghez, hacsak orvosa nem tanácsolja.

Vannak más tápanyagok is, amelyek fontosak a haj egészségéhez?

Igen, az elegendő fehérje, omega-3 zsírsavak, vas, cink, D-vitamin, C-vitamin és B-vitamin bevitele segíthet a haj növekedésének optimalizálásában és a hajhullás minimalizálásában. A kiegyensúlyozott, tápláló étrend támogatja az egészséges hajat.

Milyen egyéb tippek segíthetnek a hajhulláson?

Kezelje a stresszt, kezelje a fejbőr állapotát, használjon kíméletes hajápolási termékeket/formázást, legyen napfénynek kitéve, helyezze előtérbe az alvást, és kezelje a hajhulláshoz kapcsolódó egészségügyi állapotokat, például a pajzsmirigy rendellenességeket. Az Ön általános egészségügyi szokásai jelentősen befolyásolják a haj egészségét.

Orvoshoz kell mennem hajhullás miatt?

Igen, találkozzon orvosával, különösen, ha a hajhullás súlyos vagy gyorsan romlik. Ők ellenőrizhetik a háttérben meghúzódó állapotokat és a tápanyaghiányt, és megbeszélhetik a kezelési lehetőségeket, például a táplálékkiegészítőket, a gyógyszereket, a lézeres eszközöket és az eljárásokat.

Bár a magnézium szerepet játszhat a hajnövekedésben, a hajhullás elleni táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban további kutatásokra van szükség. A haj egészségére gyakorolt legjobb előnyök érdekében összpontosítson arra, hogy elegendő magnéziumot kapjon az élelmiszerekből és az általános egészség megőrzéséből. Folyamatos hajhullás esetén működjön együtt egészségügyi szolgáltatóval.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső