Gyakorlat a stresszel való megbirkózáshoz

Published:

A stressz a mindennapi élet elkerülhetetlen része. A munkahelyi határidők, a pénzügyi gondok, a párkapcsolati problémák és más mindennapi nyomások könnyen felgyülemlenek és nyomasztónak érezhetők. Míg egy kis stressz motiváló lehet, a krónikus stressz mentálisan és fizikailag is megviseli az embert. A stresszel való egészséges megküzdés megtanulása kritikus mind a rövid távú mentális egészség, mind a hosszú távú jólét szempontjából. A rendszeres testmozgás az egyik leghatékonyabb megküzdési stratégia a stressz kezelésére.

Tartalomjegyzék:

  1. Hogyan segít a testmozgás enyhíteni a stresszt
    1. Csökkenti az izomfeszültséget
    2. Endorfinokat szabadít fel
    3. Csökkenti a vérnyomást
    4. Jobb alvás
    5. Elnyomja a kortizolt
    6. Fokozza a rugalmasságot
  2. A stressz leküzdésére szolgáló gyakorlatok típusai
    1. Aerobic
    2. Erő edzés
    3. Rugalmasság
    4. Test és elme
  3. Tippek a stresszt csökkentő edzésprogramhoz
    1. Edzések ütemezése
    2. Próbáljon ki új tevékenységeket
    3. Gyakorlat a szabadban
    4. Találjon egy elszámoltathatósági partnert
    5. Zenehallgatás
    6. Nyomon követni a haladást
    7. Lehűlés és nyújtás
    8. Tudja, mikor kell szünetet tartani
  4. Folyamatos edzési szokás kialakítása
    1. Kezdje kicsiben
    2. Menetrend előre
    3. Tegye szórakoztatóvá
    4. Engedélyezze a rugalmasságot
    5. Sikerek nyomon követése
    6. Találjon társadalmi támogatást
  5. Összefoglaló: Hogyan kezeli a testmozgás a stresszt?
  6. Gyakran ismételt kérdések a testmozgás stresszkezeléssel kapcsolatban
  7. A stresszoldó testmozgás kezdete
    1. Milyen típusú testmozgás a legjobb a stresszoldásra?
    2. Milyen gyakran kellene edzenem a stressz leküzdésére?
    3. Mennyire kell megerőltetőnek lennie a stresszkezelésre irányuló edzésnek?
    4. Mi van, ha sérülésem vagy mozgáskorlátozottságom van?
  8. A testmozgás stresszellenes hatásának maximalizálása
    1. Reggel vagy este sportoljak a stresszoldás érdekében?
    2. Mennyi idővel egy stresszes esemény előtt vagy után érdemes edzeni?
    3. A stressz csökkentése érdekében a szabadban vagy a beltérben sportoljak?
    4. Hogyan tudok motivált maradni az edzésre, ha stresszes vagy elfoglalt vagyok?
  9. A stresszoldó testmozgást támogató életmódtényezők
    1. Hogyan befolyásolja a táplálkozás a testmozgás stresszoldó hatását?
    2. Mennyi alvásra van szükségem ahhoz, hogy élvezzem a testmozgás előnyeit?
    3. Van még valami, amit a testmozgáson kívül tennem kellene?
    4. Mi van, ha a testmozgás már nem enyhíti a stresszérzetemet?

Gyakorlat a stresszel való megbirkózáshoz

Hogyan segít a testmozgás enyhíteni a stresszt

A testmozgás és a stresszoldás közötti kapcsolat ellentmondásosnak tűnhet - végül is, nem növeli-e az edzés a nyomást az amúgy is zsúfolt napirendre? Az előnyök azonban egyértelműen meghaladják a költségeket. A fizikai aktivitás számos tudományosan bizonyított előnnyel jár a stressz negatív hatásainak leküzdésében.

Csökkenti az izomfeszültséget

A stressz beindítja a szervezet szimpatikus idegrendszerét, felkészítve azt a "harcolj vagy menekülj" reakcióra. Ennek a reakciónak az egyik eredménye a fokozott izomfeszültség, ahogy a test felkészül a cselekvésre. Különösen az aerob testmozgás segít enyhíteni ezt a feszültséget, és az izmokat újra nyugalmi állapotba hozni. Az olyan tevékenységek, mint a futás, a jóga vagy a tai chi a mozgás révén lazítják a feszes izmokat és ízületeket. A rendszeres nyújtás hozzáadása szintén növeli az általános rugalmasságot.

Endorfinokat szabadít fel

A testmozgás természetes módon növeli az endorfinok szintjét - az agyban termelődő "jó érzésű" vegyi anyagok, amelyek emelik a hangulatot. Azok a tevékenységek, amelyek hosszabb ideig emelik a pulzusszámot, fokozzák az endorfintermelést. Az intenzív testmozgás után az endorfinok áradata hozza létre a jól ismert "futó mámorát". Ezek a természetes hangulatfokozók segíthetnek ellensúlyozni a kortizol és más stresszhormonok hatását.

Csökkenti a vérnyomást

A vérnyomás stressz hatására megemelkedik, mivel a szív keményebben dolgozik a vér keringetésén. Idővel a krónikusan megnövekedett vérnyomás szívbetegséghez vezethet. A szív- és érrendszeri testmozgás a szívizom erősítésének és a vérnyomás csökkentésének előnyeit biztosítja. Már napi 30 perc is jelentős javulást eredményezhet a szív- és érrendszeri egészségben.

Jobb alvás

A stressz és az aggodalom gyakran vezet rossz alvásminőséghez. Másrészt a rendszeres aktivitás segít a mélyebb alvás kialakulásában. Ha időt szánunk a testmozgásra, gyorsabban elalszunk, aludni is tudunk, és kipihentebben ébredünk. A jobb alvás pedig jobb képességet jelent a mindennapi stressz kezelésére.

Elnyomja a kortizolt

A kortizol, a szervezet elsődleges stresszhormonja növeli az étvágyat, és jelzi a szervezetnek, hogy zsírt raktározzon. A krónikus stressz miatt megemelkedett kortizolszint hozzájárul a súlygyarapodáshoz és más problémákhoz. A testmozgás bizonyítottan csökkenti a kortizol kiválasztását mind akut, mind rendszeres edzés után. A kevesebb kortizoltermelés előnyös a fizikai és mentális egészségre.

Fokozza a rugalmasságot

Az ellenálló képesség segít elviselni a stresszt és felépülni belőle. A szív- és érrendszeri egészség javítása mellett az erőnléti edzés növeli az állóképességet és a mentális szívósságot. A fizikai és mentális erőnlét javítja a magabiztosságot a felmerülő stresszhelyzetek kezelésében. A kialakult edzésrutin elősegíti a fegyelmet, az elszántságot és a koncentrációt is.

A stressz leküzdésére szolgáló gyakorlatok típusai

Bizonyos mozgásformák különösen hasznosak a stresszoldásban. Ezeknek a tevékenységeknek a heti rutinba való beépítése pozitív, egészséges szokásokat biztosít. Ha van célzott edzésünk, az megakadályozza a halogatást, és megkönnyíti a következetes testmozgást. Az aerobik, az erőnléti edzés, a rugalmassági és a test-elme gyakorlatok keverése átfogó előnyökkel jár.

Aerobic

Minden olyan tevékenység, amely jelentősen megemeli a pulzusszámot, aerob edzést jelent. Az olyan lehetőségek, mint a futás, a kerékpározás, az úszás, a táncórák és a sport kiválóan alkalmasak a stresszoldásra. Az aerob testmozgás endorfint szabadít fel, javítja a szív- és érrendszeri egészséget, fokozza az alvást és csökkenti a kortizolszintet. Törekedjen hetente legalább 150 perc mérsékelt vagy 75 perc erőteljes aktivitásra.

Erő edzés

Az aerob edzés mellett az erőnléti gyakorlatok izmot építenek, további kalóriákat égetnek el, és fokozzák a rugalmasságot. A súlyemelés, valamint az olyan testsúlyos mozgások, mint a plank és a guggolás, mentális egészségügyi előnyökkel járnak. Váltogassa a felső- és alsótest, valamint a toló/húzó mozgásokat. Az általános egészség érdekében törekedjen legalább heti két erőnléti edzésre.

Rugalmasság

A rugalmasságra összpontosító tevékenységek segítenek enyhíteni a krónikus stressz okozta izomfeszültséget. A jóga, a pilates és a célzott nyújtás növeli a mozgástartományt. A dinamikus nyújtások edzés előtti és statikus nyújtások edzés utáni beiktatása szintén fokozhatja a rugalmasságot. Még a rövid napi nyújtás is testi és szellemi ellazulást biztosít.

Test és elme

A fizikai mozgást mentális fókusszal kombináló gyakorlatok különösen hatékonyak a stresszoldásban. Ilyen például a jóga, a tai chi és a qigong. A szükséges koncentráció segít elterelni a figyelmet az aggodalmakról és a rágódásról. A mély légzés csökkenti a szívverést és a vérnyomást. A teljes jelenlét és a "jelen pillanatban" való tartózkodás fokozza a mentális nyugalmat.

Tippek a stresszt csökkentő edzésprogramhoz

A rendszeres testmozgás szokásainak kialakítása az első lépés ahhoz, hogy a fizikai aktivitás automatikus stresszoldó stratégiává váljon. Az edzések élvezetének megtalálása és a következetes időbeosztás kialakítása egyaránt kulcsszerepet játszik. Kísérletezzen különböző tevékenységekkel, szociális támogatási lehetőségekkel és más stresszoldó technikákkal, hogy az Ön igényeihez igazított edzésrutint hozzon létre.

Edzések ütemezése

A következetességhez elengedhetetlen, hogy konkrét napokat és időpontokat tervezzünk a testmozgásra. Ez megakadályozza a halogatást, és biztosítja, hogy a fitnesz a szokásos heti menetrend részévé váljon. Keverje a tevékenységeket, hogy elkerülje az unalmat. Intézze el a gyermekfelügyeletet vagy más, az edzésidő védelméhez szükséges logisztikát. Tekintsen az edzés időpontjára ugyanúgy, mint más fontos kötelezettségekre.

Próbáljon ki új tevékenységeket

Térjen el az alapértelmezett edzésprogramoktól, és találjon új lehetőségeket, amelyeket élvez. Keresse az aerobikra, a harcművészetekre, a táncra, a crossfitre, a kerékpározásra és másra összpontosító kezdő órákat. Csatlakozzon egy szabadidős sportligához. Vásároljon egy új felszerelést, például kerékpárt, ellenállóképességi szalagokat vagy fitneszkövető készüléket. A választási lehetőségek megléte megakadályozza, hogy az edzési rutinja megunhatóvá váljon.

Gyakorlat a szabadban

A természetes környezetben végzett testmozgás további stresszoldó előnyöket biztosít. Az olyan szabadtéri tevékenységek, mint a túrázás, a kajakozás és az ösvényeken való futás, magukban foglalják a természetben való tartózkodás előnyeit. A napfény és a friss levegő fokozza a mentális egészséget. Csak ügyeljen a naptej használatára és a megfelelő biztonsági óvintézkedésekre. Ha az időjárás akadályozza, fontolja meg a szabadtéri tájat szimuláló szobakerékpáros órákat.

Találjon egy elszámoltathatósági partnert

Ha van valakid, akivel együtt edzhetsz, az motivációt ad azokon a napokon, amikor a stressz túlterhelőnek tűnik. A barátok, élettársak és munkatársak remek edzőpartnerek. Egy osztályhoz vagy szabadidős sportcsapathoz való csatlakozás a csoport iránti elkötelezettségen keresztül elősegíti a felelősségvállalást. Ha van egy "edzőtársad", akkor a stresszről is beszélhetsz, miközben aktív maradsz.

Zenehallgatás

A motiváló zene hozzáadása felpezsdíti az edzést, miközben segít elterelni a figyelmet a stresszes gondolatokról. Hozzon létre tevékenységenként címkézett lejátszási listákat, például "Power Yoga Flow" vagy "Spin Class". A pozitív szövegű, vidám dalok általában a legjobban működnek. Ha a zenét a lépéseidhez vagy a mozdulataidhoz szinkronizálod, az szintén fokozhatja az edzés élményét.

Nyomon követni a haladást

A fejlődés nyomon követése a teljesítmény érzését nyújtja. Az olyan mérések, mint az edzés időtartama, a felemelt súly, a pulzusszám vagy a megtett kilométerek számszerűsítik a fejlődését. Használjon alkalmazásokat, táblázatokat vagy akár kézzel írt naplókat. A növekvő számok látványa megerősíti a befektetett kemény munkát. A megnövekedett fittség és erő elismerése emlékeztetőül szolgál az előnyökre.

Lehűlés és nyújtás

Az aerob tevékenység után szánjon időt a lehűlésre és nyújtásra. Fokozatosan csökkentse az edzés intenzitását, és hagyja, hogy a pulzusszám csökkenjen. Nyújtsa az összes fő izomcsoportot, legalább 30 másodpercig kitartva. Ez segít az elmét és a testet is kivezetni a stressz üzemmódból. Gondolkodjon el az imént elvégzett gyakorlat pozitív hatásain.

Tudja, mikor kell szünetet tartani

Hallgasson az elméjére és a testére, és szükség esetén tartson pihenőnapokat. Az alvás, a táplálkozás és a regenerálódási idő is elengedhetetlen.432 A testmozgásnak végső soron energiával kell feltöltenie Önt, és egészséges levezetésként kell szolgálnia a stressz levezetésére. Ha fáradtság, fájdalmak vagy mentális túlterhelés jelentkezik, ne habozzon szünetet beiktatni. Még a fitneszprofik is terveznek rendszeres pihenést és regenerálódást!

Folyamatos edzési szokás kialakítása

A stresszoldó testmozgás legfontosabb tényezője a következetesség. Íme, a legfontosabb stratégiák ahhoz, hogy a fizikai aktivitás egész életen át tartó szokássá váljon:

Kezdje kicsiben

A rendszeres testmozgást újonnan kezdők kezdjék a rendszeres testmozgást kezelhető időszakokkal, például heti 2-3 alkalommal 20-30 perccel. Ez megteremti a rutint. Ha a testmozgás néhány hét után szokássá válik, fokozatosan növelje az időtartamot és a gyakoriságot. Előzze meg a kiégést azzal, hogy lassan növeli az aktivitást, és nem erőlteti túlságosan az elején.

Menetrend előre

Jelöld be az edzéseket a naptáradba, mint bármely fontos találkozót. Ha előre beütemezed, nagyobb a valószínűsége, hogy inkább végigcsinálod, mint hogy elhalasztod. Tervezzen legalább 1-2 hétre előre, és vegyítse a tevékenységeket, hogy változatosságot teremtsen. A szervezettség segít a szükséges gyermekfelügyelet vagy szállítás koordinálásában is.

Tegye szórakoztatóvá

Válasszon olyan gyakorlatokat, amelyeket élvezetesnek talál, legyen az kosárlabdázás, tánc videoklipekre, séta egy barátjával vagy harcművészetek. A szórakozás csökkenti az érzékelt erőfeszítést. Ez a belső motiváció azt jelenti, hogy alig várja a következő edzést. Koncentráljon a hangulatfokozásra, az energiakitörésre és a teljesítés érzésére.

Engedélyezze a rugalmasságot

Fogadja el, hogy a váratlan időbeosztás-változások néha megzavarják az edzésterveket. Ne ostorozza magát, vagy ne adja fel teljesen, ha kihagyja az edzéseket. Egyszerűen csak térjen vissza másnap a helyes útra anélkül, hogy a hibákon rágódna. Koncentráljon inkább a következetesség általános mintájára, mint az elszigetelt kihagyásokra. Nem szükséges a tökéletesség.

Sikerek nyomon követése

Minden héten jegyezze fel az elvégzett edzéseket, a megtett távolságot, a felemelt súlyokat vagy egyéb eredményeket. A fejlődésnek ezek a látható jelei segítenek motiválni a további erőfeszítéseket. Az alkalmazások és a viselhető eszközök számos tevékenységhez, például futáshoz, kerékpározáshoz és lépésekhez automatikus naplózást biztosítanak. A sikerekről készült feljegyzések áttekintése folyamatos fejlődésre ösztönöz.

Találjon társadalmi támogatást

A másokkal való közös edzés felelősséget, bajtársiasságot és bátorítást biztosít a folytatáshoz. Ha a családtagok és barátok csatlakoznak az edzésekhez, az edzések társasági eseményekké válnak. Csatlakozzon a kedvenc tevékenységeihez kapcsolódó csoportokhoz, vagy vegyen részt fitneszközpontok óráin. Az edzés összekapcsolása szórakoztató társadalmi interakciókkal biztosítja, hogy minden héten örömmel várja.

Összefoglaló: Hogyan kezeli a testmozgás a stresszt?

Összefoglalva, a testmozgás számos olyan előnnyel jár, amelyek közvetlenül ellensúlyozzák a stressz hatásait, mind mentálisan, mind fizikailag. Az aerob edzések különösen az endorfinokat szabadítják fel, amelyek fokozzák a hangulatot. A szív- és érrendszeri edzés javítja a szív egészségét, miközben csökkenti a vérnyomást. Az erőnléti edzés növeli az ellenálló képességet és az állóképességet az élet mindennapi akadályainak kezeléséhez. A fokozott rugalmasság segít enyhíteni az izomfeszültséget. Az elme-test gyakorlatok elősegítik a tudatosságot.

A stressz kezeléséhez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás szokásainak kialakítása. Az edzések ütemezése, a felelősségre vonható partnerek keresése, a fejlődés nyomon követése és a fitnesz szórakoztatóvá tétele kulcsfontosságú stratégiák a következetesség biztosításához. A tevékenységek keverése, a szabadban végzett edzés, a motiváló zene hallgatása és a megfelelő lehűlés segít abban, hogy minden edzés kifizetődőbb legyen.

Az Ön igényeihez és fittségi szintjéhez igazodó rendszeres testmozgással ellensúlyozni lehet a stressz által a szervezetre kivetett áldozatokat. Ahelyett, hogy felerősítené a szorongást vagy a depressziót, a testmozgás egészséges levezetésként szolgál a megterhelő kérdésekkel és nyomással való megbirkózáshoz. A testmozgási szokások fenntartásához szükséges összpontosítás és elszántság a felhatalmazás és az irányítás érzését is biztosítja. Összességében a rendszeres fizikai aktivitás hosszú távú megközelítést biztosít a mentális egészség javításához és az élet elkerülhetetlen stresszhatásaival szembeni ellenálló képesség kialakításához.

Gyakran ismételt kérdések a testmozgás stresszkezeléssel kapcsolatban

A stresszoldó testmozgás kezdete

Milyen típusú testmozgás a legjobb a stresszoldásra?

A stressz kezelésében a leghatékonyabb mozgásformák az aerob tevékenységek, mint a séta, a kocogás, a futás, a kerékpározás, az úszás, a táncórák és a sport. Az aerob testmozgás endorfint szabadít fel, javítja a hangulatot, fokozza az alvást és csökkenti a vérnyomást. Törekedjen legalább heti 150 perc mozgásra. Az erőnléti edzés, a rugalmassági gyakorlatok és a test és a szellem gyakorlatainak hozzáadása további előnyöket biztosít.

Milyen gyakran kellene edzenem a stressz leküzdésére?

A szakértők legalább heti 150 perc mérsékelt testmozgást vagy heti 75 perc erőteljes testmozgást javasolnak. A legjobb stresszoldás érdekében ossza ezt 3-5 napra. Az 1-2 pihenőnap megtartása lehetővé teszi az izmok regenerálódását. Még a rövid, 10-15 perces edzések is segíthetnek a rendkívül zsúfolt napokon.

Mennyire kell megerőltetőnek lennie a stresszkezelésre irányuló edzésnek?

Bármilyen fizikai tevékenység, még a könnyű testmozgás is enyhítheti a stresszt. A kulcs az, hogy következetesen aktívak maradjunk. Kihívja magát annyira, hogy fokozza a légzést és megmozgassa a szívet, de ne vigye túlzásba. Az alacsony vagy közepes intenzitású mozgás jó, különösen a kezdetek kezdetén. A maximális előnyök elérése érdekében lassan haladjon fel az erőteljes aktivitási szintekig.

Mi van, ha sérülésem vagy mozgáskorlátozottságom van?

Válasszon alacsony terhelésű tevékenységeket, például gyaloglást, úszást vagy edzőgépeket. Kerülje a nagy intenzitású intervallumokat vagy a plyometrikus edzéseket. Alkalmazza a gyakorlatokat a képességeihez, kerülje a fájdalmat okozó mozgásokat. Fontolja meg a fizikoterápiát az erő és a mobilitás javítása érdekében. A vízi aerobik tehermentesíti az ízületeket. Tegye azt, amit kényelmesen tud, és szükség esetén forduljon orvoshoz.

A testmozgás stresszellenes hatásának maximalizálása

Reggel vagy este sportoljak a stresszoldás érdekében?

Ez a személyes preferenciáktól függ. A korai testmozgás egész nap fokozhatja az energiát és a hangulatot. Az esti edzések azonban jobbak lehetnek a napi feszültség levezetésére. Próbálja ki az egyes lehetőségeket, hogy megtudja, mi a megfelelő. A legfontosabb a következetesség, bármikor, amikor az Ön időbeosztásához illeszkedik. Csak kerülje az erőteljes tevékenységet lefekvés előtt, mivel az zavarhatja az alvást.

Mennyi idővel egy stresszes esemény előtt vagy után érdemes edzeni?

Próbáljon meg naponta gyakorolni, megelőzésként, nem pedig egy stresszes helyzet utáni reakcióként. Az edzés azonban röviddel egy akut stressz epizód után azonnali megkönnyebbülést biztosít a kortizolszint csökkentésével és az endorfinok felszabadításával. Már 10-15 perc mozgás is segít, ha kevés az idő. Csak óvatosan gyakoroljon, ha az érzelmek rendkívül intenzívek.

A stressz csökkentése érdekében a szabadban vagy a beltérben sportoljak?

A szabadtéri és a beltéri edzések keverése ideális. A szabadban végzett edzés olyan extra előnyökkel jár, mint a napfény, a friss levegő és a természet hangjai/látványai. A beltéri tevékenységek azonban nagyobb rugalmasságot biztosítanak rossz időjárás esetén. A változatosság megakadályozza az unalmatlanságot is. Ha a szabadban mozog, tegyen megfelelő biztonsági óvintézkedéseket, például naptejet, láthatósági felszerelést és ossza meg az útvonal részleteit.

Hogyan tudok motivált maradni az edzésre, ha stresszes vagy elfoglalt vagyok?

Tervezze a testmozgást úgy, mint bármely más találkozót, építsen jutalmakat a céljaiba, találjon elszámoltatható partnereket, keverje össze a rutinját, tegyen fel szórakoztató zenét, vagy csatlakozzon csoportos órákhoz. A "muszáj edzenem" helyett "szabad edzenem" - összpontosítson rá, mint szünetre és öngondoskodásra. Legyen rugalmas azokon a napokon, amikor az élet közbeszól. Végezzen valamilyen tevékenységet, még ha rövid ideig is, a szokás fenntartása érdekében.

A stresszoldó testmozgást támogató életmódtényezők

Hogyan befolyásolja a táplálkozás a testmozgás stresszoldó hatását?

A kiegyensúlyozott táplálkozás fokozza az edzésteljesítményt és javítja a regenerálódást. Az összetett szénhidrátok energiát biztosítanak az edzéshez. A sovány fehérje segíti az izomépítést és -javítást. Az egészséges zsírok támogatják az agyműködést. A túlzott koffein- és cukortartalom kerülése megelőzi a kiesést. Az edzés előtt, közben és után is maradjon hidratált. A stressz kezelése az étrenddel szintén fontos - korlátozza az alkoholt, a sós ételeket és a túlevést.

Mennyi alvásra van szükségem ahhoz, hogy élvezzem a testmozgás előnyeit?

A szakértők azt javasolják, hogy a felnőttek éjszakánként 7-9 órát aludjanak. A minőségi alvás lehetővé teszi a szervezet számára, hogy alkalmazkodjon az edzés okozta stresszhez és regenerálódjon. A következetes alvás-ébrenlét ciklusok támogatják a cirkadián ritmust. Az esti edzések után hagyjon elegendő időt a lefekvés előtti pihenésre. A fizikai aktivitás segít javítani az alvás minőségét, pozitív ciklust hozva létre. Helyezze előtérbe a rendszeres testmozgást és az elegendő alvást.

Van még valami, amit a testmozgáson kívül tennem kellene?

Bár a testmozgás rendkívül hatékony a stresszkezelésben, más egészséges szokások kialakítása további előnyökkel jár. Ide tartozik a tápláló, teljes értékű élelmiszerek fogyasztása, a megfelelő alvás, a szerek kerülése, a tudatosság gyakorlása, a hobbikra és a társas kapcsolatokra való időtöltés, valamint a szervezési készségek elsajátítása. Az aktív szünetek tartása a nap folyamán szintén segít, például a megbeszéléseken való sétálás vagy az íróasztalnál végzett nyújtások.

Mi van, ha a testmozgás már nem enyhíti a stresszérzetemet?

Ha a testmozgás már nem nyújt stresszoldó hatást, győződjön meg arról, hogy a wellness egyéb alapelemei, például az alvás, a táplálkozás és a szociális támogatás megfelelőek. Változtassa az edzéseket, ha unalomba fullad. Fontolja meg, hogy személyi edzővel dolgozik, vagy új órákat vesz fel. Foglalkozzon azzal, hogy más életkörülmények nem rontják-e a stresszérzetét. Kérjen segítséget tanácsadótól vagy orvostól, ha a stressz önmagában az életmódbeli megközelítésekkel kezelhetetlenné válik.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső