Mindfulness az alacsonyabb stresszért

Published:

A stressz az élet elkerülhetetlen része. A munka, a család, az egészség és a pénzügyi kötelezettségek mind hozzájárulnak a stressz szintünkhöz. Míg némi stressz segíthet motiválni és összpontosítani, a krónikus stressz megterheli általános közérzetünket. A tartós stressz fáradtsághoz, ingerlékenységhez, koncentrációhiányhoz, szorongáshoz, súlygyarapodáshoz, fejfájáshoz és legyengült immunrendszerhez vezet. A stressz kezelésének egészséges és hatékony módjainak megtalálása kulcsfontosságú mind a mentális, mind a fizikai egészség szempontjából.

Mindfulness az alacsonyabb stresszért

A mindfulness a stressz csökkentésének elérhető és bizonyított megközelítése. A mindfulness megtanít minket arra, hogy ítélkezés nélkül figyeljünk a jelen pillanatra. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy perspektívát nyerjünk a stresszes gondolatokkal és érzelmekkel kapcsolatban. Számos kutatás bizonyítja, hogy a mindfulness gyakorlatok alacsonyabb érzékelt stresszhez, nagyobb ellenálló képességhez és pozitívabb mentális egészséghez vezetnek.

Hogyan csökkenti a stresszt a mindfulness

A mindfulness több kulcsfontosságú módon segít csökkenteni a stresszt:

Elősegíti a stresszreakciók tudatosítását

A mindfulness megtanít minket arra, hogy figyelmesen megfigyeljük a potenciális stresszorokra adott fiziológiai és pszichológiai reakcióinkat. Ez a stresszhelyzetekre adott automatikus reakcióink nagyobb tudatosságához vezet. A mindfulness segít kikapcsolni a robotpilótából, és perspektívát ad a berögzült reakciókra való hajlamainknak. Ezzel a tudatossággal tudatosabb döntéseket tudunk hozni a stresszre adott válaszainkban.

Csökkenti a kérődzést

A mindfulness segít csökkenteni a stresszt okozó rágódást és az ismétlődő negatív gondolkodási mintákat is. Amikor megrekedünk a ruminációs hurkokban, az érzékelt stressz-szintünk megugrik. A mindfulness gyakorlatok megtanítják elménket arra, hogy a jelen pillanatban összpontosítson. Ez csökkenti a múltbeli vagy jövőbeli eseményeken való végtelen rágódással töltött időt. A kutatások megerősítik, hogy a mindfulness beavatkozások segítenek csökkenteni a ruminációt.

Lehetővé teszi az érzelmek szabályozását

Az olyan erős érzelmek, mint a félelem, a düh és a szorongás a stresszreakció részeként természetes módon keletkeznek. Bár hasznos jelzések lehetnek, ezen érzelmek egészségtelen elfojtása vagy kirobbanása még több stresszhez vezet. A mindfulness egészségesebb érzelemszabályozást tesz lehetővé. Segít abban, hogy objektíven észrevegyük az intenzív érzelmeket anélkül, hogy impulzívan reagálnánk. Ez a higgadtság rövidre zárja az egészségtelen érzelemszabályozási mintákat, amelyek súlyosbítják a stresszt.

Elősegíti a relaxációs választ

Számos mindfulness gyakorlat szándékosan aktiválja a szervezet relaxációs válaszreakcióját, hogy ellensúlyozza a stresszt. Az olyan tevékenységek, mint a tudatos légzés, a testszkennelés és a vizualizáció megnyugtatják az idegrendszert. Ez ellensúlyozza a stressz hatására fellépő harc-menekülés-fagyasztás aktiválódást. Idővel a relaxációs válasz rendszeres elérése a mindfulness segítségével visszaállítja az idegrendszert egy nyugodtabb alapértelmezett állapotba.

Új perspektívát segít elő

A tudatosságon keresztül történő nagyítás radikálisan megváltoztathatja a stresszes helyzetek perspektíváját. Egy nehéz munkahelyi forgatókönyv a pillanatban drasztikusan sivárnak és igazságtalannak tűnhet. A mindfulness azonban segít kitágítani a perspektívát és meglátni a nagyobb képet. Ez segít a katasztrófa-mentesítésben és a stresszorok átkeretezésében valami kezelhetőbbé. A gondolatok ilyen módon történő átformálása a mindfulness egyik alapvető célja.

Mindfulness gyakorlatok, amelyek csökkentik a stresszt

A mindfulness-gyakorlatok és beavatkozások számos típusa csökkentheti a stressz-szintet és fejlesztheti a stressztűrő képességet. Íme néhány a leghatékonyabb gyakorlatok közül:

Mindfulness meditáció

A mindfulness meditáció az egyik legjobban vizsgált módszer az érzékelt stressz csökkentésére. Számtalan tanulmány igazolja előnyeit. A mindfulness meditáció során célzottan a jelen pillanatra figyelünk, nyitott és ítélkezésmentes hozzáállással. Ezáltal egy megfigyelőbb üzemmódba kerülünk, ahol a stresszes gondolatoknak kisebb hatalmuk van felettünk.

Két gyakori mindfulness meditációs technika a következő:

  • Légzés tudatosság: A figyelem összpontosítása a légzés érzéseire. Ez lehorgonyoz bennünket a jelenben, és enyhíti a stresszes rágódást.
  • Testszkennelés: A test különböző részeinek mentális végigpásztázása az ellazulás elősegítése érdekében. Ez oldja a stresszből származó fizikai feszültséget.

Már napi 10-20 perces rendszeres, tudatossági meditáció is jelentős stresszcsökkentéshez vezethet.

Tudatos mozgás

A tudatos mozgás a tudatosságot és a gyengéd fizikai aktivitást ötvözi. Az olyan gyakorlatok, mint a jóga, a tai chi és a qigong kiváltják a relaxációs választ, miközben fokozzák a tudatosságot. A tudatos mozgás ritmusa megnyugtatja az idegrendszert, és kiküszöböli a stressz hatásait. Kutatások igazolják, hogy az ezekben a tevékenységekben való rendszeres részvétel csökkenti a stresszt és a szorongást.

Sétáló meditáció

A tudatosságnak ez a formája lassú, megfontolt gyaloglást foglal magában, miközben minden egyes lépésre tudatosan koncentrálunk. A gyalogló meditáció megnyugtató módja a jelen pillanat tudatosságának fejlesztésére. A séta érzései segítenek rögzíteni a figyelmet, miközben a tevékenység szelíden elősegíti a keringést és a stresszoldást. A napi 10-20 perces gyalogló meditáció gyakorlása stresszoldó hatású.

Testszkennelés

A testszkennelés egy strukturált mindfulness-gyakorlat, amelynek során szisztematikusan a test különböző részeire irányítjuk a figyelmünket. A testszkennelés elősegíti az ellazulást azáltal, hogy feloldja a stressz hatására felgyülemlett izomfeszültséget. Az új meditálók gyakran elalszanak a testszkennelés közben, ami megerősíti, hogy milyen mélyen ellazító tud lenni. A 10-30 perces testszkennelés rendszeres elvégzése kiváló gyakorlat a stressz csökkentésére.

Mindfulness alkalmazások

Alkalmazások százai kínálnak mostanában vezetett mindfulness-gyakorlatokat és emlékeztetőket, hogy egész nap jelen maradhassunk. Az olyan alkalmazások, mint a Headspace, a Calm és az Insight Timer meditációs foglalkozásokat kínálnak a stresszkezeléshez. Sok alkalmazás nyugtató zenét, természeti hangokat és emlékeztetőket is tartalmaz, hogy tartsunk tudatos légzési szüneteket. A mindfulness-alkalmazások napi 10 perces használata érezhetően csökkentheti a stresszt.

A mindfulness stresszoldó hatása

A rendszeres mindfulness-gyakorlat számos tudományosan igazolt előnnyel jár az érzékelt stressz, a szorongás és az általános mentális egészség szempontjából:

  • 23%-os átlagos csökkenés a kortizolban - az elsődleges stresszhormonban(Link)
  • 57%-kal alacsonyabb a feszültség szintje a napi rövid mindfulness ülések hatására(Link)
  • 20%-os átlagos csökkenés a szorongási pontszámokban(Link)
  • 22%-os átlagos csökkenés a depresszióban(Link)
  • Fokozott stressztűrő képesség 8 hetes mindfulness tréningtől(Link)
  • A megváltozott agyi struktúra alacsonyabb stresszhez kapcsolódik 8 hetes mindfulness-gyakorlat után(Link)

A mindfulness bizonyítékokon alapuló utat kínál az egészségesebb stresszkezeléshez. Egyszerű, napi szintű mindfulness-gyakorlatokkal átalakíthatjuk a stresszhez való viszonyunkat, és elősegíthetjük a valódi ellenálló képességet.

A tudatos megközelítés megvalósítása

A mindfulness új módot kínál az élet hullámvölgyeihez való viszonyulásra. Ha elkötelezzük magunkat a rendszeres mindfulness-gyakorlat mellett, olyan jelen idejű tudatosságot alakítunk ki, amely csökkenti a stresszreaktivitást. Íme néhány tipp a mindful megközelítés megvalósításához:

  • Kezdje kicsiben: Kezdje mindössze napi 5-10 perces tudatossági gyakorlattal - a következetesség többet számít, mint az időtartam.
  • Próbáljon ki különböző módszereket: Kísérletezzen a légzés tudatosításával, testszkenneléssel, tudatos sétával, alkalmazásokkal stb. Találd meg, mi az, ami rezonál.
  • Hivatalos gyakorlat: Hozzon létre egy formális, naponta meghatározott időre szóló mindfulness-gyakorlatot. Ez edzi az elmét.
  • Informális gyakorlat: Emlékeztetők és szünetek segítségével vigyük be a tudatos jelenlétet a napi rutinszerű tevékenységekbe.
  • Figyeld meg az ítélkező gondolatokat: Vegyük észre az ítélkező gondolatokat, és finoman irányítsuk vissza a figyelmet a jelenre.
  • Légy türelmes magaddal: A tudatosság egy egész életen át tartó utazás.

A nyitottság, a türelem és a nem törekvés attitűdjének elfogadása lehetővé teszi, hogy a tudatosság gyakorlása organikusan elmélyüljön és kibontakozzon. Idővel a mindfulness tartós átalakulást hoz létre abban, ahogyan a stresszhez viszonyulunk.

Következtetés

Az élet számos potenciális stresszforrást és nehézséget kínál. Bár a külső eseményeket nem mindig tudjuk befolyásolni, de megváltoztathatjuk, hogyan viszonyulunk a stresszhez. A mindfulness bizonyítottan módot kínál az érzékelt stressz csökkentésére és a mélyebb ellenálló képesség kialakítására. Kiterjedt kutatások igazolják, hogy az egyszerű mindfulness gyakorlatok csökkentik a stresszhormonszintet, a szorongást, a rágódást és a depressziót. A tudatos jelenlét révén perspektívát nyerünk a félelmetes gondolatokkal szemben, és jobban szabályozzuk a nehéz érzelmeket. A mindfulness meglazítja az automatikus stresszreakciók szorítását, és új életmódot nyit. Ha elkötelezzük magunkat a napi mindfulness-gyakorlat mellett, könnyedebben és bölcsebben élhetünk.

Gyakran ismételt kérdések a Mindfulnessről a stressz csökkentésére

Mi az a tudatosság?

A mindfulness a jelen pillanatra való céltudatos figyelem gyakorlása a nyitottság, a kíváncsiság és az elfogadás hozzáállásával. Magában foglalja a gondolatokra, érzésekre és testi érzésekre való ráhangolódást a jelenben, anélkül, hogy ítélkeznénk felettük.

Hogyan segíthet a mindfulness a stressz csökkentésében?

A tudatosság ellenáll annak a hajlamunknak, hogy végtelenül a múltbeli vagy jövőbeli eseményeken rágódjunk, ami táplálja az érzékelt stresszt. Azáltal, hogy a figyelmet a jelen pillanatban rögzíti, a mindfulness megszakítja a rágódást és csökkenti a stresszre való reakciókészséget. Emellett fokozza az érzelemszabályozási képességeket és aktiválja a test relaxációs válaszreakcióját.

Milyen előnyei vannak a mindfulnessnek a stressz ellen?

A kutatások szerint a mindfulness csökkenti a kortizol nevű stresszhormont, csökkenti a feszültséget, csökkenti a szorongást és a depressziót, fokozza a stressztűrő képességet, és megváltoztatja az agy szerkezetét, ami a stressz csökkentéséhez kapcsolódik. Már napi 10-20 perc mindfulness-gyakorlat is jelentősen csökkentheti a stresszt.

Milyen alapvető tudatossági gyakorlatok vannak?

  • Légzés tudatosság meditáció - a légzés érzéseire koncentrálva
  • Body scan meditáció - szisztematikusan figyeljünk a test különböző részeire.
  • Tudatos mozgás - jóga, tai chi, qigong, sétáló meditáció
  • Mindfulness-alkalmazások - vezetett gyakorlatok és emlékeztetők biztosítása

Hogyan kezdjek bele a mindfulness-gyakorlatba?

Kezdje kicsiben, mindössze napi 5-10 perc légzésfigyeléssel vagy egy mindfulness-alkalmazás használatával. Kísérletezzen különböző gyakorlatokkal, hogy megtalálja, mi az, ami rezonál. Állítson be emlékeztetőket, hogy napközben megálljon a tudatos légzésre. Türelemmel és együttérzéssel közelítsen a gyakorlathoz.

Mire számíthatok a mindfulness gyakorlásakor?

Eleinte gyakran előfordul, hogy az elméd folyamatosan elkalandozik. Amikor ez megtörténik, óvatosan térjen vissza a jelenbe. Ne ítélkezz magad felett. Gondolatok és zavaró tényezők mindig fel fognak merülni - a gyakorlat az, hogy észreveszed őket anélkül, hogy megakadnál rajtuk. Idővel egyre könnyebb lesz visszaterelni a figyelmet a jelenbe.

Mennyi idő múlva veszek észre változásokat a stressz-szintemben?

Sokan már az első egy-két héten belül észrevesznek finom változásokat a perspektívában és a stresszreakcióképességben. A stresszhez való viszony átalakítása azonban folyamatos folyamat. A rendszeres gyakorlás néhány hónap alatt jelentősebb változásokhoz vezet. Legyen türelmes a folyamathoz, és tekintse a mindfulness-t hosszú távú stressztűrő tréningnek.

A mindfulness teljesen megszünteti a stresszt?

A stressz teljes kiküszöbölése helyett a mindfulness inkább megváltoztatja a stresszhez való viszonyodat. A nehéz érzelmeket továbbra is megtapasztalja, de nagyobb rugalmassággal, tisztánlátással és bölcsességgel reagál rájuk. A mindfulness nagyobb kiegyensúlyozottsághoz vezet - egy olyan kiegyensúlyozott mentális állapothoz, amely lehetővé teszi, hogy könnyebben átvészelje az élet hullámvölgyeit.

Vannak-e különleges kockázatok vagy mellékhatások?

A mindfulness nagyon biztonságos, ha mértékkel gyakoroljuk. Alkalmanként kezdetben fokozhatja a szorongást, mivel eltemetett érzelmek merülnek fel. Ez általában feloldódik a folyamatos gyakorlással. Azoknak, akiknek trauma vagy súlyos mentális betegség a kórtörténetében szerepel, mentálhigiénés szakemberrel kell együttműködniük.

Mennyi időt kell szánnom a tudatosságra?

A legtöbbeknek elegendő napi 10-20 perc formális tudatossági gyakorlat, valamint rövid tudatossági szünetek tartása. Ha magas a stressz szintje, két vagy akár három rövid ülés is segíthet. A legjobb, ha konzultál egy tapasztalt tanárral vagy mentálhigiénés szakemberrel, hogy a mindfulness-t az Ön igényeihez igazítsa.

A cikk megírásához felhasznált források

Creswell, J. D., & Lindsay, E. K. (2014). Hogyan hat a mindfulness tréning az egészségre? A Mindfulness stresszpufferelési beszámolója. Current Directions in Psychological Science, 23(6), 401-407. https://doi.org/10.1177/0963721414547415. https://doi.org/10.1177/0963721414547415

Goyal, M., Singh, S., Sibinga, E. M., Gould, N. F., Rowland-Seymour, A., Sharma, R., Berger, Z., Sleicher, D., Maron, D. D., Shihab, H. M., Ranasinghe, P. D., Linn, S., Saha, S., Bass, E. B., & Haythornthwaite, J. A. (2014). Meditációs programok a pszichológiai stressz és a jólét érdekében: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Internal Medicine, 174(3), 357. https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2013.13018. https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2013.13018

Hoge, E. A., Bui, E., Marques, L., Metcalf, C. A., Morris, L. K., Robinaugh, D. J., Worthington, J. J., Pollack, M. H., & Simon, N. M. (2013). A Mindfulness meditáció randomizált kontrollált kísérlete generalizált szorongásos zavar esetén: Effects on Anxiety and Stress Reactivity. The Journal of Clinical Psychiatry, 74(08), 786-792. https://doi.org/10.4088/jcp.12m08083. https://doi.org/10.4088/jcp.12m08083

Kabat-Zinn, J. (2003). Mindfulness-alapú beavatkozások kontextusban: Múlt, jelen és jövő. Klinikai pszichológia: Science and Practice, 10(2), 144-156. https://doi.org/10.1093/clipsy.bpg016. https://doi.org/10.1093/clipsy.bpg016

Khoury, B., Sharma, M., Rush, S. E., & Fournier, C. (2015). Mindfulness-alapú stresszcsökkentés egészséges egyének számára: A meta-analysis. Journal of Psychosomatic Research, 78(6), 519-528. https://doi.org/10.1016/j.jpsychores.2015.03.009. https://doi.org/10.1016/j.jpsychores.2015.03.009

Lindsay, E. K., & Creswell, J. D. (2017). A mindfulness tréning mechanizmusai: Monitor és elfogadás elmélete (MAT). Clinical Psychology Review, 51, 48-59. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2016.10.011. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2016.10.011

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső