7 tápláló lefekvés előtti snack, hogy segítsen jobban aludni

Published:

Az alvást segítő lefekvés előtti nassolnivalók értékes kiegészítői lehetnek az éjszakai rutinjának, mivel olyan alapvető tápanyagokat biztosítanak, amelyek elősegítik a pihenést és javítják az alvás általános minőségét. Ebben az átfogó útmutatóban különböző tápanyagokban gazdag lehetőségeket vizsgálunk meg, mint például a mandula, a banán és a savanyú cseresznye, amelyek magnézium-, kálium- és melatonin-tartalmukról ismertek.

Olyan fehérjedús ételekbe is belemerülünk, mint az útitermékek és a tofu alapú ételek, amelyek támogatják az éjszakai izomjavítást. Emellett szó lesz az alvásbarát italok, például az apigenin-goji-passióvirágot tartalmazó gyógyteák vagy a meleg tej fontosságáról is.

Továbbá megvizsgáljuk azokat az ételeket, amelyek akadályozhatják a gyorsabb elalvást, mivel megzavarják az emésztést, vagy kellemetlenséget okoznak az éjszaka folyamán. Végül, az egészséges lefekvési rutin kialakítása kulcsfontosságú a pihentető alvás elősegítésében; ezért megosztunk néhány tippet a képernyő előtt töltött idő korlátozására és a lefekvés előtti meditációs gyakorlatok beépítésére.

Ha ezeket az alvást segítő, lefekvés előtti nassolnivalókat más hasznos szokásokkal együtt beépítjük, az javíthatja az éjszakai pihenést és az általános jó közérzetet. Tehát merüljünk el!

lefekvés előtti nassolnivalók, amelyek segítenek elaludni

Tápanyagokban gazdag lefekvés előtti nassolnivalók

A megfelelő lefekvés előtti nassolás kiválasztása elengedhetetlen a nyugodt alváshoz. Az olyan alapvető tápanyagokban gazdag élelmiszerek választása, mint a magnézium, a kálium, a rostok, a szénhidrátok, a vitaminok, az ásványi anyagok, a szerotonin vagy a melatonin, elősegítheti a nyugodt alvást. Néhány ajánlott snack közé tartozik a mogyoróvaj teljes kiőrlésű pirítóssal és a zab bogyós gyümölcsökkel.

Mandula és banán, mint magnézium- és káliumforrások

A magnézium döntő szerepet játszik az alvási ciklus szabályozásában, mivel segít ellazítani az izmokat és megnyugtatni az idegeket. A mandula kiváló forrása ennek az ásványi anyagnak; egy maréknyi elfogyasztása lefekvés előtt segíthet gyorsabban elaludni. Emellett a banán magnéziumot és káliumot is tartalmaz, amelyek együttesen támogatják az izmok ellazulását.

Cseresznye a Melatonin tartalomért

Acseresznye természetes melatonint tartalmaz, egy olyan hormont, amely szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusokat. A fürtös meggylé vagy a szárított fürtös meggy fogyasztása a lefekvés előtti nassolás részeként segíthet javítani az alvás általános minőségét.

  • Mogyoróvaj teljes kiőrlésű pirítóson: A pirítósból származó összetett szénhidrátok és a mogyoróvajból származó egészséges zsírok kombinációja teszi ezt az uzsonnát kielégítővé, miközben elősegíti a jobb alvást.
  • Zab bogyós gyümölcsökkel: A zab magas rosttartalmú, ami segít jóllakni egész éjszaka, miközben lassan felszabaduló energiát biztosít alvás közben. Az antioxidánsokban gazdag bogyós gyümölcsök hozzáadása fokozza az ízt anélkül, hogy felesleges cukrot adna hozzá.
  • Banános-mandulás turmix: Turmixoljon össze egy banánt mandulatejjel és egy marék mandulával, és készítsen egy finom, alvást elősegítő turmixot.
  • Cseresznyés joghurtos parfé: A görög joghurtot aszalt cseresznyével és müzlivel rétegezve könnyen elkészíthető lefekvés előtti nassolnivaló, amely segít a pihentető alvás támogatásában.

Ha ezeket a tápláló snackeket beépíti a lefekvési rendjébe, az jobb alvásminőséget eredményezhet. Ne feledje, hogy mértékkel fogyassza őket, és kerülje a lefekvés előtti túlevést, mivel ez kellemetlenséget vagy emésztési zavarokat okozhat.

Fehérjével teli lehetőségek az éjszakai izomjavításhoz

Ha alvás közben szeretné támogatni az izmok helyreállítását és növekedését, akkor okos lépés, ha lefekvés előtti rutinjába fehérjével teli rágcsálnivalókat épít be. A fehérje nemcsak az izmok újjáépítését és erősítését segíti, hanem egész éjszaka teltségérzetet biztosít, megelőzve ezzel az éhség okozta alvászavarokat.

Trail Mix kesudióval, szárított áfonyával és mandulával

Egy finom és tápláló lehetőség a házi készítésű trail mix, amely a kesudiót, aszalt áfonyát és mandulát kombinálja. Ez a kombináció kiváló fehérjeforrást biztosít a diófélékből származó egészséges zsírokkal együtt. Az aszalt gyümölcsök természetes édessége pedig anélkül ad ízt, hogy a vércukorszintet megemelné lefekvés előtt. Egy egyszerű trail mix receptet itt talál.

Tofu alapú ételek

Azok számára, akik a sós ételeket részesítik előnyben, vagy növényi alapú étrendet követnek, a tofuételek remek lefekvés előtti nassolnivalók is. A tofu fehérjében és kalciumban is gazdag, ami az izmok ellazulását segítve hozzájárul a jobb alvásminőséghez. Próbáljon ki egy kis tofu rántottát, vagy élvezze szójaszószban pácolva és enyhén serpenyőben sütve.

Ezeken az ízletes finomságokon kívül a joghurt is kiváló választás az éjszakai izomjavítás elősegítésére, mivel magas kalcium-, fehérje-, B6- és B12-vitamin-, valamint magnéziumtartalma miatt - ezek mind olyan alapvető tápanyagok, amelyek hozzájárulnak a nyugodtabb alváshoz.

  • Magnézium: Ez az ásványi anyag segít ellazítani az izmokat és az idegeket, ami megkönnyíti az elalvást. Magnéziumot találhat a joghurtban, valamint más élelmiszerekben, például a spenótban, a tökmagban és a mandulában.
  • B6- és B12-vitamin: Ezek a vitaminok döntő szerepet játszanak a szerotonin - az alvásmintákat szabályozó neurotranszmitter - termelésében. Az ezekben a vitaminokban gazdag élelmiszerek közé tartozik a joghurt, a hal, a baromfi és a tojás.

Ahhoz, hogy kiaknázhassa ezeknek a fehérjével teli lefekvés előtti snackeknek az előnyeit az éjszakai izomjavítás és a jobb alvásminőség érdekében, kulcsfontosságú az olyanegészséges szokások kialakítása, mint a következetes alvási ütemterv fenntartása és a nyugodt lefekvési környezet megteremtése.

Alvásbarát italok

Azok számára, akik lefekvéskor az italokat részesítik előnyben az ételekkel szemben, az apigeninben, gojiban és golgotavirágban gazdag, nyugtató hatású gyógyteák segíthetnek javítani az alvás általános minőségét. Fontos, hogy lefekvés előtt kerüljük a koffeintartalmú italokat, a fűszeres vagy nehéz ételeket és az egyszerű cukrokat. Egy meleg ital lehet a legjobb választás a szorongás csillapítására és az álmatlanság megelőzésére.

Apigenint, Gojit és passióvirágot tartalmazó gyógyteák

Akamillatea például apigenint tartalmaz - egy olyan vegyületet, amely az agyban lévő specifikus receptorokhoz kötődik, ami csökkentheti a szorongást és alvást indíthat el. A melatonin, az alvás-ébrenlét ciklusunk szabályozásáért felelős hormon, nagy koncentrációban található a goji bogyókban. A szárított goji bogyók hozzáadása a gyógyteához tovább fokozhatja az alvást elősegítő hatását. A golgotavirágtea hatásosnak bizonyult az alvásminőség javításában, mivel növeli a gamma-aminovajsav (GABA) szintjét - egy olyan neurotranszmitter, amely csökkenti a központi idegrendszer aktivitását.

Meleg tej, mint alternatíva

Ha nem rajong a gyógyteákért, vagy valami laktatóbbat keres lefekvés előtt, a meleg tej kiváló alternatíva lehet. A tejben megtalálható a triptofán, egy aminosav, amely segíti a szerotonin termelését, amelynek szerepe van a nyugalom és a jobb elalvás előidézésében. Ráadásul a tej melege megnyugtató érzést nyújthat, ami tovább segíti az ellazulást. Azok számára, akik laktózérzékenyek, vagy nem tejtermékeket keresnek, a dió- és szójatejek magnéziumot és kalciumot kínálnak a pihentető alvás elősegítésére.

Lefekvés előtt kerülendő élelmiszerek

A Syracuse-i State University of New York Upstate Medical szerint a lefekvéshez túlságosan közeli étkezés ébren tarthat minket. Az optimális alvás érdekében a legjobb, ha lefekvés előtt csak egy könnyű nassolnivalót fogyasztunk, nem pedig egy teljes étkezést. Bizonyos ehető ételek és italok fogyasztása megakadályozhatja a jó éjszakai pihenéshez nélkülözhetetlen táplálék megszerzését.

A magas cukortartalmú gabonafélék károsak az éjszakai alvási szokásokra

A magas cukortartalmú gabonafélék lefekvés előtti fogyasztása a vércukorszint megugrását okozhatja, ami alvászavarokhoz vezethet. Ehelyett válasszon egészségesebb alternatívákat, például teljes kiőrlésű pirítóst vagy zabpelyhet természetes édesítőszerekkel, például mézzel vagy árpafűporral.

Fűszeres és nehéz ételek megzavarják az emésztést

A fűszeres ételek gyomorégést vagy emésztési zavarokat okozhatnak, ami megzavarhatja az alvást. Ezenkívül a zsírokban gazdag, nehéz ételek emésztése hosszabb időt vesz igénybe, ami kellemetlenséget okoz lefekvés közben. A legjobb, ha könnyebb ételekhez, például gyümölcsökkel vagy diófélékkel kevert joghurthoz ragaszkodik, ha éjszaka éhség támad.

Óvakodjon bizonyos üdítőitaloktól és csokoládétól, mivel ezek koffeint tartalmaznak, amely serkenti az idegrendszert, így nehezíti az elalvást. A magas nátriumtartalmú ételeket is kerülni kell, mivel növelik a szomjúságot, ami ahhoz vezethet, hogy az éjszaka folyamán gyakran felébred a kiszáradás miatt.

Ezen túlmenően paradicsom alapú ételek, mint a tészta szósz pizza ketchup ismert kiváltó savas reflux tüneteket rontja éjszakai gyomorégés további hatással minőségi pihenés Ezért próbálja beépítése több nyugtató összetevők esti snack segít elősegíteni a pihenést indukál jobb alvás

Kávé és energiaitalok: Nem-nem lefekvés előtt

  • Kávé: A kávé koffeintartalma megnehezítheti az elalvást, és akár álmatlansághoz is vezethet. Az egészséges alvás elősegítése érdekében ajánlatos 4-6 órával lefekvés előtt kerülni a kávéfogyasztást.
  • Energiaitalok: Ezek az italok tele vannak koffeinnel, cukorral és más stimulánsokkal, amelyek megzavarhatják az alvási ciklusunkat. Ha egész napra energiát szeretne gyűjteni, próbáljon ki helyette egészségesebb lehetőségeket, például gyógyteákat vagy tápláló rágcsálnivalókat.

Az egészséges táplálkozás fenntartása döntő szerepet játszik a nyugodt alvás elősegítésében. Ha elkerüli ezeket az ételeket, és tápanyagokban gazdag lehetőségeket épít be az esti rutinjába, akkor jó úton halad a jobb pihenés felé minden éjszaka.

Egészséges rutin kialakítása

A tudósok felfedezték, hogy az étrend befolyásolhatja az alvás minőségét: a termények, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a telítetlen zsírok fogyasztása összefüggésbe hozható a jobb pihenéssel. Fontos, hogy egészséges rutint alakítson ki a lefekvés előtti nassolásra, így a sütik és a tej is belefér az éjféli nassolásba anélkül, hogy bármilyen fennakadást okozna.

A képernyőidő és az elektronika használatának korlátozása

A kutatások szerint a lefekvés előtti képernyőexpozíció korlátozása kulcsfontosságú az ellazulás elősegítése és az elalvás előidézése szempontjából. Az olyan kütyük, mint az okostelefonok, a táblagépek vagy a laptopok által kibocsátott fény megzavarhatja a melatonin - az alvás-ébrenlét ciklusunk szabályozásáért felelős hormon - termelését. Ahhoz, hogy növelje az esélyeit a gyorsabb elalvásra és a mélyebb, pihentető alvásra az éjszaka folyamán, fontolja meg, hogy lefekvés előtt legalább 30 percet szánjon a képernyők nélküli kikapcsolódásra.

A meditáció beépítése a lefekvési rutinba

A meditáció bizonyítottan segít az embereknek könnyebben elaludni, csökkenti az éjszakai ébredéseket, növeli a teljes alvási időt, és javítja az általános jólétet. Ha rendszeresen beépíted a meditációt a lefekvési rutinodba, akár csak öt percig is, elősegítheted a hosszú nap utáni mentális és fizikai ellazulást. A meditáció néhány népszerű fajtája közé tartoznak az olyan tudatossági gyakorlatok, mint a légzés tudatosítására való összpontosítás vagy a kifejezetten a relaxáció elősegítésére kifejlesztett testszkennelési technikák.

  • Hozzon létre egy hívogató környezetet: Állítsa be a szobahőmérsékletet, a világítást és a zajszintet az Ön preferenciáinak megfelelően.
  • Állítson fel egy következetes alvási rendet: Ha minden nap ugyanabban az időben fekszik le és kel fel, az segíthet szabályozni a belső óráját, és ezáltal javíthatja az alvás minőségét.
  • Kerülje a lefekvés előtti stimulánsokat: Kerülje a koffeinbevitelt este, és kerülje a nikotint vagy az alkoholt lefekvés előtt, mivel ezek megzavarhatják az alvási szokásokat.

Ha ezeket a tippeket beépíti a napi rutinjába, valamint tápanyagokban gazdag, lefekvés előtti nassolnivalókat fogyaszt, az jelentősen hozzájárul az éjszakai pihenés minőségének és időtartamának javításához.

További alvást elősegítő élelmiszerek

A már tárgyalt alvást elősegítő ételeken kívül vannak más, alapvető tápanyagokat tartalmazó lehetőségek is, amelyek segíthetnek a jó éjszakai pihenésben. Ezek az élelmiszerek olyan alapvető tápanyagokat tartalmaznak, mint a rostok, szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok, szerotonin vagy melatonin, amelyek hozzájárulnak a pihentető éjszakához.

Árpafűpor és méz mint természetes édesítőszerek

Azárpafűpor kiváló vitamin- és ásványi anyagforrás, amely segíti a relaxációt és az általános jó közérzetet. Ha ezt a természetes édesítőszert hozzáadod lefekvés előtti nassolnivalódhoz, az további előnyöket biztosíthat a nyugodt alváshoz. Hasonlóképpen, a mézről is megállapították, hogy nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek lefekvés előtt fogyasztva javíthatják az alvás minőségét.

Csicseriborsó, dió és kelkáposzta tápanyagtartalmuk miatt

  • Csicseriborsó: A fehérjében és rostokban gazdag csicseriborsó ideális lefekvés előtti nassolnivaló, amely jó mennyiségű magnéziumot tartalmaz - egy olyan ásványi anyagot, amely az idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatásáról ismert. Megpróbálhatja beépíteni őket olyan ételekbe, mint a humusz vagy a sült csicseriborsó.
  • Dió: A dió nemcsak a szív egészségét támogatja, hanem a jobb alvási szokások elősegítésében is szerepet játszik. Élvezze nyersen, vagy adja hozzá kedvenc trail mix receptjéhez.
  • Kelkáposzta:Ez a leveles zöld zöldség tele van olyan tápanyagokkal, mint a kalcium, amely segít szabályozni a szervezetünk melatonin termelését - ez a hormon felelős az éjszakai álmosságért -, így ez egy másik étel, amely a jobb alvásért felelős. Kelkáposztát adhatsz a vacsorasalátádhoz, vagy turmixolhatsz belőle turmixot.

További alvást elősegítő ételek lehetnek a fehér rizs, a perec, a zabpehely, a pattogatott kukorica, a görögdinnye és a kivi - ezek mindegyike beépíthető a lefekvés előtti nassolási rutinba a jobb pihenés érdekében, miközben alapvető tápanyagokat biztosít. Ha ezeket a tápanyagokban gazdag rágcsálnivalókat beilleszti az éjszakai étrendjébe, az javíthatja az alvás minőségét, miközben az általános jó közérzethez szükséges létfontosságú tápanyagokat is biztosít.

GYIK az alvást segítő lefekvés előtti nassolnivalókkal kapcsolatban

Segít az alvás előtti nassolás az elalvásban?

Igen, bizonyos tápanyagokban gazdag lefekvés előtti nassolnivalók javíthatják az alvás minőségét. A magnéziumot, káliumot és melatonint tartalmazó rágcsálnivalókról ismert, hogy elősegítik az ellazulást és támogatják az egészséges alvásmintákat. Ilyen például a mandula, a banán, a fanyar cseresznye és a kesudióval készült trail mix.

Milyen előnyei vannak a lefekvés előtti nassolásnak?

Az egészséges lefekvés előtti nassolnivalók fogyasztásának előnyei közé tartozik a relaxáció elősegítése, az izmok alvás közbeni helyreállításának támogatása az egyes lehetőségek, például a tofu-alapú ételek vagy a mandula fehérjetartalma miatt. Ezenkívül hozzájárulhatnak a stabil vércukorszint fenntartásához az éjszaka folyamán.

Milyen ételeket ehetsz éjszaka, hogy segítsenek elaludni?

A jobb alvást segítő élelmiszerek közé tartoznak:

  • Magnéziumban gazdag élelmiszerek: mandula és banán
  • Melatonin-tartalmú gyümölcsök: cseresznye
  • Tápanyagdús trail mix: Kesudió, aszalt áfonya és mandula.
  • Alvásbarát italok: Goji, passióvirág vagy meleg tej.

Mi a legjobb étel lefekvés előtt?

A legjobb lefekvés előtti nassolnivalók azok, amelyek olyan alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek elősegítik az ellazulást és segítenek gyorsabban elaludni. A legjobb lehetőségek közé tartoznak a következők:

  • Cseresznyelevet: Melatonint tartalmaz, amely segít szabályozni az alvási szokásokat.
  • Mogyoróvaj: Gazdag magnéziumban és fehérjében, amelyek elősegítik az izmok ellazulását és helyreállítását.
  • Étcsokoládé: Segít szabályozni az alvásmintákat.
  • Gyógynövényteák: Kamilla, levendula és valeriánagyökér teákról ismert, hogy elősegítik a relaxációt és javítják az alvás minőségét.
  • Meleg tej: Ez segít növelni a melatonin termelést és elősegíti a relaxációt.

Fontos, hogy lefekvés előtt kerülje az energiaitalokat, a fűszeres ételeket, valamint a magas cukor- és koffeintartalmú ételeket, mivel ezek befolyásolhatják az alvás minőségét.

Következtetés

Az éjszakai nyugodt pihenés elengedhetetlen a fizikai és érzelmi egészségünkhöz. Az egészséges lefekvés előtti nassolnivalók beépítése a rutinjába elősegítheti a jobb alvásminőséget. Az olyan tápanyagokban gazdag lehetőségek, mint a mandula, a banán, a fanyar cseresznye és a gyógyteák segíthetik a pihenést és javíthatják a melatonin természetes termelését.

A fehérjével teli rágcsálnivalók, mint például az útitúra-keverék vagy a tofu alapú ételek szintén segíthetnek az éjszakai izomjavításban. A megfelelő emésztés érdekében fontos, hogy lefekvés előtt kerüljük a magas cukortartalmú gabonaféléket és a nehéz ételeket. Az egészséges napirend kialakítása, amely magában foglalja a képernyő előtt töltött idő korlátozását és a meditáció beiktatását, tovább fokozhatja az alvást elősegítő ételek előnyeit.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső