Elég az 5 óra alvás?

Published:

Elég 5 óra alvás az optimális kognitív funkciók és az általános egészség fenntartásához? A gyors válasz az, hogy nem, de nézzük meg, milyen tudományos eredmények állnak e kijelentés mögött. Ebben a blogbejegyzésben azt vizsgáljuk meg, hogy az elégtelen alvás hogyan befolyásolja életünk különböző aspektusait.

Megbeszéljük, hogy a mindössze 5 órás alvás milyen hatással van a kognitív funkciókra, például a verbális készségekre és a gondolkodási képességekre. A krónikus alváshiánynak súlyos egészségügyi következményei vannak, például a cukorbetegség, a stroke és a magas vérnyomás fokozott kockázata.

A Nemzeti Alvási Alapítvány ajánlásait megvizsgálva az egészséges életmódra és a megfelelő pihenésen keresztüli hormonszabályozásra vonatkozóan jobban megértheti, miért fontos, hogy a minőségi alvás prioritást élvezzen. Emellett azonosítani fogjuk a nem megfelelő éjszakai pihenéshez hozzájáruló tényezőket, és foglalkozni fogunk azokkal a viselkedési szempontokkal, amelyek a rossz alvást okozhatják.

Végül pedig gyakorlati tippeket kaphat az éjszakai pihenés minőségének javítására egy következetes lefekvési rutin kialakításával és a testmozgás beépítésével. Kitérünk a melatonin-kiegészítők alvásciklusok szabályozásában betöltött szerepére is, miközben hangsúlyozzuk, hogy használatuk előtt konzultáljunk szakemberekkel.

Összefoglalva: elég 5 óra alvás? Biztosan nem! Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan javíthatja jelentősen az életét mind mentálisan, mind fizikailag a megfelelő pihenés előtérbe helyezése!

is-5-hours-of-sleep-enough

A megfelelő alvás fontossága

Az elegendő alvás elengedhetetlen a jó testi és lelki egészség fenntartásához, mivel segít szabályozni a stresszel kapcsolatos hormonokat, támogatja az általános jólétet és megelőz bizonyos betegségeket. Létfontosságú szerepet játszik a stresszhormonok szabályozásában, az általános jólét biztosításában és az olyan krónikus betegségek megelőzésében, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a stroke. A National Sleep Foundation szerint az optimális regenerálódáshoz minden éjszaka 7 óra alvás ajánlott.

A stresszhormonok szabályozása elegendő pihenéssel

Ha elegendő minőségi alvást kap, a szervezet hatékonyan tudja szabályozni az olyan stresszhormonokat, mint a kortizol és az adrenalin. Az olyan hormonok, mint a kortizol és az adrenalin fontosak a stressz kezelésében, ezért létfontosságú, hogy elegendő alvással egyensúlyban tartsuk őket. Ha azonban alváshiányt tapasztal, ezek a hormonszintek kiegyensúlyozatlanná válhatnak - ami ébrenlét közben fokozott szorongáshoz vagy ingerlékenységhez vezet.

Az idegrendszeri egyensúly fenntartása a megfelelő alvás révén

Az idegrendszernek is jót tesz a megfelelő pihenés, mivel a sejtek mindennapos kopása után időt kap a helyreállításra. A REM (gyors szemmozgás) alvásként vagy lassú hullámú alvásként (SWS) ismert mély alvási szakaszok során az agy megszilárdítja az emlékeket, miközben a nap folyamán a normál anyagcsere-folyamatok miatt felhalmozódó káros méreganyagokat is kiüríti, ami elősegíti az ébredés utáni jobb kognitív funkciókat.

  • Alvásminőség: Az éjszakánként megszakítás nélkül átélt mély vagy REM ciklusok mennyisége közvetlenül befolyásolja, hogy az egyén mennyire érzi magát kipihentnek reggel ébredés után.
  • Alvási adósság: Ez a kifejezés arra a halmozott hatásra utal, ha valaki hosszabb időn keresztül nem pihen eleget, ami túlzott nappali álmossághoz, károsodott kognitív funkciókhoz és egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet.
  • Alvási ciklus: Egy tipikus éjszakai alvás több, egyenként körülbelül 90 perces ciklusból áll, amelyek során a könnyű (NREM) és a mély (REM vagy SWS) alvás időszakai váltakoznak.

Az idegrendszer egészséges egyensúlyának fenntartása és a stresszhormonok hatékony szabályozása érdekében fontos, hogy az éjszakai pihenésnek prioritást adjon. Ezáltal jobban fel leszel szerelve, hogy könnyebben kezeld a napi kihívásokat - végső soron javítva az általános életminőségi eredményeket mind a rövid távú forgatókönyvek, mind a krónikus betegségek megelőzésére irányuló erőfeszítések hosszú távú hatásai tekintetében.

Az elégtelen alvás kognitív hatásai

Az elégtelen alvás kognitív hatásai

Az elegendő alvás elengedhetetlen az optimális kognitív funkciók fenntartásához. Ha nem pihenünk eleget, verbális képességeink, racionális képességeink és általános kognitív kapacitásunk jelentősen csökkenhet. Valójában a súlyos alvásmegvonás bizonyítottan a gondolkodási képességek csökkenését eredményezi, ami közel nyolc évnyi életkor hozzáadásával egyenértékű.

A szóbeli képességek csökkenése a pihenés hiánya miatt

A minőségi alvás hiánya negatívan befolyásolhatja az egyén verbális készségeit. A kutatások azt mutatják, hogy azok az emberek, akik tartósan nem kapnak elegendő pihenést, beszéd vagy írás közben küszködhetnek a szófelidézéssel és a beszédkészséggel. Ez ahhoz vezethet, hogy a beszélgetések vagy az írásbeli kommunikációs feladatok során nehézségekbe ütközik a gondolatok világos és hatékony kifejezése.

Csökkent gondolkodási képességek a nem megfelelő alvás miatt

Az elégtelen alvás a verbális készségek károsodása mellett a logikus gondolkodásra és a hatékony problémamegoldásra való képességet is befolyásolja. A University College London kutatói által végzett tanulmány szerint azoknál a résztvevőknél, akik csak egy éjszakán át voltak alváshiányban, jelentősen csökkent a problémamegoldó képességük azokhoz képest, akik megfelelő pihenést kaptak.

  • Alvásminőség: A minőségi alvás eléréséhez nemcsak az elegendő alvásórák száma tartozik, hanem az alvásciklus minden szakaszában megszakítás nélküli alvás, beleértve a mélyalvást is, amely elengedhetetlen a megfelelő kognitív működéshez.
  • Az alvás töredezettsége: A megszakított alvás, más néven az alvás töredezettsége túlzott nappali álmossághoz vezethet, és negatívan befolyásolhatja a kognitív teljesítményt, még akkor is, ha az összes pihenőóra elegendőnek tűnik.
  • Krónikus alváshiány: Ez súlyosbítja a kognitív károsodásokat, és növeli az álmos vezetési balesetek vagy más veszélyes helyzetek kockázatát a megromlott ítélőképesség miatt.

Az optimális kognitív funkciók és az általános jó közérzet fenntartása érdekében elengedhetetlen, hogy az egyének prioritásként kezeljék a megfelelő éjszakai pihenést. A rossz alvásminőséghez vagy az elégtelen alvásidőhöz hozzájáruló alapvető problémák kezelésével azon dolgozhatunk, hogy elménk minden nap éles és koncentrált maradjon.

A rövid alvás időtartamával kapcsolatos egészségügyi kockázatok

Az általános egészség és a jólét megőrzéséhez elegendő mennyiségű pihenésre van szükség. Az ajánlott éjszakai hét-kilenc óra alvás hiánya a krónikus betegségek kialakulásának nagyobb valószínűségéhez vezethet, amint azt egy 8000 köztisztviselő bevonásával készült tanulmány is bizonyítja, amely kimutatta, hogy a kevesebbet alvóknál 20%-kal nagyobb volt a kockázat. Egy közel 8000 köztisztviselő bevonásával készült tanulmány szerint azoknál, akik rövidebb ideig aludtak, 20%-kal nagyobb volt a kockázata egy vagy több krónikus betegség kialakulásának.

A cukorbetegség kialakulásának megnövekedett valószínűsége

Azalvásmegvonás az inzulinrezisztenciára és a glükóz-anyagcserére gyakorolt hatása miatt összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázatával. A Sleep Medicine Reviews című folyóiratban közzétett kutatás szerint azoknál az egyéneknél, akik rendszeresen nem alszanak eleget, nagyobb valószínűséggel alakul ki csökkent glükóztolerancia és inzulinrezisztencia, ami végül 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

A stroke előfordulásaival kapcsolatos magasabb kockázatok

A stroke előfordulásaival kapcsolatos magasabb kockázatok

Amellett, hogy növeli a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, a rövid alvás időtartamát a stroke fokozott kockázatával is összefüggésbe hozták. A Warwick Medical School kutatói által végzett metaanalízis kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik következetesen hat óránál kevesebbet alszanak éjszakánként, 4,5-szer nagyobb az esélye annak, hogy stroke tüneteitől szenvednek, mint azoknál, akik hét-nyolc órát alszanak éjszakánként.

E súlyos egészségügyi problémák mellett a nem megfelelő pihenés más problémákhoz is hozzájárulhat, mint például a túlzott nappali álmosság, az álmos vezetés okozta balesetek, a kognitív funkciók(beleértve a verbális készségeket és a gondolkodási képességeket) csökkenése, valamint az immunrendszer gyengülése. Továbbá a krónikus alváshiány olyan hangulati zavarokhoz vezethet, mint a depresszió és a szorongás.

A jó alvásminőség fenntartása alapvető fontosságú az alvási adósság felhalmozódásának megelőzéséhez, amely az egyén alvásigénye és a ténylegesen kapott alvásmennyiség közötti különbségre utal. Idővel ez a hiány jelentős következményekkel járhat mind a fizikai, mind a mentális egészségre nézve.

  • Az alvás töredezettsége: A gyakori ébredések az éjszaka folyamán megzavarják a természetes alvási ciklusokat, ami kevésbé pihentető mély alvási szakaszokhoz vezet.
  • Alvásgyógyászat: Egyes esetekben orvosi beavatkozásra lehet szükség a rossz minőségű alvást okozó alapvető problémák (pl. álmatlanság vagy obstruktív apnoe szindróma) kezelésére.
  • Kevesebb ébren töltött óra: Ha több időt tölt az ágyban, nagyobb az esélye a gyorsabb elalvásnak és a jobb általános pihenés minőségének.

A rövid alvásidővel kapcsolatos kockázatok mérséklése érdekében az egyének számára alapvető fontosságú, hogy az éjszakai pihenés elegendő mennyiségének biztosítása prioritást élvezzen azáltal, hogy következetes lefekvési rutint alakítanak ki, egészséges életmódbeli szokásokat, például rendszeres testmozgást és megfelelő táplálkozást gyakorolnak, és foglalkoznak az elégtelen alvási szokásaik mögött álló esetleges viselkedési vagy orvosi okokkal.

Az elégtelen éjszakai pihenéshez hozzájáruló tényezők

Ezzel párhuzamosan az egészséges alvási szokások különböző tényezők miatti megzavarása nem megfelelő pihenéshez és túlzott nappali álmossághoz vezethet. Ezeknek a hozzájáruló elemeknek a megértése alapvető fontosságú a hatékony kezelésükhöz és az általános alvásminőség javításához.

Annak megértése, hogy a munka-magánélet egyensúlya hogyan befolyásolja az éjszakai pihenést

A mai rohanó világban sokan küzdenek az egészséges munka-magánélet egyensúly fenntartásáért. Ez gyakran krónikus stresszhez és elégtelen alváshoz vezet, mivel megpróbálnak zsonglőrködni a munkával kapcsolatos feladatok és a személyes kötelezettségek között. A National Library of Medicine szerint azok, akik a megterhelő időbeosztásuk miatt folyamatosan rövid alvásidőt tapasztalnak, ki vannak téve az olyan súlyos egészségügyi problémák kialakulásának kockázatának, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy akár a stroke.

A rossz minőségű alváshoz hozzájáruló viselkedési problémák felismerése

  • Folyamatos alvászavarok: Az olyan állapotok, mint az álmatlanság vagy az obstruktív apnoe szindróma súlyosan befolyásolhatják az egyén elalvási vagy egész éjszakán át tartó alvási képességét, ami töredezett pihenéshez és csökkent mélyalvási szakaszokhoz vezet.
  • Viselkedés által kiváltott elégtelen alvás szindróma (ISS): Egyes emberek önként úgy döntenek, hogy személyes preferenciáik vagy életmódbeli döntéseik miatt nem töltenek elég időt az ágyban minden este. Ez a krónikus alváshiány önmaga által előidézett állapotát eredményezi, amely idővel negatívan hat mind a fizikai, mind a mentális jólétre.
  • Rossz életmódbeli döntések: A lefekvés előtti túlzott képernyőidő, a szabálytalan étkezési szokások, az éjszakai órákhoz közeli stimulánsok, például koffein fogyasztása mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a természetes alváskényszer megzavarásával csökkentsék a jó éjszakai pihenés képességét.
  • Kábítószer-használati zavar: Ez olyan problémákat okozhat, mint az elalvási nehézségek és az alvás fokozott töredezettsége. Ez gyakran a nappali álmosság és az elégtelen pihenésből eredő kognitív funkciók károsodásának leküzdésére szolgáló szerhasználat ördögi köréhez vezet.

A rossz minőségű alváshoz hozzájáruló tényezők leküzdéséhez elengedhetetlen, hogy az egyének felismerjék személyes kiváltó okaikat, és megfelelő stratégiákat alkalmazzanak az egészségesebb alvási szokások elősegítésére. Bizonyos esetekben az alvásgyógyász szakorvos szakmai útmutatására lehet szükség ahhoz, hogy hatékonyan kezeljék a mögöttes problémákat, és elérjék az optimális éjszakai pihenést, amely az általános jólét fenntartásához és a krónikus alváshiányhoz kapcsolódó lehetséges hosszú távú egészségügyi következmények megelőzéséhez szükséges.

Stratégiák az alvásminőség javítására

Stratégiák az alvásminőség javítására

Az éjszakai pihenés minőségének és általános közérzetének javítása érdekében fontos, hogy először azonosítsuk a nem megfelelő alvást okozó alapvető problémákat, majd tegyük meg a megfelelő intézkedéseket ezek kezelésére. Ezek közé az intézkedések közé tartozik a következetes lefekvési rutin kialakítása, az esti pihenőidőszakban az elektronikus eszközök közvetlen közelségének kerülése, a rendszeres testmozgás, de a közvetlenül lefekvés előtti megerőltető edzések elkerülése, valamint a kifejezetten az ellazulás elősegítésére és az izmok és ízületek feszültségének oldására kialakított gyengéd jógapózok gyakorlása az egész testben.

Következetes lefekvési rutin kialakítása a jobb alvás érdekében

A következetes lefekvési rutin elengedhetetlen a jó alváshigiénia elősegítéséhez. Az olyan tevékenységek, mint az olvasás vagy egy meleg fürdő lefekvés előtt elősegíthetik a relaxációt és a jobb alvást. A rendszeres alvásidő fenntartása is kulcsfontosságú, ha minden nap fix időpontot határozunk meg mind a lefekvésre, mind az ébredésre.

A testmozgás és a relaxációs technikák beépítése a mindennapi életbe

Arendszeres testmozgás bizonyítottan hatékonyan javítja az alvás minőségét; azonban a legjobb, ha nem végez nagy intenzitású edzéseket lefekvés előtt, mivel ezek stimulálhatják az idegrendszert, és megnehezíthetik az elalvást. Ehelyett válasszon inkább alacsony terhelésű gyakorlatokat, mint például a séta vagy az úszás a nap korábbi szakaszában. Emellett fontolja meg, hogy a napi rutinjába beépíti a relaxációs technikákat, például a mély légzőgyakorlatokat vagy a meditációs gyakorlatokat, amelyek segíthetnek csökkenteni a stressz-szintet, és ezáltal hozzájárulhatnak a jobb alvási szokásokhoz.

  • Állítson fel egy következetes lefekvési rutint, amely nyugtató tevékenységeket tartalmaz.
  • Tartsa fenn a rendszeres alvásidőt a lefekvés és az ébredés meghatározott időpontjának meghatározásával.
  • Illesszen be alacsony terhelésű gyakorlatokat a napi menetrendjébe, és kerülje a nagy intenzitású edzéseket lefekvés előtt.
  • Gyakoroljon relaxációs technikákat, például mély légzőgyakorlatokat vagy meditációt a stresszszint csökkentése és az alvás minőségének javítása érdekében.

A minőségi alvás elérésének másik fontos tényezője az optimális alvási környezet megteremtése. Ez magában foglalja annak biztosítását, hogy a hálószobája hűvös, sötét és csendes legyen. Ezt elérheti sötétítő függönyök vagy redőnyök használatával, a szoba kellemes hőmérsékletének fenntartásával (ideális esetben 60-67 °F között), valamint a zajkeltő zavarok minimalizálásával fehér zajkeltő gépek vagy füldugók segítségével.

A hálószobai környezet optimalizálása azt is jelenti, hogy kényelmes matracba és párnákba kell beruházni, amelyek megfelelő alátámasztást biztosítanak a gerinc megfelelő beállításához pihenés közben. Emellett elengedhetetlen, hogy legalább egy órával lefekvés előtt korlátozza az olyan elektronikus eszközök, mint az okostelefonok vagy a táblagépek használatát, mivel a kék fénykibocsátásuk zavarhatja a szervezet természetes melatonin-termelését, amely hormon felelős az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásáért.

Melatonin kiegészítés a jobb alvásért

Melatonin kiegészítés a jobb alvásért

Bár a melatonint gyakran használják kiegészítésként alvásproblémák vagy jetlag esetén, a helyes adagolás meghatározása kihívást jelenthet. Alapvető fontosságú, hogy konzultáljon egészségügyi szakemberrel, ha az alvás időtartamának vagy minőségének javítása érdekében melatonin-kiegészítést fontolgat.

A melatonin alvásciklusok szabályozásának megértése

A tobozmirigy a sötétség hatására melatonint termel, amely a cirkadián ritmusunk fenntartásának szerves tényezője, és így segít meghatározni, hogy mikor van az alvás és az ébredés ideje. Testünk belső időzítési rendszere segít nekünk meghatározni, hogy mikor kell elaludnunk és felkelnünk. A melatonin kiválasztása általában éjszaka a legmagasabb, éjfél körül tetőzik, és reggelig fokozatosan csökken.

  • Az alvás kezdete: A melatonin-kiegészítők segíthetnek az elalvási nehézségekkel küzdő egyéneknek az álmosság elősegítésével és az elalváshoz szükséges idő csökkentésével.
  • Alvásfenntartás: Egyes tanulmányok szerint a melatonin az éjszakai ébredések csökkentése és a teljes alvási idő növelése révén javíthatja az alvás általános minőségét is.
  • Cirkadián ritmuszavarok: A műszakos munka vagy jetlag miatt a természetes cirkadián ritmusukban zavarokat tapasztaló emberek számára előnyös lehet a melatonin-kiegészítők szedése a nap meghatározott időpontjaiban, egyéni igényeiknek megfelelően.

Szakmai útmutatás kérése a megfelelő adagolással kapcsolatban

A melatonin megfelelő adagja olyan tényezőktől függően változik, mint az életkor, a testsúly, a meglévő egészségügyi állapotok és a kiegészítő használatának okai. A vény nélkül kapható (OTC) termékek általában 1-10 mg melatonint tartalmaznak adagonként, de fontos, hogy a lehető legkisebb adaggal kezdjük, és szükség esetén fokozatosan növeljük. Néhány gyakori ajánlás a következő:

  • Felnőttek: Egy órával lefekvés előtt 0,5-1 mg-os adaggal kezdje, szükség esetén 3-5 mg-ra növelve.
  • Gyermekek: A gyermekek számára alacsonyabb dózisok vagy alternatív alvássegítők lehetnek szükségesek.

Az egészségügyi szakemberekkel való konzultáción kívül figyelembe kell vennie a lehetséges mellékhatásokat is, mint például a szédülés, fejfájás, hányinger vagy nappali álmosság, amikor eldönti, hogy a melatonin-kiegészítés megfelelő-e az Ön igényeinek. Ne feledje, hogy bár a melatonin bizonyos helyzetekben előnyös lehet, nem jelent minden alvással kapcsolatos problémára egy az egyben megoldást. A rossz alvásminőség mögöttes okainak kezelése és az egészséges életmódbeli változások végrehajtása kulcsfontosságú lépések a pihentető alvás következetes eléréséhez.

Személyes alvásigényének felmérése

Ahhoz, hogy kiderítsük, hogy öt óra alvás elegendő-e az Ön számára, figyelnie kell a teste jelzéseire, például a nappali fáradtság szintjére vagy a koncentrációs nehézségekre. Ha a fáradtság vagy a koncentráció hiányának tartós jeleit tapasztalja, még akkor is, ha hosszabb időn keresztül minden éjszaka 5 órát aludt, hasznos lehet, ha orvosi szakértővel konzultál az egyéni alvási szokások értékelésében.

A nappali energiaszint és a kognitív funkciók ellenőrzése

Annak megállapításához, hogy 5 óra alvás elegendő-e az Ön igényeinek, kezdje azzal, hogy megfigyeli, hogyan érzi magát napközben. Annak jelei, hogy nem alszik eleget, a túlzott nappali álmosság, a gyakori ásítás, az ingerlékenység, a memória- és koncentrációs nehézségek lehetnek. Olyan tényezőket is feltétlenül figyelembe kell vennie, mint az álmos vezetés, amely jelentős kockázatot jelenthet mind magára, mind másokra nézve az úton.

Ha fáradtnak érzi magát annak ellenére, hogy minden éjjel öt órát alszik, ez annak a jele lehet, hogy több pihenésre van szükség. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha a kognitív funkciók, például a döntéshozatali képességek az elégtelen alvás miatt károsodni látszanak.

Szükség esetén konzultáció alvásszakértőkkel

Bizonyos esetekben szakmai segítségre lehet szükség annak meghatározásához, hogy az öt óra éjszakai pihenés elegendő-e az Ön személyes igényeinek. Egy alvásgyógyász szakorvos felkeresése értékes betekintést nyújthat a rossz minőségű alváshoz hozzájáruló lehetséges háttérproblémákba, mint például a krónikus alváshiány vagy olyan nem diagnosztizált rendellenességek, mint az álmatlanság vagy az obstruktív apnoe szindróma.

  • Alvásvizsgálatok: Az éjszakai poliszomnográfiás (PSG) vizsgálatot is magában foglaló átfogó értékelés fontos információkat tárhat fel az Ön egyedi alvási szakaszairól és mintáiról, és segíthet azonosítani azokat a lehetséges problémákat, amelyek befolyásolhatják az Ön jó alvási képességét.
  • Életmódfelmérés: A napi szokások, a munkarend és a személyes kötelezettségek alapos áttekintése segíthet annak megállapításában, hogy külső tényezők hozzájárulnak-e az elégtelen pihenéshez. Bizonyos esetekben az olyan egyszerű változtatások, mint a lefekvési rutinok kiigazítása vagy a lefekvés előtti képernyőidő korlátozása jelentősen javíthatják az alvás minőségét.
  • Kezelési lehetőségek: Ha az értékelési folyamat során valamilyen alapproblémát azonosítanak, a szakember megfelelő kezelési lehetőségeket ajánl. Ez magában foglalhatja az olyan rendellenességek, mint az álmatlanság gyógyszeres kezelését vagy az általános alváshigiénia javítására irányuló stratégiák végrehajtását.

Összefoglalva, fontos, hogy a minőségi alvást helyezzük előtérbe, hogy elkerüljük az alvási adósságot és az alváshiány negatív hatásait. Bár egyesek kevesebb alvásórával is jól működhetnek, fontos, hogy figyeljen a teste jelzéseire, és szükség esetén konzultáljon szakemberekkel, hogy biztosítsa, hogy megkapja a legjobb teljesítményéhez szükséges pihenést.

Következtetés

A megfelelő alvás elengedhetetlen az ideális egészség és a szellemi teljesítmény megőrzéséhez. Azonban vajon 5 óra alvás elegendő-e testünk és elménk támogatásához? Sajnos a válasz nem. Az elégtelen pihenés hatással lehet a verbális készségekre, a gondolkodási képességekre, és növelheti a cukorbetegség, a stroke és a magas vérnyomás kockázatát.

A National Sleep Foundation azt ajánlja, hogy kövessük az egészséges életmódra vonatkozó iránymutatásaikat, és foglalkozzunk a rossz alvást okozó alapvető problémákkal, valamint alakítsunk ki következetes lefekvési rutint. Emellett a testmozgás bizonyítottan javítja az alvás minőségét, míg a melatonin-kiegészítők segíthetnek az alvási ciklusok szabályozásában.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső