Lehet Melatonint szedni terhesség alatt?

Published:

A melatonin szerepe a terhességben

A melatonin egy olyan hormon, amely döntő szerepet játszik az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában és az immunrendszer serkentésében. A várandós nőknél a 24. terhességi hét után magasabb a melatoninszint, ami potenciálisan védőhatással bír, például csökkenti az oxidatív stresszt és segíti a magzat fejlődését, így segít megelőzni a koraszülést. A kutatások azt mutatják, hogy a várandós nők melatoninszintje a 24. terhességi hét után idővel emelkedik, ami segíthet a koraszülés megelőzésében.

Tartalomjegyzék:

  1. A melatonin szerepe a terhességben
  2. A melatonin jelentősége az egészséges terhességhez állatkísérletekben
  3. Hogyan befolyásolhatja pozitívan a baba cirkadián ritmusát a fokozott melatonin-expozíció?
  4. Aggályok a Melatonin használatával kapcsolatban terhesség alatt
  5. A biztonsági profilra vagy az anyai-magzati eredmények javítására vonatkozó végleges kutatások hiánya
  6. Lehetséges kölcsönhatások más gyógyszerekkel, például vérhígítókkal vagy epilepszia kezelésekkel
  7. Aggályok a Melatonin használatával kapcsolatban terhesség alatt
    1. A biztonsági profilra vagy az anyai-magzati eredmények javítására vonatkozó végleges kutatások hiánya
    2. Lehetséges kölcsönhatások más gyógyszerekkel, például vérhígítókkal vagy epilepszia kezelésekkel
    3. Melatonin-kiegészítők és a szerotonin-szindróma kockázata
  8. Biztonságos alternatívák az alvás menedzsment terhesség alatt
    1. Fények lekapcsolása lefekvés előtt és a fényes képernyők kikapcsolása
    2. Kísérletezés a terhesség párnák jobb támogatására
    3. Nyugtató lefekvési rituálé kialakítása (pl. olvasás vagy nyugtató zene hallgatása)
    4. Konzultáció az egészségügyi szolgáltatókkal az alvásproblémákról
  9. Az első trimeszterben történő expozíció és konzultáció az egészségügyi szolgáltatókkal
    1. A melatonin használatának megbeszélése orvosával
    2. A túlzott melatoninbevitelhez kapcsolódó lehetséges kockázatok
  10. Melatonin adagolási megfontolások terhes nők számára
    1. A melatonin használatának megbeszélése az egészségügyi szolgáltatókkal
    2. A túlzott Melatonin-bevitelhez kapcsolódó lehetséges kockázatok
    3. A megfelelő adagolás megtalálása
  11. GYIK a következővel kapcsolatban: Lehet-e Melatonint szedni terhesség alatt?
    1. Van valami biztonságos alvásra terhes korban?
    2. Mit szedhetek melatonin helyett a terhesség alatt?
    3. Milyen hatással van a melatonin a terhességi arányokra?
    4. A melatonin befolyásolhatja a termékenységet?

lehet-e melatonint szedni terhesség alatt

A melatonin jelentősége az egészséges terhességhez állatkísérletekben

Állatkísérletek bizonyították a melatonin jelentőségét a sikeres terhességben. Patkányokon végzett kutatások például megállapították, hogy a terhesség alatti melatonin-kiegészítés javította a méhlepény működését, csökkentette a gyulladást és védett az oxidatív stresszel szemben - mindezek a tényezők fontosak az egészséges terhesség fenntartásához. Bár ezek az eredmények ígéretesek a melatonin emberi terhességre gyakorolt lehetséges hatásának megértéséhez, a végleges következtetések levonása előtt további kutatásokra van szükség.

Hogyan befolyásolhatja pozitívan a baba cirkadián ritmusát a fokozott melatonin-expozíció?

A terhesség alatti nagyobb melatoninkoncentrációnak való kitettség előnyös hatással lehet az újszülöttek cirkadián tempójára is - az alvásminták és más biológiai tevékenységek irányításáért felelős veleszületett időzítőre. Egy egerekkel végzett vizsgálatban a fokozott anyai melatonin-expozíció javulást eredményezett az utódok cirkadián ritmusának későbbi életkori szabályozásában, szemben azokkal, akik nem voltak fokozott prenatális expozíciónak kitéve. Ez arra utal, hogy a megfelelő anyai melatoninszint potenciálisan támogathatja a gyermekek egészséges alvásmintáinak kialakulását. További vizsgálatok indokoltak a melatonin-expozíció emberi terhességre gyakorolt hatásainak megállapítása érdekében.

Aggályok a Melatonin használatával kapcsolatban terhesség alatt

Természetes eredete és terhesség alatti potenciális előnyei ellenére a melatonin használatával kapcsolatban aggályok merülnek fel a szabályozatlan gyártás és az FDA általi ellenőrzés hiánya miatt. A melatonin-kiegészítők szedése a vérben a normális mennyiség 20-szorosára emelheti a szintet - ez fontos szempont, mivel sok kiegészítő szerotonint is tartalmaz.

A biztonsági profilra vagy az anyai-magzati eredmények javítására vonatkozó végleges kutatások hiánya

Jelenleg nem áll rendelkezésre végleges kutatás a melatonin-pótlás biztonsági profiljáról vagy hatékonyságáról a terhes nők anya-magzati eredményeinek javításában. Az eddig elvégzett vizsgálatok többségét állatokon végezték, és csak korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre az embereken végzett kísérletekből. Ezért az egészségügyi szolgáltatók további bizonyítékok rendelkezésre állásáig bizonytalanok lehetnek a melatonin terhesség alatti alkalmazását illetően.

Lehetséges kölcsönhatások más gyógyszerekkel, például vérhígítókkal vagy epilepszia kezelésekkel

Lehetséges kölcsönhatások más gyógyszerekkel, például vérhígítókkal vagy epilepszia kezelésekkel

A melatonin-kiegészítők potenciálisan kölcsönhatásba léphetnek más, a terhesség alatt gyakran felírt gyógyszerekkel, például vérhígítókkal (pl. warfarin) vagy epilepszia kezelésekkel (pl. fenitoin). Ezek a kölcsönhatások mind az anya, mind a baba számára káros hatásokhoz vezethetnek, ha nem kezelik megfelelően, orvosi felügyelet mellett. Ezért kulcsfontosságú, hogy a melatonin-kiegészítők szedését fontolgató terhes nők konzultáljanak egészségügyi szolgáltatójukkal, mielőtt bármilyen új kezelési kúrát kezdenének.

Összességében fontos megérteni a melatonin lehetséges szerepét a terhességben és a magzat egészségére gyakorolt hatását. A biztonsági profilra vagy a hatékonyságra vonatkozó végleges kutatások hiánya miatt azonban óvatosan kell eljárni, ha a melatonin terhesség alatti alkalmazását fontolgatjuk.

Aggályok a Melatonin használatával kapcsolatban terhesség alatt

Természetes eredete ellenére a melatonin terhesség alatti használatával kapcsolatban aggályok merülnek fel a szabályozatlan gyártás és az FDA általi ellenőrzés hiánya miatt. A melatonin pótlólagos szedése a vérben a normálisnál akár hússzor magasabb szintre is emelheti a melatoninszintet - ez fontos szempont, mivel sok táplálékkiegészítő szerotonint is tartalmaz.

A biztonsági profilra vagy az anyai-magzati eredmények javítására vonatkozó végleges kutatások hiánya

Bár egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a melatonin potenciális előnyökkel járhat a terhes nők számára, még mindig nincs végleges kutatás a biztonsági profiljáról vagy az anya-magzati eredmények javítására vonatkozó hatékonyságáról. A meglévő vizsgálatok többségét állatokon végezték, ami azt jelenti, hogy megállapításaik nem alkalmazhatók közvetlenül az emberekre. Továbbá az embereken végzett vizsgálatok többsége elsősorban az endogén melatonint vizsgálta, nem pedig az exogén kiegészítőket.

Ezért a melatonin-kiegészítők szedését fontolgató terhes nőknek orvoshoz kell fordulniuk, hogy személyre szabott útmutatást kapjanak a más gyógyszerekkel való lehetséges kölcsönhatásokról. Ez biztosítja, hogy egyedi körülményeik és kockázati tényezőik alapján személyre szabott tanácsot kapjanak.

Lehetséges kölcsönhatások más gyógyszerekkel, például vérhígítókkal vagy epilepszia kezelésekkel

A melatonin kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, például vérhígítókkal és epilepszia kezelésekkel, ami káros mellékhatásokhoz vezethet. Egy tanulmány például kimutatta, hogy a melatonin növelheti a vérzés kockázatát, ha olyan véralvadásgátló gyógyszerek mellett szedik, mint a warfarin. Ezzel szemben a melatonin csökkentheti az epilepsziaellenes gyógyszerek hatékonyságát, és így növelheti a rohamok kockázatát az epilepsziásoknál.

Tekintettel ezekre a lehetséges kölcsönhatásokra, a terhes nőknek a melatonin-kiegészítők használata előtt feltétlenül meg kell beszélniük a gyógyszeres kezelésüket az egészségügyi szolgáltatóval, mivel szükség lehet az adagok módosítására vagy alternatív kezelések megfontolására.

Melatonin-kiegészítők és a szerotonin-szindróma kockázata

A terhesség alatti melatonin szedésével kapcsolatos másik aggodalom a szerotonin-szindróma - egy potenciálisan életveszélyes állapot, amelyet a szervezet túlzott szerotoninszintje okoz - megnövekedett kockázata. Mivel sok melatonin-kiegészítő szerotonint is tartalmaz, az ezeket a termékeket szedő terhes nők véletlenül kitehetik magukat és születendő gyermeküket ennek a veszélyes szövődménynek.

A szerotonin-szindróma tünetei az egyéni tényezőktől és az érintett szerotonin mennyiségétől függően az enyhétől (pl. nyugtalanság, zavartság) a súlyosig (pl. magas láz, rohamok) terjedhetnek. E kockázat minimalizálása érdekében a melatonin-pótlást fontolgató várandós kismamáknak feltétlenül konzultálniuk kell egészségügyi szolgáltatójukkal a terhesség alatti alvászavarok kezelésére szolgáló biztonságos alternatívákról.

Várandósság esetén elengedhetetlen, hogy figyelembe vegyük a melatonin alvástámogatásra való felhasználásának lehetséges veszélyeit, és előnyös lehet a terhesség alatti pihenés kezelésének egyéb módszereinek vizsgálata. Az olyan biztonságos alternatívák, mint a lefekvés előtti lámpák tompítása vagy egy pihentető lefekvési rituálé kialakítása segíthetnek abban, hogy megfelelő pihenést kapjon anélkül, hogy veszélyeztetné a babát.

Biztonságos alternatívák az alvás menedzsment terhesség alatt

Biztonságos alternatívák az alvás menedzsment terhesség alatt

Az alvászavarokkal küzdő terhes nőknek a kiegészítő melatoninkészítmények alkalmazása előtt egészségügyi szolgáltatójuk útmutatása alapján biztonságosabb alternatívákat kell mérlegelniük. Számos stratégiát lehet alkalmazni az alvásminőség javítására anélkül, hogy kiegészítőkre vagy gyógyszerekre támaszkodnánk. A terhesség alatti biztonságos, egészséges alvási gyakorlatok mind az anya, mind a baba számára előnyösek lehetnek.

Fények lekapcsolása lefekvés előtt és a fényes képernyők kikapcsolása

A jobb alvás elősegítésének egyik egyszerű módja, ha lefekvés előtt lehalkítja a környezetében lévő fényeket. Ez segít jelezni a szervezetének, hogy ideje lenyugodni, így könnyebben tud pihenni. Emellett, ha legalább egy órával lefekvés előtt kikapcsolja az olyan készülékek, mint az okostelefonok, táblagépek vagy televíziók fényes képernyőit, csökkentheti a kék fénynek való kitettséget, amely zavarhatja a természetes alváshigiéniát. A képernyőidő csökkentése lehetővé teszi, hogy agya természetes módon termeljen melatonint, és felkészítse Önt a pihentető alvásra.

Kísérletezés a terhesség párnák jobb támogatására

A terhesség előrehaladtával a kényelmes alvási pozíció egyre nagyobb kihívást jelent a súlyeloszlás változása és a növekvő kényelmetlenségek, például a hátfájás vagy a lábgörcsök miatt. A kifejezetten a várandósok számára tervezett terhességi párna használata biztosíthatja a szükséges alátámasztást, miközben alkalmazkodik a várandós anyák egyedi igényeihez. Kísérletezzen különböző formákkal és méretekkel, amíg meg nem találja azt, amelyik optimális kényelmet nyújt az éjszaka folyamán.

Nyugtató lefekvési rituálé kialakítása (pl. olvasás vagy nyugtató zene hallgatása)

  • Hozzon létre következetes lefekvési rutint: Ha minden este lefekvés előtt ugyanazokat a lépéseket végigcsinálod, az jelezheti a szervezetednek, hogy ideje aludni. Foglalkozzon nyugodt tevékenységekkel lefekvés előtt, például egy kellemes fürdővel, egy regény olvasásával vagy olyan relaxációs módszerek alkalmazásával, mint a légzőgyakorlatok.
  • Hallgasson nyugtató zenét: A lágy, nyugtató dallamok segíthetnek ellazítani az elmét, és felkészíthetnek a pihentető alvásra. Válasszon dalszöveg nélküli vagy lágy énekhangú dallamokat, hogy elkerülje az agya túlstimulálását.
  • Gyakorolja a relaxációs technikákat, például a mindfulness meditációt, hogy csökkentse a stresszt és felkészüljön a pihentető alvásra. Próbálja ki, hogy kifejezetten terhes nők számára kifejlesztett vezetett meditációkat épít be a lefekvési rutinjába.

A terhes nőknél gyakoriak az alvászavarok, amelyeket a hormonális ingadozások, a fizikai kellemetlenségek és az érzelmi stressz okoz. A melatonin-kiegészítők szedése azonban nem biztos, hogy a várandós kismamák számára a legbiztonságosabb megoldás, mivel a terhesség alatti használatukkal kapcsolatos lehetséges kockázatok miatt. Ahelyett, hogy a melatonin-kiegészítésre vagy más, a magzat fejlődését veszélyeztető gyógyszerekre hagyatkozna, fontolja meg a természetes stratégiák alkalmazását olyan egészségügyi szakemberek irányításával, akik a terhesgondozásra szakosodtak, és ismerik a biztonságos alternatívákat az alvásproblémák kezelésére ebben a kritikus időszakban.

Konzultáció az egészségügyi szolgáltatókkal az alvásproblémákról

Ha krónikus álmatlanságot vagy alvási nehézségeket tapasztal, annak ellenére, hogy megpróbálta ezeket az alternatív módszereket, konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával a további, kifejezetten a terhes betegek igényeire szabott lehetőségekről. Ők fel fogják mérni az alvászavarok mögött meghúzódó okokat, miközben az alvásgyógyászat klinikai gyakorlati irányelveiben szerzett szakértelmük alapján megfelelő kezelést ajánlanak. Ne feledje, hogy a szülés előtti egészséggel kapcsolatos aggodalmak kezelése során mindig a nyílt kommunikációt helyezze előtérbe az egészségügyi szakemberekkel - ők az anya és a baba támogatására vannak ott minden lépésnél.

A terhesség alatti alváskezelés alternatíváinak felhasználásával az anyák biztosíthatják, hogy lépéseket tesznek az egészséges és pihentető alvás elősegítése érdekében. Fontos, hogy a terhesség korai szakaszában konzultáljon egy egészségügyi szakemberrel, hogy felmérje a várandósság alatti melatonin fogyasztásával kapcsolatos esetleges veszélyeket.

Első trimeszteri expozíció & Konzultáció az egészségügyi szolgáltatókkal

Az első trimeszterben történő expozíció és konzultáció az egészségügyi szolgáltatókkal

Ha a terhesség felfedezése előtt szedett melatonint, természetes, hogy aggódik a terhességnek a fejlődő babára gyakorolt lehetséges hatása miatt. Szerencsére csak korlátozott bizonyítékok utalnak arra, hogy a melatonin első trimeszterben történő expozíciója ártalmas lehet. Mindazonáltal fontos, hogy minden aggodalmát megbeszélje egészségügyi szolgáltatójával, és vizsgálja meg a terhesség alatti alvásproblémák kezelésének alternatív lehetőségeit.

A melatonin használatának megbeszélése orvosával

Tájékoztassa egészségügyi szolgáltatóját a terhesség alatti melatonin-használat adagolásával és gyakoriságával kapcsolatos minden részletről, hogy értékelni tudja a szedésének folytatásával vagy abbahagyásával járó esetleges kockázatokat vagy előnyöket. Ez segíteni fogja őket a melatonin-kiegészítő termékek folytatásával vagy abbahagyásával kapcsolatos esetleges kockázatok vagy előnyök értékelésében. Fontos megjegyezni, hogy mindenkinek megvannak a maga egyedi igényei; ami az egyik egyén számára előnyös lehet, az egy másik számára kockázatot jelenthet vagy nem lehet hatékony.

Orvosa biztonságosabb alternatívákat is ajánlhat a terhesség alatti alvásminőség javítására, anélkül, hogy a kiegészítőkre, például a melatoninra támaszkodna. Ezek a javaslatok magukban foglalhatnak olyan életmódbeli változtatásokat, mint például a következetes lefekvési rutin kialakítása, a koffein lefekvés közeli kerülése és a kényelmes alvási környezet kialakítása.

A túlzott melatoninbevitelhez kapcsolódó lehetséges kockázatok

  • Hormonális egyensúlyhiány: A melatonin túlzott mennyiségű szedése potenciálisan megzavarhatja a terhes nők hormonális egyensúlyát, mivel maga is endokrin hormonként működik.
  • Magzati fejlődés: Bár embereken kevés tanulmány készült, néhány állatkísérlet kimutatta, hogy a nagy dózisú exogén (kiegészítő) melatonin negatívan befolyásolhatja a magzati növekedést és fejlődést a cirkadián ritmus megváltozása miatt(forrás).
  • Gyógyszerekkel való kölcsönhatások: A melatonin-kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel, például vérhígítókkal vagy epilepszia kezelésekkel. A terhesség alatti melatonin szedése előtt feltétlenül beszélje meg egészségügyi szolgáltatójával a lehetséges kölcsönhatásokat.

Összefoglalva, bár korlátozott mennyiségű bizonyíték utal arra, hogy a melatonin első trimeszterbeli expozíciója káros lehet, elengedhetetlen, hogy konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával a terhesség alatti használatáról. Ők segíthetnek Önnek felmérni a melatonin-kiegészítő termékek folytatásával vagy elhagyásával járó kockázatokat és előnyöket, és biztonságosabb alternatívákat javasolhatnak az alvásproblémák kezelésére a terhesség egész ideje alatt.

A várandós anyáknak feltétlenül konzultálniuk kell orvosukkal, mielőtt a kezdeti trimeszterben melatonint fogyasztanának. Ezenkívül a túlzott melatoninbevitelhez kapcsolódó lehetséges kockázatok megértése és a megfelelő adagolási megfontolások alapvető fontosságúak, amikor a terhesség alatti használatot mérlegelik.

Melatonin adagolási megfontolások terhes nők számára

Mielőtt bármilyen mennyiségű melatonint szedne a terhesség alatt, feltétlenül konzultáljon az egészségügyi szolgáltatóval. További vizsgálatokra van szükség a várandós anyák számára megfelelő adagolási tartomány meghatározásához.

A melatonin használatának megbeszélése az egészségügyi szolgáltatókkal

A melatonin-kiegészítők megfelelő útmutatás nélküli szedése potenciális kockázatot jelenthet a terhesség alatt. Fontos, hogy őszintén beszéljen egészségügyi szolgáltatójával a melatonin terhesség alatti használatának lehetséges előnyeiről és hátrányairól. Orvosa fel tudja mérni az Ön egyedi körülményeit, az esetlegesen jelenleg alkalmazott gyógyszereket vagy betegségeket, és ismeretei alapján személyre szabott tanácsokat tud adni.

Kezelőorvosa javasolhat alternatív módszereket az alvászavarok kezelésére, amelyek biztonságosabbak, mint a melatonin-kiegészítők szedése. Orvosa javasolhat alternatív megközelítéseket az alvászavarok kezelésére, például kamillateát vagy levendulaolajat, amelyek nyugtató hatásukról ismertek.

A túlzott melatoninbevitelhez kapcsolódó lehetséges kockázatok

A túlzott Melatonin-bevitelhez kapcsolódó lehetséges kockázatok

Bár nincs elég meggyőző bizonyíték a melatonin terhes nőknél történő használatának biztonsági profiljára vonatkozóan, a túlzott bevitel komplikációkhoz vezethet. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy e hormon magas szintje összehúzódásokat okozhat a méhben, növelve a koraszülés kockázatát.

  • Kockázat 1: Magas vérnyomás: A megnövekedett melatoninszint bizonyos egyéneknél emelkedett vérnyomással jár, ami terhesség alatt káros lehet.
  • 2. kockázat: Gyógyszerkölcsönhatások: A melatonin-kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel, például vérhígítókkal vagy epilepszia kezelésekkel. Nagyon fontos, hogy a melatonin-kiegészítés megkezdése előtt megbeszélje az egészségügyi szolgáltatójával a lehetséges kölcsönhatásokat.
  • Kockázat 3: Szabályozatlan termelés: Mivel az FDA nem szabályozza a melatonin-kiegészítőket, fennáll a különböző termékek minőségének és hatékonyságának következetlensége. A felügyelet hiánya nem kívánt következményekkel járhat a terhes nők számára, akik megfelelő útmutatás nélkül fogyasztják ezeket a kiegészítőket.

E kockázatok fényében a terhesség alatti melatonin-használat mérlegelésekor feltétlenül mérlegelni kell a lehetséges előnyöket a lehetséges hátrányokkal szemben. Mindig konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával, mielőtt bármilyen döntést hozna a hormon pótlásáról.

A megfelelő adagolás megtalálása

Kezdje alacsony, 0,5-1 mg melatonin adaggal, és orvosi felügyelet mellett ennek megfelelően állítsa be, mivel a kiegészítésre adott egyéni reakciók eltérőek lehetnek. Általános javaslat, hogy kis adaggal (0,5-1 mg) kezdjük, majd szükség esetén orvosi irányítás mellett fokozatosan növeljük.

Ne feledje, hogy minden ember másképp reagál a melatonin-kiegészítésre; ami az egyik egyénnél jól működik, nem biztos, hogy ugyanolyan hatással van a másikra. Ügyeljen arra, hogy a melatonin szedése után szorosan kövesse nyomon, hogyan érzi magát, és minden aggályt vagy mellékhatást azonnal jelezzen vissza orvosának, hogy az megfelelően módosíthassa az adagolást.

A terhesség alatt az egészségügyi csapattal való nyílt kommunikáció fenntartása segít abban, hogy Ön és a baba egészségesek maradjanak, miközben átvészelik a különböző kihívásokat, például az alvászavarokat vagy a gyermekvárás okozta hormonális egyensúlyhiányt.

GYIK a következővel kapcsolatban: Lehet-e Melatonint szedni terhesség alatt?

Van valami biztonságos alvásra terhes korban?

Bár a terhesség alatt nem ajánlott melatonin-kiegészítők szedése, vannak más természetes és nem gyógyszeres módszerek, amelyek segíthetnek az alvás javításában. Ezek közé tartozik a lefekvési rutin kialakítása, az olyan relaxációs technikák alkalmazása, mint a mélylégzés vagy a meditáció, a terhességi párnákkal való kísérletezés a jobb alátámasztás érdekében, valamint a koffein és a lefekvés előtti stimuláló tevékenységek kerülése.

Mit szedhetek melatonin helyett a terhesség alatt?

Ahelyett, hogy a melatonin-kiegészítőkre hagyatkozna, fontolja meg az egészséges alvási szokásokat elősegítő életmódbeli változtatások végrehajtását. Néhány alternatíva a lefekvés előtti világítás lehalkítása, a fényes képernyők kikapcsolása egy órával alvás előtt, relaxációs technikák, például jóga vagy tudatossági meditáció gyakorlása, valamint a következetes alvási rend fenntartása.

Milyen hatással van a melatonin a terhességi arányokra?

A melatoninszint és a termékenység közötti kapcsolat a korlátozott kutatások miatt továbbra is tisztázatlan. Bár egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a melatonin potenciális előnyökkel járhat, például javíthatja a petesejtek minőségét az asszisztált reprodukciós technológiával kezelt nőknél, több kutatásra van szükség a termékenységi eredményekben betöltött szerepének megállapításához.

A melatonin befolyásolhatja a termékenységet?

A melatonin a hormonális egyensúly szabályozásával szerepet játszhat a női reprodukcióban; a termékenységre gyakorolt közvetlen hatásával kapcsolatos kutatások azonban még nem meggyőzőek. Ha Ön teherbe akar esni, vagy meddőségi problémákkal küzd, inkább konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával a megfelelő beavatkozásokról, minthogy öngyógyítás céljából olyan vény nélkül kapható étrend-kiegészítőkkel, mint a melatonin.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső