Nem küldjük el az Ön címére
Az Ön országának törvényei és rendeletei miatt nem szabad küldeni az Ön jelenlegi helyére. Ha bármilyen kérdése van, kérlek Lépjen kapcsolatba velünkAzért vagyunk, hogy segítsünk
Kérdése van a termékkel, vagy annak tartalmával kapcsolatban? Lépjen kapcsolatba velünk!Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usNincs termék
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usHa a gyomor begyullad, a gyomorhurut különféle akut és krónikus tüneteket okoz. Az enyhe kényelmetlenségtől a tartós hányáson át az étvágycsökkenésig a gasztritisz számtalan tünettel jelentkezik - ez minden 1000 emberből nagyjából 8-at érint. Olvasson tovább, hogy mindent megtudjon erről a kellemetlen betegségről.
A gyomor belsejében található egy nyálkahártyának nevezett védőréteg. Ez a nyálkahártya általában megvédi a gyomrot az élelmiszerek lebontásához használt savaktól. Ha azonban megsérül, a védőréteg meggyengülhet, így a gyomorsavak irritációt és gyulladást okozhatnak a gyomorban.
A gyomor belsejének ez a gyulladása különféle tünetekhez vezet, amelyek rontják az egészségi állapotot. Néhány esetben csak akutan fordulnak elő, de gyakran előfordul, hogy krónikussá válnak. Mivel az egész emésztőrendszerben zavart okoz, a gyomorhurut súlyos betegséggé fajul, ha nem kezelik. Szerencsére számos kezelési lehetőség létezik, de ahhoz, hogy megállapítsa, melyik a leghatékonyabb, először meg kell határoznia a kiváltó okot.
Tudjuk, hogy a gyomorhurutot a gyomor védőrétegének sérülése okozza - de mi váltja ki pontosan ezt a sérülést? A gyomorhurutnak többféle oka lehet, de jellemzően az alábbiak katalizálják a káros folyamatokat:
• Túlzott alkoholfogyasztás
• Dohányzás
• Gyulladáscsökkentők (NSAID-ok)
• Fertőzés (Helicobacter pylori baktériumok)
• Epe a gyomorban (epe reflux)
• Autoimmun rendellenességek
Mint látható, bizonyos anyagok fogyasztása elősegítheti a gasztritisz kialakulását. Ezek képesek gyengíteni a gyomor belső rétegét, így a savak könnyen gyulladást és az irritációt idézhetnek elő. Az egyéb kiváltó okok, például a fertőzés és az autoimmun rendellenességek, általában az immunrendszer legyengüléséből fakadnak.
A gyomorhurut tünetei nagyon hasonlítanak a gyomorrontáshoz, ezért az emberek könnyen összekeverik a kettőt. Ha azonban a tünetek tartósan fennállnak, különösen úgy, hogy nem ételek vagy más anyagok okozzák az irritációt, akkor nagyon ajánlott orvoshoz fordulni.
A tünetek a következők:
• Puffadás
• Hányinger és hányás (vért is tartalmazhat)
• Étvágytalanság
• Gyomorfekély
• Hasi fájdalom
• Sötét, kátrányos széklet
• Égő érzés a torokban
Ha csak a tünetek sokféleségét nézzük, láthatjuk, hogy rengeteg átfedés van más emésztőrendszeri rendellenességekkel, például a gyomorrontással, gyomorégéssel és a reflux betegséggel (GERD).
Habár számos ellentmondásos tünet létezik, sok vizsgálat képes pontosan diagnosztizálni a gyomorhurutot. Az alábbiakban felsoroljuk a legkevésbé invazív lehetőségeket, amelyek közül mindegyik kifejezetten a H.pylori baktériumok nyomait keresi.
• Vérvizsgálat: rutinszerű vérvizsgálattal ellenőrizzük azokat az antitesteket, amelyek a gasztritisz egyik fő okozója, a H.pylori baktériumok leküzdésére jöttek létre.
• Székletvizsgálat: A székletvizsgálat ellenőrzi, hogy a H.pylori baktériumok káros mennyiségben vannak-e jelen. Ez az elsődleges vizsgálati módszer, különösen ha sötét, kátrányos székletről van szó.
• Légzésteszt: Ártalmatlan radioaktív anyagot kell lenyelnie (kapszulában vagy folyadékban) és léggömbszerű tasakba belefújnia. Mivel a H.pylori növeli a termelt szén-dioxid mennyiségét, a megnövekedett szint jelentkezik majd a tasak belsejében.
Vannak más, invazívabb diagnosztikai lehetőségek is, amelyek segíthetnek feltárni a gyomorhurut okát, különösen, ha H.pylori nincs jelen:
• GI-vizsgálat: A gasztrointesztinális traktus felső részének vizsgálata során a betegeket arra kérjük, hogy bárium tartalmú kontrasztanyagot nyeljenek le. Fogyasztásakor ez a folyadék bevonja a gyomor belsejét, így pontosabb röntgenképet kaphatunk.
• Felső endoszkópia: Az orvosok egy kamerával ellátott vékony csövet használnak a gyomor belsejének vizsgálatához a gyulladás és károsodás jeleit keresve. A felső endoszkópia során a kamera lefelé halad a torkon és a nyelőcsőn keresztül, hogy hozzáférjen a gyomorhoz.
Annak ellenére, hogy ilyen sokféle tünettel jelentkezhet, csak kétféle gasztritisz létezik, ami egyszerűbbé teszi a diagnózist és az azt követő kezelést. Az elsődleges típus az eróziós gyomorhurut (más néven reaktív gasztritisz). Az eróziós gastritis a gyomornyálkahártya elvékonyodásával jár, amelyet olyan anyagok okoznak, mint az alkohol, a gyógyszerek, vagy a bakteriális fertőzés.
A gasztritisz második típusa nem eróziós, ilyenkor gyulladás lép fel a gyomor nyálkahártyájának károsodása nélkül. Ez a típusú gyomorhurut leggyakrabban autoimmun betegségben szenvedő vagy károsodott immunrendszerben szenvedő egyéneknél fordul elő.
A kezelési terv elkészítése előtt fontos tudni, hogyan kell megbirkózni a gyomorhuruttal. A tünetek nemcsak jelentős kényelmetlenséget okozhatnak, de a betegség gyorsan különböző pszichológiai tünetekhez is vezethet. Egyértelmű, hogy a potenciális kiváltó tényezőknek való kitettség korlátozása döntő fontosságú. Ha még nem azonosította az okát, megpróbálhatja a következőket.
Ha eszünk, testünk gyomorsavakat állít elő az élelmiszer-feldolgozásához - minél több ételt viszünk be, annál több gyomorsav termelődik és nagyobb az irritáció esélye.
Érdemes lehet a napi 3-4 nagy étkezést kisebb adagokra felosztani és a nap folyamán rendszeresen eszegetni. Az ételek típusa is fontos; a teljes (feldolgozatlan) élelmiszerek csökkentik azokat a káros hatásokat, amelyet egyes feldolgozott élelmiszerek kiválthatnak.
Tekintettel arra, hogy mind a dohányzás, mind az alkohol közvetlen okozói a gyomorhurutnak, érdemes ezeket teljesen mellőzni. Ha a tünetek az absztinencia ideje alatt csökkennek, akkor tudhatja, hogy az egyik vagy mindkettő elsődleges ok lehet, vagy legalábbis jelentősen hozzájárulhat a tünetekhez. Mindkét anyag növeli a gyomorsav termelését, ami a gyomornyálkahártya erőteljesebb irritációját okozza.
Ha a gyomorsav a lehetséges kiváltó okok megszüntetése ellenére továbbra is problémát jelent, akkor a savlekötők kiváló segítséget jelenthetnek az öngyógyításhoz. Nem oldják meg a problémát, de segíthetnek a tünetek csökkentésében. Ha a tünetek krónikussá válnak, mindig forduljon orvoshoz. Ha nem kezelik, a gyomorhurut súlyos egészségügyi komplikációkhoz vezethet.
Ha megpróbálja megállapítani a gasztritisz lehetséges okát, fontos, hogy nyilvántartást vezessen a tünetek jelentkezéséről. Próbáljon meg emlékezni arra, hogy mit evett, vagy mit vett be, és figyelje meg, hogy hogy van-e valamilyen szabályszerűség. De nagyon fontos, hogy ha a tünetek beazonosítható ok nélkül is fennállnak,mindenképpen konzultáljon egészségügyi szakemberrel, mivel más mögöttes probléma állhat fenn.
A gastritis kezelésének első lépése a gyomorsavak csökkentése és a gyógyulás elősegítése. Ez általában savlekötők, gyógyszerek, B12-vitamin vagy antibiotikumok útján történik.
A gyógyszerek (protonpumpa-gátlók) és a savlekötők csökkentik a gyomorsav termelését, így a test megkezdheti a gyomornyálka természetes helyreállítását. Mindkét lehetőség megfelelő lehet olyan gasztritisz esetén, amelyet konkrét anyagok, például étel, alkohol vagy dohányzás okoznak.
Ha a gyomorhurut egy másik betegségből (például kóros vérszegénység) származik, néhány orvos javasolhatja a B12 kiegészítő szedését. A vészes vérszegénység az egészséges vörösvérsejtek hiányát okozza, ami veszélyezteti a szervezet immunválaszának hatékonyságát. Azokban az esetekben, amikor a H.pylori a gasztritisz fő oka, az orvosok antibiotikumokat írhatnak fel a bakteriális fertőzés kezelésére.
Nagyon enyhe eseteknél az orvosok egyszerűen az étrend vagy az életmód kisebb változtatásait javasolják. Ilyenkor a természetes vitaminokkal és ásványi anyagokkal ellátott kiegészítők szedése megadhatja testének a gyomorhurut kezeléséhez szükséges lendületet.
A gasztritisz kezelésére szolgáló táplálékkiegészítők keresése során sok ember találkozik a CBD-vel. Mielőtt azonban megvizsgálnánk, mit mond a kutatás a CBD hatékonyságáról ebből a szempontból, érdemes vetni egy pillantást a kannabinoid alapjaira.
A CBD egy teljesen természetes vegyület, amely az ipari kenderben található. A növény kémiai szerkezetének kis részét teszi ki, sok egyéb szerves vegyület mellett. A gyártók gondosan kivonják a növényi anyagból a CBD-t és különféle olajokhoz, kapszulákhoz, ehető anyagokhoz és kozmetikumokhoz adagolják.
Azonban nemcsak a CBD sokoldalúsága ragadta meg a kutatók figyelmét, hanem a vegyület egyedülálló hatása az emberi testre. A CBD fogyasztásakor kölcsönhatásba lép a testszerte megtalálható receptorokkal, hogy elősegítse az egyensúlyi állapot létrejöttét. A gyomorhurutban szenvedők számára döntő fontosságú a test homeosztatikus állapotának fenntartása, mivel a kiegyensúlyozott szervezet masszív és életerős immunrendszerhez vezet.
A CBD kettős előnnyel bír a gasztritisz szempontjából, mind az immunrendszer, mind az emésztőrendszert tekintetében Először is tudjuk, hogy a gyomorhurut során gyakran jelentkezik gyulladás, ezért minden olyan vegyület rendkívül hatékony lehet, amely elősegítheti a test immunválaszának szabályozását.
A kutatók úgy vélik, hogy a CBD az anandamidszintet befolyásoló hatása miatt előnyös lehet. Az anandamid vagy AEA egy belsőleg előállított vegyület, amely támogatja testünk gyulladásos válaszát. Az AEA-t azonban gyorsan lebontja egy FAAH nevű zsírsav. Szerencsére a tudósok megállapították, hogy a CBD képes blokkolni az FAAH-t, ami magasabb AEA-szinthez vezet a szervezetben, és potenciálisan erősebb immunválaszt[1] eredményez.
A CBD második lehetséges előnye a gyomorra gyakorolt hatása. Nem ismerjük a pontos hatásmechanizmust, de a preklinikai vizsgálatok szerint a kannabinoidok keveréke (beleértve a CBD-t is) gyomorerősítő hatású[2] lehet az emésztőrendszerhez kapcsolódó kannabinoid receptorok modulálásával.
Végül figyelembe kell venni a CBD pszichológiai hatását. A gyomorhurut komoly problémákat okoz a mindennapi életben, ami gyorsan szorongáshoz és depresszióhoz[3] vezethet. Mivel a CBD megerősíti belső rendszerünket, rendszeres szedése befolyásolhatja az olyan folyamatokat, mint az alvás, a hangulat, az étvágy.
A gyomorhurut olyan betegség, amely befolyásolja az emésztőrendszert, ezért a CBD-nek ugyanarra a rendszerre kell irányulnia. Ha úgy dönt, hogy CBD-t szed a gyomorhurutra, akkor szájon át érdemes fogyasztania, hogy a vegyületnek legyen lehetősége az emésztőrendszeren keresztül utazni. A nyelv alá vitt CBD szintén hatékony lehet, de nem kifejezetten a gasztritisz tüneteire összpontosítja a hatását.
Válassza a CBD olajokat vagy a CBD kapszulákat, mivel mindkét forma könnyen átjut az emésztőrendszeren, és rendszeres időközönként beveheti őket, ha szükségesnek érzi. A CBD kapszulák különösen hatékonyak ha tartósabb hatást szeretne elérni.
A CBD ideális adagolása gyomorhurut esetén a tünetek intenzitásától és attól függ, hogy ön mennyire tapasztalt a vegyület hatásaival kapcsolatban. Ha még nem ismeri a CBD-t, javasoljuk, hogy kezdjen alacsony koncentrációjú termékkel (5–10%), és csak néhány cseppet vegyen be naponta két alkalommal.
Miután megismerte a CBD hatásait, a tapasztalatainak megfelelően növelheti az adagot és a gyakoriságot. Érdemes azonban átgondolni, hogy a legtöbb esetben a gyomorhurut súlyos tünetekkel jár, és ha erre a célra szeretné használni a CBD-t, nagyobb koncentrációra lehet szüksége. Ha nem biztos abban, hogyan érdemes elkezdenie a CBD adagolását, akkor a Cibdol dóziskalkulátor adhat egy általános kiindulópontot néhány életmódbeli tényező alapján.
Az Egészségügyi Világszervezet[4] szerint a CBD az emberek számára jól tolerálható, "nincs semmilyen visszaélésre vagy függőségre utaló hatása". Ennek ellenére mindenkinek más-más tapasztalata van a CBD-vel kapcsolatban, ezért elengedhetetlen, hogy ki-ki a saját tempójában haladjon. Van egy kevés esély olyan kisebb mellékhatásokra, mint a fáradtság, szájszárazság és álmosság. Fontos azonban kiemelni, hogy ezek a mellékhatások ritkán jelennek meg és gyorsan meg is szűnnek.
Ha jelenleg gyógyszert szed gyomorhurutra, akkor beszélnie kell orvosával, hogy érdemes-e CBD-t bevennie a kezelési program mellett. A CBD ugyanis megzavarhatja egyes vényköteles gyógyszerek felszívódását a szervezetben. Ez valószínűleg nem befolyásolja a gyomorhurut gyógyszeres kezelését, de az esetspecifikus tanácsadás érdekében fontos megbeszélni a körülményeket egy egészségügyi szakemberrel.
Ha a fenti körülmények nem érintik Önt, jó hírünk van: a CBD nem mérgező, nem okoz high-t ezért biztonságosnak tűnik a rendszeres, napi fogyasztása. Sőt, tekintettel arra, hogy a gasztritisz tüneteinek többsége krónikus, értékes szövetségesnek bizonyulhat e betegség kezelésében.
[1] Gyires, K., & Zádori, Z. S. (2016). Role of Cannabinoids in Gastrointestinal Mucosal Defense and Inflammation. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5333598/ [Forrás]
[2] Parker, L. A., Rock, E. M., & Limebeer, C. L. (2016). Regulation of nausea and vomiting by cannabinoids. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3165951/ [Forrás]
[3] Yarar, E. (2021). Role and Function of Endocannabinoid System in Major Depressive Disease. Karger. https://www.karger.com/Article/FullText/511979 [Forrás]
[4] World Health Organization. (2018). CANNABIDIOL (CBD). World Health Organization. https://www.openaccessgovernment.org/who-perspective-on-cannabidiol/80838 [Forrás]
[1] Gyires, K., & Zádori, Z. S. (2016). Role of Cannabinoids in Gastrointestinal Mucosal Defense and Inflammation. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5333598/ [Forrás]
[2] Parker, L. A., Rock, E. M., & Limebeer, C. L. (2016). Regulation of nausea and vomiting by cannabinoids. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3165951/ [Forrás]
[3] Yarar, E. (2021). Role and Function of Endocannabinoid System in Major Depressive Disease. Karger. https://www.karger.com/Article/FullText/511979 [Forrás]
[4] World Health Organization. (2018). CANNABIDIOL (CBD). World Health Organization. https://www.openaccessgovernment.org/who-perspective-on-cannabidiol/80838 [Forrás]