Mi a linalool?

Mi a linalool?

A kannabiszvirágokból szintetizált több mint 200 terpén egyikeként, a linalool a növény illóolajának körülbelül 6%-át teszi ki.

Pontosabban monoterpénként ismerjük - a molekula két izoprén egysége miatt - a linalool hozzájárul a kannabisz felismerhető illatához. A terpén azonban számos más növény, fűszernövény és gyümölcs friss és citrusos aromáját is meghatározza.

A kutatók az évek során a linaloolt a lehetséges terápiás hatásokkal kapcsolatban vizsgálták. A vizsgálatokat elsősorban sejt- és állatmodellekkel végezték, de a korai eredmények továbbra is ígéretesnek tűnnek.

Folytassa az olvasást és tudjon meg mindent, amit a linaloolról tudnia kell.

Aroma

Értékeli a citrusfélék lelkes, kissé szúrós illatát? Ezt a linaloolnak köszönhetik.

Friss és kellemes - ezek a szavak összegzik a legjobban az üzenetet, amelyet a linalool a szaglórendszernek küld. A fa, a virágok, a citrusfélék és a levendula esszenciái mind érezhetők, amikor a linalool az orrához jut.

Megtalálható még:

A linalool számos növényfajban előfordul, számos ismert konyhai növény és gyümölcs kellemes illatát alakítja.

A terpén nagy mennyiségben fordul elő a levendulában, rózsában, bazsalikomban, korianderben, oregánóban, szőlőben, fekete teában, babérlevélben, citromban, szerecsendióban, mandarinban, kardamomban, zsályában, kakukkfűben, ezüst mentában, gyömbérben, fodormentában, fahéjban, fenyőtömjénben, rozmaringban, és nyírfa kéregben.

A linalool a szekunder metabolit szerepét tölti be ezekben a fajokban, ami azt jelenti, hogy nem járul hozzá a szervezet növekedéséhez és fejlődéséhez. Ehelyett erős aromájának köszönhetően elriasztja az egyes növényevő ragadozókat és a rovarokat.

A linalool fontos szerepet játszik a növények megporzásában és szaporodásában is. A linalool illata vonza a beporzó rovarokat, például a méheket és a pillangókat. Érdekes módon a linalool a pillangók érzékszervi képességeivel párhuzamosan alakulhatott ki annak érdekében, hogy vonzza ezt a konkrét beporzó csoportot.
Mi a linalool?

Lehetséges hatások

A tudósok továbbra is vizsgálják a terpének és kannabinoidok terápiás hatásait, és ígéretes eredményeket találtak a linaloollal kapcsolatban. Az emberi klinikai vizsgálatok még hiányoznak, de az in vitro és in vivo vizsgálatok irányt mutatnak arra vonatkozóan, hogy a jövőbeni humán vizsgálatok mit fedhetnek fel.

Eddig a korai kutatások alapján a linalool a következő hatásokkal járhat:

• szorongáscsillapító
• antidepresszív
• nyugtató
• fájdalomcsillapító
• görcsoldó

A linalool fokozhatja számos kannabinoid terápiás hatásait. A kutatók ezt a szinergikus tevékenységet „kísérőhatásnak” nevezik.

Úgy tűnik például, hogy a linalool együttműködik a THC-vel, hogy fokozza a kannabinoid izomlazító és Alzheimer-kór ellenes képességét.

A kutatások azt is sugallják, hogy a terpén fokozhatja a CBD, a THCV és a CBDV kannabinoidok lehetséges görcsoldó hatásait.

Kapcsolódó kutatás

• szorongáscsillapító

Az emberi és állati kutatások archívuma szerint a linalool szorongásoldó hatást fejt ki. Úgy tűnik, a terpén csökkenti a "küzdj vagy menekülj" reakciót, és megváltoztatja a szerotonin receptorok működését

A The Mental Health Clinician folyóiratban közzétett kutatás részletezi a levendula illóolaj hatásait - ennek egyik fő alkotóeleme a linalool. A cikk kimondja, hogy a levendula illóolaj segíthet a szorongás leküzdésében azáltal, hogy fokozza a paraszimpatikus aktivitást.

A paraszimpatikus idegrendszer az autonóm idegrendszer három ágának egyikét alkotja. „pihenő és emésztő rendszer” néven is ismert. Ez az ág csökkenti a pulzusszámot, fokozza a bélműködést, és ellazít egyes izmokat, amikor aktiválódnak.

A levendula illóolaj javította a patkányok, kutyák és emberek paraszimpatikus aktivitását - egy olyan mechanizmust, amely részben alátámaszthatja a linalool szorongáscsillapító hatásait.

Ezen túlmenően, a The International Journal of Neuropsychopharmacology -ban közzétett kutatás a levendula illóolajának az emberi agyra gyakorolt ​​hatását vizsgálta.

A randomizált, vak és placebo-kontrollos vizsgálatban 17 egészséges önkéntes vett részt. Az alanyokat arra utasították, hogy minden nap nyolc héten keresztül vegyenek be szabadalmaztatott levendula illóolajterméket, napi 160mg mennyiségben.

A kutatók a nyolc hét elteltével pozitron emissziós tomográfia és mágneses rezonanciás képalkotás segítségével elemezték az alanyok agyát. Csökkent kötési potenciált találtak az 5HT1A receptornál - egyfajta szerotonin receptornál - az agy két területén.

A korábbi neurokémiai tanulmányok azt sugallják, hogy ezen a receptoron a túlzott terhelés hozzájárulhat a szorongáshoz. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a linalool szorongáscsillapító hatást fejt ki a szerotonin receptor aktivitásának csökkentésével.

A linalool illata elég lehet ahhoz, hogy csökkentse az agyi szorongásos aktivitást, amint azt egy Japánban elvégzett 2018-as tanulmány is mutatja. A tanulmány megállapította, hogy a linalool illat szorongásoldó hatással van az egerekre, de nem veszélyezteti a motoros aktivitást.

Pontosabban, a kutatók azt tapasztalták, hogy a linalool ezeket a GABAᴀ receptorokra kifejtett hatással éri el, ugyanazon a helyen, amelyre a szorongásoldók benzodiazepin osztálya céloz. Arra a következtetésre jutottak, hogy megállapításaik valószínűleg megalapozzák a linalool klinikai alkalmazását a szorongás kezelésére.

Egy másik tanulmány megállapította, hogy a linalool belégzése fokozta a társas interakciót és csökkentette az egerek agresszív viselkedését. A kutatók megállapították, hogy a terpén károsítja a memóriát, de csak nagyobb adagokban.

• Antidepresszív

A Life Science -ben megjelent tanulmány kimondja, hogy a linalool antidepresszáns-szerű aktivitással rendelkezik. A szerzők megemlítik azt is, hogy a népi gyógyászatban a szorongás és depresszió kezelésére mennyi nagy mennyiségű linaloolt tartalmazó növényt használtak.

A kutatók sokféle tesztet végeztek el ezzel a pszichológiai állapottal kapcsolatban az egerekben. Megállapították, hogy a linalool a monoaminerg rendszeren keresztül antidepresszáns-szerű hatást fejt ki - ez egy hálózat, amely magában foglalja a dopaminerg és szerotonerg rendszereket.

Egy további, 2013-ban közzétett kutatás célja a linalool neurobehaviorális és potenciális toxikus hatásainak meghatározása. Azt találták, hogy a terpén antidepresszáns-szerű hatást vált ki egerekben, anélkül, hogy az agyszövetben vagy a perifériás vérben a DNS-t károsítaná.

• Nyugtató

Egy 2009. évi tanulmány a linalool nyugtató hatásait vizsgálta egerekben. A rágcsálókat egy órán keresztül 1% vagy 3% linaloollal telített inhalációs kamrába helyezték.

Az 1% linaloolos légkör növelte az alvási időt (altató hatása alatt) és csökkentette a testhőmérsékletet. A 3% linaloolos atmoszféra csökkentette az egerek mozgását, anélkül, hogy befolyásolta volna a motoros koordinációt.

• fájdalomcsillapító

Lehet, hogy a linalool a jövő fájdalomcsillapító gyógyszere? A European Journal of Pharmacology által készített tanulmány szerint lehetséges; tesztelték a terpén fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásait egerekben.

A linalool jelentős hatást gyakorolt ​​a kísérlet során a fájdalomra, és egy olyan anyagot, amely blokkolja az opioid receptorokat, sikeresen gátolva annak hatásait. Ez arra utal, hogy a linalool fájdalomcsillapító hatást fejt ki az opioidergikus rendszer aktiválásával, ugyanazon a helyen, amelyet olyan gyógyszerek céloznak meg, mint például a morfin.

• görcsoldó

A kannabisz növény számos alkotóeleme görcsoldó hatású. A linalool csökkentheti a rohamokat a glutamát aktivációs expresszió megváltoztatásával. Mint az agyban az elsődleges gerjesztő neurotranszmitter, a glutamát nagy szerepet játszik a rohamok kiváltásában.

A kutatások szerint a linalool anti-glutamát aktivitással rendelkezik. Ráadásul úgy tűnik, hogy bizonyos kannabisz törzsekben még alacsony mennyiségben is görcsoldó hatást gyakorol az emberekre.

Termék kereső