Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Luke elismert újságíró, több mint egy évtizede publikál a CBD-ről és a kannabinoidokról - ő jelenleg a Cibdol és más kannabinoid kiadványok vezető szerzője. Elkötelezett a tényszerű, bizonyítékokon alapuló tartalmak bemutatása mellett, a CBD mellett a fitneszre, a táplálkozásra és a betegségmegelőzésére is odafigyel.
Read more.

Mi a linalool?

Mi a linalool?

A kannabiszvirágokból szintetizált több mint 200 terpén egyikeként, a linalool a növény illóolajának körülbelül 6%[1]-át teszi ki.

Pontosabban monoterpénként ismerjük - a molekula két izoprén egysége miatt - a linalool hozzájárul a kannabisz felismerhető illatához. A terpén azonban számos más növény, fűszernövény és gyümölcs friss és citrusos aromáját is meghatározza.

A kutatók az évek során a linaloolt a lehetséges terápiás hatásokkal kapcsolatban vizsgálták. A vizsgálatokat elsősorban sejt- és állatmodellekkel végezték, de a korai eredmények továbbra is ígéretesnek tűnnek.

Folytassa az olvasást és tudjon meg mindent, amit a linaloolról tudnia kell.

Aroma

Értékeli a citrusfélék lelkes, kissé szúrós illatát? Ezt a linaloolnak köszönhetik.

Friss és kellemes - ezek a szavak összegzik a legjobban az üzenetet, amelyet a linalool a szaglórendszernek küld. A fa, a virágok, a citrusfélék és a levendula esszenciái mind érezhetők, amikor a linalool az orrához jut.

Megtalálható még:

A linalool számos növényfajban előfordul, számos ismert konyhai növény és gyümölcs kellemes illatát alakítja.

A terpén nagy mennyiségben fordul elő a levendulában, rózsában, bazsalikomban, korianderben, oregánóban, szőlőben, fekete teában, babérlevélben, citromban, szerecsendióban, mandarinban, kardamomban, zsályában, kakukkfűben, ezüst mentában, gyömbérben, fodormentában, fahéjban, fenyőtömjénben, rozmaringban, és nyírfa kéregben.

A linalool a szekunder metabolit szerepét tölti be ezekben a fajokban, ami azt jelenti, hogy nem járul hozzá a szervezet növekedéséhez és fejlődéséhez. Ehelyett erős aromájának köszönhetően elriasztja az egyes növényevő ragadozókat és a rovarokat.

A linalool fontos szerepet játszik a növények megporzásában és szaporodásában[2] is. A linalool illata vonza a beporzó rovarokat, például a méheket és a pillangókat. Érdekes módon a linalool a pillangók érzékszervi képességeivel párhuzamosan alakulhatott ki annak érdekében, hogy vonzza ezt a konkrét beporzó csoportot.
Mi a linalool?

Lehetséges hatások

A tudósok továbbra is vizsgálják a terpének és kannabinoidok terápiás hatásait, és ígéretes eredményeket találtak a linaloollal kapcsolatban. Az emberi klinikai vizsgálatok még hiányoznak, de az in vitro és in vivo vizsgálatok irányt mutatnak arra vonatkozóan, hogy a jövőbeni humán vizsgálatok mit fedhetnek fel.

Eddig a korai kutatások alapján a linalool a következő hatásokkal járhat:

• szorongáscsillapító
• antidepresszív
• nyugtató
• fájdalomcsillapító
• görcsoldó

A linalool fokozhatja számos kannabinoid terápiás hatásait. A kutatók ezt a szinergikus tevékenységet „kísérőhatásnak” nevezik.

Úgy tűnik például, hogy a linalool együttműködik a THC-vel[3], hogy fokozza a kannabinoid izomlazító és Alzheimer-kór ellenes képességét.

A kutatások azt is sugallják, hogy a terpén fokozhatja a CBD, a THCV és a CBDV kannabinoidok lehetséges görcsoldó hatásait.

Kapcsolódó kutatás

• szorongáscsillapító

Az emberi és állati kutatások archívuma szerint a linalool szorongásoldó hatást fejt ki. Úgy tűnik, a terpén csökkenti a "küzdj vagy menekülj" reakciót, és megváltoztatja a szerotonin receptorok működését

A The Mental Health Clinician folyóiratban közzétett kutatás[4] részletezi a levendula illóolaj hatásait - ennek egyik fő alkotóeleme a linalool. A cikk kimondja, hogy a levendula illóolaj segíthet a szorongás leküzdésében azáltal, hogy fokozza a paraszimpatikus aktivitást.

A paraszimpatikus idegrendszer az autonóm idegrendszer három ágának egyikét alkotja. „pihenő és emésztő rendszer” néven is ismert. Ez az ág csökkenti a pulzusszámot, fokozza a bélműködést, és ellazít egyes izmokat, amikor aktiválódnak.

A levendula illóolaj javította a patkányok, kutyák és emberek paraszimpatikus aktivitását - egy olyan mechanizmust, amely részben alátámaszthatja a linalool szorongáscsillapító hatásait.

Ezen túlmenően, a The International Journal of Neuropsychopharmacology -ban közzétett kutatás[5] a levendula illóolajának az emberi agyra gyakorolt ​​hatását vizsgálta.

A randomizált, vak és placebo-kontrollos vizsgálatban 17 egészséges önkéntes vett részt. Az alanyokat arra utasították, hogy minden nap nyolc héten keresztül vegyenek be szabadalmaztatott levendula illóolajterméket, napi 160mg mennyiségben.

A kutatók a nyolc hét elteltével pozitron emissziós tomográfia és mágneses rezonanciás képalkotás segítségével elemezték az alanyok agyát. Csökkent kötési potenciált találtak az 5HT1A receptornál - egyfajta szerotonin receptornál - az agy két területén.

A korábbi neurokémiai tanulmányok azt sugallják, hogy ezen a receptoron a túlzott terhelés hozzájárulhat a szorongáshoz. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a linalool szorongáscsillapító hatást fejt ki a szerotonin receptor aktivitásának csökkentésével.

A linalool illata elég lehet ahhoz, hogy csökkentse az agyi szorongásos aktivitást, amint azt egy Japánban elvégzett 2018-as tanulmány[6] is mutatja. A tanulmány megállapította, hogy a linalool illat szorongásoldó hatással van az egerekre, de nem veszélyezteti a motoros aktivitást.

Pontosabban, a kutatók azt tapasztalták, hogy a linalool ezeket a GABAᴀ receptorokra kifejtett hatással éri el, ugyanazon a helyen, amelyre a szorongásoldók benzodiazepin osztálya céloz. Arra a következtetésre jutottak, hogy megállapításaik valószínűleg megalapozzák a linalool klinikai alkalmazását a szorongás kezelésére.

Egy másik tanulmány[7] megállapította, hogy a linalool belégzése fokozta a társas interakciót és csökkentette az egerek agresszív viselkedését. A kutatók megállapították, hogy a terpén károsítja a memóriát, de csak nagyobb adagokban.

• Antidepresszív

A Life Science -ben megjelent tanulmány[8] kimondja, hogy a linalool antidepresszáns-szerű aktivitással rendelkezik. A szerzők megemlítik azt is, hogy a népi gyógyászatban a szorongás és depresszió kezelésére mennyi nagy mennyiségű linaloolt tartalmazó növényt használtak.

A kutatók sokféle tesztet végeztek el ezzel a pszichológiai állapottal kapcsolatban az egerekben. Megállapították, hogy a linalool a monoaminerg rendszeren keresztül antidepresszáns-szerű hatást fejt ki - ez egy hálózat, amely magában foglalja a dopaminerg és szerotonerg rendszereket.

Egy további, 2013-ban közzétett kutatás[9] célja a linalool neurobehaviorális és potenciális toxikus hatásainak meghatározása. Azt találták, hogy a terpén antidepresszáns-szerű hatást vált ki egerekben, anélkül, hogy az agyszövetben vagy a perifériás vérben a DNS-t károsítaná.

• Nyugtató

Egy 2009. évi tanulmány[10] a linalool nyugtató hatásait vizsgálta egerekben. A rágcsálókat egy órán keresztül 1% vagy 3% linaloollal telített inhalációs kamrába helyezték.

Az 1% linaloolos légkör növelte az alvási időt (altató hatása alatt) és csökkentette a testhőmérsékletet. A 3% linaloolos atmoszféra csökkentette az egerek mozgását, anélkül, hogy befolyásolta volna a motoros koordinációt.

• fájdalomcsillapító

Lehet, hogy a linalool a jövő fájdalomcsillapító gyógyszere? A European Journal of Pharmacology által készített tanulmány[11] szerint lehetséges; tesztelték a terpén fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásait egerekben.

A linalool jelentős hatást gyakorolt ​​a kísérlet során a fájdalomra, és egy olyan anyagot, amely blokkolja az opioid receptorokat, sikeresen gátolva annak hatásait. Ez arra utal, hogy a linalool fájdalomcsillapító hatást fejt ki az opioidergikus rendszer aktiválásával, ugyanazon a helyen, amelyet olyan gyógyszerek céloznak meg, mint például a morfin.

• görcsoldó

A kannabisz növény számos alkotóeleme görcsoldó hatású. A linalool csökkentheti a rohamokat a glutamát aktivációs expresszió megváltoztatásával. Mint az agyban az elsődleges gerjesztő neurotranszmitter, a glutamát nagy szerepet játszik a rohamok kiváltásában.

A kutatások szerint a linalool anti-glutamát aktivitással rendelkezik. Ráadásul úgy tűnik, hogy bizonyos kannabisz törzsekben még alacsony mennyiségben is görcsoldó hatást gyakorol az emberekre[12].

Források

[1] Russo, E. B., & Marcu, J. (2017). Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads. Cannabinoid Pharmacology, 67–134. https://doi.org/10.1016/bs.apha.2017.03.004 [Forrás]

[2] Guy, P., Kamatou, P., & Viljoen, A. M. (2008). Linalool – A Review of a Biologically Active Compound of Commercial Importance. Natural Product Communications. Published. https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1934578X0800300727 [Forrás]

[3] Russo, E. B. (2011). Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects. NCBI. Published. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3165946/ [Forrás]

[4] Malcolm, B. J., & Tallian, K. (2017). Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time? NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6007527/ [Forrás]

[5] Baldinger, P., Hoflich, A. S., Mitterhauser, M., Hahn, A., Rami-Mark, C., Spies, M., Wadsak, W., Lanzenberger, R., & Kasper, S. (2014). Effects of Silexan on the Serotonin-1A Receptor and Microstructure of the Human Brain: A Randomized, Placebo-Controlled, Double-Blind, Cross-Over Study with Molecular and Structural Neuroimaging. International Journal of Neuropsychopharmacology, 18(4), pyu063. https://doi.org/10.1093/ijnp/pyu063 [Forrás]

[6] Harada, H., Kashiwadani, H., Kanmura, Y., & Kuwaki, T. (2018). Linalool Odor-Induced Anxiolytic Effects in Mice. Frontiers in Behavioral Neuroscience, 12. https://doi.org/10.3389/fnbeh.2018.00241 [Forrás]

[7] Linck, V., da Silva, A., Figueiró, M., Caramão, E., Moreno, P., & Elisabetsky, E. (2010). Effects of inhaled Linalool in anxiety, social interaction and aggressive behavior in mice. Phytomedicine, 17(8–9), 679–683. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2009.10.002 [Forrás]

[8] Guzmán-Gutiérrez, S. L., Bonilla-Jaime, H., Gómez-Cansino, R., & Reyes-Chilpa, R. (2015). Linalool and β-pinene exert their antidepressant-like activity through the monoaminergic pathway. Life Sciences, 128, 24–29. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2015.02.021 [Forrás]

[9] Coelho, V., Mazzardo-Martins, L., Martins, D. F., Santos, A. R. S., da Silva Brum, L. F., Picada, J. N., & Pereira, P. (2013). Neurobehavioral and genotoxic evaluation of (−)-linalool in mice. Journal of Natural Medicines, 67(4), 876–880. https://doi.org/10.1007/s11418-013-0751-6 [Forrás]

[10] Linck, V. D. M., da Silva, A. L., Figueiró, M., Luis Piato, N., Paula Herrmann, A., Dupont Birck, F., Bastos Caramão, E., Sávio Nunes, D., Moreno, P. R. H., & Elisabetsky, E. (2009). Inhaled linalool-induced sedation in mice. Phytomedicine, 16(4), 303–307. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2008.08.001 [Forrás]

[11] Peana, A. T., D’Aquila, P. S., Chessa, M., Moretti, M. D., Serra, G., & Pippia, P. (2003). (−)-Linalool produces antinociception in two experimental models of pain. European Journal of Pharmacology, 460(1), 37–41. https://doi.org/10.1016/s0014-2999(02)02856-x [Forrás]

[12] Russo, E. B., & Marcu, J. (2017). Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads. Cannabinoid Pharmacology, 67–134. https://doi.org/10.1016/bs.apha.2017.03.004 [Forrás]

Források

[1] Russo, E. B., & Marcu, J. (2017). Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads. Cannabinoid Pharmacology, 67–134. https://doi.org/10.1016/bs.apha.2017.03.004 [Forrás]

[2] Guy, P., Kamatou, P., & Viljoen, A. M. (2008). Linalool – A Review of a Biologically Active Compound of Commercial Importance. Natural Product Communications. Published. https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/1934578X0800300727 [Forrás]

[3] Russo, E. B. (2011). Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects. NCBI. Published. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3165946/ [Forrás]

[4] Malcolm, B. J., & Tallian, K. (2017). Essential oil of lavender in anxiety disorders: Ready for prime time? NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6007527/ [Forrás]

[5] Baldinger, P., Hoflich, A. S., Mitterhauser, M., Hahn, A., Rami-Mark, C., Spies, M., Wadsak, W., Lanzenberger, R., & Kasper, S. (2014). Effects of Silexan on the Serotonin-1A Receptor and Microstructure of the Human Brain: A Randomized, Placebo-Controlled, Double-Blind, Cross-Over Study with Molecular and Structural Neuroimaging. International Journal of Neuropsychopharmacology, 18(4), pyu063. https://doi.org/10.1093/ijnp/pyu063 [Forrás]

[6] Harada, H., Kashiwadani, H., Kanmura, Y., & Kuwaki, T. (2018). Linalool Odor-Induced Anxiolytic Effects in Mice. Frontiers in Behavioral Neuroscience, 12. https://doi.org/10.3389/fnbeh.2018.00241 [Forrás]

[7] Linck, V., da Silva, A., Figueiró, M., Caramão, E., Moreno, P., & Elisabetsky, E. (2010). Effects of inhaled Linalool in anxiety, social interaction and aggressive behavior in mice. Phytomedicine, 17(8–9), 679–683. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2009.10.002 [Forrás]

[8] Guzmán-Gutiérrez, S. L., Bonilla-Jaime, H., Gómez-Cansino, R., & Reyes-Chilpa, R. (2015). Linalool and β-pinene exert their antidepressant-like activity through the monoaminergic pathway. Life Sciences, 128, 24–29. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2015.02.021 [Forrás]

[9] Coelho, V., Mazzardo-Martins, L., Martins, D. F., Santos, A. R. S., da Silva Brum, L. F., Picada, J. N., & Pereira, P. (2013). Neurobehavioral and genotoxic evaluation of (−)-linalool in mice. Journal of Natural Medicines, 67(4), 876–880. https://doi.org/10.1007/s11418-013-0751-6 [Forrás]

[10] Linck, V. D. M., da Silva, A. L., Figueiró, M., Luis Piato, N., Paula Herrmann, A., Dupont Birck, F., Bastos Caramão, E., Sávio Nunes, D., Moreno, P. R. H., & Elisabetsky, E. (2009). Inhaled linalool-induced sedation in mice. Phytomedicine, 16(4), 303–307. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2008.08.001 [Forrás]

[11] Peana, A. T., D’Aquila, P. S., Chessa, M., Moretti, M. D., Serra, G., & Pippia, P. (2003). (−)-Linalool produces antinociception in two experimental models of pain. European Journal of Pharmacology, 460(1), 37–41. https://doi.org/10.1016/s0014-2999(02)02856-x [Forrás]

[12] Russo, E. B., & Marcu, J. (2017). Cannabis Pharmacology: The Usual Suspects and a Few Promising Leads. Cannabinoid Pharmacology, 67–134. https://doi.org/10.1016/bs.apha.2017.03.004 [Forrás]

Termék kereső