Alvó szívritmus

Published:

Az alvás közbeni pulzusszám fontos információkkal szolgálhat az általános egészségi állapotáról és jóllétéről. Ebben a bejegyzésben elmerülve megismerheti az alvási pulzusszámot befolyásoló tényezőket, és megtudhatja, hogyan jelezheti a lehetséges egészségügyi problémákat, valamint felfedezheti a szív- és érrendszeri egészséggel kapcsolatos alváslaboratóriumi tanulmányokat és az alvási minták elemzésére szolgáló sztochasztikus véletlen séta modelleket.

Ebben a cikkben megvitatjuk az alvás közbeni szívritmus megfigyelésének fontosságát, különösen gyermekek esetében, valamint az alváslaboratóriumok szerepét a szív- és érrendszeri egészség tanulmányozásában. Felfedezzük továbbá az alvásminták elemzésére szolgáló sztochasztikus véletlen séta modelleket és azok hatását a vegetatív idegrendszerre.

Ezenkívül megvizsgáljuk az éjszakai pulzusszám-csökkenést a különböző demográfiai jellemzők, például a nemek közötti különbségek, valamint a BMI és a kezelt cukorbetegség hatásait a nyugalmi pulzusszámra. Végezetül elmélyedünk abban, hogy az éjszakai pulzusszám hogyan szolgál előrejelző értékként a teljes halálozásra, miközben hangsúlyozzuk ezen összefüggések megértésének jelentőségét általános jólétünk javítása érdekében.

alvó szívritmus

Az alvó szívritmus megértése

Az, hogy egy személy szíve hányszor pumpál egy perc alatt, a jólét lényeges mutatója. Alvás közben egy átlagos felnőtt nyugalmi pulzusszámának 60 és 100 ütés/perc (bpm) között kell lennie. Fontos megjegyezni, hogy a gyermekeknél ébredés után általában magasabb a szívfrekvencia, mint a felnőtteknél, olyan tényezők miatt, mint a szorongás, a láz és a meleg. Ebben a részben az alvási pulzusszám megfigyelésének fontosságát tárgyaljuk, és megvizsgálunk néhány olyan tényezőt, amelyek befolyásolják a gyermek alvási pulzusszámát.

Az alvási pulzusszám monitorozásának fontossága

Az alvás közbeni tartósan magas vagy alacsony nyugalmi pulzusszám olyan alapbetegségekre utalhat, amelyek egészségügyi szakemberek figyelmét igénylik. Például a magas nyugalmi bpm éjszaka jelezheti a szív- és érrendszeri egészséggel vagy a stresszkezeléssel kapcsolatos problémákat, míg a veszélyesen alacsony bpm bradycardia - abnormálisan lassú szívverés, amely szédüléshez vagy ájuláshoz vezethet.

Amellett, hogy a rendszeres megfigyelési gyakorlatok, például a hordható alváskövető eszközök használata révén korán azonosítani lehet a potenciális egészségügyi problémákat, a saját egyedi minták megértése lehetővé teszi az egyének számára, hogy az életmódbeli döntéseket ennek megfelelően alakítsák ki, hogy minden este, amikor lefekszenek, optimális pihentető előnyöket érjenek el.

A gyermek alvási pulzusszámát befolyásoló tényezők

  • Szorongás: A szorongó gyermekeknél megemelkedhet az éjszakai pulzusszám, mivel a szervezetük aktívabban reagál még az elsősorban csak pihenésre szánt időszakokban is(forrás).
  • Láz: A láz hatására a gyermek szívverése megemelkedhet, mivel a szervezet keményebben küzd a fertőzés ellen. Ez különösen igaz a fiatalabb gyermekekre, akiknek kevésbé fejlett az immunrendszerük, és betegségükben a pulzusszámuk jelentősebb ingadozást tapasztalhat(forrás).
  • Hőség: A meleg környezetnek való kitettség alvás közben - mint például a magas szobahőmérséklet, a túlzottan meleg ágyneműk vagy a pihenés közben viselt ruházat - bizonyítottan hozzájárul az alvási szívritmus emelkedéséhez mind a felnőttek, mind a gyerekek körében, mivel a szív- és érrendszerre összességében fokozott anyagcsere-követelmények nehezednek(forrás). A megfelelő szellőztetés és hűtési intézkedések alkalmazása az éjszaka folyamán segít biztosítani a jó minőségű alvást elősegítő optimális körülményeket.

Összefoglalva, az alvási pulzusszám megértése és rendszeres nyomon követése értékes információkat nyújthat az általános egészségi állapotáról. Gyermekek esetében olyan tényezők, mint a szorongás, a láz és a meleg befolyásolhatják az éjszakai pulzusszámot. Azzal, hogy tisztában vannak ezekkel a gyermek nyugalmi szívritmus-mintázatát befolyásoló tényezőkkel, a szülők és a gondozók jobban felkészülhetnek a lehetséges problémák korai kezelésére, mielőtt azok később súlyos szövődményekké alakulnának.

Az egészséges szív- és érrendszer fenntartása érdekében fontos megérteni az alvó szívritmust. Az alváslaboratóriumok és az ott végzett vizsgálatok felbecsülhetetlen erőforrást jelentenek az alvással kapcsolatos állapotok, például az obstruktív alvási apnoe értékeléséhez és diagnosztizálásához, lehetőséget biztosítva az általános egészségügyi eredmények javítására.

Alváslaboratóriumok és kardiovaszkuláris vizsgálatok

Az alvás közbeni szívritmus figyelése kulcsfontosságú az optimális egészség megőrzéséhez, és az alváslaboratóriumok jelentős szerepet játszanak a szív- és érrendszeri egészség pihenés közbeni tanulmányozásában. Ezek a speciális létesítmények fejlett számítógépes berendezéseket használnak a kardiovaszkuláris alvásvizsgálatokban részt vevő egyének alvásfelvételeinek rögzítésére, értékelésére és archiválására.

Az alváslaboratóriumok szerepe a szív- és érrendszeri egészség vizsgálatában

Az alváslaborok értékes betekintést nyújtanak az egyén autonóm idegrendszerét a pihenési időszakokban befolyásoló különböző tényezőkbe. A résztvevőkről idővel gyűjtött adatok elemzésével az egészségügyi szakemberek jobban megérthetik az életkor, a nem, a BMI, a magas vérnyomás és a cukorbetegséggel kapcsolatos változók hatását az alvási szokásokra és a nyugalmi szívfrekvenciára.

A nyugalmi szívfrekvencia megfigyelése mellett ezek a vizsgálatok olyan állapotokat is vizsgálnak, mint az obstruktív alvási apnoe (OSA), amelyet a légzési áramlás legalább tíz másodpercig tartó, ismétlődő szünetei jellemeznek alvás közben. Az OSA-t számos egészségkárosító hatással hozták összefüggésbe, mint például az emelkedett vérnyomás, a szívroham vagy a stroke fokozott kockázata, sőt a rendellenes szívritmus miatt akár a hirtelen halál is (forrás). Ezért a korai felismerés és beavatkozás szükséges az ezzel az állapottal kapcsolatos lehetséges hosszú távú következmények elhárításához.

Obstruktív alvási apnoe diagnózis és kezelés

Az alváslaboratóriumok által az OSA diagnosztizálására gyakran alkalmazott módszer az éjszakai poliszomnográfia - egy átfogó vizsgálat, amely az agyi aktivitást, a szemmozgásokat és a légzési mintákat, valamint az oxigénszintet figyeli alvás közben(forrás). Ha OSA-t észlelnek, a kezelési lehetőségek közé tartozhat az életmódváltás (például a fogyás és az alkohol kerülése), a pozíciós terápia (az oldalsó alvás ösztönzése) vagy a folyamatos pozitív légúti nyomású(CPAP) készülékek használata.

A CPAP-gépek úgy működnek, hogy alvás közben az orr fölött viselt, szorosan illeszkedő maszkon keresztül állandó nyomás alatt lévő levegő áramlását biztosítják. Ez az állandó légáramlat segít nyitva tartani a felső légutakat, megelőzve az apnoe epizódokat és javítva az alvás általános minőségét. A CPAP rendszeres használata bizonyítottan csökkenti a vérnyomást, csökkenti a nappali álmosságot, növeli az éberséget, és csökkenti a szívvel kapcsolatos problémák kockázatát a közepesen súlyos vagy súlyos OSA-ban szenvedő egyéneknél(forrás).

Összefoglalva, az alvási pulzusszám és az azt befolyásoló tényezők, például az obstruktív alvási apnoe megértése segíthet az optimális szív- és érrendszeri egészség fenntartásában. Az alváslaboratóriumok alapvető szerepet játszanak az ilyen állapotok diagnosztizálásában és a megfelelő kezelések biztosításában, amelyek végső soron hozzájárulnak a jobb általános jóléthez.

Az alváslaboratóriumok elengedhetetlenek a szív- és érrendszeri egészség tanulmányozásához és az alvás e rendszerre gyakorolt hatásának megértéséhez. A sztochasztikus véletlen séta modellek alkalmazásával mélyebb betekintést nyerhetünk abba, hogy a különböző változók hogyan befolyásolják a vegetatív idegrendszer működését pihenés közben.

Sztochasztikus véletlen sétamodellek az alvási minták tanulmányozására

Az alvási szokások és azok általános egészségi állapotra gyakorolt hatásának jobb megértése érdekében a kutatók olyan innovatív módszerekhez fordultak, mint a sztochasztikus véletlen séta modellek. Ezek a modellek az alvás felé húzó további erőket tartalmaznak, lehetővé téve az egyén autonóm idegrendszerét a pihenési időszakok alatt befolyásoló különböző tényezők hatékonyabb elemzését. Az életkorral, nemmel, testtömegindexszel (BMI), magas vérnyomással és cukorbetegséggel kapcsolatos változók vizsgálatával az egészségügyi szakemberek értékes betekintést nyerhetnek abba, hogy ezek az elemek hogyan hatnak egymásra az idő múlásával, miközben a hozzájuk kapcsolódó összhalálozási kockázatokat is előre jelzik.

A sztochasztikus véletlen sétamodellek előnyei az alvási minták elemzésében

A sztochasztikus véletlen séta modellek használatának egyik jelentős előnye, hogy képesek figyelembe venni az emberi viselkedésben és fiziológiában rejlő véletlenszerűséget. A hagyományos lineáris megközelítések nem feltétlenül ragadják meg pontosan az alvás minőségét és időtartamát befolyásoló különböző tényezők közötti összetett kölcsönhatást. Ezzel szemben a sztochasztikus modellek ezt a komplexitást a valós bizonytalanságokat tükröző valószínűségi elemek beépítésével fogadják el.

Egy másik előnye az e modellek által kínált rugalmasságban rejlik, amikor új adatok beépítéséről vagy a meglévő paraméterek kiigazításáról van szó a felmerülő kutatási eredmények alapján. Ez az alkalmazkodóképesség biztosítja, hogy az elemzések naprakészek és relevánsak maradjanak, ahogy az alvással kapcsolatos jelenségekről alkotott ismereteink folyamatosan fejlődnek.

Hogyan befolyásolják a különböző változók az autonóm idegrendszert pihenés közben?

  • Életkor: Ahogy az egyének idősödnek, a hormonszintek és a cirkadián ritmus változása mind az alvás minőségében, mind a mennyiségében változásokhoz vezethet. Az idősebb felnőttek például gyakran tapasztalják, hogy a fiatalabb társaikhoz képest kevesebb mélyalvási fázisban alszanak(forrás). Következésképpen az öregedés jelentősen hozzájárulhat a különböző demográfiai csoportok nyugalmi szívfrekvencia-mérései során megfigyelt eltérésekhez.
  • Szex: A nőknél jellemzően hosszabb a gyors szemmozgásos (REM) alvás, mint a férfiaknál(forrás). Ez az eltérés befolyásolhatja a szívfrekvencia-variabilitást a pihenés alatt, mivel a REM alvás fokozott vegetatív idegrendszeri aktivitással jár.
  • BMI: A magasabb BMI gyakran korrelál a rosszabb alvásminőséggel, ami olyan tényezőknek tudható be, mint az obstruktív alvási apnoe vagy az általános kellemetlenségek. Következésképpen a túlsúlyos egyének megváltozott alvási szokásokat mutathatnak, és ezt követően változásokat tapasztalhatnak a nyugalmi szívfrekvenciájukban.
  • Magas vérnyomás: A magas vérnyomás megzavarhatja a normál cirkadián ritmust, mivel befolyásolja a szervezet belső órájának szabályozásáért felelős hormonok felszabadulását(forrás). Ennek eredményeképpen a magas vérnyomásban szenvedők alvási szokásaiban szabálytalanságokat tapasztalhatnak, amelyek hatással vannak az éjszakai pulzusmérésekre.
  • Cukorbetegség: A cukorbetegek gyakran számolnak be elalvási vagy éjszakai alvási nehézségekről. Ezek a kihívások eredhetnek a vércukorszint ingadozásából vagy az idegkárosodás okozta neuropátiás fájdalomból(forrás). A rendszeres alvási rutin ilyen jellegű zavarai potenciálisan befolyásolhatják az éjszakai órákban gyűjtött nyugalmi szívfrekvencia-adatokat.

Összefoglalva, a sztochasztikus random walk modellek értékes betekintést nyújtanak abba, hogy a különböző tényezők hogyan hatnak egymásra az egyén alvási szokásainak és a vegetatív idegrendszer működésének alakításában a pihenés során. Ezen összetett összefüggések teljesebb megértése révén az egészségügyi szakemberek jobban felkészülhetnek az ezzel kapcsolatos összhalálozási kockázatok előrejelzésére és célzott beavatkozások kidolgozására az általános egészségi állapot javítása érdekében.

Összességében a sztochasztikus random walk modellek hasznos eszközt jelentenek az alvási minták elemzéséhez, és segíthetnek azonosítani a különböző változók hatását a vegetatív idegrendszeri aktivitásra a pihenés során. A továbbiakban azt fogjuk vizsgálni, hogy az éjszakai szívfrekvencia-csökkenések hogyan különböznek a különböző demográfiai jellemzők, például a nem és a BMI szerint.

Éjszakai szívritmuscsökkenés a különböző demográfiai csoportok körében

Az éjszakai szívritmus-csökkenések különböző demográfiai csoportok közötti eltéréseinek megértése alapvető fontosságú a lehetséges egészségügyi kockázatok meghatározásához és a személyre szabott ellátás biztosításához. Egy 3957 alany bevonásával végzett átfogó vizsgálat érdekes eredményeket tárt fel azzal kapcsolatban, hogy az olyan tényezők, mint a nem, a testtömegindex (BMI) és a kezelt cukorbetegség hogyan befolyásolhatják az alvási pulzusszámot.

Nemi különbségek az éjszakai szívritmus-csökkenésekben

A tanulmány megállapította, hogy a nők általában alacsonyabb éjszakai pulzusszám-csökkenést tapasztaltak a férfiakhoz képest. A nemek közötti hormonális változások és a vegetatív idegrendszeri funkciók eltérései magyarázhatják az éjszakai szívfrekvencia-csökkenésekben megfigyelt különbségeket. Az egészségügyi szakemberek számára létfontosságú, hogy figyelembe vegyék ezeket a nemspecifikus árnyalatokat, amikor az egyén alvás közbeni szív- és érrendszeri egészségét értékelik.

A BMI és a kezelt cukorbetegség hatása az alvási pulzusszámra

A nemek közötti egyenlőtlenségek mellett a kutatás a magasabb BMI-értékek vagy a kezelt cukorbetegség és a csökkentett éjszakai pulzusszám-csökkenési szintek közötti összefüggésre is rávilágított. Az elhízott vagy a cukorbetegség miatt kezelés alatt álló egyéneknél a mögöttes anyagcserezavarok vagy a gyógyszeres mellékhatások miatt kevésbé kifejezett csökkenés tapasztalható a nyugalmi bpm alvás közben.

  • BMI: A tanulmányban megfigyelték, hogy a magasabb BMI-vel rendelkező résztvevőknél kisebb mértékben csökkent az alvási pulzusszám, mint a normál BMI-vel rendelkezőknél. Ez a megállapítás arra utal, hogy a túlsúly negatívan befolyásolhatja az optimális pihentető alvás elérésének képességét azáltal, hogy zavarja a rendszeres szívműködést az alvás során.
  • Kezelt cukorbetegség: Hasonlóan, a cukorbetegség miatt kezelésben részesülő egyének alacsonyabb éjszakai pulzusszám-csökkenést mutattak a nem cukorbeteg résztvevőkhöz képest. A vércukorszint gyógyszeres kezelésével, például inzulininjekciókkal történő kezelése befolyásolhatja a szív- és érrendszeri teljesítmény különböző aspektusait, beleértve az alvás közbeni szívfrekvencia-variabilitást is.

Érdemes megjegyezni, hogy a tanulmány nem talált lineáris összefüggést az éjszakai megmártózási szintek és a különböző demográfiai kategóriák között, ami arra utal, hogy más tényezők is jelentős szerepet játszhatnak az alvási szívritmushoz kapcsolódó általános egészségügyi eredmények meghatározásában. További kutatásokra van szükség e lehetséges hatások feltárásához és célzottabb beavatkozások kidolgozásához az alvás alatti szív- és érrendszeri jóllét javítására.

Az optimális alvási pulzusszám fenntartása: Tippek és ajánlások

Az alvás közbeni optimális nyugalmi pulzusszám biztosítása érdekében elengedhetetlen, hogy olyan egészséges életmódbeli szokásokat sajátítson el, amelyek elősegítik a jó szív- és érrendszeri működést. Íme néhány ajánlás:

  1. Rendszeres testmozgás: A rendszeres testmozgás segíthet javítani az általános fittségi szintet, ami megkönnyíti a szervezet számára az egészséges alvó szívritmus fenntartását.
  2. Egészséges testsúly fenntartása: A magasabb BMI-értékeket összefüggésbe hozták az éjszakai pulzusszámcsökkenés csökkenésével. Törekedjen az ideális testsúly elérésére és megtartására kiegyensúlyozott táplálkozással és testmozgással.
  3. Kerülje a stimulánsokat lefekvés előtt: A koffeinhez vagy nikotinhoz hasonló stimulánsok fogyasztása lefekvés előtt megzavarhatja a pihentető alvás elérését, mivel megemeli az éjszakai nyugalmi pulzusszámot. Korlátozza ezek fogyasztását néhány órával a lefekvés előtt.
  4. Alvásbarát környezet kialakítása: Biztosítson kényelmes ágyneműt, megfelelő szobahőmérsékletet, minimális zajterhelést és korlátozott fényforrásokat annak érdekében, hogy mély relaxációt tapasztaljon, amely elősegíti az optimális szívműködést alvás közben.

Az éjszakai szívritmus-minták feltárása a különböző demográfiai csoportok körében kulcsfontosságú tényező lehet az általános egészségi állapot megértésében, mivel fényt deríthet a betegségek lehetséges okaira. Ezért alapvető fontosságú annak megértése, hogy az alvási szívfrekvencia és a teljes halálozás hogyan kapcsolódhat egymáshoz, hogy jobban megismerhessük a hosszú távú egészségügyi kimeneteleket.

Alvó szívfrekvencia és összmortalitás

A kutatások kimutatták, hogy az éjszakai szívfrekvencia jelentős előrejelző értékkel bír a teljes halálozás tekintetében, még a bevett ambuláns megfigyelési előrejelzőkön túl is. Az alvási szokások és a nyugalmi percenkénti pulzusszám (bpm) közötti kapcsolat megértésével az egyének lépéseket tehetnek az optimális egészség megőrzése érdekében. Ebben a részben azt vizsgáljuk meg, hogy az olyan tényezők, mint a női nem, a testtömegindex (BMI), az életkor, a kezelt magas vérnyomás és a kezelt cukorbetegség hogyan kapcsolódnak az alvással kapcsolatos pulzusszám-csökkenéshez.

Az éjszakai pulzusszám prediktív értéke

A Journal of Clinical Sleep Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint az alacsonyabb éjszakai szívfrekvencia-csökkenés összefüggésbe hozható a teljes halálozás fokozott kockázatával. Az éjszakai pulzusszám kisebb mértékű csökkenése különböző egészségügyi problémák nagyobb kockázatát jelezheti. A tanulmány arra is rávilágított, hogy az általános szív- és érrendszeri egészség felmérésekor mind a nappali, mind az éjszakai pulzusszámot figyelembe kell venni.

A kutatók a hagyományos szív- és érrendszeri kockázati tényezők, például a magas vérnyomás vagy a koleszterinszint mellett más, az éjszakai szívfrekvencia-variabilitással összefüggő változókat is azonosítottak - köztük a női nem, a BMI, az életkor, a kezelt magas vérnyomás és a kezelt cukorbetegség -, amelyek értékes prognosztikai információkkal szolgálhatnak az egyén hosszú távú jólétéről.

Az alvásminták és a nyugalmi BPM közötti kapcsolat megértésének fontossága

  • Nőnemű: A nőknek általában alacsonyabb az éjszakai merülésük a férfiakhoz képest. Ez részben a hormonális különbségeknek vagy más, csak a nőkre jellemző fiziológiai tényezőknek tudható be.
  • BMI: A magasabb testtömegindexek kisebb mértékű éjszakai bpm-csökkenéssel járnak; az elhízás köztudottan a különböző egészségügyi problémák, köztük a szív- és érrendszeri betegségek és az alvási apnoe egyik fő kockázati tényezője.
  • Életkor: Ahogy az emberek öregszenek, a nyugalmi pulzusszámuk alvás közben kevésbé csökken. Ennek oka lehet a vegetatív idegek működésének megváltozása, vagy a szívizom csökkent képessége arra, hogy alvás közben lazítson és regenerálódjon.
  • Kezelt magas vérnyomás: A kezelt magas vérnyomásban szenvedő egyének gyakran tapasztalnak kisebb éjszakai bpm-csökkenést. A magas vérnyomás megfelelő kezelése döntő fontosságú az emelkedett éjszakai pulzusszámmal kapcsolatos hosszú távú kockázatok csökkentése szempontjából.
  • Kezelt cukorbetegség: A kezelésben részesülő cukorbetegeknél az éjszakai bpm-csökkenés is alacsonyabb. A jó glikémiás kontroll segíthet enyhíteni ezeket a hatásokat és javíthatja az általános kardiovaszkuláris egészséget.

A minőségi alvás mind a fizikai, mind a mentális jólét szempontjából kiemelkedően fontos, amit rendszeres lefekvési rutinnal, rendszeres testmozgással, stresszcsökkentő technikák, például meditáció vagy jóga alkalmazásával, valamint a lefekvéshez közeli stimulánsok kerülésével lehet elérni. A következetes lefekvési rutin, a rendszeres testmozgás, az olyan stresszcsökkentő technikák, mint a meditáció vagy a jóga, valamint az olyan stimulánsok, mint a koffein, lefekvés közeli kerülése mind pozitívan járulnak hozzá az optimális alvási környezet eléréséhez, amely elősegíti a szervezetünk hatékony működéséhez szükséges megfelelő, pihentető alvási ciklusokat anélkül, hogy veszélyeztetné az ezzel kapcsolatos életminőséget (Sleep Foundation). Azzal, hogy megértjük, hogyan befolyásolják a különböző tényezők az egyén éjszakai szívritmus-változékonyságát alvás közben, az egyéneknek nagyobb esélyük van arra, hogy azonosítsák a potenciális, figyelmet igénylő területeket, mielőtt azok súlyosabb problémákká válnának a sorban, ami végül jobb általános wellness-szintekhez vezet, függetlenül a korcsoport demográfiájától, amelyet a fentiekben részletesen megvitattunk a mai napon írt cikkünkben.

GYIK az alvási pulzusszámmal kapcsolatban

A 40 bpm túl alacsony alvás közben?

A 40 bpm-es alvási pulzusszám nem feltétlenül aggasztó, különösen a sportolók vagy a nagyon fitt egyének esetében. Ha azonban az alacsony nyugalmi pulzusszám mellett olyan tüneteket tapasztal, mint a szédülés, fáradtság vagy légszomj, mindenképpen forduljon egészségügyi szakemberhez. A Harvard Health további információkat nyújt a nyugalmi pulzusszámról.

A 39-es pulzusszám alvás közben rossz?

A 39 bpm-es nyugalmi pulzusszám alvás közben normális lehet egyesek, például sportolók esetében, de másoknál problémát jelezhet. Ha olyan tünetek kísérik, mint a szédülés vagy a fáradtság, forduljon orvoshoz. A Mayo Clinic iránymutatásokat kínál az egészséges nyugalmi pulzusszámra vonatkozóan.

Mi a kapcsolat az alvás és a pulzusszám között?

Az alvás és a pulzusszám összefüggnek egymással; a mély alvás (NREM) szakaszaiban a szervezetben csökken a szimpatikus idegrendszer aktivitása, ami alacsonyabb vérnyomást és lassabb szívverést eredményez(forrás). A megfelelő pihentető alvás segít fenntartani a szív- és érrendszeri egészséget és az általános jólétet.

Mi a legalacsonyabb pulzusszám alvás közben?

A lehető legalacsonyabb egészséges alvási pulzusszám egyénenként változik olyan tényezők alapján, mint az életkor, a fittségi szint és az egészségügyi állapot. Edzett sportolók vagy fizikailag fitt felnőttek esetében ez 40 bpm alá is csökkenhet (forrás). Ha azonban aggódik az alvás közbeni pulzusszám miatt, forduljon egészségügyi szakemberhez.

Következtetés

Az olyan tényezők, mint az életkor, a nem, a BMI és a cukorbetegség befolyásolhatják az éjszakai pulzusszám-csökkenést, amely összefüggésbe hozható a teljes halálozással. Az alváslaboratóriumok sztochasztikus random walk modelleket használnak az alvási minták elemzésére és olyan állapotok diagnosztizálására, mint az obstruktív alvási apnoe.



Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső