Mik azok a flavonoidok?

Published:

A kirakós nélkülözhetetlen darabkái: a flavonoidok

A flavonoidok olyan vegyületek, amelyek a CBD puzzle fontos részét képezik. Ugyanakkor nemcsak a kender miatt váltak népszerűvé ezek a színes fitonutriensek. Több mint 6000 flavonoid létezik, gyakorlatilag minden gyümölcsben, zöldségben és gyógynövényben jelen vannak. Piros paprika, fekete áfonya, narancs - ezen ételek mindegyike a flavonoidoknak köszönheti élénk színét.

Minden szín különféle flavonoidokat képvisel - ez a természet válasza a kártevők elriasztására, a növények védelmére és a sejtek aktivitásának jelzésére. Bár a kutatások azt mutatják, hogy a flavonoidok nem olyan jelentõsek, mint a kannabinoidok vagy terpének, mégis láthatóan döntõ szerepet játszanak az emberi egészségben.

Világossá kell tenni, hogy a „flavonoidok” kifejezés négy fő csoportra vonatkozik: flavonoidok, izoflavonoidok, neoflavonoidok és antocianinok. Az egyszerűség kedvéért azonban a leggyakrabban használt kifejezés a flavonoid. Az egyetlen jelentős különbség, amelyet figyelembe kell venni, hogy létezik egy olyan flavonoid osztály is, amely kizárólag a Cannabis sativa fajokra vonatkozik - ezek a kannaflavinek. Erről később még többet olvashat.

A flavonoidok gyakoribbak, mint gondolná

Ne aggódjon, ha a 6000 flavonoid és négy különböző kategória gondolata ijesztőnek tűnik. A kutatók csak most kezdték el önmagukban vizsgálni az egyes csoportokat. Jelenleg több mint elegendő néhány különösen fontos flavonoid kiemelése, amelyek közül sokat megtalál a háztartásában lévő ételekben, italokban és növényekben.

Példák flavinoidokra

• Apigenin

A kamilla növények összes flavonoidjának több mint 68%-a apigenin. Más ismert források közé tartozik a petrezselyem, a zeller és természetesen a kamillatea.

• A, B és C kannaflavinok

Mint korábban említettük, a kannaflavinok a flavonoidok egy olyan osztálya, amelyek kizárólag a Cannabis sativa fajokban léteznek. Az A és B kannaflavinokat az 1980-as években fedezték fel, míg a cannaflavin C-t csak a közelmúltban, 2008-ban különítették el.

• Kaempferol

Lehet, hogy nem ismeri a flavonoid nevét, de garantált, hogy rendszeresen fogyasztja. A kaempferol az alma, a szőlő, a zöld tea, a kelbimbó és az aloe vera növényben a leggyakoribb.

• Quercetin

Noha jellemzően zöldségekben, gabonafélékben és a vöröshagymában fordul elő, a quercetin kesernyés íze miatt népszerű kiegészítője az étrend-kiegészítőknek és italoknak is.

Mi olyan fontos a flavonoidokban?

Legyünk őszinték; színek nélkül a világ nagyon unalmas hely lenne. A flavonoidok nélküli növények és ételek azonban még szörnyűbbek lennének. Mivel a fókusz lassan elmozdult a növényekben található nagyobb mennyiségű molekulákról, a tudósok felfedezték, hogy a flavonoidok is kedvezőek lehetnek egészségügyi szempontból.

2016-ban a Journal of Nutritional Science átfogó cikket készített a flavonoidokról. A tanulmány megállapította, hogy "a flavonoidokat mostantól nélkülözhetetlen alkotóelemnek tekintik számos gyógyszerészeti, gyógyászati ​​és kozmetikai felhasználás során. Úgy tűnik, hogy a flavonoidok izolálása után a tudósok úgy vélik, hogy "antioxidáns, gyulladásgátló, antimutagén és anticarcinogenikus tulajdonságokkal rendelkeznek".

A flavonoidok emberi szervezettel való kölcsönhatásának pontos megértésében az a kihívás, hogy ilyen sokan van belőlük. Lévén, hogy több mint 6000-en vannak, lehetetlen megmondani, hogy melyik flavonoidok a leghatékonyabbak a fent felsorolt ​​előnyök biztosítására. Ugyancsak figyelembe kell venni a kísérőhatást, amely egy markáns jelenség és nem korlátozódik kizárólag a kender- és kannabisznövényekre.

További információk a flavonoidokról

Korábban már utaltunk erre, hogy a flavonoidok képezik a CBD puzzle egyik fontos elemét, a kannabinoidok és a terpének mellett működve. Még sok munka szükséges annak meghatározásához, hogy a kannabinoidok és terpének különféle kombinációi miként növelhetik a flavonoidok hatékonyságát, és fordítva.

Szerencsére jelenleg is folynak tanulmányok az egyes flavonoidok tulajdonságainak azonosítására. A fentebb felsorolt ​​flavonoidok közül már többről is tudjuk, milyen hatással lehet az emberi testre, de tekintettel a létező flavonoidok hatalmas mennyiségére, még mindig sok felfedezésre váró tulajdonságuk van. Ezt fejben tartva, reméljük, hogy hasznosnak bizonyult ez a pillanatkép a flavonoidokról, és rávilágított az ezekben a szerves vegyületekben gazdag étrend (és a CBD-olaj) fontosságára.

A későbbiekben is kövesse figyelemmel a cikkeket, ahol mélyrehatóbban foglalkozzunk a specifikus flavonoidok mechanizmusaival, ideértve azokat a flavonoidokat is, amelyek csak a Cannabis sativa fajokban fordulnak elő - az A, B és C kannaflavinokat.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső