Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Luke elismert újságíró, több mint egy évtizede publikál a CBD-ről és a kannabinoidokról - ő jelenleg a Cibdol és más kannabinoid kiadványok vezető szerzője. Elkötelezett a tényszerű, bizonyítékokon alapuló tartalmak bemutatása mellett, a CBD mellett a fitneszre, a táplálkozásra és a betegségmegelőzésére is odafigyel.
Read more.

Mik azok a flavonidok?

Mik azok a flavonidok?

A flavonoidok csak a kenderben található fitokémiai anyagok kis hányadát teszik ki, de ez nem teszi őket kevésbé fontossá. Olvasson tovább, ismerkedjen meg ezekkel a színes vegyületekkel.

Mit csinálnak a flavonoidok?

Vessen egy pillantást a gyümölcs- és zöldségpultra a helyi szupermarketben - mi az első dolog, amit észrevesz? Valószínűleg a káprázatos színpaletta! A pirospaprikától a narancsig, a hagymáig, az áfonyáig és a szőlőig minden gyümölcs és zöldség leginkább egy vegyületnek köszönheti élénk színét - a flavonoidoknak!

A flavonoidok apró fitotápanyagok, amelyek a gyümölcsök, zöldségek és növények bőrében és külső rétegeiben léteznek. Minden szín más és más flavonoidot képvisel, céljuk, hogy vonzzák a beporzó rovarokat, segítik szűrni az UV-fényt, vagy a betegségek elleni védekezést

Szerencsére a flavonoidok védő tulajdonságai nemcsak növényekre és ételekre terjedhetnek ki. Kutatók felfedezték, hogy amikor az emberek flavonoidokat fogyasztanak, azok természetes antioxidánsként izgalmas lehetőségeket tartogatnak. Mielőtt közelebbről megvizsgálnánk, hogy a flavonoidok milyen hatással lehetnek az emberi fiziológiára, segít, ha tudjuk, hol találhatjuk meg őket.

Hol találhatóak flavonoidok?

Hogy tisztán lássunk; a "flavonoidok" kifejezés négy fő csoport általános elnevezése: flavonoidok, izoflavonoidok, neoflavonoidok és antocianinok. Az egyszerűség kedvéért azonban leggyakrabban a flavonoid kifejezést használjuk. Az egyetlen jelentős csoport, amelyet fontos megkülönböztetni, a Cannabis sativa fajhoz tartozó flavonoidok egy csoportja - ezek a kannflavinok. Ezekről később még szót ejtünk.

Ne aggódjon, ha ijesztőnek tűnik a gondolat, hogy több mint 6000 flavonoidra és négy különböző kategóriára kellene emlékeznie.. A kutatók csak most kezdték el elkülönítve vizsgálni az egyes csoportokat.

Egyelőre több mint elegendő, ha néhány kiemelkedő flavonoidra koncentrálunk, amelyek közül sok megtalálható az otthoni ételekben, italokban és növényekben.

Példák a flavonoidokra

• Apigenin

A kamilla növények összes flavonoidjának több mint 68%-a apigenin. További ismert forrásai a petrezselyem, a zeller és természetesen a kamilla tea.

• A, B, C kannflavinok

Mint már korán említettük, a kannflavinok a flavonoidok sajátos osztályát képezik, amelyek kizárólag a Cannabis sativa fajokon belül léteznek. Az A és B kannflavinokat csak az 1980-as években fedezték fel, míg a kannflavin C-t csak 2008-ban izolálták.

• Kaempferol

Lehet, hogy nem hangzik ismerősen ennek a flavonoidnak a neve, de rendszeresen fogyasztja! A kaempferol az almában, a szőlőben, a zöld teában, a kelbimbóban és az aloe vera növényben is megtalálható.

Kvercetin

Bár általában megtalálható a zöldségekben, gabonákban és a lilahagymában, kesernyés íze az étrend-kiegészítők és italok népszerű kiegészítőjévé tette a kvercetint.

Példák a flavonoidokra

Hogyan működnek a flavonoidok

Több mint 6000 flavonoid mellett lehetetlen pontosan megmondani, hogyan lépnek kölcsönhatásba az emberi testtel és milyen céllal. Ráadásul figyelembe kell venni a kísérőhatást is, amely egy hatékony jelenség, melynek során a kannabisz vegyületek szinergizálnak a fokozott hatások érdekében. Nyilvánvaló, hogy minél nagyobb a molekula, annál eredményesebb ez a hatás - ezért tekintik a kannabinoidokat és a terpéneket a kísérőhatás kulcsszereplőinek.

De a flavonoidok ugyanolyan kulcsfontosságúak a kémiai szinergia fenntartásában is. És mivel a flavonoidok szerepet játszhatnak a közérzet alakításában,ráadásul nem mérgezőek, nincs veszítenivaló - csak nyerni lehet azzal, ha bevonjuk őket a wellness-rendszerbe.

Jók-e a flavonoidok?

Kezdjük azzal, hogy a flavonoidok biztosan nem ártalmasak az Ön számára. Természetes formájukban az egészséges életmódhoz nélkülözhetetlen gyümölcsökben és zöldségekben fordulnak elő. Ezenkívül számos tanulmány pozitív összefüggést mutat a flavonoid bevitel és a jólét különböző aspektusai között.

Arra a kérdésre, hogy "mennyire jók", még mindig vizsgálják a válaszlehetőségeket. Azt azonban tudjuk, hogy a flavonoidok erőteljes antioxidánsoknak tűnnek.

2016-ban a Journal of Nutritional Science vállalta a flavonoidok átfogó vizsgálatát[1]. A jelentés kimondta, hogy "a flavonoidokat ma nélkülözhetetlen alkotóelemnek tekintik a különféle gyógyszerészeti, gyógyászati ​​és kozmetikai felhasználás során". Az emberi fiziológia kulcsfontosságú részeire gyakorolt ​​hatásuk arra késztette a tudósokat, hogy kijelentsék: a flavonoidokban megvan a lehetőség, hogy "gyógyszerként működjenek a krónikus betegségek megelőzésében". Ugyanakkor azt is elismerik, hogy a jövőbeli kutatás elengedhetetlen a valódi lehetőségeik kiaknázásához.

Miért fontosak a flavonoidok

Legyünk őszinték; egy színek nélküli világ nagyon unalmas hely lenne. De a flavonoidok nélküli növények és ételek még katasztrofálisabb élményt nyújtanának. Nemcsak a kísérőhatásban töltenek be kulcsfontosságú szerepet - az oxidáció elleni küzdelemben is erős szövetségesnek bizonyulhatnak.

Szerencsére már folynak vizsgálatok a specifikus flavonoidok tulajdonságainak azonosítására. A fent felsorolt ​​flavonoidok közül többről már tudjuk, hogyan befolyásolhatja az emberi testet, de a létező flavonoidok hatalmas számát figyelembe véve még mindig van mit felfedezni. Ezt szem előtt tartva reméljük, hogy ez a pillanatkép a flavonoidokról hasznos lesz és és rávilágít az ezen szerves vegyületekben gazdag étrend (és teljes spektrumú CBD olaj) fontosságára.

Ha szeretné megtapasztalni a kísérőhatás erejét, keresgéljen a CBD olajok, kapszulák és kiegészítők széles választékában a Cibdol áruházban. Vagy ha többet szeretne megtudni a flavonoidok különböző típusairól és azok származási helyéről, böngéssze CBD Enciklopédiánkat a részletes információkért.

Források

[1] Panche, A. N., Diwan, A. D., & Chandra, S. R. (2016). Flavonoids: an overview. NCBI. Published. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465813/ [Forrás]

Források

[1] Panche, A. N., Diwan, A. D., & Chandra, S. R. (2016). Flavonoids: an overview. NCBI. Published. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465813/ [Forrás]

Termék kereső