Published:

Updated:

Author: Luke Sholl

Mik azok az antocianinok?

Az antocianinok vízben oldódó pigmentek. Ezek a molekulák számos étkezésre alkalmas növényben megtalálhatók, és megjelennek bizonyos kannabiszfajtákban is. Ezek a természetes vízoldható pigmentek legnagyobb csoportját alkotják, a természetben eddig több mint 635-öt azonosítottak.

Lenyűgöző színeik mellett az antocianinok lenyűgöző terápiás potenciált mutatnak. A sejtkísérletek, az állatokon végzett kutatások, sőt az emberi klinikai vizsgálatok is arra utalnak, hogy ezek a molekulák szerepet játszhatnak a betegségek megelőzésében és a tünetek kezelésében.

Nézze meg az alábbi útmutatót, hogy megtudja, hol találhatók antocianinok, és mit mond a kutatás erről az érdekes vegyi termékcsaládról.

Szín

Pigmentekként az antocianinok felelősek a ragyogó vörös, lila és kék színekért, amelyek számos gyümölcs-, zöldség- és gyógynövényfajban megtalálhatók.

Ha a leveleken, gyümölcsökön és bogyókon meglátja ezeket az élénk színeket, biztos lehet benne, hogy az antocianinok dolgoznak.

Ezek a molekulák felelősek a lila színű kannabiszvirágokért is. Úgy van; az nem a Photoshop-csalás eredménye. Néhány törzs genetikai tulajdonságai miatt magas antocianinszint alakul ki a késő virágzási szakaszban. A növényben található jótékony alkotóelemek hosszú listájához hozzáadhatja antocianinokat.

Az „antocianin” szó is lenyűgöző megjelenésükre utal. A cím két görög szóból származik: „ánthos”, ami virágot, és „kyáneos”, ami pedig sötétkéket jelent.

Az antocianinok fontos szerepet játszanak természetes élelmiszer-színezékekként is, bizonyos esetekben helyettesítve a potenciálisan káros szintetikus színezékeket.

Ezek a molekulák nemcsak azért léteznek, hogy örömet szerezzenek az emberi szemnek. Fontos botanikai szerepet játszanak. A növények feltűnő és vonzó látványuk segítségével vonzzák a kíváncsi állatokat, amelyek segítenek szétszórni magjaikat. Ez a színes stratégia növeli a csírázási sikert.

Megtalálható még:

Ha kíváncsi, hogy mely élelmiszerek tartalmaznak nagy mennyiségben antocianint, gondoljon a legvibrálóbb ételekre, amiket ismer.

Az antocianinok jelentősen magas koncentrációban vannak jelen a fekete málnában, feketeribizliben, fekete áfonyában, szederben, a vörös káposztában, a fekete szilvában a retekben és a vörös málnában.

Bármely vörös-bíbor-kék levelű zöldségfélében, gyökérben és magban talál antocianinokat.

Kapcsolódó kutatás

A jelenlegi kutatások szerint az antocianinok fontos szerepet játszhatnak bizonyos egészségügyi problémák megelőzésében és kezelésében. A fitokemikáliák a következő hatásokkal járnak:

• Antioxidáns
• Gyulladáscsökkentő
• Antikarcinogén
• Megelőzheti a szív- és érrendszeri betegségeket
• Elhízás kontrollálása

A kannabisz növény más alkotóelemeivel - nevezetesen a kannabinoidokkal és a terpénekkel - összehasonlítva az antocianinok szigorúbb teszteken estek át. Ez magában foglalja a preklinikai és humán klinikai vizsgálatokat.

Vizsgáljunk meg részletesebben néhány kutatást.

Antioxidáns hatások

A sejt- és állatkísérletek az antocianinok antioxidáns hatását mutatták. Az antioxidánsok fontos étkezési molekulák, amelyek elősegítik a szabad gyökök - olyan "rossz" molekulák, amelyek károsíthatják a sejteket, fehérjéket és a DNS-t - semlegesítését

Idővel ez az oxidatív károsodás hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek, gyulladások kialakulásához, a bőr öregedéséhez és a rákhoz.

Az Agricultural and Food Chemistry című folyóiratban közzétett kutatás két antocianin molekula antioxidáns hatását vizsgálta. A kutatók szerint a vegyi anyagok az E-vitaminhoz hasonló antioxidáns hatást mutatnak

Az emberi sejteken végzett további kutatások azt mutatták, hogy a vörösborban található antocianinok képesek megvédeni az emberi vörösvértesteket az oxidatív stressztől.

Az antocianinok élő állatokban (in vivo) is antioxidáns hatást mutattak. A Free Radical Biology and Medicine folyóiratban megjelent tanulmány a patkányokban vizsgálta antioxidáns képességeit. A rágcsálók 12 héten keresztül E-vitamin-hiányos étrendben részesültek, hogy fokozhassák az oxidatív károsodás iránti érzékenységüket.

A 12 hét után a kutatók antocianinban gazdag kivonatot adagoltak a patkányoknak. Megállapították, hogy az antocianinos étrend jelentősen javítja a plazma antioxidáns kapacitását.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az antocianin-tartalmú élelmiszerek fogyasztása hozzájárulhat az általános antioxidáns állapothoz. Az antocianinoknak az emberi étrendbe történő felvétele különösen érdekes lehet azokban a populációkban, amelyekben jellemzően alacsony az E-vitamin szint.

Gyulladásgátló hatások

Az antocianinok a gyulladást más módon is kezelhetik. A ciklooxigenáz néven ismert fehérjecsoport (röviden COX) segíti a gyulladások erősödését az arachidonsav zsírsavnak a prosztaglandinek néven ismert gyulladásos lipidekké történő átalakításával.

Érdekes módon az antocianinok megállíthatják ezt a tevékenységüket, a későbbiekben csökkentve a gyulladás szintjét.

A Phytomedicine folyóiratban közzétett kutatásban számos antocianin kivonatnak a COX-re kifejtett hatását tesztelték. Többféle cseresznye, áfonya, szeder, áfonya, bodza, málna és eper kivonat felhasználásával a kutatók azt tapasztalták, hogy az összes kivonat hatékonyan gátolta a COX-aktivitást.

Az eperből, szederből és málnából származó termékek voltak a leghatékonyabbak, az ibuprofen hatásaihoz hasonlóak.

Egy hasonló vizsgálat patkányok gyulladásainak kezelésével vizsgálta a szeder antocianin kivonatát. Lenyűgöző, hogy a kivonatnak sikerült csökkentenie a gyulladás minden értékét.

Antikarcinogén

A tudományos tanulmányok nagy archívuma az antocianinok antikarcinogén hatásait dokumentálja. Úgy tűnik, hogy a molekulák számos fronton képesek leküzdeni a rákot (laboratóriumi körülmények között). Eddig a kutatók azt tapasztalták, hogy - többek között - gátolják a sejtek transzformációját, proliferációját és indukálják a tumorsejtek apoptózisát.

A rákos sejtek kontrollálatlan sejtciklusainak van olyan tényezője, amely megkülönbözteti őket az egészséges sejtektől. A normál sejtek csak bizonyos számú alkalommal szaporodnak. Egy idő múlva abbahagyják az új sejtek termelését és végül meghalnak.

A rákos sejtek nem tartják be ezt a biológiai szabályt. Ezek korlátozás nélkül továbbszaporodnak, végül daganatokká alakulnak. Bizonyítékok utalnak arra, hogy az antocianinok véget vethetnek ennek az ellenőrizetlen szaporodásnak.

A Nutrition and Cancer folyóiratban közzétett kutatások szerint az antocianinok képesek voltak gátolni a rákos sejtek szaporodását anélkül, hogy a normál sejteket megzavarnák. Úgy tűnik, hogy ezt a hatást olyan specifikus jelátviteli útvonalakon keresztül érik el, amelyek lehetővé teszik a rákos sejtek szaporodásának folyamatát.

Például, a bogyó antocianinok három különböző módon hatnak - β-catenin, Wnt és Notch - hogy megakadályozzák az emberi nem-kissejtes tüdőrák sejtjeinek növekedését és szaporodását.

A rákos sejtek azáltal is megmenekülnek a pusztulástól, hogy elkerülik az apoptózis természetes folyamatát, más néven programozott sejthalált. A test az apoptózis révén sikeresen távolítja el a diszfunkcionális sejteket, de a rosszindulatú rákos sejtek elkerülik ezt a mechanizmust.

Érdekes, hogy az antocianinok képesek lehetnek apoptózist kiváltani a tumorsejtekben. Ezt úgy érik el, hogy megcélozzák a mitokondriumokat (a sejt erőműveit) és az úgynevezett „halál-receptort”.

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzése

A kutatások azt sugallják, hogy az antocianinok antioxidáns hatásai hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Pontosabban, a molekula-család megvédhet az artériák megkeményedése - az ateroszklerózis néven ismert állapot - ellen. Ez az állapot önmagában is veszélyes, halálos eseményeket is eredményezhet, például szívrohamot és stroke-ot.

Az ateroszklerózis gyökerei az alacsony sűrűségű lipoproteinben, az úgynevezett „rossz” koleszterin típusban rejlenek. Az LDL túlzott bevitele plakkképződéshez vezethet az artéria falain. Az idő múlásával a szabad gyökök a vérbe oxidálják az LDL-t, és hozzájárulnak az ateroszklerózis és a szívbetegség kialakulásához.

Az étkezési antioxidánsok, például az antocianinok bevitele azonban növelheti a szérum antioxidáns szintjét és megakadályozhatja az LDL oxidációját, védve a szívbetegségek kialakulásától.

Az elhízás kontrollálása

Az antocianinok fontos szerepet játszhatnak az elhízás kezelésében - ez egy olyan állapot, amely a világ népességének körülbelül 13%-át érinti. Az elhízás az energiafelvétel és -kimenet közötti egyensúlyhiányt, valamint a zsírszövet (zsír) felhalmozódását jelenti.

Az antocianinok antioxidáns és gyulladásgátló hatásokkal, valamint a testtömeg és a zsírtartalom csökkentésével segíthetnek az elhízás bizonyos aspektusainak kezelésében.

A Journal of Agriculture and Food Chemistry-ben közzétett kutatásban a tisztított antocianinok hatását vizsgálták a magas zsírtartalmú élelemmel táplálkozó egerekre. A kutatók azt tapasztalták, hogy az antocianinokat kapó egerek alacsonyabb testtömeg-növekedést és testzsírt produkáltak, mint a kontroll-egerek. A kutatók kijelentették, hogy az áfonyából vagy eperből kivont tisztított antocianinek etetése egerekkel csökkenti az elhízást.

Számos vizsgálat mutatta már be az antocianinok emberi elhízásra gyakorolt ​​hatását, vegyes eredményekkel.

Az egyik vizsgálatban túlsúlyos és elhízott betegeknek gasztrointesztinális mikrobiomodulátort (GIMM) adtak amely egyebek között áfonya antocianinokat is tartalmazott. Négy héten belül a GIMM-et kapó csoport kisebb étvágyat tapasztalt, mint a placebo csoport.

Ezzel szemben más kutatások azt találták, hogy az antocianinban gazdag lila sárgarépa nem okoz változást a testtömegben, az étvágyban, a gyulladásban vagy a lipid anyagcserében.

A terület kutatói azt sugallják, hogy a tudósoknak modern sejt- és állatmodelleket kell kidolgozniuk a hatékonyabb emberi kísérletek létrehozása érdekében.

Biztonság és mellékhatások

Az antocianinok nagyrészt biztonságosnak ismertek. A fitonutrienseket évezredek óta fogyasztják az állatok és az emberek.
Az antocianinban gazdag ételek fogyasztása során nem észleltek káros hatást.

Becslések szerint az Egyesült Államok polgárai naponta átlagosan 12,5 mg antocianint fogyasztanak. Számos országban megengedett a vállalatok számára, hogy élelmiszer-színezőanyagként használják őket, és az antocianin-kivonatok toxicitása ismerten nagyon alacsony.

A túlfogyasztás mellékhatásai ismeretlenek, és csak rendkívül nagy mennyiségek esetén jelentkezhetnek.

Termék kereső